Dodaj do ulubionych

robicie przetwory?

29.01.10, 10:25
Ja robię i bardzo to lubię. Co roku z 50 słoików kiszonych ogórków (nic nie zostaje) i dżemy z czego tylko się da - syn je uwielbia. Poza tym robię mus z własnych jabłek z działki do szrlotki w sam raz no i mój fast food czyli leczo - bo skąd zimą wziąc dorodną cukinięsmile No i grzybki... a jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • malgosia.w Re: robicie przetwory? 29.01.10, 10:52
      Robię ogórki (kiszone, konserwowe i tarte na zupę), paprykę
      konserwową, grzybki jak są w lesie, trochę kompotów wiśniowych,
      dżemy (w tym roku truskawkowy i jagodowy jemy), czasem leczo, czasem
      powidła śliwkowe. Zawsze coś w słoikach mam na zimę.
      • ona_bez_ogona malgosia 15.06.11, 10:59
        jak robisz te ogórki na zupę??
      • bim-bum Re: robicie przetwory? 12.09.15, 09:30
        Korzystam ze sprawdzonych przepisów na przetwory www.przepis-kulinarny.pl/przetwory-z-warzyw-4-50.html
    • woman-in-the-city Re: robicie przetwory? 29.01.10, 10:58
      Mam szafkę pełną przetworów. Sosy pomidorowo-paprykowe, grzyby, soki malinowe,
      aroniowe i porzeczkowe(owoce mamy m. inn. z działki rodziców) dżemy etc. Robi
      je... mąz. Ja takiego bajzlu podczas ich robienia nie znoszęwink
      • 25augustyna Re: sosy paprykowo- pomdorowe 27.06.11, 09:10

        poadj proszę przepis na taki sos w słoikach
      • 25augustyna Re: robicie przetwory? 27.06.11, 09:11
        podaj przepis na ten sos pomidorowo- paprykowy w słoikach
    • eufrazja Re: robicie przetwory? 29.01.10, 11:08
      Uwielbiam robić przetwory smile Ogóreczki kiszone, z czosnkiem oraz w
      musztardzie, kompoty, konfitury, buraczki oraz grzybki. Czasem robię
      inne przetwory. Niestety, ceny nawet w sezonie, czasami są nie do
      przeskoczenia. W dobrej sytuacji są ci, którzy mają działki.
      Zazdroszczę smile
    • mysz0lec Re: robicie przetwory? 29.01.10, 11:44
      Robię ogórki curry, grzybki marynowane, brzoskwinie w syropie, drzem pigwowy.
      Mam jeszcze parę pomysłów na przetwory, do wypróbowania w tym roku w sezonie.
    • anetapzn Re: robicie przetwory? 29.01.10, 12:08
      Robicie i to mnóstwosmile : ogórki kiszone i konserwowe (kiszone do jedzenia i na
      zupkę), przecier pomidorowy (nie używam żadnych pomidorów z puszki, a pomidorowa
      zimą na takich "własnych " pomidorkachsmilesmile ), sałatkę szwedzką, paprykę
      konserwową, mus jabłkowy na szarlotkę i do zjedzenia tak sobie w ramach deseru,
      grzybki marynowane, poza tym troche kompotów i sporo kiszonej kapusty (nie
      znoszę kupnej kiszonej kapusty- bigosik na własnej to poezjasmile).
      • puellae_2007 Re: robicie przetwory? 29.01.10, 12:45
        Jasne! Obowiązkowo ogórki kiszone i korniszone. Buraczki tarte, ogórki z
        musztardą, paprykę, grzybki marynowane, kompoty- z czereśni, truskawek, wiśni.
        Wiśnie w zalewie, jabłka tarte na szarlotkę, dżemy z malin,truskawek,
        pigwy,powidła..Borówki obowiązkowowink
        • kokkoszka ulitujcie sie niewiasty 29.01.10, 12:51
          i podzielcie przepisami, ktore sie Wam "zawsze udaja" - przyszpilmy taki watek,
          bo ja czytam i mi slina na klawiature kapie. u mnie w domu NIC sie nie
          robilo/mam generalnie tragicznie gotuje, a ja bym sprobowala bardzo chetnie ;-D
          • iza1973 Re: ulitujcie sie niewiasty 29.01.10, 23:31
            ja robię: paprykę marynowaną, grzybki w occie, ogórki kiszone. w tym roku
            próbowałam zrobić kiszone pomidory (porażka) i suszone pomidory w oliwie
            (rewelacja). słodkie przetwory u nas w domu nie schodzą, więc zaprzestałam
            robienia. ale - zainteresowały mnie pomysły na ogórki w musztardzie, i w sosie
            curry. czy mozna prosic o sprawdzony przepis?
            jeszcze chodzi mi po glowie, zeby samodzielnie robic pikle, czy jakos tak. czyli
            warstwami przekladane kawalki kalafiora, marchewki, brokolow, kukurydzą, male
            cebulki, korniszony, itp, zalane słodkokwaśną zalewą octową. jak ktos ma przepis
            to bardzo chetnie smile
          • przeciwcialo Re: ulitujcie sie niewiasty 31.01.10, 07:19
            Ja kiedys dżemy robiłam z przepisu na opakowaniu żelfixu- trzeba
            trzymac proporcje.
            Wyszły pyszne. Reszte robi mama.
    • whiteczeremcha Re: robicie przetwory? 29.01.10, 22:11
      Robię przetwory,pózniej nie trzeba wielu rzeczy kupować,na pewno
      oszczędzam pieniądze,ale głównie chodzi o jakość. Dla przykładu
      papryka konserwowa ze sklepu nie smakuje domownikom z powodu
      jej "ciapowatej" konsystencji.
      • aszka07 Re: robicie przetwory? 30.01.10, 11:37
        Ja robię przetwory na spółę z mamą, bo blisko mieszka. Robimy mnóstwo różności
        kompoty, ogórki, buraczki, jabłka tarte, mus malinowy (pyyyycha), jeżynowy,
        dżemy brzoskwiniowe, śliwkowe (z białych), brzoskwinie w syropie itd. W tym roku
        robiłyśmy ogórki z chili (bez gotowania) na dwa sposoby, są naprawdę dobre, z
        curry i z liśćmi selera (tych ostatnich nie polecam).
      • wiatro-dmorza Re: robicie przetwory? 30.01.10, 17:12
        dokładnie! oszczędne to nie jest, ale ten smak, ja też robię
        • jagoda85 Re: robicie przetwory? 30.01.10, 18:53

          Jak się kupuje warzywa i owoce na placu hurtowym to jest bardzo
          oszczędnie. My tak właśnie robimy. Kupujemy dość dużo, mamy też
          trochę z własnej działki.
          • wiatro-dmorza Re: robicie przetwory? 31.01.10, 16:39
            IMO za bardzo szczędnie to nie wychodzi, ale ja też robię bo lubię
            wiedzieć co jem i fajnie mieć coś gotowego w spiżarni pod ręką.
            Kupuję truskawki np bezpośrednio z pola, a i tak koszt słoika to ok
            3 zł - można kupić taniej, ale czy to ma coś współnego z dżemem to
            nie wiem. Tak, że ja popieram przetwory domowe wink - również czynnie
        • ruda.ja Re: robicie przetwory? 15.06.11, 13:52
          Dla mnie to jest mega oszczędność (prawie darmo) ale ja robię tylko z tego co sama wyhoduję albo zbiorę z pól i łąk smile
    • agnieszkaj10 Re: robicie przetwory? 30.01.10, 20:22
      Robię i to chyba nałogowo wszystko co możliwe i w ogromnych ilościach, ale
      przynajmniej wiemy co jemy.

      https://www.suwaczek.pl/cache/0d13eb4701.png
    • przeciwcialo Re: robicie przetwory? 31.01.10, 07:18
      Mama robi w ilościach sporych i ja dostaję dla dzieci ogórki, dzemy,
      papryke, salatki, przecier z dyni- co z niego zrobic ???
      • fajnababka3 pomysł na przecier z dyni 01.02.10, 13:19
        ultra prosta zupa: marchew, ziemniaki, dynia i natka pietruszki wrzucasz do rosołu a potem miksujesz na krem. PYCHA!
    • manilia.krak Re: robicie przetwory? 31.01.10, 08:05
      Większość przetworów dostaję od mamy. Sama robię niewiele, ale przy
      małym dziecku nie jest to łatwe. W tym roku robiłam głównie soki z
      winogron, jabłek, śliwek, musy jabłkowo-śliwkowe dla dziecka. W
      poprzednich latach dżemy truskawkowe, jabłkowe, ogórki kiszone i
      konserwowe. Mam nadzieję, że bardziej poszaleję w tym roku. Muszę
      koniecznie nauczyć się robić kapustę ze śliwkami i sałatkę szwedzką.

      Owoce i warzywa w większości kupuję na targu. Czasam dostaję w
      małych ilościach od rodziny, która ma działkę.
    • linn_linn Re: dzem pomaranczowy 31.01.10, 11:35
      Teraz jest najlepszy okres na zrobienie dzemu pomaranczowego:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,3346009,3409688,Re_Dzem_pomaranczowy.html
      Uwaga: nie dawac wszystkich skorek. Moze wyjsc za gorzki.
      • hala24_2 Re: dzem pomaranczowy 31.01.10, 16:20
        Z nieba mi spadłaś z tym dżemem pomarańczowym bo właśnie jest sezon
        i miałam ochote zrobić.
    • czekolada72 Re: robicie przetwory? 29.11.10, 08:14
      Dosłownie dzien przed pierwszym wiekszym mrozem, w zeszłym tygodniu, zebrałam ostatnie buraczki, ktore w charakterze botwinki powedrowały do słoików smile
      Na tym skończył sie sezon przetworow (chociaz ten dzem pomaranczowy kusi...)
      Ja robie przetwory od lat, generalnie najwiecej kompotow truskawkowych - ok 50 litrow.
      A reszta roznie - wlasnie ja staram sie robic z tego do czego mam dostep, tak, zeby prawie wylacznie jedynym wydatkiem był cukier i prad, ewentualnie zel-fixy. Bardzo duzo kompotow, ale tez soki i rozmaite dzemki/konfitury.
      A na ostro - tez to co mam czyli w tym roku było mnostwo wariacji na temat ogorkow - wyszlo mi prawie 100 sloikow 0,30 - 0,90 rozmaitych sałatek
      I tak - u mnie sie praktycznie wszystko przejada, nie ma problemu co z tym zrobic, ani wyrzucania, a w taka zime jak teraz to sie ciesze, ze zeby zrobic zupke to sobie biore sloik z piwnicy, ze moge zrobic sos pomidorowy czy nalesniki bez problemu, ale to takie moje skrzywienie smile
      • czekolada72 Re: robicie przetwory? 15.06.11, 09:48
        Mam sporo kalarepy.
        I 2 sposoby na przechwanie:
        1. Kroje w kostke i mrożę surową
        2. Gotuje, miksuję i do słoiczka - jako bazę zupy jarzynowej.
    • jagoda_pl Re: robicie przetwory? 15.06.11, 10:41
      Za tydzień mam przymusowy urlop i postanowiłam zagospodarować ten czas pożyteczniesmile

      Jadę do mamy i chcemy zacząć robić jakieś przetwory. Planujemy wsadzić szczaw w słoiki (pierwszy raz...) i zrobić dżemy truskawkowe. Co do tych drugich to mama mnie postraszyła, że baby na targu ogłaszają już koniec sezonu:/... Może jednak coś się uda.

      Druga tura przetworów pewnie pójdzie w sierpniu, ale wtedy nie będę mieć tyle wolnegosad
    • cpt1 Re: robicie przetwory? 15.06.11, 11:42
      Do tej pory robila mama. Teraz jak jestesmy "na swoim" bede robic razem z nia.
      Przecier pomidorowy w ilosciach hurtowych - pomidorowa rewelacyjna smile
      Powidla sliwkowe.
      Kompoty.
      Mus z jablek do szarlotki - maz nie jada innego ciasta poza szarlotka...
      Leczo, choc w zeszlym roku kiepsko sie przetrzymalo.
      Truskawki mroze i maliny - na ciasto z malinami.
    • ruda.ja Re: robicie przetwory? 15.06.11, 13:48
      Robię około 200 słoików. Syropy z mniszka i kwiatów bzu, przeciery z dyni, jabłek i róży, dżemy z aronii, czarnego bzu, jabłek z różnymi dodatkami - arcydzięglem, poziomkami, wanilią itp., marchewki, dyni, sos pomidorowy, ketchup, przecier z cukini, bakłażana, papryki, ogórki kiszone, grzyby, soki jabłkowe, z aronii i czarnego bzu.
    • volta2 Re: robicie przetwory? 15.06.11, 17:01
      moja mama a ja razem z nią robiłyśmy ogórki kwaszone, czasem pomagałam przy wiśniowych kompotach i to w zasadzie wszystko.

      mnie osobiście wychodzą tylko owoce/dżemy z żeflixem, ale robię raczej ilość symboliczną, parę słoiczków a i tak mam wrażenie że się źle przechowują.

      w zeszłym sezonie za to wpadłam na pomysł przesmażenia owoców jak na dżem/konfiturę? i zamrożenia, zrobiłam 2 mrożone woreczki(na raz, dwa użycia) z owoców figi. jeden woreczek mi jeszcze został... ale fajnie i smacznie to wyszło. szkoda że zamrażarka nie jest taka dużasmile by robić więcej.

      z drugiej strony jak mi trzeba musu jabłkowego do naleśnika to przygotowuję z 2 jabłek na bieżąco. tak samo z pomidorami, ale to już drożej wychodzi. kiszone robię też na bieżąco, mam szuszkę kupioną do kiszonych i jak mi się słoik skończy to kwaszę następny- fakt, mam dostęp do ogórków cały rok niemal.

      podsumowując: raczej przetworów nie robię
    • beverly1985 Re: robicie przetwory? 15.06.11, 17:44
      Nic nie robię, gdyz pamiętam z dzieciństwa, iż zawsze woleliśmy jeść przetwory ze sklepu niż własne. Sklepowe ogórki było twardsze, grzybki bardziej kwaśne, dżemy bardziej galaretowate.

      W tej chwili ani nie robię, ani nie kupuję. Cały rok dostępne sa świeże warzywa i je jemy, nie potrzebuję słoików.
    • 1-sloneczko Re: robicie przetwory? 15.06.11, 18:54
      ja również robię przeróżne przetwory, trochę pomaga teściowa.znacie jakiś dobry przepis na ogórki kiszone? mi one nie bardzo wychodzą- są miękkie.a może to wina wody? proszę o proporcje solanki.
      • fraaumiaau Re: robicie przetwory? 15.06.11, 19:03
        Ja robię corocznie ogórki po meksykańsku ( czyli takie z chilli) hit sezonu jak je zrobię w sierpniu to w listopadzie już nie ma po nich śladu.
        Ogórki konserwowe i ogórki z curry. Kiszone dostaję od mamy
        Paprykę konserwową i grzybki późną jesienią
        No i sos przypominający salsę do chipsów i zagrychy- baaaardzo ostry.
    • agata688 Re: robicie przetwory? 15.06.11, 19:30
      Nie,nie robię żadnych przetworów.
      • bluelilu Re: robicie przetwory? 24.06.11, 15:13
        Mam działkę więc robimy. Kompoty ze śliwek, dżemy z truskawek i wiśni, sałatki z ogórków , kapusty, cukinie na słodko(smakuje ja ananas), ogórki kiszone i kwaszone.
        • czekolada72 Re: robicie przetwory? 24.06.11, 16:14
          A mozesz zdradzic przepis na te cukinie na slodko??
          • czekolada72 Re: robicie przetwory? 05.08.15, 06:35
            I nie zdradziła...
    • czekolada72 Re: robicie przetwory? 16.06.11, 12:11
      Przy okazji - hurtowo:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,106438527,106444527,Re_robicie_przetwory_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,96741571,97149435,Re_Robicie_juz_przetwory_z_owocow_i_warzyw_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,44204431,44212655,Re_czas_na_przetwory_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,115252275,115252275,przetwory_w_tym_roku.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,116855148,116855148,Najlepszy_czas_na_kiszenie_kapusty_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,116068696,116068696,winogrona_z_wlasnego_ogrodka.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,113098709,113098709,co_z_truskawek_.html
      • chill Re: robicie przetwory? 24.06.11, 16:18
        Pomroziłam truskawki. Są drogie, ale i tak wychodzi taniej niż potem kupować opakowanie 450g nie zawsze jakościowo dobrych truskawek po 6-7zł... Teraz czekam na wiśnie-będą konfitury w dużych ilościach, mrożonki także. Jagody też mam zamiar mrozić.
        Jeśli jutro dopisze pogoda wsiadam na rower i ruszam na pierwszy zbiór płatków róż na konfiturę smile
    • linn_linn Re: robicie przetwory? 24.06.11, 19:11
      Zrobilam dzem wisniowy / wlasciwie konfiture /:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81001357,81028992,0,2.html?v=2
      Niewiele, 5 sloikow, ale ja duzo dzemow nie jem, wiec jestem zadowolona.
    • feniks_z_popiolu Trochę z boku tematu - giełda w W-wie 30.06.11, 08:20
      Czy jest czynna w Warszawie giełda na Okęciu? Lub inna giełda gdzie można hurtowo nabyć warzywa i owoce? Ewentualnie w jakich dniach i godzinach? Muszę wysłać męża po zakupy czyli miejsce i czas muszą być dokładnie podane smile
    • pulcino3 Re: robicie przetwory? 31.07.15, 20:25
      Odświeżam wątek, bo fajny i na czasie. smile
      Co udało się wam już przetworzyć w tym sezonie lato w słoikach 2015? A może planujcie coś na jesień?
      U mnie jak do tej konfitura z truskawek, dżem z porzeczek, ogórki w zalewie musztardowej, ogórki kiszone. Planuję pod koniec sierpnia czerwoną paprykę konserwową i przeciery pomidorowe.
      • czekolada72 Re: robicie przetwory? 01.08.15, 09:50
        - syrop z kwiatow forsycji
        - syrop z kwiatow czarnego bzu
        - toskanska nalewka orzechowa
        - nalewka wisniowa
        - truskawki - kompoty
        - wisnie - kompoty i konfitury
        - czerwona porzeczka - soki, kompoty
        - agrest - kompoty
        - szczaw - mix na zupe
        - ogorki - kiszone
        Poki co tyle, zapewne jeszcze cos dorobie. W tym roku absolutnie swiadomie malutko, wrecz symbolicznie, ale zapasow mam na..... hohohoho
        • lunitka Re: robicie przetwory? 01.08.15, 12:23
          Ja w tym roku robię:
          ogórki kiszone w słoikach, dżem jagodowy, frużelina jagodowa, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, przeciery pomidorowe
          robię tylko z tego co dostanę np ogórki od teścia, zbiorę np. jagody lub mam na działce w znacznej ilości czyli śliwki i jabłka, jedyne co kupię to pomidory tak na 10 słoików
          • pulcino3 Re: robicie przetwory? 01.08.15, 14:29
            W tym roku robię tak samo: głównie z warzyw owoców, które mam swoje, lub dostanę np. od mamy. W zeszłym roku truskawki, ogórki kupowałam na przetwory. W tym roku jeszcze trochę truskawek mi zostało, więc robiłam również w symbolicznych ilościach, za to ogórków urodzaj, pomidory też się fajne zapowiadają. Trochę warzyw pomroziłam (fasolkę, szpinak, kalarepę, zieleninę), na zimę jak znalazł.
        • czekolada72 Re: robicie przetwory? 06.08.15, 18:55
          i jeszcze 13 słoików ogórków w musztardzie
          • czekolada72 Re: robicie przetwory? 20.08.15, 18:24
            buraczki z jabłkami smile
            • czekolada72 Re: robicie przetwory? 22.08.15, 18:19
              Kolejne 2 dni pod znakiem przetworow smile
              - pikantny sos pomidorowy
              - kompoty z winogron
              - sok z aronii
              • czekolada72 Re: robicie przetwory? 24.08.15, 13:54
                Resztke z aronii przesmazam z jablkami, do miesa i do rozdania smile
                A z dostanych ostrezyn - ostrezyny w soku.
                • agni71 Re: robicie przetwory? 24.08.15, 15:21
                  > A z dostanych ostrezyn

                  a co to?
                  • czekolada72 Re: robicie przetwory? 25.08.15, 13:17
                    Ostrężyny:
                    www.garnek.pl/andre53/2496202/ostrezyny
                • czekolada72 Re: robicie przetwory? 01.09.15, 16:27
                  M kisi ogórki do słojów, Mała pasteryzuje w słojach papierówki, a ja zapełniam słoje suszonymi ziołami - mieta, melisa, dziurawiec, kocimietka, tymianek, lipa, seler
                  • czekolada72 Re: robicie przetwory? 05.09.15, 09:47
                    Mała nadal prztwarza - papierowki na szarlotke i powidla sliwkowe - w ilosciach hurtowych...
                    • czekolada72 Re: robicie przetwory? 11.09.15, 18:50
                      A ja zurawine przesmazylam smile
                      • czekolada72 Re: robicie przetwory? 18.10.15, 17:37
                        Sałatki z zielonych pomidorów jeszcze...
    • d.d.00 czy ktoś robi leczo do słoików? 04.08.15, 15:05
      To poproszę o przepis.

      Ja wekuje to, co dostaję. Mąż ostatnio przyniósł dużo jabłek, wcześniej maliny itd. Nie kupuję specjalnie.
      • pulcino3 Re: czy ktoś robi leczo do słoików? 04.08.15, 20:03
        Ostatnio robiłam leczo z cukini, w prawdzie na obiad, ale z pewnością jako przetwory na zimę też sprawdziłoby się. Takie do słoików ważne żeby było bez kiełbasy oczywiście, z samym przecierem pomidorowym, lub nawet bez , wystarczy jako baza na obiad zimowy, dodasz podsmażone pieczarki, czy kiełbasę, może mięso i obiad jak znalazł. Jest mnóstwo przepisów w necie, na pewno któryś przypadnie ci go gustu. Na pewno pasteryzowałabym takie zgotowane leczo, żeby mieć pewność, że się nie zepsuje.
    • pulcino3 Re: robicie przetwory? 21.08.15, 17:40
      Produkcja przecierów pomidorowych ruszyła, będzie kilka serii w zależności od czasu dojrzewania następnych pomidorków.
      • agni71 Re: robicie przetwory? 22.08.15, 20:26
        Ja robie przetwory głównie z tego, czego mam duzo we własnym ogródku lub dostanę od teścia smile Za drogie u mnie wszystko, żeby kupować na przetwory.

        Mam kilka słoików czereśni w syropie, a ostatnio przerabiam jeżyny - bardzo fajne są z dodatkiem czerwonego wina. Najgorsze, że chyba mnie jeżyny uczulają i sama nie pojem swoich przetworów, tylko będą dla reszty rodzinki....
        • agnzimka Re: robicie przetwory? 23.08.15, 16:08
          Naprawdę jeżyny mogą uczulać?? Same, same, czy tylko te z winem?
          • agni71 Re: robicie przetwory? 23.08.15, 23:40
            Wiesz co, ja mam takie jazdy z owocami okresowo. Był taki moment ze 2 lata temu, ze co zjadłam poziomki, to kichanie seryjne po 10 kichnięć i leje się z nosa. Teraz jakby przeszło, ale takie objawy mam po jeżynach, surowych i przerobionych. Liczę, że też przejdzie. Czasem mam tak po brzoskwiniach i nektarynkach, ale, co ciekawe, nie zawsze. Nie wiem, ki czort.
            • lynyang Re: robicie przetwory? 24.08.15, 09:19
              Mój syn też tak miał. Okrylam dlaczego - kichal po truskawkach że sklepu, a po babcinych nie. Tak samo że sliwkami i każdym innym owocem, który był pryskany. Pani alergolog stwierdziła, że jest po prostu wrażliwy na jakiś enzym z tych opryskow. Ale w sumie po 5 latach przeszło smile
              • agni71 Re: robicie przetwory? 24.08.15, 15:20
                Ja kicham równiez po owocach z ogrodu, na które opryski owszem są stosowane (no na poziomki nie, i chyba jeżyny też nie), ale na pewno mniej, i z zachowanie wszelkich reguł kiedy pryskac i jaki okres karencji trzeba zachowac przed jedzeniem.
                W tym roku kichałam jak najęta po czereśniach od teścia i swoich jeżynach, ale np. dzisiaj jadłam swój dżem jeżynowy i jest ok... Nie przewidzisz wink
                Tez podejrzewałam środki ochrony roślin, być może jestem uczulona na jakiś konkretny składnik konkretnego środka, to by może tłumaczyło kichanie lub jego brak po kupnych owocach (może stosowane są różne środki).
                • agnzimka Re: robicie przetwory? 24.08.15, 18:55
                  sama tego nie wytłumaczę dobrze, ale chodzi mi o coś takiego:
                  www.smakolykialergika.pl/2013/06/aminy-biogenne.html
                  ewentualnie o alergie krzyżowe: np niektórych uczula marchewka, gdy kwitnie brzoza.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka