Gość: GAS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 23:24 KTO WIE GDZIE W KRAKOWIE MOZNA PROFESJONALNIE PRZYCIEMNIC TYLNE SWIATLA ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: rico Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 195.136.25.* 19.07.01, 07:37 Gość portalu: GAS napisał(a): > KTO WIE GDZIE W KRAKOWIE MOZNA PROFESJONALNIE PRZYCIEMNIC TYLNE SWIATLA ? Głupota do n-potęgi! Przyciemniony to chyba masz umysł! Wykręć sobie żarówki to będziesz miał "ciemne światła". Link Zgłoś
Gość: jurek Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.wartsila-nsd.fi 19.07.01, 07:49 Musisz pojechać do szewca i poprosić,żeby ci je wypastował czarną pastą.Najlepiej od środka to deszcz nie zmyje. P.S. A czy nie jesteś przypadkiem posiadaczem Golfa 2 albo czegoś podobnego? I oczywiście zagorzałym wrogiem DU? Link Zgłoś
Gość: PiL Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 212.244.170.* 19.07.01, 08:29 Pomyślałeś też o zafoliowaniu na czarno szyb, założeniu rury wydechowej od kamaza, świecącej anteny i szafy w bagażniku w stylu łup - łup - łup?..... Link Zgłoś
Gość: ma Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 19.07.01, 08:56 Gość portalu: PiL napisał(a): > Pomyślałeś też o zafoliowaniu na czarno szyb, założeniu rury wydechowej od > kamaza, świecącej anteny i szafy w bagażniku w stylu łup - łup - łup?..... PiL - obrazasz tu milosnikow tuningu tzw. optycznego :-) Moim zdaniem dobrze, ze tuning optyczny istnieje - dzieki niemu wiadomo, z kim sie ma do czynienia. Gdzies tu na forum pojawila sie kwestia "po czym poznac, ze kierowca jest normalny". Pozostaje ona nierozwiazana, ale mamy rozwiazanie tymczasowe: po czym poznac, ze kierowca jest nienormalny - po profesjonalnie przyciemnionych światlach tylnych (i wlaczonym capslocku :-) Link Zgłoś
Gość: PiL Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 212.244.170.* 19.07.01, 09:43 Przyznaję, mój błąd. Ale też gościu nie napisał wyraźnie : woli być obrażony, czy tylko ośmieszony? Link Zgłoś
Gość: malko Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 09:31 Można samemu. Najlepiej czarną, szeroką taśmą klejącą. Warto także robić to samo ze światłami z przodu. Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.deu.dupont.com 19.07.01, 13:04 ... i od razu nalezy zrobic to samo z przednia szyba. Link Zgłoś
Gość: Doris Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.pgnig.com.pl 19.07.01, 13:35 GAS, czy ty naprawdę jesteś z Krakowa, czy tylko się podszywasz? Link Zgłoś
Gość: kk Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 150.153.100.* 19.07.01, 13:48 Panowie, troche powagi!! To jest przeciez konkretny problem! Sadze ze dobrym , w miare profesjonalnym pomyslem jest montaz zarowek od samochodu ciezarowego na napiecie 24V we wszystkich lampach (wlacznie z wewn. lampka oswietlenia wnetrza. W polaczeniu z np. tlumikiem od ciezarowki jako calosc bedzie to sprawialo dosc przywoite wrazenie. Pozdrwiam prawdziwych kierowcow... Link Zgłoś
Gość: remek Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 192.168.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 15:18 ale się chłopu oberwało. Aż mi go szkoda. Cała radość z tuningu polega na tym, żeby samochód który na to nie wygląda miał potężny power. Wygląd zewnętrzny ma właśnie zmylić innych , (jak najmniej upiększeń). to moja opinia. co wy na to? Link Zgłoś
Gość: Remo Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 19.07.01, 15:36 Myślę, że to samo tyczy się ubioru: z zewnątrz dresiarz, a w rzeczywistości dyrektor wielkiej orkiestry symfonicznej... Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.pg.com 26.07.01, 14:42 Gość portalu: remek napisał(a): > ale się chłopu oberwało. Aż mi go szkoda. Cała radość z tuningu polega na tym, > żeby samochód który na to nie wygląda miał potężny power. Wygląd zewnętrzny ma > właśnie zmylić innych , (jak najmniej upiększeń). to moja opinia. co wy na to? Mój znajomy rozróżnia tuning typu: 1. Wygląda, ale nie jeździ (zwany raczej stylingiem). 2. Jeździ, a nie wygląda. Wolę opcję 2! Popieram remka. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: MK Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 212.160.138.* 01.08.01, 11:02 DOKŁADNIE!!!!! Link Zgłoś
Gość: Dressman Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.chello.pl 19.07.01, 18:54 Do Golfów możesz kupić ciemne lampy w firmie Hella w Warszawie , na Okęciu. To jedyne cywilizowane rozwiązanie , dla chcących być "widocznymi inaczej ". Jak cię nie stać , to puszkę farby Hammerrite (czy jakoś tak ) do kładzenia na rdzę , kupisz i w Krakowie. Link Zgłoś
Gość: GAS Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.01, 13:50 No imbecyle - wystarczy.Daliście popis typowego braku tolerancji i wulgaryzmu, polegajacych na obrażaniu innych. Dzięki za dobre rady. Zapewne jestescie autorami wielu innych "ciekawych" odpowiedzi na forum Forum. Dla jasnosci - nie Golf,lecz Nubira hackback, ktora ma niestety całkowicie przezroczyste, białe kolosze nie pasujace do ciemnego koloru auta i psujace sylwetkę.Chodzi o ich lekkie przydymienie.Tak przydymione(fabrycznie) białe częci świateł na 99% samochodów. Oczekuje na Wasze dalesze popisy - jak wam w gębie ? mimo wszystko pozdrawiam, gdyż nad ludzmi nalezy sie litowac i wychowywac ich. Moze beda lepsi. GAS Link Zgłoś
Gość: ma Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 23.07.01, 14:23 Gość portalu: GAS napisał(a): > No imbecyle - wystarczy.Daliście popis typowego braku tolerancji i wulgaryzmu Chyba chodzilo Ci o "wulgarność". Wulgaryzm to rzeczownik oznaczający słowo wulgarne - a takich tu nie zauwazylem. A poza tym nie narzekaj - jakbys zaczal od razu ze szczegolami, to by Ci ktos sensownie odpowiedzial - a Ty tu duzymi literami i jedno zdanie...no to sam sie o to prosiles :-) Czesc. Link Zgłoś
Gość: :-))) Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 212.244.170.* 23.07.01, 14:30 Rozczarowałeś wszystkich. Nubira? Co to jest? Czy to coś do jazdy? Przeźroczyste kolosze (jak piszesz) rzeczywiście stanowią estetowizualistyczny problem, zwłaszcza dla znajdujących się w kabinie tego cóś. Nie da się wysiedzieć bez ściemnienia. Tylko widzę, że problemy tu się mnożą. Koszt odpowiedniej farby może przekroczyć wartość tego, tej...jak jej tam. Zastanów się, czy nie lepiej przemalować tą... na biało, lub srebrno... Mimo - też pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Remo Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 23.07.01, 15:21 A kolega co? Sprzedawca fiatów? Czy ex-pracownik FSO? Jeździ czym chce, ale nie musi chyba przepraszać za to, że nie ma BMW i dresika? Link Zgłoś
Gość: M Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL - ODPOWIEDŹ DO -))) IP: 192.168.2.* / 62.32.162.* 02.08.01, 12:17 Gość portalu: :-))) napisał(a): > Rozczarowałeś wszystkich. Nubira? Co to jest? Czy to coś do jazdy? > Przeźroczyste kolosze (jak piszesz) rzeczywiście stanowią estetowizualistyczny > problem, zwłaszcza dla znajdujących się w kabinie tego cóś. Nie da się > wysiedzieć bez ściemnienia. Tylko widzę, że problemy tu się mnożą. Koszt > odpowiedniej farby może przekroczyć wartość tego, tej...jak jej tam. Zastanów > się, czy nie lepiej przemalować tą... na biało, lub srebrno... Mimo - też > pozdrawiam. Facet sie pyta o porade a co Ty robisz?. Jedni radzą, inni staraja sie mu to wybic z głowy (i b. dobrze) a Ty czepiasz sie marki jego samochodu. Nie rozumiem Cie. Tak Ci ten samochód przeszkadza ? Lubisz ponizac innych a sam być górą. A może wszyscy powinni miec 60 konne Skody Fabie? (Ty chyba taka masz -nieprawda ?). Dla niektórych taki samochod to niezłe badziewie. Link Zgłoś
Gość: Gordi Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 217.11.134.* 26.07.01, 01:25 Gość portalu: GAS napisał(a): > No imbecyle - wystarczy.Daliście popis typowego braku tolerancji i wulgaryzmu, > polegajacych na obrażaniu innych. Dzięki za dobre rady. > Zapewne jestescie autorami wielu innych "ciekawych" odpowiedzi na forum Forum. > Dla jasnosci - nie Golf,lecz Nubira hackback, ktora ma niestety całkowicie > przezroczyste, białe kolosze nie pasujace do ciemnego koloru auta i psujace > sylwetkę.Chodzi o ich lekkie przydymienie.Tak przydymione(fabrycznie) białe > częci świateł na 99% samochodów. > Oczekuje na Wasze dalesze popisy - jak wam w gębie ? > > mimo wszystko pozdrawiam, gdyż nad ludzmi nalezy sie litowac i wychowywac ich. > Moze beda lepsi. > > GAS Pytanie GASa jest wcale sensowne.Niektóre samochody aż się same proszą aby przyciemnić im tylne światła i nie chodzi mi tu o jakiś badziewiarski tuning.Doskonałym przykładem są tu "fazy drugie" Renault Megane i Laguny.Wersje "przedliftingowe" tych aut miały ładne,fabrycznie ciemne klosze.A po liftingu?Klosze są tandetnie kolorowe psując całą sylwetkę auta(Gdy te modele są na alufelgach to myśl o przyciemnieniu świateł nasuwa się sama). W sklepach tuningowych dostępne są spreje,które słuzą właśnie do przyciemniania (różne kolory,cena to koło 60zł).Są też pewnie inne metody ale ja o nich nie słyszałem.Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup takich lamp jakie robi HELLA np.do Golfów ale Nubiry raczej w ofercie nie mają.Popytaj w sklepach z akcesoriami tuningowymi-napewno pomogą.Pozdro Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.pg.com 26.07.01, 14:39 Nie polecam malowania lamp sprayem. Pogarsza to widoczność włączonych lamp tylnych (światła tylne widać wtedy mniej więcej jak światła starego Malucha). Poza tym Policja i diagności (przeglądy rejestracyjne) czepiają się tego - podobnie jak przyciemnianych szyb. Łapóweczka every time? Drogo wypada i samopoczucie cierpi... :-) Moim zdaniem - poszukaj gotowych lamp o skorygowanym kolorze klosza (z odpowiednią homologacją). Ale to niestety też drogie rozwiązanie. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.mediacom.pl 26.07.01, 14:44 Rozumiem Cie kolego. Natomiast dresiarzy w potluczonych beemkach czy golfach i z lokciem na wierzchu to nie toleruje, nawet jesli nie maja przydymionch kloszy to nienawidze. Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: :) IP: *.altkom.com.pl 30.07.01, 17:45 mhm. kocham moje autko takie jakie jest, z jego przyciemnianymi reflektorami.. i mam w nosie, czy komus sie to podoba czy nie. ogladaj sie na innych, na pewno daleko zajdziesz. krytykuj wszystko dookola, moze ktos cie wreszcie zauwazy. jesli i tak masz juz mase kompleksow - radze, unikaj wszystkiego co wzbudza kontrowersje... markowych samochodow, ubran, itp. powodzenia! ps. moje jedyne zmartwienie w tej chwili, to obrona pracy mag. we wrzesniu. wolne chwile uprzyjemnia mi podrozowanie autkiem, w ktorym czuje sie po prostu dobrze. ludzie, usmiechy wam przesylam i zajmijcie sie wazniejszymi problemami. :) Link Zgłoś
Gość: GAS Re: :) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 17:31 Wreszcie kilka sensownych odpowiedzi od sensnownych LUDZI - DZIĘKI. GAS Link Zgłoś
Gość: Czeczen Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.uwgda.gov.pl 02.08.01, 10:48 Przestrzelić ci kolana gamoniu? Link Zgłoś
Gość: Kirgiz Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 192.168.101.* / *.rtk.net.pl 06.08.01, 15:41 U nas prestreliwajut golowy, niet kolana. Choczesz? Link Zgłoś
Gość: Jabson Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.uwgda.gov.pl 02.08.01, 10:47 Sam możesz sobie przyciemnić najtaŃSZY SPRAY KOSZTUJE 8 zł jeżeli nie masz drygu to lepiej daj kumplowi żeby ci zrobił, do przednich lamp musisz troche więcej zapłacić Link Zgłoś
Gość: Marek Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 217.153.32.* 02.08.01, 11:10 Nie przyciemniaj świateł sprayem, gdyż na to nie będziesz miał homologacji, możesz nawet za nie stracić dowód, pozatym w przypadku gdy ktoś wiedzie Ci w tył samochodu może powiedzieć że nie widział twoich świateł i wypadek będzie z twojej winy. Jedyne rozwiązanie to pójść do firmy tuningowej, upewnić się że zrobią to profesjonalnie i dadzą Ci na to homologację. Na pewno w Krakowie parę takich firm jest, poszukaj w książce telefonicznej. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 217.153.32.* 02.08.01, 11:14 A jak czytałem te wszytkie odpowiedzi to się załamałem, jak mało inteligentni i nietolerancyjni ludzię starają się wypowiedzić na Forum. Link Zgłoś
Gość: malko Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 11:35 Każdy robi ze swoim samochodem to co chce, ale czy jechałeś kiedyś w słoneczny dzień za (z dystansem)golfem "umc, umc" z przyciemnionymi światłami, za maluchem z "normalnymi" swiatłami, albo za dowolnym samochodem z brudnymi swiatłami? Efekt zawsze jest taki sam, nie wiesz co gosc zrobi. Sądzę, że większość przyciemnianych swiateł w Polsce to nie jest Hella tylko jakis shit w sprayu. Link Zgłoś
Gość: Banan Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 02.08.01, 12:02 Wlasnie ostatnio wjechalem Clio II w tyl takiego delikwenta co jechal maluchem i mial przyciemnione swiatla. Jak wiadomo wielu kierowcow maluchow (faceci) ma sporo kompleksow i trzeba je jakos zrekompesowac dorabiajac chromowana rure, spojlery czy przyciemniajac swiatla. No i niedawno trafilem na takiego delikwenta i wjechalem mu w tym, bo za cholere nie widzialem jego swiatel. U mnie zadnych uszkodzen ale maluch sie posypal i bardzo dobrze. Jak wjedzie w niego jakis TIR to moze wreszcie ruszy ta pusta lepetyna. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.pg.com 02.08.01, 13:27 Gość portalu: Banan napisał(a): > Wlasnie ostatnio wjechalem Clio II w tyl takiego delikwenta co jechal maluchem > i mial przyciemnione swiatla. Gwoli ciekawości... Twoja wina, współwina, czy wina Maluszka (w/g protokołu/oświadczeń policyjno-ubezpieczeniowych)? Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Banan Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 02.08.01, 13:44 Gość portalu: Niknejm napisał(a): > Gwoli ciekawości... Twoja wina, współwina, czy wina Maluszka (w/g > protokołu/oświadczeń policyjno-ubezpieczeniowych)? Dalem sobie spokoj i sprawe wzialem na siebie jak zobaczylem, ze nie mam zadnych uszkodzen. Spieszylem sie i policjanci zabrali by nam sporo czasu. Synek akutat jechal z mama wiec pokazalem jej jak wygladaja swiatla w normalnym maluchu a jak u niego i niech sama z tego wydarzenia wyciagnie wnioski. Zrozumiala. Pozdrawiam Banan Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.pg.com 02.08.01, 14:45 Gość portalu: Banan napisał(a): > Dalem sobie spokoj i sprawe wzialem na siebie jak zobaczylem, ze nie mam zadnyc > h > uszkodzen. Spieszylem sie i policjanci zabrali by nam sporo czasu. Synek akutat > > jechal z mama wiec pokazalem jej jak wygladaja swiatla w normalnym maluchu a ja > k > u niego i niech sama z tego wydarzenia wyciagnie wnioski. Zrozumiala. A nie stracisz przypadkiem jakichś zniżek? Bo kaska pójdzie z Twojego OC... Ja tam bym się kłócił... Dzięki za info! Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Banan Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 02.08.01, 15:11 Strace, ale stracilbym jeszcze wieksze pieniadze gdybym nie zdazyl wtedy na spotkanie. Po prostu pech. Pozdrawiam Banan Link Zgłoś
Gość: Wilton Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.telia.com 05.08.01, 22:27 Cz Niknejm. No widzisz, spieszyl sie, wdupil, usprawiedliwia sie swiatlami. Syrenki byly tylko w kolorze kremowym, wiec nie dajmy sie tuningowcom. Niech samochody beda jednakowe. Widze nieraz cudaki wyposazone w 3 anteny, przyciemniane szyby, szperacze, halogeny, i nigdy mi to nie przeszkadzalo. A najmniej bym za to przestrzeliwal kolana. Ma ktos czas, checi i kase na to - prosze bardzo, jego sprawa. A tutaj GAS dostal tak po glowce ze az go szkoda. Dobrze ze znalazlo sie kilku co odpowiedzialo rzeczowo i wyjasnilo zasadzki z homologacja itp. Ale nie powinienem sie wypowiadac, od 12 lat nie mieszkam w Polsce:-( Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Remo Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 06.08.01, 08:40 No, skoro nie mieszkasz Polsce od 12 lat, to musze ci powiedziec, ze przez te lata wyjechalo na drogi kilkaset tysiecy ton zlomu sprowadzonego z Niemiec i okolic. I "bajerowaniu" takiego zlomu poswiecony jest ten watek. Link Zgłoś
Gość: Banan Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 06.08.01, 15:12 Spieszylem sie, ale nie przekladalo sie to na moja jazde. Jechalem przepisowo i z zachowaniem odpowiedniego odstepu. Gdybym rzeczywiscie jechal jak wariat to mialbym harmonijke z przodu a tak sie nie stalo. Pozdrawiam banan Link Zgłoś
Gość: Goahad Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 08:35 Ty jestes banan czy BARAN ? jedno jest pewne - jestes piperzonym snobem i dupkiem- " jechałem clio II " !.Nie masz sie czym chwalic kretynie !.Lepiej trzymaj odstęp bo jak trafisz na mój tyl z hakiem na dupków ( i przyciemnianymi swiatlami) to bedziesz chpodzil piechota. Link Zgłoś
Gość: Banan Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 08.08.01, 09:42 Jestes niewatpliwie straszliwym palantem. Ale na szczescie mieszkasz w Krakowie tak wiec spotkanie nam nie grozi. Bez pozdrowien, bo drechow nie pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.telia.com 11.08.01, 20:22 Nierob tego pozniej bedziesz musial przy sprzedazy zmienic klosze.Znam przypadki zatrzymania przez policje i skierowanie nabadanie kontrolne jeszcze raz. Wg EU niedopuszczalne. Ziuta Link Zgłoś
Gość: Wilton Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.telia.com 09.08.01, 02:19 Mysle wiec ze zwracam Ci honor. Wszystko sie moze zdarzyc. Link Zgłoś
Gość: adayan Re: PRZYCIEMNIANIE TYLNYCH SWIATEL IP: *.net.autocom.pl 06.08.01, 10:40 Zapytaj w "JAAN" oś.Kombatantów 16 /Huta/.Tam foliują szyby z homologacją. Może dadzą Ci niezbyt ciemną folię,a napewno powiedzą czy to możliwe i dopuszczalne. Link Zgłoś