Dodaj do ulubionych

Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola

04.11.10, 18:57
Znajoma pobiera od paru lat dodatek mieszkaniowy z Gminy. W tej chwili zapowiedzieli jej kontrolę pracownika socjalnego. Mieszkanko ma niewielkie, 3 osoby, pracuje mąż, dochód niewielki. Do pracy nie bardzo może iśc bo ma pięciolatka przedszkolaka po 2 operacjach niby bez wielkiego wpływu na zdrowie ale wiecznie chorującego. Mieszkanie wyposażone raczej normalnie jak na obecne czasy, bo pomagaja rodzice. Mają telewizor LCD, zmywarkę, 11-letni samochód. Czy to za dużo do dodatku?? Na czym polega taka kontrola. Dodam, że ten dodatkek mają od kilku lat i nikt się do tej pory o żadne oświadczenia majątkowe nie pytał tylko oczywiście składała zaświadczenie o dochodzie do wniosku o dodatek.
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 19:06
      hmmm...zastanawia mnie to jak moze byc kogos stac na utrzymanie samochodu (nie patrząc na rocznik) a nie stac go na opłacenie czynszu, cos mi tu smierdzi. Mam nadzieje że skontroluja ją dokladnie, bo bierze dodatek od paru lat! Co innego jakby dochody dopiero co spadły, to mozna wytłumaczyc posiadanie auta, a tak ma na benzyne, ubezpiecznia ,naprawy a my wszyscy dokladamy sie do jej czynszu...świetnie! Mam nadzieje że wiecej będzie takich kontroli...brawo!
      • gladys_g Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 19:26
        Tak tak, stary samochód mają to po kieszeni ich, pasożytów. I zmywarkę - do zmywarki trzeba pastylki, sól płyny, prad to żre a my im czynsz opłacamy. I telewizor mają, pewnie na abonament tez ich stać, a jak nie płacą, to do więzienia. Dżizas.
        Mają małe dochody, o takiej wysokości, że łapią się na zasiłek czy tam dodatek, to znaczy że naprawdę są biedni (pomijam wyłudzenia i pracę na czarno, bo zakładam, ze nie o tym ten wątek).
        Wole, żeby moje podatki szły na biedną rodzinę, która umie gospodarować tak, aby umieć poprawiać sobie byt, choćby kupując zmywarkę czy stary samochód niż na rodzinki patologiczne z dziedzicznym FAS, przepuszczające cale zasiłki na najtańszą wódę i kartofle.

A do autorki wątku - mam nadzieję, że ta kontrola raczej sprawdzi czy w rodzinie nie ma patologii, czy w domu jest czysto itp. Chociaż pewnie jeśli standard jest wyższy o kilka rzędów wartości od deklarowanych przychodów - to powinno dać do myślenia i zmienia postać rzeczy.
        • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 22:09
          Własnie sprawdzilam kryterium dochodwe:
          "Dodatek mieszkaniowy dostaniesz, jeśli średni miesięczny dochód brutto na osobę w twojej rodzinie nie przekracza:

* 1181,43 zł – w jednoosobowym gospodarstwie domowym (175 proc. najniższej emerytury. Najniższa emerytura wynosi teraz 675,10 zł)

* 843,88 zł – w gospodarstwie wieloosobowym (jest to 125 proc. najniższej emerytury)."

U nich jest gospodarstwo wieloosobowe czyli 843,88 na osobę, nie weim ile bedzie to netto, ale na pewno nie tyle żeby moc pozwolic sobie na utrzymanie auta!!!
          Masz rację auto , zmywarka i Lcd to nie luksus, ale nie powiesz mi że biedni ludzie ( bo chba takimi są jeśli nie stac ich na czynsz? ) powinni miec auto i jak zakładam kilkuletni LCD? Na raty za TV ich stać? Albo może za gotówke go kupili? Nie wiadomo jak by tutaj tymi pieniędzmi nie gospodarowali to nie wystarczy na utrzymanie auta.

Naprawde biedni ludzie na zasiłkach nie powinni miec AUTA...TAK A JEST PRAWDA.
          te pieniadze które wydaja na auto powinni wydac na mieszkanie!

A co nie stac ich na internet? Czy tak przezorni epani napisała ze chodzi o koleżanke bo wie że to co robi nie jest ok i chce sie jakoś do tej kontroli przydotować???

O ile LCD nie jest problemem to faktu że maja zarejestrowane auto nie da sie ukryć....moze idz szybko to auto przerejestruj na ciocie która nie pobiera zasiłk....aż mi sie klawiatura gotuje...!!!!
          • pompeja Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 16:35
            Autorka wyraźnie napisała, że tej rodzinie pomagają rodzice. Skąd wiesz, czy nie opłacają im OC? Możliwe też, że mężczyzna MUSI mieć dojazd do pracy i pracodawca dopłaca mu do benzyny. Poza tym zmywarkę mogli dostać również od rodziców, a jej utrzymanie jest dużo tańsze niż zmywanie ręczne (mimo tabletek, soli i nabłyszczacza). Ludzie, o których tu mowa mają udawać? Chodzić w podartych ciuchach, dziecko puszczać w zimie w tenisówkach, z lodówki wykręcić żarówkę i w razie kontroli prosić o jedzenie? Puknij się w łepek. Jest prawo, które ustala kryterium dochodowe i jeśli masz ochotę pluć na kogoś jadem to idź do ustawodawców. Jeśli mają takie dochody TO IM SIĘ NALEŻY - kumasz już?
            • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 18:20
              Puknij się w łepek. Jest prawo, które ustala kryt
              > erium dochodowe i jeśli masz ochotę pluć na kogoś jadem to idź do ustawodawców.
              > Jeśli mają takie dochody TO IM SIĘ NALEŻY - kumasz już?

zmienilas nick? szkoda że wczesniej na to nie wpadlaś ;P
              • johana75 emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 18:33
                Pierwszy post na tym forum? załóż kolejne nicki w swojej obronie....jestes ŻALOSNA ;P
                Odpisz swoim nickiem...wiem brak ci odwagi...i w dodatku kultury....
                • aurinko Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 21:53
                  johana75 napisała:

> Pierwszy post na tym forum? załóż kolejne nicki w swojej obronie....jestes ŻAL
                  > OSNA ;P
                  > Odpisz swoim nickiem...wiem brak ci odwagi...i w dodatku kultury....

Johana, przeginasz.
                  Pompeja pisze od dawna na różnych forach, poza tym każdy kiedyś miał tu swój pierwszy post, Ty także.
                  • johana75 Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 22:24
                    Może...ale kultury i tak jej brak! Jak ktos oszukuje to potem tak ma...
                    • aurinko Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 22:25
                      johana75 napisała:

> Może...ale kultury i tak jej brak!

Przyganiał kocioł garnkowi...
                      • johana75 Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 22:57
                        Ja akurat nikomu nie każe sie pukac w łepek...bo to cos z mózgiem w srodku nazywa sie glowa, a ze moje zdanie rózni sie od jej czy twojego...coz takie moje prawo!
                        jesli ty masz zamiar karmic takie osoby to proszę cie bardzo...rób comiesięczne przelewy...twoje pieniądze.
                        • aurinko Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 23:06
                          johana75 napisała:

> Ja akurat nikomu nie każe sie pukac w łepek...bo to cos z mózgiem w srodku nazy
                          > wa sie glowa, a ze moje zdanie rózni sie od jej czy twojego...coz takie moje pr
                          > awo!

Za to popisałaś się "kulturą" w inny sposób atakując dziewczynę, która - jak się okazało - napisała więcej niż ten rzekomo pierwszy post na tym forum - słabo ci wyszukiwarka działa ;P
                          Zarzuciłaś komuś brak kultury podczas, gdy sama jej nie masz, tylko i wyłącznie o tym pisałam.

> jesli ty masz zamiar karmic takie osoby to proszę cie bardzo...rób comiesięczne
                          > przelewy...twoje pieniądze.

A to już jest tylko i wyłącznie moja sprawa kogo karmię i komu robię przelewy i tobie nic do tego.
                          • johana75 Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 23:16
                            > Za to popisałaś się "kulturą" w inny sposób atakując dziewczynę, która - jak si
                            > ę okazało - napisała więcej niż ten rzekomo pierwszy post na tym forum - słabo
                            > ci wyszukiwarka działa ;P
                            > Zarzuciłaś komuś brak kultury podczas, gdy sama jej nie masz, tylko i wyłącznie
                            > o tym pisałam.
                            Może wina wyszukiwarki ale tak mi wlasnie wyszkała.

> > jesli ty masz zamiar karmic takie osoby to proszę cie bardzo...rób comies
                            > ięczne
                            > > przelewy...twoje pieniądze.
                            >
                            > A to już jest tylko i wyłącznie moja sprawa kogo karmię i komu robię przelewy i
                            > tobie nic do tego.

przeciez dokladnie napisalam, wkleje jeszcze raz abys lepiej zrozumiala ;P
                            i pogrubie... wink

> > jesli ty masz zamiar karmic takie osoby to proszę cie bardzo...rób comies
                            > ięczne
                            > > przelewy...twoje pieniądze.

No mysle ze teraz bedzie to bardziej zrozumałe.
                            Nie bede ci jeszcze raz tego tłumaczyć, bo nie mam zdolności pedagogocznych big_grinDD
                            • aurinko Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 23:18
                              johana75 napisała:

> Nie bede ci jeszcze raz tego tłumaczyć, bo nie mam zdolności pedagogocznych big_grinD

Czego nie masz?wink))))))
                              • johana75 Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 23:21
                                sory...pedagogiczych mialo być...ide spać, bo jutro pracuje tongue_out pozdrawiam smile
                                • aurinko Re: emwu55 ma nowy nick pompeja 05.11.10, 23:23
                                  Dobrej nocy smile Ja się porozkoszuję wolnym weekendem (jak zawsze smile ).
              • pompeja Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:41
                Hahaha dobre, myślisz, że wcześniej ja do ciebie pisałam?

Nie mogę uwierzyć, że ludzie są aż tak ograniczeni big_grin Zrób sircz i poczytaj.
          • figrut Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 09:42
            Albo może za gotówke go kup
            > ili? Nie wiadomo jak by tutaj tymi pieniędzmi nie gospodarowali to nie wystarcz
            > y na utrzymanie auta.
            >
            > Naprawde biedni ludzie na zasiłkach nie powinni miec AUTA...TAK A JEST PRAWDA.
            > te pieniadze które wydaja na auto powinni wydac na mieszkanie!
            Piszesz bzdury. Aktualnie muszę korzystać z pomocy opieki społecznej. Nie dostaję dodatku mieszkaniowego, gdyż dom jest własnością moich dzieci. Pewnie będę składać wniosek o dotacje do opału - na chwilę obecną mam ogrzewanie gazowe, a biorą pod uwagę wartość rachunku do zapłacenia przy dofinansowaniu. Wczoraj kupiłam piec wolno stojący, aby ogrzewanie wyszło mnie dużo taniej. Piec przywiozłam sama własnym samochodem, cały transport kosztował mnie około 20 zł. - samochód na gaz, w dwie strony razem 100 km.. Gdybym musiała skorzystać z transportu kogoś obcego, zapłaciłabym minimum 100zł. nie licząc czasu oczekiwania (wybór pieca z ściągnięciem z magazynu i załadowaniem 1,5 godziny).
            Mam dwoje małych dzieci, które przy byle okazji musiałabym ze sobą wlec autobusem (koszt biletów w dwie strony dla trójki). Pakuję dzieci do samochodu i podjeżdżam z nimi gdzie tylko chcę bez ograniczeń czasowych, moknięcia, marznięcia i paniki w oczach, że nie zdążyłam na autobus z marudzącą dwójką.
            Teraz oc - 170zł. na pół roku z pakiecie z ubezpieczeniem domu. Wymiana oleju (kupuję nie pakowany do firmowych opakowań z beczki) to około 100zł. rocznie + przegląd na samochód 170zł. (z gazem) + 500zł. odłożone na wypadek awarii.
            Do dyspozycji mam około 1650zł. na trzy osoby (ja i dzieci) z tego 1100zł. to moja średnia wypłata.
            • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 10:01
              Figrut smile no weź się nie przyznawaj do takiego luksusu jakim jest samochód skoro zamierzasz skorzystać z jakiejś pomocy MOPSu bo Cię zaraz podkablują i wyzwą od złodziejek.
            • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:06
              Co innego jest posiadanie samochodu i branie zasilku przez np. pol roku dopoki sie nie znajdzie pracy, a co innego jest branie zasiłków przez kilka lat i posiadanie samochodu, do tego praca na czarno.
              Gdybym nie miala na czynsz to sprzedalabym auto, po znalezieniu pracy zawsze można kupic inne. U mnie wycodzi że taniej mi jest komunikacja miejską niż samochodem. naprawy nie zawsze kosztuja do 500zl. czasami musisz wydać 1000.

Piec przywio
              > złam sama własnym samochodem, cały transport kosztował mnie około 20 zł. - samo
              > chód na gaz, w dwie strony razem 100 km.. Gdybym musiała skorzystać z transport
              > u kogoś obcego, zapłaciłabym minimum 100zł. nie licząc czasu oczekiwania (wybór
              > pieca z ściągnięciem z magazynu i załadowaniem 1,5 godziny).
              Pieca nie kupujesz co miesiąc, więc to zaden argument dla mnie.

> Do dyspozycji mam około 1650zł. na trzy osoby (ja i dzieci) z tego 1100zł. to m
              > oja średnia wypłata.
              masz dochody 1650zł. * juz z dodatkam z MOPS*, na 4 ludzi, to ja nie wiem, mi nie wystarczyloby na utrzymanie auta....no chyba że nie musielibyśmy jedzenia kupowac..
              w tej chwili wydaje na osoby 1000-1200zl na miesiąc a jakoś luksusowo nie jemy...
              • figrut Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 23:45
                > Pieca nie kupujesz co miesiąc, więc to zaden argument dla mnie.
                Nie, ale np. dzieci muszę wozić ze sobą minimum 4 x w miesiącu 50km. w obydwie strony, będę nim wozić okresowo opał na zimę, a do tego służy mi w tej chwili jako transport do pracy (na rower zbyt mokro i zimno).
                > masz dochody 1650zł. * juz z dodatkam z MOPS*, na 4 ludzi, to ja nie wiem, mi
                > nie wystarczyloby na utrzymanie auta....no chyba że nie musielibyśmy jedzenia
                > kupowac..
                Źle liczysz. Nigdzie nie pisałam o 4. Na samochód mnie wystarcza. To nie jest utrzymanie konia.
              • figrut Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 00:13
                > Co innego jest posiadanie samochodu i branie zasilku przez np. pol roku dopoki
                > sie nie znajdzie pracy, a co innego jest branie zasiłków przez kilka lat i posi
                > adanie samochodu, do tego praca na czarno.
                > Gdybym nie miala na czynsz to sprzedalabym auto, po znalezieniu pracy zawsze mo
                > żna kupic inne. U mnie wycodzi że taniej mi jest komunikacja miejską niż samoch
                > odem. naprawy nie zawsze kosztuja do 500zl. czasami musisz wydać 1000.
                Ja pracuję i to dość ciężko i bardzo efektywnie, ale zarabiam bardzo mało. U nas jest duże bezrobocie, więc cieszy mnie praca choćby za 1100zł. miesięcznie. Małe szanse na to, aby moja sytuacja się zmieniła przez najbliższy rok-trzy-pięć lat chyba, że stanie się w Polsce cud i za uczciwą i efektywną pracę będą przyzwoicie płacić. Prawdopodobnie będę skazana na dłuższe korzystanie z pomocy opieki. Mam laptopa, stacjonarkę i samochód. Proponujesz, abym pozbyła się tych jakoś tam wartościowych przedmiotów tylko dlatego, że znalazłam się w takiej, a nie innej sytuacji życiowej ? Może zacznij prowadzić krucjatę przeciwko pijaczkom, których opieka na pastwę losu nie wyda i zawsze wspomoże, a nie przeciwko normalnym rodzinom, które przez nienormalną sytuację w kraju nie są w stanie utrzymać się z głodowej pensji. Dojdzie do tego, że pozbędziemy się wszystkiego w imię uczciwości wobec podatników (może tak od górnych stołków najpierw tej uczciwości zaczniemy wymagać ?) i patrząc na nasze cztery ściany wzbogacone 20 letnią meblościanką poczujemy, że spadliśmy na dno i osiągnęliśmy stan, z którego nie ma szans się odbić. Dojdzie do tego, do czego doszło w dawnym ZSRR - ludzie aby nie patrzeć na swoją własną biedę, uciekali w pijaństwo.
                Ludzie w ciężkiej sytuacji finansowej to nadal ludzie wcale nie gorszego gatunku niż Ty. Fortuna kołem się toczy i nigdy nie wiesz, czy za miesiąc, pół roku nie znajdziesz się w takiej sytuacji, w której ktoś patrząc na Ciebie z wyższością zaproponuje Ci sprzedaż Twoich sprzętów i mycie okien u siebie za ochłap na który z racji biedy będziesz musiała się zgodzić.
                • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 17:55
                  Może zacznij prowadzić krucjatę przeciwko pijaczko
                  > m, których opieka na pastwę losu nie wyda i zawsze wspomoże, a nie przeciwko no
                  > rmalnym rodzinom, które przez nienormalną sytuację w kraju nie są w stanie utrz
                  > ymać się z głodowej pensji. Dojdzie do tego, że pozbędziemy się wszystkiego w i
                  > mię uczciwości wobec podatników (może tak od górnych stołków najpierw tej uczci
                  > wości zaczniemy wymagać ?) i patrząc na nasze cztery ściany wzbogacone 20 letni
                  > ą meblościanką poczujemy, że spadliśmy na dno i osiągnęliśmy stan, z którego ni
                  > e ma szans się odbić. Dojdzie do tego, do czego doszło w dawnym ZSRR - ludzie a
                  > by nie patrzeć na swoją własną biedę, uciekali w pijaństwo.

Taką krucjate prowadze nie od dziś. idąc tokiem twojego rozumowania to te pijaczki własnie z biedy zaczeli pić, ale nie mierz wszystkich jedną miarą. Znam biedne nie pijące rodziny. Wiem że fortuna kołem sie toczy ...nie od dziś. Nie z jednego pieca chleb jadlam.

A o politykach to własnie pisalam , że przyklad idzie z góry. Szkoda że niedoczytalaś sad

> Ludzie w ciężkiej sytuacji finansowej to nadal ludzie wcale nie gorszego gatunk
                  > u niż Ty.

Podlinkuj mi gdzie ja napisalam ze ci ludzie sa gorsi ode mnie. Mam na mysli udzi uczciwych, bo autorka wątku nią nie jest dla mnie...

> Ja pracuję i to dość ciężko i bardzo efektywnie, ale zarabiam bardzo mało. U na
                  > s jest duże bezrobocie, więc cieszy mnie praca choćby za 1100zł. miesięcznie. M
                  > ałe szanse na to, aby moja sytuacja się zmieniła przez najbliższy rok-trzy-pięć
                  > lat chyba, że stanie się w Polsce cud i za uczciwą i efektywną pracę będą przy
                  > zwoicie płacić

ja też ciezko pracuje, a na to że ktos mało zarabia nie poradze. Jesli mniej zasiłkow brali by ludzie ktorym sie dobrze powodzi, to moze ty zarabialabyś lepiej.

Fortuna kołem się toczy i nigdy nie wiesz, czy za miesiąc, pół roku
                  > nie znajdziesz się w takiej sytuacji, w której ktoś patrząc na Ciebie z wyższoś
                  > cią zaproponuje Ci sprzedaż Twoich sprzętów i mycie okien u siebie za ochłap na
                  > który z racji biedy będziesz musiała się zgodzić.

Fortuna kołem się toczy i nigdy nie wiesz, czy za miesiąc, pół roku
                  > nie znajdziesz się w takiej sytuacji, w której ktoś patrząc na Ciebie z wyższoś
                  > cią zaproponuje Ci sprzedaż Twoich sprzętów i mycie okien u siebie za ochłap na
                  > który z racji biedy będziesz musiała się zgodzić.

każdy może znaleśc się w trudnej sytuacji, chociaz u mnie to małoprawdopodobne bo mam kilka wyjśc z 1 trudnej sytacji, ale nie mówie że to nie jest możliwe.

A wyobraź sobie że okna myłam kiedyś, myslisz że się tego wstydze? A niby dlaczego mialabym? Zarabialam całkiem nieźle!
          • zenobia44 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 19:46
            >Masz rację auto , zmywarka i Lcd to nie luksus,

moim zdaniem to jest luksus i mówię tu o środowisku konkretnym o ludziach po 30tce z tytułem dra lub w trakcie robienia d-ratu, duże miasto w Polsce,
            samochód maja tylko ci, którzy żyją u rodziców i na ich koszt (w tym wieku to patologia) oraz utrzymanki bogatych mężów, oczywiście w innym środowisku np.prawników może nie być to luksusem, ale zauważcie, że jednak LCD i zmywarka nie jest czymś co posiada prawie każdy Polak tak jak drobne AGD typu czajnik czy suszarka do włosów czy żelazko,
            tak samo samochód - nawet jeśli jest tuż przed zeszrotowaniem to kosztuje jego utrzymanie
            • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 20:40
              Masz rację auto , zmywarka i Lcd to nie luksus, to dla mnie sandard, jednak nie powinen byc nim dla tych, którzy biora zasilki i to jest moje zdanie.
    • kklekss Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 19:09
      Nareszcie , nie się w urzędzie biorą do roboty to rozdają pieniadze podatników bez zadnej kontroli. Pomoc powinna byc tylko dla najubozszych.
    • sylwiam_m Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 19:25
      Nie mam telewizora lcd , zmywarkę mam od roku , na zmianę auta z 18-letniego długo oszczędzaliśmy, rodzice mi nie pomagają i nie mam dodatku mieszkaniowego. Uświadomcie sobie, że ta rodzina żyje z waszych, naszych , pana i pani pieniędzy. Opieka społeczna to kpina , lcd, zmywara i auto to nie luksus i tylko ta pani ma chorowite dziecko.Pusty śmiech mnie ogarnia. Przy JEDNYM 5-latku nie można pracować popołudniami jak mąż jest w domu lub może na nocki i w weekendy. Chorowitego 5-latka trzeba ciągle i cały dzień pilnować, nie moźna dorobić jako opiekunka czy pomóc w sprzątaniu.Przy chorowitym JEDNYM dziecku należy się pomoc państwa z podatków np.moich-matki Polki zapracowanej . Właśnie wróciłam z pracy i włączyłam net bo prac domowych mam tyle do nadgonienia,że nie wiem w co ręce włoźyć.Gdyby ta pani mi nie zabierała części moich pieniędzy to może mając więcej zatrudniłabym ją do pomocy.
      • volta2 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 19:34
        ale w naszym kraju nie ma ustawowego obowiązku pracy, nie musisz być zapracowaną matką polką. możesz jutro się zwolnić z pracy, i udać się po dodatek do czynszu. zastanów się...

oczywiście jeśl pani nie spełnia kryteriów to dodatek należy odebrać, jeśli spełnia, to znaczy że gospodaruje odpowiednio uzyskanymi środkami i każda z nas też może tak zrobić.
        nie ma co się pluć o parę groszy, bo ileż tego dodatku ta babka pobiera?(zakładam, że legalnie czyli wegdług widełek)

a jak będzie chciała robić nas w bambuko, to lcd schowa do szafy(cienkie to i łatwo ukryć) a zmwarka jak wbudowana w meble to może być niezauważona.
        • sylwiam_m do volt 05.11.10, 12:46
          A pewnie że muszę pracować bo z jednej pensji nie wyżyjemy, a żebrać do mopsu nie pójdę,tak mnie mamusia wychowała. Gdyby ta pani nie wyłudzała kasy to może mój mąż płaciłby mniejsze podatki i mogłabym pracować np.na 2/3 etatu.A tak ojciec dzieciom utrzymuje nierobów.
          • figrut Re: do volt 06.11.10, 09:48
            > A pewnie że muszę pracować bo z jednej pensji nie wyżyjemy, a żebrać do mopsu n
            > ie pójdę,tak mnie mamusia wychowała.
            Zapewniam Cię, że gdyby życie Cię zmusiło, schowałabyś dumę do kieszeni i poszła po pomoc do opieki. Jeszcze miesiąc temu byłam tak samo "mądra" jak Ty - nie zniżę się do tego, aby prosić opiekę o pomoc i wpuszczać kogokolwiek, kto mi będzie kąty przeglądał.
            • sylwiam_m Re: do volt 08.11.10, 10:12
              Gdyby mnie sytuacja zmusiła, ciężka choroba w rodzinie, nagły brak pracy inne zdarzenia losowe to jasne ,że prosiłabym o pomoc.Po to jest opieka społeczna ale ta pani jest zdrowa , ma jedno już spore dziecko, mieszka gdzieś nad morzem i myślę ,że z pracą nie ma problemóe.Leń i oszust.Seriale, necik i jakoś leci wstyd.
      • wyspaskarbow25 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 19:34
        Popieram w calej rozciaglosci.
        Poszlam z corka do Lidla po pieluszki.Przy okazji kupowalam sok i inne potrzebne produkty .Zawsze najpierw przesledze ceny we wszystkich sklepach typu Tesco,Biedronka i ruszam na lowysmileZauwazylam sasiadke,ktora bez opamietania wkladala do duzego wozka smakolyki.Wiem,ze ma dodatek mieszkaniowy,kiedys widzialam ja wychodzaca z MOPS.W bloku moze 80 % mieszkancow zyje z MOPS ,samochody(Mercedesy ,BMW na belgijskich numerach stoja) pod blokiem,pary zyja na kocia lape wychowujac wspolne dziecko(dzieci) bo wtedy jako samotna matka ma wieksze przywileje.
        Ukrocic pomoc,zapedzic ze szczotka na ulice do sprzatania, liscie w parku zagrabiac i moze odechce sie leniuchom zasilki pobierac.
        • frajrki Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 17:41
          wyspaskarbow25 napisała:

> Popieram w calej rozciaglosci.
          > Poszlam z corka do Lidla po pieluszki.Przy okazji kupowalam sok i inne potrzebn
          > e produkty .Zawsze najpierw przesledze ceny we wszystkich sklepach typu Tesco,B
          > iedronka i ruszam na lowysmileZauwazylam sasiadke,ktora bez opamietania wkladala d
          > o duzego wozka smakolyki.Wiem,ze ma dodatek mieszkaniowy,kiedys widzialam ja wy
          > chodzaca z MOPS.W bloku moze 80 % mieszkancow zyje z MOPS ,samochody(Mercedesy
          > ,BMW na belgijskich numerach stoja) pod blokiem,pary zyja na kocia lape wych
          > owujac wspolne dziecko(dzieci) bo wtedy jako samotna matka ma wieksze przywilej
          > e.
          > Ukrocic pomoc,zapedzic ze szczotka na ulice do sprzatania, liscie w parku zagra
          > biac i moze odechce sie leniuchom zasilki pobierac.

wez nie wypowiadaj jak nic nie wiesz o zasadach przynzwania zasilkow.
          widac, ze jestes labo glupim faciem, albo.. głupim faciem
    • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 04.11.10, 22:31
      Nie lube tego robic , ale sie wkurw... i oto prosze:
      emwu55 pisze że to dot. jej znajomej, ale dot jej samej:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,98740619,98759788,Re_do_emwu55.html
      Zbieg okolczności co że obydwie mja chorującego 5- latka? Boszzzzzz!!!!

Tak lapie sie na zasilek bo szef płaci mezowi częśc penji na czarno...co nie jest jej wina oczywiście i dlatego juz wiemy że stac ja na auto:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,113333315,113333315,Kredyt_bez_wymaganych_zarobkow_mozliwe_.html
      Tylko dlaczego napisałas ze to dotyczy kolezanki? Masz cos jeszcze do ukrycia?
      Bo mnie krew zalewa jak czytam to wszystko!!!

Dziecko chodzi do przedszkola tak?
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,106914713,106966365,Re_Ile_placicie_za_przedszkole_.html
      mam dośc takich ludzi którzy szczędzają, bo im my wszyscy doplacamy:
      i jakos na 3 telefony tez was stać? Nie jest zle....;p
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,104265762,104281119,Re_Budzet_domowy_porazki.html
      A tu sie okazuje że maja nie 11 letnie auto tylko 9 letnie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,104265762,104281119,Re_Budzet_domowy_porazki.html
      Tylko po co kłamac? Dzizassss
      • agpagp Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 10:08
        no i uprzedziłaś mnie bo nick mi się jakoś kojarzył ale nie wiedziałam gdzie konkretnie dzwoni.

z życia mam sąsiadkę która korzysta z MOPSu i ostatnio słyszałam jak pracownica krzyczała do niej że tak nie można , że będzie musiała to w końcu zgłosić. Byłam zaskoczona że oni wogóle z MOPSu korzystają bo na 6 ludzi pracuje aż 4 ( dwóch chłopaków się jeszcze uczy ) kazdy ma auto albo jakiś inny skuterek.

I kiedyś na forum pomocne emamy czytałam wątek o dziewczynie która z zasiłków wszelakich miała taki dochód jakby pracowała ... ale po co się męczyć ?

Również jestem za częstszymi kontrolami z MOPSu. Mam stary tv który dostałam w prezencie od rodziców , zmywarki nie mam ( bo to jednak dla mnie luksus ) auto 13-letnie i co drugi dzień wznoszę modły by mu się nic nie stało wink ale nigdy by mi przez głowę nie przeszło żeby jeszcze coś od kogoś chcieć.

A emwu55 pewnie podała że chodzi o koleżankę bo bała się że ją tu zjemy ...
        • martialis Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 10:19
          agpagp napisała:

...
          > A emwu55 pewnie podała że chodzi o koleżankę bo bała się że ją tu zjemy ...

Jednym słowem ma świadomość, że nie całkiem postępuje w porządku.

• gwiazdeczka-z-nieba Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 10:44
            niby telewizor ani zmywarka to nie luksus. ani stary samochód.
            ale... wydaje mi się, że dodatki do mieszkania to powinny być dla osób, które naprawdę nie mają co do garnka włożyć. bynajmniej nie dla patologii co to wódę i kartofle tylko kupują (jak ktoś wspomniał).
            ale jednak wydaje mi się, że priorytetem w wydatkach są właśnie rachunki za mieszkanie, gaz, prąd. dopiero później można rozpatrywać zakup telewizora czy zmywarki, bo bez tego jednak można żyć. podobnie jak bez samochodu. co prawda komfort życia mniejszy, ale na komfort życia to się samemu zarabia, a nie bierze z MOPS.
            Dla mnie, podobnie jak dla wielu osób tutaj zmywarka to zwykły sprzęt codziennego użytku, podobnie jak LCD (ja nie mam akurat, ale pewnie jak mi się stary telewizor popsuje kupię, ale wcześniej nie zamierzam, póki stary działa), czy samochód. normalna rzecz, ale nie korzystamy z pomocy MOPS.
            Jeśli tej Pani pomagają rodzice to się chwali, ale niech pomoc zaczną od podstawowych rzeczy: niech zapłacą czynsz np, a nie kupują zbędne rzeczy.
            Pracę jakąkolwiek ta Pani mogłaby podjąć. dorywczo czy chałupniczo. idą święta, może sprzątanie, może w jakimś markecie (potrzebują więcej). może na stoiskach sezonowych sprzedaż choinek, ozdób czy karpi.

Sama mam znajomych, którzy również korzystają z pomocy MOPS, jednocześnie żyjąc na dość wysokim standardzie. Pięknie umeblowane mieszkanie, wakacje co roku za granicą. ubrania markowe.

jakieś dwa lata temu kolega z pracy powiedział, że jedzie po "dary z Unii" jakieś jedzenie, środki czystości nie wiem dokładnie. i że mogę jechać z nim. Aż się we mnie zagotowało. Facet koło 30, kawaler, dobra praca, dwa samochody, połówka domu piętrowego, zdrowy, zdolny nawet do dodatkowej pracy i korzysta z pomocy, która powinna być dla najbiedniejszych.
            • re_ni73 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 12:10
              Gwiazdeczka napisala.
              Facet koło 30, kawaler, dobra praca, dwa samochody, połówka domu piętrowego, zdrowy, zdolny nawet do dodatkowej pracy i korzysta z pomocy, która powinna być dla najbiedniejszych.

Pracowałam przy rozdawaniu paczek z Caritasu(te właśnie dary z uni).U nas na takie paczki kwalifikują się osoby które sa zarejestrowane w opiece. Ludzie o te paczki się poprostu biją.Nikt po zatrudnieniu nie chce z tych paczek zrezygnować, musi to zrobić dobrowolnie i nie można nikogo do tego zmusić.Naprawde biedny nie przyjdzie się zapisać i trzeba go prosić a nawet błagać. Znam niejedną rodzine której paczke wydawalam więc i też jest pewne że z opieki korzysta.Szczerze to 50% napewno na pomoc MOPSu i Caritasu nie zasługuje,bo jawnie powiem ,ze to lenie.Ostatnio mi pani jedna powiedziała ze nie opłaca się jej iść do pracy,skoro prawie tyle wezmie za 4 dzieci rodzinnego+dodatek mieszkaniowy.Była bardzo zbulwersowana,że nie łapie się na stypendium które wraca koszty podręczników.Powiem jedno,znam wiele wielodzietnych rodzin które nie dostają zasiłków rodzinnych czy dodatek mieszkaniowy gdyż zaiwaniają całymi dniami by utrzymać rodzine.za to biorą często i gęsto rodziny z 1 lub 2 dziećmi. Coś tu nie tak,to trzeba zmienić.
            • nela12 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 12:11
              kurcze ja zmywarki nie mam,auto tez 12lat,ale mam dwoje dzieci na utrzymaniu-mąż często dorabiał,ja teraz tyram za 1000zl
              sąsiadka 5 dzieciaków naklepała(z 4 facetami) siedzi nic nie robi ,fajka w gębie-mówi że do pracy się jej nie ,,opłaca'' bo do przedszkola dopłata,czynsz dopłata- w szkole dzieci obiady za darmo,kolonie,wyjazdy za darmo!i by straciła!!!!ku... co by straciła???darmowe pieniądze?-nie pieniądze które my tracimy co misiąc-my wszyscy
              mało tego ciuchy ma takie ze ja się czasem zastanawiam czy mnie stać na taki zakup!
              Auto też sobie kupili i to ww 7 osobowy(dzieci trza pomieścić)żyć nie umierać wyrejestrowali ja z up bo tyle prac już odżuciła(ma zawód piekarz,więc praca w nocy-nic nie przeszkadza dzieci śpią w tedy)ale ona STRACI po cichu mi powiedziała że ma tego...ponad 2tyś! no i konkubent pracuje....ale samotna matka,biedna...
              • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 13:28

> Auto też sobie kupili i to ww 7 osobowy(dzieci trza pomieścić)żyć nie umierać

Zalezy od rocznika , ale 7-osobowy Van WV to już luksus bo ceny Sharan, lub Turan nie są wcale takie małe!!!
            • nvv Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 13:15
              > Sama mam znajomych, którzy również korzystają z pomocy MOPS, jednocześnie żyjąc
              > na dość wysokim standardzie [...]

No właśnie, takie przemyślenie mi się nasuneło: w Polsce stosunkowo dużo osób podobnie kombinuje z pieniędzmi/zasiłkami/podatkami/etc. i jest to jako-tako społecznie akceptowalne, podobnie jak ściąganie na klasówce w szkole, podczas gdy w wielu krajach zachodnich wstyd się przyznać do ściągania, a jeśli już zostanie przyłapane, to są surowe konsekwencje.

Więc z jednej strony jesteśmy (jako naród) kombinatorami i często klepiemy się po ramieniu gratulując sprytnego kombinowania, z drugiej strony mamy wielkie pretensje do tych u góry (w szczególności polityków), że dbają też o własny tyłek. *wzdych*

Nie pozostaje nic innego niż piętnować takie zachowania, w szczególności autorki tego wątku: jeśli nie ma na czynsz, to niech sprzeda LCD/zmywarkę i auto.

Był ok. 1-2 miesiące temu taki artykuł, na onecie (nie mogę go teraz na szybko znaleźć) o "biednej", wielodzietnej rodzinie, która się gnieździła na małym mieszkaniu (komunalnym, czy jakimś takim, które się "dostaje" nie na właśność). Nie płacili za czynsz, bo... liczyli że dostaną większe mieszkanie (te im nie pasowało, przede wszystkim za małe po ostatnim rozmnożeniu się, więc co będą za nie płacić, przecież należy im się większe!). Niby mało zarabiali (więc dostawali przeróżne zasiłki), ale mąż dostaje kasę na lewo i tak naprawdę mieli całkiem niezłe przychody (nie licząc nawet zasiłków). Cóż... wielu ludzi to bydło.
              • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 13:45
                Jak to mówią "przyklad idzie z gory" ! jak politycy kradna to co naród nie bedzie gorszy!!!
                W karajach zachodnich politycy maja swoja godność...jak coś źle zrobia to podadzą się do dymisji, a u nas trzymaja sie rękami i nogami koryta!!! Wiec z jednej strony nie powinnysmy sie dziwić, ale ja niestety na to sie nie zgadzam!!!

Słysze od wielu ludzi a najczęsciej od swojej rodziny ze ja to mam dobrze bo mam dobrze platna pracę,ale ja na to pracowałam i nikt nie powinen mi zazdrościć. może tak samo jak ja...tyrac a do tego uczc sie...pracowac za granicą, wszystko co tylko sobie wymarzy, a nie ciagle narzekać...w narzekaniu to jestesmy na pewno mistrzami w Europie...
            • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 13:35
              na komfort życia to się samemu zarabia, a nie bierze z M
              > OPS.
              Dokladnie jak sama ruszy tylek do pracy zamiast pisac że dziecko choruje to ona nie może pracować( dzecko w przedszkolu) żalosne...

> Dla mnie, podobnie jak dla wielu osób tutaj zmywarka to zwykły sprzęt codzienne
              > go użytku, podobnie jak LCD (ja nie mam akurat, ale pewnie jak mi się stary tel
              > ewizor popsuje kupię, ale wcześniej nie zamierzam, póki stary działa), czy samo
              > chód. normalna rzecz, ale nie korzystamy z pomocy MOPS

Dla mnie tez zmywarka i lcd ( którego tez nie mam, a kupie jak sie stary zesuje, już czasami znika mu kolor ;P)czy auto to noramlne życie, normalny standard, na który ja ciezko pracuje po 200- 240 godz. w miesiącu!!!!

Dla mnie to wstyd pojśc do MOPSU po zasilek,( pewnie jak bym nie miala kasy to bym poszla), ale wczesniej wyczerpalabym wszystkie mozliwości zeby ta kase zarobić!
              Takich ludzi powinno sie pietnowac i tak jak ktos tu napisał że mieszkania powinny być oznakowane...bo to przeciez wstyd jakby się znajomi dowiedzieli ;P
        • krzysztofsf Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 12:20
          Drzwi wejsciowe do takiego mieszkania powinny byc w staly sposob oznaczone "Mieszkanie dofinansowywane z pomocy spolecznej ".
          Sasiedzi podlicza czy sie nalezy, a i gosci trudno bedzie przyjmowac.
          Zakrycie oznakowania - przy udowodnieniu nakaz zwrotu swiadczenia.

Sa osoby, ktorym jest trudno i potrzebuja pomocy - ale sa i pasozyty, pasozytujace na nas wszystkich.
      • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 21:57
        johana75 napisała:

> Nie lube tego robic , ale sie wkurw... i oto prosze:
        > emwu55 pisze że to dot. jej znajomej, ale dot jej samej:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,20012,98740619,98759788,Re_do_emwu55.html
        > Zbieg okolczności co że obydwie mja chorującego 5- latka? Boszzzzzz!!!!

Ten wątek ma ponad rok. Informacje w nim zawarte wcale nie muszą być na dzień dzisiejszy aktualne. To samo tyczy wątku o telefonach, jest sprzed 11 miesięcy. Rozumiem, że masz dowody na to, że po prawie roku od napisania tamtego wątku mają nadal 3 telefony?
        • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 22:52
          A uważasz, że cos się zmieniło jesli Pani napisała: "Dodam, że ten dodatkek mają od kilku lat i nikt się do tej pory o żadne oświadczenia majątkowe nie pytał"
          Od kilku lat.. to wiele mówitongue_out
          • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 22:59
            Uważam, że mogło się zmienić, np. mogła zmienić abonamenty na niższe lub/i zrezygnować z któregoś telefonu. Po prostu zauważyłam, że niektóre z przytoczonych wątków są sprzed roku a przez rok różne rzeczy mogą się pozmieniać. Np. ja mogłam rok temu opływać w luksusy a teraz mogę nie mieć na chleb i wystąpić do mopsu o zasiłek, ale na forum będę nadal opływającą w luksusy wink
            • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 23:03
              Nie rozumiesz.. Ona ma ten zasiłek od cyt: "kilku lat" Tak?? czyli te 3 telefony itp. rok temu w te kilka lat wchodziły tak??
              • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 23:07
                mandziola napisała:

> Nie rozumiesz.. Ona ma ten zasiłek od cyt: "kilku lat" Tak?? czyli te 3 telefon
                > y itp. rok temu w te kilka lat wchodziły tak??

I to jest dowodem na to, że i teraz ma 3 telefony?
                • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 23:23
                  A jest dowodem, że nie ma??? Jest dowodem tylko na to, ze przez kilka lat pobierała zasiłek, a teraz sie boi, że jej go odbiora..
                  Jak myslisz dlaczego??
            • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 08:36
              aurinko napisała:

> Uważam, że mogło się zmienić, np. mogła zmienić abonamenty na niższe lub/i zrez
              > ygnować z któregoś telefonu. Po prostu zauważyłam, że niektóre z przytoczonych
              > wątków są sprzed roku a przez rok różne rzeczy mogą się pozmieniać. Np. ja mogł
              > am rok temu opływać w luksusy a teraz mogę nie mieć na chleb i wystąpić do mops
              > u o zasiłek, ale na forum będę nadal opływającą w luksusy wink

mogła zrezygnować z telefonu, mogła nawet zrezygnować ze wszystkich telefonów do teraz... nie zmienia to faktu, że napisałaś, że rok temu mogła opływać w luksusy, i nadal brać zasiłek... naprawdę Ci to nie przeszkadza? dla mnie nie ma różnicy kiedy miała telefony, ważne, że w tym czasie stać ją było na 3 telefony a nie było stać na mieszkanie i miała zasiłek...
              • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 09:57
                rudyocicat napisała:

> nie zmienia to faktu, że napisałaś, że rok temu mogła opływać w luks
                > usy, i nadal brać zasiłek...

Nic takiego nie napisałam.

> naprawdę Ci to nie przeszkadza? dla mnie nie ma ró
                > żnicy kiedy miała telefony, ważne, że w tym czasie stać ją było na 3 telefony a
                > nie było stać na mieszkanie i miała zasiłek...

Dla mnie to żaden argument, sama musiałam bulić za telefon po ponad 50zł miesięcznie bo zerwanie umowy było równe karze blisko 900zł. Jak podpisywałam umowę to stać mnie było na ten abonament, po czasie zmieniła się moja sytuacja i niestety płacić musiałam do końca umowy (było to mniej niż kara za zerwanie umowy) mimo, że mnie nie było na to stać. Sytuacje są różne i przez jakiś opis na forum nikt nigdy tak naprawdę nie pozna do końca prawdy, mało kto choć próbuje spojrzeć ciut obiektywnie, większość jest zaślepiona dzikim pędem wyzywania kogoś od złodziei i oszustów nie znając jak jest faktycznie.
              • joasiek75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 11:45
                > aurinko napisała:
                >
                > > Uważam, że mogło się zmienić, np. mogła zmienić abonamenty na niższe lub/
                > i zrez
                > > ygnować z któregoś telefonu. Po prostu zauważyłam, że niektóre z przytocz
                > onych
                > > wątków są sprzed roku a przez rok różne rzeczy mogą się pozmieniać. Np. j
                > a mogł
                > > am rok temu opływać w luksusy a teraz mogę nie mieć na chleb i wystąpić d
                > o mops
                > > u o zasiłek, ale na forum będę nadal opływającą w luksusy wink

Jesli klamie to jej sprawa,ale z watkow wynika ze nie. Napisala ze zasilek bierze od kilku lat,dla mnie jest to 2,3,4lub 5. Wiec w zeszlym roku miala te telefony,w 2008 szukala garazu:
                forum.gazeta.pl/forum/w,123,82061852,82061852,Poszukuje_garazu_do_wynajecia.html
                Stad wiemy gdzie mieszka ;P

Tutaj w 2008 roku ymienia auto:
                forum.gazeta.pl/forum/w,123,78777541,,Sprzedam_Seata_Cordobe_97_kupie_honde_Civic_97.html?v=2
                caly czas bedac na zasilku, w Niemczech nie mozna miec auta jesli bierze sie zasilki ( harz IV) widac w Polsce lepiej jest pod tym wzgledem,zyc nie umierac

Tutaj mozna nawet do niej zadzwonic o ile nie zmienila numerow tel:
                forum.gazeta.pl/forum/w,123,34062271,34062271,nietypowo_sprzedam_pralke.html
                • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 11:52
                  No dobrze a masz coś aktualnego a nie z 2008 roku? Np. to, że Ewa ma pościel z merynosów big_grin Skandal! smile Aha i w googlach i na nk można więcej informacji znaleźć niż na forum gazety - to info dla Ciebie bo widzę, że bardzo lubisz grzebać w necie wink
                  • joasiek75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 12:04
                    Akurat mam dzisiaj wolne to se sygnaturke zmienilam ;P
                    NK nie mam, a w goooglach nie chce mi sie grzebac, niech popracuja troche inni wink
                    • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 12:12
                      joasiek75 napisała:

> niech popracuja troche inni
                      > wink

Wątpię, żeby komuś się chciało aż tak zawracać sobie głowę wink
                      • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 13:33
                        Jakby zajrzała na pomocne mamy, to by miała w ciągu kilku minut kartotekę zrobiona, tak przynajmniej ze 2 razy dłuższa niż Joasiek zrobiłasmile).
                        • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 13:37
                          mandziola napisała:

> Jakby zajrzała na pomocne mamy, to by miała w ciągu kilku minut kartotekę zrobi
                          > ona, tak przynajmniej ze 2 razy dłuższa niż Joasiek zrobiłasmile).

Wiem, wiem smile I tam mnie to akurat nie dziwi, chociaż czasem zajdzie to za daleko uncertain
        • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 22:59

przeciez sama napisala ze jej "znajoma "ma auto czyli okazuje sie ze tamto mogla sprzedac a kupic starsze o 2 lata....ale auto nadal ma...znaczy się znajoma...big_grinDD

Moin moin....Nordsee smile
    • magdalena.78 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 13:19
      Boszszsz, jaka ja byłam naiwna!!!
      Myślałam, że GOPS pomaga ludziom UBOGIM. A tu proszę - okazuje się, że pomaga ludziom, którzy mają plazmę, cyfrę, 3 telefony z mega abonamentem, zmywarkę, samochód i w dodatku pracują na czarno, czyli okradają nas nie płacąc podatków.
      Mam nadzieję, że ktoś na Ciebie doniósł i skończy się okradanie nas. Ja nie mam tv LCD, cyfry, zmywarki, samochód jest starszy, mieszkanie małe na kredyt, ani ja ani mąż nie zarobiliśmy w życiu złotówki bez podatków, ZUSów, zdrowotnego, chorobowego itp, za państwowe przedszkole płacę niewiele mniej niż Ty za prywatne.
      I ten dochód, o którym piszesz w innych wątkach nie jest niewielki!!!
      SZOK!!!
      SZOK!!!
      SZOK!!!
      • naomi19 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 16:46
        a może poprzez to forum dałoby się jakoś załatwić tę sprawe, przeciez wyszło łamanie prawa, czy można cos z tym zrobić?
      • anetapzn Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 09:09
        magdalena.78 napisała:

> Boszszsz, jaka ja byłam naiwna!!!
        > Myślałam, że GOPS pomaga ludziom UBOGIM. A tu proszę - okazuje się, że pomaga l
        > udziom, którzy mają plazmę, cyfrę, 3 telefony z mega abonamentem, zmywarkę, sam
        > ochód i w dodatku pracują na czarno, czyli okradają nas nie płacąc podatków.
        > Mam nadzieję, że ktoś na Ciebie doniósł i skończy się okradanie nas.
        , ani
        > ja ani mąż nie zarobiliśmy w życiu złotówki bez podatków, ZUSów, zdrowotnego,
        > chorobowego itp, za państwowe przedszkole płacę niewiele mniej niż Ty za prywat
        > ne.

Dokładnie się pod tym podpisuję. Krew mnie k... zalewa, jak widze takie osoby- a w brew pozorom nie jest to rzadki zjawisko. Znam wiele osób korzystajacych z zasiłków- które sa po prostu dumne, ze durni rolują. Słyszałam ostatnio w kolejce do kasy w markecie taką opinię- babka na oko 30-33 lata, mówiła koleżance, ze ma 6 dzieci, tu jej dadzą na jedzenie, tam na opał, gdzie indziej na czynsz, samotna matka itd a dostała propozycję pracy za 1400 netto i ona ją pierd..., to jej się w ogóle nie opłaca.
        Oboje z mężem prowadzimy własne dzialalnosci gospod. więc sami wiecie jak jest- od zusu, do vatu itd. W sumie nie jest żle, ale gdyby nie takie pasozyty (chociaż to i tak wg. mnie duuuże niedomówienie) to byłoby dużo lepiej- mozę niższe podatki, zus. A poza tym nie mam zamiaru ze swoich poniekąd pieniędzy utrzymwyac takich pasożytów.
        Kilka lat temu mieliśmy na prawdę nieciekawy finansowo okres, ale żadne z nas nie poszlo do mopsu czy caritasu- dodatkowo pracowałam nocami w tesco czy to przy układaniu towaru, czy w kasie i wykonywalam wiele innych nieciekawych prac, zeby tylko bylo na czynsz i co jeść.
        Żadna praca nie hańbi, hańbi za to wg. mnie złodziejstwo i takie pseudo cwaniactwo. Nie oszukujmy się- te wyłudzajace dodatki i zasiłki osoby to po prostu złodzieje okradajace nas wszystkich.
        Też mam taką nadzieję, ze na takie osoby ktos donosi, chociaż trudno to nawet nazwac donosem- donos to coś paskudnego, a w takich przypadkach wg. mnie jest to po prostu zapobieganie kradzieży i dbanie o nasze wspólne dobro. W innych krajach poinformowanie odpowiednich władz o takich osobach jest traktowane, jako obowiązek, rzecz normalna, a u nas jako donos.
        W mojej branży czasami mam propozycję wykonania pracy bez faktury, "na lewo", ale nigdy tego nie zrobiłam. Po 1. nie toleruję czegoś takiego, po 2. nie chcę żeby ktoś potencjalnie miał na mnie haka; a po 3. chcę spać spokojnie- te kilka zł. zaoszczędzonych na podatku mnie nie zbawi.
    • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 15:35
      ee tam przesadzacie, i źle do tego podchodzicie, przecież im się należy zasiłek... dzięki temu mogą dorobić na czarno bo inaczej się nie opłaca, a za odłożone pieniądze się wybudować i urodzić więcej dzieci... na jednym wątku przeczytałam, że za 50 tys. można się wybudować, więc się dziwię czemu się cisną w tym małym mieszkanku...
      • moleslaw Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 16:34
        Jak dla mnie przepisy są do d....y , ja majac 6 mieś. niemowle wróciłam do pracy bo inaczej nie starczy na zarełko a tu Pani w domku siedzi z pięciolatkiem Na dodatek moja dzidzia nie dostała się do żłobka więc z mężem często mijamy się w drzwiach. Że nie mam plazmy ani zmywarki nawet nie wspomnę, samochodu też nie. I wściekam się i jednocześnie staram się uspokoić bo i tak nie mam na to wpływu.Zdaję sobie sprawę że reaguję emocjonalniesmile a i nie biorę dodatku mimo że mam mniej niż to zapisane minimum. smile
      • naomi19 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 16:53
        Szokujące, tylko szkoda, że prawdziwe. Kurde szlag mnie trafia jak to czytam, człowiiek zaiwania cały miesiąc tylko po to, żeby potem wejść na forum OSZCZEDZAMY, bo kurka, nie starcza na wszystko a tu takie rzeczy. Moze w tym kraju trzeba byc kombinatorem...
      • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 18:23
        Wiem że im SIĘ NALEŻY bo inaczej by go nie dostali, ale po co udaje ze chodzi o znajomą?
    • moguer Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 16:59
      Wszystko zależy od tzw. środowskowych , które przychodzą na kontrolę.Mam koleżankę, która korzystała z mops dodatek do mieszkania, do węgla,paczki na mikołaja dla dziecka itp.Mimo, że obydwoje pracowali,ale na czarno. Przychodziła do nich kontrola bardzo czesto, pamietam jak kupili nowe krzesła , to chowała je na strych, żeby tego nie widziała.Środowiskowa była bardzo szczegołowa i chyba wrażliwa bardzo na oszustwa, potrafiła jej zajrzeć nawet do lodówki, sprawdzić jakiego używa proszku do prania. Jeżeli tlumaczyła się, że pomagają jej rodzice, środowiskowa wszystko wpisywała w jakies formularze, nie wiem dokładnie, ale moja koleżanka była zawsze tym zniesmaczona. Miarka się przebrała własnie jak środowiskowa dowiedziała się , że mają samochód, nie było tłumaczenia, że maż do pracy dojezdza, zabrali im dodatek.
      • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 23:02
        Miarka się przebrała własnie jak środo
        > wiskowa dowiedziała się , że mają samochód, nie było tłumaczenia, że maż do pra
        > cy dojezdza, zabrali im dodatek.

Powinna jeszcze ten dodatek zwrocic z odsetkami od dnia zameldowania auta.
    • moguer Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 17:05
      Ktoś napisał, że najlepiej autorke podkablować do mops , ja kiedyś ogladałam program na tvnbiznes, ze osoby z zus siedzą na forum i kontrolują przyszłe mamy, które sa na L4 , głównie na lewych zwolnieniach. Myślę, że osoby z mops też siedzą , a tutaj wystarczy złożyc na policji doniesienie i mamy taką emwu55 ugotowaną.......
      • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 23:04
        ona juz portkami lub spódnicą trzęsie...a to wszystko da sie zrobic. Wiemy gdzie mieszka, w jakiej dzielnicy itp. internet nie jest anonimowy ;P

A dowody znajda wlasciwe urzędy!
      • jagoda85 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 14:23
        A ja słyszałam kiedyś wypowiedź pani z MOPSU, że odebrali zasiłki ludziom, którzy pobierali zasiłki, a powklejali na Naszą Klasę zdjęcia ze swoich wojarzy zagranicznych.
    • sparkley78 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 17:44
      ewmu55 nie będzie ugotowana tylko jej znajoma wink
    • zebra12 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 17:44
      Hmmm, nie wiem jakimi drogami chodzą te zasiłki i kryteria. Ja nie mam plazmy, auta, ani zmywarki, ani anwet własnego M na kredyt, bo tez mnie na razie nie stać. A za to samotnie wychowuję 3 dzieci. Pracuję. Nie przysługują mi żadne zasiłki z MOPSu. W sumie wstydzilabym się iść prosić. Zawsze myślałam, że te zasiłki są dla naprawdę potrzebujących.
      • frajrki Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 17:51
        Przecież to, ze ktoś ma dobry telewizor czy zmywarkę nic nie znaczy. Moze wygrał ja w TESCO ze zdrapki, albo.. dostał w prezencie.
        Skoro ma tez dodatek, to znaczy ze spełnia kryteria. Nie tak łatwo jest dostać zasiłek, aczkolwiek uważam, ze moim obowiązkiem byłoby udanie sie do MOPSU, gdybym te kryteria miała, bo jakoś wszelkie pijaczki (r. męski) nie maj oprow i wystaja w okienakch pcoztowych pytajc: kiedy bedzie, a kiedy. Nawet poczta na czas wyplat tych swiadczem osobne okienko im udostpenia.
        To co zostalo napisane pachnie mi hipokryzją.

Nie popieram np. polityki oddawania 6 meisiecznych dizeci (i młodszych) do zlobka i jak slysze, ze pani wiaze koniec z końcem i jednak woli w imię dobra swojego dziecka (bo nie uwierze, ze nie jest im ciezko, skoro ona nie pracuje, a on dostaje tylko czesc wyplaty, bo druga czesc pod stolem, umnijeszajac swoja skaldke emerytalna) do 5 r.z z nim posiedzic.

Nie wszystko jest czarno-biale.
        • frajrki Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 17:54
          Poza tym chcialabym nadmienic, ze te Wielkie ZASIŁKI SA ŚMIESZNE I ze naprawdę nie da sie z nich, jak to niektorzy sadza, zbudowac pensji, a zycie jest cholernie drogie.

i ZAZNACZAM, ZE SAMOCHOD W DIZEISJZYCH CZASACH, KIEDY NP. MA SIE MALE DIZECKO TO NIE JEST JAKIS LUKSUS, WIEM TEZ ZE POMOC SPOELCZNA NAJCHETNIEJ POMAGA MELINIARZOM, A NIE LUDZIOM KTORZY PO PROSTU zyja na granicy przyznania zasilku.

Wiele osob ma problem z tym, by ocenic co jest tym minimum, bo jak mozna miec dobey proszek, gdy bierze ise zasilek! Mozna miec dobry, bo tanszy jest po prsotu nieopłacalny: wydaje sie 3Xtyle, co na ten lepszy, bo nie dopiera.
          • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 18:29
            >
            > i ZAZNACZAM, ZE SAMOCHOD W DIZEISJZYCH CZASACH, KIEDY NP. MA SIE MALE DIZECKO T
            > O NIE JEST JAKIS LUKSUS, WIEM TEZ ZE POMOC SPOELCZNA NAJCHETNIEJ POMAGA MELINIA
            > RZOM, A NIE LUDZIOM KTORZY PO PROSTU zyja na granicy przyznania zasilku.

Pewnie że samochód nie jest oznaką luksusu, ale nie powisz mi ze wszstkim "biednym" powinni pokupowac auta z naszych padatkow?

Rozumiem że kryterium na dodatek mieszk. spełnia, ale dlaczego wstydzi sie pisząc o soie jako o ZNAJOMEJ? big_grinDD
            • marzeka1 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 18:36
              W przypadku osób korzystających z zasiłków, dodatków itp. samochód JEST luksusem, mam auto i wiem, że nie tylko leje się do baku benzynę, ale sporo kosztują ubezpieczenia, nawet zwykłe OC, które jest obowiązkowe.
              Zasiłki i dodatki powinny być dla osób naprawdę ubogich, którym trudno za rentę, emeryturę czy bardzo niską pensję przeżyć miesiąc.
            • 103malinki Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 19:05
              johana75 jesteś bardzo przykra wypominając komuś 11 letni samochód i to, że dostaje zasiłek. Tv LCD mogła kupić używany, mogła dostać. Zmywarka to był luksus na początku lat 90tych (swoją drogą moja mam ma do tej pory bosha kupionego w 1993)
              A może tobie jest przykro, że ty nie dostajesz takiego dodatku? bo nie rozumiem. nie liczy się czyiś pieniędzy. Jeśli prawo na to pozwala i dochody mieszczą się w granicach to dlaczego ma z tego zasiłku nie skorzystać? bo ma samochód? nie bądź śmieszna.
              Becikowe tez przysługuje WSZYSTKIM to każdego kto ma wyższe dochody tak potrafisz objechać???
              nie dziwię się że nie podała prawdziwego nicku.

Do autorki wątku: myślę, że nie powinnaś się martwić, no chyba że na kontrolę orzyjdzie taki typ jak johana75.

• eny79 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 19:43
                103malinki słusznie, łupmy to Państwo ile wlezie.
                To co robi założycielka wątku to zwykłą kradzież, w tym przypadku nazywana konkretnie wyłudzeniem. Jak jestes taka współczująca, to wpisz sobie do domowego budżetu zasiłek dla autorki. A potem odezwij sie , poadamy.
                • 103malinki Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 19:59
                  Jaka kradzież, jakie wyłudzenie, litości. Spełnia kryteria, dostaje zasiłek. Nie widzę przeszkód.
                  Tak samo jak z tym becikowym: milionerowi przysługuje, to odbiera. Jeśli twierdzisz że to okradanie państwa, to gratuluję.
                  Państwo samo doprowadza się do ruiny poprzez powszechne becikowe, ulgę na dzieci i internetową. Poprzez utrzymywanie i leczenie przestępców w więzieniach itd. Płacisz ZUS i co z tego masz? Jeśli jesteś taka współczująca dla państwa to zatrudnij się za darmo i pracuj.
                  • miska_malcova Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 19:33
                    103malinki napisała:

> Jeśli jesteś taka współczująca dla państwa to za trudnij się za darmo i pracuj.

ja w kwestii formalnej: nie można się "zatrudnić za darmo" big_grin big_grin
                  • eny79 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 20:35
                    Spełnia kryteria, bo nie ujawnia całego dochodu (po polsku: kłamie, że mają tak mało). W ten sposób nawet Leszek Czarnecki mógłby dostać dofinansowanie.
                    Państwo do ruiny doprowadzają ludzie, myślący ze wyłudzając kasę z GOPS nikomu nie robią krzywdy.
                    Masz kompletnie przewróconą hierarchię wartości i nie potrafisz ocenic co jest dobre a co nie.
                  • jolunia01 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 22:22
                    103malinki napisała:

> Jaka kradzież, jakie wyłudzenie, litości. Spełnia kryteria, dostaje zasiłek. Ni
                    > e widzę przeszkód.

Masz słaby wzrok, ja widzę. NIE SPEŁNIA kryteriów, bo ukrywa część dochodu. Tak, to jest wyłudzenie, a szerzej - kradzież.

> Tak samo jak z tym becikowym: milionerowi przysługuje, to odbiera. Jeśli twierd
                    > zisz że to okradanie państwa, to gratuluję.

Milioner nie twierdzi, że go na pieluchy nie stać. Przysługuje mu, tak jak innym, niezależnie od dochodu.

> Państwo samo doprowadza się do ruiny poprzez powszechne becikowe, ulgę na dziec
                    > i i internetową. Poprzez utrzymywanie i leczenie przestępców w więzieniach itd.

Słusznie, zlikwidować ulgi, wystrzelać przestepców - to zdaniem 103 malinek najlepsza droga do poprawienia sytuacji budżetu.

> Płacisz ZUS i co z tego masz? Jeśli jesteś taka współczująca dla państwa to za
                    > trudnij się za darmo i pracuj.

A ty nie płacisz? To znaczy, że JA płacę za ciebie, za opiekę nad twoja ciążą, zapłacę za twoje dziecko itd. Rzeczywiscie niedługo bedę pracować za darmo, bo wszystko, co wypracuje pójdzie na darmozjady.
              • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 21:29
                Nie wpominam jej samochodu nie 11 letnigo tylko 9 letniego* ale to jej sprawa dlaczego dodala mu 2 lata tongue_out,tylko jesli na niego ja stac to powinno ja byc stac na czynsz. Tak spelnia kryteria, przez to że oszukuje, dlacego pyta o kontrolę ? Widocznie ma cos do ukrycia...jak chcesz ze swoich podatków takich ludzi karmic to prosze bardzo i pozwól ze ja bede miała inne zdanie!
                Dlaczego klamie że ta kantrola ma byc u znajomej? Może nie kojazysz faktów . przeczyaj cały watek jeszcze raz...ze zrozumieniem. Dlaczego kobieta która pilnuje dziecko ktore jest w przedszkolu nie ma czasu odpisać? a wiem już...pojechała na wczasy za nasze pieniądze?

> Do autorki wątku: myślę, że nie powinnaś się martwić, no chyba że na kontrolę o
                > rzyjdzie taki typ jak johana75.
                ja to pikuś, ale tam pracuja kobietki które sie znaja na rzeczy, nie bede o tym pisac bo moja przyjaciolka pracuje w MOPSIe i juz z nią rozmawiłam na ten temat ;P
                Nie bede pisac o co chodzi , bo nie mam zamiaru pomagać TEJ BIEDNEJ PANI ;p

> nie dziwię się że nie podała prawdziwego nicku.
                jakiego prawdziwego nicku? przeciez to jej najprawdziwszy nick, tylko tyle że pise ze kontrola bedzie u znajomej ;P
                Czy ja cos pisałam o zywarce? Ja mam juz 3 od kilkunasu lat mam zmywarkę. Nie nie przyko mi że nie dostaje dodatku, było by mi raczej wstyd gdybym go dostawała...
                Nie liczy sie czyiś pieniedzy jesli ten ktos sam na nie zarabia, ale liczy się jesli bierze je od nas wszystkich!
              • zenobia44 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 20:01
                nie przesadzajcie:
                zmywarka nadal jest luksusem,wiele osób jej nie ma,ludzie ze starszego (powyżej 30 lat) pokolenia często nadal patrzą na zmywarkę jako niepotrzebny właśnie luksusowy wydatek
                [duże miasto w Polsce],
                w latach 90-tych nie znałam nikogo kto by miał zmywarkę - nie wiem czy w ogóle wiedziałam, że zmywarki istniejąbig_grin
                • gku25 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 15:14
                  Naprawdę zmywarka za ok. 1000 zł to w Polsce to taki luksus? Ja tam się nie znam, sama zmywarkę dostałam w prezencie od kochającego mężatongue_out

> zmywarka nadal jest luksusem,wiele osób jej nie ma,ludzie ze starszego (powyżej
                  > 30 lat) pokolenia często nadal patrzą na zmywarkę jako niepotrzebny właśnie luksusowy wydatek
                  • zenobia44 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 22:46
                    a nie jest luksusem? może w Warszawie nie, nie wiem...
                    twoja uwaga o tym, że dostałaś ją od kochającego męża jest hmmm próbą demagogii i manipulacji,np.sugerowaniem, że ci,którzy nie mają zmywarek maja jakiś nie taki układ z mężem? bo rozumiem jakbyś powiedziała jak na nią oszczędziłaś albo zarobiłaś, wtedy ta wiedza jest przydatna dla innych...
                    większość moich znajomych, które maja zmywarki kupiło ją za swoje (single) lub za wspólne pieniądze bo mają wspólnotę majątkową z mężem (tylko czy to coś wnosi do sprawy?),
                    a twojej matce też kupiliście i babci te małoluksusowe zmywarki za 1000 zł kochająca córko i kochająca wnuczko?
                    • magdalaena1977 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 08.11.10, 01:06
                      zenobia44 napisała:
                      > a nie jest luksusem? może w Warszawie nie, nie wiem...
                      IMHO zmywarka to norma. Wśród moich znajomych i rodziny brak zmywarki wynika z braku chęci jej posiadania (babcia nie ma zmywarki ani komputera) niż z braku finansów.
                      Ale ja zawsze twierdziłam, że standard jest drogi. Taki z wakacjami, normalnymi ciuchami ze sklepu i nie-śmieciowym jedzeniem.
                      I wyobrażam sobie, że pomoc społeczna powinna należeć się ludziom, którzy żyją poniżej tego standardu.

Zresztą zmywarka czy komputer są mniej luksusowe niż LCD, bo można je mieć z dawnych dobrych czasów czy dostać używane od zamożniejszej rodziny.
                      A LCD są na rynku od niedawna.
                      • zenobia44 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 08.11.10, 09:52
                        >IMHO zmywarka to norma. Wśród moich znajomych i rodziny brak zmywarki wynika z braku chęci jej posiadania (babcia nie ma zmywarki ani komputera) niż z braku finansów.

wśród moich znajomych zmywarkę maja tylko ci,którzy np.mają domy,wielkie mieszkania, są z bogatych rodzin, oczywiście jak ktoś teraz kupuje mieszkanie na kredyt i je za "siące" wyposaża to raczej ma też zmywarkę, bo to rzeczywiście mały procent wydatku w stosunku do całego remontu,
                        w rodzinie ma tylko najmłodsze pokolenie i "bogaci", również w rodzinach moich znajomych, tylko ci, którzy "śpią na forsie",
                        tak sobie myślę, że może to rzeczywiście zależy od miejsca zamieszkania, pewnie w Warszawie nikt nie pracuje za 1500 zł czy jak ma szczęście to 2000 (od tego odjąć ratę kredytu i opłaty, etc.) i wtedy te 1000 zł na zmywarkę wydaje się niczym w odniesieniu do zarobków, pensje są różne, a zmywarki mniej więcej tyle samo kosztują w różnych miastach,
                        ja np.nie znam osób, które zarabiałyby 5000/mies, może poza szefami wszystkich szefów (rektor, profesor), a z niskiej pensji czy emerytury nikt zmywarki nie kupi tak o., bo ma kaprys.
                        nie raz i nie dwa słyszałam okrzyk - "łał, macie zmywarkę!"
                      • kasiamat00 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 11.11.10, 22:10
                        Magdalaena, już Ci kiedyś pisałam w innym miejscu - obracasz się w środowisku wysoce nieprezentatywnym nawet dla Warszawy smile Co do powszechności zmywarek - wejdź na gratkę/gazetadom/coś podobnego, przejrzyj oferty wynajmu wyposażonych i umeblowanych mieszkań ~50 m^2. Spora część nawet tych, które na oko wyglądają na niedawno wykańczane w niezłym standardzie, nie ma zmywarki. W przeciwieństwie do kuchenki, pralki i lodówki, nadal nie jest to standardowe wyposażenie mieszkania.
          • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 18:52
            frajrki dla mnie samochód to luksus, ale pewnie dlatego, że nie ma zasiłku... nie mam też plazmy ani zmywarki, bo mnie na nie nie stać, może powinnam wystąpić o zasiłek...

zacznę od rzucenia pracy, niech mnie państwo w końcu zacznie utrzymywać, wprawdzie ten zasiłek to jakieś grosze ale przynajmniej na paliwo do samochodu będzie, a jak zaoszczędzę na samochodzie to uciułam na plazmę...

frajrki zastanowiłaś się kiedyś dlaczego zasiłki są takie niskie? bo jest pełno osób kombinujących na boku, które zabierają kasę dla tych najbardziej potrzebujących... jak można na forum pytać się jak oszukać mops? co trzeba mieć w tej głowie? niedługo pojawią się pytania: jak ukraść coś ze sklepu? i oczywiście to nie będzie kradzież, bo przecież ten co prowadzi sklep jest bogaty a złodziej był głodny...
          • re_ni73 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 19:23
            frajrki napisała:

> Poza tym chcialabym nadmienic, ze te Wielkie ZASIŁKI SA ŚMIESZNE I ze naprawdę
            > nie da sie z nich, jak to niektorzy sadza, zbudowac pensji

Bydz może te WIELKIE ZASIŁKI SĄ I ŚMIESZNE ale podsumowywując.Uczymy się oszczędzać i niech taka osoba dostanie np 50 zł doplaty(może więcej może mniej ale weżmy to 50) bierze przez 2 lata czyli 50x24=1200. Rany jak latwo poszlo,bez problemu kupka rosnie i kpie sobie z idiotów nie obrazam nikogo)którzy nie umieją kombinować. Kombinowanie czyim kosztem,tych co pracują po 12 czy 16 godzin i tych którym naprawde potrzeba.
            • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 22:08
              No frajerów się łupie.. Tutaj My wszyscy jesteśmy frajerami bo płacimy podatki.. Ja tez bym chciała, żeby mi kupka rosła.. Tylko czemu im kupka rosnie kosztem nas wszystkich?? Po co się starac skoro mozna miec za darmo..
        • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 22:03
          Ale dziecko tej Pani chodzi do przedszkola... A Pani siedzi w domu bo sie boi chorób dziecka.. Ja mam dwójkę dzieci w przedszkolu. Obaj chorują i staje na rzęsach aby nie obciażac pracodawcy (bo kiedys w końcu się wkurzy o te zwolnienia), a Pani po prostu siedzi i czeka na choroby.. sorry. Poczytaj forum pomocne mamy. jest tam jedna, która zbiera ścinki i szyje patchworki..
          Ale po co Ewa woli wyciagnac rekę po państwowe..
          • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 22:15
            mandziola napisała:

> Ale dziecko tej Pani chodzi do przedszkola... A Pani siedzi w domu bo sie boi c
            > horób dziecka..

Jak dziecko nie będzie chodziło do przedszkola to jego mama nie będzie miała jak oglądać seriali w tv.
      • re_ni73 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 19:14
        Prosze i to jest to o czym pisalam.Rodziny wielodzietne lub naprawde biedne,nie pojdą się prosić bo się wstydzą.Byłam raz i już wiem dlaczego ta pani z MOPSu rozmawiała ze mną jak z jakąś oszustką.Czulam się poniżona a naprawde potrzebowaliśmy pomocy.Pozniej poznalam tą panią bliżej i bardzo sympatyczna kobieta.Ale jak w wiekszości to naciągacze to nie dziwi mnie jej stosunek do ludzi kiedy siedzi za biurkiem.
    • ofelia1982 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 19:07
      Moderacja forum ma IP tej leniwej baby - moze można to zgłosić? Niech odezwie się ktoś z moderacji.
      • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 05.11.10, 21:50
        ofelia1982 napisała:

> Moderacja forum ma IP tej leniwej baby - moze można to zgłosić? Niech odezwie s
        > ię ktoś z moderacji.

To jest forum prywatne, na prywatnym moderator nie widzi IP.
        IP może zostać udostępnione przez administratorów pracujących w gazeta.pl tylko i wyłącznie odpowiednim organom (prokuratura).
    • magdalena.78 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 00:05
      Piszecie, że skoro ma zasiłek to spełnia kryteria. Tak, spełnia kryteria, bo mąż dostaje część kasy na czarno. Z najniższej krajowej dzielonej na 3 wychodzi kwota do zasiłku, z rzeczywistej by nie wyszła. BTW - praca na czarno też jest nielegalna!
      I po co iść do pracy za 1400 jak można nie iść, a pieniądze z naszej puli wykraść.
      Normalnie krew człowieka zalewa, gdy takich cwaniaków czyta.
    • magdalaena1977 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 07:26
      Do wszystkich oburzonych: dlaczego tak Was zbulwersowało wyłudzanie zasiłku z MOPS, a jak krytykowałam w innym wątku pracę męża na czarno to wszyscy uważali, że się czepiam ?
      • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 10:02
        Magdalaena, to się nazywa podwójna moralność.
        • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 14:17
          aurinko napisała:

> Magdalaena, to się nazywa podwójna moralność.

od kiedy posiadanie innego zdania to podwójna moralność? no chyba, że chodziło Ci o ludzi wrzuconych do jednego worka bez względu na to czy się wypowiadali w kwestii o którą chodzi przedmówczyni... ale to też się nie nazywa podwójna moralność a pomówienie przez przedmówczynię...
          • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 14:28
            Nie pisałam o posiadaniu innego zdania.
            • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 14:43
              fakt pisałaś o podwójnej moralnoścismile rozumiem, że miałaś na myśli siebie, bo przecież nie ustosunkowałaś się do wypowiedzi wyżej i nie pisałaś o "wszystkich" ludziachsmile
              • aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:01
                Ty tak uważasz, jak dla mnie to możesz dalej tkwić w błędzie, nie moja sprawa.
                • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 16:43
                  aurinko napisała:

> Ty tak uważasz, jak dla mnie to możesz dalej tkwić w błędzie, nie moja sprawa.

gdy brak argumentów, zawsze można napisać co druga osoba (o innym zdaniu) myśli... można też dobrotliwie uświadomić, że tkwi w błędzie... jeśli to nie Twoja sprawa to po co to piszesz? może zamiast skupiać się co ja myślę, napiszesz co Ty myślisz? bo ja np nadal nie wiem po co napisałaś o podwójnej moralności, chciałaś nam coś o sobie napisać?

• aurinko Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 19:56
                    rudyocicat napisała:

> może zamiast skupiać się co ja myślę,

Wybacz ale nie skupiam się na tym co ty myślisz, mam ciekawsze zajęcia.

napiszesz co
                    > Ty myślisz? bo ja np nadal nie wiem po co napisałaś o podwójnej moralności, chc
                    > iałaś nam coś o sobie napisać?

Nie mam potrzeby pisać o sobie w tym wątku. Ty zaś nie masz obowiązku wiedzieć po co napisałam o podwójnej moralności, bo post był kierowany do Magdalaeny.
                    >
                    >
      • anetapzn Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 10:47
        magdalaena1977 napisała:

> Do wszystkich oburzonych: dlaczego tak Was zbulwersowało wyłudzanie zasiłku z M
        > OPS, a jak krytykowałam w innym wątku pracę męża na czarno to wszyscy uważali,
        > że się czepiam ?
        Ja nie uważałam, ze się czepiaszsmile.
      • magdalena.78 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 12:28
        Jak się czepiasz? To JA! się czepiamwink
        Wyłudzanie zasiłków, lewe L4, praca na czarno czy szaro, oszukiwanie US, renty na lewo to wszystko jest jedna bajka, bo idzie na to z jednego worka, do którego wkładają uczciwi podatnicy. Ci, dla których ta pomoc jest adresowana w zamiarze nie otrzymują jej, albo otrzymują w ilościach szczątkowych, bo Polak-główka-pracuje ją po prostu kradnie. I to podwójnie - bo okrada podatników i potrzebujących.
        Nie wiem, co jest luksusem, a co nie, ale na pewno standardem koniecznym do normalnego życia nie jest plazma, zmywarka i samochód. I niepodjęcie pracy za 1400 zł, bo czekam, aż pięciolatek zachoruje.
        Ręce opadają. I to z moich podatków finansowane są takie kwiatki.
        • zonaniezona1 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 13:58
          Różne są sytuacje. Czasem nagle ludzie znajdują się w trudnej (chwilowo sytuacji) i mają wszystkie te dobra, które uważa się za poziom bogactwa. CZyli zmywarkę, samochód itd. I nie ma o czym dyskutować . Takim ludziom należy pomóc. Widziałam ludzi nagle pracę tracących (sama byłam w trudnej sytuacji ... a samochód stał - co fakt to fakt - z zasiłków nie korzystałam - najpierw wolałabym sprzedać samochód.) i znajduących się z dnia na dzień w trudniej sytuacji.
          Ale wykorzystujących zasiłki też jest sporo, praca na czarno, nie przyznawanie się do życia z partnerem (samotne matki) i roszczeniowa postawa budzą w nas prawidłowy odruch złości ...
          Bo to z naszych podatków ci ludzie sobie "oszczędzają". Wysyłają dzieci za niewielkie pieniądze ( moje młode przez 3 lata nie wyjeżdzało nigdzie na wakacje..., bo nie miałam pieniędzy) .
          I często słyszany w MOPsach tekst, ze za takie pieniadze nie opłaca się ludziom pracować . Dobry pracownik socjalny czuje takich ludzi na kilometr... I cieszę się , że ludzie zaczną bać odwiedzin pracownika sojalnego i może będą się bać wyłudzać zasiłki.
          Chciłąbym , żeby pracowicy Mopsu mieli dostęp do baz danych USkarbowych.
          W takiej bogatej Holandii nikt nie dostanie zasiłku w sytuacji - jak ma np. własny dom... Wszak dom można sprzedać i za pozostałą czesc się utrzymywac ....
          • re_ni73 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 14:13
            żonanieżona napisała:

> Chciłąbym , żeby pracowicy Mopsu mieli dostęp do baz danych USkarbowych.
            > W takiej bogatej Holandii nikt nie dostanie zasiłku w sytuacji - jak ma np. wła
            > sny dom... Wszak dom można sprzedać i za pozostałą czesc się utrzymywac ....

Otóż panie kożystające z MOPSu były u naszego burmiszcza na skarge na te panie gdyż kobiety w trakcie wizyty widzialy kina domowe,zmywarki(to była nowośc),więc kazały sprzedawać im sprzęt.Te biedne rodziny byly tak zbulwersowane że poszły do burmistrza na skarge.Jakim prawem zamiast pomagać każą sprzedawać sprzęt jaki mają w domu.Oczywiscie pan burmistrz zabronil takiej procedury.Więc dobra osób kożystających z opieki są coraz zasobniejsze.Moja znajoma za kożysta z opieki ma rodzinne,doplate do mieszkania obiady dla dzieci w szkole,obozy i wycieczki dla dzieci.Powiem więcej ma lepiej urządzone mieszkanie niż my.To nie zazdrość,ale często zastanawiam się że może to ja nie jestem zaradna życiowo,że nie umiem w ten sposób kombinować.Przy takich ludziach popadam w depreche.
            • mia_siochi Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:15
              re_ni73 napisała:

> Otóż panie kożystające z MOPSu

> sób kożystających z opieki są coraz zasobniejsze.Moja znajoma za kożysta z opie
              > ki ma rodzinne

Za pierwszym razem pomyślałam, że to literówka.
              Przy trzecim stwierdziłam, że polski system szkolnictwa jest beznadziejny...
              • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:18
                Ja robie dokladnie taki sam bląd do tego wiele innych...i co z tego?
                • mia_siochi Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:20
                  johana75 napisała:

> Ja robie dokladnie taki sam bląd do tego wiele innych...i co z tego?

Nie ma się co chwalić brakami w podstawowym wykształceniu.
                  • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 15:34
                    waRZne RZe ty jestes idealna ;P no i nie HwalipiENta wink
                    • mia_siochi Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 16:40
                      Nie jestem idealna, ale do podstawówki chodziłam, a to tam uczą podstaw języka ojczystego.
                      • aurinko Mia_siochi (OT) 06.11.10, 16:43
                        Ile masz kotów?smile
                        • mia_siochi Re: Mia_siochi (OT) 06.11.10, 19:54
                          Sztuk dwie wink
                          • aurinko Re: Mia_siochi (OT) 06.11.10, 20:00
                            mia_siochi napisała:

> Sztuk dwie wink

Fajnie smile Też bym chciała towarzystwo dla mojego sierściucha ale ledwo się przebiłam z jednym wink I coraz częściej zastanawiam się jak kot się zachowa na widok małego wrzaskuna, chociaż jest już przyzwyczajony do obecności dzieciaków ale co innego biegające dzieci a co innego noworodek smile Sorki za off topic, tak mnie jakoś naszło przez Twoją sygnaturkę smile
                            • mia_siochi Re: Mia_siochi (OT) 06.11.10, 20:06
                              U mnie muszą się dogadać wink Nie mają wyboru big_grin
                              A serio- nie zastanawiam się nad tym. Kotów nie oddam w życiu, najwyżej dziecku kojec wybuduję, żeby sierściuchów nie męczył wink
                              • aurinko Re: Mia_siochi (OT) 06.11.10, 20:09
                                mia_siochi napisała:

> Kotów nie oddam w życiu,

Ja już byłam w takiej sytuacji i musiałam kota oddać dlatego teraz się boję sad
                      • johana75 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 20:45
                        To fajnie bo w mojej podstawowce też uczyli języka, chociaz to nie byl j. polski tongue_out
              • re_ni73 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 20:56

A ja za kazdym razem,kiedy pisze to słowo zawsze poprawiam na ż,nie wiem czemu
                ale dzięki czasem warto kimś potrząsnąć.
                • mia_siochi Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 22:02
                  re_ni73 napisała:

>
                  > A ja za kazdym razem,kiedy pisze to słowo zawsze poprawiam na ż,nie wiem
                  > czemu
                  > ale dzięki czasem warto kimś potrząsnąć.

smile
            • zonaniezona1 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 17:17
              re_ni73 napisała:

>> Otóż panie kożystające z MOPSu były u naszego burmiszcza na skarge na te panie
              > gdyż kobiety w trakcie wizyty widzialy kina domowe,zmywarki(to była nowośc),wię
              > c kazały sprzedawać im sprzęt.Te biedne rodziny byly tak zbulwersowane że poszł
              > y do burmistrza na skarge.Jakim prawem zamiast pomagać każą sprzedawać sprzęt j
              > aki mają w domu.Oczywiscie pan burmistrz zabronil takiej procedury.Więc dobra o
              > sób kożystających z opieki są coraz zasobniejsze.Moja znajoma za kożysta z opie
              > ki ma rodzinne,doplate do mieszkania obiady dla dzieci w szkole,obozy i wyciecz
              > ki dla dzieci.Powiem więcej ma lepiej urządzone mieszkanie niż my..

To jeszcze zależy kiedy kupiły kino domowe i zmywarki. Jeśli podczas pobierania zasiłku - to te Panie wcale nie są biedne! I to już rzeczywiście powinno zainteresowć urzędników.
              Przychodzące po zasiłki Panie obwieszone złotem, przyjeżdzający mercedesami mają prawo bulwersować urzędniczki z opieki społecznej.
              Jeżeli Twój dochód rodzinny mieści się w kryteriach tzw . zasiłku rodzinnego , to powinnaś wystąpić o zasiłek . On nie jest dla cwaniaków, tylko dla ludzi, którzy potrzebują wsparcia. Jęśli uważasz, że Ty i Twoje dzieci potrzebują takiego wsparcia ( i masz odpowiednie dochody ) - to naprawde nie ma powodu do wstydu.
      • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 14:11
        magdalaena1977 napisała:

> Do wszystkich oburzonych: dlaczego tak Was zbulwersowało wyłudzanie zasiłku z M
        > OPS, a jak krytykowałam w innym wątku pracę męża na czarno to wszyscy uważali,
        > że się czepiam ?

z tym "wszyscy" byłabym ostrożna... nie podoba mi się praca na czarno ani wyłudzanie kasy z MOPS, więc jak to ma się do Twojego "wszyscy"? nie znam sytuacji o której piszesz (tej z pracą na czarno) i nie brałam w niej udziału więc wolałabym jakbyś nie pisała "wszyscy" lub np "wszyscy" oprócz rudegoocicata.... zastanów się zanim zaczniesz "wszystkich" i każdego z osobna do jednego worka wrzucać....

może podaj linka do tego jak to "wszyscy" się Ciebie czepiali... ciekawa jestem czy Ci "wszyscy" też są tutaj czy tylko chciałaś obrazić ludzi z innym zdaniem...
        • magdalaena1977 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 19:35
          magdalaena1977 napisała:
          > Do wszystkich oburzonych: dlaczego tak Was zbulwersowało wyłudzanie
          > zasiłku z MOPS, a jak krytykowałam w innym wątku pracę męża na czarno to wszyscy
          > uważali, że się czepiam ?

rudyocicat napisała:
          > może podaj linka do tego jak to "wszyscy" się Ciebie czepiali...
          > ciekawa jestem czy Ci "wszyscy" też są tutaj czy tylko chciałaś obrazić
          > ludzi z innym zdaniem ...

Chodzi o ten wątek już zalinkowany:
          forum.gazeta.pl/forum/w,20012,113333315,113333315,Kredyt_bez_wymaganych_zarobkow_mozliwe_.html
          emwu55 napisała:
          > Szef męża niestety propaguje metodę najniższej płacy na papierze a
          > resztę dopłaca do ręki. Od lat nad tym ubolewam ale niewiele moge
          > zrobić.
          a ja odpisałam, że
          > Może po prostu mąż przestanie oszukiwać i znajdzie sobie normalną pracę w
          > uczciwej firmie ?

I w tamtym wątku osoby odnoszące się do mojej wypowiedzi krytykowały ją jako naiwną, a nikt mnie nie poparł.

Dlaczego oszustwo polegające na wyłudzaniu zasiłku z pomocy społecznej spotyka się z powszechnym potępieniem, a oszustwo polegające na unikaniu płacenia podatku nie ?
          Bo ja naprawdę nie widzę różnicy.
          • mandziola Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 21:30
            Dlatego, ze Polska to dziki kraj jestsmile Czesto jedynym wyborem dla potencjalnego pracownika jest - albo pracujesz na czarno, albo nie pracujesz wcale. To samo co jazda w 18 osób na zbiór jabłek.
            A wyłudzanie zasiłku jest o tyle naganne, ze Ty pieniadze fizycznie masz, ale poniewaz nie masz ich na papierze, to myslisz sobie - a... zrobię MOPS w balona - przeciez państwo nie zbiednieje.
            Nie widzisz róznicy??
          • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 06.11.10, 23:29
            > Dlaczego oszustwo polegające na wyłudzaniu zasiłku z pomocy społecznej spotyka
            > się z powszechnym potępieniem, a oszustwo polegające na unikaniu płacenia podat
            > ku nie ?
            > Bo ja naprawdę nie widzę różnicy.

ja też nie widzę różnicy, oszustwo to oszustwo... ale nie wiem dlaczego zaraz jestem nazywana "wszyscy"?
            • magdalaena1977 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 00:00
              rudyocicat napisała:
              > > Dlaczego oszustwo polegające na wyłudzaniu zasiłku z pomocy społecznej sp
              > otyka
              > > się z powszechnym potępieniem, a oszustwo polegające na unikaniu płacenia
              > podat
              > > ku nie ?
              > > Bo ja naprawdę nie widzę różnicy.
              >
              > ja też nie widzę różnicy, oszustwo to oszustwo... ale nie wiem dlaczego zaraz j
              > estem nazywana "wszyscy"?
              Ale dlaczego bierzesz to "wszyscy" do siebie ? przecież nawet nie brałaś udziału w tamtej dyskusji ?
              • rudyocicat Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 10:06
                > Ale dlaczego bierzesz to "wszyscy" do siebie ? przecież nawet nie brałaś udział
                > u w tamtej dyskusji ?

no właśnie nie brałam udziału tak jak większość tutaj osób, więc bez sensu padła uwaga, że "wszystkim" przeszkadza pobieranie nieuczciwego zasiłku a nie przeszkadza praca na czarno...

za to wzięłam udział w tej dyskusji i dowiedziałam się, że zostałam wrzucona do jednego worka razem z ludźmi, którym nie przeszkadza że ktoś pracuje na czarno... takich ludzi którym to przeszkadza jest więcej...i zaraz się znajdzie ktoś kto napisze, że potępianie nieuczciwego zasiłku to podwójna moralność...
                • magdalaena1977 Re: Dodatek mieszkaniowy z GOPS - kontrola 07.11.10, 11:17
                  rudyocicat napisała:
                  > no właśnie nie brałam udziału tak jak większość tutaj osób, więc bez sensu
                  > padła uwaga, że "wszystkim" przeszkadza pobieranie nieuczciwego zasiłku
                  > a nie przeszkadza praca na czarno...

Przypomnę, że moja pierwsza wypowiedź z tym wątku brzmiała:
                  > Do wszystkich oburzonych: dlaczego tak Was zbulwersowało wyłudzanie zasiłku z MOPS,
                  > a jak krytykowałam w innym wątku pracę męża na czarno to wszyscy uważali,
                  > że się czepiam ?
                  Dlaczego uważasz, że pisząc "wszyscy uważali" w czasie przeszłym miałam na myśli całą ludzkość, a nie wszystkich forumowiczów z tamtego wątku ?
                  Było dla mnie bardzo znamienne, że wtedy nikt nie poparł mojego stanowiska, a teraz wiele osób krytykuje postawę autorki ?
    • listopadowka2008bis a gdzie to sie zglasza? 06.11.10, 17:18
      chcialam sie dowiedziec, gdyz mam nazbyt rozmowna sasiadke. Kobieta od poczatku ciazy siedzi na zwolnieniu, ktore jest lewe (sama sie przyznala) - bolacy kregoslup. Smieje sie, ze nikt sie do tego nie przyczepi, bo kazda mame bola plecy. Jest oficjalnie zatrudniona w swojej pierwszej pracy. W tej chwili nadal pozostaje na chorobowym i dodatkowo podjela prace na pol etatu. Nie wiem czy to zlecenie czy umowa o dzielo. Ale czy mozna podjac prace bedac na chorobowym?
      Maz pracowal legalnie, ale prace stracil, teraz robi na czarno. Rodzina ma super urzadzone mieszkanie, kino domowe, cyfre full pakiet, plazme, samochod.
      Ostatnio wyblagala u dyrektorki wszystkich zlobkow, aby jej dziecko sie tam dostalo, bo taka trudna sytuacja rodzinna.

Gdzie to zglosic? ZUS? US? MOPS? Napisac od pierwszego pracodawcy? Czy w ogole ktokolwiek sie tym przejmie?

Buta i duma tej Pani, ze oszukuje Panstwo mnie denerwuje.
      • gwiazdeczka-z-nieba Re: a gdzie to sie zglasza? 06.11.10, 20:36
        nie można podejmować pracy będąc na zwolnieniu lekarskim. są zwolnienia z obowiązkiem przebywania w łóżku/w domu i są takie gdy nie jest to obligatoryjne (takie dostaje np człowiek znerwicowany, człowiek który musi przejść rehabilitację czy matka chorego dziecka). w przypadku kontroli jeśli ma się zwolnienie pierwszego typu a człowiek np chodzi po mieście (o ile nie idzie od/do lekarza lub zanieść zwolnienie do pracy itp), może mieć problemy. kontrole mogą być z ZUS (głównie u właścicieli firm) lub z zakładu pracy.
        w przypadku kobiet w ciąży, jeśli pracują na stanowiskach stwarzających zagrożenie dla kobiet w ciąży (szkodliwe warunki, chemikalia, dźwiganie, niebezpieczeństwo zarażenia pewnymi chorobami, długa praca przy komputerze), pracodawca ma obowiązek przenieść kobietę na inne stanowisko, przy zachowaniu dotychczasowej płacy, lub jeśli to niemożliwe zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, przy zachowaniu wynagrodzenia, nie należy tego mylić ze zwolnieniem lekarskim.
      • re_ni73 Re: a gdzie to sie zglasza? 06.11.10, 21:07
        Jakiś czas temu ,ZUS wzioł się za L4 i po 35 dniach choroby wzywa na komisje.Jeżeli ta znajoma dorabia w domu to robi to na czarno.
        Swoją drogą czlowiek czasmi jest zmuszony pracowac na czarno,realia.Może szukać pracy a i tak czasem ciężko,bo takich lewych pracodawców jest pelno.Myśle że ktoś zarabiający 2-3 tyś na lewo nie pójdzie do legalnej pracy za 1 tyś.Samo życie,ale jeżeli już jest w takiej sytuacji(lecz nie powinien) nie powinien korzystać z pomocy opieki.Jakiś honor trzeba mieć.
        • 103malinki Re: a gdzie to sie zglasza? 06.11.10, 21:19
          Nie wiem czy kobiety w ciąży też są kontrolowane, osobiście nie słyszałam.
          ja jestem na zwolnieniu od czerwca, czyli od samego początku ciąży i nikt z ZUS się mną nie interesuje. Co prawda muszę leżeć bezwzględnie i mam to zaznaczone w zwolnieniu, może dlatego mnie nie kontrolują.
          Zwolnienia najbardziej szkodzą pracodawcom, bo to oni ponoszą koszty zus i płac do 33 dni choroby a nie oszukujmy się, rzadko które naciągane zwolnienie przekracza 33 dni
          • re_ni73 Re: a gdzie to sie zglasza? 06.11.10, 21:38
            Oj zdziwiłabyś się. 180 dni chorujesz bo lekarz wysyla cię na rózne badania,pózniej skierowanie do różnych lekarzy,wszystkie specjalizacje nawet psychiatra.Pózniej dajmy na to mija 180dzień masz L4 do piątku,od poniedziałku zaczynasz chorować od nowa.Masz przerwe w chorobiemasz ,więc 180 dni liczy się od nowa.
            Przerabiała to moja znajoma,miała mobing w pracy i zamiast pozwać firme tą metodą poszła.Ona miała znajomą lekarke to fakt. Mi naprzyklad jak poszlam do lekarza rehabilitant powiedział prosto z mostu bez badań bez niczego ile chce L4.Grzecznie podziękowałam bo wole coś co mi pomoże niż myślenie czy mnie łapną bo i tak bym w domu nie siedziała.
            Ale znam z życia coś jeszcze w zupelności odwrotnego.Przyjaciółka trojka malych dzieci,mąż alkoholik,pracowała w cukierni na nocną zmiane.Na kwitku miała na ręke 1200 zl a w rzeczywistości dostawala 950-1000.Tyle razy mówiłam ,że to dla niej nie korzystne,żeby się nie dała.Idzie za tym większy podatek większe dochody na papierku,brak możliwości pomocy z opieki.Nie miala wyjścia brak pracy,potrzebne pieniądze więc podpisywala 2 listy przez 2 lata.Teraz rzuciła i przeniosła się do innej cukierni też na noc ale ma 1300 na ręke.Acha wspomne jeszcze jedno ten wlaściciel wlaśnie zatrudnia tylko kobiety które mają takie sytuacje rodzinne lub podobne,a one z bezsilności pracują u niego isą mu nawet wdzięczne za prace.Różnie się w życiu uklada.