Dodaj do ulubionych

golf IV i audi a4 quattro pytania

07.01.07, 17:48
pierwsze pytanie: mam golfa 4 kombi (nie wiem czy to ma znaczenie) 1.9TDI i
nie mam do niego instrukcji po polsku, a nie jestem w stanie znaleźć takiej w
necie. nie znam sie na samochodach a zastanawia mnie dlaczego mam taki duzy
wyswietlacz na tablicy, na ktorym nic sie nie wyswietla. czy ten samochód
(rocznik 2000) nie ma wskaznika temperatury zewnetrznej? czy ma wskaznik braku
płynu w spryskiwaczu? a moze ma jakis komputer tylko w moim aucie jest zepsuty
i nie wiem o jego istnieniu? (kupiłam go z miesiac temu)
moze ktos ma instrukcje do tego auta?

a drugie pytanie. reflektory ksenonowe same regulują swoje ustawienia. w audi
a4 coś nie działa - nie zmieniają sie ustawienia reflektorów, swiatla swiecą
bardzo blisko. czy to jakas awaria czy sie gdzies cos ustawia, przestawia?
i elektryczne szyby z przodu - nie mają płynnej regulacji - po nacisnieciu
otwierają sie do konca i tak samo sie zamykają. zeby otworzyc szybe troche
trzeba sie sporo ponaciskac - błąd czy taka jego uroda.

pewnie głupie pytania ale to moje pierwsze w zyciu uzywane samochody i co krok
mnie zaskakują swoimi awariami.
Obserwuj wątek
    • devote Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 17:54
      jaka masz dzwignie od wycieraczek?
      czy jest tam przelacznik to wyswietlacza MFA?

jesli nie ma to nie bedzie dzialac i prawdopodobnie ktos zmienil zegary na
      nieodpowiednie do twojego modelu.
      • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 18:11
        mówisz o golfie?
        dzwignie mam taką zwykła z regulacja predkosci wycieraczek na pierwszym poziomie.
        nie wiem co to jest wyswietlacz mfa

nie wydaje mi sie, zeby zegary były wymieniane. wszystko wyglada normalnie,
        tylko takie okienko na samym srodku pod predkosciomierzem jest dosc spore a przy
        rozruchu zapalają sie tylko dwa rzedy kontrolek, a miejsca jest na conajmniej 4
        rzedy. dlatego miałam nadzieje, ze cos jeszcze powinno sie swiecic
        • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 18:42
          nie masz komputera pokładowego (MFA) to nic się tam nie będzie wyświetlać. w
          golfach 4 i innych autach grupy VAG spotyka się 3 rodzaje wyświtlaczy między
          (między wskaźnikami prędkości i obrotów).
          ty masz wersję najprostrzą, najpopularniejszą -taką, w której wyświetlają się
          tylko 2 rzędy kontrolek.
          pozostałe mają wyświetlacze "złożone" (taki monochromatyczny telewizorek
          świecący na czerwono) ale występują one w wersjach wyposażonych w komputer
          pokadowy.
          rzuć okiem na te fotki:
          moto.allegro.pl/item154225137_vw_passat_b5_b6_manetki_tempomat_komputer.html
          manetka po prawej ma w szczycie przełącznik do komputera pokładowego.
          albo tu:
          moto.allegro.pl/item154225137_vw_passat_b5_b6_manetki_tempomat_komputer.html
          widać zegary z wyświetlaczem 1/2 FIZ, (spód okienka)

pzdr

• magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:01
            fakt, ta lewa manetka (nie miałam pojecia, ze to tak sie nazywa) jest taka sama
            jak u mnie, ta po prawej stronie nie ma na szczycie przycisku. czyli po prostu
            to jest prostszy model, tak? czy ten model nie ma wyswietlacza braku płynu do
            spryskiwacza? gdzie moge znalezc instrukcje obsługi do tego samochodu? (mam po
            francusku) i jak sprawdzic co to za model? bo, ze zupełny golas to raczej nie -
            ma z 6 poduszek, welur, tempomat, klime, dzielone siedzenia z podłokietnikami z
            przodu i z tyłu itd
            • devote Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:34
              jest kontrolka i sygnal audio gdy zabraknie plynu do szyb
              • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:40
                cholera a ja nie mam. byc moze działa to na bezpieczniku od tylnej wycieraczki
                (czy to mozliwe?) bo akurat ten bezpiecznik wydłubałam, bo wycieraczka mi lata
                non stop :(
                a te inne pytania? moze na nie też byscie mi odpowiedzieli? byłabym bardzo wdzieczna
                • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:44
                  najprościej jest rzucić okiem na naklejkę, która powinna być pod wykładziną
                  bagażnika koło koła zapasowego. biała naklejka z dużą ilościa informacji.
                  znajdziesz tam info na temat silnika, koloru lakieru, wyposażeniu i wersji auta.
                  trzyliterowe kody oznaczają to co zostało włożone do auta -niestety znaczenie
                  kodów można poznać przy pomocy ETKA (oprogramowanie VW -katalog)
              • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:41
                przykro mi ale nie ma. mam Bore comfortline i nic się nie dzieje kiedy
                zabraknie płynu do spryskiwaczy szyb -niestety.
                • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:50
                  dzieki, za tę smutną informację.
                  co do grzebania pod wykładziną w bagazniku bede musiała sie wstrzymac, bo po
                  pierwsze i tak tego nie bede umiała odkodowac a po drugie urwałam (sie urwał)
                  jeden teleskop i mi na łeb spada klapa.
                  • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 19:56
                    dlaczego smutną? w końcu najlepszą kontrolką braku płynu w zbiorniku jesr
                    zamazana szyba ;). trza by zobaczyć przekaźnik tylnej wycieraczki, być może
                    padł, albo coś się spierniczyło w manetce.
                    info o wersji jest napisane jak wół, nie trzeba tego odkodowywać (np: BORA
                    COMFO) zdaje się były 4 wersje BASIS(najprostrza), COMFORTLINE, SPORTLINE i
                    HIGHLINE (topowa).
                    a książki obsługi bardzo często trafiają się na allegro. jak będzie wielka bida
                    to można pójśc do ASO i kupić takową, ale tam księgarnie mają wyjątkowo drogą.
                    • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 20:07
                      jedną juz mam zamazaną, bo własnie w tej nieszczesnej manetce sie spierniczyło.
                      a instrukcję chyba gdzies musze kupic bo dobrze byłoby wiedziec jakie kontrolki
                      powinny sie pojawiac świecące a jakich ten typ nie ma.
                      basis chyba nie jest, bo jest zdaje sie dosc "wypasiony", ale moze w golfach to
                      standard.
                      • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 20:18
                        standard?! no co ty? VW to kur...firma wszystko za okrutną dopłatą. generalnie
                        jak coś się zaświeci na czerwono to STÓJ!!! natychmiast do boku i dzwonićpo
                        assistance. jeśli zaświeci się na żółto zatrzymać się i sprawdzić co jest
                        grane.
                        a propos jakie masz zegary w tym golfie? czy przypadkiem mają srebrne obramówki
                        wokół tarcz?
                      • crannmer Instrukcja nie pomoze 07.01.07, 20:35
                        magdajeden napisała:

> a instrukcję chyba gdzies musze kupic bo dobrze byłoby wiedziec jakie
                        > kontrolki powinny sie pojawiac świecące a jakich ten typ nie ma.

Instrukcja w takim wypadku nic nie pomaga, bo opisuje wszystkie mozliwe i
                        dostepne opcje i kontrolki. Nie zawiera natomiast informacji, jakie funkcje i
                        kontrolki ten dany egzemplaz samochodu posiada.

MfG

C.
    • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 20:28
      takie:
      aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155361306
      zdaje sie, bo na 100% pewna nie jestem, ale raczej nie mają srebrnej obramówki a
      dlaczego?
      • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 20:33
        lepsze wersje miały takie właśnie pierdółki.
        ale najlepiej jak sprawdzisz to sobie na tej nalepie. będzie po kłopocie.
        proponuje też podpiąc to autko pod VAG i odpytać komputer o możliwe błędy.
        proponuje forum na www.vwgolf.pl możesz się tam sporo dowiedzieć.
        • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 20:57
          dzieki. maly problem, nie wart wspomnienia - nie mam pojecia co to jest VAG. ;)
          • swoboda_t Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 21:37
            Volkswagen Aktiengesellschaft :)

P.S.: Co do szyb - krótkie kliknięcie powoduje automatyczne
            otwarcie/zamknięcie, dłuższe przytrzymanie i puszczenie daje możliwość
            zatrzymania szybu w żądanym miejscu. Z grubsza, bo działa to dość
            nieprecyzyjnie. Fabryka.
          • uny Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 21:43
            VAG to specajlistyczne narzędzie diagnostyczne dla aut grupy VW (skoda seat
            audi vw) a po ludzku -mały komputer z oprogramowaniem diagnostycznym. magicy
            mają to na laptopach + odpowiedni kabelek. złącze diagnostyczne jest za
            zaślepką w konsoli centralnej zaraz nad popielniczką. wystarczy wsunąć dłoń nad
            pokrywę zapalniczki i wypiąć tą osłonę.
            polecam jednak osoby które mają w tym praktyke.
            • magdajeden Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 07.01.07, 22:28
              dzieki za wszystkie odpowiedzi. napewno nie bede sama w nim dłubała.
              wyglada na to, ze nieuniknione jest wybranie sie do jakiegos serwisu/warsztatu z
              tym gratem
              jeszcze raz dzieki
            • devote Re: golf IV i audi a4 quattro pytania 08.01.07, 00:04
              uny napisał:

> złącze diagnostyczne jest za
              > zaślepką w konsoli centralnej zaraz nad popielniczką.

w golf IV gniazdo jest pod deska po stronie kierowcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka