ebola_zaire 04.05.06, 20:54 Witam Chce kupic w ciagu najblizszysz 3 tygodni Audi. Nie moge sie zdecydowac co wybrac, moze doradzicie mi co lepsze A4 rok 1998-2000 czy A6 1996-1998? I dlaczego ten model jest lepszy? Dziekuje Link Zgłoś Obserwuj wątek
ebola_zaire Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 04.05.06, 20:56 ebola_zaire napisał: zapomnialem dodac ze interesuje mnie tylko diesel Link Zgłoś
mike68 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 04.05.06, 22:31 jezeli diesel to tylko 1.9 bo 2.5 nie mają dobrej opini , wysokie koszty i awaryjność a ten 1.9 najlepiej pracuje w A4 bo do A6 trochę za słaby - osobiscie wolałbym A6 bo wieksze i bardziej komfortowe - w Twoim przypadku wybrał bym jednak A4 i w wersji Avant chyba ze masz fundusze na zakup A6 z modelu 2000r - acha , jak być trafił na quattro to by było coś , ja tego nie mam ale w nastepnym moim Audi już bedzie w standardzie Link Zgłoś
deflekt0r Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 04.05.06, 23:51 > jezeli diesel to tylko 1.9 bo 2.5 nie mają dobrej opini , wysokie koszty i > awaryjność a ten 1.9 najlepiej pracuje w A4 bo do A6 trochę za słaby - > osobiscie wolałbym A6 bo wieksze i bardziej komfortowe - w Twoim przypadku > wybrał bym jednak A4 i w wersji Avant chyba ze masz fundusze na zakup A6 z > modelu 2000r - acha , jak być trafił na quattro to by było coś , ja tego nie > mam ale w nastepnym moim Audi już bedzie w standardzie Co ty czlowieku gadasz!!!! Jezeli juz cos to audi z lat 95-97 bylo jednym z najekonomiczniejszych samochodow poprzedniej dekady. Po roku 97 roku zaczela sie makabra dopiero a ty mowisz zeby kupic z roku 2000. Klepiesz a raczej piszesz co ci na palce najdzie, nie biorac za to odpowiedzialnosci. Po 98 roku a6 to jezdzaca studnia bez dna. Wpedzasz ta osobe w ogromne koszty. Wystarczy zasiegnac opinii normalnych osob a nie jakis plotek. Nie kupuj a6 drugiej generacji napewno. Psuja sie w niej w wiekszosci samochodow: pompa paliwa(koszt ok 8tys zlotych), skrzynia biegow(naprawa 2-3k pln), wahacze co chwila do wymiany itd itd. Kup a4 z 2000 roku najlepiej. A cymbaly jakies izydy koniobijcy na widok citroenow na lawecie nie maja nawet prawa znac prawdy o samochodach bo widzialy je tylko w internecie na zdjeciach. Jak juz pisalem audi drugiej gen.-strata pieniedzy i nerwow-wiem bo sam jezdzilem takim autem, przeszedlem przez wiekszosc usterek i wiem ile tych audi sie psuje. A4 z 2000 roku zdecydowanie z mocnym 1,9tdi! Link Zgłoś
ebola_zaire Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 05.05.06, 00:04 deflekt0r napisał: > Jak juz pisalem audi drugiej gen.-strata pieniedzy i nerwow-wiem bo sam > jezdzilem takim autem, przeszedlem przez wiekszosc usterek i wiem ile tych audi > > sie psuje. A4 z 2000 roku zdecydowanie z mocnym 1,9tdi! Rzeczowo, fachowo i...na temat Dziekuje Link Zgłoś
devote Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 05.05.06, 00:40 ebola_zaire napisał: > Rzeczowo, fachowo i...na temat > Dziekuje a z kad wiesz ze on mowi prawde? :) Link Zgłoś
deflekt0r Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 05.05.06, 09:32 dobrze ze wie. znam sie na problemach audi a6 drugiej generacji jak malo kto. a skad czerpie wiadomosci? od klientow i wspolpracownikow-czytaj siedze w bogato pojetej branzy motoryzacyjnej wiele lat Link Zgłoś
mike68 Re: piszesz powaznie?? 06.05.06, 16:20 ja pisałem o A6 tym do liftu w 2001 roku a co możesz napisac o modelach A2 z 2.5TDi po 2002 roku ?? obecnie mam A4 i chcę zmienić Chciał bym A4 ponownie / mam model 99 / ale te od 2002 roku są ciasne w srodku zwłaszcza z tyłu dlatego jezeli mnie nie będzie stać na Allroad'a to kupie A6 po 02 roku a może jednak A4 ???? Link Zgłoś
ebola_zaire Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 04.05.06, 23:59 mike68 napisał: > jezeli diesel to tylko 1.9 bo 2.5 nie mają dobrej opini , wysokie koszty i > awaryjność a ten 1.9 najlepiej pracuje w A4 bo do A6 trochę za słaby - > osobiscie wolałbym A6 bo wieksze i bardziej komfortowe - w Twoim przypadku > wybrał bym jednak A4 i w wersji Avant chyba ze masz fundusze na zakup A6 z > modelu 2000r - acha , jak być trafił na quattro to by było coś , ja tego nie > mam ale w nastepnym moim Audi już bedzie w standardzie Jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych mozesz mi powiedziec czym sie rozni A4 od A4 Avant? sporo osob na tym forum pisze o Avant ze lepszy tyle ze ja nie wiem w czym :> W kraju w ktorym mieszkam np. A6 jest duzo tansze od A4 [ok. 5000 zl tansze, a A4 od A3. Im mniej popularne auto tym tansze, nie wiem jak to jest w PL Pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 05.05.06, 07:48 Tylko A6 i tylko z silnikiem 2.5 tdi, nie ma nawet co porownywac tych samochodow bo dzieli je wiecej niz 1 klasa . Ci co pisza ze A6 drugiej generacji sie psuje ponadprzecietnie i ze silnik 2.5 jest awaryjny nie maja pojecia o rzeczy. Sam aktualnie jezdze druga generacja A6 samochod calkowicie bezproblemowy zreszta poprzednia generacja rozwniez taka byla . Link Zgłoś
deflekt0r Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 05.05.06, 09:38 no ja jezdzilem. wymienilem:pompe paliwa(8k pln), regeneracja skrzyni biegow 3k pln, wahacze wymieniane po 2 razy. i naprawde do tego przyznaje sie tez audi ze sa problemy z tymi autami a znajduje to takze potwierdzenie w rankingach adac. A czemu wahacze sie psuja? bo do 2002 roku montowali jest na podnosniku gdy nie wystepowaly na nie zadne obciazenia. po zejsciu z podnosnika od razu wahacze byly nadwyrezane. dopiero pod koniec produkcji zmienili sposob montowania wahaczy, w 2002 takze zmienili pompy paliwa(i naprawde jezeli jeszcze nie miales problemow z nia to cie czekaja albo poprzedni wlasciciel-jezeli taki byl-juz to przeszedl). I jestem pewien ze mam znacznie wieksze pojecie rzeczy o problemach aut na polskich drogach. Link Zgłoś
waskes29 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 05.05.06, 10:21 deflekt0r napisał: > no ja jezdzilem. wymienilem:pompe paliwa(8k pln) Aha to jezeli ty wymieniles pompe paliwa to znaczy ze to awaryjny silnik?A wiesz chociaz jaka pompa -typ? Tak sie sklada ze to jedna z najlpeszych pomp rozdzielczowych z tamtych lat.Do tej pory nowsza jej wersje stosuje sie m.in w BMW 320d. Jesli chodzi o koszt to znajdz tansza pompe do nowoczesnych diesli ,a zes glupi to zaplaciles 8 tys kiedy calkowita regenrecja to koszt ok 2tys i trzeba naprawde sie postarac zeby zajezdzic ta pompe.Zapytaj pierwszy lepszy servis Boscha to ci powiedza cos na ten temat. , regeneracja skrzyni biegow 3k > pln, wahacze wymieniane po 2 razy. Wahacze sa znacznie trwalsze niz np w A4 i wytrzymuja bez problemu przebiegi ok 100-150tys a koszt kompletu nowych dobrej firmy z wymiana miesci sie w cenie ok 1.8tys zl i nie problem jest kupic jeszcze taniej. i naprawde do tego przyznaje sie tez audi z > e sa problemy z tymi autami a znajduje to takze potwierdzenie w rankingach adac Czego masz potwierdzenie w statystykach ADAC?Wiesz o czym piszesz ? www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist1.shtml > > A czemu wahacze sie psuja? bo do 2002 roku montowali jest na podnosniku gdy nie > wystepowaly na nie zadne obciazenia. po zejsciu z podnosnika od razu wahacze b > yly nadwyrezane. dopiero pod koniec produkcji zmienili sposob montowania wahacz > y, w 2002 takze zmienili pompy paliwa(i naprawde jezeli jeszcze nie miales prob > lemow z nia to cie czekaja albo poprzedni wlasciciel-jezeli taki byl-juz to prz > eszedl). > > I jestem pewien ze mam znacznie wieksze pojecie rzeczy o problemach aut na pols > kich drogach. Nie sadze zebys mial jakies pojecie wieksze .Takie przypadki dotycza kazdej marki i ma to zwiazek z sposobem uzytkowania lub pojedyncze przypadki. A6 C5 uwazany jest jeden z mniej awaryjnych samochodw w swojej klasie ,pewnie ze nie ma co porownywac z Corolla ale nie ta klasa samochodow .Ja mam swoje audi prawie rok i jedyna usterka to uszkodzenie silownika centralnego zamka .Zrobil u mnie do tej pory ok 30tys km a na liczniku ma prawie 280tys. Ale ja mam silnik 2.8 co nie zmienia faktu ze 2.5TDI to bardzo trwaly i bezproblemowy silnik .Poczytaj sobie opinie uzytkownikow na autocentrum. Link Zgłoś
ebola_zaire Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 06.05.06, 16:04 Podbijam watek, jeszcze sie nie zdecydowalem :( Teraz zaczelo mi "chodzic po glowie" kupno Passat [1999 rok z silnikiem Diesel, 140000 mil przebiegu]. Moge kupic w kazdej chwili tylko czy warto? czy lepszy ten passat od A4 [1997 rok, 89000 mil, Diesel]? Doradzcie prosze Link Zgłoś
waskes29 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 06.05.06, 16:24 ebola_zaire napisał: > Podbijam watek, jeszcze sie nie zdecydowalem :( > > Teraz zaczelo mi "chodzic po glowie" kupno Passat [1999 rok z silnikiem Diesel, > 140000 mil przebiegu]. Moge kupic w kazdej chwili tylko czy warto? czy lepszy > ten passat od A4 [1997 rok, 89000 mil, Diesel]? > > Doradzcie prosze Czy A4 czy Passat to kieruj sie bardzie stanem technicznym i cena bo te samochody sa naprawde bardzo podobne.Te same silniki , praktycznie to samo zawieszenie z tym ze w Audi zestrojone bardziej sportowo, jakosc wnetrza bardzo porownywalna ale wielkosc juz nie tu Passat jest dwie klasy wyzej. Jak by w gre wchodzil Passat po 2000 roku i A4 pierwszej generacji to zdecydowanie Passat a tu trudny wybor chociaz dla mnie A4 jest zdecydowanie za male . Miniej wiecej mialem podobny dylemat ale wybralem starszy samochod i wiekszy -A6 i nie zaluje. Link Zgłoś
ebola_zaire Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 06.05.06, 16:33 waskes29 napisał: > Czy A4 czy Passat to kieruj sie bardzie stanem technicznym i cena bo te > samochody sa naprawde bardzo podobne A4 jest drozsze od Passata o 300 funtow. Momo ze jest starsze o 2 lata. Mnie przeraza przebieg Passata (140000 mil) nie wiem czy dla takiego auta o takim roczniku (1999rok) to duzo czy malo. Zaznaczam ze chodzi o mile nie o kilometry. Czy 140000 mil to duzo dla takiego samochodu? Link Zgłoś
waskes29 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 06.05.06, 16:59 ebola_zaire napisał: > A4 jest drozsze od Passata o 300 funtow. Momo ze jest starsze o 2 lata. Mnie pr > zeraza przebieg Passata (140000 mil) nie wiem czy dla takiego auta o takim rocz > niku (1999rok) to duzo czy malo. Zaznaczam ze chodzi o mile nie o kilometry. Cz > y 140000 mil to duzo dla takiego samochodu? > No nie jest to malo ale nie jest to tez przebieg po ktorym samochod to juz zlom. Wieksza wage trzeba przywiazywac do faktycznego stanu technicznego niz do przebiegu ,czesto jest tak ze maly przebieg tylko po miescie znacznie gorzej wplywa na stan samochodu niz znacznie wiekszy zrobiony na autostradach. Link Zgłoś
blazej71 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 08.05.06, 21:58 witaj waskes29, chce kupić audi A6 z roku 2002 - 2003 z silnkiem 2,5 TDI - o mocy 163KM lub 180 KM, - skrzynia automatyczna tiptronic lub multitronic, - jak się uda to quattro Proszę powiedz szczerze, bo się na audi nie znam, czy to dobry wybór. Wszyscy dookoła własnie odradzaja, sugerując, że sypia się skrzynie, jak to wyzej napisane pompy paliwa, pelają paski zębate i trzeba je wymieniać po 60.000 km, że to generalnie bardzo drogi w utrzymaniu i kapryśny samochód i namawiaja mnie do zakupu passata z roku 2002-2004 z silnikiem 1,9 TDI 130KM tiptronic - że to strzał w 10. Mi sie bardziej podoba audi, ale nie chcę się wpakowac na minę. i pytanie jeśli wolisz podyskutować bardziej prywatnie to napisz prosze na mail'a: kbw@vp.pl. Wszystkich innych, mających rady związane z tym tematem proszę również o wyrażenie swojej opinii. Z góry dziękuję. Link Zgłoś
waskes29 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 08.05.06, 22:32 blazej71 napisał: > witaj waskes29, > chce kupić audi A6 z roku 2002 - 2003 z silnkiem 2,5 TDI > - o mocy 163KM lub 180 KM, > - skrzynia automatyczna tiptronic lub multitronic, > - jak się uda to quattro > Proszę powiedz szczerze, bo się na audi nie znam, czy to dobry wybór. Wszyscy > dookoła własnie odradzaja, sugerując, że sypia się skrzynie, jak to wyzej > napisane pompy paliwa, pelają paski zębate i trzeba je wymieniać po 60.000 km, > że to generalnie bardzo drogi w utrzymaniu i kapryśny samochód i namawiaja mnie > > do zakupu passata z roku 2002-2004 z silnikiem 1,9 TDI 130KM tiptronic - że to > strzał w 10. > Mi sie bardziej podoba audi, ale nie chcę się wpakowac na minę. > i pytanie jeśli wolisz podyskutować bardziej prywatnie to napisz prosze na > mail'a: > kbw@vp.pl. > Wszystkich innych, mających rady związane z tym tematem proszę również o > wyrażenie swojej opinii. > > Z góry dziękuję. Ja mam tylko ze starsza i z silnikiem benzynowym jestem bardzo zadowolony i nie mam z nim problemow a ma juz 270tys przebiegu ( nie moglem znalezc TDI choc tez szukalem a ten sie trafil tanio wiec kupilem) Moim zdaniem mozesz smilo brac to jest naprawde porzadny samochod jak dla mnie mogl by miec tylko nieco bardziej komfortowe zawieszenie jak na ta klase .A uwazam ze na samochodach sie troche znam duzo mialem z nimi do czynienia. Nic ci nie powiem na temat mulitronica bo nic nie wiem .Mialem okazje pojezdzic z taka skrzynia i jest fajna ale napewno bedzie kosztowna w naprawach w razie ewentualnych problemow a trudno kupic uzywana . Ja mam tiptronic i jest ok i nie slyszalem o jakis problemach z ta skrzynia. Silnik 2.5TDI jest ok nie ma z nim problemow specjalnie .Z tego co ja sie dowiedzialem na temat tego samochodu to najwiecej psuje sie elektryka wyposazenia ( centralny zamek ,przyciski szyb, czasami sterowanie klima)ale nie jest kosztowna w naprawach. Co wazne nic nie kupowac w ASO bo ceny sa adekwatne do klasy samochdu . Pompa paliwa psuje sie rzadko i najczescie w wyniku zlego paliwa ,mam znajomego w serwisie Boscha i twierdzi ze nie jest specjalnie awaryjna.Prawie ta sama pompa zasila BMW 320d. Ceny czesci nie sa az tak drogie tylko trzeba wiedziec co i gdzie kupowac. Nie ma problemow z turbinami nowa kupisz na gieldzie za ok 1000zl ale wytrzymuje ponad 200tys jak poprawnie sie obchodzidsz z silnikiem . Co wazne samochod potencjalnie narazony na to ze moga go ukrasc.Musisz go dobrze zabezpieczyc w dobrym prywatnym warsztacie montujacym alarmy i wtedy nikt go nie ukradnie.Nigdy nic nie rob w ASO ,znacznie lepiej servisowac ten samochod w servisach Boscha. Wiecej na temat tego samochodu mozesz poczytac sobie na www.audiklub.pl/ moto.money.pl/oceny_aut/Audi_A6_C5_m.html Z tego co wiem z silnikem 2.5tdi te audi jest troche glosne (jak na ta klase samochodu oczywiscie) dlatego warto montujac alarm zaplacic kilka stow za dodatkowe wygluszenie a wtedy bedzie cisza jak w luksusowej limuzynie. Jak ci sie trafi Quattro to bedziesz jeszcze bardziej zadowolony i komfort jazdy jest przy okazji wyzszy.Jak ty szukasz tak mlodego rocznika to masz minimalne szanse trafic na jakis pechowy egemplarz pilnuj tylko zeby nie byl powypadkowy.Moim zdaniem roznica cen miedzy Passatem a A6 jest zbyt mala i zdecydowanie warto jednak kupic A6 . Aha jeszcze jedno co czesto pojawia sie jako wada -zawieszenie.Napewno jest trwalsze niz w A4 ,ceny nie sa juz tak duze (ok 1300zl komplet) i jesli nie bedziesz dobijal samochodu wytrzyma smialo 100tys.To jest problem prawie wszystkich skomplikowanych zawieszen . Uwazam ze jak kupisz bedziesz zadowolony z tego samochodu ,wiekszosc tych co raz kupili Audi pozostaja im wierni bo to przez lata niedoceniana marka. Link Zgłoś
blazej71 Re: Co lepsze ? ----===A4 vs A6===---- 08.05.06, 23:44 waskes29 napisał: > > Ja mam tylko ze starsza i z silnikiem benzynowym jestem bardzo zadowolony i > nie mam z nim problemow a ma juz 270tys przebiegu ( nie moglem znalezc TDI > choc tez szukalem a ten sie trafil tanio wiec kupilem) > Moim zdaniem mozesz smilo brac to jest naprawde porzadny samochod jak > dla mnie mogl by miec tylko nieco bardziej komfortowe zawieszenie jak na ta > > klase .A uwazam ze na samochodach sie troche znam duzo mialem z nimi do > czynienia. > Nic ci nie powiem na temat mulitronica bo nic nie wiem .Mialem okazje > pojezdzic z taka skrzynia i jest fajna ale napewno bedzie kosztowna w > naprawach w razie ewentualnych problemow a trudno kupic uzywana . > Ja mam tiptronic i jest ok i nie slyszalem o jakis problemach z ta > skrzynia. > Silnik 2.5TDI jest ok nie ma z nim problemow specjalnie .Z tego co ja > sie dowiedzialem na temat tego samochodu to najwiecej psuje sie > elektryka wyposazenia ( centralny zamek ,przyciski szyb, czasami sterowanie > klima)ale nie jest kosztowna w naprawach. > Co wazne nic nie kupowac w ASO bo ceny sa adekwatne do klasy samochdu . > Pompa paliwa psuje sie rzadko i najczescie w wyniku zlego paliwa ,mam > znajomego w serwisie Boscha i twierdzi ze nie jest specjalnie > awaryjna.Prawie ta sama pompa zasila BMW 320d. > Ceny czesci nie sa az tak drogie tylko trzeba wiedziec co i gdzie kupowac. > Nie ma problemow z turbinami nowa kupisz na gieldzie za ok 1000zl ale > wytrzymuje ponad 200tys jak poprawnie sie obchodzidsz z silnikiem . > Co wazne samochod potencjalnie narazony na to ze moga go ukrasc.Musisz go > dobrze zabezpieczyc w dobrym prywatnym warsztacie montujacym alarmy i > wtedy nikt go nie ukradnie.Nigdy nic nie rob w ASO ,znacznie lepiej > servisowac ten samochod w servisach Boscha. > Wiecej na temat tego samochodu mozesz poczytac sobie na > www.audiklub.pl/ > moto.money.pl/oceny_aut/Audi_A6_C5_m.html > Z tego co wiem z silnikem 2.5tdi te audi jest troche glosne (jak na ta klase > > samochodu oczywiscie) dlatego warto montujac alarm zaplacic kilka stow > za dodatkowe wygluszenie a wtedy bedzie cisza jak w luksusowej limuzynie. > Jak ci sie trafi Quattro to bedziesz jeszcze bardziej zadowolony i komfort > jazdy jest przy okazji wyzszy.Jak ty szukasz tak mlodego rocznika to masz > minimalne szanse trafic na jakis pechowy egemplarz pilnuj tylko zeby nie > byl powypadkowy.Moim zdaniem roznica cen miedzy Passatem a A6 jest zbyt > mala i zdecydowanie warto jednak kupic A6 . > Aha jeszcze jedno co czesto pojawia sie jako wada -zawieszenie.Napewno jest > trwalsze niz w A4 ,ceny nie sa juz tak duze (ok 1300zl komplet) i jesli > nie bedziesz dobijal samochodu wytrzyma smialo 100tys.To jest problem > prawie wszystkich skomplikowanych zawieszen . > Uwazam ze jak kupisz bedziesz zadowolony z tego samochodu ,wiekszosc tych co > > raz kupili Audi pozostaja im wierni bo to przez lata niedoceniana marka. sie na mój mail kbw@vp.pl. Audi na 1000% kupię, a nie chciałbym stracic kontaktu z toba, bo widzę, że się znasz na rzeczy. Dzieki za odpowiedź. Mam prosbę, napisz do mnie mail, chciałbym utrzymac z Toba kotakt, gdyz a6 kupie i moge miec czsami pytania do samochodu. mój mail: kbw@vp.pl Link Zgłoś