Dodaj do ulubionych

SKODA SUPERB 2.8 V6

22.09.02, 17:51
Cena tej Skody jest atrakcyjna tylko w wersjach 1.8T, 2.0 i 1.9
TDI w podstawowym wyposażeniu. Mała szerokość 1765mm, powodyje
że konkuruje ona raczej z Passatem niż z A6. Ale nawet wtedy
najdroższe V6 są tańsze od Passata i ilość miejsca na nogi z
tyłu jest królewska.
Obserwuj wątek
    • Gość: pik Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: 62.148.83.* 23.09.02, 14:11
      Bo to jest odpowiednik Passata, a nie Audi A6!!!!! Coś słabo się orientujesz w
      tej klasie.
      • Gość: robert Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 23.09.02, 14:31
        Superb ma rozstaw osi dłuższy o 10cm od Passata i chyba dłuższy niż w Audi.
        Zbudowany jest na płycie Passata ale tego produkowanego w Chinach (tam to
        jeździ jako mikrobus). Miejsca w środku jest od cholery (nawet w porównaniu z
        Audi).
      • Gość: Wojtek Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.02, 21:55
        Nie wiem kto tu sie nie orientuje,ale rozmiarami Superb ma wspolna z Passatem
        co najwyzej szerokosc nadwozia, bo dlugosc ma wieksza od A6!!! Dokladnie o 4
        cm :-)
        Wiec ja jednak bym go zaliczal do klasy Audi A6, mimo sporo mniejszego
        prestizu.
    • Gość: Pepik Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 15:15
      miejsca z tylu za duzo!!! po co komu tyle?
      to dobre dla dygnitarzy, ale prywatnie nie do wykorzystania!
      nie wiem po co tego Passata wydluzali

jechalem SuperB (czesi wymawiaja Super by) z 1.9TDI 130KM, jedzie calkiem jak
      Passat tylko sie tak nie wygina na boki przy duzych predkosciach

generalnie dobre auto
      • joker99 Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 25.09.02, 07:24
        Jak w Superb masz za duż miejsca to proponuje kupić Fabie- tam na nadmiar
        miejsca napewno nie będziesz narzekał. Nie rozumiem tych bzdur, które piszesz.
        Najlepiej rozejrzyj się za małym fiatem (dobre rodzinne autko)
    • vwpassat SKODA SUPERB 2.8 V6 ? 23.09.02, 15:35
      Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź, ale:

VW Passat model 2003 kosztuje średnio o 3 tys. zł mniej niż Superb przy
      odpowiadającej obu opcji (modele 1.8T, 1.9TDI).

Jeśli chodzi o model z silnikiem 2.8 V6 to najtańsza wersja kosztuje 109500 zł,
      a Elegance z automatem już 135.000 zł.
      Za tyle kasy można kupić VW Passat wersja z napędem na 4 koła (4-MOTION) z 2.8
      V6 z tym samym wyposażeniem.

Swoją drogą zastanawiam się dla kogo jest adresowany model Superb. Chyba dla
      ludzi z daleeeka w ogóle nie kojarzących mazrki Skoda, bo przeciętny kowalski z
      byłego bloku wschodniego jest biedny, a Skoda wielu z nim kojarzy się z ciężką
      komuną.
      Ciekawe ile firma straci na tym modelu, bo przy takiej cenie za markę wozu,
      która w zasadzie nie ma "marki", niewiele można zarobić.

• Gość: robert Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 ? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 23.09.02, 16:09
        Passat z tym samym wyposażeniem kosztuje 20-30 tys więcej od Skody. W Passacie,
        nawet za poduszki boczne i byle radio trzeba zapłacić. Sprawdź u dealera zanim
        napiszesz nieprawdę.
      • greenblack Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 ? 23.09.02, 16:41
        vwpassat napisał:

> Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź, ale:
        >
        > VW Passat model 2003 kosztuje średnio o 3 tys. zł mniej niż Superb przy
        > odpowiadającej obu opcji (modele 1.8T, 1.9TDI).

W Passacie trzeba płacić za boczne poduszki, a skóra kosztuje 13tyś(w Superbie
        6tyś)

> Jeśli chodzi o model z silnikiem 2.8 V6 to najtańsza wersja kosztuje 109500
        zł,
        >
        > a Elegance z automatem już 135.000 zł.

Bez bocznych poduszek, kurtyn i z białym lakierem.

> Za tyle kasy można kupić VW Passat wersja z napędem na 4 koła (4-MOTION) z
        2.8
        > V6 z tym samym wyposażeniem.
        >
        > Swoją drogą zastanawiam się dla kogo jest adresowany model Superb. Chyba dla
        > ludzi z daleeeka w ogóle nie kojarzących mazrki Skoda, bo przeciętny kowalski
        z
        >
        > byłego bloku wschodniego jest biedny, a Skoda wielu z nim kojarzy się z
        ciężką
        > komuną.
        > Ciekawe ile firma straci na tym modelu, bo przy takiej cenie za markę wozu,
        > która w zasadzie nie ma "marki", niewiele można zarobić.
        >
      • Gość: mario Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 ? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 01.11.02, 11:55
        prowadzilem superb i A-6 i moim zdaniem superb jest
        wieksza ,bardziej komfortowa.
        • greenblack Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 ? 01.11.02, 12:22
          Gość portalu: mario napisał(a):

> prowadzilem superb i A-6 i moim zdaniem superb jest
          > wieksza ,bardziej komfortowa.

A jakimi wersjami jeździłeś? Na pewno nie A6 quattro.
      • Gość: kierowca Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 ? IP: 212.126.30.* 30.11.02, 12:21

> Ciekawe ile firma straci na tym modelu, bo przy takiej cenie za markę wozu,
        > która w zasadzie nie ma "marki", niewiele można zarobić.
        >

Ale Ty jestes pokrecony, jeszcze tydzień temu kłóciłes sie ze mną, że ludzie
        nie kupują dla marki (mówiłem wtedy, ze Vw Phanteon nie zrobi kariery w
        segmencie aut luksusowych, gdyz marce VW brakuje prestiżu "marki" jak Ty to
        nazwałeś, a Ty twierdziłes, ze to nie ma znaczenia. W przypadku Skody Superb
        uważasz, że to jednak ma znaczenie. Akurat w tej klasie Skoda ma wieksze szanse
        niż Phanteon w luksusie, gdyz segment Superba nie jest segmentem luksusowym i
        tu cena ma stosunkowo duze znacznie , w porównaniu z czynnikami pozacenowymi
        takimi jak prestiż.
        Ale cóż widać jestes jednym z tych zaślepionych fanatyków, którzy jeżdzac jakaś
        marka uważają ja za jedyna słuszną i oczywiscie najlepszą. Passat najlepszym
        autem na swiecie - masz to wypisane na czole, zresztą Twój nick mówi sam za
        siebie
    • Gość: ponpon Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: 195.94.206.* 23.09.02, 16:20
      Moja firma dostala taka wersje na kilka dni, wiec i ja sie zahaczylem troszke.
      Jezdzi to pieknie; coz dodac V6 i 200 hp robi swoje. Miejsca od cholera, ale
      glownie z tylu. Samochod ma byc do wozenia, a nie do jezdzenia - tylko kto kupi
      reprezentacyjny samochod takiej marki. No i ta cena. Poprzednio jezdzilem 2
      lata passatem - superb jest wyraznie przestronniejszy i lepiej wykonany.
    • Gość: wujek Władek tylko cena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.09.02, 16:51
      moim zdaniem tylko cena może sprawić, że człowiek, którego stać na tak drogie
      auto, kupi własnie skodę (ale skoro go stać, to i dołozy se te 30-40 tysiaków i
      kupi bmw czy mercedesa, że nie wspomne o vw czy audi). ten model jest chyba na
      pokaz - niech wszyscy wiedzą, że skoda tez może, chce i umie zrobic auto
      luxusowe. "uzytkownicy takich aut nie lubia rzucac sie w oczy" (to mniej więcej
      cytata z art.) - oj, skoda na pewno nie rzuci sie w oczy! no i ta uwaga nie
      odnosi się chyba do Polaków
      • Gość: robert Chyba chłopie nigdy nie kupowałeś Mercedesa:-))) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 23.09.02, 17:04
        Najpierw pójdź do Zasady, wybierz sobie Merca z 3litrowym silnikiem, dolicz
        opcje i potem napisz. Ja juz wiem co ci wyjdzie: 1 Merc = 2 Superby.
      • ponpon Re: tylko cena 23.09.02, 18:19
        Spójrzmy na to inaczej. Potencjalni klienci dla superba to wolne zawody lub
        wyżsi menadżerowie średniego szczebla + dobrze uposażone rodzinki. Owszem za tą
        cenę można kupić coś bardziej markowego, ale potem trzeba się martwić czy to
        audi itp nie zniknie nam szybko z parkingu! Firmy często nie ubezpieczają w
        pełni samochodu, więc wolą kupić auto, którego nie kradną (skodzie chyba to nie
        grozi). Ci klienci zmieniają samochody średnio co 3 lata, więc długowieczność
        audi nie jest atutem. Odsprzedażą pewnie też się zbyt nie martwią, bo stać ich
        na to. Więc po co przepłacać?
        • Gość: polokokt Re: tylko cena IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 22:18
          Dokladnie.
          Mysle ze duza zaleta Skody jest to iz nie jest ona tak atrakcyjnym kąskiem dla
          zlodziei jak Passat czy A6. A wyposazenie, komfort jest porownywalne do A6 i
          Passata (jak piszecie jest wieksza od passata).
          Ale fakt faktem nazwa Skoda i cena 130 tys zl jakos mi jeszcze nie pasuja
          razem. Moze za kilka lat.
        • Gość: wujek Władek Re: tylko cena IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 14:00
          wszystko to dosyć pokrętne, gdyby mnie było stac na auto za ponad 130000 zetów,
          to na 98% nie kupiłbym skody. chociażby dla samego image`u. i nawet jeśli ona
          miałaby kurki z koniakiem martell, a ztyłu byłaby kuszetka
          • Gość: Pankracy Re: tylko cena IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 23:48
            Z tego wynika, ze jestes modelowym przypadkiem szpanera ktorego celem zycia
            jest pokazanie sie.

Gość portalu: wujek Władek napisał(a):

> wszystko to dosyć pokrętne, gdyby mnie było stac na auto za ponad 130000
            zetów,
            >
            > to na 98% nie kupiłbym skody. chociażby dla samego image`u. i nawet jeśli ona
            > miałaby kurki z koniakiem martell, a ztyłu byłaby kuszetka
    • Gość: zaczadziały Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 22:05
      Najlepsza jest ta podstawka pod nogi pasazera. he he
      Jesli pasazer nie umyje nog, to musi niezle jechac, az kierowca moze zaczadziec.
      Ja rozumiem, ze Czesi to narod o niskim stopniu higieny i nie maja duzych
      wymagan, ale na litosc boska, niech nie wpychaja tego zlomu cywilizowanym
      ludziom.
      • Gość: zaczadziały Re: ale smród!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 22:06
        • Gość: sfdjks Re: ale smród!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 23:21
          ja jechalem 2.5 tdi z automatem i jestem zachwycony , full wyposazenie
          satelitarna mapa , skora i co tam chcecie za takie wyposazenie i silnik tej
          klasy musilabym zaplacic kolo 200 tys kupujac a6, dla firm biorac pod uwage
          niskie koszty serwisu i ekspoloatacji bo serwis jest tu sporo tanszy niz u audi
          jak znalazl do domu za duze nie lubie takich olbrzymow , jak ktos juz napisal
          to jest wieksze niz a6 ,,,,, co tu dodac , jesli ktos patrzy na koszty
          utrzymania i zakupu to jest to raczej atrakcja,,, a co do wykonania to nie
          wiem , w srodku wyglada jak dla mnie bardzo dobrze , gdyby nie znaczek to bym
          mogl pomylic z audi czy czyms "lepszym" ale pralktyka wykaze czy pod maska jest
          rownie starannie wykonane
      • Gość: robert Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.09.02, 08:12
        Gość portalu: zaczadziały napisał(a):

> .
        > Ja rozumiem, ze Czesi to narod o niskim stopniu higieny i nie maja duzych
        > wymagan, ale na litosc boska, niech nie wpychaja tego zlomu cywilizowanym
        > ludziom.

Pojedź do Czech i zobacz jak wygląda kraj tych "zaczadziałych i o niskim
        stopniu higieny". Potem wróć do "naszej cywilizacji" i pisz takie bzdury. Nie
        wiem po co ludzie piszą takie bzdety, aby poprawić se humor i beznadzieję jaka
        ich rozpiera?
        • Gość: Kaszana Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 08:24
          Rzeczywiście,aż żal czytać takie rzeczy jakie wypisują osobnicy w rodzaju
          "Zaczadziałego".
          • Gość: X Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: 2.4.STABLE* / *.terminus.pl 24.09.02, 13:09
            Panowie zawsze jest inny wybor. Jasne BMW Mercedes i Audi sa drogie i kradzione
            czesto. Ale Skoda nie jest jedynym innym wyborem. Z drogich marek jest jeszcze
            Volvo i Saab. Sa tez nieco tansze 607 czy Vel Satis. Taki np. 607 jest w pelni
            autem klasy wyzszej ma przy tym lepsze zawieszenie wykonanie no i opinie. Vel
            Satis choc kontrowersyjny sprzedaje sie zaskakujaco dobrze, lepiej niz plany
            zakladaly, a prognozy sprzedazy Superba zostaly mocno obnizone bo slabo sie
            sprzedaje.
            • Gość: robert Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.09.02, 17:49
              Gość portalu: X napisał(a):

> Panowie zawsze jest inny wybor. Jasne BMW Mercedes i Audi sa drogie i
              kradzione
              >
              > czesto. Ale Skoda nie jest jedynym innym wyborem. Z drogich marek jest
              jeszcze
              > Volvo i Saab. Sa tez nieco tansze 607 czy Vel Satis. Taki np. 607 jest w
              pelni
              > autem klasy wyzszej ma przy tym lepsze zawieszenie wykonanie no i opinie. Vel
              > Satis choc kontrowersyjny sprzedaje sie zaskakujaco dobrze, lepiej niz plany
              > zakladaly, a prognozy sprzedazy Superba zostaly mocno obnizone bo slabo sie
              > sprzedaje.

Bogdybajmy o wyższych wersjach cenowych (silnik V6):
              Myślę, że pisząc powyższy tekst nigdy nie stałeś przed wyborem auta w tej
              klasie cenowej. W pełni wyposażona Skoda z silnikiem 2,8l kosztuje poniżej
              140PLN. Przykro mi, ale nie słyszałem ani o Peugeocie 607 (3l), ani o Saabie (9-
              5) w tej cenie (chyba o gołej wersji 9-3). Zgadzam się, że oba wymienione
              modele mają wiekszy prestiż od Skody, tylko za 140 złotych są NIE DO KUPIENIA.
              A więc potencjalny posiadacz 140PLN nie ma takiego dylematu. Jeśli ma 180 -
              200 - to zupełnie inna sytuacja - proszę bardzo, idzie i kupuje sobie Saaba lub
              607-kę. Tylko, zgódźmy się, że wydaje na to pół bańki więcej. Ot tyle.
              O Audi lub BMW nie piszę, bo poniżej 200 nie istnieją (chyba, że tylko w
              reklamach).
      • Gość: Maciek Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.kn.vutbr.cz 01.12.02, 13:20
        Mysle ze Czesi to jednak narod o zdecydowanie wiekszym
        stopniu higieny od Polakow. Jak masz pisac glupoty to
        lepiej nie pisz nic!
      • Gość: Pankracy Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 23:57
        Lepper!!! To ty?

Gość portalu: zaczadziały napisał(a):

> Najlepsza jest ta podstawka pod nogi pasazera. he he
        > Jesli pasazer nie umyje nog, to musi niezle jechac, az kierowca moze
        zaczadziec
        > .
        > Ja rozumiem, ze Czesi to narod o niskim stopniu higieny i nie maja duzych
        > wymagan, ale na litosc boska, niech nie wpychaja tego zlomu cywilizowanym
        > ludziom.
    • Gość: Pepik SKODA SUPERB vs VW PASSAT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 13:28
      to co tu niektorzy wypisuja nie za bardzo pokrywa sie prawda:
      Superb w cenie Passata: bzdura!
      Kupujac Passata w srodku jest praktycznie tylko kierownica, o bajerach
      montowanych w Superb fabrycznie mozna tylko pomarzyc. Po zamowieniu dodatkowych
      opcji do Passata, ktore w Superb sa standardem okazuje sie ze trzeba dorzucic
      ze 20.000zl jak nie wiecej. Juz ktos wspominal ze ceny opcji tez sa inne,
      jakies nedzne 17' kola w VW kosztuja ze 4.000zl, podczas gdy w Superbie (w
      slabszych wersjach wyposazenia) 1.500zl!

Jezdze Passatem i wiem ile on kosztowal i ile musialem doplacic za pare w sumie
      koniecznych elemenetow (jak kupowalem musialem nawet za Climatronic zaplacic i
      to 7.000zl) teraz jest w Passacie w standardzie, ale tez nie wiadomo jak dlugo.
      Kupujac dzis auto rozwazylbym Superba, ale jak juz wspomnialem wczesniej nie
      wiem po co tam tyle miejsca! No i nie ma wersji combi - a tu duzy mankament,
      jak dla mnie.

Czesto jezdze do CZ i SK i tam jezdzi juz sporo Superbow, w Niemczech tez
      sprzedaja sie nienajgorzej a i w Wawie widzialem juz nieraz. Nie sadze wiec
      zeby Skoda (a raczej VW Group) "umoczyla" na Superbie. Pewnie ze nie bedzie sie
      to sprzedawac jak Octavia, ale to jest oczywiste.

Uwazam ze Superb to udane auto i spokojnie znajdzie chetnych i u nas, chociazby
      ze wzgledu na slaba popularnosc wsrod bandziorow... wiem cos o tym bo jak
      stawiam Passata to nigdy nie wiem czy jak wroce to bedzie jeszcze stal! Passaty
      kradna wszedzie - koledze w zeszlym tygodniu buchneli w Budapeszcie. Najgorzej
      miec TDI combi - sa ponoc bardzo popularne na Ukrainie i Bialorusi...

Z tego wzgledu lepszy napewno Superb!

• vwpassat Re: SKODA SUPERB vs VW PASSAT 24.09.02, 16:13
        Gość portalu: Pepik napisał(a):

> to co tu niektorzy wypisuja nie za bardzo pokrywa sie prawda:
        > Superb w cenie Passata: bzdura!

Gość portalu: Pepik napisał(a):

> to co tu niektorzy wypisuja nie za bardzo pokrywa sie prawda:
        > Superb w cenie Passata: bzdura!

CZY CHCESZ PRZEZ TO POWIEDZIEĆ, ŻE SUPERB MA WIĘCEJ NIŻ PASSAT ZA TĘ SAMĄ CENĘ ?
        JEŚLI TAK TO SUPERB MUSI BYĆ GORSZYM BARDZIEWIEM NIŻ PASSAT, BO INACZEJ ALBO
        PASSAT MA PRZEGIĘTĄ CENĘ, ALBO SUPERBA SPRZEDAJĄ PO KOSZTACH.

SĄDZISZ, ŻE VW DOPŁACA DO SUPERBA ? JA SĄDZĘ ŻE NIE. I DLATEGO PODTRZYMUJĘ
        ZDANIE, ŻE OBA WÓZKI Z TYM SAMYM WYPOSAŻENIEM KOSZTUJĄ MNIEJ WIĘCEJ TO SAMO - Z
        DOKŁĄDNOŚCIĄ DO 1000-2000 ZŁ. A ŻE TY CZUJESZ SIĘ POKRZYWDZONY, ŻE KUPIŁEŚ
        NOWEGO PASATA I MUSIAŁEM COŚ TAM DOPŁACAĆ ? NO CÓŻ - TO TWÓJ PROBLEM. OD
        CZERWCA B.R. CENY PASATÓW SĄ TAKIE SAME JAK WCZEŚNIEJ ALE FIRMA DODAJE KILKA
        DOŚĆ KOSZTOWNYCH DROBIAZGÓW W CENIE , M.IN. WSPOMNIANY PRZEZ CIEBIE KLIMATRONIK.

JESLI KTOŚ NIE WIERZY, NIECH POŚWIĘCI CHWILKĘ CZASU I ZAJRZY NA DOBRĄ STRONĘ
        WWW.MOJEAUTO.PL
        TAM MAJĄ WSZYSTKIE MODELE Z AKTUALNYMI CENAMI DEALERÓW ORAZ WSZELKIMI UPUSTAMI,
        RABATAMI I INNYMI PIERDOŁAMI. WYSTARCZY PORÓWNAĆ I WSZYSTKO JASNE... ;-)

PZDR
        • Gość: robert Re: SKODA SUPERB vs VW PASSAT IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.09.02, 17:57
          vwpassat napisał:
          > CZY CHCESZ PRZEZ TO POWIEDZIEĆ, ŻE SUPERB MA WIĘCEJ NIŻ PASSAT ZA TĘ SAMĄ
          CENĘ
          > ?
          > JEŚLI TAK TO SUPERB MUSI BYĆ GORSZYM BARDZIEWIEM NIŻ PASSAT, BO INACZEJ ALBO
          > PASSAT MA PRZEGIĘTĄ CENĘ, ALBO SUPERBA SPRZEDAJĄ PO KOSZTACH.
          >
          > SĄDZISZ, ŻE VW DOPŁACA DO SUPERBA ? JA SĄDZĘ ŻE NIE. I DLATEGO PODTRZYMUJĘ
          > ZDANIE, ŻE OBA WÓZKI Z TYM SAMYM WYPOSAŻENIEM KOSZTUJĄ MNIEJ WIĘCEJ TO SAMO -
          Z
          >
          > DOKŁĄDNOŚCIĄ DO 1000-2000 ZŁ. A ŻE TY CZUJESZ SIĘ POKRZYWDZONY, ŻE KUPIŁEŚ
          > NOWEGO PASATA I MUSIAŁEM COŚ TAM DOPŁACAĆ ? NO CÓŻ - TO TWÓJ PROBLEM. OD
          > CZERWCA B.R. CENY PASATÓW SĄ TAKIE SAME JAK WCZEŚNIEJ ALE FIRMA DODAJE KILKA
          > DOŚĆ KOSZTOWNYCH DROBIAZGÓW W CENIE , M.IN. WSPOMNIANY PRZEZ CIEBIE
          KLIMATRONIK
          > .
          >
          > JESLI KTOŚ NIE WIERZY, NIECH POŚWIĘCI CHWILKĘ CZASU I ZAJRZY NA DOBRĄ STRONĘ
          > WWW.MOJEAUTO.PL
          > TAM MAJĄ WSZYSTKIE MODELE Z AKTUALNYMI CENAMI DEALERÓW ORAZ WSZELKIMI
          UPUSTAMI,
          >
          > RABATAMI I INNYMI PIERDOŁAMI. WYSTARCZY PORÓWNAĆ I WSZYSTKO JASNE... ;-)
          >
          > PZDR

Właśnie się tam wybrałem i skompletowałem sobie Passata 2,8 z tym samym
          wyposażeniem co Superb 2,8 Elegance. Do obu modeli dorzuciłem wszystkie opcje
          Superba oprócz nawigacji. I wyszło mi: Superb 139,5PLN a Passat 183PLN.
          Zakłądając, że Passat ma napęd na 4 koła, wypada odjąć 6PLN. Cena Passata po
          korekcie = 177PLN. Czy nadal uważasz, że to jest to samo co cena Superba.
          Dobrze jest czasem sprawdzić zanim napiszesz tendencyjny tekst. Ja Superba nie
          mam, natomiast twoja stronniczość sugeruje, że Passat jest twoim wyborem. Mówi
          się trudno ale nie jest to jeszcze powód aby innych wprowadzać w błąd. Nie pisz
          więcej, że Passat i Superb są w tej samej cenie bo to nieprawda. Nie pisz
          również, że Superb to klasa Passata, bo to też nieprawda. O ile mi wiadomo, nie
          jest oferowany Superb z silnikami 1,6 100KM, jak niejaki Opel Astra:-)). A w
          Passacie taki "motor" to punkt startu. I taka też jego klasa.
          • Gość: Wojtek Re: SKODA SUPERB vs VW PASSAT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.02, 18:22
            A ja porownalem na tej stronie Passata 2.5 TDI Highline (najwyzsza wersja) z
            Superb 2.5 TDI Elegance (najwyzsza wersja).
            No i wyszlo: Superb 142.300 PLN (cena z wyposazeniem standardowym dla tej
            opcji)
            Passat 139.290 PLN, no niezle, jest taniej, ale po doposazeniu mniej wiecej do
            poziomu Superba wychodzi...168.480 PLN!!!! A i tak brakuje paru elementow
            wyposazenia, ktore w Skodzie sa standardem, np. dyskretne podswietlenie
            wnetrza, oswietlenie zew. lusterek, podgrzewane tylne siedzenia, wyswietlacz
            DOT w konsoli srodkowej, klimatyzowane schowki...parasol w schowku :) no i
            PRZEDE WSZYSTKIM 10 cm WIECEJ w rozstawie osi i mniejsza popularnosc u
            zlodziei!!!!

Wg. mnie cena Superba wrecz masakruje Passata, bez dwoch zdan!
          • Gość: Kaszana Re:Do Vwpassata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.02, 10:54
            Rację ma Robert,a nie Ty.Na siłę starasz się udowodnić coś co zupełnie nie jest
            prawdą.W najbliższym czasie będę zmieniał samochód i m.in.biorę pod uwagę
            Superba.Z czystej ciekawości sprawdziłem ceny Passata bezpośrednio u dilerów-
            choć zakupu Passata zupełnie nie biorę pod uwagę-i fakty są takie,że w każdej
            wersji silnikowej Skoda wypada wyrażnie taniej niż Volkswagen.
            A przecież ze względu na różnice w rozstawie osi są to samochody z innych klas.
            To jest mniej więcej tak jakby np.Audi A6 kosztował mniej niż A4.
            Twoje rzekomo konkretne wyliczenie zupełnie mija się z prawdą i tylko wprowadza
            innych w błąd.
            • vwpassat Do KASZANY 25.09.02, 11:15
              Skoro jeszcze nie kupiłeś auta to masz jeszcze szansę na:

- przeczytanie świeżego z dzisiaj - porównania obu pojazdów w wersji COMFORT z
              silnikiem TDI PD, patrz post poniżej
              - zapytanie dealera Skody, czy jego auto ma pełne ocynkowanie (VW ma pełne)

Radzę sprawdzić.
              PZDR

P.S. Nie namawiam ani do jednego ani do drugiego. Oba auta są warte zachodu.
              Nie zgadzam się tylko z twierdzeniem że Superb jest tańsza z "tymi samymi
              silnikami" - jak twierdzisz. Zresztą jeśli naprawdę ci zależy pojedziesz do obu
              salonów i sam sprawdzisz. Ja nie tak dawno byłem w twojej sytuacji i
              sprawdziłem.
            • vwpassat Zciema 25.09.02, 11:21
              Gość portalu: Kaszana napisał(a):

> Rację ma Robert,a nie Ty.Na siłę starasz się udowodnić coś co zupełnie nie
              jest
              > prawdą.W najbliższym czasie będę zmieniał samochód i m.in.biorę pod uwagę
              > Superba.Z czystej ciekawości sprawdziłem ceny Passata bezpośrednio u dilerów-
              > choć zakupu Passata zupełnie nie biorę pod uwagę-i fakty są takie,że w
              każdej
              > wersji silnikowej Skoda wypada wyrażnie taniej niż Volkswagen.
              > A przecież ze względu na różnice w rozstawie osi są to samochody z innych
              klas.
              > To jest mniej więcej tak jakby np.Audi A6 kosztował mniej niż A4.
              > Twoje rzekomo konkretne wyliczenie zupełnie mija się z prawdą i tylko
              wprowadza
              > innych w błąd.

Chrzanisz... facet. W każdym zdaniu. Albo tylko fantazjujesz że chcesz kupić,
              albo stać cię na Fabię a w Superbie pewnie tylko siedziałeś ;-)
              Wiec nie zciemniaj ludziom. Zresztą Ci ostatni z pewnością sprawdzą sami jeśli
              będą zainteresowani.
              • Gość: Kaszana Re: Do Vw Passata. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.02, 10:35
                vwpassat napisał:

> Gość portalu: Kaszana napisał(a):
                >
                > > Rację ma Robert,a nie Ty.Na siłę starasz się udowodnić coś co zupełnie nie
                >
                > jest
                > > prawdą.W najbliższym czasie będę zmieniał samochód i m.in.biorę pod uwagę
                > > Superba.Z czystej ciekawości sprawdziłem ceny Passata bezpośrednio u diler
                > ów-
                > > choć zakupu Passata zupełnie nie biorę pod uwagę-i fakty są takie,że w
                > każdej
                > > wersji silnikowej Skoda wypada wyrażnie taniej niż Volkswagen.
                > > A przecież ze względu na różnice w rozstawie osi są to samochody z innych
                > klas.
                > > To jest mniej więcej tak jakby np.Audi A6 kosztował mniej niż A4.
                > > Twoje rzekomo konkretne wyliczenie zupełnie mija się z prawdą i tylko
                > wprowadza
                > > innych w błąd.
                >
                >
                > Chrzanisz... facet. W każdym zdaniu. Albo tylko fantazjujesz że chcesz kupić,
                > albo stać cię na Fabię a w Superbie pewnie tylko siedziałeś ;-)
                > Wiec nie zciemniaj ludziom. Zresztą Ci ostatni z pewnością sprawdzą sami
                jeśli
                > będą zainteresowani.
                Na każdą próbę rzeczowej polemiki reagujesz histerycznym wrzaskiem i
                wypisywaniem nieprawdy.Swoją odpowiedzią na mój post określiłeś swój poziom.Ja
                do czegoś takiego nie mam zamiaru się zniżać,uważam że nie jesteś godzien
                dyskusji i dlatego definitywnie kończę rozmowy z Tobą.
        • greenblack Re: SKODA SUPERB vs VW PASSAT 24.09.02, 18:24
          vwpassat napisał:

> Gość portalu: Pepik napisał(a):
          >
          > > to co tu niektorzy wypisuja nie za bardzo pokrywa sie prawda:
          > > Superb w cenie Passata: bzdura!
          >
          > Gość portalu: Pepik napisał(a):
          >
          > > to co tu niektorzy wypisuja nie za bardzo pokrywa sie prawda:
          > > Superb w cenie Passata: bzdura!
          >
          > CZY CHCESZ PRZEZ TO POWIEDZIEĆ, ŻE SUPERB MA WIĘCEJ NIŻ PASSAT ZA TĘ SAMĄ
          CENĘ
          > ?
          > JEŚLI TAK TO SUPERB MUSI BYĆ GORSZYM BARDZIEWIEM NIŻ PASSAT, BO INACZEJ ALBO
          > PASSAT MA PRZEGIĘTĄ CENĘ, ALBO SUPERBA SPRZEDAJĄ PO KOSZTACH.
          >
          > SĄDZISZ, ŻE VW DOPŁACA DO SUPERBA ? JA SĄDZĘ ŻE NIE. I DLATEGO PODTRZYMUJĘ
          > ZDANIE, ŻE OBA WÓZKI Z TYM SAMYM WYPOSAŻENIEM KOSZTUJĄ MNIEJ WIĘCEJ TO SAMO -
          Z
          >
          > DOKŁĄDNOŚCIĄ DO 1000-2000 ZŁ. A ŻE TY CZUJESZ SIĘ POKRZYWDZONY, ŻE KUPIŁEŚ
          > NOWEGO PASATA I MUSIAŁEM COŚ TAM DOPŁACAĆ ? NO CÓŻ - TO TWÓJ PROBLEM. OD
          > CZERWCA B.R. CENY PASATÓW SĄ TAKIE SAME JAK WCZEŚNIEJ ALE FIRMA DODAJE KILKA
          > DOŚĆ KOSZTOWNYCH DROBIAZGÓW W CENIE , M.IN. WSPOMNIANY PRZEZ CIEBIE
          KLIMATRONIK
          > .
          >
          > JESLI KTOŚ NIE WIERZY, NIECH POŚWIĘCI CHWILKĘ CZASU I ZAJRZY NA DOBRĄ STRONĘ
          > WWW.MOJEAUTO.PL
          > TAM MAJĄ WSZYSTKIE MODELE Z AKTUALNYMI CENAMI DEALERÓW ORAZ WSZELKIMI
          UPUSTAMI,
          >
          > RABATAMI I INNYMI PIERDOŁAMI. WYSTARCZY PORÓWNAĆ I WSZYSTKO JASNE... ;-)
          >
          > PZDR

Ja pozwoliłem sobie wejść na oficjalne strony Skody i VW i skompletowałem
          Passata Limuzyna 1.8T Highline z nawigacją, skórą, na 17" oraz Superba z takim
          samym wyposażeniem.
          Cena Superba 1.8T z pełnym wyposażeniem 123 800 PLN
          Cena Passata 1.8T z pełnym wyposażeniem(bez automatu) 151 760 PLN
          Różnica 27960PLN
          Bez komentarza
    • Gość: tomjk Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: 217.98.105.* 24.09.02, 18:09
      greenblack napisał:

> Cena tej Skody jest atrakcyjna tylko w wersjach 1.8T, 2.0 i 1.9
      > TDI w podstawowym wyposażeniu. Mała szerokość 1765mm, powodyje
      > że konkuruje ona raczej z Passatem niż z A6. Ale nawet wtedy
      > najdroższe V6 są tańsze od Passata i ilość miejsca na nogi z
      > tyłu jest królewska.

superbia : pride, arrogance.
      superbus : overbearing, arrogant, haughty, proud.

nie mam nic przeciwko zniemczałym pepikom, ale nazwa wozu to im się raczej nie
      udała.
      • Gość: robert Nazwa im się nie udawała - ona taka była już wtedy IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.09.02, 18:23
        zanim ktokolwiek położył pierwszą cegłę pod budowę fabryki VW.
        • Gość: tomjk Re: Nazwa im się nie udawała - ona taka była już IP: 217.98.105.* 25.09.02, 07:08
          Gość portalu: robert napisał(a):

> zanim ktokolwiek położył pierwszą cegłę pod budowę fabryki VW.

Czyli wywalili się już na starcie i pocieszają się, że przynajmniej są
          konsekwentni.
          Cechy do których odwołuje się nazwa nie kojarzą się dobrze.
          Chyba, że ktoś je lubi - to wtedy zakłada kapelusz i idzie do dilerni Š.
    • vwpassat SUPERB i PASSAT COMFORT 25.09.02, 09:56
      Ponieważ aut z silnikiem 2.8 nawet na stołecznych drogach na razie nie
      widziałem, proponuję porównanie wersji "dostępnej" powiedzmy dla Kowalskiego
      który ma poniżej "bańki" (100 tys. zeta) w kieszeni i chce kupić auto oszczędne
      w eksploatacji. \
      Tak więc proponuję kolejne porównanie: źródło: www.mojeauto.pl - strona
      wiarygodna bo sam z niej korzystałem przez zakupem swojego auta, wszystko się
      zgadzało z tym co usłyszałem u dealera.

Dokonałem porównania wersji COMFORT (Superb) i COMFORTLINE (Passat), wersji
      którą akurat jeżdżę a która była przedmiotem moich wnikliwych porównań przy
      decyzji: kupić niemca, czy poczekać miesiąc na czecha, a więc proszę:

SUPERB COMFORT 1,9 TDI (130KM)
      vs.
      PASSAT COMFORTLINE 1,9 TDI (130KM)

Aby zrównać wyposazenie obu aut należy do każdego z nich dokupić:

SUPERB: cena wyjściowa: 92200 zł
      - alarm: 1500 zł (po wejściu Skody, w VW w standardzie)
      - radiomagnetofon: 1300 zł (po wejściu Skody, w VW w standardzie)
      - zmieniarka CD: 1300 zł (po wejściu Skody, w VW w standardzie)
      RAZEM: 96.300 zł

PASSAT: cena wyjściowa: 88190 zł
      - poduszki boczne: 1240 zł
      - obręcze 16": 3200 zł (nie mówcie że ponad 4,5 tys, bo dotyczy to obręczny 17"
      których Superb nie ma standardzie)
      - listwy progowe: 120 zł
      - fotochromatyczne lusterko wewnętrzne: 900 zł
      - osłona przeciwsłoneczna: 350 zł (ręczna - jak w Superb)
      - obszyta skórą elementy wewn. (kierownica, zmiana biegów, itp.): 1500 zł
      RAZEM: 95.450 zł

Nie udało mi się uwzględnić w przypadku Passata dopłaty do takich rzeczy jak:
      - podświetlane klamki wewnętrzne drzwi
      - schowek z parasolem w drzwiach
      - zewnętrzne oświetlenie lusterek wokół drzwi
      które w Superb sygnowane są jako Standard, ale nawet biorąc to pod uwagę, ceny
      obu pojazdów są zbliżone.

To nie kłamstwo drogi Robercie, to jest fakt.

A teraz uwaga, najlepsze: CZY KTOŚ Z WAS GDZIEŚ PRZECZYTAŁ, ŻE SUPERB MA
      CAŁKOWICIE OCYNKOWANE NADWOZIE ? BO JA NIE.

W przypadku PASSATA, ocynkowane nadzwozie to STANDARD panowie.
      I konia z rzędem temu, kto powie że ten fakt nie jest istotny.

Osobiście kiedy kupowałem Passata, liczyły się 3 rzeczy:
      - duży ale w miarę dynamiczny pojazd
      - niskie koszty paliwa (1/2 kosztów benzyny uwzgl. różnicę Pb i ON i spalanie)
      - zabezpieczone nadwozie, najlepiej ocynkowane (12 latna blachy)

Owszem SUPERB ma to wszystko ale prawie. Ale ceny obu samochodów nawet, jeśli
      SUPERB ma ocynkowane blachy są porównywalne.

Moj post nie jest obroną Passata, czy gnojeniem Superba, chcę po prostu zwrócić
      uwagę wszystkich którzy myślą o zakupie tych aut w przyszłości, a nie starają
      się za wszelką cenę zgnoić jedną markę lub drugą. Takie gadanie Robercie, jak
      Twoje, o tym ze niby jestem tendencyjny, świadczy tylko niestety o tym, że to
      Ty jesteś tendencyjny a Twoje wyssane zresztą z palca dane są jak polemikana
      temat "wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia". Wiecej
      obiektywizmu, mniej arogancji.

PZDR

• greenblack Re: SUPERB i PASSAT COMFORT 25.09.02, 11:53
        vwpassat napisał:

> Ponieważ aut z silnikiem 2.8 nawet na stołecznych drogach na razie nie
        > widziałem, proponuję porównanie wersji "dostępnej" powiedzmy dla Kowalskiego
        > który ma poniżej "bańki" (100 tys. zeta) w kieszeni i chce kupić auto
        oszczędne
        >
        > w eksploatacji. \
        > Tak więc proponuję kolejne porównanie: źródło: www.mojeauto.pl - strona
        > wiarygodna bo sam z niej korzystałem przez zakupem swojego auta, wszystko się
        > zgadzało z tym co usłyszałem u dealera.
        >
        > Dokonałem porównania wersji COMFORT (Superb) i COMFORTLINE (Passat), wersji
        > którą akurat jeżdżę a która była przedmiotem moich wnikliwych porównań przy
        > decyzji: kupić niemca, czy poczekać miesiąc na czecha, a więc proszę:
        >
        > SUPERB COMFORT 1,9 TDI (130KM)
        > vs.
        > PASSAT COMFORTLINE 1,9 TDI (130KM)
        >
        > Aby zrównać wyposazenie obu aut należy do każdego z nich dokupić:
        >
        > SUPERB: cena wyjściowa: 92200 zł
        > - alarm: 1500 zł (po wejściu Skody, w VW w standardzie)
        > - radiomagnetofon: 1300 zł (po wejściu Skody, w VW w standardzie)
        > - zmieniarka CD: 1300 zł (po wejściu Skody, w VW w standardzie)
        > RAZEM: 96.300 zł
        >
        > PASSAT: cena wyjściowa: 88190 zł
        > - poduszki boczne: 1240 zł
        > - obręcze 16": 3200 zł (nie mówcie że ponad 4,5 tys, bo dotyczy to obręczny
        17"
        >
        > których Superb nie ma standardzie)
        > - listwy progowe: 120 zł
        > - fotochromatyczne lusterko wewnętrzne: 900 zł
        > - osłona przeciwsłoneczna: 350 zł (ręczna - jak w Superb)
        > - obszyta skórą elementy wewn. (kierownica, zmiana biegów, itp.): 1500 zł
        > RAZEM: 95.450 zł
        >
        > Nie udało mi się uwzględnić w przypadku Passata dopłaty do takich rzeczy jak:
        > - podświetlane klamki wewnętrzne drzwi
        > - schowek z parasolem w drzwiach
        > - zewnętrzne oświetlenie lusterek wokół drzwi
        > które w Superb sygnowane są jako Standard, ale nawet biorąc to pod uwagę,
        ceny
        > obu pojazdów są zbliżone.
        >
        > To nie kłamstwo drogi Robercie, to jest fakt.
        >
        > A teraz uwaga, najlepsze: CZY KTOŚ Z WAS GDZIEŚ PRZECZYTAŁ, ŻE SUPERB MA
        > CAŁKOWICIE OCYNKOWANE NADWOZIE ? BO JA NIE.
        >
        > W przypadku PASSATA, ocynkowane nadzwozie to STANDARD panowie.
        > I konia z rzędem temu, kto powie że ten fakt nie jest istotny.
        >
        > Osobiście kiedy kupowałem Passata, liczyły się 3 rzeczy:
        > - duży ale w miarę dynamiczny pojazd
        > - niskie koszty paliwa (1/2 kosztów benzyny uwzgl. różnicę Pb i ON i spalanie)
        > - zabezpieczone nadwozie, najlepiej ocynkowane (12 latna blachy)
        >
        > Owszem SUPERB ma to wszystko ale prawie. Ale ceny obu samochodów nawet, jeśli
        > SUPERB ma ocynkowane blachy są porównywalne.
        >
        > Moj post nie jest obroną Passata, czy gnojeniem Superba, chcę po prostu
        zwrócić
        >
        > uwagę wszystkich którzy myślą o zakupie tych aut w przyszłości, a nie starają
        > się za wszelką cenę zgnoić jedną markę lub drugą. Takie gadanie Robercie, jak
        > Twoje, o tym ze niby jestem tendencyjny, świadczy tylko niestety o tym, że to
        > Ty jesteś tendencyjny a Twoje wyssane zresztą z palca dane są jak polemikana
        > temat "wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia". Wiecej
        > obiektywizmu, mniej arogancji.
        >
        > PZDR

Ja nie mam zamiaru gnoić Ciebie ani żadnej marki samochodowej.
        Zatem teraz Moje wyliczenia:

Superb 1.9 TDI 130KM Comfort
        Cena podstawowa 92200 PLN
        Dopłaty:
        Alarm - 1500
        Radio(8 głośników)+Zmieniarka CD 1300+1300=2600
        Razem dopłaty 4100
        Cena końcowa - 96300
        Passat 1.9TDI 130KM 5-biegowy Comfortline
        Cena podstawowa 87390 PLN
        Dopłaty:
        Alarm+Komputer(w Superbie w standardzie) 1900
        Radio Gamma(8 głośników)+Zmieniarka CD 4530+2470=7000
        Obręcze 16"(standard Superba) 4720
        Worek na narty (std Superba) 940
        Reflektory przeciwmgielne (std Superba) 1030
        Lusterko fotochr+czujnik deszczu (std Superba) 900
        Kierownica i dźwignia zmiany biegów w skórze(STD Superba) 870
        Boczne poduszki(STD Superba) 1240
        Trzeci zagłówek i pas z tyłu(std Superba) 840
        razem dopłaty - 18540
        Cena końcowa 105930

Nie zmieściliśmy się zatem w 100 000
        Różnica Passat 105930-Superb 96300=9630
        Mamy więc większy samochód i prawie 10000 na paliwo, biksenony, kobiety czy jak
        kto woli.

Nadwozie Skody jest na pewno cynkowane skoro dająna nie 10 lat gwarancji
        perforacyjnej, nie robią tylko z tego takiej sensacji jak VW.
        Pozdrawiam

• Gość: robert daj se spokój z vwpasatem. Jego i tak nic nie prze IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 25.09.02, 13:11
          kona. Czego człowiek nie napisze, on będzie wiedział lepiej. Nie wiem po co
          porównywać gołego Passata z Superbem. Dla uczciwości wypada doposażyć Passata
          tak aby móc porównywać go z podstawowym wyposażeniem Skody. Zadałem sobie
          trochę trudu i wyrównałem wyposażenia wersji Comfor i Comfortline, oraz
          uzupełniłem je o alarmy, xenony, el. lusterka (składanie), pakiety zimowe,
          radio (dobre), parktronik, tempomat, kierownicę w.funkcyjną oraz CD.
          I oto wyniki:
          Passat 1,9 Comfortline: 128 złotych
          Skoda 1,9 Comfort: 106 złotych
          Wypada nadmienić, ze wersja Comfortline Passata ma tapicerką z koca i nijak
          nieporównywalna do Superba. Bliższe prawdy jest porównywanie wersji Highline i
          Elegance. A oto i wyniki w tej konkurencji:

(dodałem felgi 17", które są standardem Skody w tej klasie)
          Passat 1,9 Highline: 142 złote
          Skoda 1,9 Elegance: 112 złotych

Tyle zestawienie, komentarz pozostawiam czytelnikom. A jak ktoś musi: "Passat
          For Ever" - łojej, tacy też żyją i niech pozostaną w dobrym zdrowiu. Mniej
          emocji a więcej dystansu do własnego "ja". Napewno życie wtedy wydaje się
          lżejsze :-)))
          Miłego dnia.
          • vwpassat Wyssane z Palca Robercie... :-) 25.09.02, 14:31

> Wypada nadmienić, ze wersja Comfortline Passata ma tapicerką z koca i nijak
            > nieporównywalna do Superba.

TAK SIE SKŁADA ZE W OBU CONFORTACH MAMY GRUBY PORZĄDNY WELUR. NIE BYŁEŚ. NIE
            MASZ. NIE WIDZIAŁEŚ, A PISZESZ BZDURY. A KOCA TO BYĆ MOŻE TY MASZ KOLEGO ALE
            PEWNIE POD SZANOWNYM SIEDZENIEM.

> Tyle zestawienie, komentarz pozostawiam czytelnikom. A jak ktoś musi: "Passat
            > For Ever" - łojej, tacy też żyją i niech pozostaną w dobrym zdrowiu. Mniej
            > emocji a więcej dystansu do własnego "ja". Napewno życie wtedy wydaje się
            > lżejsze :-)))
            > Miłego dnia.

WYJĄŁEŚ MI TO Z UST. TAK SIE SKŁADA ŻE MÓWIŁEM O TYM WCZEŚNIEJ.

PS. CZY TO NIE DZIWNE, ZE NAJWIĘCEJ DO POWIEDZENIA MAJĄ CI KTÓRZY W ZASADZIE
            NIE MAJĄ Z TEMATEM MNIEJ WSPÓLNEGO, TZN. NIE WIDZIELI, NIE PYTALI, NIE
            SIEDZIELI, NIE KUPILI... ITP. ALE TO U NAS NIC NOWEGO. CAŁY NASZ KRAJ "TYM"
            STOI, PANOWIE.
        • vwpassat K O R E K T A 25.09.02, 13:54
          greenblack napisał:
          >
          > Ja nie mam zamiaru gnoić Ciebie ani żadnej marki samochodowej.
          > Zatem teraz Moje wyliczenia:
          >
          > Superb 1.9 TDI 130KM Comfort
          > Cena podstawowa 92200 PLN
          > Dopłaty:
          > Alarm - 1500
          > Radio(8 głośników)+Zmieniarka CD 1300+1300=2600
          > Razem dopłaty 4100
          > Cena końcowa - 96300

> Passat 1.9TDI 130KM 5-biegowy Comfortline
          > Cena podstawowa 87390 PLN

NIE, CENA PODSTAWOWA NA DZISIAJ TO 88190 zł

> Dopłaty:
          > Alarm+Komputer(w Superbie w standardzie) 1900
          > Radio Gamma(8 głośników)+Zmieniarka CD 4530+2470=7000

NIE, ALARM + KOMPUTER + RADIO "GAMMA" + ZMIENIARKA TERAZ W STANDARDZIE -
          ZADZWOŃ DO DEALERA TO ZOBACZYSZ

> Obręcze 16"(standard Superba) 4720

NIE ZGADZA SIE. 4720 KOSZTUJA OBRECZE VW 17". ZA VW 16" ZAPLACISZ W SALONIE 3200

> Worek na narty (std Superba) 940

MÓJ PASSAT W TYLNEJ KANAPIE PO ODŁOŻENIU PODŁOKIETNIKA MA KLAPĘ I OTWÓR NA
          NARTY. PONIEWAŻ NIE JEŻDŻĘ NA NARTACH, NIE KUPIŁEM TEGO KAWAŁKA MATERIAŁU,
          KTÓRY KOSZTUJE NIECAŁE 100 ZŁ U DEALERA. 940 ZŁ KOSZTUJE OPCJA TYLNEJ KANAPY +
          WOREK, ALE OPCJA TYLNEJ KANAPY JEST TERAZ W STD PASSATA

> Reflektory przeciwmgielne (std Superba) 1030

W SUPERBIE TE REFKELKTORY SĄ ZINTEGROWANE Z REFKEKTORAMI GŁÓWNYMI. WIEC TO
          JEDNA I TA SAMA LAMPA. WĄTPLIWY DODATEK JAKO OPCJA.

> Lusterko fotochr+czujnik deszczu (std Superba) 900
          > Kierownica i dźwignia zmiany biegów w skórze(STD Superba) 870
          > Boczne poduszki(STD Superba) 1240
          UWZGLEDNIŁEM

> Trzeci zagłówek i pas z tyłu(std Superba) 840
          KURCZE, WPADNIJ DO DEALERA TO ZOBACZYSZ ZE TRZECI PAS I ZAGŁÓWEK TO STD W VW

> razem dopłaty - 18540

RAZEM DO DOPŁATY: 18450-10400 = 8050

> Cena końcowa 105930
          > Nie zmieściliśmy się zatem w 100 000

NIESTETY, CENA KOŃCOWA: 96240 ZŁ
          ZMIEŚCILIŚMY SIĘ. RÓŻNICA PRAWIE ŻADNA.

> Mamy więc większy samochód i prawie 10000 na paliwo, biksenony, kobiety czy
          jak

A JA UWAŻAM ŻE LEPSZY NA KOBIETY WIĘKSZY "OLEK" NIŻ WIĘKSZY SAMÓCHÓD ;-)))

> Nadwozie Skody jest na pewno cynkowane skoro dająna nie 10 lat gwarancji
          > perforacyjnej, nie robią tylko z tego takiej sensacji jak VW.

NIE OMIESZKAM SPRAWDZIĆ OSOBIŚCIE. SKOROJEDNAK DAJĄ O 2 LATA MNIEJ , TO MUSI
          BYĆ JAKIŚ POWÓD. NP. W KIA DAJĄ 6 LAT NA BLACHY, ALE PO 6 LATACH WYMAGA
          REMONTU, BO BLACHY SĄ "ZYWE"

> Pozdrawiam

JA TEŻ POZDRAWIAM.
          • greenblack Re: K O R E K T A 25.09.02, 14:09
            vwpassat napisał:

> greenblack napisał:
            > >
            > > Ja nie mam zamiaru gnoić Ciebie ani żadnej marki samochodowej.
            > > Zatem teraz Moje wyliczenia:
            > >
            > > Superb 1.9 TDI 130KM Comfort
            > > Cena podstawowa 92200 PLN
            > > Dopłaty:
            > > Alarm - 1500
            > > Radio(8 głośników)+Zmieniarka CD 1300+1300=2600
            > > Razem dopłaty 4100
            > > Cena końcowa - 96300
            >
            > > Passat 1.9TDI 130KM 5-biegowy Comfortline
            > > Cena podstawowa 87390 PLN
            >
            > NIE, CENA PODSTAWOWA NA DZISIAJ TO 88190 zł
            >
            > > Dopłaty:
            > > Alarm+Komputer(w Superbie w standardzie) 1900
            > > Radio Gamma(8 głośników)+Zmieniarka CD 4530+2470=7000
            >
            > NIE, ALARM + KOMPUTER + RADIO "GAMMA" + ZMIENIARKA TERAZ W STANDARDZIE -
            > ZADZWOŃ DO DEALERA TO ZOBACZYSZ
            >
            > > Obręcze 16"(standard Superba) 4720
            >
            > NIE ZGADZA SIE. 4720 KOSZTUJA OBRECZE VW 17". ZA VW 16" ZAPLACISZ W SALONIE
            320
            > 0
            >
            > > Worek na narty (std Superba) 940
            >
            > MÓJ PASSAT W TYLNEJ KANAPIE PO ODŁOŻENIU PODŁOKIETNIKA MA KLAPĘ I OTWÓR NA
            > NARTY. PONIEWAŻ NIE JEŻDŻĘ NA NARTACH, NIE KUPIŁEM TEGO KAWAŁKA MATERIAŁU,
            > KTÓRY KOSZTUJE NIECAŁE 100 ZŁ U DEALERA. 940 ZŁ KOSZTUJE OPCJA TYLNEJ KANAPY
            +
            > WOREK, ALE OPCJA TYLNEJ KANAPY JEST TERAZ W STD PASSATA
            >
            > > Reflektory przeciwmgielne (std Superba) 1030
            >
            > W SUPERBIE TE REFKELKTORY SĄ ZINTEGROWANE Z REFKEKTORAMI GŁÓWNYMI. WIEC TO
            > JEDNA I TA SAMA LAMPA. WĄTPLIWY DODATEK JAKO OPCJA.
            >
            > > Lusterko fotochr+czujnik deszczu (std Superba) 900
            > > Kierownica i dźwignia zmiany biegów w skórze(STD Superba) 870
            > > Boczne poduszki(STD Superba) 1240
            > UWZGLEDNIŁEM
            >
            > > Trzeci zagłówek i pas z tyłu(std Superba) 840
            > KURCZE, WPADNIJ DO DEALERA TO ZOBACZYSZ ZE TRZECI PAS I ZAGŁÓWEK TO STD W VW
            >
            > > razem dopłaty - 18540
            >
            > RAZEM DO DOPŁATY: 18450-10400 = 8050
            >
            > > Cena końcowa 105930
            > > Nie zmieściliśmy się zatem w 100 000
            >
            > NIESTETY, CENA KOŃCOWA: 96240 ZŁ
            > ZMIEŚCILIŚMY SIĘ. RÓŻNICA PRAWIE ŻADNA.
            >
            > > Mamy więc większy samochód i prawie 10000 na paliwo, biksenony, kobiety cz
            > y
            > jak
            >
            > A JA UWAŻAM ŻE LEPSZY NA KOBIETY WIĘKSZY "OLEK" NIŻ WIĘKSZY SAMÓCHÓD ;-)))
            >
            > > Nadwozie Skody jest na pewno cynkowane skoro dająna nie 10 lat gwarancji
            > > perforacyjnej, nie robią tylko z tego takiej sensacji jak VW.
            >
            > NIE OMIESZKAM SPRAWDZIĆ OSOBIŚCIE. SKOROJEDNAK DAJĄ O 2 LATA MNIEJ , TO MUSI
            > BYĆ JAKIŚ POWÓD. NP. W KIA DAJĄ 6 LAT NA BLACHY, ALE PO 6 LATACH WYMAGA
            > REMONTU, BO BLACHY SĄ "ZYWE"
            >
            > > Pozdrawiam
            >
            > JA TEŻ POZDRAWIAM.

Ja te ceny ściągałem z oficjalnych stron. Jeżeli teraz te wszystkie bajery
            dorzucają za darmo to chwała im za to. Skoro tak dobrze sięorientujesz w
            cenniku, a jużkupiłeś Passara to wydaje sięto conajmniej podejrzane;). I
            jeszcze jedno. Nie musisz tak KRZYCZEĆ!
            • vwpassat Re: Re: K O R E K T A 25.09.02, 14:45
              greenblack napisał:

> Ja te ceny ściągałem z oficjalnych stron. Jeżeli teraz te wszystkie bajery
              > dorzucają za darmo to chwała im za to. Skoro tak dobrze sięorientujesz w
              > cenniku, a jużkupiłeś Passara to wydaje sięto conajmniej podejrzane;). I
              > jeszcze jedno. Nie musisz tak KRZYCZEĆ!

Ja też z www.mojeauto.pl
              Orientuje się ... pisałem już, że miesiąc temu miałem dylemat jak jeden z
              przedmóców, kiedy Superb wchodziła na rynek a Passat dostał nową propocję.
              I cotu jest podejrzane ? Czy to że mam czym jeździć ?

GREENBLACK, powiem szczerze, że był jeden "za" przy wyborze na korzyść superb,
              była to marka i związana z tym popularnośc u złodziei. Owszem Skody nie są
              popularne. Może to i moja strata, zważ jednak na to że to nowe auto. Nie wiemy
              jaka będzie jego popularność na rynku w ogóle w przyszłości, a co za tym idzie
              u potencjalnych złodziei. To fakt, że Audi A6 i Passata nie pobije żadne inne
              auto jeśli chodzi o kradzierze. Tylko że za jedno (VW) i drugie (Skoda) muszę
              płacić AC od kwoty zakupu, a w wawce ani Allianz ani PZU nie dają zniżek na
              jedno i drugie auto, bo "nie jest popularne".

Pzdr
            • vwpassat Re: K O R E K T A 25.09.02, 14:47
              greenblack napisał:

greenblack napisał:

Ja też , np. z www.mojeauto.pl
              Orientuje się ... pisałem już, że miesiąc temu miałem dylemat jak jeden z
              przedmóców, kiedy Superb wchodziła na rynek a Passat dostał nową propocję.
              I cotu jest podejrzane ? Czy to że mam czym jeździć ?

GREENBLACK, powiem szczerze, że był jeden "za" przy wyborze na korzyść superb,
              była to marka i związana z tym popularnośc u złodziei. Owszem Skody nie są
              popularne. Może to i moja strata, zważ jednak na to że to nowe auto. Nie wiemy
              jaka będzie jego popularność na rynku w ogóle w przyszłości, a co za tym idzie
              u potencjalnych złodziei. To fakt, że Audi A6 i Passata nie pobije żadne inne
              auto jeśli chodzi o kradzierze. Tylko że za jedno (VW) i drugie (Skoda) muszę
              płacić AC od kwoty zakupu, a w wawce ani Allianz ani PZU nie dają zniżek na
              jedno i drugie auto, bo "nie jest popularne".

Pzdr
      • Gość: POOL Re: SUPERB i PASSAT COMFORT IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 15:53
        Dolicz ESP w Passacie . na pewno z 5000 PLN
        • greenblack Re: SUPERB i PASSAT COMFORT 29.09.02, 16:00
          Gość portalu: POOL napisał(a):

> Dolicz ESP w Passacie . na pewno z 5000 PLN

Uprzedzam vwpassata, który zjadłby Cię z kopytami za Twoja ignorancję i mówię,
          że Passat od dłuższego juz czasu ma ESP w serii.
    • Gość: szymi Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: 193.0.236.* 25.09.02, 12:19
      nie wiem czy to jeszcze jest aktualne co pisze ale okolo 2 miesiace temu bylem
      w salonie vw/audi w Warszawie i widzialem promocje na audi a6. samochod w
      wersji z (kiespkim) silnikiem chyba 2.0 benzynowy kosztowal okolo 99 000 pln.
      dokladnie ogladalem audi i dla porownania jakiegos tam passata i musze
      powiedziec ze roznica w jakosci wykonczenia samochodow jest kolosalna. kto nie
      wierzy niech sobie wsiadzie do tego a6 (to byla zwykla wersja bez dodatkow).
      cena 99 000 pln jest chyba bardzo korzystna w stosunku do vw czy skody superb,
      a w zamian dostajemy naprawde luksusowy i prestizowy pojazd, ktory przwyzsza
      wspomnianych konkurentow prawie pod kazdym wzgledem.

pozdrawiam
      • Gość: robert 2 miesiące temu ojro było po 3,6. Nie zauważyłeś? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 25.09.02, 12:27
        • Gość: Kato Superb vs 607 i S80 IP: *.chello.pl 25.09.02, 14:14
          Auto Bild (27/02) porownal te 3 auta i Superb wypadl lepiej od Volvo i
          Peugeota.
          • greenblack Re: Superb vs 607 i S80 z jakimi silnikami? 25.09.02, 14:18
            Gość portalu: Kato napisał(a):

> Auto Bild (27/02) porownal te 3 auta i Superb wypadl lepiej od Volvo i
            > Peugeota.
            Z jakimi silnikami je testowano i z jakim poziomem wyposażenia?
          • vwpassat Re: Superb vs 607 i S80 25.09.02, 15:04
            No nieeee.... takie porównywanie to idiotyzm, wnioski z takich testów tym
            bardziej.

To się nazywa "nakręcaniem rynku". Marketingowcy ze Skody to wiedzą, dlatego
            generują takie testy w prasie, żeby pokazać że ich auto "może konkurować",
            nawet jeśli wypada gorzej. A jeśli lepiej, to pod jakim względem ? Ceny ?
            Bezpieczeństwa ? Komfortu ?

Takie działanie oczywiście zwiększa zainteresowanie rynku niezbyt popularną na
            zachodzie marką a co zatym idzie sprzedaż. I chwała Skodzie za to. Ale samo
            porównanie jest bez sensu.

Bo porównywanie S80 ze Skodą to tak jak Nubiry z Carismą.

Powiem tak, nigdy nie kupiłbym ani Skody, bo to "Skoda". Nie kupiłbym też
            Daewoo, bo to daewoo. Tak samo zrobiłby z KIA, bo to daleki wschód.
            Czułbym się lepiej w mniejszym ale za to: VW, Hyundai czy najmniejszej i
            najtańszej Toyocie.

PZDR

ps. nie zdziwię się gdy ktoś na tym forum rzuci wątek wyboru pomiędzy Skodą a
            np. Mercedesem. Przecież jedno i drugie jest ładne, duże, wygodne, ma wszystkie
            bajery, a Skoda jest dużo tańsza. Czy to wniosek do tego że "te ostatnie" jest
            lepsze ?
          • vwpassat Re: Superb vs 607 i S80 25.09.02, 15:07
            No nieeee.... takie porównywanie to idiotyzm, wnioski z takich testów tym
            bardziej.

To się nazywa "nakręcaniem rynku". Marketingowcy ze Skody to wiedzą, dlatego
            generują takie testy w prasie, żeby pokazać że ich auto "może konkurować",
            nawet jeśli wypada gorzej. A jeśli lepiej, to pod jakim względem ? Ceny ?
            Bezpieczeństwa ? Komfortu ?

Takie działanie oczywiście zwiększa zainteresowanie rynku niezbyt popularną na
            zachodzie marką a co zatym idzie sprzedaż. I chwała Skodzie za to. Ale samo
            porównanie jest bez sensu.

Bo porównywanie S80 ze Skodą to tak jak Nubiry z Carismą.

Powiem tak, nigdy nie kupiłbym ani Skody, bo to "Skoda". Nie kupiłbym też
            Daewoo, bo to daewoo. Tak samo zrobiłby z KIA, bo to daleki wschód.
            Czułbym się lepiej w mniejszym ale za to: VW, Hyundai czy najmniejszej i
            najtańszej Toyocie.

PZDR

ps. nie zdziwię się gdy ktoś na tym forum rzuci wątek wyboru pomiędzy Skodą a
            np. Mercedesem. Przecież jedno i drugie jest ładne, duże, wygodne, ma wszystkie
            bajery, a Skoda jest dużo tańsza. Czy to wniosek do tego że "te ostatnie" jest
            lepsze ?
            • Gość: Kato Re: Superb vs 607 i S80 IP: *.chello.pl 26.09.02, 10:23
              www.autobild.de/suche/artikel.php?artikel_id=2087&A_SESS=484d2afa8f122ece0a512f7ef3ee0ec2

Skoda z silnikiem V6 brana jest pod uwage jako optymalny samochod
              sluzbowy.
              W tescie porownawczym z Volvo i peugeotem uznano ze Volvo ma
              najlepszy silnik ale nie na tyle by dystansowal reszte, no i image.
              Natomiast skoda wygrala zdecydowanie jakoscia zawieszenia,
              wlasciwosciami jezdnymi, "przyjemnoscia z jazdy", zuzyciem paliwa, no i
              kosztami

Nikt nie bierze pod uwage passata jako alternatywy, Skoda Superb jest
              tym "bardziej luksusowym passatem"
        • vwpassat Nieprawda Robert, bo po 4,0740 (NBP) 25.09.02, 15:13

Widzisz drogi Robercie ile warte są Twoje wyliczanki ?
          Skoro nawet z kursem zciemniasz, pisząc co ci do głowy przyjdzie.
          Sory ale wprowadzasz ludzi w błąd. Kurs był 4,07.

źródło kursy NBP:
          biznes.interia.pl/pieniadz/waluty/nbp.html
          W przemiotowej sprawie Szymi ma rację. Sam byłem u dealera 2 miechy temu na
          Połczyńskiej i takie auto było w sprzedaży (za 99.000).

Zresztą koncern VW i Audi nie stosuje przeliczanek "po kursie dnia", tak jak to
          robi np. Volvo. Ceny ustalane są przez importera po kursie z dnia dokumentów
          SAD na dany wózek.

Pzdr
          • Gość: robert nie pisz do mnie więcej IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 25.09.02, 15:33
            • vwpassat OK, nie będę ;-))))) 25.09.02, 15:46
              Dobrze, nie będę.
              Pod warunkiem że nie będziesz więcej wprowadzał ludzi w błąd.

PZDR
              • Gość: robert mówiłem ci syńciu - nie pisz i już. Nie potrafisz IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 25.09.02, 15:50
                po prostu przestać trajkotać? Myślisz, że jak będziesz się kłócił do końca to
                wyjdzie na twoje? Ile ty masz lat dzieciaku? Jeździsz se tym autkiem dla
                urzędasów nadleśnictwa - to się ciesz. I nie udawaj że ziemia jest płaska,
                tylko dlatego, ze tak ci się wydaje. Powołujesz się na listy cenowe, na których
                jak byk stoi, że piszesz nieprawdę. Jak ci to ludzie wytykaja to idziesz w
                zaparte jak szczeniak. O co ci chodzi? Boli cie dusza? Prosze bardzo - piękny,
                ponadczasowy pasat ze skórą i nawigacją jest tańszy od skody fabia. Zadowolony?
                To zabieraj się.
                • vwpassat Re: mówiłem ci syńciu - nie pisz i już. 25.09.02, 15:59
                  Sory, ale widzę ze nie mając argumentów na swoją obronę uciekłeś się do taniego
                  i nie na miejscu podsumowania. To typowy przykład na to że jesteś
                  typowym "bajarzem" starającym się wcisnąć na siłę każdą ciemnotę która
                  przyjdzie Ci do głowy. Twój okrzyk rozpaczy, który cytuję poniżej jest typową
                  reakcją zakompleksionego obywatela, marzącego o lepszym "Ja".

Zamiast obrażać innych głupimi pytankami w stylu "ile masz lat", weź się lepiej
                  chłopie sam za robotę i zarób na tę twoją Skodę, he he he.

P.S. Nie zdziwię się kiedy za chwile zobaczę z Twojej strony jakies brzydkie
                  słowo. To będzie jeszcze jeden dowód na to że nie powinieneń zabierać głosu na
                  tym forum. Obym się mylił. Polemika trwa.

PZDR

> po prostu przestać trajkotać? Myślisz, że jak będziesz się kłócił do końca to
                  > wyjdzie na twoje? Ile ty masz lat dzieciaku? Jeździsz se tym autkiem dla
                  > urzędasów nadleśnictwa - to się ciesz. I nie udawaj że ziemia jest płaska,
                  > tylko dlatego, ze tak ci się wydaje. Powołujesz się na listy cenowe, na
                  których
                  >
                  > jak byk stoi, że piszesz nieprawdę. Jak ci to ludzie wytykaja to idziesz w
                  > zaparte jak szczeniak. O co ci chodzi? Boli cie dusza? Prosze bardzo -
                  piękny,
                  > ponadczasowy pasat ze skórą i nawigacją jest tańszy od skody fabia.
                  Zadowolony?
                  >
                  > To zabieraj się.
    • dreaded88 A dlaczego nie ma takiego SEATa ? 25.09.02, 15:40
      Troszkę mnie to dziwi, image hiszpańskiej marki jest jednak lepszy niż Skody.
      Poza tym styliści SEATa powinni umieć trochę ładniej ubrać produkt przygotowany
      na bazie Passata.
    • dreaded88 Inni konkurenci Superba 25.09.02, 16:28
      Nie tylko europejscy ( ktoś wymienia Peugeota 607, Renault czy Volvo ).
      - Toyota Camry 3.0 jest wprawdzie droższa od Skody 2.8, wesja GX to 174 tys.,
      ale jest Toyotą z jej niezwodnością, ma super wyposażenie z automatem i skórą
      włącznie, gwarancję 3 lata/100000 km ( Skoda rok ).
      - Nissan Maxima 3.0 Automat Elegance - 169 750, też pełne wyposażenie i
      gwarancja jak w Toyocie.
      - Hyundai XG, 3.0 - 151 000, długa lista wyposażenia, gwarancja j.w.
      • vwpassat Re: Inni konkurenci Superba 25.09.02, 16:42
        dreaded88 napisał:

> Nie tylko europejscy ( ktoś wymienia Peugeota 607, Renault czy Volvo ).
        > - Toyota Camry 3.0 jest wprawdzie droższa od Skody 2.8, wesja GX to 174 tys.,
        > ale jest Toyotą z jej niezwodnością, ma super wyposażenie z automatem i skórą
        > włącznie, gwarancję 3 lata/100000 km ( Skoda rok ).
        > - Nissan Maxima 3.0 Automat Elegance - 169 750, też pełne wyposażenie i
        > gwarancja jak w Toyocie.
        > - Hyundai XG, 3.0 - 151 000, długa lista wyposażenia, gwarancja j.w.

WOW, zdaje się że coś przeoczyłem >-)
        Skoro idziemy na całość to dorzućmy do tego:

- Chrysler M300, 183 tys.zł ale za to jeszcze większy i więcej bajerów
        - Jaguar Seria X-Type, 2.0 V6 Sport, 162 tys.zł
        - Honda Legend 3.5 V6 automat, 189 tys.zł, droga ale to w końcu Honda
        - Saab 9-5, 2.3t automat, 166 tys.ale to przecież "saab"

I co z tego wynika "dreaded88" ?
        • barkas Re: Inni konkurenci Superba 25.09.02, 21:53
          No i co Ciebie boli vwpassat? Że niby co? Passat lepszy od Superba? W czym?
          Znaczek ma i tyle. A buty Nike vs. Fila?
          I jedne i drugie fajne, jednak Fila za niższą cenę oferuje lepszy model, a i
          tak po 2 latach średnio intensywnego biegania i jedne i drugie pujdą do kosza,
          z tym że za szpanerskiego Nike wysupłasz 500 pln, a za Filę 350.

Ludzie! Jeździłem blisko 70 autami, teraz mam akurat Skodę Octavię TDI Elegance.
          Zero kompleksów.Chciałem kupić Borę, ale jak poszedłem do dilerni VW i
          zobaczyłem ich polityke cenową, nie mogłem uwierzyć!
          Za dwa Skoda dni stała w moim grażu, dostałem gratis Climatronic (normalnie
          dopłata 1500 pln do Elegance).
          Jeździłem kilkoma Passatami najnowszej generacji (90 TDi, 110TDi, 130TDi)i
          śmiem twierdzić że w praktycznie każdej dziedzinie Passat rzegrywa z Superbem.
          To tak jakby ktoś poprównał Octavię z Passatem.Superb świetnie się prowadzi
          (130 TDi) , nie myszkuje po drodze, w środku jest cicho, o klase lepsze
          mteriały (prawie A6) , no i cena vs wyposażenie!!!!!!!

Uważam że w polaczkach drzemie jakieś dziwne zakompleksione mniemanie o swojej
          niższości, bo jak to? Skoda? Sąsiad którego nie stać na nowego Punto, po 20
          latach jeżdzenia Skodą 120 L kupuje sobie Seicento na kredyt, więc co? Ja mam
          mieć Skodę? Skoda? Nigdy!! Lepszy goły z korbkami w drzwich Golf niz np
          Octavia.
          Ostatnio rozmawiałem ze znajomym, człowiekiem który naprawdę ma pieniądze: mówi
          tak:
          -podoba mi sie i sie zastanawiam nad nowym A6 2.5 TDi. Ogladałem tez Superba
          2.5 Elegance. Różnica w cenie spora, (wiem że kolesia to nie przeraża)chyba
          kupię tego "Siuperka".

I co ? Dzisiaj jeździ Superbem 2.5 TDi Elegance, w środku skóry, full miejsca,
          super prowadzenie, do tego z tyłu miajsca jak na polu golfowym, i wie że się w
          oczy nie rzuca, jak gdyby miał kupić A6 i narażać się praktycznie przy każdym
          wsiadaniu / wysiadaniu z auta.

Ja bym nie miał wątpliwości. Na Borę z dobrym wypasem było mnie stać, a kupiłem
          Octavię, bowiem nie zależy mi w ogóle na tym jaki znaczek mam na "chlodnicy", a
          jak auto się prowadzi i jak ja sie w nim czuję.I odpowiadam: czuję się bardzo
          dobrze, nie mam kompleksu małego "Olka" czy zielonego "kogucika" na
          masce.Równierz psychicznie.

Według mnie Superb w klasie cena/wyposażenie/jakość/frajda z jazdy/nie ma sobie
          równych.
          • vwpassat Re: Inni konkurenci Superba 26.09.02, 08:50
            barkas napisał:

> No i co Ciebie boli vwpassat? Że niby co? Passat lepszy od Superba?

Czy ja mówię że jest lepszy ? Ani przez chwilę tak nie twierdziłem. Moja
            polemika dotyczy jedynie porównania cen obu pojazdów. A że Ty masz swoje
            doświadczenia z "dealerni" - jak to nazywasz, to są to zapewne doświadczenia
            już nieaktualne, bo jak pisałem wcześniej wejście Superba narynek pociągnęło za
            sobą zmianę polityk VW cena/wyposażenie na korzyść tego ostatniego. I co w tym
            złego ?

> Ludzie! Jeździłem blisko 70 autami, teraz mam akurat Skodę Octavię TDI
            Elegance

To musisz być oldbojem z kasą, albo pracujesz w komisie. Wtedy faktycznie masz
            sporo do powiedzenia. Niezależnie jak jest, skoro aż 70, to pochwal się czym
            choć po części ?

> Jeździłem kilkoma Passatami najnowszej generacji (90 TDi, 110TDi, 130TDi)i
            > śmiem twierdzić że w praktycznie każdej dziedzinie Passat rzegrywa z Superbem.
            > To tak jakby ktoś poprównał Octavię z Passatem.Superb świetnie się prowadzi
            > (130 TDi) , nie myszkuje po drodze, w środku jest cicho, o klase lepsze
            > mteriały (prawie A6) , no i cena vs wyposażenie!!!!!!!

Zciema,kolego. Sory ale chyba nie jeżdziłeś ani jednym ani drugim. Jeździsz jak
            piszesz Oktawią. A o Superbie i Passacie pewnie marzysz. To co mówisz brzi jak
            głos kogoś kto niema pojęcia o czym mówi.

>
            > Uważam że w polaczkach drzemie jakieś dziwne zakompleksione mniemanie

Mów sam za siebie. Nie wydawaj opinii o innych "polaczkach". Kazdy jest inny,
            każdy preferuje co innego. Są ludzie którzy jeżdżą Daewoo, Skodą i Ładą i są
            tacy co jeżdżą VW, Audi i Merolami. Ty jesteś w grupie tych pierwszych jak sam
            przyznajesz.

> Ja bym nie miał wątpliwości. Na Borę z dobrym wypasem było mnie stać,
            > a kupiłem Octavię, bowiem nie zależy mi w ogóle na tym jaki znaczek mam
            > na "chlodnicy",

No właśnie, kolejny gość który mówi o czymś o czym nie ma pojęcia. My tu
            rozmawiamy o Superbie a nie o Octavii, o Passacie a nie o Borze. Te ostatnie są
            tylko w twoich snach.

Z tego co mówisz wynika, że zanim kupiłeś Octavię, chciałeś bardzo kupić coś ze
            znaczkiem VW. Ale okazało się że jesteś za cienki. Więc kupiłeś Skodę. I dobrze
            bo to fajne auto. Ale ponieważ to że byłeś zmuszony kupić nie to co chciałeś,
            to od tego czasu czujesz się pewnie sfrustrowany, co zresztą wynika z twojej
            wypowiedzi. Swój żal z niemożności bycia posiadaczem VW wyładowujesz na tym
            forum, podejmując temat o którym nie masz tak naprawdę pojęcia, w dodatku
            zciemniając że niby to jeździłeś 70 wózkami w tym "nowoczesnymi" TDI czymś tam.

Rozumiem, że czujesz się pokrzywdzony przez politykę VW, rozumiem że starasz
            się to nadrobić głaskaniem swojej Skody, aby poczuć się lepiej, tak jakbyś
            ziścił swoje marzenia. Ale to nie powód żeby opowiadać bajki, jak kilku innych
            kolegów. Zejdź na ziemię i pisz na temat.

Pzdr
            • Gość: Kato do vwpassata IP: *.chello.pl 26.09.02, 10:26
              Jest 500 pism motoryzacyjnych na swiecie. 10 czolowych znajdziesz w
              internecie. Wiekszosc z nich robila testy Superba. Tam sa konkrety.
              Reszta to belkot
              • vwpassat Do Kato... 26.09.02, 10:56
                Gość portalu: Kato napisał(a):

> Jest 500 pism motoryzacyjnych na swiecie. 10 czolowych znajdziesz w
                > internecie. Wiekszosc z nich robila testy Superba. Tam sa konkrety.
                > Reszta to belkot

Kato, czytałeś pierwszy post do tego wątku napisany przez greenblacka 22-09-
                2002 17:51 ???
                Widzę ze nie, bo razem z innymi obrońcami skody w kółko wałkujecie nie na
                temat.
                Polemika tego wątku dotyczy cen obu aut, a nie testów. Załóż sobie nowy wątek
                n.t. testów i swoich 500 zagranicznych pism. My mówimy o polskich realiach i
                cenach zakupu.
    • Gość: Stanley Lepiej sobie kombajn kupić niż Skodę. IP: *.k.mcnet.pl 26.09.02, 15:27
      Jak ktoś jeździł starą Skodą albo VW i teraz przesiądzie się do Superba to ma
      wrażenie kosmicznego samochodu, a jak ktoś jeździł Hondą, Volvo albo Dżagiem to
      tak jakby się do furmanki przesiadł o precyzji prowadzenia porównywalnej z
      jamnikiem na spacerze i stabilnością w zakrętach trochę gorszą niż w wózku na
      zakupy. Skoda to coraz większe nieporozumienie.
      • vwdoka Re: Lepiej sobie kombajn kupić niż Skodę. 26.09.02, 15:30
        Jak komuś słoma z butów wystaje, to faktycznie kombajn jest dla niego
        praktyczniejszy....
        vwdoka
        • Gość: Stanley Re: Lepiej sobie kombajn kupić niż Skodę. IP: *.k.mcnet.pl 02.12.02, 13:07
          Zgadzam się. A tak zamiast kombajnami jeżdżą Skodami udając miastowych.
    • Gość: cracovian Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 26.09.02, 17:16
      A ja bardzo milo wspominam nasza nowa swego czasu Skode 125L... Nie wiem co was
      ludzie tak Skoda boli, ale osobiscie, jesli wroce do Polski to na pewno zonie,
      a moze nawet i sobie taka Skode sprawie. Dla mnie Skoda to egzotyk i mile
      wspomnienia :-) Marka VW i Audi kojarzy mi sie z gnojskimi dilerami i ciaglymi
      wizytami w warsztacie...
      • barkas Re: SKODA SUPERB 2.8 V6 26.09.02, 18:49
        Przepraszam, ale na takim poziomie nie wdaję się z panem w dalsze dyskusje.
        Jeśli dla Pana wyznacznikiem pozycji społecznej jest to jakim autrm kto jeździ,
        to ja Panu i pana bliskim serdecznie współczuję.

Domyślam się że zaraz coś mądrego:) pan napisze, ale niech Pan sobie przeczyta
        uważnie powyższe posty, ponieważ obawiam się że może Pan ich nie rozumieć.

Nie jestem pracownikiem auto*komisu, ale człowieczkiem co nie na jednej stacji
        w Europie paliwo tankował, prawdopodobnie jest mnie stać i na BMW M5, tylko
        proszę mi wierzyć: w pewnych środowiskach NIE WYPADA jeździć autem, które rzuca
        się w oczy. Moim następnym autem (prawdopodobnie już za miesiąć) będzie Octavia
        kombi w wersji LAURIN&KLEMENT, oczywiście bez oznaczeń.

Pozdrawiam nie zakompleksionych posiadaczy "aut dla tych co sobie o Passacie
        mogą tylko pomarzyć"

Hahahahhahaha pomarzyć o Pasku!!! Dobre:)

Ps. napisz coś jeszcze fajnego. Aktłalnie kończę doktorat nt.
        " Wewnętrzna Psychoanaliza człowieka po przejściach, a jednostki
        społeczeństwa" (może to chodzi o przejścia z 30 letniego Golfa do Passata?)
        Może coś wykorzystam. Pisz VWPASSAT, niech ludzie sie bawią!!!

vwpassat 26-09-2002 08:50 odpowiedz na list odpowiedz
        cytując

barkas napisał:

> No i co Ciebie boli vwpassat? Że niby co? Passat lepszy od
        Superba?

Czy ja mówię że jest lepszy ? Ani przez chwilę tak nie
        twierdziłem. Moja
        polemika dotyczy jedynie porównania cen obu pojazdów. A że Ty
        masz swoje
        doświadczenia z "dealerni" - jak to nazywasz, to są to
        zapewne doświadczenia
        już nieaktualne, bo jak pisałem wcześniej wejście Superba
        narynek pociągnęło za
        sobą zmianę polityk VW cena/wyposażenie na korzyść tego
        ostatniego. I co w tym
        złego ?

> Ludzie! Jeździłem blisko 70 autami, teraz mam akurat Skodę
        Octavię TDI
        Elegance

To musisz być oldbojem z kasą, albo pracujesz w komisie.
        Wtedy faktycznie masz
        sporo do powiedzenia. Niezależnie jak jest, skoro aż 70, to
        pochwal się czym
        choć po części ?

> Jeździłem kilkoma Passatami najnowszej generacji (90 TDi,
        110TDi, 130TDi)i
        > śmiem twierdzić że w praktycznie każdej dziedzinie Passat
        rzegrywa z Superbem.
        > To tak jakby ktoś poprównał Octavię z Passatem.Superb
        świetnie się prowadzi
        > (130 TDi) , nie myszkuje po drodze, w środku jest cicho, o
        klase lepsze
        > mteriały (prawie A6) , no i cena vs wyposażenie!!!!!!!

Zciema,kolego. Sory ale chyba nie jeżdziłeś ani jednym ani
        drugim. Jeździsz jak
        piszesz Oktawią. A o Superbie i Passacie pewnie marzysz. To
        co mówisz brzi jak
        głos kogoś kto niema pojęcia o czym mówi.

>
        > Uważam że w polaczkach drzemie jakieś dziwne zakompleksione
        mniemanie

Mów sam za siebie. Nie wydawaj opinii o innych "polaczkach".
        Kazdy jest inny,
        każdy preferuje co innego. Są ludzie którzy jeżdżą Daewoo,
        Skodą i Ładą i są
        tacy co jeżdżą VW, Audi i Merolami. Ty jesteś w grupie tych
        pierwszych jak sam
        przyznajesz.

> Ja bym nie miał wątpliwości. Na Borę z dobrym wypasem było
        mnie stać,
        > a kupiłem Octavię, bowiem nie zależy mi w ogóle na tym jaki
        znaczek mam
        > na "chlodnicy",

No właśnie, kolejny gość który mówi o czymś o czym nie ma
        pojęcia. My tu
        rozmawiamy o Superbie a nie o Octavii, o Passacie a nie o
        Borze. Te ostatnie są
        tylko w twoich snach.

Z tego co mówisz wynika, że zanim kupiłeś Octavię, chciałeś
        bardzo kupić coś ze
        znaczkiem VW. Ale okazało się że jesteś za cienki. Więc
        kupiłeś Skodę. I dobrze
        bo to fajne auto. Ale ponieważ to że byłeś zmuszony kupić nie
        to co chciałeś,
        to od tego czasu czujesz się pewnie sfrustrowany, co zresztą
        wynika z twojej
        wypowiedzi. Swój żal z niemożności bycia posiadaczem VW
        wyładowujesz na tym
        forum, podejmując temat o którym nie masz tak naprawdę
        pojęcia, w dodatku
        zciemniając że niby to jeździłeś 70 wózkami w
        tym "nowoczesnymi" TDI czymś tam.

Rozumiem, że czujesz się pokrzywdzony przez politykę VW,
        rozumiem że starasz
        się to nadrobić głaskaniem swojej Skody, aby poczuć się
        lepiej, tak jakbyś
        ziścił swoje marzenia. Ale to nie powód żeby opowiadać bajki,
        jak kilku innych
        kolegów. Zejdź na ziemię i pisz na temat.

• Gość: robert a tak pytanie z boku i z wrodzonej ciekawości: IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 26.09.02, 19:14
          w jakim środowisku nie wypada jeździć M5?
          • Gość: Wojtek Re: a tak pytanie z boku i z wrodzonej ciekawości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 19:28

> w jakim środowisku nie wypada jeździć M5?

Np. w srodkowisku politykow. Zaraz by sie glosy odezwaly, ze gdzies nakradl
            albo za lapowki :) A tak Skodzina L&K w oczy sie nie rzuca, renome ma
            praktycznie zadna (co dobitnie widac na tym forum), a wygodnie na skorce mozna
            pupe powozic.
            • barkas Re: a tak pytanie z boku i z wrodzonej ciekawości 26.09.02, 19:39

"
              w jakim środowisku nie wypada jeździć M5? "

Są takie, niestety zaliczam się do nich, mimo mojego młodego wieku (29),
              przyszło mi ciężko charować na państwowej posadce za takie pieniądze, że stać
              mnie tylko na Skodę, wiecie, o Pasku "mogę tylko pomarzyć".:):_)

• Gość: gosc Re: a tak pytanie z boku i z wrodzonej ciekawości IP: *.telkab.pl 26.09.02, 20:07
                To z tej państwowej posadki w wieku 29 lat stać Cię na
                BMW M5 ? Ja też chcę taką posadkę !
                • Gość: robert Re: a tak pytanie z boku i z wrodzonej ciekawości IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 26.09.02, 21:08
                  przecież słyszałeś, że mimo posadki nie można jeździć:-))
                  A ciekawe dlaczego, he he?
        • vwpassat Szanowny Panie Doktorancie.... :-))) 27.09.02, 09:19
          barkas napisał:

> Jeśli dla Pana wyznacznikiem pozycji społecznej jest to jakim autem kto
          jeździ,

Nie Doktorze, dla mnie jazda autem nie kojarzy się z tym o czym Pan pisze, dla
          mnie to po prostu: komfort, bezpieczeństwo i w miarę możliwości niskie koszty
          eksploatacyjne. Ale w końcu to przecież Panu wypłynęło to z ust a nie mnie.

>
          > to ja Panu i pana bliskim serdecznie współczuję.
          >
          Tak się składa ze nie musi Pan. Szanuję swoich pracowników nie dla tego czym
          jeżdżą ale tym jakie mają kwalifikacje i w jaki sposób wykonują swoją pracę.

> Moim następnym autem (prawdopodobnie już za miesiąć) będzie Octavia
          >
          > kombi w wersji LAURIN&KLEMENT, oczywiście bez oznaczeń.

Znowu Pan przyznaje się , mimo woli, do skrywanego w swoich
          słowach "drobnomieszczańskiego" zapyzialstwa. Z jednej strony Pan panie
          doktorancie krytykuje moje wypowiedzi , z drugiej strony wykazuje objawy
          swoistego kompleksu, nie mogąc się pogodzić z niemożnością kupienia Superb,
          którą tak pan broni, przyznaje się do kompromisu i konieczności zakupu
          samochodu z niższej półki.
          >
          > Hahahahhahaha pomarzyć o Pasku!!! Dobre:)

Pański cynizm jest typowy dla ludzi zakompleksionych w dzieciństwie z wysokimi
          aspiracjami. Ale to przecież typowe dla "doktorantów" ;-))))) O ile nie jest
          to Twoja kolejna zciema.
          >
          > Ps. napisz coś jeszcze fajnego. Aktłalnie kończę doktorat nt.
          > " Wewnętrzna Psychoanaliza człowieka po przejściach, a jednostki
          > społeczeństwa" (może to chodzi o przejścia z 30 letniego Golfa do Passata?)
          > Może coś wykorzystam. Pisz VWPASSAT, niech ludzie sie bawią!!!
          >

A ponieważ prace doktoranckie są publikacjami otwartymi, chętnie będę na
          obronie i osobiście pogratuluję sukcesu.
          Jeśli szanowny pan doktorant będzie tak uprzejmy wykorzystać niektóre moje
          wypowiedzi - cytując - to obiecuję tantiemy za to przeznaczyć na cele
          dobroczynne. He he he.

Pozdrawiam - zejdź "na ziemię" człowieku.
          • Gość: sdjkk Re: Szanowny Panie Doktorancie.... :-))) IP: 193.74.43.* 27.09.02, 13:02
            nie wiem o co k.... to zamieszanie jak kotos ma ochote to niech jezdzi i skoda
            i lada i merolem, my do firmy kupujemy skody bo szef uwaza ze jakosc plus cena
            jest tu najlepsza - jak pisalem juz wczesniej jechalme 2.5 tdi superb z pelnym
            wyposazeniem i jest wypas , szefuniu poruwnywal to z audi a6 i stwierdzono ze
            za to wyposazenie i silnik trza by dac 200 tys o kosztach serwisu i obslugi nie
            wspominajmy ,,,,,,,,,,, do wozenia ludzi za ta cene zajebiste,, np. o passacie
            nikt nie wspominal - "i nie wiem dlaczego" ale moze chodzic o wielkosc,
            potrzeba kilka aut do wozenia ludzi na wyjazdy,,,,,a i ja osobiscie nie mam
            zadnego auta bo mnie niestac zeby z gory wszelkie polemiki oddalic,

• barkas Re: Szanowny Panie Doktorancie.... :-))) 27.09.02, 20:25
              VWPASSAT napisał:

"
              jednej strony Pan panie
              doktorancie krytykuje moje wypowiedzi , z drugiej strony
              wykazuje objawy
              swoistego kompleksu, "

Czy ja mam jakieś komplesky? Skoro Pan tak raczy twierdzić, to wg mnie
              stwarza Pan swój własny portret psychologiczny. A może to Pan ma jakieś
              kompleksy, co?
              Ja nie mam i tak się składa że poza okularami noszonymi od dzieciństwa nie
              miałem :)

"
              nie mogąc się pogodzić z niemożnością kupienia Superb,

którą tak pan broni"

I chyba nadal Pan nie zrozumiał, więc pozwolę sobie wyprowadzić pana z błędu:
              W chwili obecnej moja pozycja społeczna NIE POZWALA mi na kupno autka powiedzmy
              to klasy wyższej, mimo że mnie na nie stać.

"
              , przyznaje się do kompromisu i konieczności zakupu
              samochodu z niższej półki. "

Dla mnie lepsza Octavia L&K niż Passat 1.8 w wersji Basic czyli auto o klasę
              wyższe, tzw "niekompromisowe" i "z wyższej półki" .
              Poza tym czy to wstyd jeździć takim "kompromisowym" autem jak Octa L&K???
              Proszę mi to wyjaśnić, bo Pańskie wypowiedzi zaczynają mnie przerastać, ale
              niech Pan pisze dalej........

• barkas A Passat ma........ 29.09.02, 18:47

greenblack 29-09-2002 16:00 odpowiedz na list odpowiedz
                cytując

Gość portalu: POOL napisał(a):

> Dolicz ESP w Passacie . na pewno z 5000 PLN

Uprzedzam vwpassata, który zjadłby Cię z kopytami za Twoja
                ignorancję i mówię,
                że Passat od dłuższego juz czasu ma ESP w serii.

I nie zapominaj że do Passata zakładają 2 poduszki gazowe. W serii!!!!!!!!!!!
    • Gość: GreGor Skoda z "v-ósemką" to byłoby coś!!! IP: 80.50.9.* 30.11.02, 12:06
      Moim zdaniem Suberb zrobi ogromną karierę. Spokojnie może
      konkurować z najlepszymi w klasie średniej wyższej ( Audi A6,
      Bmw seria 5 itp. ) Plusy to na pewno ilość miejsca w środku i
      dużo niższa cena od konkurentów. Wszyscy porównują tą Skodę do
      Passata. Dlaczego??!! Przecież Suberb to dużo większy samochód,
      lepiej wyposażony, Passat w porównaniu z Suberb jest "biedny" (
      chodzi o wyposażenie ). Skoda z "v-szóstką" ( 2,8 ) to doskonały
      samochód, ale jeszcze czekam na silnik V8, z którym Suberb
      mogłaby przejąć miano auta luksusowego. Kto wie, może "wpakują"
      do niej W8 z Passata.
      • Gość: Niknejm Re: Skoda z 'v-ósemką' to byłoby coś!!! IP: *.ipartners.pl 30.11.02, 15:01
        Gość portalu: GreGor napisał(a):

> Kto wie, może "wpakują"
        > do niej W8 z Passata.

Raczej nie. Już teraz VW cierpi na wielu rynkach, bo Skoda i Seat odbierają mu
        klientów. Z ostatnich wypowiedzi prasowych szefów koncernu wynika, że Skoda ma
        być oferowana w przyszłości w raczej zubożonych wersjach. Zapewne po to, by
        chęć zakupu lepszego wyposażenia oznaczała dla klienta zakup VW. A dlaczego,
        skoro to jeden koncern? Odpowiedź jest prosta - marża na VW jest lepsza, bo
        płaci się za markę.
        No chyba, że szefostwo Skody będzie w stanie się obronić. Oby. Skody pewnie w
        najbliższym czasie nie kupię, ale im większa konkurencja na rynku, tym dla nas
        lepiej.

Pzdr
        Niknejm
      • greenblack Re: Skoda z 'v-ósemką' to byłoby coś!!! 30.11.02, 16:02
        Gość portalu: GreGor napisał(a):

> Moim zdaniem Suberb zrobi ogromną karierę.

Zobaczymy, na razie nie jest tak różowo, jak zakładała Skoda.

Spokojnie może
        > konkurować z najlepszymi w klasie średniej wyższej ( Audi A6,
        > Bmw seria 5 itp. )

:)))))))

Plusy to na pewno ilość miejsca w środku i
        > dużo niższa cena od konkurentów.

Więcej zalet nie ma.

Wszyscy porównują tą Skodę do
        > Passata. Dlaczego??!! Przecież Suberb to dużo większy samochód,
        > lepiej wyposażony, Passat w porównaniu z Suberb jest "biedny" (
        > chodzi o wyposażenie ).

Gdyby wszyscy tak myśleli, to Mercedes mógłby produkować C-klasę w trzech
        rozstawach osi zamiast budować "od zera" E i S. Wyższa klasa, to nie tylko
        większa długość, ale inne zawieszenie, większe silniki, wyciszenie. W Suberbie
        z tyłu jest belka skrętna:) Wiem, że niestety w przednionapędowych A6 także:(

Skoda z "v-szóstką" ( 2,8 ) to doskonały
        > samochód, ale jeszcze czekam na silnik V8, z którym Suberb
        > mogłaby przejąć miano auta luksusowego.

Pewnie, wtedy to nawet S-klasa i A8 mogłyby się poczuć zagrożone;)

Kto wie, może "wpakują"
        > do niej W8 z Passata.

W8 już został spisany na straty, jako dzieło przerośniętej ambicji Prof.
        Piecha. W następnym Passacie już nie będzie silników ośmiocylindrowych, a w
        Touaregu i Phaetonie będzie montowany 4.2 V8 z Audi. Poza tym, jak już kiedyś
        pisałem, a o czym wspomniał Niknejm, Volkswagen chce teraz "zubożyć" Skody,
        jako zbyt konurencyjne dla macierzystej marki. Nowe Skody będą oferowane tylko
        z podstawowym wyposażeniem i słabymi silnikami. Można więc raczej zapomnieć o
        następcy Superba i Octavii L&K.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka