GoĹÄ: bart IP: 192.168.25.* 31.10.01, 15:01 mam półtoraroczną felicję 1,9D wg instrukcji mam wymieniać olej co 7,5 tys km. Używam Mobil 1. Do jakiego przebiegu można wydłużyć okresy wymiany dla tego oleju? Link Zgłoś Obserwuj wątek
GoĹÄ: marcin Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.kdpw.com.pl 31.10.01, 15:07 Mozesz wymieniac co 15 tys. (tyle chyba moze pracowac bez straty swojej jakosci), ale pamietaj ze przy odsprzedazy pacjent ktory bedzie od Ciebie kupowal auto bedzie "krecil nosem". "A olej nalezalo wymieniac co XX a Pan wymienial Co YY". Nie wiem co inni na to. pozdro marcin Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojtek Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.waw.cdp.pl 02.11.01, 09:35 Każdy producent oleju powie Ci, że olej należy wymieniać tak często jak przewiduje to instrukcja eksploatacji samochodu, nawet jeżeli stosujesz olej lepszy niż tego wymaga producent samochodu. Decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysiek Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.toya.net.pl 02.11.01, 11:29 Olej silnikowy oprocz kilku innych funkcji ma za zadanie mycie silnika, a glownie cylindra. Poniewaz spalasz w nim paliwo o wiekszej zawartosci niepozadanych zwiazkow niz w benzynie to musisz sie liczyc z tym ze olej bedzie bardziej zanieczyszczony. Przedluzanie przebiegu spowoduje wylacznie efekty negatywne, a jak masz jeszcze turbine to nie radze. Chcesz zaoszczedzic i na paliwie i na oleju - nie badz taki oszczedny. Link Zgłoś
GoĹÄ: bart Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: 192.168.25.* 05.11.01, 10:09 Byż może źle sformuowałem pytanie. Powinno być: Czy jeżeli stosuję olej o 2 klasy lepszy od przewidzianego przez producenta samochodu (dobry syntetyk zamiast mineralnego) to mogę go rzadziej wymieniać? Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi Bartosz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojtek Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.waw.cdp.pl 05.11.01, 11:09 Jeszcze raz to powtórzę: Żaden producent oleju nie przedłuży okresu eksploatacji oleju ponad to co przewiduje producent silnika. Wyślij e-maila do Mobila, Castrola czy innych producentów olejów (ORLEN, RG SA) i wszyscy odpowiedzą Ci to samo. Olej jest można powiedzieć elementem konstrukcyjnym silnika i producent silnika określa kiedy go należy wymieniać. Pozdrawiam Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysiek Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.toya.net.pl 02.11.01, 11:43 Jak masz jeszcze watpliwosci, ze nie nalezy przedluzac okresow wymiany oleju to proponuje Ci nastepujacy eksperyment, ktory napewno nie zaszkodzi twojemu silnikowi. Przerob swoja pralke tak zeby nie wypluwala wody ze srodkiem do prania po praniu tylko uzywala jej do nastepnych pran. Oszczednosc zapewniona. Napisz jak wygladaja kolejne prania. Link Zgłoś
GoĹÄ: Szybki Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.proxy.aol.com 12.12.01, 07:25 Olej nalezy sie zmieniac wedlug przepisu jak dyktuje instrukcja, lecz jezeli bedziesz wymienial na synthetic wiec on jest duzo lepszy od zwyklych oleji. Jezeli chcesz miec dobry silnik i ktory malo pali wiec zmieniaj olej czesciej anizeli instrukcja sie domaga. Decyzja musi byc twoja poniewaz jest to twoj samochod.... Link Zgłoś
GoĹÄ: Ryszard Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.abo.wanadoo.fr 12.12.01, 10:39 I nie zapomnij przy okazji wymienic fitr oleju. Sama wymiana oleju bez wymiany filtra jest bezsensowna. pozdr. R Link Zgłoś
GoĹÄ: Vlado Re: Wymiana oleju w silniku wysokoprężnym IP: *.compensazycie.com.pl 12.12.01, 13:05 Ja wymieniam co 10 tys (Mobil 1 turbodiesel syntetyk). W instrukcji samochodu (mitsubischi carisma 1.9 turbodiesel) podane jest 7.5 tys., ale zaufaj mi, taki olej w silniku o którym piszesz (1.9 bez turbodoładowania)bez najmniejszej szkody można eksploatować przez co najmniej 10 tys. km. Informacje te uzyskałem w kilku specjalistycznych wrsztatach zajmujących się wyłącznie serwisem silników wysokoprężnych. Nie powinno się przedłużać eksploatacji ponad 12 tys. km.Oczywiście dotyczy to tylko pełnych syntetyków. Dobra rada jeśli masz diesla - co 10 tys. km zmieniaj filtr paliwa,, bo to co kupujesz na stacji, czesto ma niewiele wspólnego z olejem napędowym. Link Zgłoś