Dodaj do ulubionych

Nowy diesel za 60-70 tys?

07.11.05, 09:59
Czesc
kazdego dnia jezdze ok 70 km (praca/dom) peugeocikiem 306, czas go zmienic na
jakiegos diesla. Poleccie cos: optuje miedzy Focusem 1.8 (115km), a Astra
III. Nie podoma mi sie corolla, poza tym ponoc juz nie jest taka bezawaryjna.
Wiem, ze ten temat byl walkowany, ale uwierzcie, sporo czytam i im wiecej
czytam, tym trudniej jest podjac decyzje...
helena
Obserwuj wątek
    • paul_78 Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 07.11.05, 10:21
      z tych dwóch to focus
    • accordeon Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 07.11.05, 11:55
      Pomyśl nad Almerą 1.5 dCi. Kosztuje jakieś 56 tysięcy a pali 4l/100km. Bardzo
      fajny samochód.
      • waskes29 Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 07.11.05, 11:58
        accordeon napisał:

> Pomyśl nad Almerą 1.5 dCi. Kosztuje jakieś 56 tysięcy a pali 4l/100km. Bardzo
        > fajny samochód.

Tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie.
    • smart16v Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 07.11.05, 12:18
      Jeździłem focusem. Ma fantastycznego kopa, ale poniewaz miałem raz forda, to
      nie polecam. Ople też nie mają najlepszej opinii. Zastanawiałem sie nad
      wspomnianą tu almerą ale silnik 1,5dci jest stanowczo za słaby, a 2,2 nie jest
      w Polsce oferowany i byłby bardzo drogi.

Mam też od niedawna leona 1,9tdi, na razie przejechałem 4500km i jestem
      zadowolony. Jest trochę za głośny. To jak na razie jedyna wada. Pali 5-7,6
      l/100, ta ostatnia wartość to jazda tylko po miescie bez oszczędzania gazu:))
      W tej chwili kończą produkowac leona I, więc możesz dostać go za dobrą cenę. Na
      elemntach silnika widnieje logo audi VW, to nie musi nic znaczyć, ale poprawia
      humor:))
      • androx Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 07.11.05, 23:33
        Mam nowego Focusa 1,6 TDCI 109 KM rocznik 2005. Świetny wóz ! Polecam.
        Pali średnio 4,9 l/100 km (jeżdzę raczej delikatnie) ale "kopa" też ma niezłego jak trzeba. Ciągnie dobrze od 1700 obr/min, ma duży moment obrotowy.
        Zawieszenie w fordach jest niedoścignionym wzorem ( ostatnio Volkswagen kopiuje takie rozwiązania, ale z gorszym skutkiem) W połączeniu z dużym rozstawem kół powoduje to, że na zakręcie idzie jak po szynach - kto nie spróbował to nie uwierzy. Sprawy korozji to chyba już przeszłość, zresztą dotyczyły i innych aut np Opla.
        Proponuję udać się do salonu na jazdę próbną ale trochę dłuższą, aby silnik chwycił temperaturę (kilka kolometrów).
        • piotrt3 Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 08.11.05, 18:45
          mimo wszystko jednak corolla ....D4D
          ewent. focus 1,6 TD
        • gonzor Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 08.11.05, 20:47
          Mam foczke II 1,6tdci kombi, idzie jak do ognia, zawieszenie sprężyste i na
          naszych wybojach daje rade. Mi sprawia przyjemność jazda tym autkiem.
          Wyprzedzanie tirów i innych spowalniaczy jest bezstresowe. Od maja zrobiłem nim
          22tys.km. Zużycia paliwa specjalnie nie liczyłem ale max wyniosło 8 litrów na
          autostradzie w Niemczech przy const 160 - 180, specjalnie go tam przetestowalem
          na odcinku 200km. O minimalnym spalaniu nie mam pojęcia. W każdym bądź razie
          można jechać tym autkiem po mieście nie przekraczając w ogóle 2000 obr/min.
          Przy pierwszym przymrozku ogrzewana przednia szyba okazała się przyjemnością,
          niestety ogrzewanie pojazdu jak w Skodzie 105 ( z moich nie tak starych
          doświadczeń, hi hi), nim się silnik nagrzeje, uchu hu... Kwestią przyzwyczajenia
          jest rozproszenie światła na cieniutkich drucikach.
          Do tej pory wymieniłem przednią szybę - bażant, zawieszenie lewe przednie,
          wjechał mi biemdabljudrajwer na parkingu przy moim maksymalnym skręcie. Więc po
          tych incydentach auto stało w sumie 1,5 miesiąca, po prostu nie ma jeszcze w
          Polsce części.
          Pozycja za kierownicą jak dla mnie to niespecjalnie wygodne, łapię się na
          odciśnięte prawe kolano o twardy plastik. Jazda po miejskich korkach to lekki
          masaż stopy drgającym pedałem sprzęgła.
          Generalnie wnętrze to morze plastixu.
          Auto nie rzuca się w oczy, to czasem zaleta.
    • fru.fru Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 08.11.05, 20:25
      droga heleno,
      jesli chcesz w maire bezawaryjnie eksplowatowac turbo diesla, to kup albo tdi
      albo jtd, jedynie one daja rade na naszym gownopaliwie.
      Zatankowanie brandzlopizoelektrycznych wtryskiwaczy nasza gnojowka,konczy sie
      zazwyczaj sporym wydatkiem.
      • gonzor Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 08.11.05, 20:51
        Leje orlen czy bp i jak do tej pory jedzie ten piezoelektryk.
        • fru.fru Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 08.11.05, 21:01
          zalej kazia lub stasia,
          to spore szanse na nowe pizoelektryki
      • jarek-44 Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 09.11.05, 11:07
        fru.fru napisał:

> droga heleno,
        > jesli chcesz w maire bezawaryjnie eksplowatowac turbo diesla, to kup albo tdi
        > albo jtd, jedynie one daja rade na naszym gownopaliwie.
        > Zatankowanie brandzlopizoelektrycznych wtryskiwaczy nasza gnojowka,konczy sie
        > zazwyczaj sporym wydatkiem.

Czy JDT nie ma piezoelektrycznych wstryskiwaczy?
        • fru.fru Re: Nowy diesel za 60-70 tys? 09.11.05, 11:27
          jarek-44 napisał:
          > Czy JDT nie ma piezoelektrycznych wstryskiwaczy?
          przeca napisalem brandzlopizoeletktryczne :) a nie pizoelektryczne ;-)
          A tak serio, przerobilem w firmie sporo jtd od 82 w stilo i punto, po 115 w
          stilo 105 w multipli i doblo..tankowane gdzie popadnie, palowane na maxa.. i
          nic.. jezdza..
          • helena123 dziekuje Wam za odpowiedzi 09.11.05, 21:32
            wnioski:
            1.jako ze sporo czytam o hdi i tdci :-) i ich problemach z kolem zamachowym >
            sprzeglem zaczynam zastanawiac sie nad tdi - chyba golf?
            2. cena golfa jednak mnie przeraza, a chce raczej kupic nowe bo ni cholery na
            autach sie nie znam - wole miec spokoj gwarancji
            3. wniosek ostateczny: nie wiem nic :-))
            helena
            • smart16v Re: dziekuje Wam za odpowiedzi 10.11.05, 08:50
              Chcesz golfa, a cena Cię przeraża, to kup leona albo octavię.
              • waskes29 Re: dziekuje Wam za odpowiedzi 10.11.05, 12:38
                smart16v napisał:

> Chcesz golfa, a cena Cię przeraża, to kup leona albo octavię.

Leon to tak niedokonca golf V bo chyba nowego leona nie mozna jeszcze kupic w
                Polsce a jesli bedzie to moze byc bardzo drogi .Chociaz poprzedni Leon to
                jeden z najladniejszych kompaktow - Octavia II to dobry pomysl prawie jak
                golf a nawet troche wiecej.
            • jacky Mondeo 10.11.05, 12:53
              Za 70 tys. zł to chyba Mondeo z silnikiem 2.0 TDCI o mocy 130 km. Ma 6 biegów, a to istotne jeśli chodzi o spalanie. Przyspieszenie całkiem niezłe. W standardzie przyzwoite wyposażenie (klima, halogeny, radio). Wadą są natomiast zbyt wrażliwe na polskie paliwo wtryskiwacze. Za tą cenę nie dostaniesz niczego innego w tej klasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka