Dodaj do ulubionych

co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Avensis

09.12.06, 00:17
Witam

Zastanawiam się nad kupnem samochody, który będzie wygodny i ekonomiczny (95%
jazda w mieście) oraz trwały i tani w ytrzymaniu. Ma być z silnikiem diesla (
mieszkam blisko wschodniej granicy) Słuchając opinii znajomych i po
przeglądaniu internetu zawęziłem swoje poszykiwania do MB 124 z silnikiem
2,5D 1995-6 r. AUDI A6 2,5 TDI 1996 r. Oraz TOYOTY AVENSIS 2,0D. Auto ma być
na pare lat spokojnego jeżdzenia, dodam ze będę nim jezdził około 500 km
miesięcznie, Cena około 20000 zł.
Obserwuj wątek
    • baartur Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 11:10
      > zawęziłem swoje poszykiwania do MB 124 z silnikiem
      > 2,5D 1995-6 r. AUDI A6 2,5 TDI 1996 r. Oraz TOYOTY AVENSIS 2,0D. Auto ma być
      > na pare lat spokojnego jeżdzenia, dodam ze będę nim jezdził około 500 km
      > miesięcznie, Cena około 20000 zł.

Z tych trzech autek polecam ci MB 124 silniki diesla przystosowane do dużych
      przebiegów w tych autach no i nie są tak wrażliwe na paliwo jak np. TDI.
      • ramonka27 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 11:49
        Tylko dostan dzisiaj MIETKA w dobrym stanie który miałby przejechane mniej niż
        350k - 400k km. Sprowadzane są przeważnie po dzwonach a nasze krajowe są tak
        wyłechtane że szkoda 1zł na nie wydawać. Natomiast właściciele tych zadbanych
        się ich nie pozbywają.
    • allonso Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 13:29
      jak lubisz siedziez w warsztacie to koniecznie bierz balerona albo tzw. audicę
    • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 13:39
      Trudno kupić samochód w dobrym stanie. Jak audi to tylko quattro i silnik AEL
      (są dwa typu 2.5TDi: AAT 115 KM i AEL 140 KM). Te silniki od Audi są do dzisiaj
      montowane w transporterach VW (T4 na pewno). Mercedes 124 to już trochę
      przestarzała konstrukcja w stosunku do Audi, co nie znaczy, że gorsza. Komfort i
      prowadzenie są chyba lepsze w mercedesie. Jeśli chodzi o Audi, tam się nie ma co
      psuć, zawieszenie pancerne, blacha ocynkowana i chyba mniej je kradną. Mercedes
      ma napęd na tył przez co ma lepszy promień skrętu (zawraca w miejscu) ;) Ja bym
      kupił Audi chociaż W124 to legenda ale tak jak ktoś napisał trudno dostać z
      przebiegiem poniżej 500tys km (co i tak nie jest dużo). Audi ma lepszy silnik i
      jest nowocześniejsze i tak mi się wydaje, że wyposażenie również jest lepsze.
      Jeśli chodzi o japońca, nie wypowiadam się bo nie miałem.
      • misiak.bk Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 20:53
        Z góry uprzedzam, że w żadnym wypadku się nie czepiam, ale:
        wytłumacz mi dlaczego uważasz, że A6 (de facto C4 po liftingu) jest
        nowocześniejszy od w124?
        Pomińmy wygląd bo to tylko kwestia gustu.
        Technicznie 250d z 1995 roku jest bardziej niezawodny od 2,5 tdi z tamtych lat.
        250 jest 20 zaworowy, ma 113 koni (czyli praktycznie tyle co seria AAT w audi),
        łańcuch rozrządu a nie pasek, pompę rzędową, która jest długowieczna i tania w
        serwisie, proste wtryskiwacze (koszt wymiany wszystkich 5 końcówek to 400 pln z
        robocizną stosując oryginalne części). MB ma zdecydowanie lepszy automat niż
        Audi (chociaż nie każdy coś takiego lubi). Tylny most wytrzymuje 600-700 tkm, a
        osie napędowe nie wymagają w praktyce wymiany przegubów (tylny napęd).
        Faktem jest, że a6 wygląda zdecydowanie nowocześniej ale wcale nie jest
        nowocześniejsze. Poziom technologiczny jest podobny.
        Z innej beczki. Zwróć uwagę ile kosztuje np przedni zderzak "na szrocie" do
        balerona a ile do a6, jaka jest cena łożyska piasty itp. MB jest tańszy w
        eksploatacji.
        BTW. 20 kpln to za mała kwota na sensowny egzemplarz 124 z wymienionych
        roczników. Jeśli chce się kupić zadbane auto z udokumentowanym serwisem to
        poniżej 35 kpln się nie zejdzie.
        Niom i w tym momencie siem człowiek zastanawia po co tyle kasy wsadzać w 12
        letnie truchło:))
        pzdr
        • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 22:59
          Hej,

Ano wydaje mi się, że jest tak. Konstrukcja W124 pomimo tego, że jest
          ponadczasowa jest z lat 80. Audi C4 powstał na początku lat 90 czyli jakieś 10
          lat po mercedesie. Silniki AAT i AEL to silniki z bezpośrednim wtryskiem i
          również mają pompę rzędową. Silniki te są stosowane do dzisiaj w vw
          transporterach co chyba świadczy o ich trwałości. Ten sam silnik 2.5TDI ma od
          115 KM (AAT) do 140 KM (AEL) i 173 KM (AEL+zmiana programu). Czy merc czy vag
          pompy są boscha (może też lucasa?). Łańcuch rozrządu jest faktycznie trwały ale
          za to jego wymiana to nieporozumienie. Nie zrozum mnie źle, lubię obie te marki
          ale w merca już bym się nie pchał. Po pierwsze dlatego, że ostatnie prawdziwe
          marce czyli W124 się starzeją a po drugie następna generacja E-klasy nie ma
          dobrej opinii. Nie wiem, wydaje mi się, że merc jest nieco lepszy od Audi ale to
          drugie bardziej mi się podoba. Tak więc jest to kwestia gustu.
          • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 12:13
            C4 bazuje wprost na C3, którego produkcja rozpoczęła się w 1982 roku, dwa lata
            wcześniej niż W124. Poza budą i silnikami V6 reszta z grubsza jest taka sama,
            więc argument o nowocześniejszej technice Audi jest chybiony. Merc oferuje
            chyba jednak większą solidnośc i niższe koszty utrzymania, no i tylny napęd :D
            • black_code Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 13:04
              swoboda_t napisał:

> C4 bazuje wprost na C3, którego produkcja rozpoczęła się w 1982 roku, dwa
              lata
              > wcześniej niż W124.

Tutaj to juz troche przesadziles ,owszem oba te modele maja sporo
              wpolnych rozwiazan ale to dwa rozne modele o ile pamietam praktycznie
              zadna czesc z c3 nie bedzie pasowala do c4.To dwie rozne
              konstrukcje ,chociaz rozwiazanie przedniego zawieszenia maja podobne .

Poza budą i silnikami V6 reszta z grubsza jest taka sama,

to znaczy co?

> więc argument o nowocześniejszej technice Audi jest chybiony. Merc oferuje
              > chyba jednak większą solidnośc i niższe koszty utrzymania,

Nie jest taki chybiony chocby z samego silnika ,jakby nie patrzyc Tdi
              jest znacznie nowoczesniejsza technika niz komora wstepna -prawda?Do tego
              trzeba zaliczyc z racji wieku konstrukcji lepsze zabezpieczenie
              blach,wieksze bezpieczenstwo i wystroj wnetrza -to wszystko sklada sie na
              to ze A6 jest jednak nowoczesniejsze

no i tylny napęd :D
              A co tu ma do rzeczy nowoczesnosc ,mozna nawet stwierdzic ze przedni naped
              jest nowoczesniejszy ,chociaz wiem co mials na mysli .

A merytorycznie do tematu chyba Audi jest jednak lepszym wyborem ale i
              E-klasa to b. dobry samochod ,pytanie tylko czy oba nadaja sie do jazdy
              po miescie?
              • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 13:52
                W sumie masz rację - pzesadziłem z tym porównaniem :) Silniki
                pięciocylindrowe, diesle i częściowo podwozie pochodzą od C3. Reszta jest nowa.
                Co do nowoczesności - jest zbliżona, o to mi chodziło. Audi nie wyrożnia się
                technologicznie na tle MB. Owszem, ma ocynk, procon - ten, TDI, bardziej
                świerze wnętrze, ale ogólnie to są porównywalne samochody.
                Argument "bardziej/mniej nowoczesny" wydaje mi się więc pomijalny. No i napęd -
                duży wóz z przednim napędem to dla mnie nieporozumienie (najwyraźniej
                konstruktorzy czołowyk marek myślą podobnie).
                • black_code Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 14:20
                  swoboda_t napisał:

Silniki
                  > pięciocylindrowe, diesle i częściowo podwozie pochodzą od C3.

Tez tu nie do konca mozna sie zgodzic tym bardziej jesli piszemy o
                  A6 .Tam chyba nie bylo silnikow 5 cyl b ,no moze ze 2 litrowy z Audi 90 .
                  Silnik 2.5 tdi tylko w minimalnym stopniu bazuje na poprzednich
                  dieslach praktycznie mozna uznac z to calkowicie nowa konstrukacja tak
                  glowicy jak i reszty.

Reszta jest nowa.
                  >
                  > Co do nowoczesności - jest zbliżona, o to mi chodziło. Audi nie wyrożnia się
                  > technologicznie na tle MB. Owszem, ma ocynk, procon - ten, TDI, bardziej
                  > świerze wnętrze, ale ogólnie to są porównywalne samochody.

> Argument "bardziej/mniej nowoczesny" wydaje mi się więc pomijalny. No i
                  napęd -
                  >
                  > duży wóz z przednim napędem to dla mnie nieporozumienie (najwyraźniej
                  > konstruktorzy czołowyk marek myślą podobnie).

Z punktu widzenia praktycznosci zwlaszcza w tak starych samochodach nie ma
                  to znaczenia a nawet przedni naped jest lepszy / prosta kontrukcja
                  konstrukcja nie ma sie co psuc (poza tanimi przegubami)
                  Mercedes ma czsto zuzyte tylne mosty ,sprzegla walow ,przeguby z racji
                  znacznych przebiegow.
                  Niezaprzeczalny atut audi w tym porownaniu to wyzsza jakosc
                  materialow ,nowoczesniejsza deska i co wazne znacznie wieksze wnetrze i
                  bagaznik ,mercedes jest dosc ciasny wewnatrz co nie zmienia faktu ze
                  zaliczam MB124 obok W 123/126/201 i Golfa 1/2 do jednych z najlepszych
                  oraz niezniszczalnych samochodow z tamtego okresu -lepszych chyba nie bylo
                  i to wlasnie na tych modelach mercedes zbudowal opinie o ponadprzecietnie
                  trwalych samochodach.Teraz ja sukcesywnie trwoni.

• notmyself Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 14:42
                    black_code napisał:
                    > swoboda_t napisał:
                    >
                    > Silniki
                    > > pięciocylindrowe, diesle i częściowo podwozie pochodzą od C3.
                    >
                    > Tez tu nie do konca mozna sie zgodzic tym bardziej jesli piszemy o
                    > A6 .Tam chyba nie bylo silnikow 5 cyl b ,no moze ze 2 litrowy z Audi
                    > 90 . Silnik 2.5 tdi tylko w minimalnym stopniu bazuje na
                    > poprzednich dieslach praktycznie mozna uznac z to calkowicie nowa
                    > konstrukacja tak glowicy jak i reszty.
                    >
                    > Reszta jest nowa.

Mylisz się. 2.5TDI w A6/C4 to silniki R5. V6 były dopiero w C5. Te R5 są, co
                    do projektu, starsze niż R4 (1.9TDI). Mimo to sa to jedne z najbardziej
                    udanych diesli Audi. Jeśli chodzi o trwałość, dominują nad R4.
                  • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 14:45
                    Słuszna uwaga - po liftingu w C4 już nie było benzynowych R5. TDI natomiast
                    debiutował jeszcze w C3 (120 koni), co oczywiście nie zmienia faktu, że Merc
                    takiego nie ma - wprowadził dopiero w Sprinterze i W210, ponoć nie jest to
                    udany silnik (Habudzik, nie bij!). Ja bym wziął W124 Coupe - przy 500 km
                    miesięcznie koszty nie są szczególnie istotne. No, ale jeśli musi być diesel -
                    chyba po prostu trzeba wybrać najlepszy egzemplarz z dostępnych Merców i
                    Audików i cześć :P
                  • misiak.bk Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 15:17
                    To ja jeszcze wcisnę swoje trzy grosze.
                    - wtrysk bezpośredni akurat mi nie kojarzy się z nowoczesnością tylko ze starymi
                    ciężarówkami. Komorę wstępną wymyślono co by diesel ciszej pracował. Jak weszła
                    elektronika i stało się możliwe bardziej precyzyjne sterowanie wtryskiem to
                    powrócono do wtrysku bezpośredniego (więcej mocy + oszczędność paliwa).
                    - procon-ten to akurat kiepskie porównanie do poduchy w w124. W tym systemie, o
                    ile sobie przypominam, w trakcie uderzenia kierownica była wciągana w stronę
                    deski rozdzielczej za pomocą mechanizmu z linką i tylko tyle (surogat poduchy:)).
                    - dalej nie rozumiem dlaczego deska w audi jest nowocześniejsza niż w mb. Bo
                    bardziej okrągła? Mi akurat ergonoma w audi średnio odpowiada. Najlepiej się
                    czuję w Town Car'rze:))
                    pzdr
                    • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 15:25
                      Procon ten napinał też pasy i był stosowany w wersjach bez poduszki - dostępnej
                      w opcji. W A6 była już standardem.
            • notmyself Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 13:36
              swoboda_t napisał:
              > Merc oferuje chyba jednak większą solidnośc i niższe koszty utrzymania,

Zwłaszcza że w silniki w Audi o którym mówimy to pierwsze R5 TDI - praktycznie
              najbardziej niezawodne, i najbardziej udane, diesle w koncernie.

> no i tylny napęd :D

A w Audi 4x4 z torsenem przy którym dowolny napęd na oś (czy to przednią czy
              to tylną) jest smiechem na sali. I to zarówna na śliskiej jak i suchej
              nawierzchni (w tym drugim przypadku, oczywiście przy szybszej jeździe).
              • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 13:58
                Co nie zmienia faktu, że prosta technika MB daje nadzieję na większą
                niezawodnośc i trwałość. Po prostu mniej źródeł potencjalnej awarii. A napęd -
                hmm, C4 TDI Quattro to rarytas, większość to ośki. Dla mnie w tej klasie auta
                to wada.
                • notmyself Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 14:38
                  swoboda_t napisał:
                  > C4 TDI Quattro to rarytas, większość to ośki. Dla mnie w tej klasie auta
                  > to wada.

Oj bynajmniej :) Po prostu trzeba szukac z odpowiednim silnikim. AEL quttro
                  można spokojnie znaleźć. W 115km TDI quattro nie znajdziesz bo tam go nie
                  było :)
                  Reasumując - traktowanie napędu jako wady Audi to starzł w płot. Bo
                  właśnie napęd jest jedną z podstawowych rzeczy która przyciąga ludzi do Audi.
                  W "cywilnych" zastosowaniach, jak na razie, nie ma rozwiązania lepszego niż
                  Torsen (no może dwa Torseny jak w Audi V8).
                  • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 14:52
                    No tak - zestaw AEL + quattro brzmi bardzo interesująco, ale w cenie do 20
                    tysięcy niełatwo o takiego. Zawsze są jakieś plusy dodatnie i ujemne :( Tym
                    niemniej fakt - audik w takiej konfiguracji kładzie balerona na łopatki :P
                    • wallenrode Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 15:31
                      a jak wygląda sprawa 4matica?
                      czy takie rozwiązanie ustępuje Audikowi?
                      • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 15:44
                        W baleronie system był awaryjny i zrezygnowano z niego w 1993 roku. Wrócił pod
                        koniec lat 90-tych już jako full time 4WD. Więc w omawianych rocznikach nie
                        było 4Matica, a w starszych jest rzadkością (kłopotliwą).
                      • notmyself Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 16:18
                        wallenrode napisał:
                        > a jak wygląda sprawa 4matica?
                        > czy takie rozwiązanie ustępuje Audikowi?

Akurat jeśli chodzi o 4matic, to nie wiem jak on w szczegółach działa. Napisz
                        jak to jest zrobione to bedzie można zrobić porównanie.

Generalnie, z torsenem cięzko konkurować. Przynajmniej dopóki mówimy o cywilym
                        samochodzie. Wiadomo że na cięzki teren i tak liczą się blokady reduktory i inne
                        wyciagarki :) I patrol dowolne quattro wymiecie. Ale kto pacha sie audi w las? W
                        sporcie raczej stosowane są szpery. I tutaj subaru czy evo mają nad quattro
                        przewage.
                        Na cywilne auto (w tym wszystkie ski rski) quattor jest bardzo odpowiednie.
                        Jeśli szukać jakieś wady, to będą to otwarte dyfry na osiach (z wyjatkiem
                        wspomnianej V8). W znacznej mierze jest to niwelowane dohamowywaniem kół.
                        Wiadomo, że najlepiej było by dać na osie torseny. Tylko że takie auto prowadzi
                        się __zupełnie inaczej__ niż z otwartymi dyframi (a nawet szperą). Czyli 99.99%
                        tego co jeździ po drogach. Kierowca nastawiony na normalny samochód zaraz by je
                        skasował. Poza tym trzeba bardzo precyzyjnie dobrać tak torsena jak i koła do
                        takiego rozwiązania. Inaczej auto będzie masakrować opony.
        • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 12:07
          Chyba mooooocno przegiąłeś z cenami MB - za 35 tysięcy kupisz praktycznie każde
          QP, a nawet kabriolet. Albo W210, choć to niekoniecznie dobry pomysł - balerony
          są lepsze ;)
        • wallenrode do misiaka 10.12.06, 14:08
          witaj.
          z ciekawość...
          co to moze być?
          wiadomo taxi
          www.autotrader.pl/details,29762,100733072.asp#bigpicture
          • misiak.bk Re: do misiaka 13.12.06, 12:26
            Witam.
            Typowy TEX. Silnik rocznikowo się zgadza. Z tego co widac na zdjęciu, to
            robiona była pompa wtryskowa + wymiana przewodów wysokiego ciśnienia an polskie
            podróby. Silnik był myty. Prawdopodobnie problemy z głowicą (wywala olej z pod
            przewodu odpowietrzającego), ma zawór EGR (możliwe, że miał katalizator). Moim
            zdaniem przebieg dosyć realny (po obejrzeniu fotek)
            pzdr
    • wallenrode Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 17:06
      osobiście sam przymierzam sie do W124-Eklasy 93-95.
      jest to samochód legenda i jeżeli się chcesz tego to będziesz zadowolony ale
      musisz się liczyć z tym że samochody kótre wymieniłeś będą nowsze
      konstrukcyjnie "świeższe"

• gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 21:12
      A co powiecie o TOYOCIE AVENSIS 2,0D
      • artiug4 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 21:13
        bardzo trwały praktycznie niezniszczalny samochód to właśnie avensis z silnikiem
        diesla
        • wallenrode Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 22:53
          artiug4 napisał:

> bardzo trwały praktycznie niezniszczalny samochód to właśnie avensis z
          silnikie
          > m
          > diesla
          z całym szacunkiem ale trochę przesadzasz z tym avensisem.

on jest za krótko na rynku by uważać go za samochód trwały czy niezniszczalny.

• wojtek_blankietowy Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 09.12.06, 23:43
            Najlepszy wybor to avensis trwaly solidny bezawaryjny.
            Spaślak vel Baleron tez jest solidny ale wyglad juz nie ten no i ta nieszczesna
            populranosc wsrod zlodzeji. Nie kradna nawet calych aut ale notorycznie
            kradzione sa listwy, lusterka itp. wszystko co da sie odrkescic latwo.
            Najgroszy wybor to audi. Wrazliwe awaryjne diesle, najgrosza jakosc. Do tego
            samochod najbardziej prymitywny technicznie. np. Baleron i avensis maja tylnie
            zawieszenie wielowahaczowe tymczasem audi ma prosta belke. Do tego balerona
            mozna kupic z pneumatycznym tylnim zawieszniem to pokazuje ze audi jest
            technicznie lata ma mercem.
            • kamil01233 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 00:25
              wojtek_blankietowy napisał:

> Najlepszy wybor to avensis trwaly solidny bezawaryjny.
              > Spaślak vel Baleron tez jest solidny ale wyglad juz nie ten no i ta nieszczesna
              >
              > populranosc wsrod zlodzeji. Nie kradna nawet calych aut ale notorycznie
              > kradzione sa listwy, lusterka itp. wszystko co da sie odrkescic latwo.
              > Najgroszy wybor to audi. Wrazliwe awaryjne diesle, najgrosza jakosc. Do tego
              > samochod najbardziej prymitywny technicznie. np. Baleron i avensis maja tylnie
              > zawieszenie wielowahaczowe tymczasem audi ma prosta belke. Do tego balerona
              > mozna kupic z pneumatycznym tylnim zawieszniem to pokazuje ze audi jest
              > technicznie lata ma mercem.

skąd ty masz te uprzedzenia czlowieku? jak nie miales audi to nie pisz takich
              rzeczy bo kazdy kto ma bądź mial audi bedzie sie z ciebie smial. doskonale wiesz
              ze to co piszesz jest klamstwem tylko ja nie rozumiem jaki masz w tym cel ze
              piszesz takie bzdury ? placi ci za to toyota?
              • wojtek_blankietowy Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 09:36
                kamil01233 napisał:
                > skąd ty masz te uprzedzenia czlowieku? jak nie miales audi to nie pisz takich
                >rzeczy bo kazdy kto ma bądź mial audi bedzie sie z ciebie smial. doskonale wies
                > ze to co piszesz jest klamstwem tylko ja nie rozumiem jaki masz w tym cel ze
                > piszesz takie bzdury ? placi ci za to toyota?

ale o co tobie chodzi co nie tak napisalem? z tego co wiem to audi ma takie
                prymitywne zawieszenie, co do balerona jestem pewien ze byly wersje z
                pneumatycznym zawieszeniem. przeciez widac roznice techniki - belka a
                wielowahaczowe zawieszenie z pneumatyka. taka jest prawda ze audi jest
                prymitywne w porownaniu do balerona.
                • wallenrode Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 09:59
                  potwierdzam hydro-pneumatyczne w tylnym zawieszeniu występujące w W124.
                  ba nawet w 190 było.

nazywane NIVO.
                • kamil01233 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 12:48

wojtek_blankietowy napisał:

ale o co tobie chodzi co nie tak napisalem? z tego co wiem to audi ma takie
                  > prymitywne zawieszenie, co do balerona jestem pewien ze byly wersje z
                  > pneumatycznym zawieszeniem. przeciez widac roznice techniki - belka a
                  > wielowahaczowe zawieszenie z pneumatyka. taka jest prawda ze audi jest
                  > prymitywne w porownaniu do balerona.

a ja nie mowie o zawieszeniu tylko ogólnie nie rozumiem czemu sie audi czepiasz.
                  myślisz ze ludzie by tak kupowali audi gdyby sie tak sypały? czemu je kupują ?
                  ot tak, bo nie mają na co innego kasy wydawać? zawsze jak jest jakiś wątek o
                  audi to piszesz ze to g... itp.
                  • kamil01233 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 12:52
                    Ps. 1.9 tdi jest awaryjny?
                    • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 16:48
                      Tak, pada turbina ze zmienną geometrią łopatek (jeśli o nią nie dbasz):
                      zacierają się kierownice. Pada również przepływomierz. To największe zmory tych
                      silników. Tak poza tym to są nie do zajechania.
                • ksmx Prymitywne zawieszenie Audi 10.12.06, 16:45
                  Jedzie się świetnie. Fakt, że z tyłu jest belka skrętna, i co z tego? W polskich
                  warunkach to zaleta. Jak chcesz lepsze zawieszenie to kup sobie A4 gdzie zamiast
                  mcpersona jest zawieszenie wielowahaczowe z aluminium. Mega świetnie się
                  prowadzi, jest mega stabilne i co? Po 50tys km do wymiany.
                  • kamil01233 Re: Prymitywne zawieszenie Audi 10.12.06, 19:07
                    ksmx napisał:

> Jedzie się świetnie. Fakt, że z tyłu jest belka skrętna, i co z tego? W polskic
                    > h
                    > warunkach to zaleta. Jak chcesz lepsze zawieszenie to kup sobie A4 gdzie zamias
                    > t
                    > mcpersona jest zawieszenie wielowahaczowe z aluminium. Mega świetnie się
                    > prowadzi, jest mega stabilne i co? Po 50tys km do wymiany.

w a4 tylne zawieszenie to belka skretna
                    • ksmx Re: Prymitywne zawieszenie Audi 10.12.06, 19:10
                      Mówiłem o przodzie ;)
                • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 16:47
                  Jeszcze dodam, trwałość zawieszenia z C4 jest legendarna. Niezależne zawieszenie
                  z tyłu jest montowane w C4 kombi.
                  • kkkamilw Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 17:07
                    To i ja wtrące swoje 2 grrosze.

Jeżeli 124 i disel to polecał bym 3.0 w opłatach nie ma różnicy w spalaniu też a
                    są mocniejsze i mniej obciążone więc i ich żywotność sie wydłuża.Odradzam 2.0
                    disel co gorsza w automacie jeździłem taką 190tką ten samochód po prostu sie
                    nie radzi.

Co do Audi C4 ciężko o dobry egzemplarz wiem bo sma szukałem obejrzłem jakieś 15
                    aut których stan niestety oceniam no średni. Ciężko o samochód z zadbanym silnikiem.

Do zalet 124 trzeba jeszcze zaliczyć łańcuch rozrządu który wymienia sie co
                    500tyś co uuchroni Cię od dosyć kosztowej wymiany paska rozrządu w C4 2.5tdi.
                    • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 17:56
                      W C4 2.5TDI wymienia się od razu dwa paski. Operacja powinna się zmieścić w
                      granicach 1000 PLN. Trzeba się liczyć z takimi kosztami. Co do dużych kosztów,
                      może myślałeś o V6 2.5TDI z C5? Tam cena jest kosmiczna.

Zgadzam się, że jak diesel to 3.0. Tak czy inaczej audi z najsłabszym silnikiem
                      2.5TDi robi w granicach 11.5 s do 100 km/h.

Co do łańcucha rozrządu, który z tych mercedesów ma mniejszy przebieg niż 500
                      tys? Myślę, że jest duża szansa na trafienie w taki egzemplarz z dogorywającym
                      łańcuchem. Pytanie: ile kosztuje wymiana łańcucha rozrządu w MB?

Powiedz mi. Szukałeś C4, co Ci się nie podobało? Ja w czerwcu kupiłem AEL'a 95r
                      za 19k PLN (290k km). Jak na razie zmieniłem olej, filtry, świece, czujnik
                      temperatury, tarcze+klocki z przodu. Do zmiany mam jeszcze tuleje gumowe
                      stabilizatora i wygląda na to, że to koniec.
                      • misiak.bk Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 13.12.06, 12:20
                        > łańcuchem. Pytanie: ile kosztuje wymiana łańcucha rozrządu w MB?
                        W granicach 500 pln z robocizną (części oryginalne)
                        pzdr
    • gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 18:01
      Ostatnio jezdciłem SABEM 95 z 2000r 2,3 turbo bezyna. Wygodny i bardzo fajny
      samochód, tylko nie ekonomiczny. W mieście 13 l/100 przy w miare normalnej
      jezdzie. Wiem ze za 20000 zł nic bardziej konfortowego mi się nie trafi. A moze
      macie jakieś swoje inne typy auy w tej cenie. Powinno być ono 4/5 drzwiowe,
      disel,mało awaryjne (niskie koszty utrzymania)I mam 190 cm wzrostu
      • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 18:23
        Jasne, jest kilka 'zapomnianych' samochodów takich jak:
        vw bora albo seat toledo. Jak znajdziesz taki z silnikiem 1.9TDi to bedziesz
        zadowolony. Wersja silnika 90 KM jest mega ekonomiczna.
        • marta140 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 20:06
          A ja bym nie polecał silnika 1.9 TDI, w szczególności 1Z - 90KM. To jest silnik
          który się dobrze sprawuje o ile przebieg pojazdu jest mały. Przy większym to
          totalna histeria. Zaczyna padać wszystko począwszy od tłumika drgań,
          przepływomierza, turbiny itp. Ja na takim silniku przejechałem 200 tys. km przez
          6 lat. i nie poleciłbym tego silnik z dużym przebiegiem, chyba że auto ma mały i
          udokumentowany przebieg, o co w dzisiejszych czasach jest bardzo trudno.
          Odnośnie zawieszenia w Audi C4 lub A6 do 1997 roku nie chcę się wypowiadać bo to
          totalny niewypał. Przód jest ok, ale ta belka tylna nie ma żadnych szans z
          zawieszeniem wielowachaczowym.
          • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 20:41
            A to ci ciekawostki. Pewnie kupiłeś szrota i masz teraz do kogoś pretensje.
            Powiedz mi tylko, czy ty podczas zakupu samochodu sugerujesz się przebiegiem?
            Szczerze gratuluję! Każdy powinien wiedzieć, że nie patrzy się na przebieg bo te
            są zawsze przestawione pod upodobania Polaków. Samochody z przebiegiem 400-500
            tys w Niemczech w Polsce mają 190 tys km. Potem takie coś się sypie i powstaje
            mit o syfiastych silnikach z małym przebiegiem. Co do 1Z, jestem teoretykiem,
            nie naprawiam samochodów ale dużo czytam opinii użytkowników więc się podzielę
            tym co przeczytałem.

Wiem, że mogą być problemy z kołem dwumasowym i jakimś klinem na wale. Objawia
            się to przestawieniem statycznego początku tłoczenia pompy wtryskowej (ciężko
            zapala, dymi na biało). O turbinę trzeba dbać: często zmieniać olej, NIGDY i pod
            żadnym pozorem nie zalewać tych silników pełnym olejem mineralnym. Przed
            wyłączeniem silnika zaleca się odczekanie 1-2 min na postoju, chodzi o
            schłodzenie turbiny tak aby się olej nie zapiekł. Raz na rok należy zrobić pełną
            diagnostykę silnika VAG'iem. To tyle. Przyznaję rację, silniki 1.9TDI można
            łatwo zarżnąć dlatego przed zakupem obowiązkowo diagnostyka komputerem, wszystko
            wyjdzie jak na dłoni.

Co do zawieszenia W124, już pisałem, że jest ono lepsze od tego w A6 czy może
            nawet A4. Mam C4 z właśnie z belką skrętną, jedyne co mi przeszkadza to olejowe
            amortyzatory, są komfortowe ale zdecydowanie za miękkie. W Audi jest jeszcze
            jedna fajna rzecz: EBD czyli elektroniczna blokada dyferencjału, autem nie da
            się zamielić, znacznie ułatwia to ruszanie np. na śniegu czy błocie. Oczywiście
            jest climatronik, dwie poduszki, podgrzewane elektryczne lusterka, komputer
            pokładowy i inne pierdoły, które warto mieć a o które ciężko w W124.
            • marta140 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 21:30
              Dla wyjaśnienia to ja nie kupiłem szrota, kupiłem pojazd z przebiegiem
              udokumentowanym, gdy jeszcze na drogach królowały maluchy i polonezy.
              Moja wypowiedź odnośnie silnika jest moją opinią, a propos czy miałeś auto z
              takim silnikiem?
              • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 21:52
                Nie nie miałem silnika 1Z ale czytam dużo forum audi: www.audiklub.org. Tam jest
                sporo użytkowników tych silników więc o problemach się trochę naczytałem.
            • notmyself Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 22:34
              ksmx napisał:
              > Wiem, że mogą być problemy z kołem dwumasowym i jakimś klinem na wale. Objawia
              > się to przestawieniem statycznego początku tłoczenia pompy wtryskowej (ciężko
              > zapala, dymi na biało). O turbinę trzeba dbać: często zmieniać olej, NIGDY i
              > pod żadnym pozorem nie zalewać tych silników pełnym olejem mineralnym. Przed
              > wyłączeniem silnika zaleca się odczekanie 1-2 min na postoju, chodzi o
              > schłodzenie turbiny tak aby się olej nie zapiekł.

Zgadza się - 1Z jest trwałym motorem. Tak naprawdę nie ma w nim prawdziwego koła
              dwumasowego. Raczej tłumik drgań skrętnych. Ciężko coś w nim uszkodzić. Co do
              klina, a sciślej śruby centralnej, to faktycznie bywają z tym problemy. Z tym że
              najczęściej nie jest to wada silnika tylko wynik nieprawidłowej wymiany paska
              rozrządu. Instrukcja podaja precyzyjnie z jaką siłą ta śruba ma być dokręcona.
              Jeśli się tego nie przestrzega (np. "mechanik" nie ma klucza dynamometrycznego)
              to problem gotowy. Turbina natomiast jest tam KKK waste gate - bardzo trwała w
              porównaniu to VTG garreta (z nowszych motorów).
      • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 20:06
        Czemu tak się uparłeś na diesla?? Będziesz odliczał VAT na jakiegoś
        dostawczaka?? Przecież przy przebiegu 500km miesięcznie, to nawet Chevrolet
        Caprice nie będzie dużo kosztował.
        • gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 20:28
          Ropa po 2 zł !!!
          • ksmx Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 20:47
            Chyba orenżada ;) Szczerze mówiąc mój AEL nigdy nie przekroczył 9 l/100 km. Na
            trasie pali jakieś 6,5-7 litrów w mieście 8 litrów. Klima zjada jakieś 0.5 l i
            czasami wydaje mi się, że nie widzę różnicy czy jest włączona czy nie. Silniki
            1.9TDI palą jakieś 2 l mniej. Mnie to przekonuje.

Z drugiej strony trzeba oddać rację tym, którzy twierdzą, że zanim droższy
            silnik diesla się zwróci miną 2-3 lata albo więcej. Natomiast ile razy tankuję
            jest mi miło ;) Poza tym diesel jest w cenie i nie traci tak na wartości jak
            benzyna.
          • swoboda_t Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 10.12.06, 22:47
            No, ale PB95 mają jeszcze tańszą. Przy takich przebiegach chyba lepiej kupić
            benzyniaka - zaoszczędzisz parę tysiaków przy kupnie, łatwiej trafić auto z
            małym przebiegiem, mniejsze ryzyko wydatków. Tak myślę ;)
            • gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 11.12.06, 15:34
              A moze OPEL ASTRA II 1,7 TDI
              • gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 11.12.06, 22:26
                I co z tym OPLEM ASTRĄ II 1,7 TDI
    • rasiauskas Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 11.12.06, 23:29
      Tylko kompletny bałwan poleci Toyote.
      • gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 12.12.06, 01:19

"Tylko kompletny bałwan poleci Toyote"

O co ci chodzi, czy masz coś przeciwko tej marce ?
    • wallenrode ładna Merynka 12.12.06, 16:28
      www.autotrader.pl/details,131,100274836.asp#bigpicture
      • k.glodz Re: ładna Merynka 12.12.06, 19:57
        merynka? chyba szrotynka...w twoim przypadku - wbrew przysłowiu - onanizm nie
        wzmocni organizmu
        • wallenrode moje marzenia 12.12.06, 20:41
          widzisz kolego.
          jak byłem w twoim wieku to w201 a potem w124 bardzo mi się podobały i
          postanowiłem że będę się uczył by mieć dobrą pracę i żeby mnie było kiedyś stać
          na te modele.
          190 już posiadam a teraz odkładam na w124 z ostatniej produkcji 95.

i wiesz co, dlamnie liczy się nie to czy stać mnie na nowy samochód kupiony na
          raty by pokazać sąsiadowi że bank mi dał kredyt tylko liczy się spełnienie
          młodzieńczych marzeń.

nawet jak mi padnie 124 po 3 latach bo to już wiekowy samochód to będę
          szczęśliwy że spełniłem moje marzenia odnośnie motoryzacji.

nowy samochód kupię sobie jak będę miał rodzinę ,urządzony dom i dobrą pensję a
          teraz puki co stać mnie na takie samochody które kiedys były niedostępne dla
          szerokiego grona obywateli.

to jak teraz, chciałbym mieć nową Eklasę za 300 monet ale kogo na nią
          stać....więc za 15lat będą już dostępne za normalną cenę.

normalna kolej rzeczy.

ty zapewne kierujesz się rocznikiem samochodu ale niezapominaj że fajna bryka
          kosztuje i jak pujdziesz do pracy to zrozumiesz że będziesz miał do wyboru
          tylko 2 mozliwości:
          1.używany
          2.nowy zwykły samochód na raty i będziesz musiał go spłacać przez conajmniej
          3 lata.
          więc trochę pokory i zapamiętaj moje słowa - ucz się synku i miej marzenia i
          rób wszystko by je spełnić za kilkanascie lat.
          to może zrozumiesz czemu teraz chcę kupić sobie staruszka W124.

to tak samo jak teraz chłopak w wieku 10 lat chciałby mieć nową Cklasę i
          Eklasę.

pozdrawiam.
    • wallenrode lepsze moje błędy niż twoje ubliżanie 13.12.06, 15:26
      jak byś był taki wykształcony to byś nikomu nie ubliżał gdyż by ci honor nie
      pozwolił.
      a tak jesteś małym szczeniaczkiem co widać na odległość i ten brąz w majtkach :)

• gadi1971 Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 16.12.06, 11:43
      A moze macie jakies inne typy aut w cenie około 20000 zł
      Co myślicie o FORDZIE FOKUS 1,8 tdi 2000r albo OPEL ASTRA II 1,7 tdi 2000r
      Moze RASAT albo jeszczr AUDI A4
      • skyddad Re: co wybrać MB 124 czy Audi A6 albo Toyota Aven 16.12.06, 20:51
        MB124 za stary-dobry ale juz swoje zrobil.
        Audi A6 za stary-byla dobra ale bedzie wymagala juz wymiany duzo czesci.
        Toyota Avensis diesel tym pojezdzisz bezawaryjnie duzo jeszcze lat.
        Pzdr.Sky
        • knurzynski wybór jest jeden-przejedź się każdym z osobna. 16.12.06, 21:17
          takie porównanie nie ma zbytnio większego sensu gdyż biorąc pod uwagę dobrą
          opinnię np. o Toyocie Avensis to tak na dobrą sprawę nie wiesz jaki egzemplaż
          kupisz i jaką będziesz miał ekspoatację a możesz kupić staruszka W124 z 95 w
          bardzo dobrym stanie i się okaże mniej awaryjny.
          i tak samo może być z kazdym samochodem.

kupując samochód używany z przebiegiem ponad 100tyśkm trzeba się liczyć z
          pewnym ryzykiem.

w takim porównaniu każdy znajdzie słabe punkty w każdej marce/modelu i nie jest
          powiedziane że najlepszy bedzie ten który je wygra bo przypadek sprawi że
          więcej będzie fascynatów japończyka a moze sie okazać w praktyce co innego.

ja bym sie kierował swoim upodobaniem oraz gustem i szukał najlepszego.

kazdy z tych modeli jest inny:
          Mercedes ma tylny napęd,dosyć bezawaryjny ale i duże przebiegi.
          Audi przedni napęd i dosyć niezła linnia
          Toyota też pzredni napęd ale chyba najmniej komfortowa i nieciekawa stylistyka
          wnętrza.
          itd....
          mogę sie mylić ale to niema znaczenia- najlepiej jakbyś każdym z nich się
          przejechał i sam zobaczył w czym sie najlepiej czujesz.

wiesz, na rajdach żadnym z tych samochodów jeździć nie będziesz a do norlanej
          jazdy wszystko jedno bo i tak sie bedziesz lepiej czuł niż w poprzednim
          samochodzie niezaleznie jaki wybierzesz.

ja osobiście brałbym 124T 95-96 na ropę i koniecznie sprowadzony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka