Dodaj do ulubionych

Papryka, ogórki i pieczarki konserwowe :P

04.12.10, 15:59
Nazbierało mi się troche słoików papryki, ogórków i pieczarków konserwowych. Niestety nie mam pojecia jakie smaczne i proste dania można z tego zrobić. Wiem, że można postawić na stół, ale ja mam tego po 5-8 słoików, więc tego sporo.
Może ktoś ma jakiś pomysł na zrobienie dobrego dania, gdzie można to "włączyć" i wykorzystaćsmile
--
Uwielbiam Linuxa. Mój faworyt: Debian Lenny 5.0 Stable smile
Obserwuj wątek
    • pulcino3 Re: Papryka, ogórki i pieczarki konserwowe :P 04.12.10, 17:18
      Polecam bogracz
      ja robię tak:
      mięso gulaszowe pokrojone w kostkę , obojętnie wieprzowe/wołowe podsmażam z cebulą jak już będzie konkretny kolor brązowy zalewam wodą ( dużą ilością wody - u mnie największy garnek garnek 5-litrowy)
      do tego dodaję pokrojową w kostkę konserwową paprykę , ogórki, można też pieczarki pokroić, czosnek, przyprawy i to gotuję a na koniec dodaję przecier pomidorowy. A na koniec wrzucam malutkie "kopytka" ( ciasto jak na tradycyjne kluski śląskie, czyli ugotowane ziemniaki plus mąka ziemniaczana, rozwałkowuję porcję w długi cieki pasek i kroję w małe "kopytka" smile te kopytka zagęszczają i świetnie smakują z bograczem. Jeśli ktoś chce mieć jednak konsystencję bardzo gęstą może mimo wszystko zagęścić mąką i wodą ( ja czasem tak robię).
      Gorąco polecam, bo danie jest przepyszne.
      --
      It's Ok, I got lost on the way
      but I'm a supergirl, and supergirls don't cry.
      It's alright, I got home late tast night,
      but I'm a supergirl, and supergirls just fly.
      • b-b1 Re: Papryka, ogórki i pieczarki konserwowe :P 04.12.10, 19:29
        pulcino3 napisała:

        > Polecam bogracz
        > ja robię tak:
        > mięso gulaszowe pokrojone w kostkę , obojętnie wieprzowe/wołowe podsmażam z ce
        > bulą jak już będzie konkretny kolor brązowy zalewam wodą ( dużą ilością wody -
        > u mnie największy garnek garnek 5-litrowy)
        > do tego dodaję pokrojową w kostkę konserwową paprykę , ogórki, można też piecza
        > rki pokroić, czosnek, przyprawy i to gotuję a na koniec dodaję przecier pomidor
        > owy. A na koniec wrzucam malutkie "kopytka" ( ciasto jak na tradycyjne kluski ś
        > ląskie, czyli ugotowane ziemniaki plus mąka ziemniaczana, rozwałkowuję porcję
        > w długi cieki pasek i kroję w małe "kopytka" smile te kopytka zagęszczają i świetn
        > ie smakują z bograczem. Jeśli ktoś chce mieć jednak konsystencję bardzo gęstą m
        > oże mimo wszystko zagęścić mąką i wodą ( ja czasem tak robię).
        > Gorąco polecam, bo danie jest przepyszne.

        ..a kopytka dodajesz na talerz do każdej porcji wcześniej ugotowane, czy można je w bograczu ugotować i miec je w "zupie" cały czas?
    • agpagp Re: Papryka, ogórki i pieczarki konserwowe :P 04.12.10, 17:27
      Paprykę w paski, pieczarki w kostkę , mała puszka czerwonej fasoli i kukurydzy do tego, makaron muszelki ewentualnie mozzarella pokrojona w kostkę (2,70 w Lidlu) zaciągnąć majonezem +sól i pieprz = smacznego smile U mnie wychodzi micha i jemy z 2 dni smile
      --
      Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka