Dodaj do ulubionych

Co mnie ciągnie do nowego Passata .

25.06.05, 12:42
Plusy :
- 70 l bak
- oszczędny diesel 2.0 TDi jednak czekam na 170 konny
- dobre wykończenie w środku
- szybki automat DSG ,którego nie zaznam w japończykach (Accord 2.2 diesel)
niestety,jeździłem i potwierdzam opinie dziennikarzy
- duży bagażnik ,ale tylko bez koła zapasowego
- dużo miejsca z tyłu i z przodu
- dobre prowadzenie i przy tym komfortowe zawieszenie
- dużo opcji dodatkowych
- rozbudowany komputer
Minusy :
- zegary podświetlane na niebiesko
- według mnie na siłę wciśnieta ze Skody lub Golfa konsola
klimatyzacji ,wogóle do Passata nie pasuje ,wolałbym rozwiązanie Audi A4
- odgłosy dochodzące z tylnego zawieszenia na nierównościach , w Golfie tego
nie doświadczyłem
- jednak myślałem ,że będzie trochę ciszej
- z wyposażeniem ,które wybrałem ,cena 2.0 TDI Comfortline skoczyła do 145
tys zł i to bez nawigacji i skóry
Obserwuj wątek
    • bonsoir Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 14:32
      Wygląd zewnętrzny - plus, minus, czy obojętny?
      • radioaktywny Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 15:11
        Zgadzam sie ze wszystkim powyzej, jednak a propos wygladu zewnetrznego uwazam,
        ze niemcy w pogodni za modna linia troche przegieli stylistycznie - wedlug
        mojego gustu przod z wielka iloscia chromu i tyl z tymi okraglymi swiatelkami
        jak po tuningu wygladaja troche jak samochod koreanski. Koreanczycy jednak
        zachowuja rozsadne ceny swoich wyrobow....
        • siwy-55 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 15:33

.. mnie tez kiedys do Passata ciagnelo,a bylo to kombi benzyniak-cztery lata
          nowy(?) , pod pieknym metalicznym lakierem nie bylo ani kawalka zdrowej blachy,
          gdy mechanika zaczela padac-padalo wszystko po koleji, felieton ?

.. nie ma jednak zlego co by na dobre nie wyszlo - teraz jestem wyleczony od
          wszystkiego co VW sie nazywa.
          • fru.fru Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:41
            mnie pociaga 2.0 tfsi,
            aha a jako opcja powinno wystepowac cos takiego jak "normalny hamulec reczny" a
            nie jakies elektryczno elektroniczne debilizmy..;->
          • dark13 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 22:07
            siwy-55 napisał:

>
            >
            > .. mnie tez kiedys do Passata ciagnelo,a bylo to kombi benzyniak-cztery lata
            > nowy(?) , pod pieknym metalicznym lakierem nie bylo ani kawalka zdrowej
            blachy,
            > gdy mechanika zaczela padac-padalo wszystko po koleji, felieton ?
            >
            > .. nie ma jednak zlego co by na dobre nie wyszlo - teraz jestem wyleczony od
            > wszystkiego co VW sie nazywa.
            co ty wypisujesz chyba ze piszesz o pierwszej wersji z 75 roku,ja sam mam
            passata b6 00' 1,9 tdi 130km i uwazam ze to jest b dobry samochod mam 380tys
            przebiegu i dobrze sie trzyma a jesli chodzi o rdze to chyba zarty kazdy passat
            po96 roku jest w pelni ocynkowany jesli nie mial wypadku to nie ma prawa miec
            rdzy jak chcesz to zaprosze ciebie do siebie jak znajdziesc choc odrobine to
            ci go oddam chodzi mi oczywiscie o karoserie,a nowym paskiem jezdzilem w tej
            chwili nie ma rownego samochodu w swojej klasie ale 145 tys to duzo b blisko
            audi a6 jak bym mial kupowac to passata w granicach 100tys,pozniej to wole audi
            • siwy-55 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 02.07.05, 08:30
              dark13 napisał:

> siwy-55 napisał:
              >
              > >
              > >
              > > .. mnie tez kiedys do Passata ciagnelo,a bylo to kombi benzyniak-cztery l
              > ata
              > > nowy(?) , pod pieknym metalicznym lakierem nie bylo ani kawalka zdrowej
              > blachy,
              > > gdy mechanika zaczela padac-padalo wszystko po koleji, felieton ?
              > >
              > > .. nie ma jednak zlego co by na dobre nie wyszlo - teraz jestem wyleczony
              > od
              > > wszystkiego co VW sie nazywa.
              > co ty wypisujesz chyba ze piszesz o pierwszej wersji z 75 roku,ja sam mam
              > passata b6 00' 1,9 tdi 130km i uwazam ze to jest b dobry samochod mam 380tys
              > przebiegu i dobrze sie trzyma a jesli chodzi o rdze to chyba zarty kazdy
              passat
              >
              > po96 roku jest w pelni ocynkowany jesli nie mial wypadku to nie ma prawa miec
              > rdzy jak chcesz to zaprosze ciebie do siebie jak znajdziesc choc odrobine to
              > ci go oddam chodzi mi oczywiscie o karoserie,a nowym paskiem jezdzilem w tej
              > chwili nie ma rownego samochodu w swojej klasie ale 145 tys to duzo b blisko
              > audi a6 jak bym mial kupowac to passata w granicach 100tys,pozniej to wole
              audi
              --------------------------------------------------------------------------------

.. masz racje,to byla pierwsza wersja Passata,po ok.7-u latach (w 1986 r.)moja
              mama kupila fabrycznie nowego Golfa 1,6 ,-po ok.40min.jazdy silnik sie grzal i
              stawal-wiele razy musialem Golfa do warsztatu holowac ,jak ostygl to startowal ,
              pewnej grudniowej nocy huligani wkopali drzwi,mój kolega (ja bylem zagranica)
              podjol sie naprawy drzwi i lakierowania,po skonczeniu pracy powiedzial _gdybym
              wiedzial ze VW tloczy karoserje z foli zelaznej,-nie podjolbym sie tej roboty_
              (sic) ,,,puzniej sprawdzalem rozbite VW na zlomach-bralem kawalki blachy i
              odsylalem do labbet , pruby chemiczne potwierdzily slowa mojego kolegi.

W Polsce i na pld.europy VW jest dobrym autem,ale tylko tam .Pzdr.
              ================================================================================
              • dark13 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 02.07.05, 10:06
                to wytlumacz mi siwy dlaczego vw golf od chyba zawsze z malymi przerwami jest
                najlepiej kupowanym samochodem w europie sprawdz to wiem ze teraz tak jest na
                pewno i to dotyczy prawie kazdego vw polo tez b dobrxze sie sprzedaje i passat
                a trzeba przyznac ze vw nie jest tani mozna nawet zaryzykowac ze najdrozszy w
                swoich klasach,trudno teraz znalesc samochod tanszy od golfa i to
                odzwierciedlaja ceny aut uzywanych.problem z korozja dotyczyl samochodow w
                latach 80 golf2 juz byl dobrze zabezpieczony a grubosc blachy nie do konca ma
                znaczenie przy korozji tylko jakosc i zabezpieczenia.jesli chodzi o awaryjnosc
                vw-enow to napewno nie doruwnuja japonczykom ale sa lepsze niz fiat i
                francuzi,ani ford ani opel tez nie sa lepsi,znam sie na autach b dobrze,i kazdy
                mechanik powie tobie o samochodach francuzkich nie najlepiej duza awaryjnosc
                skomplikowane naprawy przez dziwne i niepotrzebne rozwiazania,moja dziewczyna
                miala megane po tym samochodzie juz nigdy nie kupie francuzaz rozsadku
                • edek24 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 10.07.05, 18:38
                  Jak ktoś twierdzi, że się na czymś zna to z reguły jest odwrotnie. Zapytaj sie
                  kolego tych swoich fachowców o awarie przednich wahaczy w Paskach po 97-
                  odpowiadam nędzna kopia aluminiowych wahaczy z BMW(dotyczy to także Audi)
                  siadają po 40000km. Prawda taka jest, że co nowsza wersja VW to gorzej z
                  jakością o cenie nie wspominam, nie jest to samochód dla ludu (słyszałem o takim
                  absurdzie jak opłata za przygotowanie do jazdy, to znaczy, że bez tej opłaty
                  samochód nie jest w stanie sam pojechać??) Zwymyślałeś Forda a jednak Focus już
                  od kilku lat bije Golfa oraz Astre w sprzedaży. Trzeba jeszcze dodać fakt
                  popularności Golfów i Pasków wśród złodziei i jednak chyba wolałbym Forda. Aha
                  to że w Polsce jest ich dużo zawdzięczamy Panu Widackiemu, ze względu na zakupy
                  w latach 90 dla MSWiA.
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:00
        Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba . Profil i przód . Tył troche
        dziwaczny ,ale można się przyzwyczaić .
    • wujaszek_joe Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 15:49
      no faktycznie, jak ma kosztowac 145tyś to musi byc oszczędny:)
    • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:02
      Taki mały plusik :
      - drzwi zamykają się pięknie ,nawet lepiej niż w BMW ,lekko i przy tym z miłym
      dla ucha plaśnięciem
      • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:11
        franek-kielbasa napisała:

> Taki mały plusik :
        > - drzwi zamykają się pięknie ,nawet lepiej niż w BMW ,lekko i przy tym z
        miłym
        > dla ucha plaśnięciem

A co w BMW to się dobrze drzwi zamykają? Jak byłem u AutoFusa ostatnio to się
        właśnie dziwiłem że w nowej piątce i w nowej siódemce jak się lekko popchnie to
        sie wcale nie zamkną.

Jedyną marką którą ja sprawdzałem i się drzwi zamykają jakby były spasowane do
        częsci milimetra to był Lexus.
        • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:17
          No właśnie napisłem ,że w BMW zamykają się jak w ciągniku ,a materiały w środku
          są straszne .
        • vqr_via_jonci Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:31
          szymizalogowany napisał: > Jak byłem u AutoFusa ostatnio
          ostatnio bardzo często tam bywasz.
          • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:45
            Przecież obok Fusa (ale nazwe dali ,autofusy) jest Shell .
            • vqr_via_jonci Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 15:14
              franek-kielbasa napisała: > Przecież obok Fusa (ale nazwe dali ,autofusy) jest
              Shell .
              :)
              no i macdonald /?/
              :)
    • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:07
      > - z wyposażeniem ,które wybrałem ,cena 2.0 TDI Comfortline skoczyła do 145
      > tys zł i to bez nawigacji i skóry

145 koła za klocka z dwulytrowym czterocylyndrowym dyzlem hehe

albo trzeba na głowę upaść albo mieć na koncie 1 450 000 i kupić go sobie jako
      kaprys hehe

za 145tys to bym miał 3 letnie M3 z pomarańczową skórą, kołami 18 cali i 343 KM

żenada
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:09
        A przejadę tym BMW 1100 km na jednym baku ?
        • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:12

> A przejadę tym BMW 1100 km na jednym baku ?

Nie. Tak samo jak nie przejedziesz nim 10 KM na jednym kole.

ps. Po kiego ch..a przejeżdżać 1100 KM jak masz fure za 145 koła? Babcia ci
          porzyczyła pieniądze a sam debet masz?
          • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:16
            Cene napisałem w minusach ,za te same pieniądze miałbym w USA nową trójkę
            330i ,ale mieszkam w socjalistycznym zadupiu . Skąd wiesz ,że nie mam 1400000
            na koncie i to jest mój kaprys ?
            • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:20
              > Cene napisałem w minusach ,za te same pieniądze miałbym w USA nową trójkę
              > 330i ,ale mieszkam w socjalistycznym zadupiu .

Mimo to nawet w tym socjalistycznym raju można kupić używkę o klasę lepszą i
              niewiele zużytą.

Zresztą chyba Acura RL ze wszystkimi opłatami ktoś kiedyś liczył i wyszło tyle.
              A ktoś był na forum kto taką sprowadził z USA.

3.2 V6 270 KM full opcja a nie jakiś traktor na małych kółkach hehe

>Skąd wiesz ,że nie mam 1400000
              > na koncie i to jest mój kaprys ?

Nie wiem. Pytam.

Jak masz tylko tyle i kupujesz za tyle samochód to trochę dziwne. Powinieneś na
              samochód wydać max 30% oszczędności.
              • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:23
                A kto mi będzie serwisował tą Acure ? I co ty z tym 30 % oszczędności ? W USA
                99 % ludzi żyje na kredyt ,bo im się to opłaca .
                • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:31
                  > A kto mi będzie serwisował tą Acure ?

Każda stacja serwisowa japończyków.

>I co ty z tym 30 % oszczędności ? W USA
                  > 99 %

A ty wolisz być pasterzem czy jednym z baranów ze stada hehe?

> ludzi żyje na kredyt ,bo im się to opłaca .

Taa? A ja myślałem że bo jak chcą utrzymać taki poziom życia jak mają to nie
                  mają innego wyboru hehe.

Ale ty twierdzisz że tak robią bo chcą a jakby chcieli za gotówę kupować to by
                  też mogli dokładnie to samo ? hehe
          • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:18
            No i mam 2 lata gwarancji bez limitu kilometrów ,co dla mnie jesrt ważne ,bo
            robię 100 000 km rocznie .
            • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:21

> No i mam 2 lata gwarancji bez limitu kilometrów ,co dla mnie jesrt ważne ,bo
              > robię 100 000 km rocznie .

na pewno lepiej mieć gwarancję niż nie mieć ale nie za tyle kasy hehe.
              • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:25
                To co proponujesz ? Potrzebuję :
                - diesla ( spalanie max 8 l )
                - 0-100 mniej niż 10 s
                - szybki automat
                - wygodny w środku i duży bagażnik
                - nowy i z gwarancją na 2 lata bez limitu km
                • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:27

> To co proponujesz ? Potrzebuję :
                  > - diesla ( spalanie max 8 l )
                  > - 0-100 mniej niż 10 s
                  > - szybki automat
                  > - wygodny w środku i duży bagażnik
                  > - nowy i z gwarancją na 2 lata bez limitu km

Ty nie wiem. Nie będę się mądrzył bo nie wiem. Niech ci inni odpowiedzą. Jak
                  będziesz szukał benzyny między 2.5 a 3.0 litry, sześć cylindrów, dwoje drzwi,
                  sportowe siedzenia etc to mogę sie podzielić z tobą moimi doświadczeniami w
                  szukaniu.
                • dark13 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 22:18
                  w zasadzie pozostaje tylko mondeo,ale ford nie ma najlepszych diesli ,nie wiem
                  ale teraz chyba dobry silnik ma toyota avensis i chyba jest tansza od vw ale ja
                  mysle ze passat to dobry wybor ale silnik 2,0 tdi 140 km wystarczy a jest duzo
                  tanszy z tego co wiem bo sie dowiadywalem passat 20 tdi 140 km z skrzynia dsg
                  kosztuje w podstawie ok 110 tys ale 4 miesiace oczekiwania
              • wowo5 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:27
                Acura RL ma V6 z 300KM. Cena okolo 154k PLN wg. CarsDirect.com. Acura RL to
                nowa Honda Legend z serwisem nie bedzie problemu.
                • szymizalogowany Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 16:28
                  wowo5 napisał:

> Acura RL ma V6 z 300KM. Cena okolo 154k PLN wg. CarsDirect.com. Acura RL to
                  > nowa Honda Legend z serwisem nie bedzie problemu.

Sorry to chyba TL, taka co nowy Accord wygląda jak ogołocona jej wersja dla
                  biedoty z wyrwanymi dwoma cylindrami hehe.
                  • wujaszek_joe szymi nam zzieleniał hehe 25.06.05, 16:39

• justysia930 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 30.06.05, 13:54
          to jak chcesz oszczędnego diesla to weż audi A6 różnice między VW a audi
          pozostawie bez komentarza. pasat zawsze nawiązuje do audi sprzed 5-10 lat.
          Przed ostatni model pasata (ten któremu w trakcie zmienili tylnie swiatełka z
          kwadratowych na okrągłe) to nabrał wyglądu (skromnego) wewnątrz i nazewnątrz
          jak audi 100/A6 produkowane od 1991 roku
        • dark13 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 22:11
          chyba na lince,ty miales kiedys bmw dla mnie to narazie skonczone auta moze
          poza bmw3 choc jest b ciasny w srodku bmn5 i 7 to juz nieporozumienie
      • vqr_via_jonci Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:35
        szymizalogowany napisał: > żenada
        Strasznie samokrytyczny jesteś.
    • wio4litery Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 18:11

> niestety,jeździłem i potwierdzam opinie dziennikarzy

Skoro jeździłeś, MUSIAŁEŚ zwrócić uwagę na pracę układu kierowniczego
      w tym aucie.
      w4l
      • hubort Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 12:55

> Skoro jeździłeś, MUSIAŁEŚ zwrócić uwagę na pracę układu kierowniczego
        > w tym aucie.
        > w4l

A co z nim?
    • dicort Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 21:41
      Czy przypadkiem nowy passat nie jest zbudowany na przedluzonej plycie golfa?
      Jesli ktos to potwierdzi to mysle ze jest to decydujacy argument.
    • franek-b Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 21:55

> - z wyposażeniem ,które wybrałem ,cena 2.0 TDI Comfortline skoczyła do 145
      > tys zł i to bez nawigacji i skóry

Za ta cene mozna miec 320 d bmw, czyli auto z innej polki, z silnikiem o pare
      klas lepszym od 2.0tdi ... zastanawiam sie ile bzdetow nawrzucales by cena
      urosla do 145k skoro katalogowa cena to 110k.
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 25.06.05, 22:20
        BMW 320d też brałem pod uwagę i ceny przy tych opcjach co w Passacie wyszła 170
        tys .
        Co do opcji Passata
        - wersja Comfortline ( z DSG 111000 zł )
        - ksenony
        - el. regulowane i podgrzewane fotele z pamięcią
        - radio ze zmieniarką
        - i troche innych do 1000 zł i się uzbierało 145 000 .

Zaznaczam ,że wybrałem tylko to co jest dla mnie najważniejsze i nie było w tym
        zestawie nawigacji , skóry i wielu innych rzeczy ,bo ceny by skoczyła do 170
        000 ,a z nowym silnikiem to pewnie skoczy o 10 000 tak jak w Avensisie .
        Pewnie ,że bym wolał BMW ,ale też ma swoje minusy .
        • wonnan29 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 09:49
          > Zaznaczam ,że wybrałem tylko to co jest dla mnie najważniejsze i nie było w
          tym
          >
          > zestawie nawigacji , skóry i wielu innych rzeczy ,bo ceny by skoczyła do 170
          > 000 ,a z nowym silnikiem to pewnie skoczy o 10 000 tak jak w Avensisie .
          > Pewnie ,że bym wolał BMW ,ale też ma swoje minusy .

Dalej nie rozumiem skad Ci wyszlo 140 patykow skoro prawie nic nie wrzuciles bo
          ja jak pisalem tez planuje takiego Passata wziasc wlasnie w wersji
          Comfortline,cena podstawowa tej wersji to jakies 103.000 ja dorzucem lakier
          perle,climatronic i pare innych pie..i cena wychodzi okolo 110.000.Chyba
          dorzuciles skore i alufelgi w kosmicznej cenie gdzie za ta kase ktory kosztuja
          u dylera mozna sobie sprawic 2 komplety.
          • elvispresley Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 14:38
            To passat nie ma klimatronica w standardzie?? Ale szmelc ja pierdzielę kto to
            gó.. kupuje?? 145k za diesla? i to vw? Jezu, można mieć takie fajne auta za
            tyle siana! Mocniejsze, większe, bezpieczniejsze i przede wszystkim - wygodne!
    • mar_elx 9 tys. dopłaty za Diesla 26.06.05, 09:23
      Żeby to się zwróciło, to pewnie trzeba ze 120 tys. km przejechać. Przy
      przeciętnej eksploatacji to jest 4 lata.... A jako ktoś jeździ mało to i 6 nie
      wystarczy.... Absurd.
      • merkaptam Re: 9 tys. dopłaty za Diesla 16.07.05, 23:07
        Smiech na sali. Nie zebym jakos ubostwial np Forda, ale 2,2 tdci jest w tej
        samej cenie co 2,5 v6 170km. Pod wzgledem osiagow silniki sa porownywalne...
    • greenblack Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 10:41
      Wczoraj widziałem nowego Paska z dyzlem i jak mu podczas startu spod świateł
      poszedł z dupy czarny dym, to aż się przestraszyłem.
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 15:24
        Ale można dokupić filtr cząsteczek stałych . Troche ogołociłem opcje i cena
        spadła do 130 000 w Passacie . BMW 320d z tym samym wyposażeniem co w
        Passacie ,kosztuje 158 000 . Cholera mnie bierze w tym kraju . W USA nie
        miałbym żadnych dylematów . Używanych ,po dziadkach i przebiegu po 6 latach w
        granicach 60 000 km ,mam już dość . Chce coś nowego z gwarancją .

• typson Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 15:43
          > Ale można dokupić filtr cząsteczek stałych .

nie widzisz, ze to paranoja??? Kupujesz nowe auto za przeszlo 100k pln, ktore
          pierdzi dymem jak osiedlowa kotlownia na "popeegerowskiej wsi" i "Mozesz
          dokupic". Ja qr.a nie chce dokupywac tylko wymagam, by przynajmniej nowe auto
          przez rok nie zadymialo okolicy.

bmw przynajmniej ma naped na tyl. Sorki ale Twoje upragnione 170 KM na przdniej
          osi to jakas porazka - gdybys jezdzil choc raz autem z taka mocą, to
          wiedzialbys, ze nie ma sie czym tu zachwycac
          • bonsoir Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 16:09
            typson napisał:

> bmw przynajmniej ma naped na tyl. Sorki ale Twoje upragnione 170 KM na przdniej
            > osi to jakas porazka - gdybys jezdzil choc raz autem z taka mocą, to
            > wiedzialbys, ze nie ma sie czym tu zachwycac

No to co człowiekowi poradzić? Może poczekanie na Lexusa IS220d? 177 KM, napęd na tył, porządnie wyposażony model powinien być w granicach 150 tys.
            • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 18:06
              Tylko ,że Lexus nie umie ,bądź jest "sprytniejszy" od VW i BMW ,i nie wstawi
              automata do diesla . Jeździłem przez pół roku BMW 540iA z 96' ,więc wiem co to
              jest moc ,ale ja chcę w miarę zrywny ,oszczędny i nowy samochód .
              • bonsoir Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 20:05

> Tylko ,że Lexus nie umie ,bądź jest "sprytniejszy" od VW i BMW ,i nie wstawi
                > automata do diesla .

Hm, przynajmniej część źródeł podaje, że w 220d będzie dostępny również automat.
              • gls1 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 26.06.05, 22:20
                Zapewniam cie ze TDI nie jest "zywym silnikiem" no chyba ze dla dziadkow ktorzy
                przesiedli sie z merca beczki 200D.....
                • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:11
                  W testach elastyczności jest żwawszy do silnika BMW . Co do zrywności to
                  napisałem wcześniej ,że jeszcze poczekam na ten 170 konny w Passacie . Szukam
                  diesla z automatem ,czego nie oferują japończycy .
                  • franek-b Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 13:05

> W testach elastyczności jest żwawszy do silnika BMW .

troche zartujesz teraz. przeciez i tak ma chodzic w automacie... 130k za passka
                    z kopcacym tdi nie dam nigdy. za mniej niz te pieniadze mozna miec accordeona
                    ze skorami w srodku, tylko bez automata... nie rozumiem tez tego pragnienia
                    automata skoro diesle sa takie zajebiscie 'elastyczne'?
                    • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 13:16
                      Po co manual ,jak szybszy jest automat ? Wiem ,bo jeździłem .
                      • franek-b Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 13:26
                        > Po co manual ,jak szybszy jest automat ? Wiem ,bo jeździłem .

DSG moze tak, a reszta raczej nie, zwlaszcza w sytuacjach takich na trasie,
                        gdzie zwalniasz, a potem chcesz szybko przyspieszyc. Przy sprincie minimalnie
                        automat moze byc szybszy.
                        Tez jezdzilem i dla mnie automat to super wynalazek na miasto (stanie w korkach
                        w automacie oszczedza 3/4 stresu z tym zwiazanego) a przy dluzszych podrozach
                        poza miastem to nawet bym nie bral takiej opcji (zmiana biegu raz na pare minut
                        to czysta przyjemnosc:-). Nie jestem przeciwnikiem automatow, tylko w przypadku
                        wyboru jednak wole manualala (w koncu automat z F1 to nie to samo co automat w
                        cywilnym aucie), poza tym w WRC raczej tez nie maja automatow;-)
                        • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 13:54
                          Wiem ,że skrzynki w cywilnych troche są słabsze od tych w F1 ,aż tak naiwny nie
                          jestem hehe . Pytanie ,co zrobisz jak będą samochody elektryczne lub hybrydy ?
                          • franek-b Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 14:08
                            > Wiem ,że skrzynki w cywilnych troche są słabsze od tych w F1 ,aż tak naiwny
                            nie
                            >
                            > jestem hehe . Pytanie ,co zrobisz jak będą samochody elektryczne lub hybrydy ?

Software'owe zasymulowanie manuala nie powinno byc trudne;-)))
                            a powaznie mowiac to nie jestem przeciwnikiem, tylko mowimy o sytuacji auto z
                            manualem czy automatem (gdzie automat to x kasy wiecej)
                  • elvispresley Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 14:43
                    To czemu nie kupisz C6 2.7HDI albo C5 3.0 V6 albo P407 SW 3.0V6 albo 607 2.7HDI
                    albo C8 3.0 V6? Ceny się wahają od 130k do 180k ale masz tam wszystko w
                    standardzie, pięć gwiazdek, jeśli to ważne, ponad 200KM - wilkie i wygodne fury.

Jak przeczytalem tu gdzieś, że pasek nie ma nawet klimy w standardzie nie mówię
                    o xenonach to stracilem resztki szacunku do ludzi, których takie auto kręci.
                    Puste, drogie, slabe i od razu kradzione. Co wami ludzie powoduje? "Jakość"?
                    hehe
                    • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 16:08
                      Po pierwsze to nie napisałem ,że już lece kupować Passata . Po drugie jest w
                      standardzie klimatyzacja półautomatyczna . Po trzecie ,czy siedziałeś w noym
                      Passacie lub jechałeś nim ? Po czwarte ,Citroeny nie dadzą mi tego co mogę
                      sobie wybrać w Passacie ,czyli szybkiego automatu z dieslem . Po piątke ,cena
                      jest faktycznie za duża i wypisałem to w minusach Passata . Po szóste, Passat
                      też ma 5 gwiazdek .
                    • dark13 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 22:32
                      tak sie sklada ze ma klime w standardzie i tez ma 5 gwiazdek pozatym za pare
                      lat te francuzy straca duzo na wartosci a vw nie traci,i jeszcze jedno duzo
                      czytam prasy moto i w tej cwili passat jest liderem segmentu owszem bmw ma
                      lepszy silnik ale to tylko w kulturze pracy osiagi i spalanie sa podobne ale
                      passat ma ta przewage ze nie jest taki siasny jak bmw 3,tez nie wiem co ty
                      dozuciles ze cena tak urosla przeciez passat w standardzie jest dobrze
                      wyposarzony w koncu
                  • martin123 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 18.07.05, 01:06
                    nieprawde piszesz
                    poniżej link do testu obydwu samochodów tyle że na manualu
                    www.autozeitung.de/index.php?page=2er-vergleichstest&action=detail&id=1199&tb=8¤t=4
          • bonsoir Alfa 26.06.05, 16:26
            159 2.4 JTD Q4 (będzie taka). 200 KM, Torsen. Dziś 156 2.4 JTD, 175 koni, kosztuje 135 000, nowy model nie powinien być aż tak dużo droższy, więc możę w/w też się zmieści w 150 tys.? Passat też będzie z 4x4, ale Haldexem.
            • marilicia Re: Alfa 26.06.05, 16:35
              Alfy nie mozna porownywac z VW, sorki, przesadziles.
              • szymizalogowany Re: Alfa 26.06.05, 16:43
                > Alfy nie mozna porownywac z VW, sorki, przesadziles.

Hehe a niby kurna dlaczego nie?
                • marilicia Re: Alfa 26.06.05, 22:41
                  Hehe, bo Alfa to przemalowany FIAT, reszty nie trzeba pisac...
                  • elvispresley Re: Alfa 27.06.05, 14:47
                    a vw to vw - gorzej być nie może! wolę alfę a ta 159 jest cudna - jakbym chcia
                    jeździć kartonem za 150k to bym sobie autosan kupil
              • bonsoir Re: Alfa 26.06.05, 17:00
                Pan Franek swobodnie rozważając zestawia VW z BMW. Dlaczego zatem nie uwzględnić i Alfy?
            • franek-kielbasa Re: Alfa 26.06.05, 18:09
              Alfa odpada ,bo nie ma tak dobrych automatów jak BMW i koncern VW . Gdyby Honda
              miała DSG lub SMG w swoim dieslu ,to nawet nie spojrzałbym na Passata .
              • gls1 Re: Alfa 26.06.05, 22:22
                Automaty sa dla emerytow i kobit he he!!!
                • franek-kielbasa Re: Alfa 27.06.05, 10:12
                  I dla kierowców formuły 1 ? Ja to traktuje jako udogodnienie . Kiedyś ludzie
                  nie chcieli przesiąść się na pierwsze samochody .
                  • franek-kielbasa Re: Alfa 27.06.05, 10:13
                    ... woleli konia i to było super maczo.
      • vqr_via_jonci Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:36
        greenblack napisał: > poszedł z dupy czarny dym, to aż się przestraszyłem.
        widac, bo ci zostało.
    • vqr_via_jonci Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:32
      franek-kielbasa napisała: >cena 2.0 TDI Comfortline skoczyła do 145 > tys zł
      Jakosć skody, Panie!
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:50
        A gdzie nasz Polonez, Panie ? Skody bym nie kupił już przy samym Passacie
        wygląda tandetnie ,ale Czechom trzeba przyznać ,że potrafili lepiej od nas
        wydźwignąć się z komunizmu .
        • vqr_via_jonci Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 15:15
          franek-kielbasa napisała: > Czechom trzeba przyznać
          Starowki też nie mają zniszczonej. Moze najwyższy czas od nich się uczyc?
    • edek40 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 10:56
      Cene napisz slownie, bo chyba zle wybiles cyferki. Albo VW sie pomylil. Fakt, stawialby na to drugie.
    • lberia29 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 13:50
      Ale i tak Escort rulez!
    • elvispresley Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 14:30
      Mega Rotfl:) 145k za auto klasy średniej i to VW? Beka panie!
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 16:10
        > Mega Rotfl:)

Wakacje się zaczęły ? Mamy socjalizm . W USA za te pieniądze miałbym nowe 330iA
        i wszystko czego zapragnę w opcjach .
        • elvispresley Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 16:17
          Hmm.. odpowiadając na twój post gdzieś wyżej, w którym pisaleś, że cytryny nie
          dają tego i owego. W wersjach 3.0 V6 i 2.7HDi montowane są 6biegowe tiptronici
          porsche. Nie wiem, czy są szybkie, ale chyba nie są zle? Oba te auta - C5/C6 i
          407/607 mieszczą się kolo 150k - dycha wte dycha wewte. Masz WSZYSTKO w
          standardzie... oczywiście, awersję do aut niemieckich mam wypisaną na twarzy,
          ale to nie znaczy, że nie mam argumentów. Jak nie PSA, zastanów się nad czymś
          innym. Grunt, by potem nie żalować decyzji, nie? pzdr
          • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 17:07
            Cały czas się zastanawiam . Dzięki za radę .
          • marilicia Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 27.06.05, 19:17
            > Oba te auta - C5/C6 i
            > 407/607 mieszczą się kolo 150k - dycha wte dycha wewte. Masz WSZYSTKO w
            > standardzie...

Plus trzeszczace plastiki w NOWYM 407, ale z tym mozna zyc:)
            • chris62 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 14:02
              marilicia napisała:
              > Plus trzeszczace plastiki w NOWYM 407, ale z tym mozna zyc:)

Pani chyba cuś w głowie trzeszczy..
    • xxbms Re: Co mnie odstraszyło od nowego Passata . 01.07.05, 00:34
      145 tys zł za blachy z brzydkim plastykiem, bez klimy, komputera pokładowego,
      głosników, alu, toporną plastykową kierownicą i mało komfortowym zawieszeniem.
      • szymiburaczany Re: Co mnie odstraszyło od nowego Passata . 01.07.05, 00:39
        xxbms napisał:

> 145 tys zł za blachy z brzydkim plastykiem, bez klimy, komputera pokładowego,
        > głosników, alu, toporną plastykową kierownicą i mało komfortowym zawieszeniem.

Ty,psycholu od Mercedesa,moze rzucaj konkretami?Od kiedy Passat nie ma klimy?
        • xxbms Re: Co mnie odstraszyło od nowego Passata . 01.07.05, 13:34
          za 145kpln ma klimę tzw. palczastą, czyli wsadzisz palec w odpowiednią dziurkę
          to zmieni kierunek i natężenie nadmuchu!!.
          Stary model TDI 130kM, rocznik 2004 z komputerem, klimą automatyczną (nie
          palczastą z matiza), radiem z CD, kompletem głośników, itd sprzedawali po
          80kzł, a za nowy 140kM chcą 150kzł, lub jak wolisz 140kzł bez DSG i ksenonów.
          Jak jesteś zdrowy, to za takie pieniądze kupisz rocznego ulubionego mr-sedesa e-
          klasy.
    • xxbms Re: Co mnie odstraszyło od nowego Passata . 01.07.05, 00:38
      Cena Kulczyka - 150kPLN za (dodatkowe wyposazenie ma kurs Euro w granicach
      5PLN), ale brak klimy, komputera, głosników w tylnych drzwiach, poduszek, mało
      komfortowe zawieszenie, marne plastyki, toporna plastykowa kierownica - 150PLN
      za taki Kulczykowóż to przesada
      • franek-kielbasa Re: Co mnie odstraszyło od nowego Passata . 01.07.05, 08:04
        Coś ci się pomyliło ,bo za tą cenę wszystko mam oprócz skóry i nawigacji .
        Jeździłeś ,że piszesz o mało komfortowym zawieszeniu ? Ale cena rzeczywiście
        jest za wysoka ,bo w Łodzi mogę mieć nowe BMW 320dA ,z polskim pakietem i
        paroma bajerami ,od ręki za 150 000.
        • xxbms Re: Co mnie odstraszyło od nowego Passata . 01.07.05, 13:42
          Miałem 4-Pasaty. Odbyłem jazdę próbną nowym 2FSI, przy spokojnej jeździe w
          mieście zużycie paliwa 14ltr, zawieszenie wg mnie gorsze, bardziej głośne niż u
          poprzednika, marny montaż elementów, kawał stali i pustego bagażnika, jeśli
          komuś to potrzebne to OK, ja nie potrzebuję samochodu jak blok na Ursynowie z
          podziemnym garażem, bo nigdzie sie nie zmieści, a kiedyś musi być gdzieś
          zaparkowany.
          No i ta cena za comfortline 20TDI 103kzł bez klimy automatycznej, radia
          głośników, komputera, ale z elektrycznym hamulcem, po co mi te problemy>???
    • lewarek5 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 08:08
    • lewarek5 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata ?... 01.07.05, 08:09
      ... no wlasnie,co ? .
      • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata ?... 01.07.05, 10:23
        A co mam w Accordzie dieslu w wersji Executive za cenę 140 000 zł ? Gdyby miał
        chociaż w opcji automat np. coś jak DSG lub SMG to brałbym bez
        zastanowienia ,ale jest droższa od Passata po skonfigurowaniu i z DSG .
    • vini3 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 11:16
      Jakie trzeszczące plastiki w 407???? Chyba tym nie jechałes??..ja jechałem
      Peugeotem i Passatem i uwazam ze 407 jest 100 razy lepsze!!!!!!! Wygodniejszy,
      lepiej wykonay, lepsze solidniejsze zawieszenie silnik itp. wyglada tez lepiej
      tylko ta konsola srodkowa:)
    • chris62 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 14:05
      W tym aucie ten znaczek na grillu to jakieś 40 tys. PLN jest wart a tak łatwo go
      urwać...
      • odin-2 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 01.07.05, 18:08
        Autor: chris62
        Data: 01.07.2005 14:05

W tym aucie ten znaczek na grillu to jakieś 40 tys. PLN jest wart a tak łatwo go
        urwać...

.., reszta sumy to realna wartosc samochodu .

• thomas40 Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 10.07.05, 18:52
          Nie siedzialem wprawdzie w nowym pasku, wiec oswiec mnie czy zegary sa
          niebieskie.... czy tez moze jak w reszcie VW wsciekle fioletowe???
          Zgadzam sie co do wartosci znaczka (pewnie dlatego jest teraz ciut wiekszy...)
          No i gdybym mial utopic tyle kasy w auto, ktore wpedzi mnie w bezsennosc.
          Poczekaj na kombi to przynajmniej przespisz sie w bagazniku pilnujac auta przed
          karkami lub moskalami....
          • franek-kielbasa Re: Co mnie ciągnie do nowego Passata . 10.07.05, 21:36
            To czym mam jeździć ? Chevroletem ? Chyba troche przesadzacie z tym
            złodziejstwem . Kradną oczywiście ,ale nie tylko BMW , VW ,AUDI ,
            MErcedesy ,ale także Skody , Deawoo , stare Polonezy , stare Passaty , stare
            Mercedesy , Renault , Peugeoty itd. Czyli ogólnie mówiąc wszystko . Tylko kto
            napędza te kradzieże ? Są kupujący to są też złodzieje . Później się
            dziwicie ,że złodzieje jeżdżą Sklasą , BMW 7 , Audi A8 ,jak to przecież Polacy
            dołożyli się do ich majątków ,bo kupowali tanio na giełdach . Po Stadionie X-
            lecia , Wolumenie , Słomczynie widać ,że w Polsce jeszcze długo nie zmieni się
            mentalność . Kupujcie okazje w necie , na szrotach to napewno będą kraść . Wolę
            kupić zamiennik ,albo oryginał niż mieć kogoś na sumieniu ,że mu łeb rozwalą za
            samochód .
            • devote widzialem dzis nowego passata 17.07.05, 00:55
              na Waterfest w NJ,USA
              super samochod i bardzo mi sie podoba !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka