Dodaj do ulubionych

A to Ci dopiero patent!

• Gość: klocek Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.itwl.pl 24.07.09, 10:30
      W Mitsubishi Galant wersja amerykańska miałem 2 fajne patenty:
      1. zmienna prędkość wycieraczek w zależności od prędkości jazdy
      2. zmiana koloru podświetlenia wskaźników - były 3 lub 4.

Auto było z 1989 r.
    • Gość: grafi Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.pl 24.07.09, 10:31
      Mam Lagunę 2 w pełnej wersji i mogę ocenić sporo dodatków:
      (+) ABS, ESP i BAS szczególnie hamowanie awaryjne ze św. awaryjnymi
      (+) automatyczne wycieraczki - jakoś ja nie mam z nimi problemu, wystarczy tylko właczyć i zapomina się o wycieraczkach - poprostu same działają
      (+) oczywiście centralny zamek, klimatyzacj automatyczna no i podgrzew fotele
      (+) duży plus to regulacja radia przy kierownicy
      (+) światła ksenonowe - naprawdę lepiej jechać w deszcz
      (+) monochromatyczne lusterka i składane automatycznie
      (+) szyba w klapie tylnej podnoszona
      (+) czujniki cofania
      (+) 8 poduszek jakoś sprawia że czuję się bezpieczniej

(-) jak dla mnie jedynym minusem jest czujnik ciśnienia w oponach, który często zawodzi
      (-) tempomat ale może tylko dla mnie bo rzadko po autostadach jeżdżę
    • Gość: gosc Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.efuzja.net.pl 24.07.09, 10:41
      Mysle, ze nieudanym patentem w Kii Cee'd i Hyundaiu i30 sa podgrzewane wycieraczki! Defacto są to 2 paski przedniej szyby, podgrzewane w w miejscach "spoczynku" wycieraczek. W serwisie zalecili mi, zeby w zimie wpierw odpalic autko, wlaczyc podgrzewanko, isc odsniezac auto i po 5 min nie bede juz mial zadnych problemow z przednia szyba. W rzeczywistosci wycieraczki pokrywają się wodą i w czasie ich urzywania na mrozie pokrywają się grudami lodu.
      Za to popieram fotochromy i automatyczne wycieraczki! Pozdr.
    • Gość: Herod Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.graf.torun.pl 24.07.09, 11:01
      W mercedesach "okularnikach" jest przycisk składający tylne zagłówki. Pstryk i widać dużo więcej przy cofaniu. Czy gdzieś jeszcze jest ten patent?
    • Gość: babus Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.slcj.uw.edu.pl 24.07.09, 11:07
      A poco podgrzewane fotele??? Niewiele osob wie, ciekawam ilu dealerow???, ze Leon II (tak, tak ten przez wielu lekcewazony Seat) diesel ma wstepne ogrzewanie z akumulatora, na chwile, potem przelacza sie na silnik ale jaka to przyjemnosc w mrozny dzien nie szczekac zebami nim rozgrzeje sie silnik
    • Gość: suzuki_fan Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.gl.digi.pl 24.07.09, 11:18
      elektroniczny kluczyk zbliżeniowy. świetny patent...Nie trzeba wyciągać klucza z kieszeni w spodniach z dwudziestoma siatkami pełnymi zakupów w rękach. Auto odpala się bez włożenia klucza w stacyjkę. Jednego mi w tym wynalazku brakuje: byłby genialnym zabezpieczeniem antykradzieżowym gdyby auto mogło "wykryć" że kluczyk znajduje się np. 5m od auta i automatycznie wyłączyć zapłon.
    • Gość: tp.gryf Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.adsl.eunet.rs 24.07.09, 11:28
      ja z mercedesa 124T, oprocz wymienionego domykania klapy bagaznika dodam:
      - podgrzewane lusterka - swietny patent;
      - automatycznie wlaczajaca sie wycieraczka tylna przy wrzuceniu wstecznego (gdy przednia jest juz wlaczona);
      - nivo - system samopoziomowania - auto mozna napakowac na maxa a i tak pozostanie w tym samym poziomie (tyl nie siada);
      - webasto - ogrzewanie postojowe - switna sprawa w zimie.
    • Gość: Gość Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.09, 11:45
      od kilku lat jeżdżę cytrynami.
      1. c5 kombi - otwierana osobno szyba w tylnych drzwiach - rewelacja
      2. c5 - zawieszenie hydropneumatyczne - komfort jakich mało - wszystkie vw, bmw i ople mogą się schować; bardzo przydatne np w lesie, na zaśnieżonych drogach lub przy wysokich krawężnikach - jeden guzik i 5 cm wyżej od drogi
      3. c4 picasso - hamulec postojowy elektryczny - guzik na środku deski i ok; lusterka składane na guzik, dyskretne podświetlenie deski, drzwi i sufitu - zamontowane diody w kolorze bursztynu
      4. koło zapasowe pod samochodem - spróbujcie wyjąć koło przy pełnym bagażniku w rozwiązaniu tradycyjnym
    • Gość: taka prawda Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 11:57
      Jakby debiliki to otwieranie się poduszki było tak ważne to już dawno by w lepszych markach to zastosowali. Poduszka i tak jest okrągła więc się zawsze tak samo otworzy. No chyba że w Citronieni są kwadratowe.
    • Gość: taka prawda Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 11:59
      koło zapasowe pod samochodem - spróbujcie wyjąć koło przy pełnym bagażniku w rozwiązaniu tradycyjnym: A weż spróbuj zmienić koło w brzydką pogodę, albo zimą. Całe błoto i maź na nim jest wtedy. Miałem tak w Peugeot 206 i już więcej nie kupię samochodu z takim rozwiązaniem.
    • Gość: Shadow Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 24.07.09, 12:00
      stacyjka między fotelami i night panel.
    • Gość: Ziółek Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 12:03
      Hmm... systemy wspomagające kierowcę w różnych sytuacjach, typu ESP to na prawdę dobry wynalazek. Wielu kierowców wypowiada się, że są zbędne itd ... to chyba próba podbudowania swojego ego. Jeden z najbardziej doświadczonych kierowców sportowych na świecie, a obecnie kierowca testowy i konsultant marki Porsche, niejaki Pan Walter Röhl, nigdy nie wyłącza systemów wspomagających poza torem. Czyżby zwykli zjadacze chleba, w tym niektórzy czytelnicy moto.pl, uważali, że te systemy są im mniej potrzebne niż Walterowi Röhlowi ? ;)
    • Gość: scaneRboy Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 12:06
      "Jakby debiliki to otwieranie się poduszki było tak ważne to już dawno by w lepszych markach to zastosowali. Poduszka i tak jest okrągła więc się zawsze tak samo otworzy. No chyba że w Citronieni są kwadratowe."

A skąd wiesz, że okrągła poduszka jest optymalna z punku widzenia bezpieczeństwa? Jakoś od strony pasażera poduszki nie są okrągłe?
    • Gość: 8979 Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.chello.pl 24.07.09, 12:25
      Skoro już wykonaliśmy mały skok w czasie, można wspomnieć o pewnym prostym, acz przydatnym rozwiązaniu. Bardzo ciężko znaleźć jest właściciela Mercedesa W124 kombi trzaskającego klapą bagażnika. Dlaczego? Otóż producent już dawno temu postanowił zastosować mały silniczek, który delikatnie, automatycznie domknie klapę. Wystarczy ją tylko odpowiednio nisko opuścić. - tak robią też Lexusy.
      Co jeszcze: tylne fotele starszego Berlingo - stoliczki na jedzenie i picie dla dzieciaków to odjazd.
      Teraz coraz czestszy, ale widziałam to po raz pierwszy w starym citroenie c5 - podłokietnik z tylu z otworem. Narty mogą jeździc w środku, b=no bo czemu nie!

No i znów Berlingo - wyjmowany, wpinany do bagażnika klapbox. Nie trzeba za każdym razem wszystkiego wypakowywac, tylko jeden koszyk, i tyle.
    • Gość: thelissimus Re: A to Ci dopiero patent! IP: 212.160.172.* 24.07.09, 12:37
      qaz napisał: "Klakson w przełączniku kierunkowskazów (chyba wszystke francuskie auta) - wyjątkowe cymbalstwo".

Klakson nie jest w dzwigni kierunkowskazow tylko swiatel czyli z lewej strony
      Tez kiedys myslalem ze to idiotyzm, troche mi czasu zajelo zanim sie do tego przyzwyczailem w Saxo. Teraz jezdze C5 i tam klakson jest standardowo.
      I musze stwierdzic, ze rozwiazanie z klaksonem w swiatlach wydaje mi sie wygodniejsze i bardziej logiczne:
      - nie musze odrywac rak od kierownicy zeby zatrabic,
      - pod jednym palcem mam klakson i dlugie wiec moge korzystac z obu na raz.
    • Gość: Gość Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 12:54
      Ulepszanie na siłe -prym dla mnie zawsze wiódł Citroen! Kto pamięta starego BX'a?
      Kierunkowskazy były koło...no w sumie koło zegarów po lewej i po prawej stronie i trzeba było się nieźle nagimnastykować...tragedia!!!
    • Gość: ja Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.acn.waw.pl 24.07.09, 13:05
      ZASTAVA 1100p / Fiat 128
      - koło zapasowe i podnośnik w komorze silnika, na wierzchu
      - ręczny gaz z możliwością zablokowania
      - trójkątne uchylane szybki z przodu
      LADA 2011/F124
      - sprzęgło nie na linkę, lecz na hydraulikę
      - wielkie, prostokątne, znakomite reflektory
      - zapas w bagażniku ale pionowo, z boku
      PEUGEOT 505
      - deska i konsola dwukolorowa: brąz/beż
      POLONEZ Caro
      - regulacja pauzy wycieraczek
      - wymuszenie sprawdzającego naciśnięcia hamulca (migająca kontrolka)
      CITROEN Xsara I
      - sygnalizacja akustyczna pozostawionych świateł
      - regulacja kierownicy w dwu płaszczyznach
      - regulacja (ograniczona) położenia lusterka wewnętrznego
      - zamykane schowki w podłokietnikach drzwi przednich
      - filtr p.pyłkowy wentylacji
      - samoczynne wyłączanie ogrzewania tylnej szyby
      - zabezpieczenie przed dziećmi (otwarcie tylnych drzwi od środka) z sygnalizacją wizualną stanu
      - pokrywa silnika na sprężynach gazowych
    • Gość: pasmo Re: A to Ci dopiero patent! IP: 194.156.44.* 24.07.09, 13:14
      Elektrycznie sterowane szyby + patent z krotkim nacisnieciem manetki, ktory otwiera
      badz zamyka calkowicie szybe bez koniecznosci trzymania palca na drzwiach.
      Rewelacyjne rozwiazanie na szlabany przy platnych parkingach ;-)
    • Gość: kkk Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 13:23
      Skoda Octavia II, szyby nie zamkną się gdy trzymamy rękę, zapobiega przytrzaśnięciu, szczególnie u dzieci.
      Reszta jak już wcześniej pisano, praktycznie wszelkie możliwe udogodnienia w wersji exclusive.
      Land Rover Disco 3 - ręczny w przycisku, bardzo szybko reaguje, chłodzone fotele, duży plus latem przy skórzanej tapicerce.
    • Gość: kkk Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 13:25
      Otwieranie i zamykanie szyb pilotem w Skodzie Octavia II. Fajny patent gdy auto jest nagrzane i trzeba je przewietrzyć przed tym jak wsiądziemy do środka.
    • Gość: Notopek Re: A to Ci dopiero patent! IP: 212.180.184.* 24.07.09, 13:31
      POLONEZ (jak wyzej)
      Absolutnie prosta i rewelacyjnie skuteczna pauza wycieraczek w Polonezie! Szkoda, ze nikt nie chce tego dalej stosowac... Nie ma porownania do nowoczesnych czujnikow deszczu...
      Niestety.
      RENAULT
      - Lusterko do podgladu pasazerow (dzieci) z tylu [oczywiscie chowane, gdy niepotrzebne]
      - freehand - karta-kluczyk w kieszeni a samochod uruchamia sie przyciskiem
      - numeryczna skala predkosci [wg mnie mozna sie przyzyczaic, a za to jest zawsze precyzyjna!]
      - elektryczny hamulec postojowy [sam sie zwalnia ruszajac np. pod gore]
      - system schowkow jest po prostu the best!
    • Gość: Gość: zuza Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 13:34
      Podobał mi się elektryczny ręczny hamulec w Renault Scenicu. Uruchamia się go pociągając lekko taką wajchę, rozłącza się sam w momencie ruszenia. Bardzo wygodne, nie trzeba świecić stopami po gałach kierowcy za nami i nie ma opóźnienia w starcie.
    • Gość: ktos Re: A to Ci dopiero patent! IP: 212.180.184.* 24.07.09, 13:36
      + kontrolka informujaca o rezerwie plynu do spryskiwaczach szyb
      + kontrolka informujaca o przepaleniu zarowki [to powinno byc obowiazkowe!!!]
    • Gość: Gość Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 13:52
      Citroen - rewelacyjne zawieszenie hydrauliczne, z możliwością regulacji wysokości prześwitu, komfort jazdy nieporownywalny na naszych drogach, wszytskie sedany można o kant d* otłuc... mam XM'a z 99 roku (ostatnie wersje) to był samochód :D
      audi - podczas zderzenia cofa kierownice, wersja bez poduszek. bardzo dobry patent:D lata 80-90...
      saab - stacyjka koło ręcznego i ogólnie samochody full na pokładzie:D

• Gość: m. Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.comarch.com 24.07.09, 14:00
      Ford C-Max:
      Czujnik deszczu, jak każdy system automatyczny, bywa naprawdę irytujący. Ale w większości przypadków daje radę . Pokrętło pozwala na dobranie odpowiedniej czułości, jednak czasami brakuje zakresu w jedną lub drugą stronę. System potrafi się pogubić i orze wycieraczkami suchą szybę, innym razem czeka nie wiadomo na co, a widoczności już nie ma. Mimo to doskonale się sprawdza w 95% przypadków opadów przelotnych.

Salomonowym rozwiązaniem byłby wyłącznik czujnika lub chociaż dodanie trybu wycieraczek pozwalający na pracę interwałowo (wtedy pokrętłem ustawialibyśmy interwał, a nie czułość).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka