Dodaj do ulubionych

Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane)

25.06.07, 13:00
Testowano na torze i chłe chłe najstarszy z tego towarzystwa z silnikiem 230
KM megane objechał 240 konne Astręi Seata TFSI chłe chłe (o Typerze szkoda
pisać bo to słabizna bez turbo i nie zdążył Vteca załączyć) bo lepiej się
trzymał na zakrętach i co wy na to fachofcy od zawieszeń?
Obserwuj wątek
    • al9 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 13:49
      my na to jak na lato
      kupujesz auto a nie liczby
      honda rządzi!
      al
      • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 14:02
        al9 napisał:

> my na to jak na lato
        > kupujesz auto a nie liczby
        > honda rządzi!
        Chyba w szybkości korodowania nadwozia chłe chłe.
        • al9 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 14:09
          honda rządzi!
          > Chyba w szybkości korodowania nadwozia chłe chłe.
          -----------
          nie, przed nami ford :-))
          a na powaznie: mam 12 lat gwarancji na blachy. Więc mi to wisi..
          :-)
          al
          • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 15:06
            al9 napisał:

> nie, przed nami ford :-))
            > a na powaznie: mam 12 lat gwarancji na blachy. Więc mi to wisi..
            > :-)
            > al

Ja też - do roku 2012 ale nie skorzystam - nie oddam swojego wozidła partaczom z
            ASO.
            Spodziewasz się, że przy łataniu dziury "nasi fachofcy" nie popsują Ci auta?
            Jak dla mnie masz to gwarantowane jak w banku.
            Najlepiej jak auto od nowości nie jest przez nikogo "grzebane"
            • al9 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 15:08
              Spodziewasz się, że przy łataniu dziury "nasi fachofcy" nie popsują Ci auta?
              > Jak dla mnie masz to gwarantowane jak w banku.
              > Najlepiej jak auto od nowości nie jest przez nikogo "grzebane"
              ----------
              po pierwsze żadnej dziury nie widzę
              po drugie i tak jezdżę autem 3, góra 4 lata...
              al
              • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 15:32
                al9 napisał:

> po pierwsze żadnej dziury nie widzę
                > po drugie i tak jezdżę autem 3, góra 4 lata...
                > al

Ja też tak robiłem, a teraz masz tu los ósmy rok w tym samym...

No ale jesteśmy OT więc w czym ta Honda rządzi?
                Osiągi - wyraźnie ostatnia w klasie.
                Prowadzenie - jakie by nie było nic nie pomoże z powodu p. 1.
                Może cena?
    • ongok Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 13:53
      Co z tego jak po miesiącu będzie już stał w serwisie?
      • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 14:01
        ongok napisał:

> Co z tego jak po miesiącu będzie już stał w serwisie?

Wczoraj oglądałem "Zakup kontrolowany"
        Pan Kornacki przyprowadził panią kupującą (SUV do 140 ty. PLN) do salonu Hondy
        celem obejrzennia modelu CR-V.
        pani powiedziała że ten salon zna bo jeździ Accordem który "się krztusi" od roku
        i serwis nie umie tego naprawić.
        Jakoś mój 7-letni scenic nigdy się nie krztusił.

No ale co tu temat awaryjności ma do rzeczy? Niedawno dowodziliście że Megane ma
        najgorsze zawieszenie - łyso Wam teraz Hądziarze?
        • mameja21 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 14:18
          W ostatnim n-rze "Auto Motor i Sport " trafnie określili wygląd Civica:
          auto pod dyskotekę.
          • al9 civic dyskotekowy 25.06.07, 14:25
            aha
            dokładnie
            a jak okreslili octawię?
            pamiętasz?
            przypomnę : auto dla sparalizowanego emeryta o urodzie przecenionej skrzynki na
            listy...
            al
    • mason10 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 14:45
      wszystkich deklasuje golf r 32 czy audi s3 a wiestuning civic jest paskudny
      • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 14:56
        mason10 napisał:

> wszystkich deklasuje golf r 32 czy audi s3

No nie wiem Golf wg Niemców też oberwał od Meganki F1 na 1/4 mili.
        Audi S3 jeszcze nie widziałem ale zapewne będzie dobry jak to Audi choć nie wiem
        czy to też przedni napęd czy 4x4?
        • mason10 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 15:37
          nie wiem w jaki sposob mogl oberwac bo juz nawet gti z dsg ma lepsze
          przyspieszenie od megane nie wspominam o r 32 megane ma fatalne zawieszenie i
          tandetne wnetrze pozatym dla mnie jest brzydkie tutaj masz porownanie chyba tez
          sciagnete z jakiejs nimeickiej gazety zamiast r 32 wystepuje golf gti edycja 30
          czyli slabszy w najnbardziej uzytecznych przyspieszeniach jest o sekunde lepszy
          od megane i fakt ze do 100 przyspoesza 0,1 sekundy wiolniej ale to tylko dra
          dresow jest wazne w najbardziej uzytecznych obrotach megane deklasuje jak takze
          zawieszeniem wygladem i wnetrzem

www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=21308
          • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 26.06.07, 10:08
            mason10 napisał:

> nie wiem w jaki sposob mogl oberwac bo juz nawet gti z dsg ma lepsze
            > przyspieszenie od megane

O właśnie pomyliło mi sięto był ten GTI z DSG i link do tego niemieckiego testu
            jest w wątku o podobnym tytule tyle że tam jest megane Golf type R i cośj eszcze.
            nie wspominam o r 32 megane ma fatalne zawieszenie

No chyba nie aż tak bo wyraźnie lepsze od wymienionych w tytule wątku co
            potwierdził test na torze,

> tandetne wnetrze pozatym dla mnie jest brzydkie

Nie wiem może, ale to nie jeździ.Poza tym Golf też piękny nie jest jak dla mnie
            piękne to jest Ferrari, Aston Martin Corvette ale na pewno nie Golf itp wozidła.

>
            > czyli slabszy w najnbardziej uzytecznych przyspieszeniach jest o sekunde lepszy
            >
            > od megane i fakt ze do 100 przyspoesza 0,1 sekundy wiolniej ale to tylko dra
            > dresow jest wazne w najbardziej uzytecznych obrotach megane deklasuje

No ale na 1/4 mili ten świetny Golf obrywa :)
            Na zakrtętach również oberwie a wiesz dlaczego?
            Bo megane ma szperę i tam gdzie moment i moc golfa idą w powietrze to megane
            przekazuje ją na asfalt.
    • foreks Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 15:13
      honda popelnila blad z nowym CTR. bez zwiekszenia mocy, a z festyniarskim
      wnetrzem naduzyla czerwonej literki R.
      • mameja21 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 25.06.07, 21:06
        Cytat z "Auto Motor i Sport" na temat Civica: "niektórzy zarzucają mu, że
        idealnie komponowałby się nie z torem wyścigowym, a z dyskoteką.I chyba coś
        w tym jest".
        Od siebie dodam, że idealnie wpasowywałby się też w odpusty i jarmarki.
        • 50m civic ma stale ten sam problem 25.06.07, 22:55
          Civic wyprzedza o krok a moze i dwa pozostalych konkurentow, wyprzedza jesli
          chodzi o wykonanie design i rozwiazania...tak chyba bylo zawsze wystraczy
          popattrzec na golfa3 i civic5gen ..potem civic 6gen to auto do dzis wyglada
          ladnie,mimo iz stuknelo mu 10 lat..na golfa z 2007 nikt za 10 lat nikt nie
          spojrzy bo bedzie brzydki a civic..bedzie nadal sie podobal bo konkurencja
          dopiero za 2-3 lata bedzie robic auta tak wygladajace..pzdr
          • niya1 Re: civic ma stale ten sam problem 26.06.07, 08:03
            Wczoraj w auto Świecie albo "moturze" napisali, że z trójki Megane F1, Leon
            Cupra i Civic, Honda ma najlepsze zawieszenie.... (a tam też ta słynna
            beznadziejna belka z tyłu? :)
          • mameja21 Re: civic ma stale ten sam problem 26.06.07, 08:18
            50m napisał:..na golfa z 2007 nikt za 10 lat nikt nie
            > spojrzy bo bedzie brzydki a civic..bedzie nadal sie podobal bo konkurencja
            > dopiero za 2-3 lata bedzie robic auta tak wygladajace..pzdr

Za 10 lat to właśnie Golf będzie wyglądać normalnie, a Civic swoją odpustowością
            razi już w tej chwili.
            • mameja21 Takie testy są bez sensu. 26.06.07, 08:23
              Takie testy są bez sensu: tak samo jak nikt nie organizuje turniejów
              np.bokserskich gdzie wytępowaliby zawodowcy przewko marnej klasy amatorom,
              tak samo powinno się pogrupować auta do testów.
              W jednej grupie Seat, Ford, VW, Peugeot, Skoda itd., a w grupie dla amatorów
              Honda, Kia, Hyunday, Proton i marki np. z Chin, których nazw nie pamiętam.
              • niya1 Re: Takie testy są bez sensu. 26.06.07, 08:33
                Gadasz jak opętany jakąś obsesją - honda nie pochodzi z Układu ani Szarej
                Seici... Masz coś wspólnego z braćmi kaczorami albo giertychem?
                • wojtek_blankietowy renault popracowało i widac efekt 26.06.07, 09:53
                  Megane zdecydowanie wygrał to porównanie. Jedyna słabośc to o ile pamietam taki
                  sobie układ kierowniczy. Nawet skrzynie biegów poprawili bo jak testowali rok
                  wczesniej model sprzed liftingu to dostał też za skrzynie. Widać że renault
                  wziął się do roboty.
                  Jasno wytłumaczono dlaczego Megane wygrywa: ma szpere (czy jak to sie nazywa)
                  zatem lepiej przenosi moc na jezdnie mimo przedniego napedu. Widac naprwde ze
                  to jedyny z tego grona usportowiony samochod bo pozostałe roznia sie od wersji
                  bazwych malo czym.
                  • chris62 Re: renault popracowało i widac efekt 26.06.07, 10:17
                    Dokładnie - w przypadku tradycyjnego przednio napędowca nadmiar mocy idzie w
                    powietrze a szpera czyli blokada mechanizmu różnicowego daje lepszą przyczepność
                    na łukach.
                    Jak napisali różnica między bazowym Megane a M F1 to taka jak między BMW a BMW M3.
        • bk44 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 26.06.07, 20:13
          > Cytat z "Auto Motor i Sport" na temat Civica: "niektórzy zarzucają mu, że
          > idealnie komponowałby się nie z torem wyścigowym, a z dyskoteką.I chyba coś
          > w tym jest".
          > Od siebie dodam, że idealnie wpasowywałby się też w odpusty i jarmarki.

Nie ważne jak wygląda, ważne jak jeździ... Polecam ostatni akapit ze
          wspomnianego artykułu...
          • mameja21 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 26.06.07, 20:37
            bk44 napisał
            > Nie ważne jak wygląda, ważne jak jeździ...

Jeździ tak, że w każdym teście dostaje w tyłek.
            A jeśli chodzi o wygląd to dla mnie jest sprawą mniej ważną, ale ta Honda
            przekroczyła wszelkie granice - odpust, jarmark, wiocha.
            W zasadzie takie auto dla cioty.
            • miloszpm Wygląd nowego Civica 26.06.07, 20:59
              Nie rozumiem dlaczego komentarze odnośnie wyglądu Civica utrzymane są w tak
              ostrym tonie? Miałem przyjemność kilka razy przejechać się nowym Civiciem
              (1,8benzyna) i muszę przyznać, ze robi lepsze wrażenie w rzeczywistości niż na
              zdjęciach. Nie powiem, żeby ten design do mnie przemawiał, ale z drugiej strony,
              może już jestem stary?

Dziwią mnie też czasami takie zażarte dyskusje na temat modeli niszowych,
              przecież większość Meganek to dCi i podstawowe silniki benzynowe, nawet 2,0 16V
              to rzadkość...

Co do Hondy samej jako marki nic złego nie mogę powiedzieć, znam kilka osób
              które nimi jeżdżą, są zadowolone i wierne marki ale nie są talibami tej marki...
              • chris62 Re: Wygląd nowego Civica 27.06.07, 09:13
                miloszpm napisał:

> Dziwią mnie też czasami takie zażarte dyskusje na temat modeli niszowych,
                > przecież większość Meganek to dCi i podstawowe silniki benzynowe, nawet 2,0 16V
                > to rzadkość...

Podobnie jak z innymi markami - ludzie kupują auta najtańsze i ekonomiczne na
                mocniejsze silniki ich nie stać - musieliby kupić auto o segment niżej czyli
                ciasne i niepraktyczne.
                Ale nie o sam zakup chodzi przecież - mocniejszy silnik wymaga więcej paliwa
                oleju na wymianę itd. Nie każdego na to stać.

A Honda? to świętość na tym forum taki NAJ NAJ dlatego coraz częściej znajduje
                się jakiś chętny, żeby tej marce co nieco dokopać - to nieładnie wiem ale
                dlaczego nie, skoro Hądziarze dokopują innym?

• bk44 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 26.06.07, 21:04
              > Jeździ tak, że w każdym teście dostaje w tyłek.
              Kurcze, prawdziwy fachowiec! Jeździłeś którymś z rzeczonych aut?

Wg artykułu o którym piszemy, na torze ctr przegrał z zeszperowaną meganką, ale
              objechał mocniejszego o 40 koni leona.

> W zasadzie takie auto dla cioty.
              Kompleks masz jakiś?
              • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 27.06.07, 09:13
                Bo Leon dał d.. z zawieszeniem tylnym.
                • bk44 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 27.06.07, 09:28
                  > Bo Leon dał d.. z zawieszeniem tylnym.
                  Nie wiem z czym dał, ale podsterowny jest jak stara octavia...

No i abs na nierównej nawierzchni głupieje i okazuje się, że te wielkie hamulce
                  w leonie są tylko ładne ;-)
    • porucznik-borewicz Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 26.06.07, 21:01
      jako ze widzialem Megane F1 w akcji na DTŚ
      to nawet bym nie rozwazal Hondy czy Astry a Leona to juz absolutnie
      ewentualnie Golfa jak juz
      w Megance tylko hamulce troche podrasowac i nic ponadto

jak zobaczylemn z jaka zwinnoscia i szybkoscia wchodzil w zakret 90st to robi
      wrazenie a dynamika odejscia od 100km/h wzwyz niesamowita
    • uki145 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 26.06.07, 22:22
      Witam! troche nierówne to porównanie,pomimo tego civic i tak pokazał klase .
      niemiecki i francuski konkurent maja duzo wiecej kucy pod maska .tak samo
      moznaby porównac golfa 1.4 TFSI 170 koni z type rem (pojedynek znowu
      nierówny ,ale tym razem wygrałby civic ). sensowne porównanie byłoby z leonem
      200 konnym ,wtedy jak wiadomo (bo takie testy juz były przeprowadzane) czasy
      przyspieszen sa jak najbardziej porównywalne. doładowanie i wysoki moment nie
      maja tu ,jak juz wielokrotnie wałkowano ,zadnego znaczenia. Leon ma jeden pdst
      atut ,za 100000 zł kupimy nowa cupre !!!!!!! to cena niezwykle
      atrakcyjna ,niejeden miłosnik wysokich obrotów zrezygnuje z japonskiego
      produktu .Pozdrawiam
      • chris62 Re: Hoty w Auto Moto (Type-R,Leon,Astra,Megane) 27.06.07, 08:52
        Tu chyba zestawiono auta o podobnej cenie.
        Doładowanie ma znaczenie dla osiągów widać to choćby po slnikach diesla.
        Cena za Cuprę rzeczywiście konkurencyjna ale czy 10 tys. w tą czy w tą to
        koronny argument dla kogoś kogo stać na utrzymanie takiego auta? Chyba nie moim
        zdaniem zadecyduje inny czynnik np uwielbienie marki lub kolorowe światełka :)
    • ekoterrorysta "Mój resorak jest lepszy!" "A właśnie że mój" ... 27.06.07, 15:04
      Wy wyprodukowaliście te auta ,że o nie się kłócicie ? A może dać do tego zestawienia Poloneza ? Każdy wybierze co będzie mu się podobało ,a co jest lepsze ? A gó.... to kogo obchodzi . Ważne ,żeby właściciel był zadowolony . Moża podrasować starego trupa z zachodu ,że objedzie 20x wyżej testowane samochody ,ale co z tego ? Wg. mnie z praktycznego punktu widzenia Honda to badziew i odradzam (miałem od nowości i wiem) . Meganke moja żona miała i co "10 minut" coś się psuło . Niemieckich też to dotyczy . Po prostu takie czasy ,że gów.... nam się wciska .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka