Dodaj do ulubionych

Nowa benzyna na stacjach CPN?

IP: *.zigzag.pl 11.11.01, 16:34
Cpn zaczął reklamować(w tv,gazetach)swoją nową benzyne o obiecująco brzmiącej
nazwie Eurosuper 95.Przeczytałem ulotke reklamową tej benzyny i "spece" z Cpn-u
twierdzą,że jest to nowa,superczysta benzyna,która sprawi,że silnik będzie
chodził lepiej.Czuje,że jest to jakaś lipa.Czy ktoś z was wie czy ta benzyna w
rzeczywistości jest jakaś szczególna czy to po prostu zwykła 95ka.Mógłbym
teoretycznie ją przetestować ale troche się boje bo w przeszłości ja i moi
znajomi mieliśmy przykre doświadczenia z cpn-owską wachą.Normalnie jezdże na V-
power 95 ale szukam jakiegoś tańszego i dobrego zamiennika.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andre Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.pcplus.com.pl 11.11.01, 16:49
      To się nie bój.
      Ja też wolę lepsze paliwo ale w mojej miejscowości brak takiej stacji.
      Unikaj małych niemarkowych stacji gdzieś na bocznych drogach.
      Bez obaw w dużych całodobowuch stacjach o dużum nasileniu ruchu.
      Tam czasu nie mają na chszczenie benzyny.
      Można zaryzykować teorię że im większa stacja, im większy na niej ruch tym
      lepsza benzyna.
      Bez zanieczyszczeń stałych, wody, ropy i bakterii.
      Pozdr.
      • Gość: Gordi Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.zigzag.pl 11.11.01, 17:32
        Gość portalu: Andre napisał(a):

> To się nie bój.
        > Ja też wolę lepsze paliwo ale w mojej miejscowości brak takiej stacji.
        > Unikaj małych niemarkowych stacji gdzieś na bocznych drogach.
        > Bez obaw w dużych całodobowuch stacjach o dużum nasileniu ruchu.
        > Tam czasu nie mają na chszczenie benzyny.
        > Można zaryzykować teorię że im większa stacja, im większy na niej ruch tym
        > lepsza benzyna.
        > Bez zanieczyszczeń stałych, wody, ropy i bakterii.
        > Pozdr.

Nie o to mi chodziło.Mieszkam w Wawie i wybór stacji w sumie jest ale z drugiej
        strony na V-pover 95 jezdzi mi sie dobrze ale benzyna jest droga(ponad 3,60 za
        litr)i dlatego zainteresowałem się tą nową cpnowską benzyną.Jak ktoś juz miał
        doświadczenia z tą benzyną to,prosze,niech napisze.Pozdrawiam

• Gość: Andre Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.pcplus.com.pl 11.11.01, 21:20
          Dzwoniłem do znajomego cepenierza.
          Powiesili mu jakieś nowe plakaty ale benzyna na jego gust jest ta sama.
          Cenowo też.
          • Gość: Rycho. Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: 10.128.128.* 11.11.01, 21:43
            Gordi,nie zawracaj sobie głowy benzynami.Ja przejechałem swoim samochodem w
            osiem lat 250000km. tankując z reguły tam gdzie najtaniej.Parę razy próbowałem
            lać te reklamowane benzyny niby super dobre-żadnych różnic nie
            zauważyłem.Tankowałem równierz w Niemczech benzyny Super i Super Plus-żadnych
            różnic.Wniosek mam jeden-szkoda pieniędzy,leję te najtańsze ostatnio w Neste
            przy sklepie Leclerk w Warszawie cena2,97.Pozdr.
            PS:silnik jak do tej pory bez żadnych napraw spisuje się bez zarzutu.
            • Gość: mAbZ Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.knowit.se 12.11.01, 10:47
              Gość portalu: Rycho. napisał(a):

> Gordi,nie zawracaj sobie głowy benzynami.Ja przejechałem swoim samochodem w
              > osiem lat 250000km. tankując z reguły tam gdzie najtaniej.
              [...]
              > Tankowałem równierz w Niemczech benzyny Super i Super Plus-żadnych różnic.

Oj, mozna sie przejechac...
              W Polsce dobra benzyna bywa (na duzych stacjach), ale generalnie czuc ze autko ma
              mniej mocy, gdy jezdze na polskiej benzynie!

mAbZ______________________________
              Even Sheakspeare was a programmer:
              2b || !2b == ff
              • Gość: velvet Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.stacje.agora.pl 12.11.01, 15:09
                Tak jest, Neste przy L'eclercu jest OK,
                ale powiadam wam, nie zaznają szczęścia ci,
                co tankują na pobliskiej stacji przy markecie Geant...

ES95 z CPN próbowałem gdzieś na trasie - wedłóg mnie jest OK
    • Gość: Mirek Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.makolab.pl 11.11.01, 22:12
      Z tego co czytałem dodali trochę detergentów. I bardzo dobrze, przestanę
      dodawać od czasu do czasu STP czy Shell przeczyszczający. Natomiast zgadzam się
      z Andre że wystrzegać się należy jakichś nieznanych stacji "niemarkowych".
      Kilka razy zdarzyło mi się w nich tankować i w ok. połowie przypadków silnik
      dzwonił jak na kuligu. Na stacjach markowych takie zjawiska zdarzają się w
      mniej niż 1%.
      Zdaje mi się że problem dotyczy przede wszystkim diesli, bo w ON można się
      spodziewać np. jakiegoś ruskiego mazutu. Koleś od Merca 290 tankuje wyłącznie
      na Statoilu. Pamiętam jak dawniej każdy przezorny właściciel MB beczki miał w
      garażu (nomen omen) dwie beczki do powolnego filtrowania przez własnej roboty
      sterty gazy, papieru toaletowego, podpasek itp. W pompie rzędowej pomagało, ale
      jak teraz jest w tych common rail 1.500 barów? Zobaczymy jak będą miały nabite
      przynajmniej 300 kkm. Myślę, że wątpię.
      Jeśli chodzi o stacje markowe to i tak 95 wszyscy kupują z polskich rafinerii,
      więc jakie mogą być różnice jeśli nic nie kombinują?
      • Gość: Gordi Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.zigzag.pl 12.11.01, 00:32
        Dzięki za sugestie i informacje.Jakbyście się dowiedzieli czegoś nowego to
        piszcie.Pozdrawiam
        • Gość: Enzo Re: V-Power 95 - CPN IP: *.siemens.pl 12.11.01, 08:16
          Złapałem się na tą reklamę i muszę powiedzieć, że różnica między tymi dwoma
          gatunkami benzyny jest odczuwalna.
          Spalanie (wg moich ostatnich pomiarów):
          CPN - 8,05 l/100 km
          V-Power 95 7,12 l/100km
          Na benzynie z CPN-u autko przyśpieszało jak wół z karetą pod górkę i pod wiatr.
          W porównaniu z nią V-Power 95 to benzyna z innej planety. Po wyjeżdzeniu
          benzyny CPN-u pojechałem po V-Power 95 i ....... to jest to. O V-Power 99+ nie
          wspominam.

Reasumując wolę nalać V-Power za 3,62 niż najnowszego wynalazku CPN-u.
          • Gość: Rafał Re: V-Power 95 - CPN IP: *.chello.pl 12.11.01, 12:04
            Przyjacielu - napisz tylko , jakiej techniki użyłeś do przeprowadzenia tak
            precyzyjnych pomiarów i na jakim samochodzie się one dokonały.
            • Gość: Enzo Re: V-Power 95 - CPN do Rafała IP: *.siemens.pl 13.11.01, 09:07
              Kolego Sypatyczny - pomiaru dokonałem w sposób następujący:
              wysuszyłem bak z poprzedniego paliwa - rezerwa na max, nalałem do pełna na CPN
              i zrobiłem 450 km, następnie nalałem znowu do pełna zrobiłem 480 km i dokonałem
              pomiaru. Pomiar wykonałem na swoim "bolidzie" tzn. Seat Ibiza.

Trasa przejazdów zawsze była ta sama tzn. praca - dom - praca czyli trochę w
              mieście trochę na trasie. Ogólnie rzecz biorąc warunki pogodowe były
              przyblizone. Niemniej jednak zdaję sobie sprawę, że pomiar ten jest obciążony
              jakimś błedem ale no cóż...
              Pozdrawiam
      • Gość: Wojtek Re: Nowa benzyna na stacjach CPN? IP: *.waw.cdp.pl 13.11.01, 08:30
        Polska Norma już od wielu lat wymaga aby do paliwa były dodawane detergenty i
        tak się dzieje.
        Paliwo nie jest nowe, dodaje się te same detergenty na tym samym poziomie,
        stosuje się te same komponenty tylko w reklamie uwypukla się fakt dozowania
        detergentów. To wszystko.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka