Dodaj do ulubionych

Data wazności oleju?

24.02.07, 00:13
Witam.
Czy olej silnikowy ma jakąś datę ważności?
Zapytam wprost: mogę wlać do silnika olej z 17.05.2006r?
Obserwuj wątek
    • baartur Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 01:32
      Witam,
      Każdy olej ma termin zachowania swoich właściwości na ok. 3 lata. Twoj ma nie
      cały rok więc możesz go śmiało jeszcze używać.
      • xadam30 Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 01:33
        ok. dzięki
    • henryk245 Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 13:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=57931507&v=2&s=0
    • 2pac8 Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 18:55
      a ja kupilem niedawno w norauto olej Motul HD 80W90, na butelce jest nadruk: 27008/M/75345.
      Butelka byla mocno przykurzona i to wzbudzilo moje podejrzenia co do wieku. Wyslalem zapytanie do Motula, i odpowiedzieli mi ze w tym numerze jest zakodowana data produkcji: 26.09.2005.
      czyli olej ma 17 miesiecy:( wkurzajace, kupuje nowy olej , ktory ma pare lat.
      • sk-1 Re: Data wazności oleju? 25.02.07, 20:39
        Dobry wieczór.Witam serdecznie wszystkich na forum. No własnie,ważna dla
        każdego kupującego data ważności jest zaszyfrowana lub co gorsze pominięta.Nie
        chcę nic sugerować ale to nie ładnie.Tylko jest pytanie czy ja muszę taki olej
        kupić tutaj,czy pojechać tam gdzie nie kombikodują?Skoro jest tak a nie inaczej
        to znaczy że nie ma wyjścia i ryzykujemy.
        • crannmer Re: Data wazności oleju? 25.02.07, 20:56
          sk-1 napisał:

> No własnie,ważna dla
          > każdego kupującego data ważności jest zaszyfrowana lub co gorsze pominięta.Nie
          > chcę nic sugerować ale to nie ładnie.

To nie jest nieladnie, tylko obojetne.
          Olej silnikowy to nie ryby albo jaja.
          W zamknietym opakowaniu nie starzeje sie praktycznie.

O jakimkolwiek ryzyku nie ma mowy.

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
          • sk-1 Re: Data wazności oleju? 26.02.07, 21:08
            Dzięki crannmer.Nieczęsto się widzi odpowiedzi tak pewne i zdecydowane.Gdyby to
            jeszcze było wyrażnie napisane na opakowaniach z olejami to w porządku.A
            tak...?Jest nutka podejrzenia o subiektywizm.CZegoś tu za mało,coś brakuje...
            • crannmer Czego brakuje? 26.02.07, 22:33
              sk-1 napisał:

> Dzięki crannmer.Nieczęsto się widzi odpowiedzi tak pewne i zdecydowane.Gdyby
              > to jeszcze było wyrażnie napisane na opakowaniach z olejami to w porządku. A
              > tak...?Jest nutka podejrzenia o subiektywizm.CZegoś tu za mało,coś brakuje...

Czego brakuje?

Olej starzeje sie podczas pracy w silniku z powodu:
              - ubocznych produktow spalania paliwa (siarka i kwas siarkowy, sadza,
              weglowodory z kondensatu paliwa, kondensat wody, czasteczki nagaru, inne)
              - utleniania sie bedac w wysokiej temperaturze i bedac narazony na dzialanie
              duzej powierzchni styku z powietrzem (sciekanie po sciankach, bryzgi i rozbijane
              wirujacymi czesciami na mgle krople, piana olejowa)
              - mechanicznego rozrywania dlugich czasteczek oleju podczas pracy smarowanych czesci
              - pozostalosci po spalonym w normalnej pracy oleju
              - i kilka innych

Stojac w zamknietym pojemniku olej nie jest narazony na __zaden__ z powyzszych
              wplywow, ergo praktycznie sie nie starzeje.

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
              • sk-1 Re: Czego brakuje? 27.02.07, 08:12
                EXTRA!!Jeszcze raz dzięki.Teraz to mi brakuje "Henryka ?45"(z innej ale o tym
                samym debaty)i "baartura".Nie zwlekajcie Panowie bo jest szansa żeby dużo tu
                wyjaśnić.Gdybym coś kumau to bym sam dau czadu crannmerowi"ale nie mogę bo wiem
                tylko tyle że uczciwy producent powinien wyryć na widocznym miejscu datę
                spożycia swojego produktu.Szyfrowanie daty tylko wzbudza podejrzenia.A jeśli
                jakiś produkt np.wspomniane wcześniej jaja nie podlega degradacji,to też należy
                to odnotować.
                • mobile5 Re: Czego brakuje? 27.02.07, 14:09
                  Z tego co pamiętam, to Castrol i Motul przyznają się do 5lat zdatności do użycia swoich oryginalnie zapakowanych wyrobów. Ale informacje takie nie są powszechnie dostępne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka