Dodaj do ulubionych

Brakuje benzyny?

09.10.23, 20:41
Tak się wyprowadza z kraju paliwo, a ludzie nie mogą do roboty dojechać. Ograniczenia dla kupujących, byle nie obcym hurtownikom. To trzeba zobaczyć. Od ok. 46:30
Przy okazji, jak się wyłącza funkcje auta klientom, którzy zapłacili za pełnowartościowy produkt. Od ok. 36 min.

Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Brakuje benzyny? 09.10.23, 21:04
      Czy potrafisz choc raz cos napisać jak Bozia napisała? Zwiezle przedstawienie problemu, objaśnienie czegoś, własny pogląd w sprawie. A nie jakis link do uj wie czego (a może wirus), z instrukcjami ze cos od którejś tam minuty. A najlepiej nieistniejąca postać z nieistniejącego uniwersytetu, jako autorytet naukowy w nieistniejącej dziedzinie nauki.
    • qqbek Re: Brakuje benzyny? 10.10.23, 09:04
      U mnie na wsi rano nie było ani 95, ani 98... ale podlinkujesz choć raz coś normalnego? Podzielisz się własną, a nie cudzą opinią?
      Artykułem, a nie bełkotem twoich "guru od wszystkiego"?
      • al.1 Re: Brakuje benzyny? 11.10.23, 23:55
        @dodekanezowiec

> Czy potrafisz choc raz cos napisać jak Bozia napisała?
        > Zwiezle przedstawienie problemu, objaśnienie czegoś, własny pogląd w sprawie.

To zwięzłe przedstawienie wyglądałoby tak.
        Dużo cystern wywozi benzynę z Polski i jest to jedna z przyczyn jej braku.
        Nawiasem mówiąc, jaki inny kraj pozbywa się produktów, które ma w deficycie?

"A nie jakis link do uj wie czego (a może wirus),
        No, na pewno wirus. U innych, linkujących, się nie obawiasz, tylko akurat moich.

"z instrukcjami ze cos od którejś tam minuty."

Trudno kursorem dotrzeć? Możesz oglądać całość. Dokształcisz się. Możesz równie dobrze zignorować.

> A najlepiej nieistniejąca postać z nieistniejącego uniwersytetu, jako autorytet naukowy w
        > nieistniejącej dziedzinie nauki.

Tego, pogmatwanego wywodu nie rozumiem.

@qqbek

> U mnie na wsi rano nie było ani 95, ani 98... ale podlinkujesz choć raz coś normalnego?

A co tam było anormalnego? Czyżby cysterny były nieprawdziwe?

Podzielisz się własną, a nie cudzą opinią?

To nie była opinia czyjakolwiek, tylko fakt dokumentujący pogłębianie się deficytu paliwowego.
        I na tym kończę dyskusję.
      • engine8t Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 03:53
        A co sie dzieje ze brakuje?
        • qqbek Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 09:17
          engine8t napisał:

> A co sie dzieje ze brakuje?

Sztucznie zaniżyli cenę przed wyborami i ludzie tankują na zapas, zwłaszcza ON.
          W sieci są zdjęcia Czechów, którzy na stacje podjeżdżają z "mauzerami" na przyczepkach (chodzi o standardowy w UE pojemnik o objętości 1000 litrów, a nie innego "Mausera").

Jako, że wszyscy starają się tankować pod korek (bo mają świadomość, że to "Eldorado" się skończy za 3 dni) to po prostu brakuje paliw. Wczoraj u mnie w okolicy benzyna pojawiła się na dwóch stacjach (Orlen i jedna przymarketowa), ale kolejki były takie, że zrezygnowałem z tankowania Micry (Opla zatankowałem pod korek i mało nim jeździłem, więc jest prawie cały bak, ale w Nissanie już pół wyjeżdżone od ostatniego tankowania).

Za to o dziwo ON był chwilowo na wszystkich 4-ch, które mijałem.
          • globalneocieplenie9 Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 16:17
            U mnie benzyny nie brakuje. Gazu LPG też nie brakuje. Tankowanie na zapas jest bez sensu. Wystarczy że kurs ropy albo dolara na giełdzie spadnie i okaże się ,że ceny na stacjach też spadną a ci którzy zatankowali na zapas przepłacili.
            • globalneocieplenie9 Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 16:18
              Jedyny kraj w którym brakuje benzyny to Wenezuela.
              • qqbek Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 18:54
                globalneocieplenie9 napisał:

> Jedyny kraj w którym brakuje benzyny to Wenezuela.

Dzisiaj, moje okolice - ON jest wszędzie, 95 i 98 "wymiotło" (nie ma na żadnej z okolicznych 4 stacji).
                Pogratuluj PiS, Duda i Kaczesku, jak drugi Chavez, zrobili z Polski Wenezuelę.
          • engine8t Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 18:02
            Tzn tankowanie "pod korek" to nie jest norma?
            Tu na pewno 99% tankuje az rura odbije czyli do pelna.

No to ile tak mozna zaoszczedzic na tym tankowaniu "pod korek" ? - warte stania w kolejce?
            • qqbek Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 18:57
              Tu nadal modne jest "tankowanie na misiaczka" - za pięć dych czy stówę.
              I nie, to nie dziwnie pojęta "ekonomia", to bieda.
              Choć przykładowo ciotka żony robi tak (tankowanie po 10 litrów) nagminnie, choć akurat biedna nie jest. Nie wiem z czego to u niej wynika, ale kilka razy pożyczałem od niej przy różnych okazjach samochód i zawsze pierwsze co trzeba było zrobić, to zatankować.
              • engine8t Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 23:25
                A ja myslalem ze to hedging ze wzgledu na czeste i znaczne zmiany cen.
                • qqbek Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 23:39
                  engine8t napisał:

> A ja myslalem ze to hedging ze wzgledu na czeste i znaczne zmiany cen.

Nie no, ceny zamrożono.
                  Ze skutkiem takim jak u Orbana na Węgrzech, czy u Chaveza w Wenezueli.
                  PiS uskutecznia nam gospodarkę centralnie planowaną tutaj - z dobrze znanymi (również tobie) skutkami.
                  • globalneocieplenie9 Re: Brakuje benzyny? 13.10.23, 09:18
                    Tylko że to centralne planowanie jest chwilowe. Cel szczytny. Polacy mają tanie paliwo. To chyba dobrze że benzyna jest tania? Narzekać można na drogie paliwo , ale na tanie? Niebywałe.
                    • dodekanezowiec Re: Brakuje benzyny? 13.10.23, 18:10
                      Siusiaczku1281 jak jutro i w niedzielę będziesz napieralal swoją quasi-faszystowska propaganda pisowska to zostaniesz podpierdzielony gdzie trzeba.
    • qqbek Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 21:02
      Apdejt - jechałem po zakupy, stwierdziłem, że zajadę Micrę podlać, bo pół baku zostało, a kiełbasa wyborcza ma to do siebie, że kończy się wraz z wyborami.
      Na pylonach wyświetlone ceny wszystkich paliw.
      W rzeczywistości był tylko LPG i ON dla ciężarówek, reszta "instrybutorów" (wszystkie benzyny i ON) miała "awarię".
      • qqbek Re: Brakuje benzyny? 12.10.23, 21:04
        Tak przy okazji, jutro "ćwiara":
    • tiges_wiz Re: Brakuje benzyny? 14.10.23, 18:25
      We wro ON już awarie. Na miejscu producenta dystrybutorów już bym ich pozwał, bo to wszystkie nacraz niby padaja
      • qqbek Re: Brakuje benzyny? 14.10.23, 19:54
        tiges_wiz napisał:

> We wro ON już awarie. Na miejscu producenta dystrybutorów już bym ich pozwał, b
        > o to wszystkie nacraz niby padaja
        >

Ja w końcu Micrę przed chwilą pod korek zalałem, bo wczoraj nie jeździłem.
        Z ON był ten lepszy, benzyna była w "pełnej ofercie", ale dobre 20 minut stałem w kolejce, bo ponoć to jedyna stacja w okolicy, która jeszcze "95" miała.
      • qqbek Re: Będzie pod dostatkiem 04.11.23, 10:28
        al.1 napisał:

> Jak zapewnia pomysłodawca Adam Hańderek nigdy jej nie zabraknie i będzie tańsza
        > .

Zatankujesz do swojego ekranowanego folią aluminiową bolidu z turbinką Kowalskiego i zderzakiem Łągiewki?
        • al.1 Re: Będzie pod dostatkiem 04.11.23, 11:46
          qqbek napisał:

> al.1 napisał:
          >
          > > Jak zapewnia pomysłodawca Adam Hańderek nigdy jej nie zabraknie i będzie
          > tańsza.

> Zatankujesz do swojego ekranowanego folią aluminiową bolidu z turbinką Kowalskiego i zderzakiem Łągiewki?

Nie noszę i nie stosuję inkryminowanych gadżetów. Zatankuję bez zmrużenia oka.

• marekggg Re: Brakuje benzyny? 04.11.23, 01:30
      nie, niczego nie brakuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka