Dodaj do ulubionych

OT - no to kto bedzie premierem a kto wice?

15.10.23, 22:12
Widzę kilka opcji
1. Jarek, Wlodek zielony, Szymek żółty
2. Jarek, Robert, Włodek czerwony
3. Donek, Włodek zielony, Szymek żółty, Włodek czerwony, Robert

Ktokolwiek nie wygra tego wyścigi koalicyjnego cieszę się ze będzie musiał rozmawiac z innymi

I cieszę się ze brunatny Sławek przegrał ten mecz ;)
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 15.10.23, 22:35
      Tylko Hołownia mógłby potencjalnie negocjować z PiS.
      Ale się nie zeszmaci, bo wie, że to byłby jego koniec - zostałby przystawką jak szmatiz 15.

Hołownia to kruchta, turbokatolicyzm, ale w wydaniu "Tygodnika Powszechnego". TP nie dogada się z "Naszym Nocnikiem" PiS.
      • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 15.10.23, 22:45
        Komukolwiek się uda - będę gratulował. Na tym polega demokracja.
        • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 15.10.23, 22:53
          Myślę ze zwolennicy KO przerzucając nawet głosy na Trzecia Drogę wybierali głównie typowych demokratów i liberałów antypisowskich, którzy kiedyś byli w PO czy Nowoczesnej. Nowsze sondaże nawet dawałyby w porywach rządy KO i Trzeciej Drogi. Ale rząd 3 lepszy.
          • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 00:26
            No nie wiem, czy rząd 3 lepszy.
            Lewicę z KO da się jeszcze pogodzić, ale piątej kolumny, tfu trzeciej drogi z Lewicą już nie sposób.
            Albo pójdą na daleko idące ustępstwa, albo będzie kłopot.
            Pamiętaj, że elektorat piątej kolumny to też niedobitki elektoratu PSL, czyli tzw. "uniwersalnego koalicjanta".
            • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 06:39
              qqbek napisał:

> No nie wiem, czy rząd 3 lepszy.
              > Lewicę z KO da się jeszcze pogodzić, ale piątej kolumny, tfu trzeciej drogi z L
              > ewicą już nie sposób.
              > Albo pójdą na daleko idące ustępstwa, albo będzie kłopot.
              > Pamiętaj, że elektorat piątej kolumny to też niedobitki elektoratu PSL, czyli t
              > zw. "uniwersalnego koalicjanta".
              >
              Ale nawet pod szyldem PSL startowali np. Protasiewicz we Wrocławiu, dużo jest antypisu, takze kwestia ze nowi ludzie, z kolei w Trzeciej Drodze jest dużo spadochroniarzy z PO i "N".
            • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:49
              Problem w tym ze nawet jak KO-cy stworza ten rzad to to bedzie tak zbieranina charakterow i pogladow ze az strach sie bac bo jedyne co ich laczy to to ze nie chca PiS-u. A jak juz tego PiSu nie bedzie to co wtedy?
              Jak Zenenk nie da koalicjantom co chca to kto wie czy nie bedzie wyboorow za niedlugo? Czy faakt bycia przy korycie im wystarczy? Skoro to najwazniejsze to moze Jarek obieca wiecej?
              Jarek teraz nie ma wyjscia - obeca komukolwiek co chce i sie okazez e potencjalna kolalicja Zenka to prostytytki?
              Eh.. Na szczescie nie moja sprawa. My mamy swoje problemy
              • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:55
                polamek100 napisał:

> Problem w tym ze nawet jak KO-cy stworza ten rzad to to bedzie tak zbieranina c
                > harakterow i pogladow ze az strach sie bac bo jedyne co ich laczy to to ze nie
                > chca PiS-u. A jak juz tego PiSu nie bedzie to co wtedy?
                > Jak Zenenk nie da koalicjantom co chca to kto wie czy nie bedzie wyboorow za n
                > iedlugo? Czy faakt bycia przy korycie im wystarczy? Skoro to najwazniejsze to
                > moze Jarek obieca wiecej?
                > Jarek teraz nie ma wyjscia - obeca komukolwiek co chce i sie okazez e potencja
                > lna kolalicja Zenka to prostytytki?
                > Eh.. Na szczescie nie moja sprawa. My mamy swoje problemy

No właśnie spektrum polityczne potencjalnej koalicji jest takie, że trudno pogodzić będzie posłów Razem z posłami PSL, bo to dwa różne wszechświaty, dwa różne systemy wartości.

Z drugiej strony Pakt Senacki przez 4 lata się utrzymał w Senacie i do parszywego PiS nie przeszedł, choć gra była bardziej "o honor/złote kalesony", niż o realny wpływ na politykę. Właśnie to (wcześniejsze istnienie platformy porozumienia, jaką był Pakt Senacki) biorę jednak za dobrą wróżbę, jeśli chodzi o demokratyczną koalicję.
                • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:02
                  Ale juz widac ze zachlysniete "jebaniem PiSu" wyszlo ormowcom czy ormowczyniom forum na dobre i chyba amnestia mnie objela?
                  • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:45
                    engine8t napisał:

> Ale juz widac ze zachlysniete "jebaniem PiSu" wyszlo ormowcom czy ormowczyniom
                    > forum na dobre i chyba amnestia mnie objela?

Ty nie krakaj, bo jeszcze taniochę puszczą i znowu będzie nam donosami forum rozwalał.
                    • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:48
                      qqbek napisał:

> Ty nie krakaj, bo jeszcze taniochę puszczą i znowu będzie nam donosami forum ro
                      > zwalał.
                      >
                      >
                      A propos taniochy zacytuję WP (lecz poinformuję, że cytuję):

<<Co może zaskakiwać, "Wiadomości" dzień po wyborach parlamentarnych miały znacznie mniej materiałów politycznych niż w okresie kampanii wyborczej. W programie nie było żadnych wywiadów z politykami nagranymi przez TVP w sztabach wyborczych po ogłoszeniu wyników sondażowych.
                      Pojawiło się za to więcej materiałów podejmujących neutralnie polityczne tematy. Między innymi o tym, że nadeszła jesień. Zatytułowano go "Powiało chłodem".>>

Im powiało :)
                    • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:17
                      Moze mnie na wybory zablokowali (rodzica to kiedys na ten czas do pierdla zamykali) zebym was czasami na PiS czy Konfe nie agitowal? LOL
              • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:34
                polamek100 napisał:

> Problem w tym ze nawet jak KO-cy stworza ten rzad to to bedzie tak zbieranina c
                > harakterow i pogladow ze az strach sie bac bo jedyne co ich laczy to to ze nie
                > chca PiS-u. A jak juz tego PiSu nie bedzie to co wtedy?
                > Jak Zenenk nie da koalicjantom co chca to kto wie czy nie bedzie wyboorow za n
                > iedlugo? Czy faakt bycia przy korycie im wystarczy?

No tak, bo w potencjalnej koalicji jest i PO i Nowoczesna i Zieloni i i IPL i Hołownia i PSL i lewica - i to ta obyczajowa od biedronia i ta konserwatywna postkomuna od czarzastego i ta socjalno-podatkowa od Zandberga.

Co łączy tych ludzi poza chęcią odsunięcia pisu od władzy? Nic.
                Ciekawe jakie bedzie przywództwo w takiej koalicji
                • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:41
                  bywalec.hoteli napisał:

> Co łączy tych ludzi poza chęcią odsunięcia pisu od władzy? Nic.
                  > Ciekawe jakie bedzie przywództwo w takiej koalicji

Łączy chęć usunięcia dziwolągów, quasifaszystów i frankistów. Oni ośmieszali kraj, ośmieszali religię, byli obrazą rozumu. Życzę im pisiorom żeby się rozpadli. Dziadzio Jarek chyba ostatni raz w parlamencie bo za 4 lata już nie będzie wiedział jak się nazywa.
                  • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:43
                    PKW po podliczeniu głosów z 97,22 proc. komisji: PiS - 35,89 proc., KO - 30,24 proc., Trzecia Droga - 14,44 proc., Nowa Lewica - 8,50 proc., Konfederacja - 7,16 proc. (za Wirtualną)
                    Przynajmniej cytuję. A nie jak ten co chciał być "na bucie" (bo inni pod tym butem). Prezentując nierzadko butę.
                • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:43
                  Biedronia to mi ty nie nazywaj lewicą, to liberalne centrum jest - tyle, że antyklerykalne.
                  Śmiem twierdzić, że Biedroń to taka przystawka do KO właściwie i jak najbardziej "koalicyjnie" pasuje do KO.
                  To samo Nowoczesna.
                  Hołownia to tak "na prawo" od KO, ale też do pogodzenia.
                  Najdalej będzie miało Razem i najwięcej na tym stracić może.

Z SLD to się nie kompromituj też - to już od dawna "kawiorowa lewica", która tylko szyldem różni się od "lewego skrzydła" KO.

Zostaje "uniwersalny koalicjant", czyli PSL, które Kosiniak-Kamysz mocno pociągnął w stronę centrum.

Jak popatrzysz na to, kto jest w zjebnoczonej prawicy (od umiarkowanych konserwatystów kupionych od Gowina, przez "centrum" PiS, po zoolidarną i ultrasów od Tadzia Muchomorka), to za wyjątkiem Zandberga i Razem ta koalicja będzie bardziej spójna ideowo od poprzedniej.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:49
                    Qbek - naliczyłem tutaj 9 partii.
                    Myslisz ze to ma szanse zadziałać?
                    Mam spore wątpliwości.

Gdyby jeszcze powstała jedna partia „demokratyczna” (czyli demokracja dla lewactwa) to może by był jeden spójny przekaz.
                    A tak w ławie bedzie siedział Zandberg z prawie księdzem. Co z tego wyjdzie?
                    • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:59
                      bywalec.hoteli napisał:

> A tak w ławie bedzie siedział Zandberg z prawie księdzem. Co z tego wyjdzie?

Z rozsądnym księdzem to i ja potrafię się dogadać, a Zoidberg jest facetem z jajami.
                      Jak KO go do siebie przekona, to zyska najwierniejszego sojusznika, takiego, którego PiS niczym nie będzie w stanie przekupić.
                      Szymuś to dla mnie taka "miękka pizda", którą mógłby potencjalnie ktoś urobić.
                      • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:10
                        To juz wole te miękka pipe od czerwonego Adriana. Tego to bym się bał.

A nie boisz się ze bedzie namawiał do podnoszenia podatków, zwłaszcza takim ludziom jak Ty i ja którzy z własnej pracy maja własny dom?
                        • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:22
                          bywalec.hoteli napisał:

> To juz wole te miękka pipe od czerwonego Adriana. Tego to bym się bał.
                          >
                          > A nie boisz się ze bedzie namawiał do podnoszenia podatków, zwłaszcza takim lud
                          > ziom jak Ty i ja którzy z własnej pracy maja własny dom?

Bardziej bym się srał o podatki, gdybym zatrudniał 1000 osób na śmieciówkach w SSE.
                          Osoba na którą głosowałem była z Razem (zresztą musiałeś widzieć wieszanie jej plakatu wyborczego na moim płocie na twarzoksiążce - chyba, że przeoczyłeś).

A i tak najbardziej po kieszeni dał mi PiS ostatnio.
                    • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:33
                      bywalec.hoteli napisał:

> Qbek - naliczyłem tutaj 9 partii.
                      > Myslisz ze to ma szanse zadziałać?
                      > Mam spore wątpliwości.
                      >
                      W międzywojniu tez byl np. Centrolew. Choc nie było mu dane porządzić.
                      Zdziwisz się- w wielu sprawach właśnie PiS i PO głosowały podobnie. Tylko ten durny PiS wiecznie mącił straszył dzielił itd.
                • grzek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:19
                  bywalec.hoteli napisał:

> Co łączy tych ludzi poza chęcią odsunięcia pisu od władzy? Nic.
                  > Ciekawe jakie bedzie przywództwo w takiej koalicji

Wspólne poglądy na sądownictwo, szkolnictwo, wojsko, służba zdrowia, polityka zagraniczna, KPO, pozostanie w UE, to tak z grubsza.
                  • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:52
                    grzek napisał:

> Wspólne poglądy na sądownictwo, szkolnictwo, wojsko, służba zdrowia, polityka z
                    > agraniczna, KPO, pozostanie w UE, to tak z grubsza.

Przede wszystkim zaś poglądy na demokrację, trójpodział władzy, praworządność.
                    Tu pomiędzy opozycją a PiS jest przepaść.

PiS forsuje model postsowiecki, totalnej dominacji władzy wykonawczej.
                    Taki system istnieje obecnie w Rosji, na Białorusi i (częściowo) na Węgrzech.

Konfituracja forsuje model faszystowski.

Cała reszta jest za monteskiuszowskim trójpodziałem władzy (poczytaj w wolnej chwili o co w tym chodziło, bo jako niepoprawny wyborca PiS masz pewnie niemałe zaległości), pluralizmem i rządami prawa.
                    • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:53
                      O kurde - było do bywalca, nie wiem, jak tobie odpowiedziałem - sorry :)
                      • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 22:56
                        qqbek napisał:

> O kurde - było do bywalca, nie wiem, jak tobie odpowiedziałem - sorry :)
                        >
                        Jednakowoż z trójpodziałem - niekoniecznie ze dominacja władzy wykonawczej. W PRL obowiązywała zasada ze Sejm jest najwyższym organem władzy państwowej. Co właśnie było też zaprzeczeniem trójpodziału władz. Aczkolwiek jak zwał tak zwał w teorii; w praktyce metody podobne: w istocie - partia najważniejsza.
                        • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:05
                          dodekanezowiec napisał:

> Jednakowoż z trójpodziałem - niekoniecznie ze dominacja władzy wykonawczej. W P
                          > RL obowiązywała zasada ze Sejm jest najwyższym organem władzy państwowej. Co wł
                          > aśnie było też zaprzeczeniem trójpodziału władz. Aczkolwiek jak zwał tak zwał w
                          > teorii; w praktyce metody podobne: w istocie - partia najważniejsza.

Ogólnie rzecz biorąc, to gdybyśmy mieli "wnikać" to obecne wybory do Sejmu zadają kłam zasadom równości i proporcjonalności, zapisanym w Konstytucji.
                          OBWE przypieprzyła się już do równości, ale nic nie mówi o proporcjonalności, którą niweczą "zamrożone" 12 lat temu okręgi wyborcze.
                      • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:24
                        Qqbek trójpodział pamietam z wosu, nie bój żaby, a ogólnie może byś się ode mnie odpierdzielił?

Nie masz pojęcia na kogo głosowałem ale już mowilem ze jestem zadowolony z wyników wyborów
                        • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:35
                          bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek trójpodział pamietam z wosu, nie bój żaby, a ogólnie może byś się ode mni
                          > e odpierdzielił?

No nie wiem, ja prawo konstytucyjne miałem z Mirosławem Granatem, byłym sędzią TK, ni chuja pewnie nie "podchodzi" do twojego nauczyciela WOS z ogólniaka.
                          Co do odczepienia się - jak tylko przestaniesz się udzielać w wątkach "politycznych" - z miłą chęcią - lubię cię, a co się odezwiesz w takim wątku, to zaczynam wątpić.

> Nie masz pojęcia na kogo głosowałem ale już mowilem ze jestem zadowolony z wyni
                          > ków wyborów

Pojęcia nie mam.
                          Mam za to graniczące z pewnością przeczucie.
                          • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:52
                            Qqbek,
                            1. Nie tylko w twoim liceum było o Monteskiuszu i trójpodziale władz. Wybacz ale jestes czasem Bolo w miniaturze (megalomania)
                            2. To co, zabraniasz mi wypowiadać się na tematy polityczne? Czyś ty z komunistycznej cenzury albo bezpieki?
                            3. Pozwol ze zacytuje sam siebie bo chyba mojej wypowiedzi nie raczyłeś przeczytać?
                            „Qqbek, takie teksty są nie fair.
                            Nie mam żadnego syndromu, zawsze myślę i głosuję samodzielnie, nie podaję na kogo głosuję.
                            Z wyników wyborów się cieszę - dlatego, że duża część wyborców, nie mających obecnie swoich przedstawicieli w rządzie zyska takich przedstawicieli. Niezależnie od tego jaka koalicja powstanie.
                            Jak powiedział Kwachu: władza deprawuje a władza absolutna deprawuje absolutnie. W tym przypadku widzę już mocne zmęczenie materiału, brak świeżych pomysłów jak przekonać dotychczas nieprzekonanych.
                            Zastanawiam się kto rząd utworzy.”
                            • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 10:06
                              bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek,
                              > 1. Nie tylko w twoim liceum było o Monteskiuszu i trójpodziale władz. Wybacz al
                              > e jestes czasem Bolo w miniaturze (megalomania)

Może i tak.
                              Ale ja poza maturą mam też 3 lata (przerwanych) studiów prawniczych.
                              To moim zdaniem spora różnica w wykształceniu w porównaniu do jednej lekcji WOS na tydzień w ogólniaku - nie sądzisz?

> 2. To co, zabraniasz mi wypowiadać się na tematy polityczne? Czyś ty z komunist
                              > ycznej cenzury albo bezpieki?
                              Nie bronię przecież.
                              Ale moim zdaniem wypowiadając się na takie tematy sam sobie robisz krzywdę.

> 3. Pozwol ze zacytuje sam siebie bo chyba mojej wypowiedzi nie raczyłeś przeczy
                              > tać?

Raczyłem przeczytać.
                              Ale z treści samego pytania, które zadałeś na samym początku tego wątku wynika wyraźnie, że nie miałbyś nic przeciwko temu, żeby PiS pozostał u władzy, dobierając sobie w tym celu koalicjanta.
                              Stąd też i moje założenie, że głosowałeś na PiS, bo tylko wyborca PiS albo Konfederacji (a tego, że nie głosowałeś na Konfederację jestem pewny na podstawie twoich wcześniejszych wypowiedzi) mógłby sobie taką "konfigurację" wyobrazić.
                              • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 11:22
                                Kuba, wszystkie twoje wnioski są błędne.

Fajnie, że byłeś 3 lata na studiach prawniczych, ale to nie robi z Ciebie prawnika. Nawet po skończeniu studiów wciąż musisz zrobić aplikację i zdobyć doświadczenie praktyczne, żeby zostać prawnika.
                                Zarówno i Monteskiusza i trójpodział władz pamiętam z liceum, i to nie tylko z WOS ale również z historii. Również na polskim przy okazji omawiania epoki Oświecenia (którą akurat ongiś lubiłem) to nazwisko mogło paść. To że jest władza ustawodawcza, wykonawcza i sądownicza nie jest jakimś rocket science którą tylko Ty i jeszcze lepsi znacie. Od tamtego czasu upłynęło już jednak ponad ćwierć wieku, a mimo to pamiętam, może nie jakoś super ale pamiętam. Inżynier po politechnice też to spokojnie kojarzy.
                                Nawet nie pamietam czy to nie było przypadkiem jeszcze w podstawówce na WOSie.

Niestety mam wrażenie, że władza sądownicza wciąż siedzi jedną nogą w komunie, zarówno chodzi o komuchów w sądach, ich dzieci w sądach, ale także o zacofanie technologiczne, długotrwałość działań procesowych itp. No byłem w poznańskim sądzie rejonowym kilka razy i jakbym znalazł się w poprzedniej epoce. Dziwię się, że oni nie liczą na liczydłach. No, dzięki Bogu, są juz elektroniczne księgi wieczyste online, bo jak kupowałem mieszkanie kilkanaście lat temu, to trzeba było sprawdzać na komputerach w sądzie księgi, które nie zawsze na nich działały.

I to przede wszystkim należałoby w sądownictwie zmienić.

Odnośnie "robienia sobie krzywdy": Pamiętaj że każdy ma prawo mieć rację jak i być w błędzie, jeśli chodzi o politykę. Poza tym, to co sprawdza się dla jednego nie sprawdza się dla drugiego - gdyż chodzą w innych butach. Ty często tu wypisujesz głupoty - a mimo to nie zabraniam Ci ich mówić. Co do zasady nie głosuję na partie postpezetpeerowskie - a mimo to nikogo nie hejtuję, jeśli zagłosuję na lewicę, bo wiem, że różne są motywy głosowania na lewicę.

Jak sobie przeanalizujesz to zobaczysz, że często krytykowałem i krytykuję PiS.

Mam swoje skomplikowane (liberalno-konserwatywno-socjalne) poglądy, decyzję o tym komu powierzyć swój głos zawsze podejmuję na podstawie przemyśleń i podejmuję decyzję indywidualnie.

"nie miałbyś nic przeciwko temu, żeby PiS pozostał u władzy, dobierając sobie w tym celu koalicjanta." - to jest kolejny błąd. Ja naprawdę nie chciałbym, żeby rządził PiS razem z Konfą.

Ja się cieszę że również inni niz PiS będą mogli teraz rządzić, oczywiście o ile się dogadają.
                                Martwi mnie że jest tam 9 partii: wg mnie to ma nikłe szanse powodzenia, tj. będą niby rządzić, ale nic nie będzie się działo. Taka ciepła woda w kraju.

To, że PiS nie dowiózł tym razem większości sejmowej spowodowane jest wg mnie zmęczeniem materiału.
                                Mogliby zawalczyć o tych 20 posłów więcej - ale musieliby się wysilić i zagospodarować niezdecydowanych. Tych zagospodarował Hołownia, który wciąż ma styl "nowej twarzy".

Tym którzy utworzą rząd życzę powodzenia i oby skutecznie i uczciwie rządzili.

Mam tylko nadzieję, że rudego lisa od Merkelowej nie dadzą na premiera :)
                                • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 13:19
                                  bywalec.hoteli napisał:

> Mam tylko nadzieję, że rudego lisa od Merkelowej nie dadzą na premiera :)

Typowa narracja PiS, chcesz tego, czy nie.
                                  A co do Tuska - on malował kominy elektrociepłowni, jak Kaczyński chodził na pochody pierwszomajowe. Bo Kaczyński miał ciepłą państwową posadę, a Tusk "wilczy bilet" od władzy.
                                  To narracja PiS jest nawet nie jedną, a obiema nogami w PRL.
                                  Zwłaszcza ta dotycząca sądów, którą przytaczasz powyżej.
                                  • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 14:00
                                    ja mogę mieć nadzieję, ale wpływu nie mam żadnego.
                                    z tej całej opozycji to na premiera bym widział Włodka Kamysza
                                    • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 17:57
                                      Najpierw inicjatywa należy do prezydenta. Potem do Sejmu. Kandydat pisowski nie dostanie poparcia. Kandydat opozycji jeśli się dogadają- dostanie. Niestety na przeszkodzie reform ogólnie może być prezydent i trzeba wtedy 60 proc.glosow do odrzucenia weta. Jest też Glapa i Przybledzka. Ale opozycja ma Sejm, Senat, będzie miała rząd i wojewodów. Jeszcze wypieprzyć klakierow pis z telewizji. Albo ją zlikwidować.
                                      • nousecomplaining Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 18:15
                                        > Jeszcze wypieprzyć klakierow pis z telewizji. Albo ją zlikwidować.
                                        Na likwidację żaden rząd sobie nie pozwoli, za duży zasięg. BTW, pamiętam zapowiedzi PO sprzed ich wygranej dawno temu o likwidacji abonamentu. Nic takiego się nie wydarzyło. I jeszcze jedno gówno, które mieli posprzątać jako "absurd", czyli powielone płacenie składki zdrowotnej przez prowadzących DG. Też nigdy nie wyszło. Najwyraźniej są sfery, których żaden rząd nie ruszy z różnych względów, czy to związanych z kasą, czy też z innymi ważnymi dla nich aspektami.
                                        • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 20:34
                                          nousecomplaining napisał(a):

> Na likwidację żaden rząd sobie nie pozwoli, za duży zasięg.

A abonamentu nie płaci właściwie nikt, to nie Wielka Brytania, gdzie płaci każdy.
                                          Myślę, że trzeba będzie utrzymać "kroplówkę" z budżetu, ale jednocześnie "zainstalować" takie mechanizmy kontrolne, żeby nigdy już żadna partia nie zrobiła sobie z publicznej telewizji tuby propagandowej.

Takiego skurwienia, takiego dna, jakiego sięgnęła TVP nie było za żadnej poprzedniej ekipy - owszem, zawsze było tak, że TVP sprzyjała lekko aktualnie rządzącym, ale do tego, czego dopuścił się PiS nawet nie ma co tego porównywać.

No i opcja "atomowa" (na którą pozwalają ustawy przyjęte jeszcze przez PiS) - wyczyszczenie telewizji z Rachoniów, Holeckich i pozostałych aparatczyków.
                                          • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 21:04
                                            qqbek napisał:

> Myślę, że trzeba będzie utrzymać "kroplówkę" z budżetu, ale jednocześnie "zains
                                            > talować" takie mechanizmy kontrolne, żeby nigdy już żadna partia nie zrobiła so
                                            > bie z publicznej telewizji tuby propagandowej.
                                            >
                                            > Takiego skurwienia, takiego dna, jakiego sięgnęła TVP nie było za żadnej poprze
                                            > dniej ekipy - owszem, zawsze było tak, że TVP sprzyjała lekko aktualnie rządząc
                                            > ym, ale do tego, czego dopuścił się PiS nawet nie ma co tego porównywać.
                                            >
                                            > No i opcja "atomowa" (na którą pozwalają ustawy przyjęte jeszcze przez PiS) - w
                                            > yczyszczenie telewizji z Rachoniów, Holeckich i pozostałych aparatczyków.
                                            >

Dokladnie tak....

Tego g... nie dalo sie ogladac, to bylo caly czas szczucie, jatrzenie i judzenie ,
                                            szerzenie nienawisci do Unii Europejskiej, Niemiec,
                                            w koncu kampanii do Ukrainy....
                                            No i do calej opozycji, oczywiscie z Tuskiem na czele...

Najgorsze byly te epitety,
                                            swinie siedza w kinie, itd..

Obrazano caly czas ludzi
                                • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 19:11
                                  bywalec.hoteli napisał:

>
                                  > Mam tylko nadzieję, że rudego lisa od Merkelowej nie dadzą na premiera :)

Merkelowa od kilku lat jest na emeryturze, a wczesniej nic wspolnego z Tuskiem nie miala....
                                  Szybciej z Elblagiem, bo stamtad pochodzi jej czesc rodziny

Wystarczylo 1000000000 razy powtarzac kompletne brednie, ze Tusk to Niemiec i ciemny lud uwierzyl
                                  • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 20:35
                                    wislok1 napisał:

> Wystarczylo 1000000000 razy powtarzac kompletne brednie, ze Tusk to Niemiec i c
                                    > iemny lud uwierzyl

Co było do udowodnienia.
                                    Bywalec ofiarą PiS-owskiej propagandy.
    • tbernard Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 15.10.23, 23:30
      Jeśli oficjalne wyniki nie będą w sposób istotny różnić się od tych które pokazano po godzinie 21.00 to najważniejsze, że obecne ugrupowanie rządzące uda się na zasłużony odpoczynek.
    • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 04:22
      Jeszcze nikomu nie gratuluje bo kto wie czy nie bedzie trzeba nowych wyborow?
      • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 06:36
        Godblesowcu Amełikanowcu idz spać.
        • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 18:06
          Wlasnie sie wyspalem.
          I co nowego u Was?
          • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 19:41
            polamek100 napisał:

> Wlasnie sie wyspalem.
            > I co nowego u Was?

Nic nowego - przeproszą i spierdalają.
            Czołgów na ulicach nie ma, benzyna na stacjach nadal raczej bywa niż "jest" (widać w centrali mają inne problemy i zapomnieli gangusowi brudnej pale wydać wskazówki).
    • only_the_godfather Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 07:12
      PiS nie ma zdolności koalicyjnej, a brakować im będzie zbyt dużo żeby wyciągać posłów z innych partii.
    • bolo2002 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 09:09
      Premierem będzie kandydat od PIS-dzielców-bo dostali najwięcej głosów/czytaj: wiocha znów na nich głosowała-czyli ciemnota tam dalej kwitnie/. Bo Du.a nie może postapić inaczej . I teraz czeka nas tzw. kupczenie-czyli PIS-dzielce będą próbowali przekabacic konfederacje i potencjalnych posłów z opozycji- by uzyskać 231 głosów w Sejmie. Ale to sie nie uda i Kaczor wymyśli/ mając swojego premiera i Nie-Rząd- że Sejm mu nie jest potrzebny- PIS będzie rządził 3-cią kadencję wg stylu węgierskiego-czyli dekrettami rządowymi. I jest generalnie -tragedia!
      Efekt-wybory przedterminowe na wiosnę. Wtedy PIS wreszcie polegnie i opozycja demokratyczna przejmie władzę-ale trwac to bedzie 6 m-cy. Tak to widzę- bo Kaczor-Kurdupel musi kraśc do końca-a w zasadzie najwiecej-przed koncem, bo to ostatnia okazja.
      • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 09:47
        Nie tylko wiocha.
        Z treści pytania bywalca wychodzi mi, że bywalec ma syndrom sztokholmski i też na nich głosował.
        • gzesiolek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 10:08
          Ściana wschodnia wciąż mocno konserwatywna więc tam jedynie Trzecia Droga i Konfederacja podebrała nieco głosów PiS.
          PO/KO zrobiło ostry skręt w lewo i samo odstawiło wielu konserwatywnych wyborców (np. mnie).
          • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 10:13
            gzesiolek napisał:

> Ściana wschodnia wciąż mocno konserwatywna więc tam jedynie Trzecia Droga i Kon
            > federacja podebrała nieco głosów PiS.
            > PO/KO zrobiło ostry skręt w lewo i samo odstawiło wielu konserwatywnych wyborcó
            > w (np. mnie).

To jak ktoś jest konserwa, to niech głosuje na Hołownię et consortes, a nie kurwa na gangusów z PiS.
            Sam głosowałem na Lewicę.
            Kolejny zresztą raz.
            • gzesiolek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:28
              Ja właśnie z bólem serca zagłosowałem na jakąś ogarniętą laskę młodą (co wiem co robiła i jakie projekty społeczne koordynowała) z końca listy 3D. Weź pod uwagę, że jednak 3D+Konfa to jakieś 20%... Wiem, że do PiS nieco brakuje, ale i żadne z nich nie postawiło nic głośnego "narodowego" jak PiS podkreśla pseudo projekty CPK, portu w Świnoujściu, transportu Odrą, elektrowni nuklearnej itd.
              Znam kilka osób co zagłosowało na PiS mimo, że wiedzą, że to złodzieje, ale że niby jedynie oni udają choć, że dbają o interes Polski... i mimo bezsensowności wielu projektów trochę racji mają...
              Bo inwestycje w coś co ma przynieść korzyści Polsce a nie np. Niemcom czy innym powinny być czynione... ale robione w rzeczywistości i z sensem, a nie tylko po to by "rodzina na swoim" wyciągnęła jak najwięcej kasy...
        • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 11:32
          Qqbek, takie teksty są nie fair.
          Nie mam żadnego syndromu, zawsze myślę i głosuję samodzielnie, nie podaję na kogo głosuję.
          Z wyników wyborów się cieszę - dlatego, że duża część wyborców, nie mających obecnie swoich przedstawicieli w rządzie zyska takich przedstawicieli. Niezależnie od tego jaka koalicja powstanie.
          Jak powiedział Kwachu: władza deprawuje a władza absolutna deprawuje absolutnie. W tym przypadku widzę już mocne zmęczenie materiału, brak świeżych pomysłów jak przekonać dotychczas nieprzekonanych.
          Zastanawiam się kto rząd utworzy.
        • borsuczyca.klusek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 11:43
          Bywalec już ze trzy tygodnie temu pochwalił się na ematce, że na PiS będzie głosował 🙄
          • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 11:45
            nie chwaliłem się, nie kłam kapusiu
            • borsuczyca.klusek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:00
              bywalec.hoteli napisał:

> nie chwaliłem się, nie kłam kapusiu

Owszem chwaliłeś się i uzasadniałeś swój wybór. Pytanie dlaczego nagle się go wstydzisz 🙄
              • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:53
                nieprawda, podawałem tylko kogo rozważam.
                Nie wkładaj mi nie moich słów w moje usta.
                Kłamczuszku
                • borsuczyca.klusek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:01
                  bywalec.hoteli napisał:

> nieprawda, podawałem tylko kogo rozważam.
                  > Nie wkładaj mi nie moich słów w moje usta.
                  > Kłamczuszku

I tak twardo rozważałeś przez kilkanaście wpisów 🙄
                  • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:51
                    rozważałem ale nigdzie nie napisałem jaka decyzja
                    • only_the_godfather Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:06
                      bywalec.hoteli napisał:

> rozważałem ale nigdzie nie napisałem jaka decyzja
                      Przecież się teraz nie przyznasz do tego, że głosowałeś na PiS.
                      • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:09
                        nieprawda
                        i dlaczego teraz??
                    • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:40
                      Najpierw Prezydent da PiS szanse na wladze.
                      Kto wie, moze znajdzie chetnych?
                      No zalozmy ze teraz KO dostanie wladze a z nia?
                      - Co zrobia aby nardowi podziekowac i pokazac jak to dobrze wybrali?
                      Przyschodzi Ci cos do glowy?
                      Bo jak narod za pare miesiecy zauwazy ze dobrobyl leci w dol to sie chyba wkur?
                      A bedzie lecial tak czy owak - jedynie teraz kwestiia kogo za to winic poniewaz
                      -PiS nabral pozyczek a nowy rzad bedzie musial splacaac - tzn rzad bedzie admninisgtrowal i dla siebie skubal a naroid bedzie zaciskal pasa i placil
                      - Jak nowy rzad poprawi ukady z EU czytaj Niemcami a pogorszy a USA to ci bedzie dalej z Ukraina i Rosja?
                      - Jak rzad pojdzie po lini EU i wezmie trche popielatych - a ci wiadomo coc chac - darmowy social i darmowy seks i cal reszt kroa juz ma Francj i Niemcy to podejrzewam ze narod nie bedzie z tego szczesliwy?

Tak ze ja bym nie chwalil dnia przed zachodem slonca.
          • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 11:50
            borsuczyca.klusek napisała:

> Bywalec już ze trzy tygodnie temu pochwalił się na ematce, że na PiS będzie gło
            > sował 🙄

Dla mnie to oczywiste.
            Bardziej jednak niż to, dlaczego znów na nich głosował interesuje mnie to, dlaczego tak się z tym kryje?
            Wąsaty dziadek z Kalifornii też pewnie na PiS, a przecież nie zamierzamy się przestać do niego odzywać.
            • borsuczyca.klusek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:01
              Dziadzio engine to raczej na konfederację.
            • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:31
              Co z podwojnym obywatelstwem i nie placacy podatkow oraz mieszkajacy za granica glosowc nie powinni. I nie glosuja.
              A wam zycza jak najlepszego zycia i przyszlosci.
              • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:39
                polamek100 napisał:

> Co z podwojnym obywatelstwem i nie placacy podatkow oraz mieszkajacy za granica
                > glosowc nie powinni. I nie glosuja.

Aleś mocno pierdolnął w tzw. "Polonię".
                Większość głosujących za granicą w UE ma tylko jedno obywatelstwo, nawet jak tzw. "ośrodek interesów życiowych" ma od dawna w kraju zamieszkania.
                Oni też mają nie głosować?
                Podatki płacą w Niemczech, Norwegii czy innej Irlandii, ale głosować w wyborach parlamentarnych mogą tylko w Polsce.

> A wam zycza jak najlepszego zycia i przyszlosci.

Przyda się, bo jeszcze nie wiadomo, czy Kaczor nie stanie okoniem.
                Ale wygląda na to, że Zero szykuje właśnie opcję "Solidarna Wolska nie taka solidarna z kolegami z PiS" i może być ciekawie. Do tej pory w tzw. zjebnoczonej prawicy buldogi gryzły się pod dywanem i tylko pod nieobecność szefa schroniska, teraz może się zrobić ciekawiej.
                • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:43

Zawsze uwazalalem ze jesli Twoje wybory nie wplywaja na Twoje zycie to nie powinienes glosowqc. To ze wplywaja na zycie ciotki, wujka, matki etc nie wazne - oni niech decyduja.
                  • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:46
                    polamek100 napisał:

>
                    > Zawsze uwazalalem ze jesli Twoje wybory nie wplywaja na Twoje zycie to nie powi
                    > nienes glosowqc. To ze wplywaja na zycie ciotki, wujka, matki etc nie wazne -
                    > oni niech decyduja.

Jest w tym sporo racji, ale większość migrantów nie mieszka teraz "za kałużą", tylko zdecydowanie bliżej i nadal mają bliskie związki z krajem.
                    • polamek100 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:52
                      Ci co maja domy , mieszknia etc i planuja powrot to jedno ale ci co nie to drugie.
        • bolo2002 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 09:13
          To on -mówiac po rusku- z uma soszioł!
      • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 10:48
        bolo2002 napisał:

PIS będzie rządził 3-cią kadenc
        > ję wg stylu węgierskiego-czyli dekrettami rządowymi.

Dziadku doucz się. Nie ma czegoś takiego jak dekrety. Wiem że dopiszesz "u nich wszystko mozliwe".
        Aż tak nie, niemniej jednak mogą przeciągać procedurę. Niestety formalnie rola prezydenta jest istotna. Poczytaj trochę Konstytucję a nie pokrzykuj tylko.
        • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:55
          Znajac kaczora bedzie caly czas jatrzyl, judzil i szczul...
          Najchetniej by wprowadzil stan wojenny, wystrzelal opozycje i wystapil z UE
          Ale tam tez sa myslacy ludzie, w jego partii

I chyba na cos takiego nie pojda
      • tiges_wiz Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:06
        No to co dalej? Rząd mniejszościowy? Wotum zaufania nie dostanie.
        • galtomone Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:29
          tiges_wiz napisał:

> No to co dalej? Rząd mniejszościowy? Wotum zaufania nie dostanie.
          >

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Jak bez wotum zaufania to nie mniejszościowy, tylko żaden.

Mniejszościowy/większościowy to umowne określenie zależne od ilości potencjalnych mandatów dających oparcie przy głosowaniach. Wotum zaufania jest NIEZBĘDNE do tego stworzyć rząd.

Nie ma wotum = nie ma rządu.
          • tiges_wiz Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 14:31
            A co napisałem... jak spróbują mniejszościowy, to nie dostaną wotum zaufania i po szpakach.
            • galtomone Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 11:53
              tiges_wiz napisał:

> A co napisałem... jak spróbują mniejszościowy, to nie dostaną wotum zaufania i
              > po szpakach.
              >

Napisałeś:

> No to co dalej? Rząd mniejszościowy? Wotum zaufania nie dostanie.

Jak nie dostanie wotum zaufania to nie może być rządu - w tym mniejszościowego.
    • gzesiolek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 10:05
      Ja tam się boję nieco liczenia.
      Już poszedł szum i narracja wśród trolli, że wystąpił "syndrom wstydu" wśród ludzi i że wynik PiS na pewno będzie znacznie wyższy...
      Boję się, że z liczenia wyjdzie PiSowi 40% i dojdzie do ostrej zadymy...
      • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 10:17
        gzesiolek napisał:

> Już poszedł szum i narracja wśród trolli, że wystąpił "syndrom wstydu" wśród lu
        > dzi i że wynik PiS na pewno będzie znacznie wyższy...

8 lat temu się ludzie bali na PiS głosować.
        W tej chwili głosuje na nich głównie pozbawiona skrupułów i wstydu ludzka mierzwa.

> Boję się, że z liczenia wyjdzie PiSowi 40% i dojdzie do ostrej zadymy...

Ni chuja.
        Na razie mają 40%, bo pierwsze wyniki spływają z najmniejszych komisji (tych "parafialnych", o które tak walczyli i z zamkniętych - szpitalnych i ZOL).
        Jak dojdą wyniki z największych komisji, to może się okazać, że nawet 36% nie osiągnęli.
        • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 10:50
          qqbek:
          > Na razie mają 40%, bo pierwsze wyniki spływają z najmniejszych komisji (tych "p
          > arafialnych", o które tak walczyli i z zamkniętych - szpitalnych i ZOL).
          > Jak dojdą wyniki z największych komisji, to może się okazać, że nawet 36% nie o
          > siągnęli.
          >
          Oby. Szkoda ze głosy wyborców zagranicznych idą tylko na Warszawę.
          • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 16:09
            Raczej nie da sie tego inaczej rozwiazac

Na wyborach w Monachium byli ludzie przybyli z calej Polski i trudno, zeby kazdy dostal karty do glosowania ze swojego okregu
            • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 16:38
              wislok1 napisał:

> Raczej nie da sie tego inaczej rozwiazac
              >
              > Na wyborach w Monachium byli ludzie przybyli z calej Polski i trudno, zeby kazd
              > y dostal karty do glosowania ze swojego okregu

Ale to można zmienić w drodze ustawy - więcej mandatów do Warszawy. Choc do 2025 będzie prezydent blokował wetem a do 2027 Trybunał może się przypieprzyc .
              • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:33
                Myślę, że Trybunał Kulinarny to oni już jakoś załatwią...
              • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 19:48
                To tak, to jest dobry pomysl
    • grzek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 11:39
      Koalicja z PiSem, to jest skok w przepaść dla koalicjanta. Chyba potencjalni koalicjanci są na tyle rozsądni, że tego nie zrobią.
      • marekggg Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:39
        PSL - zrobi zawsze. to taka kurewka polityczna. no dobra - kurwa.
        • grzek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:17
          marekggg napisał:

> PSL - zrobi zawsze. to taka kurewka polityczna. no dobra - kurwa.

Nie wiadomo ilu posłów będzie z PSLu, liczę jednak, że się nie zeszmacą.
          • marekggg Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:29
            stary, ile masz lat? 10-12? nigdy wczesniej nie widziales takiego naczelnego strazaka rp w akcji? ja niestety tak. i psl zawsze dalo dupy.
            • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 14:11
              marekggg napisał:

> stary, ile masz lat? 10-12? nigdy wczesniej nie widziales takiego naczelnego st
              > razaka rp w akcji? ja niestety tak. i psl zawsze dalo dupy.

Zdaję się ze w grudniu 1991 poparło rząd Olszewskiego ale w czerwcu 1992 się z tego wycofało.
              Również o ile pamiętam jesienia 2005 poparło rząd Marcinkiewicza. Szybko się z tej decyzji wycofało. Ale dziś nie ma Pawlaka i zresztą sam Pawlak jest antypisowski. Za dużo PiS wszystkim krwi napsul.
            • grzek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 14:38
              marekggg napisał:

> stary, ile masz lat? 10-12? nigdy wczesniej nie widziales takiego naczelnego st
              > razaka rp w akcji? ja niestety tak. i psl zawsze dalo dupy.

Teraz w pierwszym rozdaniu chyba zachowają twarz i nie będą się wyłamywać z koalicji ale po dwóch latach rządzenia, może dojść do rozłamu z braku dowartościowania i wtedy jakiś sojusz z PiSem jest możliwy.
    • hukers Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:39
      Premierem będzie Donek, a kto wicepremierem, to nie ma większego znaczenia.
    • toreon Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 12:44
      Na tę chwilę po przeliczeniu wyników z 45% komisji, opozycja bez Konfy ma 229 mandatów więc skąd ta radość i dzielenie skóry na niedźwiedziu?
      • hukers Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:04
        toreon napisał:

> Na tę chwilę po przeliczeniu wyników z 45% komisji, opozycja bez Konfy ma 229 m
        > andatów więc skąd ta radość i dzielenie skóry na niedźwiedziu?

Kiedy wieś idzie spać, miasto się budzi do życia.
        • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:33
          hukers napisał:

> Kiedy wieś idzie spać, miasto się budzi do życia.

Otóż to.
          W komisji u mojej mamy w Lublinie głosowanie zakończyło się o północy.
      • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:32
        toreon napisał:

> Na tę chwilę po przeliczeniu wyników z 45% komisji, opozycja bez Konfy ma 229 m
        > andatów więc skąd ta radość i dzielenie skóry na niedźwiedziu?

Już 234 i rośnie.
        • toreon Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:43
          Na tę chwilę 227 : 214

Emocje jak przy gotowaniu parówek
          • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 13:51
            toreon napisał:

> Na tę chwilę 227 : 214
            >
            > Emocje jak przy gotowaniu parówek

Na tę chwilę to w lubelskim (okręg nr 6) PiS ma 55%, a drugi (14%) jest Szymuś "jedzie kruchtą" Hołownia - ale policzono 3/4 powiatu janowskiego, zagłębia pisowskiego, a z Lublina i "obwarzanka" nie ma wyników z ani jednej komisji jeszcze.
            KO jest trzecia z trochę ponad 12%.
            • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:19
              Pierwsze dane z Lublina (10 na 211 komisji) - KO ~32%, PiS ~29%, Kruchta 18%, Lewica 10%, brunatni naziole 7%.
              • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:25
                O już 24/211 - wynik z grubsza ten sam.
          • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:29
            toreon napisał:

> Na tę chwilę 227 : 214
            >
            > Emocje jak przy gotowaniu parówek

Ogólnopolskie dane:
            PiS - 36,84
            KO - 29,26
            Hołownia - 14,5
            Lewica - 8,34.

Zostało jeszcze 21% komisji, tych najliczniejszych.
            • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:33
              36,78
              • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:43
                36,72
                • tiges_wiz Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 19:32
                  Wygląda na to, że exit polle były dość dokładne. Część się wstydzilo głosu na konfę.
                  • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 19:35
                    tiges_wiz napisał:

> Wygląda na to, że exit polle były dość dokładne. Część się wstydzilo głosu na k
                    > onfę.

A ty byś się nie wstydził?
                    🤣
              • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:30
                36,22 vs. 29,93 (po zliczeniu głosów z 94% komisji).
                Wygląda na to, że PiS ma rzeczywiście szanse spaść poniżej pełnych 36%, ale KO też prognozowanych 31 nie zdobędzie (będzie 30 z groszami).
                • tiges_wiz Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:10
                  PiS - 35,98 proc, KO - 30,17 proc.
                  a jeszcze duże miasta. Widać konfa pisowi zabrała ten 1%
                  • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:30
                    tiges_wiz napisał:

> PiS - 35,98 proc, KO - 30,17 proc.
                    > a jeszcze duże miasta. Widać konfa pisowi zabrała ten 1%
                    >

Wynik ogólnokrajowy nie jest tak istotny. Liczy się w okręgach. Jeśli w okręgu z 20 posłami PiS ma 35%, KO 30, TD 15, L 10, KOnf. 10, to PiS ma 7 posłow, KO 6, TD 3, L 2, Konf 2. W uproszczeniu.
    • tbernard Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 15:22
      Najsensowniej jakby Kaczyński z Tuskiem zrobili koalicję i razem stworzyli rząd. Ponieważ Kaczyński ma więcej głosów, to on jako premier, a Tusk jako wicepremier. Wybory pokazują, że tego chcą obywatele. Musieli by ze sobą dużo rozmawiać, to jeden od drugiego trochę by się nauczyli i podniosła by im się inteligencja. Problemem największym jest tylko podział synekur. Jedni i drudzy chcieli by jak najwięcej.
      • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 21:27
        tbernard napisał:

> Najsensowniej jakby Kaczyński z Tuskiem zrobili koalicję i razem stworzyli rząd
        > . Ponieważ Kaczyński ma więcej głosów, to on jako premier, a Tusk jako wiceprem
        > ier. Wybory pokazują, że tego chcą obywatele. Musieli by ze sobą dużo rozmawiać
        > , to jeden od drugiego trochę by się nauczyli i podniosła by im się inteligencj
        > a. Problemem największym jest tylko podział synekur. Jedni i drudzy chcieli by
        > jak najwięcej.

W praktyce nie doszłoBY do tego:)
    • bolo2002 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 16:38
      Generalnie to dobrze-że jest wreszcie szansa na normalność, bo dosyć tego PIS-dzielskiego chamstwa, złodziejstwa i kłamstwa. Teraz PIS z Ziobro na czele będzie zacierał ślady złodziejstwa i marnotrawstwa na niespotykaną skalę. Ziobro juz to zaczął robić, A specjalista od działek koscielnych-Pinokio juz wszystkie przepisał na zonę a żona pewnie na dzieci. Ciekawe , czy im sie do dupy dobiorą- bo powinni. Takiego złodziejstwa w Polsce nigdy nie było- nawet za komuny-to kradli jakos tak bez rozgłosu. Na te procesy chyba przydzie nam jednak długo czekać.Ale normalnośc jest potrzebna na cito.
    • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:17
      Fajna symulacja - link podkradzuony z ebaby:

docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1PDbMtunCZbJUfXf8SPLnU7btiqQc-IvDjRpveBmd_9I/htmlview
      • bolo2002 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 09:18
        Niczego nie ukradłem- nie umiem kraśc- nie jestem z PIS. To moje własne przemyślenie.
    • toreon Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 17:58
      No to ciesz się dalej, że Sławek przegrał a dwóch dziadków, którzy od 18 lat na gruncie wzajemnych animozji trzęsą tym krajem jak kuwetą dla świń, niech kontynuują swoje dzieło.
      Jako dedykację podrzucam bodaj najlepiej podsumowującą to wszystko ilustrację.
      • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 18:14
        toreon napisał:

> No to ciesz się dalej, że Sławek przegrał a dwóch dziadków, którzy od 18 lat na
        > gruncie wzajemnych animozji trzęsą tym krajem jak kuwetą dla świń, niech konty
        > nuują swoje dzieło.
        > Jako dedykację podrzucam bodaj najlepiej podsumowującą to wszystko ilustrację.

A zdjęcie jest z kiedy? 1990? 1991? A gdzie byli w czerwcu 1992? Owszem, potem byl POPiS jeszcze ale w 2005 prysło.
        • tbernard Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 20:24
          A kto to ten Słabek?
      • only_the_godfather Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 18:38
        toreon napisał:

> No to ciesz się dalej, że Sławek przegrał a dwóch dziadków, którzy od 18 lat na
        > gruncie wzajemnych animozji trzęsą tym krajem jak kuwetą dla świń, niech konty
        > nuują swoje dzieło.
        > Jako dedykację podrzucam bodaj najlepiej podsumowującą to wszystko ilustrację.
        Sławek przegrał bo w porę wyszło, że gospodarka to tak na dalszy plan schodzi, bo ważniejszy jest zamordyzm. Sławek zrobiłby jeszcze większy zamordyzm niż PiS.
        • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 19:35
          Sławkowi "pomógł" swoimi wypowiedziami obleśny Janusz Mikke
          • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 19:44
            No i ten jeszcze wiekszy wariat Braun, pan brazowy ,,,,

Austriak z pochodzenia jako czysto staropolski i ultrakatolicki konfederata
            • qqbek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:16
              wislok1 napisał:

> No i ten jeszcze wiekszy wariat Braun, pan brazowy ,,,,
              >
              > Austriak z pochodzenia jako czysto staropolski i ultrakatolicki konfederata

Z Kremlowskim poparciem... dobrze, że miast "przewrócić stolik" się wzięli byli wyborczo mocno potknęli i po prostu na ten stolik wypierdolili.
              • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:23
                Ale mnie te niskie wyniki Konfederacji zaskoczyly poniewaz oni mieli chyba najbardziej kapitalistyczny program?
                No co sie Wam nie podobalo z ich programu?
                wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/9315857,wybory-2023-program-wyborczy-konfederacji-lista.html

No ale widac Polacy preferuja socjalizm - nie wazne w jakim wydaniu ale ma byc socjalismus
                • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 16.10.23, 23:57
                  W programie Konfy nie podobały mi się:
                  1. Brak szacunku dla kobiet (Mikke)
                  2. Fundamentalizm religijny (k
                  3. Kłamanie i brak pojęcia jak to bedzie ze obniża podatki nie tnąc wydatków a każdy pracujący bedzie miał dom i 2 samochody (Mentzen)
                  4. Bzdury o bonie medycznym itp
                  5. Dziki chcące robić dziki zachod jeśli chodzi o dostęp do broni
                  • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 01:38
                    bywalec.hoteli napisał:

> W programie Konfy nie podobały mi się:
                    > 1. Brak szacunku dla kobiet (Mikke)
                    > 2. Fundamentalizm religijny (k
                    > 3. Kłamanie i brak pojęcia jak to bedzie ze obniża podatki nie tnąc wydatków a
                    > każdy pracujący bedzie miał dom i 2 samochody (Mentzen)
                    > 4. Bzdury o bonie medycznym itp
                    > 5. Dziki chcące robić dziki zachod jeśli chodzi o dostęp do broni

Widze ze I ciebie opetaly feministyczne propagandy... i zamiast skupiac uwage na rzeczach istotnych sluchasz czesto flaszywych pierolek i plotek kiedy ludzi gadaja o tzw dupie Maryni

Ty - wydaje mi sie, po prostu nie rozumiesz co oni postuluja albo jestes nasiakniety ideami socjalizmy do kosci... Rzad ma brac podatki i tylko on moze dbac o ciebie i Cie bronic bo sam jestes jak biedne cielatko i sobie nie poradzisz ani z religia ani z bronia ani z medycyna, ani ze szkolnictwem.

Nie wiem co zlego miec dom i dwa samochody? Ty masz przeciez?

Interesujace ze jak Konfa cos obiecuje to klamie a POPis to juz nie?

• only_the_godfather Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 08:22
                      Ale przecież konfa tak samo jest za rozdawnictwem np 500+. Korwin kiedyś choć raz powiedział coś dobrze, ich wyborcy to idoci którzy łykają wszystko jak leci i nic nie analizują. A oni mówią jedno a robią drugie. Ładne mówią o gospodarce podatkach itd, ale jak przychodzi co do czego to okazuje się, że to są brednie. Tak smao z tym ich domem i dwoma samochodami, szkoda że nie wytłumaczyli jak to chcą osiągnąć. Ponadto tak jak bywalcowi w konfie nie podoba mi się brak szacunku do kobiet, fundamentalizm religijny, przyzwolenie np na pedofilię.
                    • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 08:26
                      engine8t napisał:

> Nie wiem co zlego miec dom i dwa samochody? Ty masz przeciez?
                      Oczywiście, że to nic złego.
                      Ale przeczytaj ze zrozumieniem:
                      "Kłamanie i brak pojęcia jak to bedzie ze obniża podatki nie tnąc wydatków a każdy pracujący bedzie miał dom i 2 samochody (Mentzen)"
                      • only_the_godfather Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 09:12
                        bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > Nie wiem co zlego miec dom i dwa samochody? Ty masz przeciez?
                        > Oczywiście, że to nic złego.
                        > Ale przeczytaj ze zrozumieniem:
                        > "Kłamanie i brak pojęcia jak to bedzie ze obniża podatki nie tnąc wydatk
                        > ów a każdy pracujący bedzie miał dom i 2 samochody (Mentzen)"
                        Ja bym powiedział więcej, wykazują się zwykłą naiwnością myśląc, że jak obniżą podatki to ludzie nagle zaczną zarabiać więcej. Nie nie zaczną netto dostaniesz tyle samo, ale mniejsze obciążenia podatkowe spowodują, że brutto będziesz mieć mniej. Ale co się dziwić, jak oni tak samo mówili o obniżeniu cen mieszkań. Mieli prostą receptę, jak jeden deweloper obniży ceny, to reszta będzie się musiała dostosować i też obniżyć. Piękna teoria nie mająca za wiele wspólnego z rzeczywistością.
                        • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 09:57
                          Tzn. ja popieram obniżanie podatków. Ale oni się nie kryli z tym, że wydatków nie będą ciąć.
                          Na ten moment PiS zrobił dużo złego swoim "Polskim ładem" po prostu wyciągająć składkę zdrowotną z podatku jako dodatkowy podatek. To powinno wrócić na swoje miejsce.
                • grzek Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 10:00
                  engine8t napisał:

> No co sie Wam nie podobalo z ich programu?

Program jest po to, żeby dojść do władzy a nie po to, żeby potem realizować. Nie napisali skąd zdobędą pieniądze na deficyt budżetowy i zadłużenie państwa. Poza tym światopogląd muzułmański do kwadratu. W Europie nie do przyjęcia.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 11:25
                    Społeczeństwo w PL się laicyzuje, Kościoła wpływ na politykę i społeczeństwo maleje, ludzie naprawdę nie chcą fundamentalistów w polityce. A w Konfie były teksty że zgodę na rozwód będzie wyrażał biskup. Ludzie się boją takich mudżahedinów.
                    • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 18:09
                      Ok, ok... . Nie mieszam sie wiecej.
                      Ludzi sie boja z natury zmian. Przyzwyczaili sie do systemu i czuja sie w tym "bezpiecznie".
                      A ja bym pomyslal ze jak biskup bedzie dawal rozwody to idzie w strone lepszego?
                      • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 19:56
                        Co ma biskup do dawania rozwodow ?

Przeciez to kompletny absurd...

Biskup wyznaczy do dawania rozwodow tych ksiezy z Dabrowy Gorniczej, co homoseksualna orgie na plebanii zorganizowali, kto mu zabroni ?

A co ludzie innych wyznan i niewierzacy ?

Tych jest juz w PL kilkadziesiat procent...
                        Ilosc katolikow stopniala do okolo 70%, z czego polowa do kosciola generalnie nie chodzi poza swietami i komunia kogos z rodziny...

Jak partia polityczna moze w XXI wieku postulowac przeksztalcenie panstwa UE w panstwo fannatyzmu religijnego, lamiace wolnosc sumienia i wyznania ?
                      • donvito52 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 19.10.23, 21:50
                        engine8t napisał:

> Ok, ok... . Nie mieszam sie wiecej.
                        > Ludzi sie boja z natury zmian. Przyzwyczaili sie do systemu i czuja sie w tym "
                        > bezpiecznie".
                        > A ja bym pomyslal ze jak biskup bedzie dawal rozwody to idzie w strone lepszego
                        > ?
                        Biskup daje rozwody.
                        Dał Kurskiemu z dwojgiem dzieci, po 20 latach małżeństwa.
                        • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 20.10.23, 00:07
                          donvito52 napisał:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > Ok, ok... . Nie mieszam sie wiecej.
                          > > Ludzi sie boja z natury zmian. Przyzwyczaili sie do systemu i czuja sie w
                          > tym "
                          > > bezpiecznie".
                          > > A ja bym pomyslal ze jak biskup bedzie dawal rozwody to idzie w strone le
                          > pszego
                          > > ?
                          > Biskup daje rozwody.
                          > Dał Kurskiemu z dwojgiem dzieci, po 20 latach małżeństwa.
                          >
                          >
                          >
                          >
                          A ja ciagle nie mam pojecia w czym widzicie problem?
                • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 19:05
                  Ten program to bajki z mchu i paproci, kompletnie nierealne jest bardzo mocno ograniczyc podatki, skladki na ZUS, itp.
                  i jednoczesnie zapewnic POWSZECHNY dobrobyt narodowi....

Panstwo potrzebuje kasy od ludzi, inaczej przestaje dzialac system emerytalny, zdrowotny,
                  a to oznacza nedze wiekszosci spoleczenstwa...
                  Panstwo przestaje dzialac takze w edukacji....

Kto mlody, zdrowy i bogaty, ten skorzysta, ale tylko ten.........
                  • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 20:04
                    KONSERWATYSTA Bismarck wprowadzil w Niemczech panstwowe emerytury, skladki na ubezpieczenie zdrowotne i zapewnil dla kazdego dziecka bezplatna oswiate publiczna....

Nie zrobil tego z milosci do ludzi, nie byl tez lewakiem...
                    Tylko wiedzial, ze inaczej DUZA czesc ludnosci bedzie zyla w nedzy, a to doprowadzi do buntow, rewolucji, generalnie system kapitalistyczny pie.dolnie...

W slad za Niemcami bardzo podobne rozwiazania przyjeto na calym Zachodzie...

Tylko car Rosji wysmial takie reformy, mowil, ze batem bedzie cwiczyl ruskich i ze rewolucja nie ma szans
                    No i w 1918 skonczyl zabity z cala rodzina.....
                  • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 20:47
                    No Ty masz jeszcze wiekszy socjalizm u siebie wiec nie dziwne ze tak to oceniasz.
                    • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 21:30
                      W DE nie ma zadnego socjalizmu,,,,,

Jest czysty kapitalizm

Narodowy socjalizm sie skonczyl w 1945 i dzis teskni za nim kierownictwo Alternatywy dla Niemiec (AFD)
                      Ale wiekszosc wyborcow tej partii to prostu wku.wieni ludzie, bo w dawnej NRD inflacja obnizyla realne zarobk i emerytury i ludzi ...
                      Do tego doszla wojna w Ukrainie i miliardy wysylane do Kijowa
                      Tam dominuja emeryci pracujacy dawniej w NRD, mlodsi pojechali do pracy do zachpdnich landow...
                      I ci emeryci MASOWO glosuja na AFD
                      Syndrom sztokholmski, ruscy ich w 1946 gwalcili rabowali, w czasach NRD traktowali z buta, ale jednoczesnie praktycznie za darmo byly mieszkania, czynsze zerowe, do tego pelne rozdawnictwo kasy na rozne programy socjalne, darmowe przedszkola, itp.
                      Dotacje do cen w sklepach....

A AFD obiecuje, ze sie dogada z Putinem i nie bedzie wpuszczac OBCYCH ( nie Niemcow ) do DE

Socjalizm w wersji paria komunistyczna sie skoncuyl w 1989 i dzis teskni za nim partia Die Linke ( okolo 4 procent poparcia w calych Niemczech, w Bawarii 1 procent
                      • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 21:32
                        To taki niemiecki PiS, ale bez ideologii narodowo-katolickiej
                      • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 21:40
                        Nie chodzi o to kto sie jak nazywa ale jak sie zachowuje.

Ok Niemcy sa na liscie "democratic socialist coutries"
                        Today, Germany is a capitalist, free-market country that has many elements of socialism to help provide people with a safety net.

worldpopulationreview.com/country-rankings/democratic-socialist-countries
                        • wislok1 Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 17.10.23, 21:47
                          To sa totalne pie.doly...

Ten kraj jest w 100% kapitalistyczny

Niedobitki socjalizmu w wersji narodowego socjalizmu AFD, czy komunistycznej Die Linke, nie maja nic da gadania...

Sa izolowane przez inne partie
                          • dodekanezowiec Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 18.10.23, 11:25
                            wislok1 napisał:

> To sa totalne pie.doly...
                            >
                            > Ten kraj jest w 100% kapitalistyczny
                            >
                            > Niedobitki socjalizmu w wersji narodowego socjalizmu AFD, czy komunistycznej D
                            > ie Linke, nie maja nic da gadania...
                            >
                            > Sa izolowane przez inne partie

Endrzajn pierdzieli. A wislok ma rację ze inaczej wygląda kapitalizm w wersji europejskiej inaczej amerykańskiej, przytaczać przykład Bismarcka i ubezpieczeń społecznych.
                            • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 18.10.23, 17:53
                              I oczywiscie ten niemiecki kapitalizm jest najlepszy? LOL
                              Juz ja bym sie nie zamienil.
                              • tbernard Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice? 19.10.23, 09:59
                                engine8t napisał:

> I oczywiscie ten niemiecki kapitalizm jest najlepszy? LOL
                                > Juz ja bym sie nie zamienil.

W Niemczech Demokratycznych był socjalizm a w Federalnych narodowy kapitalizm.
                                • engine8t Re: OT - no to kto bedzie premierem a kto wice?