Dodaj do ulubionych

Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDTI ?

05.04.05, 11:47
Po skonfigurownaniu wyszlo mi ,ze oba samochody w wersji z automatem i
opcjami ktore bym chcial ,kosztowalyby tyle samo czyli ok. 160 tys zł . Za
BMW przemawia do mnie naped na tyl ,osiagi i spalanie ,a za Vectra V6 i to ze
chyba mi jej tak szybko nie ukradna . Tak tylko sie pytam co wy byscie
wybrali . Ja oczywiscie nie kupuje ,ale ciekawi mnie wasza opinia .
Obserwuj wątek
    • b12 Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 12:24
      miroslav.pierredolniety napisała:

Ja oczywiscie nie kupuje ,ale ciekawi mnie wasza opinia .

Dla mnie to również temat dość abstrakcyjny, ale muszę przyznać, że miałbym
      sporą zagwozdkę.. Jednak myślę, że po przejechaniu się obydwoma i
      przekalkulowaniu wybrałbym mimo wszystko Vectrę głównie ze względu na silnik.
      • miroslav.pierredolniety Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 12:33
        To znaczy ?
    • derwisz911 Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 13:14
      Musze cie zmartwic.
      Zaleznie od koloru, vectry sa również "chodliwym" towarem.
      Znajomy ma jakiegośdiesla gts w kolorze wiśni (mój ulubiony), i już u w
      Krakowie 3-krotnie auto kradli.
      Na szczęście ma też abonament któregoś z systemów lokalizujących. Ale tak, czy
      inaczej nie jest to miłe doświadczenie.

pozdrawiam serdecznie
    • defqon Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 13:42
      Wg mnie ani jeden ani drugi! Kupisz BMW - beda smiac sie z Ciebie, kupisz Opla -
      beda smiac sie z Twojego samochodu (Vectra za 160 tys to kompletny absurd). Ja
      wybieram Accord 2.2, silnik co prawda slabszy od wyzej wymienionych (140 KM)
      ale osiagi tylko nieznacznie gorsze a nawet porownywalne z Vectra a moment
      obrotowy na takim samym poziomie. Accord ma ciekawy design, dobra opinie i
      przede wsztystkim jest wart swojej ceny czego nie mozna powiedziec o Vectrze.

Takie jest moje skromne zdanie na ten temat.
      • jtull Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 13:49
        Defqon dla ciebie Accord ma ciekawy stylistyke, a dla mnie Vectra i nigdy sie
        nie dogadamy, bo przeciez o gustach sie nie dyskutuje. Ale rzeczywiscie Vectra
        za 160 tys to przegiecie, szczegolnie ze ten 3 litrowy diesel to nie jest cud
        techniki...Ja jakbym mogl wydac taka kase to wzialbym raczej BMW, choc to fakt
        uwazac trzeba zeby ktos nie ukradl...No albo C-klasse, choc nie wyglada tak
        nowoczesnie jak nowy 3er...Aha jesli chcialbym Opla i mial 160 tys to wzialbym
        Saaba 93.
      • miroslav.pierredolniety Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 14:59
        Brałem pod uwagę wersje z automatem . Ciekawe dlaczego Honda nie daje dobrych
        automatów do swoich samochodów ?
        • greenblack Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 17:26
          Czytałem reportaż, w którym angielscy dilerzy Hondy żalili się, że 1/3
          pytających o Accorda z dyzlem rezygnuje z niego od razu po otrzymaniu
          informacji, że nie ma do niego automatu.
          • miroslav.pierredolniety Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 18:10
            To fakt czy się nabijasz ze mnie ?
            • greenblack Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 18:11
              To fakt. Tydzień temu to gdzieś czytałem.
    • hondziarz Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 13:43
      zdecydowanie bierz bmw. Niemiecka motoryzacja skończyła się 15 lat temu, ale
      nie dotyczy to tylko bmw.
      Opla poddał się temu co wszyscy: cięciu kosztów i obniżaniu jakości.
      • vidmantas Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 15:00
        tylko BMW

nieprawda ze kradna, jezdze po Warszawie nowa 5 i jeszcze sie nie zdarzylo zeby
        ktos probowal ja zabrac

silnik 3.0 diesel jest tez w Saabie 9-5, jezdzilem tym i nie powiem zeby to
        bylo jakies cudo

• dr.rocco Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 15:01
      Ja wybralbym BMW i nie bede pisac z jakiego powodu.
    • derwisz911 Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 15:29
      Moim zdaniem lepiej BMW.
      Vectra to strasznie awaryjny samochód. W naszej po 2 tygodzniach zepsuł się
      jakiś tam aktywator kurtyny i ASO dwukrotnie rozbierało całą tapicerkę - raz,
      żeby zobaczyć co to się zepsuło, a drugi, żeby naprawić (odstęp spowodowany
      czasem sprowadzania części).

BMW już dawno straciło status auta dla buraków. A już na pewno nie miały bo
      nigdy E46 i ta najnowsza trójka. Majętniejsze buraki dawno już się do imprez,
      SUVów i audic przesiadły. Mniej zamożni dalej ujeżdżają wszelkie odmiany golfów
      (od oktawki po a3).

Wydać 160tysiaków na opla to grzech, na bmw nie. I nie zrażaj się, bo jak ktoś
      się śmieje z posiadacza BMW to sam jest burak.
      • trypel Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 15:46
        derwisz911 napisał:

> Moim zdaniem lepiej BMW.
        > Vectra to strasznie awaryjny samochód. W naszej po 2 tygodzniach zepsuł się
        > jakiś tam aktywator kurtyny i ASO dwukrotnie rozbierało całą tapicerkę - raz,
        > żeby zobaczyć co to się zepsuło, a drugi, żeby naprawić (odstęp spowodowany
        > czasem sprowadzania części).

To chyba mieliście pecha - w naszych 3 firmowych od roku czasu praktycznie nic
        (na poczatku często działo się w jednej coś z alarmem), w zyciu nie wydał bym
        na vectrę 160 tys pln ale faktem jest że diesle opla pracują dużo kulturalniej
        od konkurencji a podobno 3 litrowy to wzór. Dal przykładu powiem że diesel opla
        2.2 (125 KM)pracuje ciszej i z mniejszymi wibracjami niż V6 TDI w audi a to już
        woła o pomste do nieba... poza tym mo jak na współczesnego diesla dość ciekawy
        charakter tzn ma dużo większy zakres obrotów użytecznych w czasie których nie
        ma może fajerwerków ale ciągnie uczciwie od 1500 do 4500 obr a to już coś. W
        TDI z reguły od 2000 do 3500 a potem mułowacieją. Jeżeli miałbym brać diesla za
        te pieniądze to wziąłbym vectrę 1.9 150 KM z praktycznie wszystkim za 110 tys a
        za pozostałe 50 kupiłbym coś do zabawy :)
        • derwisz911 Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 15:59
          Może dyzel 2.2 sie mniej psuje niż 2.2 benzyna...

pozdrawiam
          • jtull Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 16:31
            Od 96 roku jezdze Oplami, nowymi z salonu.
            Na poczatku byla Astra 1.4, po trzech latach Vectra 2.0, a od 2003 roku Vectra
            GTS 2,2 DTI. Z astra nigdy nic sie nie dzialo, w Vectrze B raz przez cala
            gwarancje byla na serwisie (cos z pompa olejowa), w GTSie dwie, trudno to
            nazwac usterkami, troszke ciezko wchodzi jedynka i zaparowalo 3 swiatlo
            stopu...Pozatym nic. Przez niecale 9 lat jazdy Oplem nigdy mnie nie zawiodl,
            nigdy sie don nie wlamalali (choc z Vectry B ukradziono mi lusterka, raz cale i
            raz same szyby). Ten kto mowi ze sa to slabe, nie wytrzymale auta dodam ze
            - Astra 3 lata 90 tys km
            - Vectra B 4 lata 160 tys km
            - Vectra GTS troche ponad 1,5 roku 75 tys km
            i naprawde nic sie z nimi nie dzieje. Wnetrza nie zniszczone, silniki oleju nie
            biora, wszystko jest jak najbardziej prawidlowo.
            • wildstein1 Re: do p.ierdolnietego miroslava 05.04.05, 18:14
              gratulacje z wyboru ciekawego nicka , przywdziej dobre dresy do
              swojego "belemwu".
              • miroslav.pierredolniety Re: do p.ierdolnietego miroslava 05.04.05, 18:22
                Nie wiem czy zauważyłeś ,ale napisałem ,że nie kupuje tylko jestem ciekaw
                waszej opini w tym temacie . Nie jeźdżę BMW ,chociaż nowe bardzo mi się
                podobają . Nie zwracam uwagi na stereotypy . Pierre czyli Piotr .
            • adamek_b Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 19:37
              o czym ty mowisz? myslisz ze to jest duzy przebieg? pfff ... ja alficą 156 GTA
              przez rok zrobilem 124 tysiące. i moge co nieco powiedziec o samochodzie. a
              jesli ty przez 3 lata 90 tysi wyskubales to gratulacje
              • jtull Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 22:41
                adamek_b napisał:

> o czym ty mowisz? myslisz ze to jest duzy przebieg? pfff ... ja alficą 156
                GTA
                > przez rok zrobilem 124 tysiące. i moge co nieco powiedziec o samochodzie. a
                > jesli ty przez 3 lata 90 tysi wyskubales to gratulacje

No wiesz przebieg 100 tys km przez rok to to juz sa rekordy, ty chyba na
                okraglo siedzisz za kolkiem...a 30 tys km rocznie to i tak ponad srednia
                (przyjmuje sie chyba ze srednio auta robia 15-20 tys rocznie)...Ostatnie auto
                po roku jazdy na liczniku mialo 50 tys i to dla mnie juz cos jest...pozatym
                mily kolego sa to przebieg na tylko jednym firmowym aucie (moim), wspolnik mial
                i ma podobne przebiegi na swoich Oplach (kupujemy takie same auta)...A zwykle
                na trasie ja prowadze jego auto...no ale nie bede sie rozpisywac bo to juz
                temat nie zwiazany z postem zadanym na poczatku.
    • 1martin Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 05.04.05, 22:56
      może opel to nie jest zła fura ale za taką kasę to przesada
      dlatego wybór jest prosty :BMW
      a wypowiedzi "o dresach" należy z góry olewać

• defqon Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 06.04.05, 18:23
        derwisz911 napisał:

>jak ktoś się śmieje z posiadacza BMW to sam jest burak.

ROTFL. Wypowiedz godna prawdziwego znawcy samochodow i rynku motoryzacyjnego,
        gratuluje bogatego slownictwa.

1martin napisał:

> a wypowiedzi "o dresach" należy z góry olewać

Banditen
        Motor
        Wagen

Ta marka wciaz ma w Europie taka opinie i powie Wam (wielcy obroncy ucisnionych
        kierowcow BMW) to kazdy prawdziwy specjalista od marketingu ktory zna sie na
        rzeczy. M.in. dlatego wlasnie zostala wprowadzona na rynek seria 1 zeby
        wizerunek marki mogl wreszcie ulec zmianie. To wcale nie jest zart! I zeby bylo
        jasne: uwazam ze BMW to naprawde swietne auta pod wzgledem technologicznym,
        podoba mi sie design najnowszych modeli ale biorac sie za kupno samochodu
        (szczegolnie w Polsce) od razu odrzucilbym produkty tej marki.

Takie jest moje skromne zdanie na ten temat.
        • derwisz911 Re: Pytanko . Nowe BMW 320d czy Vectre 3.0 v6 CDT 06.04.05, 18:37
          > >jak ktoś się śmieje z posiadacza BMW to sam jest burak.
          >
          > ROTFL. Wypowiedz godna prawdziwego znawcy samochodow i rynku motoryzacyjnego,
          > gratuluje bogatego slownictwa.
          Prędzej niż poprzednia, że BMW jeżdżą buraki. Czytaj, proszę wszystko, a nie
          tylko moje odpowiedzi.
          Natomiast niegrzecznych przytyków dotyczących mojego rzekomo ubogiego
          słownictwa nie będę traktował poważnie, jeżeli osoba je artykułująca w swoim 13-
          linijkowym poście użyła zaledwie 2 (dwóch!) przecinków. TO chyba wystarczy za
          komentarz.

> Banditen
          > Motor
          > Wagen
          To dopiero wyszukany argument!!! Gratulacje.

Nie wiem gdzie studiujesz marketing, i czy w ogóle. Ale Zapewniem Cię, że seria
          1 wcale nie jest po to. Myślę, że ze względu na przystępną (w prównaniu z
          resztą stawki) cenę znajdzie nabywców wśród panów w strojach sportowych i ich
          pierwszych dam - to takie nieco droższe, i lepiej wykonane audi a3, które
          obecnie się opinią "dresowozu" jak najbardziej cieszy.

Stąd też w głowę zachodzę, kto sprzedał Ci te rewelacje na temat strategii
          marketingowych bawarskiego producenta.

Co do mojej opinii o tych samochodach, to bardzo chciałbym posiadać serię 5
          nową, ale nie uważam, żeby mnie było w tym momencie stać (ubezpieczenie).

pozdrawiam i bez urazy
          • caesar_pl Nie zapominajcie: 06.04.05, 19:05
            Opel zwalnia ludzi i zamyka fabryki a BMW kwitnie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka