Dodaj do ulubionych

Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ??

13.05.06, 18:32
witam , powoli robię przymiarke do zmiany mojego obecnego A4
na coś młodszego i wiekszego i teraz chciał bym usłyszec za i przeciw
modeli jakie podałem w temacie - interesuje mnie A6 po 2001 roku lub
BMW5 po 2000 roku - wiem jedno , ze 3.0d w BMW to jeden z najlepszych diesli
ale tylko tyle - Izyda i jej klony proszeni sa o niewypowiadanie się w tym
temacie
Obserwuj wątek
    • pawebdgo Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 18:36
      Jezel to BMW 5 to bedziesz mial 530d a nie 330d .
      • mike68 Re: oczywiście model ' 5 ' b/t 13.05.06, 18:41
    • dr.rocco Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 18:38
      Nie mam doswiadczenia z tymi autami , ale mialem okazje sie takimi przejechac ,
      nie wiem jak usterkowosc , ale ten silnik z bmw lepiej jezdzi.
      • mike68 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 18:43
        własnie A6 2.5TDi w serii 180Km jeżdziłem ale BMW '5' nie a wiem ze jest frajda
        ale nie wiem które jest cichsze i daje lepszy komfort jazdy - koszty utrzymania
        niewazne bo w takich autach nie biorę ich pod uwagę
        • dr.rocco Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 19:11
          Bmw jest ciche , przy zamknietych oknach go nie slychac , tego o audi sie nie
          da napisac :)
          • mike68 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 19:41
            chyba jednak zostanę na BMw bo tak wiekszość pisze poza tym
            nikt z moich najomych nie ma czegoś takiego / a wiem ze by chcieli /
            za to mają audi - jednak BMW :) tylko teraz sedan czy touring? od
            6 lat jezdze własnie autkami typu ' kombi ' bo praktyczne jak co
            • dr.rocco Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 19:48
              Brat ma sedana , tez jest pojemny , tylko duze graty nie wejda , ale takich nie
              wozi , a jak co , to mozna tira wynajac :)
            • waskes29 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 20:06
              Krotko mozna opisac to tak .
              Audi jest wieksze w srodku zwlaszcza z tylu, silnik min mniej pali niz w
              BMW ,poziom halasu wewnatrz jest na podobnym poziomie.
              Plusy Audi : wieksze wnetrze , troche lepsza jakosc i spasowanie materialow,
              znacznie mniejsze koszty utrzymania i awaryjnosc,lepsza skrzynia biegow
              manualna , duzo wersji AWD.
              Minusy : gorszy komfort ,min. gorsze wlasciwosci jezdne ,glosniejszy
              silnik ,slabsze osiagi.
              Ogolnie oba sa na podobnym poziomie takie moje zdanie ,znacznie lepszy od
              nich jest mercedes i to bez dwoch zdan.
              Bierz pod uwage ze BMW jest dosc awaryjne a koszty napraw beda drozsze.
              Ktory samochod sie sprawdza lepiej w naszych warunkach widzisz po cenach
              uzywanych - BMW jest wyraznie tansze.
              Najlepiej przejedz sie obydwoma i porownaj dokladnie bo tutaj 3/4
              tych co pisza to znaja temat z opowiesci lacznie ,a taki blazen izyda to
              jedyne co mial z nimi wspolnego to tylko jak kradl wklady lusterek.
              Co do Audi i pompy ,nie ma jakiejs specjalnie wady prawie taka sama pompe
              paliwa ma BMW320d, jedyny problem to w pierwszych silnikach 2.5tdi
              czesto zrywal sie pasek rozrzadu ,wiec trzeba brac na to poprawke i czesciej
              wymieniac.W silnikach 180ps juz ten problem usunieto.
              Ja mialem okazje miec A6 (aktualnie tylko ze nie diesla) i BMW525 ,jak bym
              mial wybrac lepsze to jednak A6 ,nawet wyslilajac sie na wieksza
              obiektywnosc wychodzi min. lepiej.Ale to moje zdanie byc moze sie myle.
              • mike68 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 20:15
                po prostu zalezy jak mi sie trafi , specjalnie wybierał jednej marki nie będę -
                pbecnie mam A4 1.8T z końca 98 roku i bardzo sobie chwale jazdę tym autem do
                tego stopnia ze żal mi się z nim rozstawac a auto znam od wyjazdu z salonu i
                takiego tez bede szukał a nie patrzył na oszczednośc kilku tyś zł - trafię na
                dobre to zapłace wiecej
    • deflekt0r Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 18:48
      A6 tylko po sprawdzeniu w serwisie ASO lub boscha czy pompa paliwa jest dobra-
      czyli nie z usterkowej serii.
      • mike68 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 13.05.06, 19:42
        słyszałem o tych pompach ale w modelach przed liftem w 2001 roku - silniki tez
        nie były bezawaryjne ale czy w tych po lifcie czyli od 2002 roku tez tak jest?
        • deflekt0r Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 15:12
          to wlasnie zalezy od serii pomp. sa jak sie nie myle 3 i nie pamietam ktore sa
          dobre, a ktore zle. Panowie w boschu napewno powiedza ktore numery seryjne sa
          godne polecenia.
    • zs27000 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 00:45
      Ciekawy watek, stoje dokladnie przed tym samym problemem. Nie ogladalem jeszcze
      gruntownie zadnego z aut, co najwyzej pobieznie w komisie. Jedno jest pewnie -
      Audi ma wiecej miejsca wewnatrz i lepsze materialy wykonczeniowe. W BMW po paru
      latach czesto pouszkadzane a rozne "pierdolki" - polamane uchwyty na kubki,
      regula jest niemalze popekanie klawiszy temperatury w "climatronicu". BMW jest
      z kolei czesto lepiej wyposazone - kierownica wielofunkcyjne to po prostu
      standart, wiekszosc egzemplarzy ma wbudowane radio conajmnie z CD. Jesli chodzi
      o prace silnika, to lepszy powinien byc 530D - cylindry sa w rzedzie, to
      skutkuje idealnym wywazeniem jednostki - Audi ma w ukladzie V, i tam juz nie
      jest tak pieknie. Jesli chodzi o prowadzenie, to lepsze powinno byc BMW - w
      koncy to BMW dba o rownomierny rozklad masy na obie osie, natomiast Audi pcha
      caly silnik przed przednia os, coby ze skrzyni biego dalo sie jeszcze
      wyprowadzic naped na przod. Dlatego tez m.in Audi nie moze sobie pozwolic na
      dlugie silniki rzedowe (pomijajac 4 cylindry). Poza tym BMW ma tylne
      zawieszenie wielowahaczowe, natomiast Audi (nie liczac Quatro), ma z tylu
      prosta belke skretna, niczym Skoda Favorit. To tyle wnioskow z mojego
      dotychczasowego rozpoznania rynku. Pozdrawiam!
      • irlandia_pn Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 01:00
        BMW pokonuje o kilka klas przednionapedowe audi jesli chodzi o prowadzenie.
        Slusznie juz bylo zauwazone ze tylnie zawieszenie audi jest zenujaco proste i
        pasuje bardzie do auta klasy B. Ponadto wedlug prasy modele A6 do liftingu
        mialy nieharmonijne zestrojenie zawieszenia - nie wiem co to oznacza ale w
        porownaniu do zachwytow przy BMW nie wrozy to dobrego prowadzenia. Audi bedzie
        wieksze w srodku ale jakosc montazu nieco nizsza. Silniki BMW to klasa sama w
        sobie. Moim zdaniem tu nie ma sie nad czym zastanawiac jesli ktos lubi jedzic
        to tylko BMW.
        • trypel Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 01:16
          Nie jezdziłem BMW ale miałem służbową A6 z 2.5 TDI w wersji 150 KM, wnetrze
          nawet po 3 latach i 200 tys km zachwycało jakością (jak nowe), w środku kupa
          miejsca, dobre wyposażenie i intuicyjna obsługa. A wady: hałasliwy silnik (nawet
          jak na diesla to strasznie hałasliwy), pływający tył na szybkich zakrętach i
          ogólnie zawieszenie kiepskie, tzn w miescie OK, cicho i żadnych stuków ale na
          trasie wychodziło złe zestrojenie i trzeba było uważac. W każdym razie omega V6
          prowadziła się jakieś 3 klasy lepiej :) a nawet powiem że nowa vectra prowadzi
          się lepiej od poprzedniej A6
          pozdr
    • pilotsmiglowca Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 11:39
      jako byly posiadacz bmw 5 moge ci polecic to auto, co prawda nie napisze nic o
      tym silniku ktory chcesz, ja mialem wersje 540i i bardzo pozytywnie wspominam,
      jedynie w moim przypadku zalecano kontrole poziomu oleju od czasu do czasu i ew
      robienie dolewek nigdy mnie nie zawiodl podobnie skrzynia steptronic, z opcji
      (ale wedlug mnie obowiazkowych) zalecam siedzenia sportowe, bo zwykle sa
      delikatnie piszac srednie, jesli chodzi o jakosc wnetrza to nie zauwazylem zeby
      audi bylo w czyms lepsze, u mnie przez 3 lata ponad nic nie trzeslo, nic nie
      odpadlo (poza takimi spinkami do dywanikow ktore notorycznie odpadaly i bylem
      ich hurtowym kupcem w serwisie), porysowal sie jeszcze ekran nawigacji ale to
      wina zony
      z wad jakie pamietam to nie mozna bylo ogladac TV w czasie jazdy (sam sie
      wylaczal) pasazerowie byli niepocieszeni, przycisk mute na kierownicy do
      telefonu czasem powodowal ze radio sie zacinalo - tzn po rozmowie juz sie nie
      wlaczalo, trzeba bylo je wylaczyc wciskajac pokretlo na konsoli i jeszcze raz
      wlaczyc (to jakis blad oprogramowania jak mi powiedziano), inna sprawa mialem
      lekko obnizone zawieszenie jako czesc pakietu m, pogialem prog z jednej strony
      od przejezdzania przez brame notorycznie, zawieszenie bardzo sprezyste ale nieco
      zbyt twarde jak sie jedzie z rodzina to narzekaja no chyba ze na wczasy za
      granica po dobrej drodze, osiagi byly calkiem calkiem dobre nawet jak jechalo 3,
      4 osoby i bagaz i bagaznik dachowy, jak ktos szuka rakiety to jest jeszcze model
      wyzej, mozna bylo wylaczyc kontrole trakcji jednym przyciskiem, a jak sie drugi
      raz go wcisnelo i przytrzymalo to chyba tylko abs pozostawal (nie probowalem
      tego), spalanie 16-17 litrow, zal bylo sprzedac, na nowy 5 sie juz nie
      zdecydowalem, to nie to samo jak sie wsiada
      sadze ze ten silnik jaki ty chcesz bedzie w miare dobry choc moze niezbyt
      szybki, wez fotele i automat, A6 nie mialem
      • fuiio Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 13:37
        Jesteś kolejnym przykładem człowieka ,który chce kupic lepsze auto niż go
        stać..Takie samochody kupuje sie nowe a nie z ubiegłego wieku...Mamy już rok
        2006 jakbyś nie wiedział...Buty i skarpety tez kupujesz używane?
        • iberia30 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 13:44
          fuiio napisał:

> Jesteś kolejnym przykładem człowieka ,który chce kupic lepsze auto niż go
          > stać..Takie samochody kupuje sie nowe a nie z ubiegłego wieku...Mamy już rok
          > 2006 jakbyś nie wiedział...Buty i skarpety tez kupujesz używane?

zapomniales dodac, ze lepszy nowy fijatek niz 5 letnie BMW :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD
          • mike68 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 17:05
            3 lata temu kupiłem nowe megane w salonie , do tej pory żałuję i na pewno już
            nowego nie kupic zwłaszcza ze nie lubię dłużej jak 2-3 lata jednym jezdzić.
            Teraz stoi ten 3-latek na posesji bo sie znudził a sprzedac szkoda - jest jako
            awaryjny po prostu
        • pilotsmiglowca Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 17:40
          witam, mylisz sie, samochod o ktorym pisze kupilem nowy, podobnie jak bmw ktorym
          obecnie jezdze, tak samo samochod zony i nasz duzy suv, jednakze nie mam nic do
          aut uzywanych, sam przymierzam sie do z8, byc moze w koncu powiem raz sie zyje i
          go wreszcie sobie kupie, chyba ze zdecyduje sie na nowe z4
      • mike68 Re: Audi A6 2.5TDi czy może BMW ' 5 ' 330d ?? 14.05.06, 16:18
        w moim obecnym a4 też nic nie odpadło jeszcze / 98 rok / i nic kompletnie nie
        trzeszczy - fakt , spinki od dywaników mam pourywane a na ekranie od navi ryska
        jedna - moja wina :) poza tym wszystko da się przerobic zeby mozna było oglądać
        dvd podczas jazdy - u mnie się da , druga sprawa - auto jakiego bede szukał
        musi miec max wyposażenie wieć pewnie będzie ciezko ale moze nie w tych
        modelach aut
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka