Dodaj do ulubionych

Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ?

08.05.07, 20:07
Witam,

szukam porady jaki gaz zainstalować do samochodu Audi A6 z 1999roku silnik
4.2, quattro z Tiptronicem, przebieg 180 tys km.
Jeżeli macie doświadczenia albo jakieś opinie to bardzo proszę. Jakieś
wskazania lub przeciwwskazania, będę wdzięczny.
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • musiszsiezalogowac1 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 08.05.07, 20:10
      Tiptronic kladzie sprawe gazu w Twoim Audi.
    • leon.zbowidowiec Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 08.05.07, 23:55
      normalnie staram sie omijac takie watki i nie komentowac ich "snobistycznie"
      ale tym razem powiem wprost - sprzedaj to auto i kup cos tanszego na co Cie
      naprawde stac a nie profanuj tego silnika gazem i innymi tego typu pomyslami !
      • buraque Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 08.05.07, 23:58
        leon.zbowidowiec napisała:

> normalnie staram sie omijac takie watki i nie komentowac ich "snobistycznie"
        > ale tym razem powiem wprost - sprzedaj to auto i kup cos tanszego na co Cie
        > naprawde stac a nie profanuj tego silnika gazem i innymi tego typu pomyslami !

gaziarze wsadzą instalację nawet do Bentleya, wszak można tyle zaoszczędzić...
        • swoboda_t Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 00:37
          Fakt :D skocz.pl/dvex
      • iberia.pl Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 19:29

> normalnie staram sie omijac takie watki i nie komentowac ich "snobistycznie"
        > ale tym razem powiem wprost - sprzedaj to auto i kup cos tanszego na co Cie
        > naprawde stac a nie profanuj tego silnika gazem i innymi tego typu pomyslami !

dokladnie....zeby to mialo rece i nogi to by musial chyba ze 2 zbiorniki gazu
        miec bo inaczej bedzie co drugi dzien tankowal-no chyba, ze tak lubi.
    • frax1 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 00:51
      Tiaaa... i kup sobie 2.5 tdi co niby mało pali... ale jak się zepsuje to jest
      nie tanio... a zepsuję się napewno...
      Fajne auto fajny silnik... a co do gazu to tylko sekwencja i to dobra - będzie
      działało bez zarzutu - polecam audiklub.org
      • artur_wolf Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 07:21
        Dzięki, jedyna normalna odpowiedż,
        Pozdr
      • leon.zbowidowiec Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 07:42
        > Tiaaa... i kup sobie 2.5 tdi co niby mało pali... ale jak się zepsuje to jest
        > nie tanio... a zepsuję się napewno...
        > Fajne auto fajny silnik... a co do gazu to tylko sekwencja i to dobra - będzie
        > działało bez zarzutu - polecam audiklub.org

A co niby bedzie dzialalo bez zarzutu ? Co do kosztow to widac ze nigdy nie
        maiales 4.2 bo w porownaniu z nim serwisowanie 2.5TDI to taniocha (mowie o
        samych przegladach i wymianach czesci eksploatacyjnych bo powaznych awarii
        nigdy nie mialem). Co do oszczedzania na takim samochodzie to po prostu szkoda
        go "psuc" jakims gazem bo potem poza ASO naprawde niewielu bedzie wiedzialo jak
        go porzadnie naprawic a zakladam ze skoro pytajacy chce zakladac gaz to pewnie
        ASO bedzie omijal szerokim lukiem. Chociaz z drugiej strony dzieki temu
        bedziemy mogli sie wykazac wiedza na forum bo zaczna sie pytania w
        stylu "dlaczego moje Audi 4.2 quattro Tiptronic po zalozeniu instalacji gazowej
        przestalo jezdzic ?"
        • artur_wolf Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 23:11
          Nie wiem dlaczego miałbym omijać szerokim łukiem ASO, jeżeli trzeba to tam jade.
          I z drugiej strony nic mi nie pomogą takie odpowiedzi jakie czytam, chcę założyć
          gaz żeby mniej wydawać na koszty paliwa, czy to coś nie normalnego, czy od razu
          muszę rezygnować z silnika 4.2. Pozostanie mi duża pojemność, duża moc i
          mniejsze koszty związane z paliwem, no chyba, że miałoby się wszystko psuć od
          razu po założeniu gazu, a nikt do tej pory nic konkretnego nie napisał, że miał
          takie sytuacje czy coś podobnego. Same założenia, że pewnie się będzie psuć. A
          po co są instalacje gazowe? Jeżeli możecie to odpisujcie na wątek... konkretnie
          czy ktoś może polecić mi jakąś instalację itp, może ktoś był użytkownikiem auta
          z takim silnikiem z inst. gazową i może coś więcej powiedzieć. Z góry dzięki.
          • leon.zbowidowiec Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 09:08
            Odpowiem tak - ludzie ktorzy posiadaja silnik 4.2 i instalacje gazowa to
            zapewne 1% wszystkich posiadaczy 4.2 wiec masz male szanse ze kogos takiego
            spotkasz. Wynika to z tego ze wszystkich "swiadomych" posiadaczy 4.2 po prostu
            stac na benzyne i nie zastanawiaja sie nad jej kosztami nie mowiac o jakichs
            dodatkowych klopotach zwiazanych z instalacja gazowa, jej regulacja,
            homologacja, przegladami i Bog jeszcze wie jakimi klopotami. W zwiazku z tym
            istnieje zapewne male prawdopodobienstwo ze znajdziesz kogos kto montowal gaz w
            takim samochodzie i zrobi to profesjonalnie a nie bedzie po prostu uczyl sie na
            Twoim samochodzie co sprowadzi oczywiscie dodatkowe klopoty. Nie znam sie
            osobiscie na gazie bo nigdy takiego nie uzytkowalem ale majac praktyczna wiedze
            z uzytkowania 4.2 + Tiptronic twierdze ze jest tam na tyle zaawansowana
            elektronika sterujaca tym wszystkim ze raczej trudno wyobrazic mi sobie ze da
            sie domontowac do tego "obok" zasilanie gazem bez ingerencji w oprogramowanie
            ECU i dalej wszystko bedzie dzialalo bez zarzutu. Tak wiec moja rada - jezeli
            chcesz oszczedzac na benzynie to kup inny - mniejszy i prostszy silnik do
            ktorego istnieja sprawdzone i przede wszystkim PRZETESTOWANE instalacje gazowe.
            • black_code Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 09:28

> Odpowiem tak - ludzie ktorzy posiadaja silnik 4.2 i instalacje gazowa to
              > zapewne 1% wszystkich posiadaczy 4.2 wiec masz male szanse ze kogos takiego
              > spotkasz.

Leon nie przesadzaj
              skocz.pl/dvmt

Wynika to z tego ze wszystkich "swiadomych" posiadaczy 4.2 po prostu
              > stac na benzyne i nie zastanawiaja sie nad jej kosztami nie mowiac o jakichs
              > dodatkowych klopotach zwiazanych z instalacja gazowa, jej regulacja,
              > homologacja, przegladami i Bog jeszcze wie jakimi klopotami. W zwiazku z tym
              > istnieje zapewne male prawdopodobienstwo ze znajdziesz kogos kto montowal gaz
              w
              >
              > takim samochodzie i zrobi to profesjonalnie a nie bedzie po prostu uczyl sie
              na
              >
              > Twoim samochodzie co sprowadzi oczywiscie dodatkowe klopoty. Nie znam sie
              > osobiscie na gazie bo nigdy takiego nie uzytkowalem ale majac praktyczna
              wiedze
              >
              > z uzytkowania 4.2 + Tiptronic twierdze ze jest tam na tyle zaawansowana
              > elektronika sterujaca tym wszystkim ze raczej trudno wyobrazic mi sobie ze da
              > sie domontowac do tego "obok" zasilanie gazem bez ingerencji w oprogramowanie
              > ECU i dalej wszystko bedzie dzialalo bez zarzutu. Tak wiec moja rada - jezeli
              > chcesz oszczedzac na benzynie to kup inny - mniejszy i prostszy silnik do
              > ktorego istnieja sprawdzone i przede wszystkim PRZETESTOWANE instalacje
              gazowe.

Nie ma najmniejszego problemu z taka instalacja i pracuje ona poprawnie o
              ile si nie skapi na toi kasy i zalozy w dobrym warsztacie .
              Wzgledy " moralne " pomijam bo to juz sprawa osobna dla kazdego ale jest
              mase samochodw V8 z takimi silnikami ktore jezdza z powodzeniem na LPG
              i moim zdaniem czemu nie .
              O ile w dosc nowym takim aucie zakladanie LPG uwazam za dyskusyjne to
              w starych jak najbardziej sensowne ,tak juz jest ze kupuje sie na
              samochody ktorych eksploatacje nas nie stac . A czym sie rozni
              instalacja LPG w silniku R4 tiptronic i V8 Tiptronic ?
              A autorowi proponuje poszukac moze na forach audi tam latwiej znalezc
              kogos kto ma takie rozwiazanie .Przypuszczam ze na tym forum trudno
              znalezc choc kilka osob co ma taki silnik a co dopiero z LPG .
              To raczej srednie miejsce do uzyskania wiadomosci .
              Na forum automobil jest gosc Lexus400 zdaje sie zaklada instalacje i
              nie do takich juz montowal zapytaj moze jego .
              • gls1 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 18:16
                W naszej firmie jest Jeep Grand Cheroke V8 na LPG (sekwencyjnej) i jeżdzi bez
                problemów. Instalacja Elpigaz (chyba dobrze napisałem), czyli można.PZDR!!
          • notmyself Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 20:28
            artur_wolf napisał:
            > Nie wiem dlaczego miałbym omijać szerokim łukiem ASO, jeżeli trzeba to tam
            > jade. I z drugiej strony nic mi nie pomogą takie odpowiedzi jakie czytam,
            > chcę założyć gaz żeby mniej wydawać na koszty paliwa, czy to coś nie
            > normalnego, czy od razu muszę rezygnować z silnika 4.2. Pozostanie mi
            > duża pojemność, duża moc i mniejsze koszty związane z paliwem, no chyba,
            > że miałoby się wszystko psuć od razu po założeniu gazu, a nikt do tej pory
            > nic konkretnego nie napisał, że miał takie sytuacje czy coś podobnego.
            > Same założenia, że pewnie się będzie psuć. A po co są instalacje gazowe?
            > Jeżeli możecie to odpisujcie na wątek... konkretnie
            > czy ktoś może polecić mi jakąś instalację itp, może ktoś był użytkownikiem
            > auta z takim silnikiem z inst. gazową i może coś więcej powiedzieć. Z
            > góry dzięki.

Moja rada - olej to forum z góry na dół. Tutaj każdy jeździ V8. I każdy na
            benzynie. I każdy z tych co tym jeździ plecie takie bzdury, i sieje taką
            niewiedzą, że smutek ogarnia jak to się czyta. Zapytaj tak jak ci poradzono na
            ak. Jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt zagazowanych 4.2 w tym eski. Ten
            silnik i 2.8 to są chyba najłatwiejsze do zagazowania benzyny w oooo. Na
            sekwencji wychodzą prawie że seryjne osiągi i jakoś nie słuchać żeby się psuły.
            Z tipem to faktycznie mogą być problemy. Łatwo łapie tryb awaryjny jak coś mu
            nie spasuje z silnikiem. Ale na 100% ktoś w polsce ci tą skrzynie
            przeprogramuje. Jeżdżą czipowane diesle z tipem i wszystko jest git. Jednym
            słowem trafiłeś pod zły adres. Zapytaj gdzie indziej a potem wciągaj na drodze
            forumowych teoretyków jedną dziurką za 50% kasy.
        • gls1 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 18:12
          Ano dla tego, że w Audi A8 silniki 2.5 TDI to "silniczek od pralki" w
          porównaniu z 4.2 nawet z LPG!!! Instalacja gazowa do V8 będzie kosztowała około
          7000 zł al szybko się zwróci. Na zachodzie montowanie LPG do drogich aut to
          normalka. A niszczenie silnika???? To mit!! Instalacja LPG sekwencyjna z
          systemem lubryfikacji nie powoduje więkrzego zużycia silnika niż jazda na
          benzynie. PZDR!!
        • frax1 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 13.05.07, 02:21
          To powiedz mi jaki jest rozsądny silnik do A6 oprócz ww. 4.2 i 2.7T ? Mówię o
          modelach paro letnich gdzie jeszcze 3.0TDI nie występowało... 2,8 jest za słabe
          na taką budę i quattro - a przecież właśnie dla tego napędu kupuje się audi.
          Miałem ten silnik w a4 i jest spoko ale szału nie robi, więc w a6 to musi być
          dostojna limuzyna i nic więcej(mówię o quattro i tiptronicu). Dobra instalacja
          jest naprawdę bezproblemowa - mówię tu z doświadczenia znajomych ja nigdy nie
          miałem bo mi się ona nie opłacała. Tylko że jeżeli chcesz oszczędzać to wybierz
          tą nawet 1000zł droższą, podejrzane ceny instalacji kryją w sobie niespodzianki,
          np.tańsze komponenty itd. A wywody że jak nie stać Cię na benzynę to nie kupuj
          4.2 są bez sensu. 2.5 TDI jest koszmarnym motorem gdzie jest wiele rzeczy do
          popsucia się ... 4.2 to stara sprawdzona benzyna która przejedzie wiele km, a
          2,5 tdi wymaga remontu koło 200tkm jak nie wcześniej... do tego dźwięk...
          osiągi... z reguły gorsze wyposażenie auta... Polska jest krajem gdzie benzyna
          jest nieporównywalnie droga do zarobków, a ceny serwisu i ubezpieczenia są
          znacznie bardziej przystępne... dlatego właśnie tyle mamy gazowców.
          Pozdrawiam
          • deevil555 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 15.05.07, 18:48
            Hmmm...Szkoda niszczyć taki silnik gazem!!Ale jeśli już to sądzę iż nie ma co
            żałować na dobrej instalacji. Na pewno sekwencja!!Marek jest kilka i na dodatek
            dobry warsztat!!
    • primo555 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 13:13
      Trudno jest mi zrozumiec ludzi takich jak Ty, jak chciales miec tanie
      ekonomiczne autko to po cholere pchales sie w taki silnik, czekam teraz na
      watek typu: Kupilem Ferrari, czy jest mozliwosc zamontowania instalacji
      gazowej ?, wtedy to sie dopiero usmieje.

• al9 Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 09.05.07, 13:29
      a moze można wymontować 4,2 i włożyć 1,6?
      na pewno bedzie malo palic i fajnie jezdzić..
      al
      • rdebiec Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 14:33
        No wiesz!
        Trochę ostatnio czytuję to forum i po Tobie się takich wypowiedzi nie
        spodziewałem.
        Za to dziwi mnie brak roberta888 co wrzuca swoje "złote myśli" do każdego wątku.
        • pacanek_ten_prawdziwy Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 19:29

Hallo artur_wolf!!!

Nie chce byc „nieuprzejmy“ jak wielu innych na tutejszym forum „grasujacych“
          „profesore motoryzacji“ i dlatego nie otrzymasz odemnie odpowiedzi typu:
          „sprzedaj to auto i kup cos tanszego na co Cie
          naprawde stac a nie profanuj tego silnika gazem i innymi tego typu pomyslami !“
          cytat z postu leosia
          czy :
          „Trudno jest mi zrozumiec ludzi takich jak Ty, jak chciales miec tanie
          ekonomiczne autko to po cholere pchales sie w taki silnik,“
          cytat z postu primo555

Czytajac juz przedwczoraj Twoje pytanie spodziewalem sie wlasnie takich odpowiedzi.
          Gdy bedziesz czesciej przebywal na tym forum i czytal przerozne „odpowiedzi“
          jesli tak mozna nazwac te proby podniesinia wlasnego „ego“ przez tych
          „profesore“ ktorych nie jest tu za duzo,ale sa jak sam widzisz bardzo aktywni
          gdy moga komus „dokopac“.

Na temat tego Twojego samochodu nie moge sie wypowiedziec w oparciu o wlacne
          doswiadczenie, ale w naszym forum gazowym jest wielu uzytkownikow tych
          samochodow z instalacja gazowa. Niestety sa to fora w jezyku niemieckim – nam
          nadzieje ze potrafisz ta mowe albo znasz kogos kto Tobie potrafi przetlumaczyc.
          Na forum www.autogas4you.de/ jest pare postow uzytkownikow tych samochodow .
          www.autogas4you.de/board/thread.php?threadid=1469&sid=4570ab0d76217d8ebaebffb946543275

Wiekszosc gazowcow zaklada do tych samochodow :
          Prins VSI albo Icom JTG i sa bardzo zadowoleni z tych instalacji !!!

Obejrzyj sobie ta galerie i zobacz jakie autka przerabia ta Firma EkoGas GmbH w
          Niemczech:

www.ekogas.de/galerie.php?galeria=audi.php
          I nie sluchaj tych medrcow ktorzy sie z Ciebie nasmiewaja ,bo
          czlowiek ktory potrafi myslec i jest bardziej „do przodu“ niz inni jest
          zazwyczaj „niszczony“ przez forumowych „profesore“.

Jeszcze jedna Firma :
          www.bbg-tm.de/024c4e96af0ca4e6d/index.html

Firmy te zakladaja Prins VSI.
          Na temat Icom JTG nie moge za duzo powiedziec ale Firma Eco-Car pana Cebuli w
          Jastrzebiu Zdroj
          zaklada Prins VSI Icom JTG instalacje i mozesz sie tam wiele dowiedziec o nich .

www.eko-car.de jest to co prwada link niemiecki ale jest tam tez w
          jezyku polskim.

A dla tych “profesore” i innych znawcow motoryzacji moge powiedziec ze jest tam
          tez pokazany
          “bardzo biedny wlasciciel Hummera ktorego stac bylo tylko na zakup tego samochodu ,
          na paliwo juz nie :
          www.eko-car.com/autogaz/index.php?option=com_zoom&Itemid=&catid=31
          Ale sie kurna rozpisalem – ale mam nadzieje ze bedziesz z mojej odpowiedzi
          bardziej zadowolony niz z dotychczasowych !!!!!

A MOZE TU NIE CHODZI TYLKO O BRAK PIENIAZKOW NA PALIWO !!!!!
          Moze i my gazowcy myslimy o naszych dzieciach i o naszym srodowisku naturalnym,
          nie chce wywolywac “professore” na plan ale mi powiedzieli ze jadac na gazie nie
          mam takich
          “brudnych” spalin .

Pozdrowienia od pacanka – gazowca
          • swoboda_t Re: Audi A6 4.2 Tiptronic - GAZ ? 10.05.07, 23:45
            Ehhh, gazofobom o słabych nerwach odradzam zaglądanie pod te linki. Można tam
            znaleźć MB CL55 AMG, SL, BMW Z4, Audi S4, S8, Range Rovera Sport, Jaga X-
            type'a, Chryslera 300C... Zawał gwarantowany.
            • primo555 do Pacanka 10.05.07, 23:56
              i co wyskakujesz mi tu z jakims Hummerem, majatku toto ne kosztuje, a bardzo
              niefunkcjonalne auto, tylko poza miasto a w centrum tragedia ( znajomy kupil
              zonce na prezent, po 3 miesiacach auto zostalo sprzedane)

Nie przypominam sobie zebym wyrazil zgode na cytowanie moich postow, nie
              pytales wczesniej a wypadalo, toz to po prostu chamstwo, a profesorem nie
              jestem, zwykly mgr inz. grubo po trzydziestce

Pozdrawiam

• pacanek_ten_prawdziwy Re: do primo555 11.05.07, 19:53

Hallo primo555!!!!

Poniewaz napisales do mnie osobiscie swoj post,nalezalo by na Twoj post
                odpowiedziec - tego wymagalo by dobre wychowanie zarowno w zyciu codziennym jak
                i na forum.

Ale wybacz nie otrzymasz odemnie zadnej odpowiedzi ,bo nie bede schodzil
                na Twoj poziom !!!

pozdrawiam pacanek

• primo555 Re: do Pacanka 11.05.07, 20:00
                  Moglbym powiedziec to samo, w koncu Nick ma niby odwierciedlic Nasza osobowosc
                  Pacanku
                  • roto Pacanek ma rację 11.05.07, 20:12
                    Nie słuchaj rad wciąż tych samych idiotów z forum , zakładaj gaz i nawet się
                    nie oglądaj tylko dureń jeżdzi na benzynie nawet jeśli niby na nią bez problemu
                    go stać, jeśli można jeżdzić taniej to czemu nie, a gadanie że od tego silnik
                    szybciej się zużywa to zwykłe pie..nie bajek, choćby nawet ,to za
                    zaoszczędzone pieniądze na gazie można zawsze kupić sobie drugi
                    • primo555 Re: Pacanek ma rację 11.05.07, 20:19
                      Mam kilku znajomych ktorzy byli zafascybowani gazem, zamontowali w swoich
                      nowych samochodach i coo ? Stali sie czestymi goscmi w serwisach
                      • roto A co mnie obchodzą twoi znajomi 11.05.07, 20:36
                        ja jeżdżę samochodami na gaz odkąd instalacje zaczęli montować w Polsce, czyli
                        wystarczająco długo aby wyrobić sobie o nich opinię, bardzo pozytywną
                        oczywiście i dopuki nie miałem założonego gazu też byłem idiotą jeżdżącym na
                        benzynie, ale się przekonałem że na gazie wychodzę najlepiej i zdania nie
                        zmienię. Następny samochód też będzie na gaz tyle że CNG
                        • primo555 Re: A co mnie obchodzą twoi znajomi 11.05.07, 20:41
                          To powiedz mi dlaczego samochody odrazu nie wyjezdzaja z fabryki z zamontowana
                          instalacja ?

Takie dziadowanie to tylko tu u bas w Polsce , dziadostwo i juz
                          • roto To akurat bardzo proste 11.05.07, 20:46
                            bo lobby paliwowe na to nie pozwala, bo jak by zaprzestali produkcji ropy i jej
                            pochodnych to 1/3 świata zdechła by z głodu, to samo jest z dieslami mogły by
                            spokojnie pomykać tylko na rzepaku nawet przechodzonym tylko kto będzie miał z
                            tego interes ? kumasz to ?
                          • moderator10 Re: A co mnie obchodzą twoi znajomi 11.05.07, 20:52
                            primo555 napisał:

> To powiedz mi dlaczego samochody odrazu nie wyjezdzaja z fabryki z
                            zamontowana
                            > instalacja ?

A kto ci powiedzial ze nie wyjezdzaja?Sporo firm oferuje juz takie
                            instalacje a bedzie ich jeszcze wiecej ,tylko nie w Polsce z roznych
                            powodow glownie cenowych , i instalacje fabryczne LPG tez sa
                            skocz.pl/dvtf
                            > Takie dziadowanie to tylko tu u bas w Polsce , dziadostwo i juz

uprzedzony jestes ale to nie usprawiedliwia pisania glupot

• pacanek_ten_prawdziwy Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 11.05.07, 22:48
                              Hallo primo555!!!!

Jak widze to Ty przeczytales moj post niezbyt dokladnie ,albo nie zrozumiales
                              przeczytanego textu !!!!

Pomimo ze jest to w Twoich oczach chamstwo ,zacytuje Twoja wypowiedz bez pytania
                              Ciebie o zgode, bo juz wczesniej napisales :
                              „Nie przypominam sobie zebym wyrazil zgode na cytowanie moich postow, nie
                              pytales wczesniej a wypadalo, toz to po prostu chamstwo,“

Cytat z primo555 postu :
                              „Takie dziadowanie to tylko tu u bas w Polsce , dziadostwo i juz“

A ja w swoim wczesniejszym poscie napisalem – cytat :
                              „Obejrzyj sobie ta galerie i zobacz jakie autka przerabia ta Firma EkoGas GmbH w
                              Niemczech:
                              www.ekogas.de/galerie.php?galeria=audi.php“

Nastepnie dodalem :
                              „Jeszcze jedna Firma :
                              www.bbg-tm.de/024c4e96af0ca4e6d/index.html“

Jezeli ktos przeczytal moj post uwaznie i zrozumial czytany texst to MUSI
                              zwrocic na to uwage co napisalem – cytat:
                              „Niestety sa to fora w jezyku niemieckim”
                              a te dwa pierwsze Linki ktore podalem zakonczone sa – “ .de “
                              a wiec nie sa to fora polskie z czego wynika ze i w Niemczech jest zakladanie
                              instalacji gazowych rozpowszechniome i nie na ta idea nic wspolnego z “dziadami”
                              a coraz czesciej ze
                              swiadomoscia dbalosci o nasza srodowisko naturalne.
                              A jezeli mozna ochrone srodowiska polaczyc z oszczednoscia to jest to cudowna
                              sprawa

Wiec jak Ty mozesz pisac – cytat ( bez zapytania – to chamstwo !!!!):
                              „Takie dziadowanie to tylko tu u bas w Polsce , dziadostwo i juz“

Poza tym napisales :
                              “i co wyskakujesz mi tu z jakims Hummerem, majatku toto ne kosztuje, a bardzo
                              niefunkcjonalne auto, tylko poza miasto a w centrum tragedia ( znajomy kupil
                              zonce na prezent, po 3 miesiacach auto zostalo sprzedane)”

Nie mnie oceniac Twoich znajomych ale jezeli ktos kupil takie autko jako prezent
                              dla zony ,a juz po 3 miesiacach ten “prezent” sprzedaje to musze powiedziec ze
                              nie bylo to kupno “prezentu” przemyslane – albo sa to ludzie bez pojecia o
                              samochodach i ich przeznaczeniu ,albo sa to bohaterowie “Basni Andersena” .

Jako dobry znawca tematu trzeba bylo rozsadnie doradzic znajomemu jakie autko
                              nadaje sie na prezent dla zony ktora wiele jezdzi w centrum miasta !!!

Nastepnie napisales – (znowu cytat bez zezwolenia ) :
                              “Mam kilku znajomych ktorzy byli zafascybowani gazem, zamontowali w swoich
                              nowych samochodach i coo ? Stali sie czestymi goscmi w serwisach“

Daj mi prosze namiary na tych znajomych – nawiaze z nimi kontakty i sprobuje im
                              dopomoc w rozwiazaniu ich problemow z instalacjami gazowymi.
                              Zrobie to bezinteresownie bo uwazam ze my „gazowcy“ powinnismy sobie nawzajem w
                              miare naszych mozliwosci pomagac.
                              Np forum „ www.autogas4you.de „ jest wlasnie takim forum gdzie my „gazowcy“
                              sobie nawzajem pomagamy
                              Sa tez wsrod nas forumowcow Mechanicy ktorzy te instalacje zakladaja i oni tez
                              staraja sie cos doradzic a nawet „zapraszaja“ gazowcow ktorzy maja problemy z
                              instalacjami do ich warsztatow w celu usuniecia wszelkich usterek .
                              Z wlasnego doswiadczenia wiem ze wiele usterek nie jest spowodowanych
                              instalacjami gazowymi tylko zlym stanem ukladu zaplonowego – ktory to zwlaszcza
                              przy gazie musi byc
                              „na 100% sprawny“

Czekam na namiary na tych znajomych !!!

Teraz to juz naprawde ostatni cytat bez Twojego zezwolenia :
                              „To powiedz mi dlaczego samochody odrazu nie wyjezdzaja z fabryki z zamontowana
                              instalacja ?“

Otoz w Niemczech ( o innych krajach nie mam pojecia wiec sie nie wypowiadam)
                              mozna kupich VW i Ople fabryczne z instalacja na gaz ziemny !!!!

Na ten temat napisal juz „ moderator10“ wiec ja jego zacytuje :
                              „A kto ci powiedzial ze nie wyjezdzaja?Sporo firm oferuje juz takie
                              instalacje a bedzie ich jeszcze wiecej ,tylko nie w Polsce z roznych
                              powodow glownie cenowych , i instalacje fabryczne LPG tez sa
                              skocz.pl/dvtf „

Natomiast na gaz ciekly zwany LPG mozna nowe auta zakupic juz w markowych
                              salonach sprzedazy samochodow .

Jezeli interesuja Ciebie jakie to sa marki to polecam “Google” mozna tam duzo
                              interesujacych danych na temat nowych samochodow z instalacja LPG znalesc .

Pozdrowienia od pacanka
                              nawet jak pacanek jest chamski

• bojakk Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 11.05.07, 23:22
                                Jesli idzie o dbalosc o srodowisko naturalne, to sie mylisz, nowe silniki z
                                katalizatorami i wszelkimi wynalazkami majacymi na celu zmniejszyc toksycznosc
                                spalin nie sa przygotowane do pracy na LPG. Otoz w trakcje jego spalania
                                (dokladnego) emitowana jest wieksza ilosc toksycznych zwiazkow, nie podam Ci
                                dokladnie jakich, bo nie pamietam.
                                Ekologia to mozesz okreslic rower, a nie Audi A6 4.2.

A co do dziadostwa, hmm, jakby bogaty nie oszczedzal, to bylby biedny.
                                Pzdr
                                • pacanek_ten_prawdziwy Re:do artura_wolfa 11.05.07, 23:49

Hallo Artur !!!!

Co do Icom instalacji to zobacz :
                                  www.autogastechnik.net/images/inhalt/icom/icom_audiS64.2.html
                                  Obejzyj tom tez inne autka np Porszaka , co prawda nie Ferrari ale !!!

A teraz do bojakka !!!

Chyba cos z tymi spalinami pokreciles , moze myslisz o dieslu i filtrze pylkow??
                                  Bo w bezyniakach aby uzywac jako paliwa LPG nie trzeba tych silnikow specjalnie
                                  przygotowywac (w Fordzie sa problemy z tzw "miekkimi gniazdami zaworowymi).
                                  A same spaliny sa bardziej czystsze na LPG niz na bezynie!!!

Napisales:
                                  "Ekologia to mozesz okreslic rower, a nie Audi A6 4.2."

Tutaj sie zgadzam z Toba ale jezeli ktos jezdzi juz takim Audi A6 4.2 to chyba
                                  lepiej jak jezdzi na LPG i wydziela o wiele bardziej " czyste" spaliny niz na
                                  bezynie - zawsze jest to nmiejsze zlo !!!!

Pozdrowienia od pacanka
                                • swoboda_t Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 12.05.07, 01:11
                                  "Jesli idzie o dbalosc o srodowisko naturalne, to sie mylisz, nowe silniki z
                                  katalizatorami i wszelkimi wynalazkami majacymi na celu zmniejszyc toksycznosc
                                  spalin nie sa przygotowane do pracy na LPG" - BZDURA! Jest wręcz odwrotnie -
                                  nowoczesne silniki z nowoczesnymi instalacjami są abrdziej ekologiczne niż
                                  starsze typy. Ci do samochodów funkel nówek fabrtycznych w wersjach na LPG i
                                  (pi)erdgas pisalem już nie raz, więc można znaleźć info w archiwum. W skrócie -
                                  takie auta oferuje większość europejskich producentów (od Fiata, przez Merca po
                                  Bristola). Są mało popularne, bo praktyczniej i często taniej jest kupić
                                  klekota, proste.
                                  • chickenbaby Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 12.05.07, 13:34

www.youtube.com/watch?v=L-SpRI2vgqs
                                  • bojakk Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 13.05.07, 01:06
                                    Powiem tylko tyle, ze spotkalem kilka psrzecznych opinii np taka:
                                    wasze.motofakty.pl/artykul/kilka_slow_na_temat_zasilania_lpg.html
                                    i jeszcze to, a propos czystosci samego LPG
                                    www.wojdas.24x7.pl/gaz-lpg.html
                                    ale i taka, ktora jest co najmniej dziwna, moze jakis chemik by sie
                                    wypowiedzial, bo w drugiej opcji moge sie zgodzic co do liczby oktanowej LPG,
                                    ale jesli idzie o kalorycznosc, to prosze o wsparcie
                                    www.rybacki.pl/query/query_lista.php?kat=19
                                    Na zakonczenie powiem tylko, ze chyba jednak z ta toksycznoscia cos jest nie
                                    tak, pzdr.
                                    • matali Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 13.05.07, 08:16
                                      znam namiary na goscia z pod wrocławia, ma zagazowany silnik w audi a6 kombi
                                      4.2litra, robil to okolo 2 lata temu w firmie z radwanic eko-alma, dziala bez
                                      zarzutu, nawet lepiej bo na gazie nie ma ograniczenia predkosci na 250km/h
                                      tylko auto przyspiesza do konca obrotow silnika :) spalanie miesci sie w
                                      15litrach LPG na trasach i nie jest to jazda typu emeryt-mode:)
                                    • swoboda_t Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 13.05.07, 11:56
                                      Pobierznie przejżałem i tak: pierwszy artykuł jest dobry, choć koncentruje się
                                      głównie na starszych instalacjach meiszalnikowych. W przypadku dobrze
                                      zamontowanej sekwencji nie ma odczuwalnego spadku mocy, spaliny są czystsze,
                                      niektóre sekwencje biorą zresztą sygnały z kompa benzynowego. W przypadku
                                      wtrysku w fazie cieklej można spokojnie uzyskać nawet wzrost mocy, bo gaz ma
                                      właściwości chłodzące. Jest kilku magików, co ma auta wyczynowe na gazie :D
                                      Drugi artykuł jest pełen nieścisłości i robi wrażenie, że pisała go osoba nie
                                      znająca tematu z autopsji. Co do trzeciego to podana kaloryczność istotnie jest
                                      większa dla LPG i CNG niż dla benzyny - liczy się ją w J/kg, a gazy są dużo
                                      lżejsze. "Większe spalanie" wynika z przyjętego dla potrzeb tankowania
                                      przelicznika litrowego (dla LPG, bo CNG sprzedawany jest na kilogramy).
                                      Osobiście bardzo liczę na rozój sieci dystrybucji i palety nowych pojazdów w
                                      wersjach LPG i CNG, bo wzrost ich popularności, zwłaszcza kosztem klekotów,
                                      wyjdzie Europie na zdrowie. Tym niemniej będzie to etap przejściowy wobec
                                      całkwicie nowych źródeł napędu, bo to też tylko paliwa kopalne.
                                      • bojakk Re: do primo555 - ale prosze bez obrazy 13.05.07, 14:03
                                        Dzieki za wyjasnienie, pozostaje tylko kwestia bootli, ktora nie jest zbyt
                                        poreczna, bo niektorzy jednak lubia miec kolo zapasowe i bagaznik (niektorym
                                        jest to potrzebne, np w pracy).

Co do osiagow przy instalacji wtrysku w fazie cieklej to sie zgadzam, gaz
                                        rozprezajac sie schladza mieszanke, co zwieksza jej gestosc i przyczynia sie do
                                        lepszego wypelnienia komory spalania.

Pzdr
                                        • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do artur_wolf 15.05.07, 16:31

Hallo Artur !!!!!

Czasami wypada podzielic sie z innymi swoja decyzja ,zwlaszcza ze bylo tutaj w
                                          forum pare interesujacych odpowiedzi .
                                          Jestem ciekawy co postanowiles odnosnie gazu ???

Pozdrowienia od pacanka
                        • deevil555 Re: A co mnie obchodzą twoi znajomi 15.05.07, 18:50
                          Tak CNG?Ciekawe ile będzie kosztowała instalacja i gdzie będziesz tankował:)
                          Pozatym gaz niestety najlepszy nie jest po prostu tani. Silnik dostaje po dupie
                          (po kilku latach) i nieco słabsze auto.
                          • roto Instalacja kosztuje 7 tys 15.05.07, 19:30
                            a tankował będę u siebie w domu z rury
                            • roto To że silnik dostaje po dupie, mam właśnie tam 15.05.07, 19:34
                              poza tym to tylko mity, na benzynie też dostaje zwłaszcza BMW małolata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka