Dodaj do ulubionych

tanie ale zdrowe jedzenie

13.06.10, 10:02
Były już wątki z tanim jedzeniem, były też wątki ze zdrowym jedzeniem, ale
może stworzymy wątek z tanim i zdrowym jedzeniem??? chyba, że taki był, a nie
mogę znaleźćsmile

wątek, w którym nie będzie pojawiała się parówka w roli głównej z sosem z mąki
i niezniszczalnymi zasmażanymi ziemniakami i gotowaną lub zasmażaną kapustą...


jakie są wasze patenty na zdrowe i tanie jedzenie???

nie napiszę nic odkrywczego, ale najtańszym rozwiązaniem w moim domu okazały
się weki robione jesienią, gdy warzywa kosztują grosze... zakupy robimy na
hurcie warzywnym, na który przyjeżdżają rolnicy i kupujemy skrzynkę pomidorów
(w tamtym sezonie 20 kg za 15zł pomidorów nadających się tylko do przecieru),
worek papryki, worek ogórków, owoce.... jednorazowo zainwestuje się więcej ale
potem przez zimę gdy pomidor jest prawie za 20 zł/kg używa się przecieru o
prawdziwym smaku i aromacie...

nowym odkryciem była dla nas hodowla ziół na większą skalę... tzn, mamy w
doniczkach zioła, które sami zasadziliśmy, wychodzi taniej i można je mieć w
doniczce cały rok, te kupne w marketach szybko padają... dodatkowo zasialiśmy
sporą ilość bazylii u urodziny na ogrodzie (sami nie mamy możliwości), czasami
jest podlana, ale dba o siebie sama.. po zerwaniu robimy z niej pesto i
mrozimy w słoikach, jest idealna do makaronów, lub jako panierka do mięsa lub
ryby (tylko trzeba zawinąć w sreberko i piec w piekarniku) - zdrowe, pyszne i
wykwintne...

pesto własnej roboty:

umyte liście bazylii
orzeszki ziemne solone
oliwa
czosnek
można dodać parmezan, ale nie koniecznie i tak po zmieleniu wyjdzie pyszne....
zmielone można mrozić w słoiczkach, w ilości na jedno użycie...

i przepis na kapuchę trochę w innej wersji niż gotowana i zasmażana, ale o
wiele lepsza i zdrowsza... pewnie znany, ale u mnie wcześniej mało używany...
jak dla mnie jest to ostatnio wielki odkurzony hicior w kuchnismile

surówka z kapusty
świeża kapusta starta na tarce, posolona i odstawiona na godzinę,
koperek duża ilość,
kapka oliwy
cukier i sok z cytryny do smaku...
Obserwuj wątek
      • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 13.06.10, 15:56
        zuzanna miele wszystko ręcznym blenderem, i powiem Ci, że nie mielę na taki miał
        jak jest w sklepie, tylko naprawdę grubo pozostawiam a i tak jest pysznesmile...

        najlepsza jak dla mnie potrawa to ryba wysmarowana grubo takim pesto, zawinięta
        w folię i włożona do piekarnika lub grilla, powstaje chrupka panierka i ryba
        smakuje lepiej jak w najlepszej restauracji... można od święta kupić łososia, w
        domu odciąć łeb i oprawić bestię... wiem, że łosoś jest drogi ale tusza jest
        dużo tańsza, a na duże i drogie ryby są świetne okazje w rybnych i za 20zł/kg
        raz od wielkiego dzwonu można sobie pozwolićsmile

        zamiast bazylii można użyć rukoli do pesto... i jak pisałam wrzucam orzeszki
        ziemne, i najlepiej solone, to już one doprawią nam pestosmile oliwy i czosnku to
        wg uznania... można też do takiego pesto z makaronem dodać uprażone orzeszki
        solone, można też zesmażyć troszkę boczku wędzonego na to lub posypać pomidorkamismile

        pesto jest bardzo wydajne więc wychodzi tanio i zdrowosmile
    • wiatro-dmorza Re: tanie ale zdrowe jedzenie 13.06.10, 19:21
      świetny wątek - mam nadzieję, że będzie długowieczny!
      Ja robię makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, serkiem lazur i
      czosnkiem - makaron ugotować - szpinak podsmażyć z czosnkiem
      przyprawić dodać serek lazur -pleśniowy i makaron

      Domowe przetwory na pewno pomagają oszczędzać - ja robię w sezonie
      dżemy, soki, sos słodko-kwaśny i "ratatuja" w słoiki - w zimie jak
      znalazł
    • agpagp Re: tanie ale zdrowe jedzenie 13.06.10, 23:59
      hmm... kiedyś jeszcze w UK na wakacjach usłyszałam że nie ma czegoś takiego jak
      tanio i zdrowo wink
      dla mnie przetwory domowe to takie jak dla Ciebie rozwiązanie
      jakoś żadnych innych nie dostrzegam
      • goodalokacja Re: tanie ale zdrowe jedzenie 14.06.10, 08:28
        Tanie i zdrowe - w sezonie - to roznego rodzaju salatki/surowki. Zwlaszcza do
        pracy. Np. szpinak, truskawki, mozarella, prazony slonecznik, prazone orzechy.
        Sos z miodem, cytryna, oliwa, pieprzem i sola. Uwielbiam. W ogole szpinak w
        roznych postaciach jest taniutki i pyszny. Dorzucilabym wersje makaron, szpinak
        i na koniec feta.
        • volta2 Re: tanie ale zdrowe jedzenie 14.06.10, 09:27
          W ogole szpinak w
          > roznych postaciach jest taniutki i pyszny

          a mogłabyś podać jakieś ceny szpinaku?
          bo u mnie na bazarku świeży szpinak kosztował 10 zeta za kg i w wagę
          wchodziły również korzenie i było to jakieś 3 lata, może 4 temu.

          kupiłam 0,5 kg i starczyło mi to na jeden obiad - szpinak jako
          warzywo do obiadu(obok załóżmy kurczaka i ziemniaków - czyli dla
          mnie drgo)

          • rudyocicat szpinak 14.06.10, 10:37
            wielki wiecheć szpinaku u mnie w warzywniaku kosztuje 1,50-2,00 zł... wiadomo,
            że po uduszeniu się zmniejsza ale na obiad dla dwóch osób starcza i zostaje na
            dokładkę...

            nie wiem dlaczego świeży u Ciebie jest taki drogi jak mrożonka 0,5kg kosztuje 2
            zł....
            • volta2 Re: szpinak 14.06.10, 14:29
              kochana, kosztowała parę lat temu. teraz to nawet nie chce mi się
              myśleć ile za świeży trzeba u nas zapłacić.

              ale faktem jest że wszyscy forumowicze, którzy piszą na naszym
              lokalnym forum skarżą się na ceny na tym bazarku. myślę, że jest to
              najdroższy bazarek w krajusad
              spotkanie tam gwiazd i celebrytek z okładek to norma, więc może
              dlatego te ceny są wywindowane?

              ale też kojarzę, że szpniak bonduella to było 5 zeta z rok temu,
              więc co ty mi piszesz o 2 zł?
              • gladys_g Re: szpinak 14.06.10, 14:58
                Volta, to rozumiem, że jesteśmy sąsiadkami smile
                Ja zaprzyjaźniłam sie z jednym nowym warzywniakiem na bazarku, gdzie facet ma
                ceny znośne. Ale i tak droooogo w porównaniu do choćby bazarku na dołku.
              • rudyocicat szpinak 14.06.10, 15:35
                przepraszam, nie 2 zł a 2,80 zł Hortex.... w sklepiku prywatnym za 3 z hakiem
                się kupi...

                volta jeśli możesz nie pisz do mnie kochanasmile
            • wiatro-dmorza Re: szpinak 14.06.10, 16:28
              u nas mrożony po 4 zł za 0,5 kg - zamiast szpinaku można w sezonie
              dodać świeże listki pokrzywy, lub mlecza przed zakwitnięciem jedno i
              drugie - można spróbować świeży szczaw - za darmo zbieram na
              spacerze po polach - zioła i przyprawy można uprawiać w doniczkach
              na balkonie np albo na parapecie - to są już wersje hardcore, ale
              zdrowe i niedrogie
        • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 14.06.10, 09:40
          goodalokacja, szpinak z truskawkami, bardzo ciekawe, spróbujęsmile podrzuć więcej
          takich sezonowych przepisówsmile

          makaron ze szpinakiem i z lazurem lub fetą też gorąco polecamsmile mimo iż lazur
          drogi to jest wydajnysmile

          w tamtym roku znajomi zaproponowali nam oberwanie drzewek z jabłkami i
          gruszkami, sami nie mieli pomysłu co z tym zrobić, a gałęzie się łamały od
          nadmiaru.. ogólnie same owoce takie sobie były ale w konfiturze
          gruszka+jabłko+winogron mały czarny (zastąpił cukier) dały coś niepowtarzalnego...

          zamiast jogurtów i serków smakowych - danio fantazja własnej robotysmile
          1/2 szklanki serka homo natural
          ok 1/4 szklanki konfitury na ten serek
          można dodać wyhodowane przez siebie kiełki, lub płatki kukurydziane, jako
          warstwa pomiędzy serkiem a konfiturą...
          zamiast konfitury można dodać miód i wtedy kiełki są obowiązkowesmile

          nie wiem czy znacie ten patent, zgapiłam od teściowejsmile
          natkę pietruszki i koperek kupić w większej ilości, umyć, pokroić drobno i
          popakować do słoików i do zamrażarki, nie wciskać na siłę do słoika, w razie
          potrzeby wygrzebywać widelcem... w ciągu roku oszczędza to sporo czasu, i
          koperek się nie marnuje, bo nie wiem jak wy ale ja nie jestem w stanie całego
          pęczka zużyć na raz, a nawet na dwa...

          zupę z obiadu, gołąbki, bigos, flaki... nie trzeba mrozić, wiadomo, że tego robi
          się więcej, i jak jest gorące, zawekować do słoików...

          trochę mnie dziwi, gdy widzę ludzi ledwo wiążących koniec z końcem i kupujący
          dżemy, bo wyprodukowanie ich jest proste, łatwe i tanie, wystarczy zbierać
          słoiki cały rok, zorientować się gdzie jest hurt warzywno-owocowy... naprawdę
          cudownie smakuje taki powiew minionego lata w słoiku np zimąsmile





          • goodalokacja Re: tanie ale zdrowe jedzenie 14.06.10, 10:08
            pizza ze szpinakiem - przykładowy przepis
            www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/ze_szpinakiem_bialym_sosem/przepis.html
            na cieście francuskim też można zapiekać szpinak, zrobic pizze ze szpinakiem i
            kawałakmi kurczka, salatke ze szpinakiem i z kurczakiem, do tego slonecznik
            prazony i np. pomidorki koktailowe
    • fragile_f Re: tanie ale zdrowe jedzenie 14.06.10, 09:24
      Dla mnie dania kuchni indyjskiej sa bardzo tanie i zdrowe. Wszelkiej masci
      ciecierzyca, soczewica, groch, fasola - w ostrym sosie pomidorowym z przyprawami
      i do tego pita, czy w wersji polskiej chleb. Ostro doprawiona, podduszona
      marchewka polana sokiem z limonki - mniam.

      Dobrym pomyslem sa tez robione w domu tortille. Mam fajny przepis - pol szklanki
      maki kukurydzianej, pol szklanki maki pszennej, pol lyzeczki proszku do
      pieczenia, troszke oliwy. Osolic, mozna dodac papryki mielonej. Zalewac goraca
      woda - i mieszac. Do momentu uzyskania ciasta o konsystencji takiego na pierogi.
      Walkowac na cienkie placuszki i wrzucac na sucha, teflonowa patelnie. W momencie
      w ktorym pojawiaja sie babelki powietrza - odwrocic na druga strone. Poniewaz
      takie placki lubia wysychac - nakrywam je talerzem. A jak sa wszystkie upieczone
      - smarujemy je guacamole (avocado, sok z limonki, czerwona cebula, papryka
      chilli, pomidor w kosteczke, czosnek - ma byc ostre), dokladamy troche zoltego
      sera, skladamy i wszystkie podgrzewamy na patelni. Mozna je polac sokiem z
      limonki na zakonczenie. Koszt dania - jakies 6-8 pln (maka - nie wiem, z 50
      groszy?, avocado 1.50 pln, limonka 1 pln, pomidor, cebula - moze z 2 pln),
      najadaja sie 3 osoby. Bardzo zdrowe, avocado ma wiele witamin a niesetety jest
      rzadko jedzone w polsce. Aha - musi byc dojrzale. Ja je konsumuje po tygodniu od
      kupienia wink Dla miesozercow mozna dorzucic do srodka karkowke zamarynowana na
      ostro i usmazona wczesniej na patelni - ale doslownie 2-3 kawaleczki na jeden
      placek, bo zabije smak sosu.
      • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 14.06.10, 09:57
        a propos tortilli, dzięki za przepis bo też robimy sami, i średnio się nam
        udaje, spróbujemy od Ciebie fragilesmile
        przypomniał mi się przepis na pastę z kiełków ciecierzycy, znaleziony u liski
        prowadzącej blog whiteplate... ciecierzycę umyć i zalać wodą na noc, pamiętać,
        że zwiększy objętość co najmniej 3 razy... rano wypłukać i pozostawić na
        parapecie mokrą cieciorkę, pamiętać aby w ciągu dnia ją czasami przepłukać, musi
        być wilgotna... mi na słońcu puszcza kiełki po południu, po zakiełkowaniu
        ugotować, dodać oliwę, sól czosnek, koperek - zmielić blenderem... idealne do
        pity, chleba, czy tortilli... pasta idealna na sobotęsmile
        do tego polecam ten chlebek - trzeba go wieczorem zarobić i na rano będzie jak
        znalazł.... robimy go od miesiąca albo dłużej i zawsze się udaje.... koszt
        chleba 0,58 zł
        pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/10/pszenny-chleb-z-chrupiaca-skorka.html
        co do makaronów co sądzicie o orkiszowym??? jest droższy, ale zjada się go dużo
        mniej, osobiście szybciej jestem syta..
    • goodalokacja lody sorbetowe, jogurt gecki 14.06.10, 10:18
      W LIDL-u kupilam kiedys taki pojemnik na 6 lodow. Wlewa sie do srodka sok
      owocowy, zmiksowane truskawki lub inne owoce i zamraza. Moja corka uwielbia
      lody. Najchetniej jadlaby codziennie, a maja za duzo cukru. Zadowala sie takimi.
      Dobrym patentem jest tez jogurt grecki (w LIDL-u ba tani) zmieszany z miodem i z
      jakimis owocami. Taki dosc tani i zdrowy deser. Zreszta moga to byc tez jogurty
      naturalne.
      Grecki tez sie swietnie nadaje do smarowania pieczywa (najlepiej jakiegos
      lekkiego), na to miod, syrop, owoce sie naklada.
        • volta2 Re: dżem 14.06.10, 14:25
          ja ostatnio "musiałam" coś zrobić z truskawkami które rozpadały się
          natychmiast po kupnie i je po prostu zagotowałam z cukrem.
          gdybym ich zbyt szybko nie zjadła, to po prostu zamroziłabym, bo nie
          chciałam go właśnie sztucznościami zagęszczać.
          po rozrożeniu, może podgrzaniu jeszcze byłby dalej świetnym
          smarowidłem na gofry, naleśniki czy chleb.
        • wiatro-dmorza Re: dżem 14.06.10, 16:37
          ja niczym nie zagęszczam - po prostu do gotującego się dżemu wkładam
          metalowe sito i z niego wybieram sam sok łyżką wazową do słoików -
          zakręcone na gorąco u mnie w zimnym stojąc wytrzymały bez
          pasteryzacji do chwili obecnej - zimą dodaję do herbaty albo z wodą
          mineralną do picia - oczywiście do dżemu daje trochę cukru - jest on
          też potem w tym soku
          natomiast powidła śliwkowe - mocno dojrzałe węgierki - można bez
          dodatku cukru robić - same owoce
          • wiatro-dmorza Re: dżem 14.06.10, 16:53
            tanie i zdrowe są często przepisy tzw etniczne - kuchnia grecka
            bułgarska ogólnie śródziemnomorska - ale potrawy trzeba
            przygotowywać w sezonie sierpień wrzesień kiedy warzywa są tanie --
            ewentualnie pomrozić lub posłoikować na zimę
            dla mnie to też oszczędność czasu - latem dni są dłuższe przetwory
            robimy całą rodziną - więc nie odczuwam tego jako poświęcenia - zimą
            kiedy nie mam czasu na gotowanie robię ryż lub makaron z domowym
            sosem warzywnym
            szybko zdrowo i tanio
            poza sezonem warzywnym taniej wychodzi tzw kuchnia staropolska -
            grochówka, fasolowa , krupnik , kasze w różnych wersjach

            na jedzeniu nie powinno się przesadnie oszczędzać moim zdaniem - jak
            już to na słodyczach, używkach itp śmieciach
            na sniadanie owsianka z miodem i jabłkami zamiast płatków
            słodzonych - tanio i zdrowo
            surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką
            herbata owocowa zamiast napojów gazowanych itd itp
            raczej unikałabym potraw z mąki, chociaż za pierogi i kluski
            ziemniaczane dałabym się pokroić wink
        • ruda.ja Re: dżem 17.06.10, 21:18
          najlepszym zagęszczaczem do truskawek jest sok z czerwonej
          porzeczki,nie z kartonu tylko prawdziwy. niestety te owoce nie
          dojrzewają w tym samym czasie, więc trzeba pamiętać żeby zostawić sobie
          z poprzedniego roku.
    • rudyocicat ogórki małosolne 14.06.10, 23:11
      0,5kg większych lub 0,6 kg mniejszych ogórków gruntowych do litrowego słoika
      włożyć, muszą być umyte z obciętymi dupkami i wcisnąć na maksa - koszt 1,80 zł
      gotowa przyprawa suszona do ogórków kiszonych bez konserwantów za 2 zł starcza
      na 3 takie porcje, więc wychodzi ok. 0,70 zł na słoik
      zalewam zagotowaną wodą z łyżką soli na 1litr

      koszt 2,50 zł za 1/2 kg małosolnych, w warzywniaku gdzie kupowałam te produkty
      kosztują 9,30 zł/kg i babka robi dokładnie w ten sam sposóbsmile
      zdrowo i taniosmile dodam, że świeże przyprawy do ogórków kosztują 2,5 zł i są na 1
      porcję.... szybko, łatwo, smacznie... wieczorem zrobić, rano się delektować...
    • mary-nika65 moje patenty 15.06.10, 09:52
      Chciałam sie podzielic z Wami moimi patentami na gotowanie. Ponieważ mam w domu
      a) wegetarianina, b) córke na diecie bezlaktozowej (czyli w zasadzie
      bezmlecznej) c) dość wybrednego miesożercę - musze od lat tak kombinować,żeby
      wszyscy byli najedzeni, było zdrowo, Tanio! (z tym to mi najgorzej wychodzi,
      ciągle sie nie mieszcze w założonych granicach) i jeszcze do tego różnorodnie,
      bo nie lubie ani gotowac ani dawać w kółko tego samego.
      Co tydzien z bazarku przyciągam wózek pełen warzyw -sezonowych, kupuję oprócz
      podstawowych warzyw u sprawdzonych rolników- brukiew, rzepę czarną, kalafiora,
      brokuła, zawsze 1,5 kg kapusty kisz., dużo dyni, jajka od chłopa(po 60 gr), 3
      kg jabłek, natki, koperki, inne zielone. Wychodzi to mniej więcej 100 zł. / tydz.
      Przebojem w domu w tym roku okazał sie olej lniany - dodaję do wszystkich
      surówek - codziennie. Na bazarku 250 ml -6 zł,tłoczony w prywatnej olejarni,
      wersja droższa olej budwigowy(najzdrowszy)40 zł. za litr- wystarcza na 1.5 mies.
      Ja na śniadanie jem tylko pastę z białego zera z olejem lnianym (wg. przepisu
      dr. Budwig)na razowym chlebie posypaną uprażonym i utartym siemieniem lnianym,
      jest to naprawdę niedrogie i b. sycące.
      Córka i mąż jedzą wiecej wedlin i tu niestety jest wydatek bo kupuje tylko w
      zdrowej żywności - raz tańsze, raz droższe.
      Robie dużo past wg tej
      strony:wegedzieciak.pl/printview.php?t=34&start=75&sid=f37b40214ac35d8f09c2c1de74bdb0b3
      Syn tez je razowy chleb polany oliwa z oliwek i jakimis serami.
      Ja z powodu chorób metabolicznych mogę jeść tylko drób i cielęcinę (prawie nie
      jemy bo za droga), więc z indyka i piersi kurczaka robię wedliny,maceruje w
      marynatach, pieke, duszę i na kanapki i do obiadu.Raz w tygodniu jemy ryby na
      obiad (pieczone w folii, got. na parze, smażone, po grecku,
      Jemy dużo makaronów z Lidla - tanie i z mąki durum - super.
      Jemy duzo kasz -tanie.
      Jakieś naleśniki, racuchy zawsze z mąki mieszanej - pszenna razowa z żytnią,
      orkiszową(od pani na bazarku 2,5 za kg, a nie w supermarkecie za 6.
      Woda do picia z filtra
      Jemy soczewice różne, fasole - z nich zupy, jarzynki, kotlety, farsze.
      Unikam konserw, smażenia, margaryn, mięsa czerwonego - oczywiscie czasami tez i
      to jemy, ale naprawde rzadko nie jestem jakaś nawiedzona, po prostu nie wydaje
      mi się to zdrowe.
      Robię sama na zimę marmolady, leczo, sos pomidorowy wg. Tessy Capponi-Borawskiej
      (moge podać przepis),ogórki kwaszone.
      Mrożę truskawki zmiksowane, dynię utartą na grubej tarce, koperek, papryke,zioła
      - ostatnio wpadłam na pomysł jak mrozić lubczyk( moż na też inne):siekam,
      wkładam do pojemnika zalewam wodą, żeby tylko przykryła i mrożę. Potem wyjmuję
      taki plasterek i w razie potrzeby odłamuję kawałek. Można tez mrozić w pojemniku
      od lodu i potem trzymać takie kostki.
      To tyle, trochę się rozpisałam
      Pozdrawiam oszczędnych
      • solejrolia Re: moje patenty 17.06.10, 21:00
        fuj, olej lnianyuncertain
        w dodatku to najszybciej jełczejący olej. u mnie w domu służy wyłącznie do
        olejowania drewnianych desek do krojenia.
        za to używamy oleju słonecznikowego i oleju z pestek winogron, no i oczywiście
        oliwę z oliwek. olej do smażenia kupuję zamiennie, raz rzepakowy, raz
        słonecznikowy.
    • mary-nika65 tani i zdrowy obiad na dzisiaj na 4 os. 15.06.10, 13:40
      Kotleciki tzw. pseudotlety :Granulat sojowy zagotowany i dobrze odsączony + brokuł ugotowany na parze + cebulka posiekana + siemię lniane uprażone + jajko + bułka tarta, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszane, posolone, popieprzone do smaku, obtoczone w bułce tartej i na patelnię. Do tego zupa pomidorowa na wywarze z włoszczyzny (bedzie na jutro)z soku pomidorowego z lubczykiem i ryżem.
      Granulat sojowy ok 3 zł ( nie zużyłam całego)
      brokuł 3 zł
      sięmię 2 łyżeczki-grosze (zawsze mam uprazone w słoiku - trochę posypałam)
      jajko 60 gr (lub 30 gr jeśli z symbolem 3)
      cebulka 2 dymki z zielonym 50 gr
      bułka tarta sól pieprz powiedzmy 1 zł
      zupa: sok pomidorowy 4,50 (w Lidlu chyba taniej)
      włoszczyzna - pół młodej 1,75
      2 listki lubczyku, liść laurowy, ziele ang. ? gr.
      szkl. ryżu 1 zł (?) na pewno zostanie na jutro
      Po podliczeniu: 15,35 : 4 = niecałe 4 zł na osobę
      Ew. plus surówka z kalarepy 2 zł, jabłka 1 zł (też pewnie taniej - u mnie na bazarku kg 2,50 do 3,50) , cebulki 50gr, oleju lnianego
      czyli ok. 5 zł na os.
      Czy to drogo czy tanio osądźcie sami
    • zolzatoja Re: tanie ale zdrowe jedzenie 15.06.10, 20:21
      "umyte liście bazylii
      orzeszki ziemne solone
      oliwa
      czosnek
      można dodać parmezan, ale nie koniecznie i tak po zmieleniu wyjdzie
      pyszne....
      zmielone można mrozić w słoiczkach'

      W oryginalnym przepisie na pesto bazyliowe są orzeszki pinii i można je
      doskonale zastapić orzechami nerkowca (absolutnie nie ziemne i jeszcze do
      tego solone!)
      Parmezan koniecznie (lub gran padano), ale sęk w tym, że dodaje się
      go po rozmrożeniu pesto (sera się nie mrozi, po prostu).
      • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 15.06.10, 22:53
        i tutaj się nie zgodzęsmile dodaję orzeszki ziemne i nie wyczuwam niuansów
        smaków... orzeszki pinii są ciężko dostępne a 100 gram kosztuje majątek,
        zastąpienie ich ziemnymi, w dodatku solonymi nie umniejsza ich smaku.... pewnie
        Włoch by się przekręcił ale uwierz i tak pesto jest pyszne... zresztą nie chodzi
        o odtworzenie idealnego smaku z danego regionu korzystając z idealnie tych
        samych produktów, ale o stworzenie czegoś na wzór z produktów łatwo dostępnych,
        mało tego nie uwłaczających ich smakowi... i teraz pewnie padniesz, ale
        postanowiłam zrobić pesto z pokrzywy z dodatkiem orzeszków solonychsmile

        mało tego śmiem wysnuć teorię, że gdyby we Włoszech orzeszki ziemne były tańsze
        od orzeszków pinii to oryginalne pesto zawierałoby te orzeszkismile

        osobiście zdarza mi się mrozić parmezan bo jest to produkt ekskluzywny jak na
        moją kieszeń, zdaję sobie sprawę, że nie powinno się tego robić ale cóż kasasmile
        mało tego zauważyłam, że w żaden sposób gorzej nie smakujesmileaczkolwiek jak
        dodaję parmezan to jest to zwieńczenie sukcesu, czyli posypanie gotowego
        produktu pestowego..

        mało tego żyję w przeświadczeniu, że jem zdrowosmile może nie jest to oryginalne
        pesto ale tak to sobie nazwałam, czy inaczej by smakował gdybym nazwała go
        inaczej? śmiem wątpićsmile

        czym jest róża? przecież nazwana inaczej pachniała by tak samo...
          • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 16.06.10, 09:16
            od kiedy orzeszki ziemne nie są zdrowe??? zawsze jest coś zdrowszego... cebula
            jest zdrowsza od pomidora, kasza od ziemniaka.. ale organizm potrzebuje
            wszystkiego... chodziło o stworzenie wątku z tanim, smacznym jedzeniem a przy
            tym zróżnicowanym i w miarę zdrowym, innym niż parówki, zasmażane ziemniaki czy
            kapusta kiszona... na celu miałam wymianę doświadczeń i przyznam się sporo osób
            fajne patenty tutaj wrzuciło których nie znałam lub zapomniałam, że istnieje
            taka możliwość... i o to chodziło... mój błąd, powinnam wątek nazwać: tani obiad
            - inny niż parówka w mącznym sosie z ziemniakami...
            • zuzanna.7 Do rudyocicat :) 16.06.10, 09:48

              Czy pesto mieszasz z makaronem spagetti ot, tak zwyczajnie, czy ten sos
              pesto podgrzewasz ? Czy dodajesz jeszcze jakieś składniki, czy tylko
              makaron i pesto no i parmezan ?
              Wybacz, może głupie pytania ale nie robiłam jeszcze pesto smile
              • rudyocicat Re: Do rudyocicat :) 16.06.10, 09:53
                nie podgrzewasz pesto... do ugotowanego makaronu dajesz sporą ilość pesto i
                mieszasz, po nałożeniu na talerze posypuję jeszcze parmezanem i prażonymi
                orzeszkami i pomidorkamismile oczywiście żeby było zdrowiej możesz użyć orzeszków
                piniismile
          • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 17.06.10, 10:45
            wiatro-dmorza

            pesto pokrzywowe wymyśliłam na Twoją cześć, nim wzejdzie bazylia w ogrodzie
            teściowej i ciotki troszkę to potrwa, więc mamy zamiar spróbować z pokrzywąsmile
            widziałam piękne okazy przy lesie jak jeździmy roweremsmile

            chciałam powiedzieć, że dla mnie hardcore to zbieranie zielska na łące, a
            hodowla parapetowa to standardowe działaniesmile ale mam zamiar się przełamać co do
            łąkismile jeśli masz jakieś fajne przepisy z pokrzywą tudzież innymi zielskami,
            dawaj, bo ja nic nie znamsmile

            mój znajomy zbierał tatarak i robił sałatkę, ma ktoś jakiś patent na tatarak,
            słyszałam, że bardzo zdrowy jest i ma szerokie zastosowaniesmile

            • permanentne_7_niebo Re: tanie ale zdrowe jedzenie 24.06.10, 16:45
              dla mnie to szok, że można jeśt pokrzywę, lub liście mleczy.
              mieszkam w domku jednorodzinnym, miałabym wyżerę na cały sezon wink
              super wątek i fajne miejsce wink
              ja chcę tą sałatkę ze szpinakiem i truskawkami i tą rybę w pesto
              da się to skocićź jeśli się jest dopiero początkującym kucharzem?
    • mary-nika65 tani obiad na dzisiaj 16.06.10, 23:08
      Rosół na 3 tzw."szkieletorach" z marchewką, pietruszką, selerem i kawałkiem
      selera naciowego (akurat był) + makaron własny
      Kasza jaglana z obranym ze szkieletorów mięskiem (wbrew pozorom jest to całkiem
      duża porcja mięsa, jeszcze będzie na jutro) + szczypiorek
      Sos do kaszy był ze zmiksowanego selera i pietruszki z rosołu + sos sojowy i
      tymianek + trochę rosołu
      Surówka z marchwi (zimowej)+ seler naciowy, szczypiorek, cebulka, łyżka chrzanu,
      sól, pieprz, sok z cytryny
      Wegetarianin jadł wczorajsze pseudotlety(patrz wyżej) + surówkę + kasze jaglaną
      • wiatro-dmorza Re: tani obiad na dzisiaj 17.06.10, 10:10
        Teraz mozna zrobić sok z kwiatów czarnego bzu - przepisu nie
        pamietam ale można znaleźć w necie - ja zamiast cukru daję miód -
        pyszne tanie i na pewno zdrowsze niż kupne napoje - smakuje dzieciom
        bo to trochę taka cytrynowa oranżadka
        Kwiaty czarnego bzu warto suszyć - w zimie podawać napar na
        gorączkę - zamiast antybiotyków.
        Z owoców czarnego bzu mój znajomy robi pyszne wytrawne wino w typie
        madery trochę.
    • rudyocicat "pesto" 17.06.10, 10:53
      czytałam na czyimś blogu, że pesto można zrobić z liści rzodkiewki... to już by
      była taniocha, pewnie zdrowa, ale czy dobra... spróbuję jeszcze przed pokrzywamismile

      liście szpinaku w sałatce można zastąpić liśćmi botwinki, aczkolwiek u mnie te
      dwie rzeczy są w podobnej cenie...
      • wiatro-dmorza Re: "pesto" 18.06.10, 18:51
        Młode liście pokrzywy, mniszka i szczawiu można dodawać do risotto -
        można je także mrozić - trzeba zrywać nim rosliny zakwitną więc
        terza już chyba za późno - to tradycja wiejskiego głodnego
        przednówka - ale na bez czarny pora akurat - później można zrywać
        owoce róży dzikiej na wino, herbatę i konfitury - teraz mozna robić
        miód z kwiatów mniszka - ale ja go nie lubię - i konfitury z płatków
        róży
    • mary-nika65 a może takie "pesto" :) 18.06.10, 18:42
      Lokalna wersja włoskiego dania. Zamiast zamorskich specjałów - produkty nasze
      lub naszych sąsiadów. Radykałowie mogą zastąpić oliwę z oliwek którymś z
      rodzimych olejów (lnianym lub rzepakowym) i uzyskać w ten sposób całkowite
      rozgrzeszenie w kwestii food miles. Potrzebne będą: garść jarmużu, garść
      uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, garść startego dziurgasa
      (litewski twardy ser), 2 ząbki czosnku, sporo oliwy z oliwek. Jarmuż płuczemy
      wrzątkiem lub blanszujemy, żeby nieco zmiękł. Dalej postępujemy tak samo jak w
      przypadku kanonicznej wersji pesto - ucieramy wszystko lub miksujemy, dolewając
      oliwę aż do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji.
    • jop Re: tanie ale zdrowe jedzenie 19.06.10, 19:01
      Tu:
      pesto.art.pl/
      jest dużo przepisów na smaczne, niedrogie i przeważnie bezmięsne dania.
      (Z "dietą pięciozłotową" to autor przegina, to nie jest aż tak tanie, zresztą to ceny sprzed paru lat, ale warto zajrzeć.)
    • anathe0 Re: tanie ale zdrowe jedzenie 21.06.10, 10:22
      Ogólnie wiele zup jest zdrowych i tanich. Np. zupa krem cebulowa:
      4-5 cebul
      2 małe ziemniaki
      odrobina masła do podsmażenia (w sumie niekoniecznie)
      trochę gałki muszkatołowej
      vegeta natur do dań z ziemniaków (dobrze pasuje, bo sprawdziłam)
      trochę pieprzu

      Na tej samej zasadzie można zrobić krem z marchewki:

      3-4 marchewki
      2 cebule
      odrobinę masła (opcja)
      imbir mielony
      reszta jw


      W zasadzie to wszystko a wychodzą bardzo smaczne, zdrowe zupy kremy,
      które są calkiem zapychające smile
      • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 21.06.10, 10:27
        tak mi się przypomniałosmile

        zupa krem z kalafiora lub zupa krem z cukinismile bardzo pyszne...

        ja robię na rosole, na jakiejś kości gotuję warzywka i cały kalafior, kość
        wyciągam wszystko miksuje... można dodać jak będzie chłodne żółtko, i oczywiście
        grzanki...

        z cukinii robię podobnie ale zamiast żółtka daje serek topiony, wiem, że średnio
        zdrowe ale pysznesmile
        • jagoda85 Re: tanie ale zdrowe jedzenie 18.07.10, 11:47

          Ja do takiej zupy nie daję żadnego żółtka, ani serka. Warzywa,
          typową włoszczyznę, plus ziemniaki pokrojone w kostkę podsmażam na
          oliwie, dodaję do tego ppokrojoną w kostkę cukinię, dużo czosnku,
          trochę cebuli, i pozwalam się temu rozgotować. Dodaję do tego
          ulubione zioła miksuję, i podaję z grzankami. Podobne zupy robię z
          soczewicą, cieciorką, czasem z grochem. Pyszne i syte.
        • jagoda85 Re: tanie ale zdrowe jedzenie 18.07.10, 11:51

          Vegety kupnej, i tego typu przypraw nie używam. Robię sobie swoją
          vegetę. Jesienią jak są najtańsze warzywa, suszę je w piekarniku,
          mielę w starej ręcznej maszynce do mięsa, i mieszam. Tym sposobem
          robię sobie również zioła do sałatek, i przyprawę do ryby.
      • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 02.07.10, 08:49
        no wiec miałam w domu rzodkiewkę i jakoś się nie przemogłam do pesto z liści
        rzodkiewki...sad ale jeszcze spróbuję

        mam pytanie, jak byście zrobiły zupę owocową, czy da się wykorzystać kompot
        wiśniowy??... mam trochę słoików z poprzedniego roku i chciałabym je jakoś
        skarmić, a do picia nikt się nie rwie... mąż uwielbia owocówkę więc może
        owocówka??? dajcie jakiś przepissmile wiem, że to łatwa zupa, ja jej nie lubię i
        nigdy nie robiłam, ale po wielu prośbach uległamsmile
    • marajka Re: tanie ale zdrowe jedzenie 02.07.10, 17:18
      Naleśniki z warzywami. Brokuły gotuję, potem kroję grobniutko. Dodaję ser żółty i sos czosnkowy, mieszam i nakładam na naleśniki.

      Zupa z soczewicy. Jest bardzo sycąca, zdrowa i kosztuje grosze(soczewica, marchewka, cebula, odrobina przecieru pomidorowego).
        • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 02.07.10, 22:52
          hmm, brzmi apetycznie nie powiemsmile uwielbiam naleśniki ale nie należą dla mnie
          do zdrowych, ani zapiekany żółty sersmile

          natomiast zupa z soczewicy jak najbardziejsmile muszę zrobićsmile

          byłam ostatnio w warzywniaku, kobieta miała pełno rożnych nasion ale cieciorki
          nie miała, i jeszcze mi powiedziała, że pierwszy raz słyszy....

          u mnie w domu gulasz z cieciorką to takie danie tanie, syte i zdrowe i
          pysznesmile.. gulasz z cieciorką jest naprawdę bardzo dobry... i nie ma się po nim
          wzdęć mówiąc delikatniesmile kupuję warzywa po przecenie, czyli papryka
          pomarszczona, cukinia mniej zielona, cebula i przecier pomidorowy własnej
          roboty, ale można użyć koncentratu lub pomidorów w puszce, do tego cieciorka
          dzień wcześniej zalana wodą (musi napęcznieć) i ugotowana... wszystko ugotować i
          doprawić do smaku i niebo w gębie... mój jest mięsożerny więc jeszcze dodaje
          zesmażone mielone ....

          ciecierzycę robi się jak fasolę a jest jak dla mnie o niebo lepszasmile
            • rudyocicat Re: tanie ale zdrowe jedzenie 17.07.10, 23:20
              i tu się z Tobą nie zgodzę, bo nie kupuję w markecie a w warzywniaku, który
              zaopatruje się na hurcie warzywnym od ludzi ze wsismile i tak się składa, że moja
              rodzina miała kiedyś warzywa i np. pomidorom kapciom nie brakowało witamin w
              porównaniu do tych pięknie wyglądającym z Holandii, które się nie starzały...
              wolę pomarszczone kapcie, które się starzeją niż warzywa, które od razu
              pleśnieją i są do wyrzucenia...

              co do witamin to rozumiem, że sprawdzałaś???
              • kaskahh Re: tanie ale zdrowe jedzenie 18.07.10, 22:56
                nie sprawdzalam, ale milama na mysli dlugie oprzechowywanie
                jesli wiesz, ze one tylko tak wygladaja, to sie zgasdzam
                ale jesli np dlugo leza, maja dostep do swiatla i powietrza to juz sama witamina
                c jest nieobecna
    • piktavovere Re: tanie ale zdrowe jedzenie 26.07.10, 12:37
      Ja jestem dosyć leniwa, dlatego rzadko gotuję coś skomplikowanego. jednak, żeby
      nie jeść śmieci, kupuję wafle ryżowe. Uważam, że są o wiele zdrowsze niż białe
      pieczywo a do tego smaczne i lekkiesmile Jako amatorka polecam te z good fooda,
      inne jakoś mnie nie przyciągają...
      • jej_torebka Re: tanie ale zdrowe jedzenie 13.12.10, 23:21
        większosc wafli ryzowych nie jest zdrowsza od białego pieczywa.
        to po prostu ryż w bardzo lekkostrawnej formie, a ta lekkostrawność, to wcale nie atut.
        powodują szybki wyrzut insuliny do krwi. nie dają poczucia nasycenia i wzmagają ochotę na węgle.
    • rudyocicat POMOCY_PESTO_PASTERYZACJA 26.07.10, 18:05
      nie chcę tworzyć nowego wątku a pojawiły się tu patenty na pesto, więc mam
      pytanie w związku z tymsmile mam kilka kilo pesto własnej roboty, raczej tego nie
      zjem szybko...

      w sumie pesto to duże słowo, bo jest to bazylia z orzechami i niewielką ilością
      oliwy zmielona, plus czosnek oczywiście... powkładałam do słoików i mam na razie
      w lodówce od wczoraj... i co dalej, jedyna myśl jaka przychodzi mi do głowy to
      zamrażarka... czy istnieje inny sposób??? pomocysmile do tej pory mroziłam, ale
      może istnieje lepszy sposób???

      • johana75 chleb 26.07.10, 19:50
        Ja za to żeby było zdrowo piekę chleb na zakwasie. Przeważnie żytni bądź
        pszenno-żytni, częściej z mąki razowej bo taki lubimy, dodaje tylko ok 30% mąki
        oczyszczonej, bo jest wtedy smaczniejszy.najlepiej z pestkami dyni siemiem
        lnianym i słonecznikiem ...mniam!
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172963,2,29,Zytni-razowiec-na-zakwasie.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2123237,2,30,Chleb-pszennozytni-na-zakwasie.html
        Lub bułki z orkiszem:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2225878,2,21,Bulki-na-zakwasie.html
        Poza tym staramy się jesć jak najmniej przetworzonej żywności smile
    • rudyocicat sałatka szwedzka 29.07.10, 09:56
      dostaliśmy przedwczoraj ogórki, za duże do kiszenia, i ogólnie jakieś takie
      kapcie... zauważyłam, że w warzywniaku, bynajmniej u mnie, są dwa rodzaje
      gruntowych, ładne i szczupłe do kiszenia, i duże grubasy za połowę ceny... i
      właśnie te grubasy są idealne na taką sałatkę... polecam, niebo w gębiesmile

      wygrzebane z archiwum GP, sprawdzone i pysznesmile

      "4kg ogórków
      1/2 szklanki soli
      ogórki pokrojone w plasterki ze skórka i posolone , zostawiamy na ok. 2 godziny.
      Zlać wodę i dodajemy;
      3/4 szklanki octu
      3/4 szklanki oleju
      3/4 szklanki cukru
      6 ząbków czosnku
      3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
      40 dkg cebuli pokrojonej w paski
      1/2 kg marchwi utartej na tarle
      1/2 dkg pieprzu
      Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min. "
      autor: zastepowa
      • chill Re: sałatka szwedzka 30.07.10, 11:57
        Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie można tanio i zdrowo-zwłaszcza w sezonie
        letnim wink
        Nasza ukochana zupa warzywna kosztuje grosze, a jaka jest pyszna! Pęczek
        włoszczyzny, kalarepka, kilka ziemniaków, 20dag fasolki szparagowej, zioła,
        najlepiej świeże. Do zabielania stosuję kefir lub maślankę. Niemal zero pracy,
        zdrowe i pyszne smile
        Albo ciekawe danie śniadaniowe: placuszki z owocami i serem: mąkę (ja biorę
        razową lub orkiszową) wymieszać z jajkiem, dowolną ilością pokruszonego białego,
        chudego sera, mlekiem lub kefirem, dodać nieco cukru (dla chętnych, ja akurat
        słodzę ksylitolem i tylko troszkę), sody oczyszczonej i dowolne sezonowe owoce.
        Masa ma być gęsta, a ser nie musi być dobrze rozmieszany smile Do ciasta dodaję też
        trochę oleju, dzięki czemu placuszki smażę, a raczej piekę na suchej patelni.
        Najchętniej polewamy je musem ze świeżo zmiksowanych owoców smile
        Nawet do gulaszu dodajemy mnóstwo warzyw, dzięki czemu jest go więcej i robi się
        zdecydowanie zdrowszy!
        Zresztą w szczycie sezonu mrozimy mieszanki papryki, cukinii, pomidorów i
        cebuli, potem taki woreczek stanowi idealną bazę do leczo, gulaszu zapiekanek i
        różnych sosów smile
        A co do kasz, to w zeszłym roku nieśmiało zwróciła się do nas szwagierka z
        zapytaniem, czy nie chcielibyśmy kartonu kaszy mazurskiej... Co się okazało? Jej
        przyjaciółka pracuje w MOPSie, gdzie kasza dla "potrzebujących" zalega tonami,
        bo nikt nie chce jej brać! A pracownikom szkoda było ją po prostu wyrzucić!
        Oczywiście, że wzięliśmy-rozeszła się szybko, jak to u nas z kaszą bywa wink a tak
        swoja drogą to ciekawa jestem, czym byliby zainteresowani Ci "biedni ludzie",
        którym kasza nie odpowiada...?
        • rudyocicat Re: sałatka szwedzka 06.08.10, 19:26
          chill co do mrożenia warzyw na leczo, to polecam porobić gotowe mieszanki do
          słoikówsmile troszkę więcej pracy na początku, ale potem tylko wystarczy odkręcić
          słoik i wrzucić do garka, w którym np. zesmażyło się mięsko z cebulkąsmile
          widziałam kilka przepisów na gazecie, i w tym roku skorzystamsmile w tamtym roku
          miałam mrożone i jednak na szybkie jedzenie to słabo się nadaje, a tak wrzucasz
          i maszsmile

          osobiście miejsce w zamrażarce wolę zarezerwować na owoce, prawdziwki, kurki,
          koperek pokrojony w słoiku, natka pokrojona w słoiku (idealne do zupy i łatwo
          widelcem wygrzebać), resztki obiadowe, lub nadmiar jedzeniasmile bym zapomniała -
          fasolkę szparagową bo mi w słoikach nie wychodzi....
          • babeth wekowanie 08.08.10, 19:24
            Tylko cała sztuka w wekowaniu, ja w zeszłym sezonie nawekowałam leczo-
            teoretycznie robiłam wszystko zgodnie z przepisem jednakże cała moja praca
            poszła na marne- źle "chwyciły" słoiki i leczo było do wyrzucenia.
    • rudyocicat konfitura z dyni 13.08.10, 11:05
      dynia
      cukier
      sok z cytryny
      do każdego słoiczka jeden goździk

      na 1 kg dyni daję sok z jednej cytryny i cukrzę do smaku, osobiście wolę
      kwaśnesmile taka konfitura wygląda i smakuje rewelacyjnie, dla mnie jest lepsza od
      dżemu truskawkowego, a cenowo wychodzi 4-krotnie taniej...

      ma ktoś jakiś pomysł konfiturowy na zastępstwo drogich owoców tańszymi warzywami???
    • rudyocicat feta z twarogu 26.08.10, 20:27
      nie jest to do końca feta, ale, alesmile

      twaróg o zwartej konsystencji pokroić w kostkę, wrzucić do słoika, doprawić solą
      i pieprzem, dać świeżą bazylię i ząbek czosnku, zalać oliwą, zakręcić... po
      dwóch dniach zajadać... podobno pyszne i lepsze od fety...

      jadł ktoś??? dzisiaj robię, więc powiem czy wartosmile na pewno jest to tańsze niż
      feta i chyba zdrowsze bo mniej soli i brak konserwantów...
    • marta_nie_martka Sos do makaronu 14.09.10, 12:51
      Polecam spagetti, pól na pół z warzywami. Kilo mielonego podsmażam z cebulką i czosnkiem. Potem do garnka i podduszam z wodą. Do tego dodaję całą włoszczyznę: podsmażony por, inne warzywa potarkowane. Zalewam przecierem pomidorowym, lub dodaję bardzo dojrzałe pomidory i duszę. Można wekować.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka