Dodaj do ulubionych

Mazda 6 w testach.

28.03.08, 17:52
W ostatnich numerach "Auto Bild" i "AutoZeitung" są testy porównawcze
z udziałem Mazdy 6. I podobnie jak we wcześniejszych testach w innych
gazetach wypadała tragicznie: zajęła miejsce ostatnie i
przedostatnie. Przegrała nawet ze starożytną Vectrą.
Tradycyjnie czołówka to Passat i Mondeo.
Obserwuj wątek
    • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 18:23
      Tak tak:)Ciągłe urojenia:)
    • yacubkkk Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 18:34
      nie sugerujmy sie niemiecka prasa moto klasy B, moze boja sie konkurencji
      japonskiej :D...
    • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 21:44
      Memeja kup sobie Auto Świat w następnym numerze będzie porównanie 4
      vanów:Mazdy,VW,Opla i Citoroena.Oczywiście mogę w ciemno
      stwierdzić,że nijaki VW będzie pierwszy,Opel drugi,a Mazda pewnie
      trzecia,mimo tego,że to świetny Van,ze świetnym
      zawieszeniem,wyposażeniem i jest o niebo ładniejszy od klocowatego
      VW,ale przecież Mazda pierwsza być nie może, Axel Springer nie
      pozowli:)Ciekaw jestem również co napiszą o Rx-8,które jest
      wychwalane od dawna w każdej FACHOWEJ prasie.
      • k2i Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 22:01
        heh mameja jesteś moim idolem, oczywiście antyidolem.
        To normalne że niemieckie wózki łapią sie już wszelakich sposobów aby obrzydzić ludzią japońskie samochody
        • soner3 Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 22:14
          k2i napisał:

> heh mameja jesteś moim idolem, oczywiście antyidolem.
          > To normalne że niemieckie wózki łapią sie już wszelakich sposobów
          aby obrzydzić
          > ludzią japońskie samochody

dogadal kocial garnkowi

A w jaki sposob to ci obrzydza japonskie samochody, bo nie
          rozumiem?
          • daria.1 Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 23:37
            MOndeo i passat to czołówka ? nowa Mazda 6 to klon nowego Mondea
            więc co tu mozna myśleć ?
            • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 28.03.08, 23:41
              daria.1 napisała:

> MOndeo i passat to czołówka ? nowa Mazda 6 to klon nowego
              Mondea
              > więc co tu mozna myśleć ?
              Sama jesteś klon:)Dobranoc:)
              • k2i Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 05:09
                na dowód tego że gazety są stronnicze i działają tylko i wyłącznie w interesie reklamodawców i ich żywicieli wystarczy otworzyć co tydzień Wysokie Obroty GW, nie wiem ale piszą tam tylko o subaru, mitsubishi, bmw, mercedesie, WV i czasami o fordzie jak by inne samochody nie istniały.
                Raz napisali o mazdzie ale to w taki sposób że autor artykółu chyba mazdy na oczy niewidział, jestem wręcz pewien!!!
                • soner3 Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 13:53
                  k2i napisał:

> na dowód tego że gazety są stronnicze i działają tylko i wyłącznie
                  w interesie
                  > reklamodawców i ich żywicieli wystarczy otworzyć co tydzień
                  Wysokie Obroty GW,
                  > nie wiem ale piszą tam tylko o subaru, mitsubishi, bmw,
                  mercedesie, WV i czasam
                  > i o fordzie jak by inne samochody nie istniały.
                  > Raz napisali o mazdzie ale to w taki sposób że autor artykółu
                  chyba mazdy na oc
                  > zy niewidział, jestem wręcz pewien!!!

zapewne ty jestes najodpowiedniejsza tu osoba do oceny
                  obiektywnosci

k2i napisał:

A co do konfrontacji to poczęści to jest zamierzone, chodzi mi o to
                  że mam dosyć pieprzenia że np. golf 5 jest lepszy pod każdym
                  względem od np mazdy 3, pomimo tego że w wielu artykółach i testach
                  samochód ten wypada o wiele lepiej o wozidła z niemiec. To samo
                  dotyczy porównania powiedzmy pasata, audi a6 i mazdy6 starszej,
                  wiele renomowanych agencji potwierdza jednogłośnie że mazda jest
                  najlepsza (niemal na krawędzi geniuszu pod względem braku
                  awaryjności) a jednak my polacy nadal jesteśmy zapatrzeni
                  zaściankowo w kampanie reklamowe VW czy audi które nie dosć że
                  prezentują gorszą klase to są jeszcze droższe.
                  GW też ma tutaj swoja cegiełke lansując cały czas niemieckie wozidła
                  zrobione za przeproszeniem od kosy i z zerem innowacyjności.
                  Zresztą gazetka GW Wysokie Obroty pisana jest na zamówienie BMW,
                  AUDI, Skody, WV, Subaru i Mitschubishi, na okrągło o tych markach
                  cos piszą a jak juz pojawi się jakiś samocjhów innej marki to jest
                  ukazany w takim świetle aby wyostrzyć jego minimalne wady nie
                  wspominając przy okazji o jego zaletach!!"
                  ...........
                  I nie odpowiedziales w czym ktos ci obrzydzil japonskie marki?
                  Przykro mi to stwierdzic ale czytajac twoje wpisy trzeba
                  przyznac ze jestes zwyklym oszolomem ktoremu fanatyzm do
                  marki odebral resztke rozsadku i rozumu

• karakalla Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 09:03
              Tradycyjny błąd wynikający z bezrefleksyjnego powtarzania jakiejś bzdury, Mazda 6 nie jest klonem Mondeo chociażby z tego względu, że podstawowy zespół, płyta podłogowa, to w tym pojeżdzie CD3, odziedziczona po modelu poprzednim (podobno zmodyfikowana), podczas gdy Mondeo zbudowany jest na zupełnie innej, dzielonej m.in. z Volvo S80/V70 platformie EUCD.

Czy to dobrze, czy źle okaże się po testach zderzeniowych Mazdy 6.
              • daria.1 Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 10:31
                Jak byś choć trochę znał postępowanie Forda to byś zrozumiał o co
                chodzi .Mozesz sobie wymyślac co chcesz ale polityka Forda jest
                taka :zarabiać na samochadach tzn dawać jak najwięcej wspólnych
                częsci do rożnych marek .Tak jest z Mazda 3 ,nowa Mazda 2 i nowa
                Mazdą 6 aha i jeszcze bedzie disle Forda w Mazdzie cx7 .
                Tak jak piszesz Ford daje swoje częsci do prestizowego volva czemu
                miałby nie dawać do Mazdy ? przecież to gorsza półka od volvo-
                pomyśl logicznie
                • karakalla Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 10:55
                  Rada dotycząca logicznego myślenia jest zawsze cenna, niemniej proponuję, abyś rozważyła łaskawie zastosowanie jej do siebie. Użycie terminu „klon” sugeruje jednoznacznie, że jego autorowi wydaje się, że Mazda 6 jest wariantem Mondeo, co jest w dalszym ciągu bzdurą. O płytach podłogowych już pisałem. Silniki - z jednostek używanych w 6 wspólne z Mondeo są benzynowy 2,0 i diesel 2,0; 1,8 oraz 2,5 - nie są. Pojazdy mają różniące się konstrukcyjnie zawieszenie. Mazda 3 akurat klonem Focusa jest - płyta podłogowa, więcej tożsamych silników, zawieszenie. Tego, że te czy inne silniki bądź podzespoły Forda są używane w Mazdach nikt nie neguje. Co nie zmienia zasadniczej bezwartościowości poznawczej głównej tezy, którą postawiłaś - bo Mazda 6 i Mondeo to różne konstrukcyjnie auta.
                • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 20:18
                  daria.1 napisała:

> Jak byś choć trochę znał postępowanie Forda to byś zrozumiał o
                  co
                  > chodzi .Mozesz sobie wymyślac co chcesz ale polityka Forda jest
                  > taka :zarabiać na samochadach tzn dawać jak najwięcej wspólnych
                  > częsci do rożnych marek .Tak jest z Mazda 3 ,nowa Mazda 2 i nowa
                  > Mazdą 6 aha i jeszcze bedzie disle Forda w Mazdzie cx7 .
                  > Tak jak piszesz Ford daje swoje częsci do prestizowego volva
                  czemu
                  > miałby nie dawać do Mazdy ? przecież to gorsza półka od volvo-
                  > pomyśl logicznie
                  Rozumiem,że zajmujesz jakieś wysokie stanowisko w FORD MOTOR
                  COMPANY,stąd ta wiedza:)Powtórze i ja,płyta podłogowa jest w 100%
                  mazdowska,jak również silniki.Mazda 3 ma tylko wiele wspólnego z
                  Focusem.
                  • daria.1 Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 20:44
                    skoro Mazda robi wszystko sama to czemu ma te same wady co Ford Mondeo ?? silniki disla mają te same problemy co Ford a i korozja dopadła Mazde 6 ? padające łożyska koł to samo co ford -jakoś dziwnie to podobne .
                    Nie wiem jak to jest z tą płytą podłogową ale pisano ze szkoda ze Mazda wycofała sie ze starej płyty podłogowej z Mazdy 6 bo miała dobrze rozwiązane montowanie zawieszeni(jakoś położone ) i był duzy bagażnik .
                    Silnik 2,0 disel w nowej Mazdzie 6 to na 100% Ford więc nie pisz takich bzdur .
                    Wszyscy wiedzą jak postepuje Ford wiec nie trzeba być bystrym żeby wiedzieć ze Ford montuje te same podzespoły do wszystkich swoich marek .
                    Może nie znasz sie na motoryzacji i biznesie albo jestes totalnym ignorantem skoro nie pamiętasz że Mazda chyliła się ku upadkowi przed przejęciem przez Forda .Jak ty myślisz jak sie obniża koszty?
                    Odpowiedz sobie sam a wtedy poczujesz ,zrozumiesz co jest zamontowane w Mazdach ,Volvach .
                    Owszem Mazda jest dokładniej złożona od forda i to jest jej przewaga .

• mateusz.le Re: Mazda 6 w testach. 03.04.08, 15:18
                      Większych bzdur w życiu nie słyszałem.Silniki diesla nie mają tych samych
                      problemów,ale mają problemy typowe dla jednostek nowej generacji z systemem
                      Common-raill,przy czym w porównaniu do silników innych marek są wraz
                      bezawaryjne.Większość kłopotów dotyczy nieumiejętnie eksploatowanego turbo i
                      koła dwu masowego.Nie ma natomiast kłopotów z wtryskami jak to jest w
                      Fordach.Silnik z Forda?!?! dobra:D:D:D zwłaszcza,że Ford ma łańcuch rozrządu i
                      dwa wałki rozrządu,a osprzęt Delphi.Mazda-jeden wałek rozrządu,pasek i osprzęt
                      Denso.Silnik Mazdy to kolejna jednostka z serii RF(poprzednicy to m.in
                      RF7,RF7Cx,RF2A,RF4F) rozwijanej przez Mazdę od bodaj 1982r.(model 626
                      GC).Okazało się,że nowy 2.2 diesel który wchodzi pod koniec roku to także 100%
                      konstrukcja Japońska-zapewne rozwinięcie 2litrówki(czytałem na jakiejś
                      anglojęzycznej stronie).Co do płyty-gdzie pisali,że się wycofała??W AŚ?! Nowa 6
                      ma ulepszoną płytę z poprzedniej wersji (CD3),a układ jezdny zmienił się
                      niewiele.Mazda omal nie zbankrutowała ze względu na "wynalazki"które stosowała w
                      niektórych modelach.W grupie Forda to Mazda odpowiada za jakość i to Mazda robi
                      części dla Forda w większości,a te które są w spólne w Maździe przechodzą
                      straszliwie surową kontrolę jakości.Źródło moich wywodów-OFICJALNA strona
                      Mazdy/Forum mazdaspeed.pl (tam są zarówno pracownicy Mazdy jak i
                      użytkownicy-mają pojęcie).A Ty widzę prezentujesz wiedzę na poziomie AŚ/Auto
                      Moto-leczenie kompleksów posiadaczy jedynych słusznych VW.
                      • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 03.04.08, 16:11
                        Nie tłumacz im bo nie zrozumieją i dalej będą powtarzać głupoty
                        przeczytane w gazetach typu AŚ.
                      • k2i do mateusza.le 03.04.08, 18:53
                        wreszcie ktoś kompetętny sie wypowiedział, ale co do kontroli podzespołów to mazda strasznie ciśnie jeśli chodzi o kontrole jakości, znajomy pracuje w jednej z firm które to w polsce robią pewne podzespoły do mazd i naprawdę jak japończycy robią audyt firmy to fszystko musi sie zgadzać jak w zegarku

Mazda jest najlepsza!!!
                        • k2i Re: do mateusza.le 03.04.08, 18:56
                          sorki z ortografie jest straszna!!!
                        • mateusz.le Re: do mateusza.le 05.04.08, 13:43
                          Musiałem się zalogować bo napatrzeć się nie mogłem...Co do podzespołów to coś
                          słyszałem,że i w Polsce..części ukł.kierowniczych,czy mnie pamięć myli??? Gdyby
                          ktoś coś chciał zarzucić to także części do m.in Porsche,BMW,Aston Martina(!!!)
                          są/do AM były-produkowane w Polsce.Mazda jest świetna i jest moja ulubioną
                          marką-czy najlepsza???Ja tak nie dzielę aut-bo każdy producent miał i ma chwile
                          chwały i momenty słabości.Są dziedziny w których Mazda stoi na szczytach
                          (skrzynie biegów,nietypowe rozwiązania,ergonomia i itd.) a są też
                          gorsze-np.zabezpieczenia antykorozyjne nowych modeli:( Fakt jest faktem,ze
                          jeżdżę obecnie MB C 220 i auto jak auto-też ma zalety i wady,ale na pewno nie
                          powiem,że Mazda jest od Mercedesa gorsza....i pewnie będzie moim następnym autem.
      • mmsadlo Re: Mazda 6 w testach. 01.04.08, 10:34
        No i zaszalał Auto Świat w teście zwyciężyła Mazda 5, sam jestem w szoku. Teraz
        zrobią porównanie piątki z Roomsterem to dopiero cud techniki we wszystkich
        testach najlepszy.
        • roney03 Re: Mazda 6 w testach. 01.04.08, 19:52
          Mazda wchodzi na polski rynek i dziwnym razem w tym samym
          momencie wygrywa testy w auto swiecie .
          Przypadek ze wygrala? Nie sadze , musial byc ustawiony test .
          • k2i teori spiskowych ciąg dalszy 01.04.08, 22:28
            Zapisz się do pisu, a może naoglądałeś się za wiele "z archiwum x"
            • roney03 Re: teori spiskowych ciąg dalszy 01.04.08, 23:08
              k2i napisał:

> Zapisz się do pisu, a może naoglądałeś się za wiele "z archiwum x"

Jestem wyjatkowo malo cierpliwy wobec czego zadowole sie
              jedna zlapana mucha .Oczywiscie to byla prymitywna prowokacja
              ktora miala pokazac to czego ty jestes najlepszym przykladem .
              Ciekawe jaki bylby twoj komentarz w przypadku przegranej
              mazdy ,czy nie taki....
              bo to przeciez twoje slowa -prawda?

k2i napisał:
              "na dowód tego że gazety są stronnicze i działają tylko i wyłącznie
              w interesie reklamodawców i ich żywicieli"

Co prawda mialem zostac przyszlym czlonkiem pis ale w tym
              przypadku posluzyc sie wypada slowami czlowieka z nieco
              odmiennej formacji, pasuja do ciebie jak zadne inne -
              "jestes zerem"
              • k2i Re: teori spiskowych ciąg dalszy 02.04.08, 11:24
                Wysokie Obroty są stronnicze, na dowód tego mogę dać test ubezpieczycieli samochodowych zamieszczony jakiś czas temu, gdzie wygrywa zdecydowanie najdroższe Link4 a zaraz za nim są złodzieje z PZU, co nijak ma się do rzeczywistości, a o mazdzie napisali że jest to samochód dla "plebsu" i to całkiem niedawno:D. Już nie muszę wspominać że piszą cały czas o subaru, bmw, mercedesach i mitsubishi/volvo.

A co do Auto świata nie czytam tego za często bo jest to pisemko bardzo mało profesjonalne cos jak w komputerach "komputer świat" poprostu dla lamerów mających jako takie pojęcie o temacie (mających bardzo powierzchowną wiedzę). A że wygrała mazda to mnie to bardzo zdziwiło bo zazwyczaj w 90% przypadków wygrywały niemieckie wozidła.

Ps. kto powiedział "jesteś zerem"? czy nie andrzej lepper...? O nie jestem za tą opcją!!
    • karakalla Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 08:55
      Co to znaczy tragicznie?

Ot, poprzedni test w AZ.

www.autozeitung.de/online/render.php?render=93215
      Ford 3031 punkty, Mercedes 3022 punktów, Mazda 6 na 3 miejscu - 3003 punkty - no fakt, widać, że tragedia, dno, Rów Mariański, gó.., badziewie nie nadające się w ogóle do jeżdżenia, he he.
      • karakalla Errata 29.03.08, 09:46
        3031 - punktów, 3022 - punkty
        • mameja21 Re: Errata 29.03.08, 15:12
          Generalnie rzadko się zdarza, aby nowo wychodzący model wypadał tak
          kiepsko w testach.
          Podsumowaniem w "Auto Motor i Sport" było słowo: "zawód".
          • tomus2221 Re: Errata 29.03.08, 20:13
            Czytaj dalej te pseudoartykuły.Pan się zawiódł bo nie potrafił
            włączyć nawigacji,hehehe i napisał,że jej nie ma.A jak ktoś ocenia
            samochody na podstawie tych wszystkich super artykułów w
            autobildach itp. to tylko pogratulować.
    • 111slavo Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 16:01
      Te swoje punkciki to niech sobie szwabiki w d... wsadza. Od
      dziesiecioleci jakos tak dziwnie i nieobiektywnie punktuja tymi
      swoimi punkcikami ze zawsze nr 1 jest VW, drugi Opel wzglednie Ford.
      Dobrze, ze reszta Niemcow (nie dziennikarzy) i reszta swiata ma
      odmienne zdanie na ten temat i mamy wiele ciekawych wozow do wyboru.
      • trug Re: Mazda 6 w testach. 29.03.08, 21:03
        Ty masz jakiś cel, by wychwalać te japońskie toczki?

Kiedyś kumpel porównał (akurat mówił o toyocinie):
        -co z tego, że kobieta (toyota) bezawaryjna, brzydka, niewygodna,
        trzeszczy, skrzypi, w każdej chwili może i ma ochotę.... ale ty nie
        masz chęci z nią być.
        A inne, np. bmw, mercedes, ford czasami niedomaga, ale jest piękny,
        miły, przyjemny, pachnący i po prostu chce się nim jechać.
        • 111slavo Re: Mazda 6 w testach. 30.03.08, 04:13
          Nie wiem czy do mnie pijesz ale ja bynajmniej nie wychwalam japoncow
          to raz, a dwa to jesli Mesiek czy Ford !!!! a nawet BMW jest piekna
          to ja dziekuje... Dla mnie piekna jest tylko wloszczyzna

pozdr
          • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 31.03.08, 21:43
            Stała się dziwna rzecz Mazda wygrała porównanie w AŚ:)Szkoda
            tylko,że prawie nic nie napisali o jej zaletach.I nad Rx-8 tez się
            zachwycili.
            • literka_m Re: Mazda 6 w testach. 31.03.08, 22:48
              :)
              zawsze podoba mi sie , jak ktos przejmuje sie testami w ktorych poszczegolne
              punkty przyznawane sa z roznymi wagami. czy wiecie, ze wystarczy krotko
              posiedziec nad tabelkami z linku podanego w ktoryms z poprzednich postów (tam
              gdzie jest mondeo mazda i mercedes) i wyjdzie zupelnie co innego a wcale nie
              bedzie klamstwa ?

swoja droga, nie widzicie sprzecznosci ? z jednej strony mazda ma w porownaniu
              mniej miejsca niz ford (ciekawe jak to mierzyli) z drugiej strony lepiej to
              miejsce wykorzystuje (ergonomia).
              oceniaja komfort jazdy i zawieszenie a przeciez wiadomo, ze zawsze gdzies jest
              kompromis miedzy komfortem a sportem - kazdy ma inne preferencje. dlaczego
              oceniacie auta wg preferencji autora ?
    • iszkariota W ogóle nie macie racji 01.04.08, 08:54
      Czytając posty poprzedników stwierdzam, że starły sie dwa obozy. Jeden z nich to
      zwolennicy japońskich toy toy-ów, a drugi to miłosnicy dresowozów.
      Pogodze Was.
      Najlepszymi samochodami, eleganckimi, wysmakowanymi, doskonałymi stylistycznie,
      przyjemnie pachnącymi, ekologicznymi i najbardziej bezpiecznymi sa auta
      francuskie. Zwłaszcza Peugeot. Moim faworytem jest 407 w wersji z silnikiem 2,0
      HDi. Gdzie tam Mazdzie 6, Mondeo, czy Passatowi do tego dzieła sztuki uzytkowej....
      :)
      • mameja21 Re: W ogóle nie macie racji 01.04.08, 10:10
        iszkariota napisał:

> Czytając posty poprzedników stwierdzam, że starły sie dwa obozy.
        Jeden z nich t
        > o
        > zwolennicy japońskich toy toy-ów, a drugi to miłosnicy dresowozów.
        > Pogodze Was.
        > Najlepszymi samochodami, eleganckimi, wysmakowanymi, doskonałymi
        stylistycznie,
        > przyjemnie pachnącymi, ekologicznymi i najbardziej bezpiecznymi sa
        auta
        > francuskie. Zwłaszcza Peugeot. Moim faworytem jest 407 w wersji z
        silnikiem 2,0
        > HDi. Gdzie tam Mazdzie 6, Mondeo, czy Passatowi do tego dzieła
        sztuki uzytkowej
        > ....
        > :)

Zupełnie nie podoba mi się 407.
        Ale zdecydowanie wolałbym auto francuskie niż koreańskie czy
        japońskie.
        • k2i no nie masz racji jak zwykle 01.04.08, 15:53
          mameja21 napisał:

> Zupełnie nie podoba mi się 407.
          > Ale zdecydowanie wolałbym auto francuskie niż koreańskie czy
          > japońskie.

A widziałeś ty ceed'a ponoć jest tylko trochę gorszy od nowego focusa
      • k2i francuzi sa innowacyjni ale co z tego 01.04.08, 15:49
        Wszystko fajnie tylko że gdzie tam peugotowi, reanultowi;) do niezawodności mazd, toyot czy niemieckich samochodów, ale co do komfortu w francuzach to sie muszę zgodzić, weźmy takiego citroena c3 naszpikowanego elektroniką i różnego rodzaju zabezpieczeniami i unowocześnieniami które poprawiaja wygodę, tylko jest jedno ale te wszystkie zastosowane tam systemy nie są za bardzo sprawdzone w praktyce a więc właściciele cytrynek, renaultów i peugotów musicie często gościć w autoryzowanych serwisach.
        Pod względem innowacyjności jednak to francuzi przodują a reszta poprawia ich pomysły. A więc za innowacyjność 5+, niezawodność 2+, wygoda 5-, wygląd (ocena subiektywna) 3+ (o niebo ładniejsze od niemieckich taczek):)
        • chris62 Re: francuzi sa innowacyjni ale co z tego 19.05.08, 11:28
          k2i napisał:
          wszystkie zastosowane tam systemy nie są za bardzo sprawdzone w prak
          > tyce a więc właściciele cytrynek, renaultów i peugotów musicie często gościć w
          > autoryzowanych serwisach.

Idź się facet lecz.
    • foreks na zachodzie bez zmian 02.04.08, 07:26
      jak nazwac chorobe umyslowa na tle japonskiej motoryzacji? ja bym to nazwal
      dosadnie, ale zaraz mody wykasuja mi posta, a ja strasznie tego nie lubie, wiec
      moze ktos zna zawoalowana forme kretynka? ;)"fordzik cymbalek" mi sie podoba.
      • k2i Re: na zachodzie bez zmian 02.04.08, 11:34
        masz japofobię:D?

No dobra jeśli mazda=ford to skoda/seat=VW (taka sama szmira, chciaż seat wyprzedził VW, są ładniejsze i solidniejsze przynajmniej leony)
        i dacia/nissan=renault.

Nic obraźliwego nie napisałem tylko poszłem tropem waszego rozumowania. Zgoda w przypadku skody się zgodzę że jest gorsza od VW ale seaty od niedawna to sa fajne wózki wyprzedające solidnością i wyglądem VW o jakieś jedno dziesięciolecie;). Tak że niepiszcie mi że ford=mazda.
        • mameja21 Re: na zachodzie bez zmian 02.04.08, 13:49
          k2i napisał:
          Tak że niepiszcie mi że ford=mazda.

Oczywiście, że masz rację: Mazda ma się do Forda tak jak Dacia do
          Renault.
          • k2i Re: na zachodzie bez zmian 02.04.08, 14:17
            Ręce opadają......., człowiek chce dobrze ale jak tu takiemu dogodzić:\
        • foreks Re: na zachodzie bez zmian 02.04.08, 22:16
          to ja napisze. jak czytam takich pryszczatych kretynow mamejopodobnych to
          martwie sie, ze te cymbaly moga dostac kiedys prawo jazdy.
          • tomus2221 Re: na zachodzie bez zmian 02.04.08, 22:49
            A dajcie mu spokój,to pewnie jakiś prowokator,a jak nie to nalezy mu
            współczuć.
            • antypajac.1 Re: na zachodzie bez zmian 04.04.08, 15:06
              mamejo,co na temat twojej irracjonalnej fobii mowia specjalisci?
              jeszcze nie byles?oj szkoda,sluchaj balicki jest niezly.co do
              francuzow chapeau bas!,przed nowatorska stylistyka,silnikow hdi tez
              absolutnie nie musza sie wstydzic.jedyne co irytuje na maxa
              [przynajmniej mnie]to beznadziejna jakosc wykonczenia.ta momentalnie
              zuzywajaca sie tapicerka siedzisk ,czy "zamarzajaca"zima skrzynia w
              307 sa tego jaskrawym przykladem.przecierajace sie po roku obicie
              srodkowego slupka w fabrycznie nowym scenicu z 2005 roku takze nie
              nalezy do sympatycznych rzeczy.a wiem co pisze bo oba wymienione
              wyzej pojazdy przez pewien czas uzytkowalem.
    • mazda.blog Mazda 6 w testach. 19.05.08, 10:57
      Zapraszam osoby zainteresowane modelem na moją stronę:
      mazda.blogx.pl
    • disel2.0 Re: Mazda 6 w testach. 09.06.08, 22:56
      Jeździłem niedawno nowa Mazdą 6 i uważam, że ten samochód jest tak
      skonstruowany, aby dawać jak największą przyjemność z prowadzenia. jest niesamowity!
      • tomus2221 Re: Mazda 6 w testach. 10.06.08, 15:48
        www.roadlook.pl/testy/mazda-6-2-0-mzr-cd-powrot-do-korzeni-test.html
    • damian7799 Re: Mazda 6 w testach. 21.06.08, 08:04
      Witam wszystkich fanów samochodów.Mam już dość słuchania że VW,BMW,czy mercedes
      i inne niemieckie są niezawodne najlepsze i tanie w utrzymaniu. To stek bzdur i
      jak inni piszą na temat tych bezawaryjnych "wozideł" to się robi nie dobrze .A
      przecież japońskie wcale nie są gorsze pod względem mechanicznym czy
      konstrukcyjnym. Każdy z nas ma inne upodobania lecz nie można ciągle mówić czy
      pisać że niemiecki jest lepszy od japońca .Osobiście uważam że Niemcy boją się
      konkurencji japońskiej na rynku europejskim .A druga strona to fanatycy
      niemieckich aut."Bo jak się ma VW,BMW czy MESIA to jest się gość" sam mam opla i
      nie narzekam choć jest na co,lecz następnym autem jakie kupię będzie
      japońskie.Pozdrawiam wszystkich fanów niemieckich aut.
      • daria.1 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 09:27
        Dobrze że wątek wrócił ,muszę powiedziec że to co wypisują gazety to
        totalna lipa ,wiedza osób testujących jest poniżej dna a to co
        wciskają nam sprzedawcy to totalna manipulacja i ogłupianie .
        Musze powiedzieć ze ja się dałem wkręcić ze Mazda 6 to
        Mondeo ,niestety sorki człowiek popełnia błedy ,
        tak to jest jak sie czyta w gazetach .

• aprox99 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 10:03
          Ludzie o co wam chodzi.Przez lata kupuje Auto Bild i zawsze mialem taka opinie
          jak wy:oszustwo,japonskie auto przegrywaja swiadomie.Jednak po jakims czasie
          przekonalem sie ze to prawda i wierzcie mi samochody niemieckie sa najlepsze.To
          polacy mowili kiedys:nie kupie japonca bo to auto jednorazowe.Nigdy nie
          rozumialem tego zwrotu.mialem kiedys nissana primere,jedno z moich lepszych aut
          ale nastepcy tej primery byli juz gorsi.Zauwazcie w jakich punktach przegrywa
          mazda6 :komfort jest slaby jak na ta klase.Wszyscy chwala teraz auta japonskie
          ale jak przychodzi do kupna to kupuja niemieckie.Jezeli toyota jest taka
          niezawodna to wszedzie powinny jezdzic toyoty a rzeczywistosc jest inna.Napewno
          samochody japonskie sa dobre tylko brakuje im tego doszlifowania jak
          niemieckim.Mialem BMW-trojke z 200000 km i nic tam nie trzeszczalo ani
          skrzypialo.Wyglad samochodu to nie wszystko,wykonanie w srodku,ceny
          czesci,latwosc sprzedazy jako uzywany tez sa wazne.uchyla kapelusza przed
          japonskimi samochodami ale niestety niemieckie sa lepsze.
          • sniperslaststand Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 10:39
            aprox99 napisał:

> Ludzie o co wam chodzi.Przez lata kupuje Auto Bild i zawsze mialem taka opinie
            > jak wy:oszustwo,japonskie auto przegrywaja swiadomie.Jednak po jakims czasie
            > przekonalem sie ze to prawda i wierzcie mi samochody niemieckie sa najlepsze.

Dokładnie. Dziesiątki (a może setki) tysięcy respondentów na niezależnym i na pewno bardziej obiektywnym rynku kompletnie bredzą i nie wiedza, co mówią.

autos.yahoo.com/consumerreports/article/best_and_worst_used_cars.html
            www.consumerreports.org/cro/cars/new-cars/buying-advice/2008-best-worst-cars-review-4-08/overview/best-worst-cars-review.htm
            www.consumerreports.org/cro/cars/used-cars/reliability/best-worst-in-car-reliability-1005/overview/index.htm
            www.consumerreports.org/cro/cars/new-cars/news/2007/04/top-picks-for-2007-4-07/overview/0704_top-picks-2007.htm
            www.consumerreports.org/cro/cars/new-cars/buying-advice/which-companies-make-the-best-cars/overview/0407_best_cars.htm

> To polacy mowili kiedys:nie kupie japonca bo to auto jednorazowe.Nigdy nie
            > rozumialem tego zwrotu.

Polacy jako ogól to jedni z bardziej zakompleksionych i wywrotowych respondentów na świecie. Sami nigdy niczego nie zbudowaliśmy, to skocentrowaliśmy się na przyklejaniu łatek innym. Stąd to całe szydzenie czy to z coraz lepszych aut koreańskich czy z gazowania aut z dużym silnikiem.

> Wszyscy chwala teraz auta japonskie ale jak przychodzi do kupna to
            > kupuja niemieckie.

Wszyscy czyli kto?? Polacy? To my jesteśmy jakąś potęgą w nabywaniu samochodów i tym samym wyznacznikiem trendu?

A może głównie specjalizujemy się w czyszczeniu Niemców z wyjeżdżonych aut z 300 tys. km przebiegu i cofaniu im liczników na 120000, ewentualnie robieniu bezwypadków (poboczem.pl/dajemy-w-palnik/news/zanim-stalo-sie-bezwypadkowe,1112666,3887 ), które później przy niewielkim zderzeniu zachowują się tak o: www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=28518 ?

Warto spojrzeć trochę na inne kraje, bo na Polsce świat się jeszcze nie kończy. Polecam np. takie źródło: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_automobile_production

> Jezeli toyota jest taka niezawodna to wszedzie powinny jezdzic
            > toyoty a rzeczywistosc jest inna.

Postrzeganie rzeczywistości do granicy własnego podwórka nigdy nie da pełnego obrazu: en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry#World.27s_largest_vehicle_manufacturing_groups_.28by_volume.29

> Napewno samochody japonskie sa dobre tylko brakuje im tego
            > doszlifowania jak niemieckim.Mialem BMW-trojke z 200000 km i nic
            > tam nie trzeszczalo ani skrzypialo.

No a z jakim autem japońskim ją porównywałeś? Z primerą?

Odpowiednikiem Audi, BMW i Mercedesa jest Acura, Infiniti i Lexus. Modele tych dwóch ostatnich marek lekką ręką pobiły niemieckie odpowiedniki, zarówno dużą przewagą w końcowej punktacji (szczególnie Infiniti) jak i właściwościami jezdnymi (tak tak, na płycie poślizgowej i w slalomie Infiniti jedzie lepiej niż BMW, a Lexus lepiej niż MB): www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=123235/pageId=132217

Jedyne auto w tej klasie, które jest w stanie pobić G35 i IS to nowe A4, i to tylko w wersji quattro.

Oczywiście, test musi być przeprowadzony przez arbitrów, a nie jakiegoś szmatławca w stylu AutoZeitung (autozeitung.de/online/render.php?render=44115 ), gdzie wygrać może tylko VW AG, która nie potrafi podać jakichkolwiek dokładniejszych pomiarów jazdy, tylko jakieś nie wiadomo skąd i jaką metodologią enigmatycznie przyznawane punkty. Taka prasa motoryzacyjna ma swoją rację bytu wyłącznie, jak skończy się papier toaletowy.

> Wyglad samochodu to nie wszystko,wykonanie w srodku,ceny
            > czesci,latwosc sprzedazy jako uzywany tez sa wazne.uchyla
            > kapelusza przed japonskimi samochodami ale niestety niemieckie sa
            > lepsze.

Niestety, dziesiątki tysięcy ludzi, których raczej stać na lepszy samochody niż nas, którzy raczej posiadają ich per capita znacznie więcej niż my i jeżdżą nimi więcej niż my po drogach, a nie leśnych duktach, twierdzi coś dokładnie odwrotnego.

---
            youtube.com/watch?v=VFQ3gGzyNG0
            • v-6 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 17:26
              Jeszcze raz witam, sniper!
              Święte waszmości słowa, ale jedno musisz przyznać: z przyczyn logistyczno-księgowych japończyków nie można praktycznie konfigurować. A jeśli ktoś ma czas i kasę, i lubi dostawać to co chce, to jest to wada. Oczywiście teoretycznie można zamówić topową wersję i dostać wszystko, ale tylko teoretycznie: w praktyce dostajesz niepotrzebny elektryczny szyberdach i elektrycznie otwierany bagażnik, a wolałbyś keyless go i monitoring ciśnienia w oponach - jak ja.
              Dalej: w pewnych "tematach", które dla kogoś mogą być ważne, Japończycy są wyraźnie gorsi. Np. automatyczne skrzynie: nie sądzę, że japońscy inżynierowie są głupsi, po prostu celem głównym jest rynek amerykański, gdzie wielkopojemnościowe v-6 i v-8 doskonale radzą sobie na tradycyjnych, czterobiegowych przekładniach. Ten rynek nie wymuszał (jak dotąd!) innowacji w tej dziedzinie.
              Dalej: nowe rozwiązania techniczne (np. ksenony, adaptacyjne zawieszenia czy choćby przysłowiowa już duperela - osiowa regulacja kierownicy) rodzą się w Niemczech, czy szerzej w Europie. Jeśli komuś z jakiegoś powodu zależy na nowinkach, musi ich szukać w niemieckich (europejskich) autach. W pewnym sensie Japończycy potwierdzają tu swój talent genialnych kopistów z dziedziny elektroniki: wziąć amerykański wynalazek, ew. go zminiaturyzować, tanio i dobrze wyprodukować i ... sprzedać Amerykanom.
              Dalej: zawsze unikam dyskusji o urodzie/brzydocie samochodów, ale nawet ja - dyletant - muszę przyznać, że nawet jeśli Niemcy nie są mistrzami dizajnu, to Koreańczycy tym bardziej. Może to tylko kwestia kulturowych różnic - jak trudno było przywyknąć do nadekspresyjnej gry japońskich aktorów we wspaniałych filmach Kurosawy! Ale jednak wolę prawdziwe drewno w mercedesie, niż drewno z wtryskarki w lexusie. A jeśli już z wtryskarki, to - jak w fiacie croma - tak zrobione, żeby było widać, że niczego nie udaje.
              Co nie zmienia faktu, że jako człowiek, który nie dał rady zajeździć dwóch toyot - corolli 1,8D i cariny 2,0D (pamięta ktoś jeszcze takie samochody?) całkowicie się z waćpana opinią na temat japońskiej jakości zgadzam.
              Pozdrawiam
              v-6
              • daria.1 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 23:33
                Odwiedziliśmy prawie wszystkie salony łącznie z jazdami próbnymi ,
                jakoś Mondeo wydawało się nam najlepsze , do czasu odwiedzin nowego
                salonu Mazdy .
                Tak Mazda 6 po prostu zmiotła Mondeo i inne wynalazki .
                Po pierwsze jakość wykonania Mondeo to po prostu syf ,skrzypi już na
                jazdach próbnych ???co to jest ??? Mazda to inna bajka ,na drzwiach
                miękkie tworzywa do połowy (w fordzie plastik ) Wposażenie MOndeo to
                bieda do Mazdy .Za te same pieniadze co w MOndeo dostajesz
                dodatkowo -ksenon skretny ,skórę , grzane fotele ,muzykę BOSE ,
                monitoring ciśnienia w oponach ,piękne alu ,czujniki cofania
                przód ,tył i trzy lata gwarancji .

• tomus2221 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 23:44
                  A mameja i tak Ci powie,że to chińszczyzna:)hahaha;)Cieszy,że
                  następna osoba się przekonała co do tego świetnego auta.
                  • daria.1 Re: Mazda 6 -to nie ford 22.06.08, 00:06
                    tu nie trzeba się znac na autkach ,byli z nami znajomi kompletni
                    laicy i nawet oni stwierdzili ze Mondeo to tandeta do Mazdy .
                    Trzeba być oszołomem zeby dać się nabrać na te niemieckie testy -
                    sorki .
                    Passat w trzeszczeniu to nawet MOndeo przebija ,z czym do ludzi ??
                    Moze ma wspaniały DSG ale reszta to kibel ,sprzedawcy prezentują
                    poziom zakompleksionego Polaka ich teksty to lata 80 dla cinkciaży
                    i dorobkiewiczów z małymi wiecie czym .
          • daria.1 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 10:47
            ,,Wszyscy chwala teraz auta japonskie
            > ale jak przychodzi do kupna to kupuja niemieckie.Jezeli toyota
            jest taka
            > niezawodna to wszedzie powinny jezdzic toyoty a rzeczywistosc jest
            inna,,
            Ty sobie robisz jaja ? kupują własnie dlatego że wszyscy naganiają
            na niemieckie ,ludzie sie boją wydać kupę kasy bo i tak znajomi
            powiedzą im że niemieckie stare lepsze .
            Co ty rozumiesz przez niemieckie auta ?
            BMW
            • mameja21 Re: Mazda 6 -to nie ford 21.06.08, 19:22
              W zasadzie nawet nie chce mi się zastanawiać skąd się bierze u nas
              w Polsce taki zaściankowy - w porównaniu z Europą - pociąg do aut
              japońskich ( 22 % rynku, podczas gdy w Europie 15 % ).
              • k2i a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 10:34
                koleś ty wiesz że wśród moich znajomych jesteś bardzo popularny:), jak im powiedziałem że mazde uznajesz za chińszczyzne czy porównujesz ją do dacii.... wiesz jak się uśmiali:D
                • mameja21 Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 19:55
                  k2i napisał:

> koleś ty wiesz że wśród moich znajomych jesteś bardzo popularny:),
                  jak im powie
                  > działem że mazde uznajesz za chińszczyzne czy porównujesz ją do
                  dacii.... wiesz
                  > jak się uśmiali:D

Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy, że za plecami śmieją się z Ciebie
                  i przyznają mi rację ?
                  • skodaach Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 20:38
                    Wiesz jaki jest w tym wszystkim najwiekszy obciach?
                    Sam jezdzisz skoda!! <rotfl>
                    • mameja21 Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 20:50
                      skodaach napisał:

> Wiesz jaki jest w tym wszystkim najwiekszy obciach?
                      > Sam jezdzisz skoda!! <rotfl>

Rzeczywiście użytkowałem Skodę, a dokładnie dwie: wiele lat temu
                      I 1,8T, do listopada ubiegłego roku II RS.
                      Ale przecież Skoda jest bez porównania lepsza niż chińskie, japońskie
                      czy koreańskie "auta".
                      • daria.1 Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 21:02
                        Szok ,mamaje jezdzi skoda hahahahahhahhahahh
                        co za brak fantazji ,nie mogę .
                        Jak tak się wypierasz chińszczyzny to muszę ciebie ,,super znfcę ''
                        uświadomić ze najnowsze silniki VW TSI montowane w skodzie
                        produkowane są w CHINACH hahahahhahhah
                        Tak i wiele innych czesci vw produkuje tam hahahahhahah
                        • mameja21 Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 22:16
                          daria.1 napisała:

> Szok ,mamaje jezdzi skoda hahahahahhahhahahh
                          > co za brak fantazji ,nie mogę .
                          > Jak tak się wypierasz chińszczyzny to muszę ciebie ,,super znfcę ''
                          > uświadomić ze najnowsze silniki VW TSI montowane w skodzie
                          > produkowane są w CHINACH hahahahhahhah
                          > Tak i wiele innych czesci vw produkuje tam hahahahhahah

Przecież jeździć jakimkolwiek azjatyckim autem, to tak samo jak
                          ubierać się na bazarze u szemranych Wietnamczyków.
                          • daria.1 Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 22:33
                            Ty to masz fantazję i polot -kupiłęs skodę oj śmieszny
                            zakomplesiony człowieczku z małym wiesz co .
                            Masz beret w schowku ????czy kapelusz ??
                            Według twoich wypowiedzi napiszę tobie tak - a co tobie zabrakło na
                            VW ??
                            • mameja21 Re: a mameja na to jak na lato:D 23.06.08, 08:04
                              daria.1 napisała:

> Ty to masz fantazję i polot -kupiłęs skodę oj śmieszny
                              > zakomplesiony człowieczku z małym wiesz co .
                              > Masz beret w schowku ????czy kapelusz ??
                              > Według twoich wypowiedzi napiszę tobie tak - a co tobie zabrakło
                              na
                              > VW ??

Droga Dario, niepotrzebnie się tak egzaltujesz ( to typowa cecha
                              starych panien ). W tej chwili jestem posiadaczem nawet 2 Octavii.
                              Jest to normalna europejska, marka i do tego z roku na rok bijąca
                              rekordy swojej srzedaży. Do tego bardzo szanowana na naszym
                              kontynencie, o czym zresztą świadczą m.in. wyniki sprzedaży.
                          • skodaach Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 23:21
                            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=636
                            Tam masz swoje forum. Sio!!
                      • skodaach Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 21:44
                        Wspominasz dacie. A skoda i dacia to jedna liga. Tansze substytuty
                        ich drozszych wlascicieli.
                        • milleniusz Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 22:02
                          skodaach napisał:

> Tansze substytuty ich drozszych wlascicieli.

To zdanie jest nielogiczne. Jak większość Twego bełkotu.

Ale nawet zakładając że jest logiczne, bo wiem co chciałeś powiedzieć, to po co
                          płacić więcej, skoro substytut robi to samo, co droższy odpowiednik, a często
                          lepiej? Coś Ci jakaś Skoda kiedyś zrobiła złego, że pałasz taką niechęcia do tej
                          marki? Zajechała drogę? A może - nie daj boże - objechała Twój megawypasiony
                          niesubstytut?

Łączę różne wyrazy,

Skodziarz
                          • skodaach Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 22:50
                            Bardzo sie ciesze iz moge z kolega porozmawiac w troszke
                            inteligentniejszy sposob.

Jak kolega juz pewnie zauwazyl nikt nie jest zainteresowany obrona
                            skodzich racji poza kilkoma nieudacznikami ktorzy kupili samochody
                            tej firmy.
                            Od razu wykluczam z grona nieudacznikow ludzi ktorych poprostu nie
                            stac na zaden dobry samochod. Tacy kupuja skode bo tania i nowa.
                            Taki mameja nie nalezy jednak do pozytywnych postaci w tej
                            opowiesci. Kupil bowiem skode RS. Czyli wyscigowa skode.
                            Zauwazyl w gazetce z reala pod logo firmy TIP Tanie i Pewne (nikt
                            normalny tego nie kupuje) promocję wyscigowki skody rs. Najtansza i
                            najszybsza za te pieniadze. Nabral sie na ten tani chwyt
                            marketingowy i kupil swoj gokart. Jezdzi teraz nieswiadomy wstydu
                            jaki powinien czuc i wmawia sobie ze to przecierz vw albo i nawet
                            audi.
                            • milleniusz Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 23:01
                              skodaach napisał:

> Bardzo sie ciesze iz moge z kolega porozmawiac w troszke
                              > inteligentniejszy sposob.

W zasadzie to nie chce mi się z Tobą gadać, bo prowokujesz tylko, ale mecz też
                              jest nudny...

> Od razu wykluczam z grona nieudacznikow ludzi ktorych poprostu nie
                              > stac na zaden dobry samochod. Tacy kupuja skode bo tania i nowa.

Myślisz stereotypami, może Ci przejdzie, a może nie. Poczytaj jakies testy
                              niezawodności, czy oceny użytkowników.

> Najtansza i najszybsza za te pieniadze.

RS-ki kosztują od około 100 tysięcy, więc nie jestem pewien czy są najtańsze.
                              Generalnie te ceny są bardzo podobne do cen Golfów
                              • k2i Re: a mameja na to jak na lato:D 22.06.08, 23:05
                                mameja jest moim idolem:D

A myślałem że bracia Kaczyńscy są najbardziej upartymi ludźmi w polsce:)
    • milleniusz Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 01:26
      I porównywać można kwestie kolorów kierunkowskazów, stylizacji lamp (w detalach)
      czy mięsistość fabrycznych dywaników. Oraz tym podobne elementy, oczywiście
      kluczowe, z punktu widzenia przeciętnego zjadacza bigmaków. Albo bigmilków, jak
      kto woli.

Czy może błądzę?
      • tomus2221 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 08:29
        Tak dokładnie,tylko znaczki inne:)Boże ludzie:)
      • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 08:33
        Tak jest jak sie wierzy w to co piszą oszłołomy .Totalna porazka z
        wiedzą pismaków .
        Oj błądzisz strasznie kolego i to nie tylko tu .
        • damian7799 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 10:27
          Ludzie co wy chcecie od MAZDY czy innych japońskich aut trzeba się o tym samemu
          przekonać a nie wierzyć jakimś pismakom.W Polsce mamy przewagę aut niemieckich
          dla tego że kiedyś do japońca było trudno dostać części .I ludzie kupują
          niemiecką furę bo uważają ze części i eksploatacja będzie tańsza.I tu się mylą
          ,część ludzi wie że dostępność części jest taka sama i w podobnej cenie .A po za
          tym biorąc pod uwagę nowy samochód to po co płacić Niemcom za dodatkowe
          wyposażenia jak Japończyk to ma w cenie , a nawet Koreańczyk.Fakty mówią same za
          siebie.I dajcie już spokój Mazdzie 6 bo jest i tak lepsza od Mondeo.
          • aprox99 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 12:16
            Daria 1 pisze co rozumiem pod pojeciem.niemieckie auto-BMW?Pod pojeciem
            niemieckie auto rozumiem przede wszyskim Solidność,Jakość wykonania,Materiały we
            wnętrzu,Zawieszenie.itp.Ludzie ,wyście ocipieli.Zobaczyliście nową Mazdę 6 i na
            podstawie wyglądu zewnętrznego odebrało wam rozum.Mazda jest naprawdę ładna ale
            liczą się wartości wewnętrzne.Z fajnej miski się nie najesz.Ci którzy te
            samochody testują to fachowcy.Testy ekstremalna a jazda normalnego użytkownika
            to dwa inne światy.Przy ekstremalnych manewrach,np,slalom,droga
            hamowania,wyprowadzenie z poślizgu,krytyczna szybkość wejścia w zakręt.Tam są
            niemcy mistrzami.Wiem że zakochaliście się w wyglądzie Mazdy 6,dlatego kupcie ją
            sobie,życzę wam .Pozdr
            • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 17:51
              To się nasimialiśmy ,błahahaha ,,jakość wykonania ,, materiały
              wykończeniowe ,błahahahahah ,,niemiecka solidność ''
              dobre dobre a potem ,,slalom ,,niemcy mistrzami ,,
              Tak się skłąda ze Mazda 6 w slalomie i w manewrach ekstremalnych
              bije Passata ,Mondeo ,Lagune czy inne wynalazki .
              W jakosć wykonania to juz nawet proniemieckie pisma pisza ze
              niemcom wiele brakuje i co jeszcze napiszesz ??
              Kiedyś nie kupowało się japonców bo ich wygląd był odpychający,
              teraz to mnie odpychają ale autka europejskie .
              Powiedz które autko niemieckie do 100 tyś jest lepiej wykonane niz
              Mazda 6 ?? ty chyba nigdy nie widziałes w srodku Mazdy 6 .
              i oczywiscie które jest bardziej precyzujne w prowadzeniu -wiesz np
              w slalomie .
              Tylko prosze bez klasy premium jak by się tobie coś pomyliło .
              • k2i Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 23:11
                A jako ciekawostke mogę podać fakt że niemcy wzorują się stylistyką od inżynierów mazdy i nie tyle jeśli chodzi o zewnątrz co wnętrze mazdy. Widzieliście zdjęcia nowego opla który ma zastąpić vectrę, żywcem wyjęty z mazdy.

A co do sterowności japońsakich samochodów to niemcom brakuje jeszcze z 5 lat a reszta świata odpada w przedbiegach
              • mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 08:22
                daria.1 napisała:

> To się nasimialiśmy ,błahahaha ,,jakość wykonania ,, materiały
                > wykończeniowe ,błahahahahah ,,niemiecka solidność ''
                > dobre dobre a potem ,,slalom ,,niemcy mistrzami ,,
                > Tak się skłąda ze Mazda 6 w slalomie i w manewrach ekstremalnych
                > bije Passata ,Mondeo ,Lagune czy inne wynalazki .
                > W jakosć wykonania to juz nawet proniemieckie pisma pisza ze
                > niemcom wiele brakuje i co jeszcze napiszesz ??
                > Kiedyś nie kupowało się japonców bo ich wygląd był odpychający,
                > teraz to mnie odpychają ale autka europejskie .
                > Powiedz które autko niemieckie do 100 tyś jest lepiej wykonane
                niz
                > Mazda 6 ?? ty chyba nigdy nie widziałes w srodku Mazdy 6 .
                > i oczywiscie które jest bardziej precyzujne w prowadzeniu -wiesz
                np
                > w slalomie .
                > Tylko prosze bez klasy premium jak by się tobie coś pomyliło .

Droga Dario,
                jak napisałem wcześniej niepotrzebnie się tak egzaltujesz, a
                towarzyszy temu mało estetyczne plucie. Tak więc wytrzyj po raz
                kolejny buzię i przeczytaj: w każdym jednym teście czy to Mondeo
                czy to Passat, a nawet stara Vectra której produkcja się kończy
                wygrywają z Mazdą 6.
                Testów nie chce mi się specjalnie szukać, ale były ich dziesiątki
                w prasie motoryzacyjnej. Tu masz jeden z wielu:
                www.autobild.de/artikel/vier-kombis-im-test_611060.html
                • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 08:51
                  Jesteś typowym bezmyślnym ,leniwym polakiem którym można
                  manipulować w każdy sposób .Twoja cech to naśladownictwo ,naiwność .
                  Jaka byś był sensownym facetem a nie wyrobnikem (brak kreatywności )
                  to byś chcociaz pofatygował się sprawdzić jak ma się to co piszą do
                  tego co jest stanem rzeczywistym -zdejmi te klapki z oczu
                  Niestety ludzie jezdzący skodami sa niereformwalni (pamiętam jak
                  jezdząć Octawiami twierdzili że kupili Passaty tylko taniej )
                  Teraz poczytaj sobie o śkodzie i pojmij wrescie dlaczego w
                  niemieckich testach zawsze przegra japoniec .

www.roadlook.pl/aktualnosci/skoda-obawia-sie-konkurencji-i-obniza-ceny.html

• mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 09:09
                    daria.1 napisała:

> Jesteś typowym bezmyślnym ,leniwym polakiem którym można
                    > manipulować w każdy sposób .Twoja cech to
                    naśladownictwo ,naiwność .
                    > Jaka byś był sensownym facetem a nie wyrobnikem (brak
                    kreatywności )
                    > to byś chcociaz pofatygował się sprawdzić jak ma się to co piszą
                    do
                    > tego co jest stanem rzeczywistym -zdejmi te klapki z oczu
                    > Niestety ludzie jezdzący skodami sa niereformwalni (pamiętam jak
                    > jezdząć Octawiami twierdzili że kupili Passaty tylko taniej )
                    > Teraz poczytaj sobie o śkodzie i pojmij wrescie dlaczego w
                    > niemieckich testach zawsze przegra japoniec .
                    >
                    > www.roadlook.pl/aktualnosci/skoda-obawia-sie-konkurencji-i-obniza-
                    ceny.html
                    >
                    Droga Dario,
                    Chciałaś testu to go otrzymałaś,ale widzę, że jego wyniki
                    doprowadziły Ciebie do stanu przedzawałowego.
                    Muszę Ciebie uświadomić, że ludzie jeżdżący Octaviami nigdy nie
                    twierdzili, że "kupili Passty tylko taniej.
                    Take pomysły raczej rodziły się w główkach osób "inteligentnych
                    inaczej", do których Dario - musisz to sobie uświadomić w małej
                    główce ( wiem, będzie trudno )- należysz.
                    • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 10:15
                      Znam ten test i inne np: takie w których specjaliście twierdzili ze
                      Mazda 6 nie ma komputera .
                      Jak byś miał choć słabe zdolności analityczne zauważyłbyś ze
                      Mazda dostała za hamulce 8 pkt.mniej niż MOndeo o innych też mocno
                      dziwnie ocenianych rzeczach nie wspomnę .
                      Wiesz Skoda dołuje Mazda góruje hahahahhah
                      • mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 10:37
                        daria.1 napisała:

> Znam ten test i inne np: takie w których specjaliście twierdzili
                        ze
                        > Mazda 6 nie ma komputera .
                        > Jak byś miał choć słabe zdolności analityczne zauważyłbyś ze
                        > Mazda dostała za hamulce 8 pkt.mniej niż MOndeo o innych też mocno
                        > dziwnie ocenianych rzeczach nie wspomnę .
                        > Wiesz Skoda dołuje Mazda góruje hahahahhah

Dario,"dyskusja" z Tobą przebiega jak z przysłowiową blondynką.
                        Podaję Tobie rzeczowe argumenty, a Ty reagujesz nerwowym chichotem.
                        Chciałaś test ? Otrzymałaś i prawie dostałaś zawału.
                        A co do rzeczywistych ( nie urojonych w Twojej małej główce )
                        statystyk sprzedaży, to proszę:
                        www.roadlook.pl/aktualnosci/sprzedaz-w-europie-2007-nizsza-klasa-srednia.html
                        • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 11:17
                          lepjej mieć mała mądrą główkę niż jak ty mysleć jajami .
                          To ze niemcy kupują najwięcej swoich wyrobów powinno być oczywiste
                          i to nie podlega zadnym dyskusją ale ty nie umiesz wyciagac wniosków
                          pewnie masz w dodatku małe jajeczka i stąd twój tok myślenia .

• mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 11:37
                            daria.1 napisała:

> lepjej mieć mała mądrą główkę niż jak ty mysleć jajami .
                            > To ze niemcy kupują najwięcej swoich wyrobów powinno być oczywiste
                            > i to nie podlega zadnym dyskusją ale ty nie umiesz wyciagac
                            wniosków
                            > pewnie masz w dodatku małe jajeczka i stąd twój tok myślenia .
                            >
                            Dario,
                            musisz być bardzo zdenerwowana skoro sięgasz do genitaliów.
                            Uspokój się.
                            Wiem, że masz problemy z rozumowaniem (może poproś kogoś, żeby Tobie
                            tłumaczył ), ale zwróć uwagę, że przytoczona przeze mnie statystyka
                            dotyczy całej Europy, a nie tylko Niemiec.
                            • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 11:55
                              Mamejo21 naprawdę masz strasznie małą wyobraznię skoro nie wiesz ze
                              niemiecki rynej motoryzacyjny jest największy w europie a co za tym
                              idzie jego udział w rynku europejskim jest największy .
                              Dla pobudzenia twojego wielkiego mózgu proponuję ci zebyć sprawdził
                              ile rocznie sprzedaje ,produkuje koncern Toyoty ,może sie obudzisz.
                        • milleniusz Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 11:22

> Dario,"dyskusja" z Tobą przebiega jak z przysłowiową blondynką.
                          > Podaję Tobie rzeczowe argumenty, a Ty reagujesz nerwowym chichotem.

Niektórzy to lubią, jak widać. :)

Ale na dłuższą metę jest męczące. I bezproduktywne. Ta zabawa przypomina
                          karmienie trolla. Im więcej dyskutujesz tym on silniejszy. Jest tylko jeden
                          sposób na trolla.
                          • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 11:29
                            Dobra chłoppcy zakładać berety i kokodzambo i do skody ,polansujcie
                            sie
                            • sniperslaststand Małe podsumowanie, statystyki sprzedaży, testy... 23.06.08, 11:54
                              W przemyśle motoryzacyjnym chodzi o sprzedaż. Lepiej radzi sobie na rynku ten, kto sprzeda więcej.

Popatrzmy więc, jak sprawy stoją.

Źródło: en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry Cytowane listy zostały skrócone.

Top 20 motor vehicle producing countries 2007
                              Japan 11596
                              United States 10781
                              PR China 8882
                              Germany 6213 (includes GM Belgium)
                              [...]

Big auto makers. Top 20 motor vehicle manufacturing companies by volume 2006

Toyota 9,120,731
                              General Motors 8,926,160
                              Ford 6,268,193
                              Volkswagen Group 5,684,603
                              Honda 3,669,514
                              PSA 3,356,859
                              Nissan 3,223,372
                              Chrysler 2,544,590
                              Renault 2,492,470
                              Hyundai 2,462,677
                              Fiat 2,317,652
                              [...]

Jakieś uwagi jeszcze ktoś ma?

Zarówno w kwestii krajów jak i poszczególnych marek, kto wiedzie prym widać jak na dłoni. I z tymi faktami dyskutowanie jest pozbawione jakiegokolwiek sensu. Sorry Winettou.

Kolega Mameja cytuje tutaj sprzedaż w Europie. Niestety, jest to przykład nierzetelnego, wybiórczego prezentowania danych. Równie dobrze można podać sprzedaż z pojedynczego miasta, gdzie jest jeden salon jednego producenta, i wtedy wyjdzie, że oto ta marka zdominowała motoryzację.

Przypominam, że EU jest szczelnie obwarowana cłami i to podejrzewam sprawia, że WYBIÓRCZO na naszym kontynencie auta europejskie trzymają się tak mocno.

Podawanie testów z niemieckiej prasy motoryzacyjnej jest takim samym przykładem nierzetelnego i stronniczego cytowania źródeł. Niemcy cisną jak mogą swoją prasową propagandową maszynkę, ale na niewiele się to, jak pokazałem przed chwilą, zdaje.

No i gdy do testowania zatrudnić arbitra (pl.wikipedia.org/wiki/Arbitraż_(psychologia) ), który nie będzie miał interesu w zwycięstwie którejś ze stron (i który rzetelnie podaje pomiary np. ze slalomu czy płyty poślizgowej, a nie manipuluje enigmatycznie przyznawanymi punktami), auta niemieckie potrafią przegrywać jak leci.

www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=123235/pageId=132217 (Infiniti kładzie BMW, Lexus Mercedesa; domniemam, że tylko A4 quattro jest w stanie z tymi autami wygrać)

www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=126107/pageId=138548 (Jag kładzie niemiecką klasę wyższą)

www.edmunds.com/insideline/do/Features/articleId=126453 (GT-R kasuje _znacznie droższe_ R8 i Porszawkę)

---
                              • karakalla Sniper, daj spokój 23.06.08, 12:19
                                Szkoda czasu na ten wątek. To mniej więcej jakby mieszać się do polemiki jakichś skrajnych libertarian z ultratrockistami. Ideologia walczy z ideologią, idiosynkrazja i idiosynkrazją, rozsądek nie ma tu czego szukać, bo go jeszcze zdzielą sztachetą.
                                • sniperslaststand Re: Sniper, daj spokój 23.06.08, 12:27
                                  W sumie... to masz zupełną rację. Zresztą, samo dowodzenie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, w które się sam włączyłem, jest też bez sensu.

Wrócę do wątku jeszcze, jak znajdę ciut więcej czasu, aby odpowiedzieć v-6, ale w forumowe awantury, jak słusznie sugerujesz, nie ma się co włączać.

Pozdrawiam!

---
                              • simr1979 Re: Małe podsumowanie, statystyki sprzedaży, test 25.06.08, 11:06
                                sniperslaststand napisał:

> Kolega Mameja cytuje tutaj sprzedaż w Europie.

A co ma cytować - opinie z kraju, gdzie samochodów nie wyposaża się w hamulce,
                                amortyzatory ani opony zimowe (bo i po co?), i gdzie dwutonowe auto z
                                czterolitrowym silnikiem o mocy 250 KM zużywa w ręku przeciętnego użytkownika
                                7.5 l/100 km ???
          • milleniusz Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 12:35
            > I dajcie już spokój Mazdzie 6 bo jest i tak lepsza od Mondeo.

Chyba nie zrozumiałeś. W czym jest lepsza? To jest ten sam samochód. Ta sama
            firma, te same podzespoły. Różni się detalami stylistycznymi.
            • mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 13:43
              milleniusz napisał:
              > Chyba nie zrozumiałeś. W czym jest lepsza? To jest ten sam
              samochód. Ta sama
              > firma, te same podzespoły. Różni się detalami stylistycznymi.

Hehe, nawet podzespoły do Mazdy Ford ładuje jakieś stare, z których
              sam już zrezygnował ( np.silnik 2,5 V6 )
              • karakalla Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 14:20
                Żeby było śmieszniej silnik 2,5 tak się zasmucił porzuceniem przez Forda i zesłaniem do struclowatej Mazdy, że odpadły mu 2 cylindry i jakoś się zapadł w sobie, zmieniając układ z V na rzędowy. Jakimś cudem zachował pojemność skokową.

Kolega wcześniej piszący chyba nie słyszał o płytach podłogowych, w każdym razie Mondeo jest na EUCD, Mazda 6 na zmodyfikowanej CD3 z poprzedniej 6-tki. Nie wdając się w rozważania, co jest lepsze, mówienie, że Mondeo i 6 to to samo auto jest brednią.

Do Radia Erewań was, chłopaki, na spikerów.
                • mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 16:09
                  karakalla napisał:
                  mówienie, że Mondeo i 6 to to samo auto
                  > jest brednią.

Tu 100 % zgody: jak wogóle można porównywać jakąś Mazdę do Forda.
              • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 18:14
                ten wg.ciebie stary silnik bez turbiny rozpędza Mazdę 6 w 8 sekund
                do setki .
                Nowy silnik hahahha w Mondeo 2,5 z turbiną hahahha rozpędza MOndeo
                do 100 km/h w 7,5 sekundy hahha ,no cud techniki jest mocnejszy o
                50 km hahahhahhah syf ,syf i jeszca raz syf buahahahah polewam
                • mameja21 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 20:14
                  daria.1 napisała:

> ten wg.ciebie stary silnik bez turbiny rozpędza Mazdę 6 w 8 sekund
                  > do setki .
                  > Nowy silnik hahahha w Mondeo 2,5 z turbiną hahahha rozpędza MOndeo
                  > do 100 km/h w 7,5 sekundy hahha ,no cud techniki jest mocnejszy
                  o
                  > 50 km hahahhahhah syf ,syf i jeszca raz syf buahahahah polewam

Wytrzyj buzię, bo się strasznie oplułaś i nieładnie to wygląda.
                  A wracając do tematu - dziwne to porównanie: Mazda jest autem
                  znacznie mniejszym i przez to lżejszym niż Mondeo, więc wystarczą
                  słabsze silniki. Motorower z takim silnikiem będzie jeździł jeszcze
                  szybciej.
                  >
                  • daria.1 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 22.06.08, 20:57
                    Nie błaznuj ,nic nie wiesz o Mazdzie .
                    Nawet nie wiesz z czego japsy go zbudowali ?? poczytaj poszukaj i
                    napisz .
                    Po drugie nic nie wiesz o silnikach Mazdy a błaznujesz .
                    Po trzecie w Mazdzie silnik taszczy 8,41 kg masy
                    a Mondeo 7,14 kg masy i ma turbo jak nie widzisz różnicy to idz do
                    szkoły i się doucz .

• tomus2221 Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 23.06.08, 11:32
              milleniusz napisał:

> > I dajcie już spokój Mazdzie 6 bo jest i tak lepsza od Mondeo.
              >
              > Chyba nie zrozumiałeś. W czym jest lepsza? To jest ten sam
              samochód. Ta sama
              > firma, te same podzespoły. Różni się detalami stylistycznymi.
              Pseudowiedza niektórych jest porażająca:):):)
            • jaro.kaczynski Re: Przecież Mazda 6 to Mondeo 24.06.08, 23:23
              Nowa Mazda 6 ma wiele wspólnego z Fordem Mondeo, ale nie jest jego kopią!! Kto
              takie bzdury wymyśla??
      • tohk A najlepszy dowcip... 22.06.08, 14:46
        ..to taki, że kolega nie jeździł ani jednym, ani drugim ale
        twierdzi, że to to samo.
        Owszem, silniki te same, paski, śróbki i klimatyzacje. Ale wystarczy
        sie przejechać. Różnią się komfortem resorowania - na korzyść
        Mondeo, trakcją - na korzyść Mazdy. Mondeo jest bardziej
        przestronne, Mazda ma lepsze audio. Słowem - dla różnych typów i
        potrzeb.

• milleniusz Re: A najlepszy dowcip... 22.06.08, 20:12
          tohk napisał:

> ..to taki, że kolega nie jeździł ani jednym, ani drugim ale
          > twierdzi, że to to samo.

Ależ ja nigdzie nie mówiłem, że jeżdżę którymś z tych aut. I też nie bardzo mam
          ochotę brać udział w biciu piany na temat które z tych aut jest lepsze, bo to
          prowadzi tylko do ujawniania niezdrowych emocji jak widać (to nie do Ciebie raczej).

Nie mam pojęcia które jest lepsze, oba mi się podobają (bo są prawie
          identyczne), ale gdybym miał wybierać, wybrałbym Forda. Choćby ze względu na
          dostępność serwisów, i temu podobne.

Rzeczywiście, różnią się systemem audio. :)
          • speedone Re: A najlepszy dowcip... 23.06.08, 00:46
            niewiem czy kazdy wie ale to przewaznie ford kopiował po Mazdzie np MX-6 i
            probe , wszystko bylo w porzadku jak byly czesci mazdy a jak ford zrobil
            skrzynie to juz padaka :)
            • tomus2221 Re: A najlepszy dowcip... 23.06.08, 11:30
              Ford też miał silniki Mazdy.
              • k2i mówcie co chcecie ... 23.06.08, 14:50
                ... żaden mameja, mileniusz i etc... nie przekonają mnie tak ja ich nie przekonam. Dla mnie nowa mazda 6 to dzieło sztuki podobnie jak poprzednia szóstka, jedynie można się doczepić do zabezpieczeń antykorozyjnych, tutaj mazda kuleje.
                • al9 będę bronić mameję 23.06.08, 16:59
                  jeździłem dwoma corolkami, passatem, ostatnie 18 miesięcy civiciem
                  Poza dyskusją, że japończycy w latach osiemdziesiątych i
                  dziewięćdziesiątych zrobili kawał ogromnej roboty - dogonili Niemców
                  w zakresie jakości, wybudowali w Europie fabryki (Mazda nie),
                  zatrudnili europejczyków do projektowania wnętrz, chrakterystyk
                  zawieszeń itd.. Efekt - coraz wieksza sprzedaż...
                  Ale po pierwsze - Mazdy to nie dotyczy - zwłaszcza polski rynek
                  traktowała przez lata wprost skandalicznie..
                  Po drugie - pogoń za wzrostem wartości akcji spowodował obnizenie
                  lotów z zakresie jakosci (patrz toyota)
                  Po trzecie - Europejczycy wykonali ogromny skok jakościowy - nawet
                  PSA czy Fiat...
                  Po czwarte - klasa premium jest na razie dla japończyków poza
                  zasięgiem.. Nawet lexus - skądinąd potrafiący zapreoponować
                  doskonałe auta - robi auta w amerykańskim guście..
                  DB, Audi, BMW - są o klase lepsze niz produkty japońskie..
                  Może w klasie D ma cos do pokazania accord, moze mazda 6, ale
                  przeciez nie avensis...

daria - pokazałeś klase pisząc o skodzie mameji.. brawo brawo
                  al
                  • daria.1 Re: będę bronić mameję 23.06.08, 18:19
                    al9 nic nie wiesz o Mazdzie a próbujesz coś pisać .
                    Traktowała wprost skandalicznie - co ty wiesz o motoryzacji ?
                    Mazda wchodąc na rynek polski pare lat temu podpisała umowę z firma
                    która miała być jej przedstawicielem na Polskę WŁASNIE DO 2008 roku .
                    Nie mogła nic zrobić przez ten okres bo obowiązywała umowa .Polski
                    przedstawiciel dał ciała i dlatego tak było jak było .
                    Jeśli uważnie czytałeś to zauważyłes że cały czas piszę że Mazda 6
                    tak jak i nowy Accord na pewno nie odstają od MOndea
                    • al9 daria to cham 25.06.08, 12:21
                      al9 nic nie wiesz o Mazdzie a próbujesz coś pisać .
                      Traktowała wprost skandalicznie - co ty wiesz o motoryzacji ?
                      Mazda wchodąc na rynek polski pare lat temu podpisała umowę z firma
                      która miała być jej przedstawicielem na Polskę WŁASNIE DO 2008 roku .
                      ---------
                      jasne daria za to ty wiesz wszystko
                      co mnie obchodzi z kim i dlaczego mazda podpisuje umowy
                      dla mnie ważne jest, że jest JEDYNYM koncernem który olał polski
                      rynek
                      Olał kompletnie - co więcej - uważam, że jest to nie do odrobienia..
                      A co do powodów takiego stanowiska - myślę, że 15 lat temu jacyś
                      kretyni uznali, że Polska jest rynkiem bez przyszłości...
                      Moze podpisali jakies kwity, ale dla mnie (i dla rynku) to bez
                      znaczenia...
                      daria 0 jesteś małym smiesznym chamem. Obrażasz ludzi któryz mają
                      inne zdanie od ciebie.. to śmieszne i żenujące..
                      wstydź sie. Zero argumentów tylko ocena zdania innych..
                      al
                      • daria.1 Re: daria to cham 25.06.08, 13:37
                        Ty jesteś jednak ułomny ,kup sobie wypierdzianego kibelwoza judaszu
                      • simr1979 Re: daria to cham 25.06.08, 14:01
                        al9 napisał:

> dla mnie ważne jest, że jest JEDYNYM koncernem który olał polski
                        > rynek. Olał kompletnie - co więcej - uważam, że jest to nie do
                        > odrobienia...15 lat temu jacyś kretyni uznali, że Polska jest
                        > rynkiem bez przyszłości...

Narodowa megalomania albo/i dziecięca naiwność.....
                        Producentów aut zarabiających na polskim rynku można policzyć na palcach jednej
                        ręki - reszta traci pieniądze licząc na przyszłe zyski.
                        I tak od kilkunastu lat liczą na tą przyszłość i liczą, a tu przyszłości ani
                        widu ani słychu - przy pełnej swobodzie importu używek nadejdzie ona bowiem nie
                        wcześniej niż za jakieś dwa pokolenia.

Nie ma się zatem co nad Mazdą wytrząsać - oni już doskonale wiedzą, ile
                        zaoszczędzili nie dając się przez kilka lat wciągnąć w to bagienko...;)
                        • al9 oj simr 25.06.08, 14:28
                          Narodowa megalomania albo/i dziecięca naiwność.....
                          > Producentów aut zarabiających na polskim rynku można policzyć na
                          palcach jednej
                          ----------
                          bez przesady
                          toyota sprzedaje u nas więcej niż w Szwajcari czy Szwecji
                          dla Skody czy Fiata jesteśmy wiodącym rynkiem
                          VW czy Opel dokonuje tu ogromnych inwestycji
                          PSA czy Honda ma centralny magazyn, dziesiątki dealerów i wspiera
                          serwis...
                          Dla DB, Porsche czy volvo -na pewno jesteśmy marginesem..
                          Ale dla marek popularnych - na pewno nie
                          al
                    • mameja21 Re: będę bronić mameję 25.06.08, 12:30
                      daria.1 napisała:
                      > Mazda wchodąc na rynek polski pare lat temu podpisała umowę z
                      firma
                      > która miała być jej przedstawicielem na Polskę WŁASNIE DO 2008
                      roku .
                      > Nie mogła nic zrobić przez ten okres bo obowiązywała umowa .Polski
                      > przedstawiciel dał ciała i dlatego tak było jak było .

Hehe, to Mazda ma tak nieudolnych menadżerów, że nie potrafili
                      sporządzić odpowiedniej umowy i znaleźć odpowiedniego
                      przedstawiciela ?
                      Dlatego nie ma się co dziwić, że dopuścili Forda do zarządzania
                      firmą.Co jak widać wyszło Mażdzie na dobre.
                • milleniusz Re: mówcie co chcecie ... 23.06.08, 19:51
                  > Dla mnie nowa mazda 6 to dzieło sztuki ...

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Jestem, a przynajmniej staram się być, jak najdalej
                  od tych głupich pyskówek typu jakie auto jest najfajniejsze. Każdy ma swój gust
                  i trudno z tym polemizować. Poza tym, pisałem wyraźnie, że Mazda 6 mi się
                  podoba, tak samo jak obecne Mondeo. I rzeczywiście, poprzednia też była ładna, a
                  poprzednie Mondeo to klocek.

Ale, jako że w obecnej generacji te auta są bardzo podobne, to pewnie wybrałbym
                  Forda ze względu na dostępność na rynku usług i części zamiennych.
                  • k2i sorki wielkie:) 23.06.08, 20:50
                    to w takim razie przepraszam że cię uraziłem, poprostu przeczytałem chyba z dwa twoje posty i odniosłem wrażenie że jesteś nieprzychylny mazdzie. A co do podobieństw z nowym mondeo to niestyty się nie zgodzę, są to dwa różne samochody
                    • milleniusz Re: sorki wielkie:) 23.06.08, 21:39
                      k2i napisał:

> to w takim razie przepraszam że cię uraziłem,

Nie urażam się tak łatwo. W przeciwnym razie musiałbym być nieustannie urażony.
                      ;) Szczerze mówiąc nie wnikałem zbyt głęboko w podobieństwa między Mazdą i
                      Mondeo, więc może się nieprecyzyjnie gdzieśtam wyraziłem. Wiem, że dzielą wiele
                      podzespołów i wyglądają bardzo podobnie. Ale to akurat jest zaleta, bo jak
                      wspominałem - oba mi się podobają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka