Dodaj do ulubionych

FABIA - Opinie użytkowników

IP: 213.25.84.* 08.10.01, 17:08
Chętnie poczytam na temat jakości tego samochod.
Sam mogę na razie wytknąć następujące niedoróbki:
-źle wyregulowana linka klapy badażnika, nie mogłem otworzyć,podkręciłem nieco
i działa. Tylko odgłos wydaje jak klapa od śmietnika.
-przestał działać wewnętrzny obieg powietrza
-radio totalny złom
-brzęczą elementy w drzwiach od głośników
-w serwisie źle założyli centr.zamek. prawidłwo zamyka i otwiera z pilota
natomiast kluczykiem można tylko otworzyć.
-Reszta OK. Samochód ma ZNAKOMITY układ jezdny REWELACJA!!!
POZDR. Andre
P.S proszę o opinie tylko posiadaczy tych autek.
Poglądy zfrustrowanych posiadaczy zachodniego złomu poskładanych jak
Frankeinstein ze zwłok znalezionych na szrotach to ja znam, PARANOJA
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.01, 17:30
      Gość portalu: Andre napisał(a):

> Chętnie poczytam na temat jakości tego samochod.
      > Sam mogę na razie wytknąć następujące niedoróbki:
      > -źle wyregulowana linka klapy badażnika, nie mogłem otworzyć,podkręciłem nieco
      > i działa. Tylko odgłos wydaje jak klapa od śmietnika.

Czasami sie zdarza w Fabiach, kwestia regulacji i jest OK.
      > -przestał działać wewnętrzny obieg powietrza

U mnie jeszcze nie :)

> -radio totalny złom

Wiec dobrze, ze skusilem sie na nie i mam nieoryginalne. Moze tak idealnie nie
      pasuje do deski ale na pewno lepiej gra. Glosniki jak na fabryczne sa calkiem,
      calkiem (potwierdzone przez fachowca od systemow audio).

> -brzęczą elementy w drzwiach od głośników

Zdejmij boczek drzwi i podklej tasma piankowa lub czyms podobnym w miejscach
      potencjalnego styku z blacha ochronna. Ja tak zrobilem i cisza.

> -w serwisie źle założyli centr.zamek. prawidłwo zamyka i otwiera z pilota
      > natomiast kluczykiem można tylko otworzyć.

> -Reszta OK. Samochód ma ZNAKOMITY układ jezdny REWELACJA!!!

Zgadza sie - zawieszenie super, auto jezdzi jak po szynach. Twarde ale bardzo
      bezpieczne (nie wychyla na zakretach i nie wynosi).
      Pare pierdolek i drobiazgow, ktore uprzykrzaly troche zycie zostalo
      wyeliminowanych przez ASO lub przez siebie
      Poza tym zadnych uwag. Jestem zadowolony.
      Do tego dochodzi silnik, chyba najlepszy w ofercie - 1,9 TDI. Po prostu rakieta,
      200 km/h to zaden klopot!!!
      A spalanie jak w dieslu, srednio wg kompa 5,2l./100km

> POZDR. Andre

Rowniez pozdrawiam

> P.S proszę o opinie tylko posiadaczy tych autek.
      > Poglądy zfrustrowanych posiadaczy zachodniego złomu poskładanych jak
      > Frankeinstein ze zwłok znalezionych na szrotach to ja znam, PARANOJA

:))))))

Moze moj brat doda od siebie pare uwag? On tez jezdzi "autem dla emerytow" :))
      Halo?!
    • Gość: zbig Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.mst.gov.pl 09.10.01, 14:41
      Pamiętaj że wewnętrzny obieg powietrza nie działa, gdy pokrętło ustawiania
      obiegu powietrza skierowane jest na szybę. Pozdr.
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 09.10.01, 21:02
        Gość portalu: zbig napisał(a):

> Pamiętaj że wewnętrzny obieg powietrza nie działa, gdy pokrętło ustawiania
        > obiegu powietrza skierowane jest na szybę. Pozdr.

Człowieku !!! Masz rację ,przegapiłem ,strona 68 instrukcji
        Dzięki!!
    • Gość: Darek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 17:13
      Wszystko fajnie, ale dlaczego obrażasz innych ?
      Masz kompleks "Szkody" ???
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 09.10.01, 20:55
        Gość portalu: Darek napisał(a):

> Wszystko fajnie, ale dlaczego obrażasz innych ?
        > Masz kompleks "Szkody" ???

JA OBRAŻAM ???!!!
        PRZEPRASZAM NAJMOCNIEJ !!!

To przecież własciciele "Szkód" brali w tyłek najczęściej na tym forum!
    • civic_vtec Re: FABIA - 1,4 16V 101KM 09.10.01, 21:49
      Na poczatek przepraszam - bo nie jestem wlascicielem Fabii a jezdze civiciem. I
      wlasnie przez porownanie - bo mialem Fabie 1.4 16V elegance (101KM) nominalnie
      przez miesiac a praktycznie przez 3 dni :-)
      Wyglad zewnetrzny - rzecz gustu, mi sie podoba choc wole Civica
      Wnetrze - przestronnie - zaskoczylo mnie to, jakosc tworzyw moglaby byc lepsza
      ale znam samochody z gorszymi plastikami.
      Wyposazenie tej wersji (elegance) OK++! Klimatyzacja automatyczna w segmencie
      B! Chcialbym miec tyle tego wszystkiego w moim wozku np. spryskiwacze
      reflektorow podnoszone uruchamiane wraz ze spryskiwaczem szyby.
      Silnik i zawieszenie OK+++. 101KM przy tej masie robi swoje, zawieszenie
      wspaniale dobrane do tego samochodu i do... warszawskich ulic - tyle, ze troche
      trzesie, za to pewnosc prowadzenia prawie jak w civicu.

To tyle co sobie przypomnialem - jezdzilem ta Fabia w lutym :-)

Pozdrawiam i zycze pociechy ze skodowki

vtec
      • Gość: bObO Re: FABIA - 1,4 16V 101KM IP: 212.244.192.* 11.10.01, 16:14
        civic_vtec napisał(a):

> Silnik i zawieszenie OK+++. 101KM przy tej masie robi swoje, zawieszenie
        > wspaniale dobrane do tego samochodu i do... warszawskich ulic - tyle, ze troche
        >
        > trzesie, za to pewnosc prowadzenia prawie jak w civicu.

Drogi Vitku, napisz proszę coś więcej o przyspieszeniu, gdyż bardzo "pali" mnie
        ta kwestia, jak to wygląda w innych, ale podobnych parametrami silnikach. Czy -
        tak jak w HC - dół obrotów jest mułowaty, dopiero potem dostaje kopa, czy też
        przebieg mocy jest bardziej równomierny, i gdzie (tzn. przy jakich obrotach) to
        się kończy? Jak wygląda porównanie głośności i samego dźwięku silnika?
        • civic_vtec Re: FABIA - 1,4 16V 101KM do bObO 11.10.01, 16:34
          Masz zbyt wygorowane pojecie o mozliwosciach mojej pamieci. Tak jak pisalem
          powyzej - woz mialem w uzyciu przez 3 dni i to dosc dawno.
          Porownujac 101KM w Fabii z moimi 90KM w civicu 5d mialem wrazenie, ze Skoda
          jest znacznie bardziej dynamiczna i to od dosc niskich obrotow (jakich? nie
          zeznam nawet na mekach, bo nie pamietam). Ale na to pracuje takze masa obu
          samochodow (dynamika, nie obroty oczywiscie). O ile pamietam, to Fabia nie
          dawala sie tak wykrecic jak silnik Hondy - a to lubie - za to mozna bylo
          jezdzic dynamiczniej bez specjalnego skupiania sie na pracy prawa noga i prawa
          reka.
          Wrazenia sluchowe - hm, wole brzmienie mojej Hondy, ale to juz wylacznie rzecz
          gustu.

Pozdrawiam

vtec
          • Gość: bObO Re: FABIA - 1,4 16V 101KM do bObO IP: 212.244.192.* 11.10.01, 17:03
            civic_vtec napisał(a):

> Porownujac 101KM w Fabii z moimi 90KM w civicu 5d mialem wrazenie, ze Skoda
            > jest znacznie bardziej dynamiczna

No to porównajmy:
            SF 5d 101KM i 1075kg = 10,6kg/1KM
            HC 5d 90KM i 1075kg = 11,9kg/1KM
            HC 3d 90KM i 970kg = 10,8kg/1KM
            Osiągi HC3d powinny być zbliżone do SF. Szkoda, że nie dane mi było taką się
            przejechać.

> i to od dosc niskich obrotow (jakich? nie
            > zeznam nawet na mekach, bo nie pamietam).

A gdyby cię połaskotać? ;)

> Ale na to pracuje takze masa obu
            > samochodow (dynamika, nie obroty oczywiscie). O ile pamietam, to Fabia nie
            > dawala sie tak wykrecic jak silnik Hondy - a to lubie - za to mozna bylo
            > jezdzic dynamiczniej bez specjalnego skupiania sie na pracy prawa noga i prawa
            > reka.

Coś za coś. Ciekawe, jak wyglądałoby ściganko head-to-head.
    • Gość: Pit Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.sopot.rodan.pl 11.10.01, 16:08
      Fabia 44KW (najuboższa wersja - bez znaczka) z kratką

Problemy:
      - "wariujący" komputer
      - trzeszczące plastiki z przodu
      - "spiewająca" kratka - tak sobie cicho popiskuje na dziurach
      - niedomykająca się klapa od bagażnika
      - siakaś przekoszona klapka od wlewu paliwa (inne tego nie mają).

Na razie prawie 18 tys zobaczymy co dalej.

A tak poza powyższym to całkiem przyjemnie się tym jeździ. No ale silnik nie
      zachęca do ostrzejszej jazdy.

• Gość: Sławek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 11.10.01, 17:28
        W "AŚ" (zasilanym przez VW ;)napisali,że w 101 konnej Fabii do 3500-4000
        obr.min. nie dzieje się zupełnie nic.Chyba coś w tym jest.A tak swoja drogą
        proponuje miłośnikom wiertarek pojezdzić jakims elastycznym samochodem (np.
        dieslem) może wtedy zmienią zdanie.
        P.S.tez lubie sobie czasem trochę pozyłować ale jeśli mogę wybierać to wole te
        same osiągi- mniejszym kosztem -to chyba logiczne.
        pozdro
        • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 11.10.01, 17:33
          Gość portalu: Sławek napisał(a):

> A tak swoja drogą
          > proponuje miłośnikom wiertarek pojezdzić jakims elastycznym samochodem (np.
          > dieslem) może wtedy zmienią zdanie.

Czy możesz wyjaśnić co to znaczy, że diesel jest elastyczny?

> P.S.tez lubie sobie czasem trochę pozyłować ale jeśli mogę wybierać to wole te
          > same osiągi- mniejszym kosztem -to chyba logiczne.

Co to dokładnie znaczy "mniejszym kosztem"?
          • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.01, 19:19
            Bez zaglebiania sie w szczegoly techniczne, o niebo lepiej jezdzi sie TDI niz
            1.4 16V. Dieselek ciagnie jak szalony od samego dolu obrotow, a benzynka
            niestety do 3500-4000 obr. jakos nie ma ochoty na wspolprace, dopiero powyzej
            wyraznie sie ozywia, typowa kosiarka. No ale coz - 240Nm w TDI vs. 126Nm w 1.4
            robi swoje. Np. przysp. 80-120 na V biegu: TDI - 13,1 s., 1.4 16V - 20,4s. to
            jest wlasnie elastycznosc. Wyprzedzanie to czyste miodzio, biorac pod uwage
            klase auta :))

Pozdrawiam
            • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 12.10.01, 09:39
              Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Bez zaglebiania sie w szczegoly techniczne, o niebo lepiej jezdzi sie TDI niz
              > 1.4 16V. Dieselek ciagnie jak szalony od samego dolu obrotow, a benzynka
              > niestety do 3500-4000 obr. jakos nie ma ochoty na wspolprace, dopiero powyzej
              > wyraznie sie ozywia, typowa kosiarka.

Pytania były trochę prowokujące, chętnie pogadam na ten temat. Bardzo ładnie
              agitujesz za dizelkiem, pozwól że ja ujmę to inaczej. Diesel wprawdzie ładnie
              przyspiesza na dole, ale niestety kończy się przy 3-3.5krpm. Typowy kombajn. Co
              innego benzyna 16V. Wprawdzie dół jest słaby, ale od 3.5 do 7krpm nieprzerwanie
              rwie do przodu. Ach, co to za uczucie. Tam gdzie diesel już dawno musi wrzucić
              wyższy bieg, tam mój benzyniak ciągnie jeszcze wystarczająco, żeby sprawnie
              wyprzedzić.

> No ale coz - 240Nm w TDI vs. 126Nm w 1.4
              > robi swoje.

Co ci po niutoniometrach, skoro od 4krpm samochód ci nie jedzie, natomiast ja
              nadrabiam tę stratę na wyższych obrotach?

> Np. przysp. 80-120 na V biegu: TDI - 13,1 s., 1.4 16V - 20,4s. to
              > jest wlasnie elastycznosc. Wyprzedzanie to czyste miodzio, biorac pod uwage
              > klase auta :))

Nie drogi Wojtku, to nie jest elastyczność. To jest takie ustawienie parametrów
              pomiaru, żeby w takich warunkach górą były właśnie mocno promowane diesle. Napisz
              mi, jakie masz przyspieszenie 80-120 na III biegu, bo ja sporo poniżej 15s. Dla
              ciebie nie ma takiego zakresu, czy więc mogę napisać, że mój silnik jest bardziej
              elastyczny!? Inaczej mówiąc, gówno kogoś obchodzi kiedy zmieniam bieg. Liczy się
              efektywność przyspieszania.
              • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.01, 11:45
                > Pytania były trochę prowokujące, chętnie pogadam na ten temat.

Tego sie moglem domyslac :))

> Bardzo ładnie
                > agitujesz za dizelkiem, pozwól że ja ujmę to inaczej. Diesel wprawdzie ładnie
                > przyspiesza na dole, ale niestety kończy się przy 3-3.5krpm. Typowy kombajn. Co
                > innego benzyna 16V. Wprawdzie dół jest słaby, ale od 3.5 do 7krpm nieprzerwanie
                > rwie do przodu. Ach, co to za uczucie. Tam gdzie diesel już dawno musi wrzucić
                > wyższy bieg, tam mój benzyniak ciągnie jeszcze wystarczająco, żeby sprawnie
                > wyprzedzić.

Faktycznie musze wrzucic wyzszy bieg, bo do 7k obr. diesel nie pociagnie, ale i
                tak na wyzszym biegu ciagnie na pewno nie gorzej niz kosiarka przy 6 tys.

> Co ci po niutoniometrach, skoro od 4krpm samochód ci nie jedzie, natomiast ja
                > nadrabiam tę stratę na wyższych obrotach?

Nie nadrabiasz, bo gdy twoj silnik dojdzie wreszcie do swoich ulubionych obrotow,
                ja jestem juz daleko z przodu i w najgorszym wypadku dalej utrzymam te przewage.
                Chyba nie napiszesz, ze silnik benzynowy o tej samej mocy i dwukrotnie nizszym
                momencie, bedzie szybszy spod swiatel czy na trasie :)) Spojrz na charakterystyki
                silnikow doladowanych (sa bardziej plaskie i optima przypadaja na szerszy zakres
                obrotow) - przy takiej samej mocy, prawie zawsze turbo bedzie lepsze.
                Jezeli masz jednak inne zdanie, to prosze popytaj sie najpierw fachowcow np. od
                tuningu samochodu. Ja nie mam takiego autorytetu abu kogokolwiek przekonywac.
                Po prostu opisuje swoje subiektywne wrazenia porownawcze podparte danymi
                katalogowymi i ogolna wiedza nt. silnikow i ich charakterystyk.

> Nie drogi Wojtku, to nie jest elastyczność. To jest takie ustawienie parametrów
                > pomiaru, żeby w takich warunkach górą były właśnie mocno promowane diesle.

ROTFL
                Przepraszam, ale z tego co wiem, takie warunki przyjmowano juz w czasach, gdy
                diesle byly tylko w ciezarowkach. Wynika to raczej z faktu, ze wlasnie takie
                zmiany szybkosci najczesciej wystepuja w praktyce na drodze np. przy
                wyprzedzaniu, a nie jak piszesz, aby promowac diesle

> Napisz mi, jakie masz przyspieszenie 80-120 na III biegu, bo ja sporo poniżej
                > 15s. Dla ciebie nie ma takiego zakresu,

Bo ja nie musze w ogole myslec o takim zakresie :))) Ty musisz redukowac do
                trojki przy wyprzedaniu, a ja spokojnie to robie na czworce, z takim samym
                efektem. Wydaje mi sie ze to jest wlasnie elestycznosc. Bo jazda na trzecim biegu
                przy 6-7k obr. to juz raczej rejony zblizone do sportu.
                Poza tym nie jezdze ze stoperem w reku, nie bede sie osmieszal.
                Moge jeszcze podac czasy na IV biegu (60-100) zaczerpniete z katalogu:
                TDI - 8,3 sek.
                1.4 16V - 12,9 sek.
                roznica 4,5 sek. Duzo? Chyba tak.

czy więc mogę napisać, że mój silnik
                > jest bardziej elastyczny!?

Raczej nie.
                Czytalem juz wiele porownan tych silnikow w Fabii, w prasie bardziej lub
                mniej "sponsorowanej" w raczej obiektywnym internecie. Niestety wszedzie
                wiecej "gwiazdek" zbieral TDI, rowniez w kategorii silnik/przyjemnosc z jazdy.

Inaczej mówiąc, gówno kogoś obchodzi kiedy zmieniam > bieg.
                > Liczy się efektywność przyspieszania.

Czy moja grzeczna odpowiedz sprowokowala cie do takich brzydkich zwrotow? Jak
                bedziesz tak pisal i podpuchy robil to nikt ci juz nie odpisze. Ja tez lubie
                powajchowac sobie biegami, ale redukowac az do trojki, aby z wyjacym silnikiem
                wyprzedzic.... hmm tez mozna, tylko czy to ma byc zaleta?
                A jak napisalem wyzej efekt przyspieszenia ja mam ten sam (jezeli nie lepszy),
                roznice sa w subiektywnych wrazeniach emocjonalnych podczas osiagania tego
                efektu, a o tym juz ja nie dyskutuje, bo to osobista sprawa kazdego z nas.
                Ale o sprawach czysto technicznych mozemy pogadac.

Pozdrawiam serdecznie.
                • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 12.10.01, 12:47

> > Bardzo ładnie
                  > > agitujesz za dizelkiem, pozwól że ja ujmę to inaczej. Diesel wprawdzie ład
                  > nie
                  > > przyspiesza na dole, ale niestety kończy się przy 3-3.5krpm. Typowy kombaj
                  > n. Co
                  > > innego benzyna 16V. Wprawdzie dół jest słaby, ale od 3.5 do 7krpm nieprzer
                  > wanie
                  > > rwie do przodu. Ach, co to za uczucie. Tam gdzie diesel już dawno musi wrz
                  > ucić
                  > > wyższy bieg, tam mój benzyniak ciągnie jeszcze wystarczająco, żeby sprawni
                  > e
                  > > wyprzedzić.
                  >
                  > Faktycznie musze wrzucic wyzszy bieg, bo do 7k obr. diesel nie pociagnie, ale i
                  >
                  > tak na wyzszym biegu ciagnie na pewno nie gorzej niz kosiarka przy 6 tys.

Sądzę, że jednak gorzej, a w ogólnym bilansie wychodzi na równo.

>
                  > > Co ci po niutoniometrach, skoro od 4krpm samochód ci nie jedzie, natomiast
                  > ja
                  > > nadrabiam tę stratę na wyższych obrotach?
                  >
                  > Nie nadrabiasz, bo gdy twoj silnik dojdzie wreszcie do swoich ulubionych obroto
                  > w,
                  > ja jestem juz daleko z przodu i w najgorszym wypadku dalej utrzymam te przewage
                  > .
                  > Chyba nie napiszesz, ze silnik benzynowy o tej samej mocy i dwukrotnie nizszym
                  > momencie, bedzie szybszy spod swiatel czy na trasie :))

Jesteś na tyle niedaleko, że po osiągnięciu ulubionych obrotów benzyniak
                  doścignie dieselka. A jeśli masz wątpliwości, to postudiuj dane katalogowe
                  chociażby Skodzianki w wersji benzynowej i dieslu. Przyspieszenie do 100
                  identyczne, V-max także.

> Spojrz na charakterysty
                  > ki
                  > silnikow doladowanych (sa bardziej plaskie i optima przypadaja na szerszy zakre
                  > s
                  > obrotow) - przy takiej samej mocy, prawie zawsze turbo bedzie lepsze.
                  > Jezeli masz jednak inne zdanie, to prosze popytaj sie najpierw fachowcow np. od
                  >
                  > tuningu samochodu. Ja nie mam takiego autorytetu abu kogokolwiek przekonywac.
                  > Po prostu opisuje swoje subiektywne wrazenia porownawcze podparte danymi
                  > katalogowymi i ogolna wiedza nt. silnikow i ich charakterystyk.
                  >

Także nie jestem fachowcem, jedynie nie mogę zrozumieć dlaczego tak uparcie
                  preferuje się moc uzyskiwaną na niższych obrotach. Może jest to bardziej
                  praktyczne dla przeciętnego kierowcy, ja jednak nie zamieniłbym przeżyć (mimo
                  przecież nie najwyższej mocy), jakie mój silniczek zapewnia mi podczas
                  przyspieszania na wysokich obrotach. Hondziarze wiedzą o czym mówię. A, jeszcze o
                  zakresie efektywnych obrotów. Jak to wygląda w nowoczesnych dieslach? U mnie taki
                  zakres wynosi 3-3,5krpm, kiedy furka ciągnie jak szalona. Proszę mnie poprawić
                  jeśli gadam bzdury, ale czy dwukrotnie niższy moment obrotowy niweluje różnicę,
                  jeśli osiągamy go przy dwa razy wyższych obrotach?

> > Nie drogi Wojtku, to nie jest elastyczność. To jest takie ustawienie param
                  > etrów
                  > > pomiaru, żeby w takich warunkach górą były właśnie mocno promowane diesle.
                  >
                  > ROTFL
                  > Przepraszam, ale z tego co wiem, takie warunki przyjmowano juz w czasach, gdy
                  > diesle byly tylko w ciezarowkach. Wynika to raczej z faktu, ze wlasnie takie
                  > zmiany szybkosci najczesciej wystepuja w praktyce na drodze np. przy
                  > wyprzedzaniu, a nie jak piszesz, aby promowac diesle
                  >

Przed dieslami były niewysilone jednostki benzynowe najczęściej produkcji
                  europejskiej. Chyba czas zmienić kryteria pomiaru.

> > Napisz mi, jakie masz przyspieszenie 80-120 na III biegu, bo ja sporo poni
                  > żej
                  > > 15s. Dla ciebie nie ma takiego zakresu,
                  >
                  > Bo ja nie musze w ogole myslec o takim zakresie :))) Ty musisz redukowac do
                  > trojki przy wyprzedaniu, a ja spokojnie to robie na czworce, z takim samym
                  > efektem. Wydaje mi sie ze to jest wlasnie elestycznosc. Bo jazda na trzecim bie
                  > gu
                  > przy 6-7k obr. to juz raczej rejony zblizone do sportu.

Ależ ja też redukuję do trójki "spokojnie", a "sportowa" jazda bardzo mi pasuje :)

> Poza tym nie jezdze ze stoperem w reku, nie bede sie osmieszal.

A ja właśnie próbowałem stoperem, ale nawet "gołym okiem" widać, że w tym
                  zakresie prędkości nieporównywalnie bardziej efektywne jest przyspieszanie na
                  trójce. Do machania biegami nie mam żadnych zastrzeżeń - biegi wchodzą
                  wyśmienicie.

> Moge jeszcze podac czasy na IV biegu (60-100) zaczerpniete z katalogu:
                  > TDI - 8,3 sek.
                  > 1.4 16V - 12,9 sek.
                  > roznica 4,5 sek. Duzo? Chyba tak.
                  >

Nie podawaj, bo to nie ma sensu. Mogę skrócić ten czas do podobnego jak w TDI
                  jadąc na III, a gdyby mój silniczek pociągnął na dwójce do 100 (naprawdę kończy
                  się przy ok. 97), czas byłby nie do pobicia dla diesla o tej samej mocy. Nie
                  wspomnę już o fakcie, że moja trójka kończy się przy 150km/h.

> czy więc mogę napisać, że mój silnik
                  > > jest bardziej elastyczny!?
                  >
                  > Raczej nie.
                  > Czytalem juz wiele porownan tych silnikow w Fabii, w prasie bardziej lub
                  > mniej "sponsorowanej" w raczej obiektywnym internecie. Niestety wszedzie
                  > wiecej "gwiazdek" zbieral TDI, rowniez w kategorii silnik/przyjemnosc z jazdy.
                  >

Nie przeczę. Nie jechałem takim dieslem. Jednak z tego co pamiętam, to w jednym z
                  ostatnim testów AŚ w kategorii przyjemność z jazdy górę wzięły jednak silniki
                  benzynowe (testowano chyba 10 różnych samochodów).

> Inaczej mówiąc, gówno kogoś obchodzi kiedy zmieniam > bieg.
                  > > Liczy się efektywność przyspieszania.
                  >
                  > Czy moja grzeczna odpowiedz sprowokowala cie do takich brzydkich zwrotow? Jak
                  > bedziesz tak pisal i podpuchy robil to nikt ci juz nie odpisze. Ja tez lubie
                  > powajchowac sobie biegami, ale redukowac az do trojki, aby z wyjacym silnikiem
                  > wyprzedzic.... hmm tez mozna, tylko czy to ma byc zaleta?

Nie obrażaj się na ten zwrot. Kiedyś jeden alfista wyzwał na pojedynek head-to-
                  head jednego hondziarza, ale właśnie uwzględniając określone biegi. Taki był
                  komentarz hondziarza i po prostu z powodu swej trafności utkwił mi w głowie.
                  Przecież nie jestem oszołomem ;)
                  Uwierz mi, że to "wycie" wysokich obrotów można pokochać :), zawsze też pozostaje
                  zagłuszenie muzyką...

> A jak napisalem wyzej efekt przyspieszenia ja mam ten sam (jezeli nie lepszy),
                  > roznice sa w subiektywnych wrazeniach emocjonalnych podczas osiagania tego
                  > efektu, a o tym juz ja nie dyskutuje, bo to osobista sprawa kazdego z nas.
                  > Ale o sprawach czysto technicznych mozemy pogadac.
                  >
                  > Pozdrawiam serdecznie.

Reasumując sądzę, że wybór sprowadza się do tego, czy wolimy piłować silnik na
                  wysokich obrotach i doznawać emocji niedostępnych w dieslach (bo mimo wszystko
                  uważam, że takiego kopa jak mój benzyniak przy obrotach 4-7krpm nie ma podobny
                  diesel), za to liczac sie ze słabym "dołem". Czy też móc spokojnie bez machania
                  biegami przyspieszac równo, choć sprawnie w całym zakresie obrotów i nie
                  redukować do trójki żeby sprawnie wyprzedzić.

Pozdrawiam
                  • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.01, 13:30
                    Gość portalu: bObO napisał(a):

> Jesteś na tyle niedaleko, że po osiągnięciu ulubionych obrotów benzyniak
                    > doścignie dieselka. A jeśli masz wątpliwości, to postudiuj dane katalogowe
                    > chociażby Skodzianki w wersji benzynowej i dieslu. Przyspieszenie do 100
                    > identyczne, V-max także.

Dlaczego jednak w Auto Bildzie (obecnie juz tylko na stronacch WWW) tescie
                    porowczym Fabii TDI do Audi A2 i Mercedesa CDI , przy kategorii przyspieszenie
                    widnieje liczba 10,5 s do 100km??? Myslalem, ze to pomylka, ale powtarza sie ona
                    w paru jeszcze miejscach. Bardzo ciekawe.

> Także nie jestem fachowcem, jedynie nie mogę zrozumieć dlaczego tak uparcie
                    > preferuje się moc uzyskiwaną na niższych obrotach. Może jest to bardziej
                    > praktyczne dla przeciętnego kierowcy, ja jednak nie zamieniłbym przeżyć (mimo
                    > przecież nie najwyższej mocy), jakie mój silniczek zapewnia mi podczas
                    > przyspieszania na wysokich obrotach. Hondziarze wiedzą o czym mówię. A, jeszcze
                    > o zakresie efektywnych obrotów. Jak to wygląda w nowoczesnych dieslach? U mnie
                    taki zakres wynosi 3-3,5krpm, kiedy furka ciągnie jak szalona. Proszę mnie
                    poprawić jeśli gadam bzdury, ale czy dwukrotnie niższy moment obrotowy niweluje
                    różnicę, jeśli osiągamy go przy dwa razy wyższych obrotach?

> A ja właśnie próbowałem stoperem, ale nawet "gołym okiem" widać, że w tym
                    > zakresie prędkości nieporównywalnie bardziej efektywne jest przyspieszanie na
                    > trójce. Do machania biegami nie mam żadnych zastrzeżeń - biegi wchodzą
                    > wyśmienicie.
                    >
                    > > Moge jeszcze podac czasy na IV biegu (60-100) zaczerpniete z katalogu:
                    > > TDI - 8,3 sek.
                    > > 1.4 16V - 12,9 sek.
                    > > roznica 4,5 sek. Duzo? Chyba tak.
                    > >
                    >
                    > Nie podawaj, bo to nie ma sensu. Mogę skrócić ten czas do podobnego jak w TDI
                    > jadąc na III, a gdyby mój silniczek pociągnął na dwójce do 100 (naprawdę kończy
                    >
                    > się przy ok. 97), czas byłby nie do pobicia dla diesla o tej samej mocy. Nie
                    > wspomnę już o fakcie, że moja trójka kończy się przy 150km/h.

Jak dlugo jeszcze Twoj silnik wytrzyma taka jazde?
                    Poza tym powtarzam: w TDI raz - ze to tech. niemozliwe, dwa - niepotrzebne. Ja
                    bez takiego zylowania osiagam to co Ty, tyle, ze na wyzszych biegach i przy
                    akompaniamencie troche nizszych tonow.

> Nie przeczę. Nie jechałem takim dieslem. Jednak z tego co pamiętam, to w jednym
                    > z
                    > ostatnim testów AŚ w kategorii przyjemność z jazdy górę wzięły jednak silniki
                    > benzynowe (testowano chyba 10 różnych samochodów).

Polecam wiec wsiasc do TDI i troche pojezdzic (miasto, trasa). Co do testow w AS,
                    to akurat przy porownaniu przedmiotowych silnkow w Fabii znowu wygral...diesel :))

> Nie obrażaj się na ten zwrot. Kiedyś jeden alfista wyzwał na pojedynek head-to-
                    > head jednego hondziarza, ale właśnie uwzględniając określone biegi. Taki był
                    > komentarz hondziarza i po prostu z powodu swej trafności utkwił mi w głowie.
                    > Przecież nie jestem oszołomem ;)

I wszystko jasne :)

> Uwierz mi, że to "wycie" wysokich obrotów można pokochać :), zawsze też pozosta
                    > je zagłuszenie muzyką...

Owszem mozna, nie zawsze jezdzilem klekotem :))

> Reasumując sądzę, że wybór sprowadza się do tego, czy wolimy piłować silnik na
                    > wysokich obrotach i doznawać emocji niedostępnych w dieslach (bo mimo wszystko
                    > uważam, że takiego kopa jak mój benzyniak przy obrotach 4-7krpm nie ma podobny
                    > diesel), za to liczac sie ze słabym "dołem". Czy też móc spokojnie bez machania
                    > biegami przyspieszac równo, choć sprawnie w całym zakresie obrotów i nie
                    > redukować do trójki żeby sprawnie wyprzedzić.

Otoz to, ale po takiej wymianie spostrzezen chyba wsiade do auta ze stoperem i
                    jednak pomierze :))) O wynikach nie omieszkam poinformowac, OK?
                    A poza tym az mnie korci teraz aby pojezdzic head-to-head ze 100-konna benzynka :)

> Pozdrawiam
                    Rowniez

PS
                    Moze powiesz troche wiecej o wrazeniach z jazdy swoja Fabia, bo w koncu taki jest
                    temat tego watku? Przyspieszenia i obroty juz znamy. A jakie Vmax, spalanie,
                    usterkowosc, zastrzezenia, uwagi czy pozytywy?
                    • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 12.10.01, 14:17

> Gość portalu: bObO napisał(a):
                      >
                      >
                      > > Jesteś na tyle niedaleko, że po osiągnięciu ulubionych obrotów benzyniak
                      > > doścignie dieselka. A jeśli masz wątpliwości, to postudiuj dane katalogowe
                      >
                      > > chociażby Skodzianki w wersji benzynowej i dieslu. Przyspieszenie do 100
                      > > identyczne, V-max także.
                      >
                      > Dlaczego jednak w Auto Bildzie (obecnie juz tylko na stronacch WWW) tescie
                      > porowczym Fabii TDI do Audi A2 i Mercedesa CDI , przy kategorii przyspieszenie
                      > widnieje liczba 10,5 s do 100km??? Myslalem, ze to pomylka, ale powtarza sie on
                      > a
                      > w paru jeszcze miejscach. Bardzo ciekawe.
                      >

http://www.skoda.pl/salon/fabia/start.htm: osiągi identyczne (11,5/185)
                      http://autosalon.hoga.pl/ j.w.
                      Ktoś więc mija się z prawdą.

> Jak dlugo jeszcze Twoj silnik wytrzyma taka jazde?

Nie wiem, chyba długo. A jaka jest żywotność twojej turbosprężarki? ;)

> Poza tym powtarzam: w TDI raz - ze to tech. niemozliwe, dwa - niepotrzebne. Ja
                      > bez takiego zylowania osiagam to co Ty, tyle, ze na wyzszych biegach i przy
                      > akompaniamencie troche nizszych tonow.

Za to ja nie potrzebuę turbosprężarki. Jeśli już mówimy o muzyce, to czy prawdą
                      jest, że jednak słychać klekotanie, czy to tylko pomówienia złośliwców?

> A poza tym az mnie korci teraz aby pojezdzic head-to-head ze 100-konna benzynka
                      > :)

Jeśli jednak Fabianka ma 11,5, to jestem skłonny wystawić na wyścig nawet 90KM
                      (10.7-11.2 w zależności od źródła).

>
                      >
                      > PS
                      > Moze powiesz troche wiecej o wrazeniach z jazdy swoja Fabia, bo w koncu taki je
                      > st
                      > temat tego watku? Przyspieszenia i obroty juz znamy. A jakie Vmax, spalanie,
                      > usterkowosc, zastrzezenia, uwagi czy pozytywy?

Hejże! Ja mam Hondzię! Czy mam spadać z tego wątku? ;)

bObO
                      • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.01, 15:34
                        > Hejże! Ja mam Hondzię! Czy mam spadać z tego wątku? ;)
                        >
                        > bObO

No to rece mi opadly!!! Kolega Andre wyraznie zaznaczyl to w swoim poscie. Czy Ty
                        w ogole jezdziles Fabia 1.4 100KM???? Niepotrzebnie bilismy tylko piane. Co jak
                        co, ale porownywanie diesli z benzyna i rozmawianie nad ich zaletami z
                        milosnikami Hond to jak rozmowa Muzulmanina z Amerykaninem o wyzszosci swojej
                        wiary.
                        Aha, Honda civic 90KM to ja jezdzilem - rozczarowanie i zadna rewelacja. Nie wiem
                        skad te zachwyty.
                        • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 12.10.01, 15:48

> > Hejże! Ja mam Hondzię! Czy mam spadać z tego wątku? ;)
                          > >
                          > > bObO
                          >
                          > No to rece mi opadly!!!

Ręce do góry!

> Kolega Andre wyraznie zaznaczyl to w swoim poscie. Czy
                          > Ty
                          > w ogole jezdziles Fabia 1.4 100KM???? Niepotrzebnie bilismy tylko piane.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale wcześniej kolega V-tec porównywał w tym wątku
                          pobieżnie SF 1.4 z HC 1.4. Dynamikę obu pojazdów ocenił podobnie (nieco lepiej
                          SF), dlatego może nie było to tylko bicie piany.

> Co jak
                          >
                          > co, ale porownywanie diesli z benzyna i rozmawianie nad ich zaletami z
                          > milosnikami Hond to jak rozmowa Muzulmanina z Amerykaninem o wyzszosci swojej
                          > wiary.

Czy dostrzegłeś w moich wypowiedziach zaślepienie czy zarozumialstwo? Ani razu
                          nie napisałem, że benzyniak lepszy bo hondowski, a diesel kiepski bo Skoda.
                          Skupiałem się raczej na porównaniu silników benzynowych i dieslowskich ogólnie -
                          uwzględniając ich typowe cechy.

> Aha, Honda civic 90KM to ja jezdzilem - rozczarowanie i zadna rewelacja. Nie wi
                          > em
                          > skad te zachwyty.

To może jednak zaślepienie? ;)
                          To napisz o powodach rozczarowania. Przynajmniej dowiem się, czym zachwyciłbym
                          się w SF. ;)
                          • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.01, 21:06

> Czy dostrzegłeś w moich wypowiedziach zaślepienie czy zarozumialstwo? Ani razu
                            > nie napisałem, że benzyniak lepszy bo hondowski, a diesel kiepski bo Skoda.
                            > Skupiałem się raczej na porównaniu silników benzynowych i dieslowskich ogólnie
                            > -
                            > uwzględniając ich typowe cechy.
                            >

Byl juz taki watek "lepszy diesel czy benzyna" - bardzo popularny i goracy
                            emocjonalnie. Argumentow padlo co niemiara, zlosci i epitetow tez duzo, stanelo w
                            martwym punkcie. Po co znowyu to roztrzasac. Myslalem, ze jestes uzytkownikiem
                            Fabii 1.4 i myslalem, ze wymienimy sie spostrzezeniami i uwagami. Ot co.

> > Aha, Honda civic 90KM to ja jezdzilem - rozczarowanie i zadna rewelacja. N
                            > ie wi
                            > > em
                            > > skad te zachwyty.
                            >
                            > To może jednak zaślepienie? ;)
                            > To napisz o powodach rozczarowania. Przynajmniej dowiem się, czym zachwyciłbym
                            > się w SF. ;)

Zaslepienie?? Zaczales watek od tego jak ja ladnie reklamuje dieselki, a nie
                            zauwazyles tonu swoich postow, jak zachwalasz silnik benzynowy - ta wspaniala
                            mozliwosc wkrecenia go na niebotyczne obroty, predkosci na poszczegolnych biegach
                            i doznania amocjonalne z tym zwiazane. Jakiez to charakterystyczne dla posiadaczy
                            japonskich aut. Ja tez moge powiedziec na to "zaslepienie"...
                            Ja naprawde tej rewelacji nie odczulem jezdzac Honda, choc musze przyznac, ze
                            jezdzilo sie przyjemnie - silniczek cichy w dynamiczny, w miare zrywny. Tyle na
                            ile mozna oczekiwac po poj. 1400cm. Ale bez fanfar i peanow.

Zeby przynajmniej jakas wartosc merytoryczna naszej dyskusji pozostala, moze
                            podasz dokladnie osiagi swojego auta, o ktore prosilem wczesniej (np. te mierzone
                            przez siebie stoperem). Porownamy wtedy z moimi jak je okresle.

Pozdro.
                            • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 15.10.01, 09:15

> > > Aha, Honda civic 90KM to ja jezdzilem - rozczarowanie i zadna rewelac
                              > ja. N
                              > > ie wi
                              > > > em
                              > > > skad te zachwyty.
                              > >
                              > > To może jednak zaślepienie? ;)
                              > > To napisz o powodach rozczarowania. Przynajmniej dowiem się, czym zachwyci
                              > łbym
                              > > się w SF. ;)
                              >
                              > Zaslepienie?? Zaczales watek od tego jak ja ladnie reklamuje dieselki, a nie
                              > zauwazyles tonu swoich postow, jak zachwalasz silnik benzynowy - ta wspaniala
                              > mozliwosc wkrecenia go na niebotyczne obroty, predkosci na poszczegolnych biega
                              > ch
                              > i doznania amocjonalne z tym zwiazane. Jakiez to charakterystyczne dla posiadac
                              > zy
                              > japonskich aut. Ja tez moge powiedziec na to "zaslepienie"...

Pierwsze primo - to "zaślepienie" było skierowane do mnie czyli do samego siebie.
                              Skoro bardzo chwalę sobie jazdę i wkręcanie się na obroty w moim autku, a dla
                              ciebie to żadna rewelacja, chciałem rozwinąć ten temat. Bez nerwowości,
                              niezdrowych emocji, epitetów itp. Chyba się uda no nie?

Drugie secundo - "jakiez to charakterystyczne dla posiadaczy japońskich aut". Mam
                              nadzieję, że to nie aluzja o sroce, co to za wszelką cenę i wbrew rozsądkowi
                              chwali swój ogon. Kupując auto w zeszłym roku miałem naprawdę duży wybór w tej
                              klasie cenowej (jedynie chyba poza Audi A3). Kupiłem kosiarkę świadomie, m.in.
                              właśnie z sympatii do piłowania.

> Ja naprawde tej rewelacji nie odczulem jezdzac Honda, choc musze przyznac, ze
                              > jezdzilo sie przyjemnie - silniczek cichy w dynamiczny, w miare zrywny. Tyle na
                              >
                              > ile mozna oczekiwac po poj. 1400cm. Ale bez fanfar i peanow.

OK, przyjąłem. A jednak wydźwięk już inny niż "rozczarowanie" :)

>
                              > Zeby przynajmniej jakas wartosc merytoryczna naszej dyskusji pozostala, moze
                              > podasz dokladnie osiagi swojego auta, o ktore prosilem wczesniej (np. te mierzo
                              > ne
                              > przez siebie stoperem). Porownamy wtedy z moimi jak je okresle.
                              >
                              > Pozdro.

Okej, będą na jutro, bo mam w domu.

Pozdro
                              • Gość: POOL Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 01:25
                                Jeżeli coś kręci się 7000 razy a coś 4000 razy przy podobnej trwałości
                                materiału i technice wykonania, to to pierwsze będzie miało prawie 2 razy
                                mniejsza trwałość. STATYSTYCZNIE.
                                • Gość: Franek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.mannesmann.de 17.10.01, 11:49

> Jeżeli coś kręci się 7000 razy a coś 4000 razy przy podobnej trwałości
                                  > materiału i technice wykonania, to to pierwsze będzie miało prawie 2 razy
                                  > mniejsza trwałość. STATYSTYCZNIE.

a jak cos kreci miedzy 50 k a 100 k obr/min to jaka statystycznie bedze mialo wieksza (mniejsza) trwalosc (turbina), a
                                  jak dodamy do tego duzo wyzsze stopnie sprezania w tym co kreci tylko 4000 to co bedzie mialo wieksza trwalosc?
                            • Gość: bObO Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 212.244.192.* 17.10.01, 09:23

> moze
                              > podasz dokladnie osiagi swojego auta, o ktore prosilem wczesniej (np. te mierzo
                              > ne
                              > przez siebie stoperem). Porownamy wtedy z moimi jak je okresle.
                              >
                              > Pozdro.

No to podaję:
                              60-100: III bieg 9.5s, IV bieg 15.5s
                              80-120: III bieg 9.5s, IV bieg 16.5s, V bieg 23.0s
                              Pomiar w każdym zakresie trzykrotny, wyniki odbiegały od siebie nie więcej jak o
                              0.3s (tu oczywiście podaję średnie). Ulica równa, wiatru brak.

Jeszcze komentarz: Dane podawane w tabelkach mogą być mylące dla wielu
                              szukających kompletnej informacji. Można np. stwierdzić "fakt, do setki to ma
                              nieźle, ale szybciej nie da się jeździć", a tu niespodzianka: zamiast 25s można
                              przyspieszyć w niecałe 10s, wystarczy tylko zredukować bieg do trójki.

Wojtek podaj swoje czasy.
                              • Gość: Wojtek Re: FABIA TDI - wyniki pomiarow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.01, 14:51
                                > No to podaję:
                                > 60-100: III bieg 9.5s, IV bieg 15.5s
                                > 80-120: III bieg 9.5s, IV bieg 16.5s, V bieg 23.0s
                                > Pomiar w każdym zakresie trzykrotny, wyniki odbiegały od siebie nie więcej jak
                                > o
                                > 0.3s (tu oczywiście podaję średnie). Ulica równa, wiatru brak.
                                >
                                > Jeszcze komentarz: Dane podawane w tabelkach mogą być mylące dla wielu
                                > szukających kompletnej informacji. Można np. stwierdzić "fakt, do setki to ma
                                > nieźle, ale szybciej nie da się jeździć", a tu niespodzianka: zamiast 25s można
                                >
                                > przyspieszyć w niecałe 10s, wystarczy tylko zredukować bieg do trójki.
                                >
                                > Wojtek podaj swoje czasy.

Dzisiaj znalazlem stoper i zmierzylem czasy przyspieszen wg Twoich warunkow.
                                Nie wiem czy to kolejna podpucha z Twojej strony, ale jak porownalem je z moimi
                                to mnie troche zdziwilo, ze sa tak duze roznice na maja korzysc.
                                Chyba jednak dieselki nie sa takie zle i teraz troche przeciwnikow klekotkow
                                przekonam do swoich racji :)))

Wiec podaje (srednie czasy z trzech pomiarow, droga sucha, rowna i prosta):
                                W nawiasie Twoje wyniki.

60-100: III bieg 6.0s (9.5s), IV bieg 8.0s (15.5s);
                                80-120: III bieg 7,5s (9.5s), IV bieg 8.5s (16.5s), V bieg 11.0s (23.0s)

No coz, wyniki jakie sa widzisz, wydaje mi sie, ze nie pomylilem sie wiele,
                                piszac wyzej, ze zostalbys daleko w tyle na trasie i nawet redukcje by Ci nie
                                pomogly. No chyba, ze podales swoje wyniki z sufitu aby mnie sprawdzic :))
                                Najwiekszy klopot mialem z przysp. na trojce 80-120, wydaje mi sie, ze ten bieg
                                konczy sie u mnie gdzies na 130km/h!

Co Ty na to?

Pozdrawiam
                                • Gość: bObO Re: FABIA TDI - wyniki pomiarow IP: 212.244.192.* 18.10.01, 15:31

> Gość portalu: bObO napisał(a):
                                  > > No to podaję:
                                  > > 60-100: III bieg 9.5s, IV bieg 15.5s
                                  > > 80-120: III bieg 9.5s, IV bieg 16.5s, V bieg 23.0s
                                  > > Pomiar w każdym zakresie trzykrotny, wyniki odbiegały od siebie nie więcej
                                  > jak
                                  > > o
                                  > > 0.3s (tu oczywiście podaję średnie). Ulica równa, wiatru brak.
                                  > >
                                  > > Jeszcze komentarz: Dane podawane w tabelkach mogą być mylące dla wielu
                                  > > szukających kompletnej informacji. Można np. stwierdzić "fakt, do setki to
                                  > ma
                                  > > nieźle, ale szybciej nie da się jeździć", a tu niespodzianka: zamiast 25s
                                  > można
                                  > >
                                  > > przyspieszyć w niecałe 10s, wystarczy tylko zredukować bieg do trójki.
                                  > >
                                  > > Wojtek podaj swoje czasy.
                                  >
                                  > Dzisiaj znalazlem stoper i zmierzylem czasy przyspieszen wg Twoich warunkow.
                                  > Nie wiem czy to kolejna podpucha z Twojej strony, ale jak porownalem je z moimi
                                  >
                                  > to mnie troche zdziwilo, ze sa tak duze roznice na maja korzysc.
                                  > Chyba jednak dieselki nie sa takie zle i teraz troche przeciwnikow klekotkow
                                  > przekonam do swoich racji :)))
                                  >
                                  > Wiec podaje (srednie czasy z trzech pomiarow, droga sucha, rowna i prosta):
                                  > W nawiasie Twoje wyniki.
                                  >
                                  > 60-100: III bieg 6.0s (9.5s), IV bieg 8.0s (15.5s);
                                  > 80-120: III bieg 7,5s (9.5s), IV bieg 8.5s (16.5s), V bieg 11.0s (23.0s)
                                  >
                                  > No coz, wyniki jakie sa widzisz, wydaje mi sie, ze nie pomylilem sie wiele,
                                  > piszac wyzej, ze zostalbys daleko w tyle na trasie i nawet redukcje by Ci nie
                                  > pomogly. No chyba, ze podales swoje wyniki z sufitu aby mnie sprawdzic :))
                                  > Najwiekszy klopot mialem z przysp. na trojce 80-120, wydaje mi sie, ze ten bieg
                                  >
                                  > konczy sie u mnie gdzies na 130km/h!
                                  >
                                  > Co Ty na to?
                                  >
                                  > Pozdrawiam

No cóż, jeśli tym razem Ty mnie nie podpuszczasz ;-) to pozostaje mi tylko
                                  podkulić ogon i drastycznie zrewidować swoje wyobrażenie nt. elastyczności
                                  benzyniaków i diesli o podobnej mocy. Sądziłem, że dla TDI optymalne osiągi w
                                  podanych prędkościach są właśnie na wyższych biegach, okazuje się, że u ciebie
                                  przyspieszanie 60-100 także najkorzystniejsze jest na III. Jeszcze spytam - jaką
                                  metodą mierzyłeś początek przyspieszania? Jeśli chodzi o mnie, to spokojnie
                                  dochodziłem na wybranym biegu do początkowej prędkości i jechałem tak kilka
                                  sekund, po czym jednocześnie włączałem stoper i wciskałem gaz do deski.

Napisz jeszcze jakie masz max. prędkości (mierzone) na poszczególnych biegach.
                                  HC: II - 96km/h, III - ok. 150km/h, IV - max.

Zdołowany (mam nadzieję, że nie nabrany) bObO.

P.S. Hej, czy aby twój stoper posiada homologację na polski rynek? ;-)
                                  • Gość: Wojtek Re: FABIA TDI - wyniki pomiarow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.01, 15:59
                                    Jeszcze spytam - jaką metodą mierzyłeś początek przyspieszania? Jeśli chodzi o
                                    mnie, to spokojnie dochodziłem na wybranym biegu do początkowej prędkości i
                                    jechałem tak kilka sekund, po czym jednocześnie włączałem stoper i wciskałem gaz
                                    do deski.

Dokladnie tak samo jak Ty. Ta metoda jest w naszych warunkach chyba
                                    najpoprawniejsza.

> Napisz jeszcze jakie masz max. prędkości (mierzone) na poszczególnych biegach.
                                    > HC: II - 96km/h, III - ok. 150km/h, IV - max.

Niestety tego nie mierzylem. Tu, wydaje mi sie, bedziesz lepszy. III bieg jak
                                    napisalem konczy mi sie gdzies na 130 km/h (4500 obr.) - dalej nie cigane bo juz
                                    jest czerwone pole i szkoda mi silnika

> Zdołowany (mam nadzieję, że nie nabrany) bObO.

Nie nabrany, wyniki podaje z reka na sercu. Blad moze byc we wskazaniach
                                    szybkosciomierza. Ale na to juz nic nie poradze.
                                    Na pocieszenie moge napisac, ze wczoraj kleske poniosl Renault Megane Kombi
                                    (noweczka) Nie wiem dokladnie jaka moc, ale najslabszy ma 95 KM, podejrzewan
                                    jednak, ze byl to silnik 110 KM. Przy wyprzedzaniu zredukowal chyba do trojki, bo
                                    mu az z rury strzelilo dymem, a ja za nim na ogonie na czworeczce. Zjechal na
                                    prawy pas a ja wtedy jego. Widzialem , ze cisnie ile wlezie, dlatego troche mnie
                                    na lewym przytrzymal. Na czworce musialem wiec ciagnac do 150 i powoli go
                                    wyprzedzajac wrzucilem piatke. Zwolnilem od razu, bo sie nie bede wyglupial z
                                    taka predkoscia. Facet sie tak zapienil, ze 15 km na mnie polowal, wyprzedzil na
                                    wariata i uciekl wykorzystujac zablokowanie mnie przez sznurek tirow.
                                    Dalem sobie spokoj, chodz mialem ochote mu nawtykac za to przyspieszanie podczas
                                    gdy jest wyprzedzany.

> P.S. Hej, czy aby twój stoper posiada homologację na polski rynek? ;-)

:)))) a w ogole takowe przyznaja na stopery???

Pozdro.
              • Gość: Aston Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.espol.com.pl 01.11.01, 21:12
                Widzę iż mamy na forum miłośnika dojechanych silników.Nie spotkałem jeszcze
                osobnika, który by olewał elastyczność silnika(nawet uwielbiając dynamikę w
                górnych zakresach obrotów). Zrozum człowieku silnik może być mało elastyczny,
                jak masz pod maską 2.0 albo więcej, bo mimo iż nie czujesz subiektywnie mocy to
                on i tak ciągnie na przód obiektywnie w miarę szybko. 1.4 100km w Fabii to
                zupełny dziad, poniżej 3500 nie ma o czym gagać. A nikt nie jeździ na zimnym
                silniku 6000 obr/min, nikt tak na ciepło tez nie jeźdźi bo by dojechał auto raz
                dwa a na stacjii zbankrutował. Dobry diesel Common rail z łatwością wytnie
                niejedną średnią benzynę, a jak się umie biegi zmieniać i wie się kiedy to i
                większość benzyn średniej klasy mocy. Nie trudno skonstruować benzynkę tak by
                miała piekną górę, sztuka zbudować tak by góra była piękna ale i dół nie
                odbiegał zbytnio od góry.
                • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 03.11.01, 23:05
                  Gość portalu: Aston napisał(a):

> Widzę iż mamy na forum miłośnika dojechanych silników.Nie spotkałem jeszcze
                  > osobnika, który by olewał elastyczność silnika(nawet uwielbiając dynamikę w
                  > górnych zakresach obrotów). Zrozum człowieku silnik może być mało elastyczny,
                  > jak masz pod maską 2.0 albo więcej, bo mimo iż nie czujesz subiektywnie mocy to
                  >
                  > on i tak ciągnie na przód obiektywnie w miarę szybko. 1.4 100km w Fabii to
                  > zupełny dziad, poniżej 3500 nie ma o czym gagać. A nikt nie jeździ na zimnym
                  > silniku 6000 obr/min, nikt tak na ciepło tez nie jeźdźi bo by dojechał auto raz
                  >
                  > dwa a na stacjii zbankrutował. Dobry diesel Common rail z łatwością wytnie
                  > niejedną średnią benzynę, a jak się umie biegi zmieniać i wie się kiedy to i
                  > większość benzyn średniej klasy mocy. Nie trudno skonstruować benzynkę tak by
                  > miała piekną górę, sztuka zbudować tak by góra była piękna ale i dół nie
                  > odbiegał zbytnio od góry.

1,4 MPI 8V 60KM 16,5 do 100km/h
                  1,4 MPI 8V 68KM 15,4 do 100
                  -"- 16V 75KM 13,8 -"-
                  -"- 16V 101KM 11,5 -"-
                  To chyba jednak coś znaczy
                  Stukonna jednostka jednak radzi sobie na światłach lepiej jak te w/wym.
                  ukłony.
                  • civic_vtec Re: FABIA - Opinie użytkowników 03.11.01, 23:26

> 1,4 MPI 8V 60KM 16,5 do 100km/h
                    > 1,4 MPI 8V 68KM 15,4 do 100
                    > -"- 16V 75KM 13,8 -"-
                    > -"- 16V 101KM 11,5 -"-
                    > To chyba jednak coś znaczy
                    > Stukonna jednostka jednak radzi sobie na światłach lepiej jak te w/wym.
                    > ukłony.

Wiem, sprawdzałem, potwierdzam! :-)
                    Dodam jeszcze, że w Szwajcarii i Szwecji jeżeli spotyka się Fabię (a nie jest to
                    rzadkość) to tylko z silnikiem 16V 101KM choć niekoniecznie w wyższych wersjach
                    wyposażenia. Akurat te dwie nacje można posądzać o wiele cech, ale nie o
                    rozrzutne wydawanie pieniędzy na kiepskie silniki.

Pozdrawiam
                    Vtec
              • Gość: Kudi Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.danone.com 21.03.02, 11:32
                >

> Nie drogi Wojtku, to nie jest elastyczność. To jest takie ustawienie parametrów
                >
                > pomiaru, żeby w takich warunkach górą były właśnie mocno promowane diesle. Napi
                > sz
                > mi, jakie masz przyspieszenie 80-120 na III biegu, bo ja sporo poniżej 15s. Dla
                >
                > ciebie nie ma takiego zakresu, czy więc mogę napisać, że mój silnik jest bardzi
                > ej
                > elastyczny!? Inaczej mówiąc, gówno kogoś obchodzi kiedy zmieniam bieg. Liczy si
                > ę
                > efektywność przyspieszania.
                Tak ale ja (1,9TDI) nie musze redukowac biegu jak chce wyprzedzac :) i dzieki
                temu spalam 5 l na 100 a nie 7 :)
                A zreszta kto jezdzi dislem na 6000 obr?????
                Ja przewaznie mieszcze sie pomiedzy 1800 a 3000.
                Pozdrawiam
                Kudi
          • Gość: Sławek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 11.10.01, 19:32
            Nie wierze,że nie kumasz.Wojtek napisał Ci w skrócie.Chętnie coś dorzuce.

pozdro
            nara
            • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 11.10.01, 23:55
              Dlaczego Skoda wywołuje tyle emocji?
              To najczęściej powtarzany wątek na tym forum.
              Volkswagen to, splugawiony tylko tym okropnym znaczkiem?
              Czy postkomunistyczne złomstwo?
              Jedno jest pewne. Zazdrościmy Czechom pragmatyzmu.
              To MY wygraliśmy wojnę z Niemcami a oni z nimi kolaborują, dranie,
              Znów są od nas lepsi!!! To niewybaczalne!!!

A ja lubię Czechów. A choćby i za Szwejka.

P.S. Czy ktoś ma informacje n.t. silnika 1,4 68KM.
              Bo słyszałem dwie wersje:
              1.rozwiercony silnik od Felci (tylko po co? Miał też 68KM)
              2.poniemieckie starocie z hydraulicznymi popychaczami zaw.

Ukłony.
              • Gość: sknera Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.epsa.pl 12.10.01, 07:35
                Facio z serwisu poinformował mnie, że to ten sam silnik co w felci tylko z
                minimalnie zwiekszoną pojemnością, dodatkowym łożyskowaniem wału i koszem w
                misce olejowej, który to wszystko trzyma.
                Wszystko chyba po to aby usztywnić silnik (silnik 1,3 felci wpadał w wibracje)
                i jeździć na wyższych obrotach (felcia ma maks.moment przy 2800)
              • Gość: sknera Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.epsa.pl 12.10.01, 07:35
                Facio z serwisu poinformował mnie, że to ten sam silnik co w felci tylko z
                minimalnie zwiekszoną pojemnością, dodatkowym łożyskowaniem wału i koszem w
                misce olejowej, który to wszystko trzyma.
                Wszystko chyba po to aby usztywnić silnik (silnik 1,3 felci wpadał w wibracje)
                i jeździć na wyższych obrotach (felcia ma maks.moment przy 2800)
              • Gość: berg Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.zamoyski.edu.pl 12.10.01, 09:16

> Dlaczego Skoda wywołuje tyle emocji?
                > To najczęściej powtarzany wątek na tym forum.
                > Volkswagen to, splugawiony tylko tym okropnym znaczkiem?
                > Czy postkomunistyczne złomstwo?
                > Jedno jest pewne. Zazdrościmy Czechom pragmatyzmu.
                > To MY wygraliśmy wojnę z Niemcami a oni z nimi kolaborują, dranie,
                > Znów są od nas lepsi!!! To niewybaczalne!!!
                >
                > A ja lubię Czechów. A choćby i za Szwejka.
                >
                > Ukłony.

Drogi Andre! Milo jest mi zgodzic sie z toba tym razem! Pozdrawiam.
              • Gość: Pitz Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 217.153.119.* 12.10.01, 11:54

> A ja lubię Czechów. A choćby i za Szwejka.
                >

A ja ich nie lubie i to nielubienie poteguje sie przy kazdym przejezdzaniu przez
                ich granice. Jak jade przed Niemcow, to wszystko idzie normalnie, a jak przez
                Czechy, to zawsze sie przypieprzaja, nawet jak wszystko jest OK. A jak mi jeszcze
                kiedys Pepole wlepily mandat za to, ze niby przejechalem "semafor". Tylko ja
                niczego takiego nie pamietam, a oni zatrzymali mnie jakies piec kilometrow dalej.
                • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 14.10.01, 00:02
                  Gość portalu: Pitz napisał(a):

> Gość portalu: Andre napisał(a):
                  >
                  > > A ja lubię Czechów. A choćby i za Szwejka.
                  > >
                  >
                  > A ja ich nie lubie i to nielubienie poteguje sie przy kazdym przejezdzaniu prze
                  > z
                  > ich granice. Jak jade przed Niemcow, to wszystko idzie normalnie, a jak przez
                  > Czechy, to zawsze sie przypieprzaja, nawet jak wszystko jest OK. A jak mi jeszc
                  > ze
                  > kiedys Pepole wlepily mandat za to, ze niby przejechalem "semafor". Tylko ja
                  > niczego takiego nie pamietam, a oni zatrzymali mnie jakies piec kilometrow dale
                  > j.

Ale za to piwo mają lepsze.
                  Może jednak wróćmy do skody?
        • Gość: Kudi Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.danone.com 21.03.02, 11:22
          Popieram,
          ja jezdze Fabia 1,9TDI i nie mam zadnych uwag
          pozdrawiam
          Kudi
    • Gość: Paweł Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.fortuna.kielce.com.pl 12.10.01, 11:19
      Fabia to chała pińczowska - widoczność z miejsca kierowcy ograniczona jak w "końskich okularach",
      ciasnota i tandeta wykonania.
      • Gość: bbc Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 10.9.33.* 12.10.01, 11:59
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Fabia to chała pińczowska - widoczność z miejsca kierowcy ograniczona jak w "k
        > ońskich okularach",
        > ciasnota i tandeta wykonania.

To mial byc watek dla uzytkownikow a nie Lepperow-prostaczkow
        • Gość: mirc Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 128.0.0.* 12.10.01, 14:55
          Gość portalu: bbc napisał(a):

> To mial byc watek dla uzytkownikow a nie Lepperow-prostaczkow

A ja myslalem zo to jesto to samo ... ;)

• Gość: 300M Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 192.168.1.* / *.idzik.pl 12.10.01, 20:26
            Paweł - zastanawia mnie skąd bierze się w ludziach taka bezinteresowna głupota?
            Człowiek pyta o wrażenia z jazdy samochodem a baran zaczyna swoje wątki.
            Połoniny są na innych portalach. Pzdr

• Gość: POOL Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 22:28
              Gość portalu: 300M napisał(a):

> Paweł - zastanawia mnie skąd bierze się w ludziach taka bezinteresowna głupota?
              > Człowiek pyta o wrażenia z jazdy samochodem a baran zaczyna swoje wątki.
              > Połoniny są na innych portalach. Pzdr
              DOBRE potrzykroć.Pozdr.
              >

• Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 14.10.01, 00:15
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Fabia to chała pińczowska - widoczność z miejsca kierowcy ograniczona jak w "k
        > ońskich okularach",
        > ciasnota i tandeta wykonania.

Tandeta taka sama jak w Golfie IV.
        Porównywałem oba autka i stwierdzam że materiały zastosowano identyczne.
        Wszystkie pochodzą z tego samego magazynu.
        Procedury ISO i Niemiecki nadzór robią swoje.
        Ciasnota??? Jak w Polo IV.

Chyba Pawełku opinie Twoje są zasłyszane.
        • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 14.10.01, 23:29
          Czy macie jeszcze jakieś informacje n/t. silnika 68KM (50kW)1,4?
          Pociągnął mi autko 170km/h choć w instr. stoi 162km/h
          Było to na Gierkówce kilka dni temu.
          Paliwko 6,6l/100km na trasie przy dość zwariowanej jeździe.
          Jak jadę z żoną to pali pon. 6l/100
          W mieście 7,7 ale nie stoję w korkach
          • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.01, 23:59
            Fabryka podaje "prawdziwa" predkosc maksymalna, a nie licznikowa.
            Predkosciomierze maja to do siebie, ze potrafia zawyzac wskazania nawet o 10%.
            Czytalem na jednym forum wypowiedz goscia, ktory swoja Fabia TDI jechal
            licznikowe 215km/h, a wg GPS-a bylo "tylko" 198 km/h. (co i tak jest lepszym
            wynikiem niz fabrtyczne 185).
            Tak wiec Twoje 170 to w rzeczywistosci max. 160.

Pzdr.
            • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 15.10.01, 19:32

> Fabryka podaje "prawdziwa" predkosc maksymalna, a nie licznikowa.
              > Predkosciomierze maja to do siebie, ze potrafia zawyzac wskazania nawet o 10%.
              > Czytalem na jednym forum wypowiedz goscia, ktory swoja Fabia TDI jechal
              > licznikowe 215km/h, a wg GPS-a bylo "tylko" 198 km/h. (co i tak jest lepszym
              > wynikiem niz fabrtyczne 185).
              > Tak wiec Twoje 170 to w rzeczywistosci max. 160.
              >
              > Pzdr.

Oczywiście, błędy mogą być ale u mnie to chyba dopiero pow. 100 km/h
              Dostałem kiedyś mandat jadąc 110 i tak było na radarze.
              Chyba podobne zjawisko występuje na wskaźniku paliwa.
              Do połowy idzie powoli a po połowie na łeb - na szyję.
              Ale proszę o więcej danych na temat silnika 68 kM
              • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 16.10.01, 18:41
                Sory że do siebie gadam.
                Ale wątek bieżący to 39 opini.
                Wątek "Skoda - paranoja" 205.
                Wniosek jaki nasuwa się nieodparcie to to że na temat tego samochodu wypowiadają
                się ludzie którzy nawet nie przejechali nim 0,5m.
                Czy naprawdę przeszkadza komuś fakt że zgred w kapeluszu jedzie porządną furą ?
                A co zrobicie Panowie jak zobaczycie starego zgreda w kapeluszu i dresie
                jadącego liftingowanym BMW z muzyką techno ?
                • Gość: R-XX Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 217.97.152.* 17.10.01, 10:42
                  Witam na dzien dzisiejszy mam na liczniku 8500km 60KM 44kw
                  -wady linka bagaznika (standart)
                  -co do zawieszenia mozna polenizować, przy skrecie
                  jak wjade w wyrwe dochodza do mnie dziwne dzwieki
                  -paliwko miasto ok 8l poza 6-6,5l
                  -plastiki ok jak (narazie) jedynie głośnik wydaje
                  przy nizszych Hz dziwne trzaski.
                  -wspomagane dziwnie bzyczy ale to moze standart
                  ( w poprzednim aucie jezdzilem bez wsp.)
                  silnik ok co prada to tylko 60KM ale do
                  jazdy po miescie dosc dynamiczny silnik
                  na 5 biegu bez stresowo jade 60km/h i nie wydobywa z siebie
                  dziwnych dzwiekow (po prostej-poziomej)
                  • Gość: adak Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.lodz.gazeta.pl 17.10.01, 11:28
                    29 tys. na liczniku, półtora roku jazdy, silnik 44 KW 60 KM. Zero uwag, nic się nie dzieje, wygodny, porządny
                    samochód, z tyłu nieco mało miejsca - cóż klasa B.
                    Spalanie - jak wypowiedź wyżej
                    Cichutkie bzyczenie silniczka wspomagania to normalka - fabia ma wspomaganie hybrydowe -
                    elektryczno-hydrauliczne.
      • Gość: Krzysiek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 192.168.1.* 18.12.01, 11:38
        Pawle! Niezgodzę się z Tobą. Być może widoczność daje trochę do zyczenia, ale
        po 17000 km przejechanych przeze mnie już niejedno autko tej klasy klekocze
        szumnie plastikami jak orkiestra symfoniczna, czego nie mogę powiedzieć o
        swojej Fabii. To prawda, że czasem po fabryce trzeba lekko coś dokręcić, ale to
        powód do potępiania całości wykonania, które wg mnie jest jednak nienajgorsze.
        Pozdrawiam
    • Gość: Krzysiek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 10.0.215.* / 212.191.188.* 17.10.01, 11:52
      Apeluje o nie gubienie watku. Temat dotyczy opinii uzytkownikow Fabii, a nie
      Hond itp. Zabralem glos glownie ze wzgledu na ostatnia mode porownywania
      wszystkiego ze wszystkim. Tak sie nie da. To, ze producent ma w swojej ofercie
      kilka rodzajow silnikow nie musi oznaczac, ze ktorys jest lepszy lub gorszy.
      Jest to podyktowane wymaganiami odbiorcow. Czego innego oczekuje uzytkownik
      diesla, a czego innego benzynowca. Fakt, ze ropole mocno zblizyly sie do
      benzyniakow nie oznacza mozliwosci porownania wszystkich parametrow. Nie da sie
      porownac wszystkich parametrow, to sa dwie rozne filozofie na rodzaj napedu.
      Zwolennik ciezkiego paliwa bedzie eksponowal niewatpliwe jego zalety, a
      zwolennik benzynowca swoje. I tak jest dobrze. Ktos kto jezdzi duzo i ceni
      sobie niskie koszty eksploatacji powinien zastanowic sie nad kupnem diesla
      (nadal ten rodzaj napedu nie jest uzywany w wyscigach).
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 28.12.01, 00:11
        A silnik 1,4 68KM zachowuje się podobnie jak ropol.
        Dość elastyczny.
        120Nm/2500RPM
        Ale to tak na marginesie, żeby wątku nie zgubić.
        POZDR.
    • Gość: Piotr Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: 192.168.1.* / *.pl 18.10.01, 16:07
      Mam pytanie: jak w Fabii sprawuje się silnik 1.9sdi?
      Ile pali? Jakie przyspieszenia? Czy jest na pompę rozdzielczą czy pompowtryski?
      Co ile serwisuje się Fabię i za ile?
      • Gość: adak Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: 10.9.33.* 18.10.01, 18:54
        Serwisowanie Fabii - co 15 tys., za pierwszy przegląd zapłaciłem 430 pln
      • Gość: Wojtek Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.01, 19:26
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Mam pytanie: jak w Fabii sprawuje się silnik 1.9sdi?

Jezdzilem takim podczas jazdy probnej. Niestety dynamike ma gorsza od 1.4 MPI.
        Jezeli chodzi o niezawodnosc, to mozesz byc spokojny, tak latwo sie go nie
        zarznie. Ten sam silnik jezdzi w Golfie IV co samo w sobie jest jakas gwarancja.

> Ile pali? Jakie przyspieszenia?

Pali mniej niz TDI PD, wiec srednio pewnie ponizej 5 litrow.

Czy jest na pompę rozdzielczą czy pompowtryski?

Ani na to ani na to. Pompowtryskiwacze sa tylko w silnikach z turbo. SDI ma
        zupelnie inaczej rozwiazany wtrysk bezposredni (niestety szczegolow nie znam)

> Co ile serwisuje się Fabię i za ile?

Przeglad olejowy co 15 tys. Przeglad roczny wiadomo co ile :) Przeglad glowny co
        30 tys.
        Koszt przegladu TDI po 15tys. (olej wlasny) to 160 zl

Pozdro.
      • Gość: Andre Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 18.10.01, 23:37
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Mam pytanie: jak w Fabii sprawuje się silnik 1.9sdi?
        > Ile pali? Jakie przyspieszenia? Czy jest na pompę rozdzielczą czy pompowtryski?
        > Co ile serwisuje się Fabię i za ile?

Ponadto: Jaki olej do Fabi na pierwszym przeglądzie.?
        Czy można stosować świece wieloelektrodowe?
        ukłony
        • Gość: Wojtek Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.01, 00:00
          > Ponadto: Jaki olej do Fabi na pierwszym przeglądzie.?

Silnik 1.4 MPI w prostej lini pochodzi od 1.3 pamietajacego jeszcze czasy
          Favoritki, a nawet jeszcze 120-tki. W Felicii optymalnym olejem byl polsyntetyk
          10W40 i raczej nie powinno sie stosowac olejow o nizszej lepkosci (chodzi chyba o
          pompe olejowa). Nie wiem co zmieniono oprocz skoku tloka w Fabii i dlatego
          najpierw poradzilbym sie mechanikow. Osobiscie wlalbym dobrego syntetyka, np.
          Mobil1 5W40 lub Castrol Magnatec 5W40
          Poza tym w instrukcji jest napisane jakie normy olej MUSI spelniac i wlac
          najlepszy, ktory takowe spelnia :)

> Czy można stosować świece wieloelektrodowe?

A dlaczego nie? Lepsze spalanie mieszanki, pewnie nizsze spalanie benzyny i
          wyzsza czystosc spalin.

> ukłony

Rowniez
          • Gość: Andre Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 21.10.01, 12:30
            Dzięki
            A co do instrukcji to w dziale n/t ojeju "czeski film" lub niemieckie normy.
            Nic nie kumam. Dlatego pytałem.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Ali Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: 213.25.84.* 23.10.01, 16:06
              Czy istnieją iakieś opracowania książkowe n/t Fabii ?
              POZDR.
              • Gość: Andre Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 24.10.01, 23:14
                Gość portalu: Ali napisał(a):

> Czy istnieją iakieś opracowania książkowe n/t Fabii ?
                > POZDR.

Obawiam się że nie.
                Ale Fabia to już nie jest samochód dla majsterkowiczów.
                Pan Franek z "warstatu" typu garaż niech łap tam nie pcha.
                W Fabii jest już bardzo zaawansowana elektronika cyfrowa. Są w niej obwody w
                których w jednym kabelku (może nawet w światłowodzie?) płynie wiele sygnałów do
                komputera pokładowego.
                Radzę specjalistyczny serwis (aby dobry się trafił).
                • Gość: Wojtek Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.01, 00:54
                  > W Fabii jest już bardzo zaawansowana elektronika cyfrowa. Są w niej obwody w
                  > których w jednym kabelku (może nawet w światłowodzie?) płynie wiele sygnałów do
                  > komputera pokładowego.

Ten "jeden kabelek" to tzw. MULTIPLEX
                  - jedna wiazka elektryczna, zastepujaca setki przewodow, sterowana cyfrowo.

Pozdro.
                  • Gość: Wojtek Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.01, 01:32
                    Suplement:

"Większość elementów elektronicznych tego samochodu, m.in. elektronicznie
                    sterowany pedał przyspieszenia, sensory w silniku, kontrola układu wspomagania
                    kierownicy, automatyczna skrzynia przekładniowa, ABS, MSR, poduszki powietrzne
                    i wskaźniki, połączone są wewnętrznie przez innowacyjny system transmisji
                    danych CAN Bus. Pozwala on na natychmiastowe i szybkie zmiany danych cyfrowych
                    pomiędzy poszczególnymi elektronicznymi jednostkami sterującymi."
                    • Gość: Andre Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 26.10.01, 18:01

> Suplement:
                      >
                      > "Większość elementów elektronicznych tego samochodu, m.in. elektronicznie
                      > sterowany pedał przyspieszenia, sensory w silniku, kontrola układu wspomagania
                      > kierownicy, automatyczna skrzynia przekładniowa, ABS, MSR, poduszki powietrzne
                      > i wskaźniki, połączone są wewnętrznie przez innowacyjny system transmisji
                      > danych CAN Bus. Pozwala on na natychmiastowe i szybkie zmiany danych cyfrowych
                      > pomiędzy poszczególnymi elektronicznymi jednostkami sterującymi."

Słyszałem nawet o światłowodach, ale to chba nieprawda.
                      Kto wie dlaczego rozwiercono silnik od Felci nie uzyskując ani jednego kM więcej?
                      Pozdr.
                      • Gość: Wojtek Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.01, 18:24

> Słyszałem nawet o światłowodach, ale to chba nieprawda.

Swiatlowody? Nieprawda!

> Kto wie dlaczego rozwiercono silnik od Felci nie uzyskując ani jednego kM więce
                        > j?

Ale za to moment obrotowy wzrosl, jak dobrze pamietam, o 14 Nm
                        Mocy nie przybylo, bo zapewne to co by silnik zyskal po rozwierceniu (a w
                        zasadzie zwiekszeniu skoku tloka) zostalo poswiecone na oltarzu ekologii.
                        Ten silnik spelnia najsurowsza norme emisji spalin Euro 4, a jak wiadomo, np., im
                        wydajniejszy katalizator tym wiecej mocy zabiera.

Pozdro.
                        • Gość: Andre Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 26.10.01, 23:10

>
                          > > Słyszałem nawet o światłowodach, ale to chba nieprawda.
                          >
                          > Swiatlowody? Nieprawda!
                          >
                          > > Kto wie dlaczego rozwiercono silnik od Felci nie uzyskując ani jednego kM
                          > więce
                          > > j?
                          >
                          > Ale za to moment obrotowy wzrosl, jak dobrze pamietam, o 14 Nm
                          > Mocy nie przybylo, bo zapewne to co by silnik zyskal po rozwierceniu (a w
                          > zasadzie zwiekszeniu skoku tloka) zostalo poswiecone na oltarzu ekologii.
                          > Ten silnik spelnia najsurowsza norme emisji spalin Euro 4, a jak wiadomo, np.,
                          > im
                          > wydajniejszy katalizator tym wiecej mocy zabiera.
                          >
                          > Pozdro.

Przepraszam że głupio spytam?
                          A co będzie jak przewiercę katalizator? Na wylot.
                          Zyskam na mocy ?
                          Naprawdę jest mi głupio że o to pytam. Wybaczćie ekolodzy.
                          • Gość: Wojtek Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.01, 23:54
                            > A co będzie jak przewiercę katalizator? Na wylot.
                            > Zyskam na mocy ?

Oczywiscie.

Pytanie faktycznie troche dziwne ;)
                            Po co rozwiercac, jak mozna wymontowac.
                            Zapalency tuningu i ciulania dodatkowych konikow, wyjmuja katalizator a na jego
                            miejsce wsadzaja np. strumienice.
                            • Gość: Andre Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 27.10.01, 20:09

> > A co będzie jak przewiercę katalizator? Na wylot.
                              > > Zyskam na mocy ?
                              >
                              > Oczywiscie.
                              >
                              > Pytanie faktycznie troche dziwne ;)
                              > Po co rozwiercac, jak mozna wymontowac.
                              > Zapalency tuningu i ciulania dodatkowych konikow, wyjmuja katalizator a na jego
                              >
                              > miejsce wsadzaja np. strumienice.

No tak.
                            • Gość: Rycho Re: FABIA - Pytanie do użytkowników IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 29.10.01, 22:13
                              Co do katalizatora to wszędzie słyszę że usunięcie pomaga osiągnąć większą
                              moc.Ja w swoim samochodzie po usunięciu katalizatora oprócz wyrażnie
                              głośniejszej pracy silnika nie zauważyłem żadnego pozytywnego objawu.Nie był
                              ani szybszy ani mniej nie palił.Założyłem go z powrotem i jest chyba lepiej niż
                              bez niego.
    • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 29.10.01, 15:37
      Noszę się z zamiarem kupna Fabji właśnie.
      Wiele postów przeczytałemna tym forum na ten temat.
      Ciekawe zjawisko. Obiektywnie oceniano wiele samochodów.
      Pisano o zaletach i wadach poszczególnych marek.
      Natomiast jeśli idzie o Fabię i inne Skody. To obiektywizm idzie się pieprzyć a
      górę biorą emocje. Zupełnie nie zrozumiałe. Jednak w tym natłoku informacji nie
      było ani jednej konkretnej wady. (no może poza jedną rozpoczynającą
      wątek "Skoda paranoja") Rdzewienie to to fatamorgana lub jakiś niespotykany
      wyjątek. Przecież przez pierwsze 3 lata to nawet 126 i Polonez nie rdzewieje.
      Reacumując uważam ze Fabia jest porównywalna do innych marek z bardzo prostego
      powodu . W dzisiejszych fabrykach technologie są mniej-więcej jednakowe i jakość
      samochodów też. Dla mnie istotny jest wygląd samochodu a Fabia mnie się podoba.
      Zniechęcić do zakupu może mnie wiadomość o wadach tego samochodu.
      CZY KTOŚ SŁYSZAŁ CO W FABII SIĘ PSUJE ?
      • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.01, 16:42

> CZY KTOŚ SŁYSZAŁ CO W FABII SIĘ PSUJE ?

W zasadzie NIC! Pojedyncze przypadki: wspomaganie ukl. kier., tylne zwieszenie
        (po 50 tys.), skrzypiace plastiki. Ale tyle to w kazdej marce aut moze sie
        pojawic.
        Pozdro.
        • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 29.10.01, 20:53

> Gość portalu: Ali napisał(a):
          >
          > > CZY KTOŚ SŁYSZAŁ CO W FABII SIĘ PSUJE ?
          >
          > W zasadzie NIC! Pojedyncze przypadki: wspomaganie ukl. kier., tylne zwieszenie
          > (po 50 tys.), skrzypiace plastiki. Ale tyle to w kazdej marce aut moze sie
          > pojawic.
          > Pozdro.

Jednak troszkę tak. Ale to raczej niedoróbki.
          1.zdeformowana klapka wlewu paliwa.(plastikowa)
          2.źle wyregulowana linka otwierania bagażnika.
          3.drzwi bagażnika trochę klapią i wpuszczają kurz do środka.
          4.źle zamontowano w serwisie centralny zamek który działa z pilota a z kluczyka
          nie można zamknąć i od środka też.
          PZDR.
          • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 29.10.01, 20:54
            P.S.
            Plastyki mi nie trzeszczą.
            • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 30.10.01, 15:46
              To chyba niewiele.
              U konkurencji (sądząc choćby po tym forum) psują się częściej.
      • Gość: bobik Re: FABIA - rdzewienie IP: *.cdmpekao.com.pl 30.10.01, 16:06
        Fabia jest zbyt młoda by ocenić jak rdzewieje, ale odsyłam do auto-moto, w tym
        portalu, gdzie w ocenach awaryjności Felicji "rdzewienie" jest odnotowane
        wyraźnie.
      • Gość: Klient Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.01, 23:09

> Noszę się z zamiarem kupna Fabji właśnie.
        > Wiele postów przeczytałemna tym forum na ten temat.
        > Ciekawe zjawisko. Obiektywnie oceniano wiele samochodów.
        > Pisano o zaletach i wadach poszczególnych marek.
        > Natomiast jeśli idzie o Fabię i inne Skody. To obiektywizm idzie się pieprzyć a
        >
        > górę biorą emocje. Zupełnie nie zrozumiałe. Jednak w tym natłoku informacji nie
        >
        > było ani jednej konkretnej wady. (no może poza jedną rozpoczynającą
        > wątek "Skoda paranoja") Rdzewienie to to fatamorgana lub jakiś niespotykany
        > wyjątek. Przecież przez pierwsze 3 lata to nawet 126 i Polonez nie rdzewieje.
        > Reacumując uważam ze Fabia jest porównywalna do innych marek z bardzo prostego
        > powodu . W dzisiejszych fabrykach technologie są mniej-więcej jednakowe i jakoś
        > ć
        > samochodów też. Dla mnie istotny jest wygląd samochodu a Fabia mnie się podoba.
        > Zniechęcić do zakupu może mnie wiadomość o wadach tego samochodu.
        > CZY KTOŚ SŁYSZAŁ CO W FABII SIĘ PSUJE ?

W drugim dniu uzytkowania spaliło sie sprzegło, dwukrotnie regulowano komputer,
        wymieniano pasek rozrzadu, wymieniono oba logo bo zaszły woda, wymieniono czujnik
        temperatury silnika oraz nie usunieto wady jaka są nadmierne i nierównomierne
        drgania silnika na biegu jałowym Fabia Comfort 68 KM twierdząc, że to nie wada.
        Auto sie prowadzi świetnie ale to za duzo byle czego jak za takie pieniądze
        39000. Przejechałem 28000km.
        • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 06.11.01, 23:36
          O ja cię .....
          A to pech.
          U mnie występują właśnie te drgania.
          Zwróciłem na nie uwagę dopiero wtedy gdy je ktoś opisał.
          Występują na wolnych obrotach i są niezauważalne.
          Dosłownie leciutkie wibracje ( o dziwo wyczuwalne tyłkiem)
          Spalić sprzęgło pierwszego dnia?
          Gratuluję temperamentu
          Pozdr.
          • Gość: bbc Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 10.9.33.* 07.11.01, 11:35

> O ja cię .....
            > A to pech.
            > U mnie występują właśnie te drgania.
            > Zwróciłem na nie uwagę dopiero wtedy gdy je ktoś opisał.
            > Występują na wolnych obrotach i są niezauważalne.
            > Dosłownie leciutkie wibracje ( o dziwo wyczuwalne tyłkiem)
            > Spalić sprzęgło pierwszego dnia?
            > Gratuluję temperamentu
            > Pozdr.
            U mnie to samo lekkie drgania na jałowym - nikomu w niczym nie przeszkadzają.
            Pozdr.

• Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 06.11.01, 23:38
          P.S.
          Pasek rozrządu a nie łańcuszek ?
      • Gość: rabi Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 194.242.39.* 07.01.02, 20:05
        Przejechałem moją Fabią (Classic 44kW) 3tys. i jestem zachwycony. Mogę Ci
        jednak napisać o paru niedogodnościach, do których kupując Fabię będziesz
        musiał się przyzwyczaić:
        - jednak ciut przymały bagażniczek,
        - oparcie tylnych siedzeń po złożeniu nie tworzy z podłogą bagażnika równej
        powierzchni tylko jakby schodek w dodatku pochyły, trudni więc przewozić duże,
        płaskie przedmioty,
        - trudny dostęp do regulacji kąta pochylenia oparć przednich siedzeń,
        - dość szerokie progi, prawie zawsze przy wysiadaniu się zawadza (kobitki na
        obcasach)
        - pokrętła od temperatury, wentylatora i kierunku nawiewu trochę za małe,
        Poza tymi drobiazgami auto super. Polecam.
        PS. Kup czarną. Jest piękna...
    • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 04.11.01, 20:03
      Hej Skodziarze !! Nie spać!!
      Bo Wam kapelusze ukradną !!

ukłony
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 05.11.01, 17:54

> Hej Skodziarze !! Nie spać!!
        > Bo Wam kapelusze ukradną !!
        >
        > ukłony

siup !
    • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 12.11.01, 11:10
      Potwierdzam pozytywne opinie
      To świetny samochód
      Niemiecka precyzja Czeski Temperament
      He he he
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 13.11.01, 22:17

> Potwierdzam pozytywne opinie
        > To świetny samochód
        > Niemiecka precyzja Czeski Temperament
        > He he he

???????????????????????????
        bardzo śmieszne.
        No gdyby Czeszki temperament to mogę pogadać
        hej.
    • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 16.11.01, 22:33
      Jakie planujecie opony na zimę i w jakiej cenie ?
      Do Fabii ma się rozumieć.
      Pozdr.
      • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 19.11.01, 11:12

> Jakie planujecie opony na zimę i w jakiej cenie ?
        > Do Fabii ma się rozumieć.
        > Pozdr.

Na polski racze nie licz .
        Chyba nie produkują.
    • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 19.11.01, 16:14

> Chętnie poczytam na temat jakości tego samochod.
      > Sam mogę na razie wytknąć następujące niedoróbki:
      > -źle wyregulowana linka klapy badażnika, nie mogłem otworzyć,podkręciłem nieco
      > i działa. Tylko odgłos wydaje jak klapa od śmietnika.
      > -przestał działać wewnętrzny obieg powietrza
      > -radio totalny złom
      > -brzęczą elementy w drzwiach od głośników
      > -w serwisie źle założyli centr.zamek. prawidłwo zamyka i otwiera z pilota
      > natomiast kluczykiem można tylko otworzyć.
      > -Reszta OK. Samochód ma ZNAKOMITY układ jezdny REWELACJA!!!
      > POZDR. Andre
      > P.S proszę o opinie tylko posiadaczy tych autek.
      > Poglądy zfrustrowanych posiadaczy zachodniego złomu poskładanych jak
      > Frankeinstein ze zwłok znalezionych na szrotach to ja znam, PARANOJA

Sarasto ma taki samochód "FRAINKEINSTEIN"
      Garażowi składacze byli pijani i pospawali kilka marek do siebie.
      Po malowaniu efekt był dobry.
      Ale sarasto poczytał wszystkie wątki o skodzie (większość sam pozakładał)
      i wyszło mu że skoda to auto w sam raz dla niego.
      Widziano Go jak przymierzał kapelusze.
    • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 19.11.01, 23:17
      Ktoś napisał że silnik 1,4 68KM to starocie.
      Czy to bardzo źle. Mnie spisuje się dobrze.
      Może ktoś wie więcej na temat tego silnika?
      Pozdr.
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 24.11.01, 00:32

> Ktoś napisał że silnik 1,4 68KM to starocie.
        > Czy to bardzo źle. Mnie spisuje się dobrze.
        > Może ktoś wie więcej na temat tego silnika?
        > Pozdr.

???????
        • Gość: Prospero Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.ifj.edu.pl 27.11.01, 13:04
          Drogi Andre,
          Widze, ze zaden uzytkownik silnika 1.4 68 KM nie kwapi sie z odpowiedzia. Ja
          znam go tylko z opowiesci.
          Jak pewnie wiesz, jest to zmodernizowana wersja silnika z Favorit. Jego glowna
          wada polega na tym, ze ma zawory nie w tym miejscu co trzeba, przez co fala
          cieplna rozchodzi sie malo optymalnie i spalanie jest nieco wieksze niz w
          nowoczesnych silnikach (jak 1.4 16V). Jednak rekompensuje to nizsza cena samego
          silnika. Jak chodzi o awaryjnosc, niemieccy mechanicy okreslaja go
          brzydko: "eine echte Scheisse". Moze to byc kwestia uprzedzenia, moze
          rzeczywiscie wzgledna awaryjnosc maja nieco wieksza, jednak silnik i tak psuje
          sie rzadko. Uzytkownicy bardzo go sobie chwala, osiagi ma bez zarzutu.

Decydujace o jakosci Fabii sa inne elementy. Poczynajac od karoserii, ktora
          posiada zmienna grubosc blachy - wieksza tam, gdzie ma to znaczenie
          konstrukcyjne, poza tym mala, zeby zachowac rozsadna mase. Dlaczego Fabia tak
          dobrze sie prowadzi? Wysle, ze chodzi o trzy elementy: samo zawieszenie, ale
          takze platforme z wlasciwym rozstawem kol i osi oraz "inteligentne" wspomaganie
          ukladu kierowniczego. Sila wspomagajaca jest zmienna, okreslana na biezaco na
          podstawie aktualnych parametrow, np. obciazenia osi, a przede wszystkim
          predkosci auta. Daje to pelna precyzje tego ukladu w kazdej sytuacji. Dodatkowo
          oszczedza paliwo, bo uklad wspomagania czesto pozostaje w stanie uspienia.
          Trzeba tez wspomniec o skrzyni biegow, tak skonstruowanej, aby nie przenosila
          zadnych wibracji do wnetrza auta. Temu sluzy tez hydrauliczne sprzeglo.
          Z innych nowatorskich rozwiazan mamy klimatyzacje, o ktorej moznaby napisac
          osobny artykul.

Z siedmiu silnikow istotne sa dwa: nowoczesny benzynowy 1.4 16V 75 KM oraz TDI,
          dzieki ktoremu Fabia stala sie juz w Niemczech legenda. Zacytuje tylko jednego,
          przypadkowego uzytkownika: "Do prowadzenia tego auta powinno byc wymagane nie
          prawo jazdy, ale zezwolenie na posiadanie broni".

Mysle, ze powodzenie Fabii wynika z wyjatkowego dopasowania do porzeb
          przecietnej rodziny - jest niby mala, a rownoczesnie wygodna i przestronna (np.
          do kombi wchodzi duzy wozek dzieciny), do tego atrakcyjna cenowo. Dlatego Fabia
          kombi zdobyla w tym roku tytul "Auto der Vernunft" - Samochod Rozsadku.

Pozdrawiam wszystkich,
          • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 28.11.01, 21:09
            Dzięki Prospero
            Ale dlaczego mam kupic spluwę
            Bo jeśli to konieczne moę tanio kałacha zanabyć.
            Mieszkam blisko Ukraińskiej granicy.
            Pozdr
    • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 20.11.01, 18:50
      No szkodniki ! Do boju !
      • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 21.11.01, 17:46

> No szkodniki ! Do boju !

NO !!
        • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 29.11.01, 22:21

>
          > > No szkodniki ! Do boju !
          >
          > NO !!

Że co ?

Kto coś wie o awaryjności Fabji?
          W soboę mam pierwszy przegląd.
          Na co mam zwrócić uwagę ? Na razie nic specjalnego się nie dzieje.
          Pozdr.
          • Gość: Prospero Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.ifj.edu.pl 30.11.01, 12:17
            W egzemplarzach produkowanych na samym poczatku psulo sie wspomaganie
            kierownicy. Obecnie czeste sa narzekania na przegrzewanie sie tarcz hamulcowych
            (wibracje w czasie hamowania). Jednak zdarza sie to chyba tylko wtedy, gdy ktos
            stale jezdzi po autostradach niemieckich - tam trzeba co kilka minut hamowac ze
            180 do 80. Sporadycznie wystepuja tez problemy z elektronika, np. orgia
            swiatelek ostrzegawczych, ktora znika potem samoistnie, zostawiajac jedynie
            zapisy bledow w pamieci.
            Jesli nic zlego sie nie dzieje, lepiej zeby serwis ograniczyl sie do rutynowych
            czynnosci.
            Tak naprawde, o awaryjnosci Fabii porozmawiamy za trzy, cztery lata.
            Pozdrawiam,
            • Gość: bb Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.lodz.gazeta.pl 30.11.01, 13:27
              W mojej Fabii (31 tys - półtora roku) walnęła ostatnio pompa wody. JAk
              poinformowano mnie w serwisie - to częsta usterka.
              Poza tym odpukać nic się nie dzieje. Autko super, wspomaganie i układ jeezdny
              rewelacja.
            • Gość: x Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.czajen.pl 30.11.01, 13:48
              Gość portalu: Prospero napisał(a):

> W egzemplarzach produkowanych na samym poczatku psulo sie wspomaganie
              > kierownicy. Obecnie czeste sa narzekania na przegrzewanie sie tarcz hamulcowych
              >
              > (wibracje w czasie hamowania). Jednak zdarza sie to chyba tylko wtedy, gdy ktos
              >
              > stale jezdzi po autostradach niemieckich - tam trzeba co kilka minut hamowac ze
              >
              > 180 do 80. Sporadycznie wystepuja tez problemy z elektronika, np. orgia
              > swiatelek ostrzegawczych, ktora znika potem samoistnie, zostawiajac jedynie
              > zapisy bledow w pamieci.
              > Jesli nic zlego sie nie dzieje, lepiej zeby serwis ograniczyl sie do rutynowych
              >
              > czynnosci.
              > Tak naprawde, o awaryjnosci Fabii porozmawiamy za trzy, cztery lata.
              > Pozdrawiam,
              a jaka fabia pojedzie 180km
              • Gość: Wojtek Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.01, 23:02
                Gość portalu: x napisał(a):

> a jaka fabia pojedzie 180km

Moja. I nawet duzo szybciej niz 180 !!!
                1.9 TDI smignie i dwiescie :))))
    • Gość: MM FABIA z silnikiem 1.4/55kW automat IP: 10.254.0.* 30.11.01, 20:59
      Czy ktoś ze skodziarzy zetknął się z tym autkiem, a może
      nawet jeździ. Proszę o uwagi.
    • Gość: Mirek Nie-użytkownik. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 30.11.01, 23:42
      Przejrzałem tę blisko setkę postów i aż mnie wzruszenie ogarnęło. Odśpiewałbym
      nawet czeski hymn, ale nie znam.
      Ciekawi mnie jakie dotychczas auta posiadali piewcy Fabii. To może wiele
      wyjaśnić.
      • Gość: Andre Re: Nie-użytkownik. IP: *.pcplus.com.pl 01.12.01, 16:37
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Przejrzałem tę blisko setkę postów i aż mnie wzruszenie ogarnęło. Odśpiewałbym
        > nawet czeski hymn, ale nie znam.
        > Ciekawi mnie jakie dotychczas auta posiadali piewcy Fabii. To może wiele
        > wyjaśnić.

Przed Fabią było Uno , Citroen Visa , Ford Tranzit
        Czy wiele wyjaśniłem?
        Pozdr.
        • Gość: Mirek Re: Nie-użytkownik. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 01.12.01, 17:18

> Gość portalu: Mirek napisał(a):
          >
          > > Przejrzałem tę blisko setkę postów i aż mnie wzruszenie ogarnęło. Odśpiewa
          > łbym
          > > nawet czeski hymn, ale nie znam.
          > > Ciekawi mnie jakie dotychczas auta posiadali piewcy Fabii. To może wiele
          > > wyjaśnić.
          >
          > Przed Fabią było Uno , Citroen Visa , Ford Tranzit
          > Czy wiele wyjaśniłem?
          > Pozdr.

Wszystko jasne! 15-25 lat różnicy. W samochodach 10, góra 15 lat to generacja.
          Jak mój tata zmienił Heliosa na najtańsze 19-calowe SONY to też był zachłyśnięty.
      • Gość: Wojtek Re: Nie-użytkownik. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.01, 18:39

> Przejrzałem tę blisko setkę postów i aż mnie wzruszenie ogarnęło. Odśpiewałbym
        > nawet czeski hymn, ale nie znam.
        > Ciekawi mnie jakie dotychczas auta posiadali piewcy Fabii. To może wiele
        > wyjaśnić.

A myslisz, ze do Fabii wsiedli byli uzytkownicy BMW, Mercedesow, Audi czy
        Lexusow???
        • Gość: Mirek Re: Nie-użytkownik. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 19:43

> A myslisz, ze do Fabii wsiedli byli uzytkownicy BMW, Mercedesow, Audi czy
          > Lexusow???
          Myślę, że użytkownicy powyższych powinni czym prędzej iść po rozum do głowy i
          szybko przesiąść się do Skody, póki jeszcze jest szansa że znajdą kupca na te
          swoje "limuzyny".

A mówiąc poważnie, to nie mam nic przeciwko Skodzie. Auta jak każde inne, tylko
          że właściciele, średnio biorąc, nieco przesadzają w zachwytach.

• Gość: Wojtek Re: Nie-użytkownik. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.01, 23:00

> Gość portalu: Wojtek napisał(a):
            >
            > > A myslisz, ze do Fabii wsiedli byli uzytkownicy BMW, Mercedesow, Audi czy
            > > Lexusow???
            > Myślę, że użytkownicy powyższych powinni czym prędzej iść po rozum do głowy i
            > szybko przesiąść się do Skody, póki jeszcze jest szansa że znajdą kupca na te
            > swoje "limuzyny".
            >
            > A mówiąc poważnie, to nie mam nic przeciwko Skodzie. Auta jak każde inne, tylko
            >
            > że właściciele, średnio biorąc, nieco przesadzają w zachwytach.
            >

A mnie sie po prostu wydaje, ze to jest reakcja na niewybredne kpiny ze skody
            niektorych forumowiczow. Gwaltowny atak - gwaltowna obrona.
            Sam nie twierdze, ze Skoda to Mercedes, ale warto by bylo najpierw pojezdzic a
            potem sie wypowiadac. Sam jestem mile zaskoczony...oczywiscie relatywnie.
    • civic_vtec (101) Andre, G R A T U L A C J E ... 01.12.01, 19:09
      z okazji przejścia Twojego wątku przez setkę. Rzadkość to na tym forum.

Uważaj tylko od tej pory na videoradary, autokamery i tych z suszarkami.
      Wchodzisz w strefę zakazaną ;)

Pozdrawiam
      Vtec
      • Gość: Andre Re: (101) Andre, G R A T U L A C J E ... IP: *.pcplus.com.pl 01.12.01, 19:18
        civic_vtec napisał(a):

> z okazji przejścia Twojego wątku przez setkę. Rzadkość to na tym forum.
        >
        > Uważaj tylko od tej pory na videoradary, autokamery i tych z suszarkami.
        > Wchodzisz w strefę zakazaną ;)
        >
        > Pozdrawiam
        > Vtec
        Dzięki.
        Właśnie dziś miałem I-szy przegląd.
        Zafundowałem mojej Fabci olejek 0W40 Mobil 1 i przednie chlapacze.
        Ciekawe jak mi się odwdzięczy.
        Pozdrawiam wszystkich .
        • civic_vtec Re: (101) Andre, G R A T U L A C J E ... 01.12.01, 20:12

> Zafundowałem mojej Fabci olejek 0W40 Mobil 1 i przednie chlapacze.
          > Ciekawe jak mi się odwdzięczy.

Podrap ją jeszcze po kierownicy, a będzie Ci mruczeć podczas jazdy ;)

Tylko nie zaśnij od tej mruczanki!!!

Pozdrawiam
          Vtec
          • Gość: Andre Re: (101) Andre, G R A T U L A C J E ... IP: *.pcplus.com.pl 01.12.01, 22:43
            civic_vtec napisał(a):

>
            > > Zafundowałem mojej Fabci olejek 0W40 Mobil 1 i przednie chlapacze.
            > > Ciekawe jak mi się odwdzięczy.
            >
            > Podrap ją jeszcze po kierownicy, a będzie Ci mruczeć podczas jazdy ;)
            >
            > Tylko nie zaśnij od tej mruczanki!!!
            >
            > Pozdrawiam
            > Vtec

Wszystkiego nie powiem.
            Ale zauważcie że Fabia jest rodzaju żeńskiego.
            p.s.
            Oponki zimowe też dostała.
            p.s. p.s.
            Qrna dopiero na to wpadłem. Wcześniejsze moje auta były dla mnie milsze gdy były
            właśnie rodzaju żeńskiego.
        • Gość: rabi Re: (101) Andre, G R A T U L A C J E ... IP: 194.242.39.* 07.01.02, 20:14
          A właśnie. Ile kosztują pzrednie chlapacze do Fabii"?
    • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 13.12.01, 15:46
      Po co te gratulacje ? Zbyt długo to trwało.
      Jeden specjalista od łysych opon pobił ten rekord w dwa dni !!!
      pozdr.
    • Gość: szatan FABIA atakuje :))))))..(n/t) IP: 10.128.128.* 13.12.01, 22:20
      • Gość: Andre Re: FABIA atakuje :))))))..(n/t) IP: *.pcplus.com.pl 16.12.01, 11:18
        Gość portalu: szatan napisał(a):

Kogo atakuje??
        Raczej jest atakowana i to bezpardonowo.
        Ale nic to.Bezawaryjności Fabii już nikt o zdrowych zmusłach nie kwestje.
        W telewizorze pokazywali POLO IV zbudowany na podwoziu Fabii
        I co Panie i Panowie, niezłe autka.
        p.s. Drudzy użytkownicy uszy do góry
        Kupiliście super autka i nie bójcie się o tym pisać, choć piana toczyć się będzie
        z pysków szanownych adwersaży.
        POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE
        • Gość: Ali Re: FABIA atakuje :))))))..(n/t) IP: 213.25.84.* 17.12.01, 15:05

> Gość portalu: szatan napisał(a):
          >
          >
          > Kogo atakuje??
          > Raczej jest atakowana i to bezpardonowo.
          > Ale nic to.Bezawaryjności Fabii już nikt o zdrowych zmusłach nie kwestje.
          > W telewizorze pokazywali POLO IV zbudowany na podwoziu Fabii
          > I co Panie i Panowie, niezłe autka.
          > p.s. Drudzy użytkownicy uszy do góry
          > Kupiliście super autka i nie bójcie się o tym pisać, choć piana toczyć się będz
          > ie
          > z pysków szanownych adwersaży.
          > POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE

A jednak kapelusze się powystraszały.
          Siedzą jak mysz pod miotłą.
          I słusznie.
          Bo z chamstwem to siłom i godnościom osobistom .....
          CZE.
          • Gość: Andre Re: FABIA atakuje :))))))..(n/t) IP: *.pcplus.com.pl 17.12.01, 19:38
            No właśnie.
            Za herezje Druida na temat opon zimowych o których zielonego pojęcia nie ma bo
            ich nie zakłada oberwał on nieco.
            Jednak przeważnie były to dyskusje, przekonywania i argumenty.
            Natomiast ja za to że mam dobre zdanie o Fabii (na innych modelach się nie znam)
            dostałem ponad dwie setki postów tylko w jednym wątku o tym jakim to jestem
            kretynem. Ktoś był łaskaw nazwać mnie palantem a kto inny czymś jeszcze gorszym
            Niezła ciekawostka ?
            Pozdr.
            • Gość: Krzysiek Re: FABIA atakuje :))))))..(n/t) IP: 192.168.1.* 18.12.01, 11:55

>> Natomiast ja za to że mam dobre zdanie o Fabii (na innych modelach się nie znam
              > )
              > dostałem ponad dwie setki postów tylko w jednym wątku o tym jakim to jestem
              > kretynem. Ktoś był łaskaw nazwać mnie palantem a kto inny czymś jeszcze gorszym
              > Niezła ciekawostka ?

Ciekawostka niezła. Ale mam wrażenie, że wynika to raczej z niewiedzy lub
              zazdrości, że komuś autosprawuje się wręcz bez zarzutu. Myślę, że wszystkich
              tych, którzy potrafią wyłącznie upiększać swoje wypowiedzi przypisując głupotę
              innym, trzeba brać tak na 50% i potem podzielić na cztery. Jeśli idzie o mnie, to
              moje zdanie jest również dobre. Mam osobiście dobre zdanie o Fabii, bez względu
              na to, że czasem coś poprawie czy dokręcę. Pozdrawiam wszystkich wyzywanych za
              upodobania.

• Gość: Andre Re: FABIA atakuje :))))))..(n/t) IP: *.pcplus.com.pl 18.12.01, 20:43
                Nareszcie kropla miodu na mije skołatane serce.
                Dzięki!!
                Pozdrawiam.
    • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 18.12.01, 23:33
      Po przeglądzie w/wym usterki usunięto.
      Dopiero przy odbiorze przypomniało mi się że nie domyka się klapka wlewu paliwa.
      Plastikowy element jest zdeformowany.
      W pozostałych egzemplażach w salonie to samo.
      Pozdr.
    • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 20.12.01, 15:15
      Widzę ze PARANOJA lepsza o Fabii
      Szkoda mi Was, Kapelusze.
      cze.
      • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 20.12.01, 19:25

> Widzę ze PARANOJA lepsza o Fabii
        > Szkoda mi Was, Kapelusze.
        > cze.

Pod innymi czapkami jeszcze gorzej.
        • Gość: Ali Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: 213.25.84.* 22.12.01, 14:42

>
          > > Widzę ze PARANOJA lepsza o Fabii
          > > Szkoda mi Was, Kapelusze.
          > > cze.
          >
          > Pod innymi czapkami jeszcze gorzej.

Gdybym ja musiał jeździć Fabią to bym jeździł w pokrowcu!
          Ha Ha He He Hi Hi Ho Ho !!!!!!
          Wesołych Świąt !!
          • Gość: Andre Re: FABIA - Opinie użytkowników IP: *.pcplus.com.pl 22.12.01, 19:45

>
            > > Gość portalu: Ali napisał(a):
            > >
            > > > Widzę ze PARANOJA lepsza o Fabii
            > > > Szkoda mi Was, Kapelusze.
            > > > cze.
            > >
            > > Pod innymi czapkami jeszcze gorzej.
            >
            > Gdybym ja musiał jeździć Fabią to bym jeździł w pokrowcu!
            > Ha Ha He He Hi Hi Ho Ho !!!!!!
            > Wesołych Świąt !!

Dowcip z taaaaaką brodą i był o Syrence
            Wesołych Świąt.
    • Gość: Mar Ja, jako krytyk Skód i kapeluszników... IP: 213.25.197.* 20.12.01, 20:33
      powiem, że Fabia byłaby nawet całkiem całkiem (ja nawet lubię takie proste
      kanciaste formy), gdyby:

1) była dostępna w wersji 3 drzwiowej, z jasną skórą lub welurem
      2) miała jakiś mocny silnik (90-100 KM)

A tak, to jest nijaka i kapelusznicka. I taka będzie na wieki wieków amen.
    • Gość: Prospero Re: FABIA - dane techniczne IP: *.ifj.edu.pl 21.12.01, 15:45
      Znalazlem dosc szczegolowy opis Fabii:
      all4engineers.de/all4engineers/pdf/atz/a01-00-13.pdf
      Pozdrawiam.
      • Gość: Andre Re: FABIA - dane techniczne IP: *.pcplus.com.pl 21.12.01, 18:53
        Gość portalu: Prospero napisał(a):

> Znalazlem dosc szczegolowy opis Fabii:
        >
        > Pozdrawiam.

Bardzo ciekawe .Polecam wszystkim.
        Nawet tym co się brzydzą Skodą.
        Był kiedyś wątek n.t. zależności mocy i momentu obrotowego.
        Na w/wym. stronie są odpowiednie wykresy.
        Potrzebny Acrobat Reader
        Pozdr.

• Gość: kwak Re: FABIA taki sobie prezencik IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 22:30
          przegląd w Fabii wiąże się z możliwością otrzymania czegoś na kształt
          assistance tzn. oferują w razie awarii pomoc typu holowanie, nocleg czy
          samkochód zastępczy - wszystko w cenie przeglądów, które należy wykonywać w
          przepisanych terminach i przebiegach. Andre - sympatyczny pomysł na wątek - a
          wątek po byku! Zaglądam regularnie. PZDR
          • Gość: TOYA Re: FABIA taki sobie prezencik IP: 192.168.6.* 22.12.01, 21:19
            Rany Boskie ludzie ciągniecie ten temat od października - czy Wam się jeszcze
            nie znudził ? Jest tyle ciekawszych spraw. Zlitujcie się IDĄ ŚWIĘTA. Pzdr.
            • Gość: Andre Re: FABIA taki sobie prezencik IP: *.pcplus.com.pl 22.12.01, 21:58
              Gość portalu: TOYA napisał(a):

> Rany Boskie ludzie ciągniecie ten temat od października - czy Wam się jeszcze
              > nie znudził ? Jest tyle ciekawszych spraw. Zlitujcie się IDĄ ŚWIĘTA. Pzdr.

Ooo! Cześć TOYA. Jeszcze Ci nie przeszło?
              W takim razie oświadczam uroczyście że twój Yaris jast debeściak i Ty w nim też!!
              Wesołych Świąt.
            • Gość: ALI Re: FABIA taki sobie prezencik IP: 213.25.84.* 29.12.01, 13:51
              Gość portalu: TOYA napisał(a):

> Rany Boskie ludzie ciągniecie ten temat od października - czy Wam się jeszcze
              > nie znudził ? Jest tyle ciekawszych spraw. Zlitujcie się IDĄ ŚWIĘTA. Pzdr.
              To po co tu włzisz?
              Pilnuj swego wątku o najbrzydszym samochodzie ostatniego 10-ciolecia.
              PZDR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka