Dodaj do ulubionych

coś słodkiego

26.02.10, 21:48
Witam.
Ponieważ raczej nie kupuje słodyczy w sklepie m. in. ze względu na
sztuczne dodatki, smak czy kosmiczne ceny itd chciałbym mieć więcej
pomysłów na coś słodkiego do zrobienia w domu oprócz omletów czy
naleśników, które robię dość często. Macie może jakieś niedrogie,
proste i sprawdzone przepisy na ciasta, ciasteczka. Wiem, że
istnieje wątek o potrawach wyżej, ale może na tym wątku wrzucimy też
kilka fajnych przepisów na szarlotki, serniki inne ciasteczka itd.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mazel_tov Re: coś słodkiego 26.02.10, 22:43
      Ja znam kilka przepisów, ale rozpiętość cenowa jest olbrzymia. Od murzynka za
      10zł po tort czekoladowy za 100zł. Wymagają też różnego poziomu umiejętności,
      więc raczej odeślę cię do googla, ale z gotowymi propozycjami:

      poszukaj przepisów na domowe trufle, ciasteczka cantuccini, ciasteczka
      Subway'owe,serniko-brownie, pancakes, gofry, muffiny, brownie, szarlotka z
      budyniem itd
    • roseanne Re: coś słodkiego 27.02.10, 04:47
      ciasteczka owsiane sa super pomyslem - zwlaszcza jesli zamiast masla zwyklego
      doda sie orzechowe lub migdalowe - zwieksza sie automatycznie ilosc bialka w nich

      120 gram miekkiego masla, w ostatecznosci moze byc margaryna
      3/4 filizanki cukru - lepszy brazowy, ale bialy tez ok
      1 1/2 szklanki maki pszennej
      1 lyzeczka proszku do pieczenia
      1/2 lyzeczki sody
      2-3 jajka
      1 szklanka platkow owsianych NIE Blyskawicznych tylko typu gorskie
      rodzynki, orzechy - jak kto lubi do 1/2 szklanki - uwaga, przy dodatku rodzynek
      obnizam ilosc curku do 1/2 filizanki
      szczypta cynamonu - jak kto lubi

      maslo utrzec z cukrem, dodawac po jajku, make zmieszac z proszkiem i soda,
      dodawac po lyzce do masy maslanej, platki zmieszac z bakaliami i wmieszac w ciasto
      dla bardziej kruchych ciasteczek schlodzic mase w lodowce - okolo 2 godzin

      dzielic mase lyzka, zostawiajac dosc duzo miejsca miedzy nimi bo lubia sie rozlac
      piec w 180C, 12-15 minut,
    • myszmusia Re: coś słodkiego 27.02.10, 10:32
      jak ma byc słodkie do chrupania i bez chemicznych/sztucznych dodatków to polecam ciasteczka owsiane ale inne niz te wyzejsmile tamte sa z chemia - proszkiem czy soda te bez zadnych sztucznych dodatkówsmile

      BARDZO ZDROWE CIASTECZKA OWSIANE
      Składniki:
      - ok. 400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne , żytnie , jęczmienne lub ich mieszanka)
      - 200 g rodzynek/suszonej zurawiny
      - 1/2 szkl. wody
      - dodatki do wyboru: banan , mus z jabłek , ziarna słonecznika , sezam , suszone morele , śliwki , daktyle , orzechy itp.
      - miód do smaku ja dodałam malutko bo bakalie i tak słodkie
      Płatki zemleć nie za drobno(ja użyłam błyskawicznych i dałam je w całości) , wymieszać z resztą składników (u mnie były to: 1 banan (rozgniecione widelcem) , suszona zurawina, trochę siemienia lnianego , drobno pokrojone suszone śliwki i morele suszone, posiekane migdały, pestki słonecznika i miód). Wody należy dolać tyle , żeby ciasto było gęste , ale trzymało się kupy wink Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 - 60 (może być krócej trzeba zerkac)minut w temperaturze ok. 160 st.C. do momentu , aż delikatnie się zarumienią.Ja robiłam takie paski z ciasta lekko nacinając i potem połamałam /porozdzielałam
      • gggaaaddd Re: coś słodkiego 27.02.10, 13:40
        Dzięki. Bardzo lubię płatki owsiane (dobrze się po ich spożyciu
        czuję), więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Wydaje się poza tym, że
        przepis nie jest skomplikowany.
        Pozdrawiam.
    • foretka Polecam:-) Proste i pyszne 27.02.10, 20:02

      Ciasteczka czekoladowesmile

      1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      300 gr mąki
      250 gr miękkiego masła
      30 gr kakao
      125 gr cukru pudru.

      Mąkę łączymy z kakao (i proszkiem i sodą), odstawiamy na chwilę, żeby
      przeszedł ją kakaowy aromat. Miksujemy razem masło z cukrem, dodajemy
      mąkę z kakao. Miksujemy aż składniki się połączą. Z ciasta lepimy
      kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy.
      Pieczemy 5 minut w temp. 170 stopni, następnie przykręcamy piekarnik
      do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10.
      Nie widać niestety czy ciastka są upieczone, bo są ciemne, ale
      powinny być spójne od góry, jednak nie twarde. Po ostygnięciu
      zdejmujemy z blachy.

      Ciastka wg Nigelli, post (pociety troche) Halberka z GP.

      Proste, szybkie i pysznesmile

      Pozdrawiam ~ foretka ~
      Zakątek Szczecińskich MaM!
      Zaglądnij do Mateusza!
    • solejrolia Re: coś słodkiego 27.02.10, 20:09
      ciasto francuskie- można kupić gotowe np. w Biedronce za ok 3-4 zł, w innych sklepach też jest z pewnością dostępne.
      jako nadzienie można przygotować: ser twarogowy z cukrem i jajkiem, lub kawałki jabłka doprawione cukrem i cynamonem, lub po prostu powidła śliwkowe. kroisz ciasto na kwadraty, nakładasz nadzienie, sklejasz i do pieca na ok. 20 minut w temp. 200st.C.
      tanio i pysznie.

      staram się mieć w lodówce takie ciasto, bo czasem zdarzają się niezapowiedziani gości, a taką przekąskę bardzo szybko się robi.

      ewentualnie ciasto francuskie przygotowuję np z serem pleśniowym i żółtym. takie wytrawne są świetne jako przekąska, albo jako dodatek np. do barszczu czerwonego, choć tu jeszcze lepiej pasuje farsz z pieczarek.
      albo nie kroję na kwadraty tylko rozwijam na blaszce i przygotowuję a la pizza (pieczarki, kiełbaska, ser żółty, keczup).

      smacznegosmile
      • myszmusia Re: coś słodkiego 28.02.10, 06:16
        autorka wątku mówiła,ze nie kupuje gotowych tylk ochce zrobic ze wzgledu na dodatki , a czytałas skład takiego "biedronkowego" ciasta francuskiego? ja kiedys przeczytałam skłąd ciast z lidla i wystarczywink jedyne francuskie bez dochemiania znalazłam sygnowane przez bliklego.Skład: maka pszenna, masło , woda, sól. bez połowy tablicy mendelejewa jak w lidluwink
    • czekolada72 Re: coś słodkiego 30.11.10, 08:26

      Krokanty
      20 dag kandyzu i 2 dag masła rozpuścić na patelni, dodać 20 dag mielonych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach – wymieszać, masę wykładać łyżeczką, schłodzić.

      Ciasteczka migdałowo-kakaowe
      15 dag mąki, 10dag masła, 5 dag cukru, 6 dag tarych migdałów, 2 dag kakao, 1 żółtko – zagnieść, wygniatać przez rękaw cukierniczy, odstawić do chłodu na 1h, piec w średnio nagrzanym piekarniku, polukrować.

      Ciasteczka kukurydziane
      10 dag masła utrzeć z 1/3 szkl. cukru, dodać 1 jajko – utrzeć, dodać 1 szkl. mąki kukurydzianej i 1 łyżeczxke proszku do pieczenia, 10 dag pokruszonych płatków kukurydzianych, 10 dag bakalii – mieszamy. Wykładać łyżką placki na natłuszczoną blachę, piec ok. 20 min. W 180C, można polukrować lub oblać polewą czekolad.

      Słodkie pierożki z lukrem
      30 dag mąki posiekać z 20 dag masła, dodać 5 dag cukru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany – zagnieść, schłodzić, rozwałkować, wyciąć kwadraty, nadziać masą, upiec w 200C na złoto, poluktować. Masa: 50 dag jabłek utrzeć, wymieszać z 5 dag cukru.

      Kruche babeczki z masą orzechową
      40 dag mąki, 25 dag margaryny, 2 żółtka, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka śmietany – zagnieść, schłodzić, upiec babeczki w 200C na złoto. Masa: 25 dag orzechów mielonych, 25 dag masła, 2 zółtka, kieliszek rumu.

      Kruche babeczki z owocami
      30 dag mąki, 20 dag masła, 2 żółtka, 10 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 1 łyżka neski – zagnieść, schłodzić, upiec babeczki w 200C na złoto. Masa: 200 ml kremówki, 5 dag cukru pudru, cukier waniliowy. Galaretka z ½ wody ; owoce.

      Maliny w miseczkach
      1 szkl. Mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 jajka, ¾ szkl. cukru zmieszać, wylać cienką warstwa na 2 blachy, piec ok. 15 min. w 180C. Z goracego ciasta wyciąc krazki nieco wieksze od miseczek, włożyć je palcami uformowac brzegi, wystudzic. W 1,5 szkl mleka ugotowac budyn, ostudzic, napełnić miseczki w 1/3. Dodac 25 dag malin i 5 dag jagód, ozdobić bita smietana.

      Tarta z owocami
      Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec na rumiano w temp. 210 C. Ostudzić. Budyń waniliowy lub śmietankowy przygotować z połowy mleka, ostudzić, utrzeć z 1 łyżką masła. Ułożyć kupkami na cieście, a na nim owoce.

      Tort serowy na zimno
      W rondelku rozpuścić 10 dag czekolady, dodać 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej i 10 dag płatków kukurydzianych. Odłożyć na talerz 5 małych kopek, resztę wyłożyć do tortownicy natłuszczonej i wysypanej 10 dag bułki tartej, uklepać, zastudzić. 50 dag mandarynek obrać i podzielić, położyć na cieście. 3 łyżki żelatyny rozpuścić i połączyć z 50 dag homo, wyłożyć na mandarynki. Zalać 2 galaretkami pomarańczowymi. Udekorować kopkami, mandarynkami i bitą śmietaną.

      Sernik bez pieczenia
      10 dag herbatników rozgnieść, wymieszac z rozpuszczonym 5 dag masła i 2 łyżkami miodu. Wyłożyć na dno tortownicy. „Sernik na zimno Dr. Oetkera” przygotowac wg przepisu, zamiast serka dodajac ubite ½ l kremówki z 2łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na spód. Przybrać plastrami pomarańczy i wiśniami, tak by tworzyły kwiaty lub galaretką pomarańczową z 2/3 ilości wody. Schłodzić.

      Sernik z wisniami
      20 dag margaryny zagnieść z 10 dag cukru i 30 dag mąki ; schłodzić, rozwałkować, wyłożyć dno formy, piec 20 min. W 200C.
      3 żółtka utrzeć z 15 dag cukru pudru, wymieszać z 1 kg mielonego twarogu, 2 łyżkami rozpuszczonego masła i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny – wyłożyć na ciasto. 1 galaretkę wiśniową rozpuścić w ½ l wrzątku, wymieszać z wiśniami, wyłożyć na ser, zastudzić.





      Deser z wiśniami
      6 białek ubić z 18 dag cukru i cukrem waniliowym, dodać 6 żółtek i 18 dag mąki. Ciasto wyłożyć do dużej i małej tortownicy i upiec dwa placki ok. 8 min. w 200C.
      50 dag homo zmiksować z 10 dag cukru pudru i sokiem z cytryny, do 60 ml gorącego kompotu z wiśni wsypać galaretkę wiśniową. Połączyć ostudzone razem. Dodać ¾ słoika wiśni bez pestek. Dużym płatem ciasta wyłożyć miskę, nałożyć masę, przykryć małym płatem, zostawić do zastygnięcia. Wyjąć z miski. Ozdobić gwiazdkami wyciętymi z ciasta i bitą smietana.

      Nadziewana baba
      15 dag masła utrzeć z 10 dag cukru i szczyptą soli, dodać 6 żółtek i pianę z 6 białek i 10 dag cukru. Ciasto wyłożyć do dużej i małej tortownicy i upiec dwa placki ok. 20 min. w 180C.
      Puszkę mleka skondensowanego ubić na piankę, dodać przyrządzoną z 3 łyżek żelatynę i pół tabliczki utartej gorzkiej czekolady. Dużym płatem wyłożyć miskę, pozostawić do wystygnięcia, włożyć piankę, przykryć małym płatem, zostawić do zastygnięcia. Wyjąć z miski.

      Tort śmietanowy z wiśniami
      5 białek ubić ze szczyptą soli. ¾ szkl. cukru utrzeć z 5 żółtkami i cukrem waniliowym, wymieszać z białkami, 10 dag mąki pszennej, 8 dag ziemniaczanej, 3 łyżkami. Piec w tortownicy 30 min. w 180C. Przekroić na 3 częsci. Nasączyć ½ szkl. wytrawnej wiśniówki wymieszanej z 2 łyżkami cukru. 50 dag wiśni z kompotu osączyć, w 4 łyżkach kompotu rozpuścić 2 łyżki żelatyny. ½ l kremówki ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z żelatyną. Przełożyć ciasto dżemem wiśniowym, śmietaną i wiśniami. Wierzch ozdobić wiśniami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Wstawić do lodówki do stężenia.
      • basia_34 Re: coś słodkiego 30.11.10, 16:14
        ptasie mleczko z galaretką

        kupić: 2 śnieżki, 4 galaretki (np. 2 pomarańczowe i 2 cytrynowe), mleko, biszkopty (okrągłe).

        biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy dość ściśle.
        galaretki wykonać wg przepisu na opakowaniu
        śnieżki połączyć z mlekiem wg przepisu na opakowaniu i ubić bitą pianę.
        gdy galaretka np. pomarańczowa wystygnie połączyć z bitą pianą (mikserem) na gładką masę. ja odkładam masę na jakieś 20 minut do lodówki potem wylewam na biszkopty i całość do lodówki.

        gdy masa w lodówce się zetnie a druga galaretka zaczyna tężeć wylać galaretkę na masę i do lodówki na całą noc smile)))

        smacznego
    • iza1973 Re: coś słodkiego 30.11.10, 19:20
      to ja polecam przepis na tiramisu. dostałam go od koleżanki ze 3 lata temu, robiłam kilka razy i jest super. kosztu jeszcze nie liczyłam, ale pewno jakieś 25-30 zł. z tym że wychodzi solidna porcja. przepis wrzuciłam tutaj:
      finansekobiecareka.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?10,2010
    • martha666 Re: coś słodkiego 01.12.10, 08:32
      szarlotka
      3 szkalni mąki, pół szkalnki cukru, 3 żółtka, 3 łyżki smietany, 1 łyzka oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy i do lodówki na godzinkę lub dłużej. potem 2/3 ciasta rozwałkowujemy wykładamy do formy na to kilogram startych na dużych oczkach jabłek wymieszanych z 2 cukrami waniliowymi i przykrywamy resztą rozwałowanego ciasta. piec 45-55 minut w temp. ok.180 stopni. po wyjęciu posypać cukrem pudrem. szybko sie robi a jeszcze szybciej zjada.
    • formelka1 tanie i szybkie 02.12.10, 01:22
      kroisz jabłka na cienkie paski, ukladasz je na wysmarowana blachę na to trochę cynamonu i cukru waniliowego,przesypujesz kruszonką (masło+mąka+cukier) i do pieca na 15-18 min aż się zapiecze kruszonka....palce lizać coś słodkiego i nie ciężkiego

      pzdr
      fj
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka