Dodaj do ulubionych

audi a6 czy mercedes

05.06.08, 21:13
Noszę się z zamiarem kupienia dużego wygodnego i niezawodnego auta. Wchodzą w
grę audi a6 i mercedes "okularnik". Interesują mnie auta 8-10 letnie (kasa).
Nie jest dla mnie istotne czy to będzie benzyniak czy diesel - ważne, żeby
silnik był bezawaryjny.
Który z tych polecacie z własnego doswiadczenia? Z jakim silnikiem? Bedę
wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi.
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: audi a6 czy mercedes 06.06.08, 07:53
      Drogą eliminacji - w Audi należy szerokim łukiem omijać diesla V6 150 KM, problematyczne są też z pierwsze wersje 180 KM. Ale 1,9 TDI nie do zdarcia.
      • mario634 Re: audi a6 czy mercedes 06.06.08, 14:46
        Silnik 1.9 tdi słynie z niezawodności. A jakie są wasze opinie o 2.4 benzyniaku
        Audi? Też słyszałem pozytywne opinie.
        A jaki benzyniak polecalibyście w mercedesie?
        • v-6 Re: audi a6 czy mercedes 06.06.08, 17:07
          mario634 napisał:

> Silnik 1.9 tdi słynie z niezawodności. A jakie są wasze opinie o 2.4 benzyniaku
          > Audi? Też słyszałem pozytywne opinie.
          > A jaki benzyniak polecalibyście w mercedesie?
          Witam!
          Zastanawiam się, czy nie zabierasz się do tego ze złej strony. Bo twoje założenia mi się podobają:
          1. Dużo dobrego samochodu za relatywnie małe pieniądze.
          2. Obydwa można śmiało naprawiać poza ASO.
          3. Do obydwu jest dużo tanich części i zamienników.
          ALE
          W obu przypadkach, auta oferowane do sprzedaży (w Polsce, ale nie tylko) są najczęściej zajeżdżone, bite, pordzewiałe (w210) lub z przednim zawieszeniem do wymiany (c5). Może więc powinieneś się skupić na tym, gdzie i jak wyszukać zadbany, wiarygodny egzemplarz "bez przeszłości", a w kwestiach silników i skrzyń biegów przyjąć tylko założenia ogólne (np.: nie automat, bo w dziesięcioletnim aucie może się zepsuć, a naprawa będzie droższa niż manuala). Obydwa auta były oferowane z ogromną gamą silników (szczególnie merc), w większości udanych (znów bardziej merc). Skoro kwestia rodzaju paliwa i ekonomiczności nie odgrywa dla ciebie - jak piszesz - większej roli, to po co się ograniczać do jednego silnika? Zobacz, co znajdziesz w praktyce.
          I jeszcze jedno - ja wybrałbym okularnika, bo w kwestii komfortu zdecydowanie przewyższa poprzednie a6: wystarczy przejechać się taksówkami obydwu marek.
          Pozdrawiam
          v-6
          • mario634 Re: audi a6 czy mercedes 08.06.08, 17:29
            Kwestia zakupu auta sprawdzonego i nie zajeżdżonego jest, jak słusznie
            zauważyłeś, kluczowa. Nad tym będę się zatanawiał, kiedy bedę miał bliższe
            pojęcie czego chcę.
            Ja pytałem bardziej o niezawodność różnych silników tych aut potwierdzoną
            doświadczeniami uzytkowników.
            Mercedes na przykład, jak napisałeś, ma mnóstwo silników i na pewno są jednostki
            bardziej i mniej zawodne. Pytam po to, żeby uniknąć tych bardziej zawodnych.
            • v-6 Re: audi a6 czy mercedes 08.06.08, 20:20
              Witam!
              Jeśli chodzi o A6:
              Kup "AutoŚwiat", ten, który ukaże się w poniedziałek. W rubryce "Używane" znajdziesz omówienie wszystkich wersji modelu C5, czyli tego, który ciebie interesuje.
              Jeśli chodzi o okularnika:
              Ja jeździłem W124 (poprzedni) z silnikiem 2,3/150KM. Ma świetną opinię jeśli chodzi o trwałość i niezawodność, a dynamika, szczególnie z ręczną skrzynią, jest absolutnie ok. Sześciocylindrowe też są dobre, ale wyraźnie więcej palą. Diesli były dwa rodzaje: przed liftingiem (1999) z wtryskiem pośrednim, taksówkarze bardzo chwalili 2,9/129KM. Po liftingu weszły CDI z wtryskiem bezpośrednim, z nich najlepszą opinię ma 2,7/170KM. Reszta zależy od egzemplarza ...
              Pozdrawiam
              v-6
              • mario634 Re: audi a6 czy mercedes 08.06.08, 23:28
                Nareszcie ktoś konkretny! (przejrzałem mnóstwo opinii użytkowników na
                motoryzacyjnych stronach internetowych i po ich przeczytaniu wiedziałem mniej
                niż przed. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
    • mahadeva Re: audi a6 czy mercedes 09.06.08, 16:04
      hmm a nie bedziesz sie bala tym jezdzic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka