19.11.09, 18:28
Przed chwilką w wątku o wędlinach było odwołanie się do śledzi, więc nie
mogłam się powstrzymać. Stwierdziłąm, że nie ma co dopisywać się do tamtego
wątku, tylko przydałby się oddzielny wątek o śledziach w roli głównej. Dobra
wiadomość dla oszczędnych jest taka: śledzie mogą być tanie. I są bardzo
zdrowe smile Zła wiadomość: ludzie dzielą się na śledziarzy i pozostałych sad
Obserwuj wątek
    • iza1973 Re: Śledzie 19.11.09, 18:30
      Czy możecie podać Wasze ulubione potrawy ze śledzi? ja generalnie uwielbiam
      wszystko poza smażonymi i wędzonymi smile
    • woman-in-the-city Re: Śledzie 19.11.09, 18:33
      Ha u mnie w domu sami rybiarzebig_grin
      Jemy własnie śledzie po meksykańsku, mój dwulatek wcina aż mu się uszy trzęsąbig_grin
      • iza1973 Re: Śledzie 19.11.09, 18:37
        możesz napisać jak robisz?
        • woman-in-the-city Re: Śledzie 19.11.09, 19:20
          Ano idę do sklepu i kupuję na wagę, mam taki sklep sprawdzony niedalekosmile
          Ale po japońsku z jajkiem to chyba już kazdy śledzia zrobismile
          • pierwsze-wolne Re: Śledzie 19.11.09, 19:28
            Nie lubię śledzi, ale Twój przepis mnie powalił big_grin Dziękuję, nie
            miałam dzisiaj okazji żeby się pośmiać smile
            • woman-in-the-city Re: Śledzie 19.11.09, 19:43
              To jest nabardziej oszczędny, najmniej czasochłonny przepis jaki znambig_grin
              he, he he big_grin
    • iza1973 Re: Śledzie 19.11.09, 18:35
      sałatka śledziowa: śledź, jajko na twardo, ziemniaki ugotowane pokrojone w
      kostkę, ogórek kiszony, jabłko, majonez.
      potrawy podstawowe: śledź z cebulką w oleju, śledź pod pierzynką, rolmopsy,
      śledź po sułtańsku (?) (konc. pom., rodzynki, cebula), śledź ze śliwką i
      jabłkiem. Możecie coś więcej podpowiedzieć? chętnie bym spróbowała.
    • agnesp76 Re: Śledzie 19.11.09, 18:41
      Kiedyś znalazłam przepis na sałatkę śledziową z bananami, jakoś niespecjalnie
      przekonana byłam, a wyszła rewelacja:

      30 dag filetów (matiesy)
      2 banany
      1 mała kapusta pekińska
      4 łyżki majonezu
      2 łyżki śmietany
      2 łyżki rodzynek
      1 łyżeczka łagodnego curry
      szczypta cukru
      sól, pieprz

      Śledzie moczyć w wodzie (lub gazowanej mineralnej) ok. 30 minut. Osączyć,
      pokroić w cienkie paseczki.

      Banany obrać, pokroić w plasterki, kapustę cienko poszatkować u mnie to tak
      niekoniecznie cienko było. Wszystkie składniki połączyć, dodać rodzynki i curry.

      Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać i
      polać sałatkę ja ją jeszcze wymerdałam. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

      Mam tu jeszcze napisane, że matiesy można też namoczyć w mleku, że ponoć
      smaczniejsze, ja moczyłam w zwykłej wodzie.
      • agnesp76 Re: Śledzie 19.11.09, 18:43
        IMO czas moczenia śledzi to ogólnie abstrakcja - zależnie od śledzi są różnie
        słone. Ja tej sałatki już nie solę, bo większość składników zawiera sól
        (śledzie, majonez, często i w curry)
    • pumeczka Re: Śledzie 19.11.09, 19:05
      śledzie w majeranku i koperku
      matjasy moczymy wg upodobań, odsączamy, zalewamy na kilka minut żywym octem w miedzyczasie kroimy cebulkę, solimy i dodajemy płaską łyżeczkę cukru i szczypte kwasku cytrynowego, ma sie zsikać, po czym, odsączamy na maksa na sitku
      osuszone śledzie kroimy na kawałki, układamy w słoju, posypujemy majerankiem i koperkiem suszonym, kładziemy cebulkę i tak robimy do końca taki przekładaniec, zalewamy olejem, moja koleżanka zalewa olejem tym rzepakowym od chłopa, ale nie zawsze jest on dobrze tłoczony, czasem ma ohydny przypalony smak wiec uwaga bo można sie naciac
      odstawiamy na noc
      ważne śledzi nie mieszamy, mają być warstwy, bo inaczej robi sie emulsja z oleju i soków śledziowych i nie wyglada to ładnie
      smacznego


      śledzie po wchodniemu
      matjasy moczymy wg upodobań, kroimy i skrapiamy cytryną, lub zanurzamy w occie jak poprzednie
      cebulkę kroimy, lekko obsmażamy,dusimy, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, cynamon, goździki ziele angielskie,oraz namoczonych wczesniej garść rodzynek, dusimy, studzimy, dodajemy śledzie, mieszamy i zostawiamy do macerowania na noc, można zalać oliwą na górnym poziomie
      smacznego

      śledź pod pierzynką
      2 tacki ze śledziosławami
      duży ziemniak ugotowany w łupince
      ogórek kiszony
      cebula
      2-3 jaja na twardo
      ziele ang.

      układać w kolejności:
      -śledzie (pokrojone w małe częsteczki ), kilka ziaren ziela, pieprz,
      - cebula
      - starty na dużych dziurkach ogór
      - starte jajka
      - ziemniak
      na wierzch mało majonezu
    • default Re: Śledzie 20.11.09, 14:11
      Jedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża : śledzie w śmietanie
      + ziemniaki z wody, okraszone wiórkami surowego masła. Śledzie robię
      tak: jedną-dwie cebule siekam drobniutko, do tego kubek gęstej
      kwaśnej śmietany i łyżka majonezu (opcjonalnie) i jedno-dwa kwaśne
      jabłka utarte na tarce. Wrzucić śledzie (matiasy z tacki) odsączone
      z grubsza z oleju i ewentualnie pokrojone w mniejsze kawałki,
      wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej
      na noc, co by się przegryzło. Pyszota.
    • anetapzn Śledzie po kaszubsku. 20.11.09, 14:28
      Kocham śledzie, pod każdą postaciąsmile.
      Śledzie po kaszubsku:
      0,5 kg. filetów, 3 łyżki rodzynek, 1/5 szklanki białego wytrawnego wina.
      Marynata: 2 szklanki octu winnego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 liście laurowe,
      sól, pieprz odrobina cukru. Sos- 1 szklanka ketchupu, 2/3 szklanki oliwki lub
      oleju, 2-3 łyzki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki. Z podanych składników
      przygotowac marynate. Dodac 3 szklanki wody. Całośc zagotowac i trzymać 10 minut
      na małym ogniu. Po przestudzeniu marynatą zalać pokrojone śledzie. Odstawić na
      ok. 24 godziny. W winie namoczyć na godzinę rodzynki. Śledzie wyjąć z marynaty,
      ułożyć w miseczce. Ze składników + rodzynek przygotowac sos. Polać nim śledzie.
      Calośc musi sie 2-3 godziny "przegryżć " w lodówce.
    • anetapzn Przysmak gajowego. 20.11.09, 14:35
      Bardzo lubiane przez mojego meża. 50 dkg filetów śledziowych, 10 dkg. suszonych
      namoczonych drobno pokrojonych grzybów, 3 pokrojone w piórka cebule, 1/2
      szklanki oliwy. Śledzie pokroić. W rondlu układać warstwami:
      śledzie-grzyby-cebulę. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. Calość zalać oliwa
      i dusić na bardzo malym ogniu ok. 45 minut. Podawac na ciepło lub na zimno.
      • ewagorak Re: Przysmak gajowego. 20.11.09, 18:49
        To ja dopiszę jeszcze moje wypróbowane przepisy.

        I Sałatka śledziowa
        6 filetów śledziowych
        4 ogórki konserwowe lub kiszone
        3 jabłka
        por
        2 jajka
        majonez
        przyprawy

        II Sałatka śledziowa
        6 filetów śledziowych
        5 ogórków kiszonych lub konserwowych
        2 cebule
        puszka fasolki czerwonej
        4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
        1 jabłko
        2 jajka
        jogurt naturalny
        majonez
        musztarda
        przyprawy

        Śledzie z jabłkami
        6 filetów śledziowych
        2 cebule
        5 jabłek
        1 łyżka masła
        olej
        przyprawy
        Jabłka rozgotować na łyżce masła i ostudzić. Do ostudzonej masy jabłkowej dodać cebulę i przyprawy. Układać warstwami: śledzie, jabłka, śledzie itd. Schłodzić przez 2-3 godz. w lodówce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka