xadam30 24.02.07, 00:13 Witam. Czy olej silnikowy ma jakąś datę ważności? Zapytam wprost: mogę wlać do silnika olej z 17.05.2006r? Link Zgłoś Obserwuj wątek
baartur Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 01:32 Witam, Każdy olej ma termin zachowania swoich właściwości na ok. 3 lata. Twoj ma nie cały rok więc możesz go śmiało jeszcze używać. Link Zgłoś
henryk245 Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 13:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=57931507&v=2&s=0 Link Zgłoś
2pac8 Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 18:55 a ja kupilem niedawno w norauto olej Motul HD 80W90, na butelce jest nadruk: 27008/M/75345. Butelka byla mocno przykurzona i to wzbudzilo moje podejrzenia co do wieku. Wyslalem zapytanie do Motula, i odpowiedzieli mi ze w tym numerze jest zakodowana data produkcji: 26.09.2005. czyli olej ma 17 miesiecy:( wkurzajace, kupuje nowy olej , ktory ma pare lat. Link Zgłoś
sk-1 Re: Data wazności oleju? 25.02.07, 20:39 Dobry wieczór.Witam serdecznie wszystkich na forum. No własnie,ważna dla każdego kupującego data ważności jest zaszyfrowana lub co gorsze pominięta.Nie chcę nic sugerować ale to nie ładnie.Tylko jest pytanie czy ja muszę taki olej kupić tutaj,czy pojechać tam gdzie nie kombikodują?Skoro jest tak a nie inaczej to znaczy że nie ma wyjścia i ryzykujemy. Link Zgłoś
crannmer Re: Data wazności oleju? 25.02.07, 20:56 sk-1 napisał: > No własnie,ważna dla > każdego kupującego data ważności jest zaszyfrowana lub co gorsze pominięta.Nie > chcę nic sugerować ale to nie ładnie. To nie jest nieladnie, tylko obojetne. Olej silnikowy to nie ryby albo jaja. W zamknietym opakowaniu nie starzeje sie praktycznie. O jakimkolwiek ryzyku nie ma mowy. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
sk-1 Re: Data wazności oleju? 26.02.07, 21:08 Dzięki crannmer.Nieczęsto się widzi odpowiedzi tak pewne i zdecydowane.Gdyby to jeszcze było wyrażnie napisane na opakowaniach z olejami to w porządku.A tak...?Jest nutka podejrzenia o subiektywizm.CZegoś tu za mało,coś brakuje... Link Zgłoś
crannmer Czego brakuje? 26.02.07, 22:33 sk-1 napisał: > Dzięki crannmer.Nieczęsto się widzi odpowiedzi tak pewne i zdecydowane.Gdyby > to jeszcze było wyrażnie napisane na opakowaniach z olejami to w porządku. A > tak...?Jest nutka podejrzenia o subiektywizm.CZegoś tu za mało,coś brakuje... Czego brakuje? Olej starzeje sie podczas pracy w silniku z powodu: - ubocznych produktow spalania paliwa (siarka i kwas siarkowy, sadza, weglowodory z kondensatu paliwa, kondensat wody, czasteczki nagaru, inne) - utleniania sie bedac w wysokiej temperaturze i bedac narazony na dzialanie duzej powierzchni styku z powietrzem (sciekanie po sciankach, bryzgi i rozbijane wirujacymi czesciami na mgle krople, piana olejowa) - mechanicznego rozrywania dlugich czasteczek oleju podczas pracy smarowanych czesci - pozostalosci po spalonym w normalnej pracy oleju - i kilka innych Stojac w zamknietym pojemniku olej nie jest narazony na __zaden__ z powyzszych wplywow, ergo praktycznie sie nie starzeje. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
sk-1 Re: Czego brakuje? 27.02.07, 08:12 EXTRA!!Jeszcze raz dzięki.Teraz to mi brakuje "Henryka ?45"(z innej ale o tym samym debaty)i "baartura".Nie zwlekajcie Panowie bo jest szansa żeby dużo tu wyjaśnić.Gdybym coś kumau to bym sam dau czadu crannmerowi"ale nie mogę bo wiem tylko tyle że uczciwy producent powinien wyryć na widocznym miejscu datę spożycia swojego produktu.Szyfrowanie daty tylko wzbudza podejrzenia.A jeśli jakiś produkt np.wspomniane wcześniej jaja nie podlega degradacji,to też należy to odnotować. Link Zgłoś
mobile5 Re: Czego brakuje? 27.02.07, 14:09 Z tego co pamiętam, to Castrol i Motul przyznają się do 5lat zdatności do użycia swoich oryginalnie zapakowanych wyrobów. Ale informacje takie nie są powszechnie dostępne. Link Zgłoś