27.02.11, 19:58
Byłam wczoraj w Auchanie (praktycznie tam i w Tesco robimy zakupy) i zatkało mnie przy kasie. Za pare rzeczy zapłaciłam 250 zł, a jak przyszło co do czego to w lodówce nadal pustkasad
Dziś będąc na spacerze z mężem i córką weszliśmy do Biedronki zobaczyć co i jak i za ile (do tej pory wchodziłam szybko, brałam chusteczki "Dada", wkładki higieniczne,pączki i to wszystko).Powiem Wam że mnie zatkało. Pozytywnie zatkało! Asortyment bardzo się powiększył, ceny ok (np, ketchup który robi Develay, ale pod nazwą chyba Madero 2,45 zł, a Pudliszki 3,45) i są markowe produkty jak i te pod innymi nazwami. Więc od dziś przerzucam się na Biedronkę bo sądzę, że za te 250 zł wydane w Auchanie kupiłabym więcej w Biedronie.Może to co piszę nie jest super odkrywcze ale dla mnie przy obecnych dochodach to dużo.
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Biedronka 27.02.11, 20:11
      Wg tego porównania ( www.dlahandlu.pl/koszyk/ ), w Warszawie, Auchan jest najtańszy (już chyba od długiego czasu), Biedronka jest teraz na czwartym miejscu.

Oczywiście "własny koszyk" zakupów może okazać się tańszy w Biedronce, ale nie byłbym taki pewien tego, że w Biedronce jest taniej niż w Auchan po subiektywnym spojrzeniu na kilka towarów, których cena akurat rzuciła się w oczy. smile

A marki własne w każdym sklepie (w którym są) są tańsze niż sprzedawane pod marką znanego producenta, zapewne i w Auchan są ketchupy znanych producentów po niższych cenach sprzedawane pod marką własną producenta.
      • zosia711 Re: Biedronka 27.02.11, 20:14
        a najgorsze jest to,ze wszędzie drożeje... sad
        • ella_nl Re: Biedronka 27.02.11, 20:32
          dokładnie tak jak piszesz, drożeje bardzo. Dlatego muszę zacisnąć pasa i bardziej porównywać cenysad
    • astrum-on-line Re: Biedronka 27.02.11, 20:30
      Nie pojmuję. Jak za 250 zł robię zakupy w Auchanie/realu to targam z samochodu 3 - 4 wyładowane torby w Ikea (te niebieskie) i mam jedzenia na hoho. Mam wtedy nakupione na zapas mąki, oleje, cukier, różne dodatki, wody lecznicze, mięsko do zamrożenia i trochę wędlin, sera do zjedzenia na kilka dni i przez dwa tygodnie dokupuję najwyżej jakieś owoce i wędliny.

W Biedronce nie wydałam nigdy więcej niż 60 zł.

Dzisiaj byłam w realu, przede mną dwie osoby płaciły po 700 zł, ja zapłaciłam 150. Nie głodujemy, nie kupuję pangi tylko dorsza, jem warzywa i owoce (nawet uważam że za dużo na nie wydaję w tym momencie). Używam masła 82%, oliwy z oliwek, wcale nie najtańszej, jemy mało drobiu, częściej wołowinę. Nawet gdybym kupowała wszystko, co uważam za najbardziej luksusowe z tych rzeczy które kupuję to i tak bym nie wydała 700 zł. Naprawdę tego nie rozumiem......
      • ella_nl Re: Biedronka 27.02.11, 20:35
        Ale ja mam jeszcze małe dziecko więc doliczam mleko, itp. Dziś w Biedronie zauważyłam że mogę kupić taniej i tego będę się trzymać
      • ofelia1982 Re: Biedronka 27.02.11, 21:47
        To astrum zdradź nam swój sekret skoro nie oszczędzasz na niczym (wołowina? dobra oliwa z oliwek? masło 82%?) i wydajesz na ogromne zakupy tylko 150zł...Ja naprawdę kupuję z kartką od jakiegoś już czasu, szukam zamienników i niestety smutno stwierdzam, że ciężko jest przy rosnących tak szybko cenach..Tak jak pisałam - idę do sklepu poza "tygodniowymi" zakupami - by kupić pieczywo, warzywa i owoce, jakiś mały nabiał (typu 2 jogurty) i mięso i zostawiam za kilka produktów 40zł..
        • astrum-on-line Re: Biedronka 27.02.11, 22:05
          No właśnie nie wiem.
          Uważam, że dużo kasy wydaję na jedzenie i w sklepach sporo zostawiam. Ale 200 zł to dla mnie są bardzo duże zakupy i mam wtedy spory zapas jedzenia.
          • ofelia1982 Re: Biedronka 27.02.11, 22:11
            No to spisz gdzie i co i za ile kupujesz i może się czegoś nauczymysmile
            • astrum-on-line Re: Biedronka 27.02.11, 22:23
              Nie spisuję, nie chcę mi sięsad Wiem, ze powinnam, ale nie prowadzę, mam nadzieję, że zbiorę się w sobie od marca.

Ale myślę sobie, że jakaś różnica może być w tym, że nie kupuję prawie wcale słodyczy i alkoholu.
              • ofelia1982 Re: Biedronka 27.02.11, 22:51
                ja też nie, a i tak wydaję więcej niż 150zł za mega zakupy
                • lee-aa Re: Biedronka 02.03.11, 22:02
                  Jakiś czas temu podpytywałam o zakupy online w Piotrze i Pawle, z komentarzy wywnioskowałam, że będzie kosmicznie drogo. Kilkakrotnie zrobiłam zakupy - na jedzenie na tydzień dla dwóch osób wydaję ok 150 złotych. Dokupujemy tylko pieczywo. Jemy naprawdę zróżnicowane posiłki - w tym tygodniu na liście zakupów znalazły się między innymi pstrągi, filet z udźca indyka, wołowina, słodkie ziemniaki, makaron gryczany, rukola, szpinak, mrożonka dyniowa, pesto (choć częściej robię sama), bakłażan, cukinia, pomelo, winogrona. Jadamy tylko jajka od kur z wolnego wybiegu, maslo 82%, nie kupujemy słodyczy (wyjątek ciasteczka owsiane i gorzka czekolada), mleko tylko bezlaktozowe. Nie planuję jadłospisu z aptekarską dokładnością.Kupuję ok 30-40 dkg sera żółtego i tyle samo wędliny tygodniowo. Nie głodujemy -dzisiejszy jadlospis:
                  Sniadanie
                  po 2 jajka na miękko, chleb żytni, pomidorki koktajlowe
                  do pracy:po kanapce, jogurt, sałatka (domowa makaron,cukinia, suszone pomidory, oliwa z oliwek), pomelo,
                  obiad : sznycle ze szpinakiem i ziemniakami
                  Kolacji praktycznie nie jemy, jeśli już to coś z lodówki, ewentualnie jakaś kanapka, kakao, budyń/kisiel
                  Jutro tłusty czwartek, więc siłą rzeczy część posiłków zastąpią pączki
                  Śniadanie: twarożek
                  do pracy jogurt + winogrona
                  obiad kuskus z warzywami
                  Da się.
          • goodnightmoon Re: Biedronka 27.02.11, 22:21
            astrum-on-line napisała:

> No właśnie nie wiem.
            > Uważam, że dużo kasy wydaję na jedzenie i w sklepach sporo zostawiam. Ale 200 zł to dla mnie są bardzo duże zakupy i mam wtedy spory zapas jedzenia.

To proszę zadać sobie troche trudu, zeskanować paragonik (lub ewentualnie spisać zakupione pozycje) i ujawnić nam tę magiczną listę wink
            • myszmusia Re: Biedronka 28.02.11, 10:37
              ja tez poprasze - bo ja alkoholu nie kupuje, ze słodyczy JEDNA gorzka czekolada i wydaje na tygodniowe zakupy (fakt ,ze praktycznie bez dokupowanie w miedzyczasie) sporo wiecej niz 200 zł.
              jakos sory - ale nie wierze, ze z wołowina, oliwa itp.. jest DUZY zapas za 200 zł WSZYSTKIEGO co potrzebne chociazby na tydzien
              • astrum-on-line Re: Biedronka 28.02.11, 11:28
                Zakupy z zeszłego tygodnia:
                poniedziałek - nic
                wtorek - nic
                środa - ziemniaki, jabłka, cebula, frankfuterki, boczek - razem około 15 zł
                czwartek - nic
                piątek - mleko - 9 litrów, masło, jabłka, banany, ser biały, sałata, rzodkiewka, parówki cielęce, drożdże, jajka, papryka, cytryna, pręga wołowa - około 50 zł
                sobota - ser żółty, feta, margaryna, ryba wędzona - około 15 zł
                niedziela - mleko - 8 litrów, filet śledziowy, ogórek, jogurt, groch, herbata, kluski na parze, kiełbasa śląska, pomidor, karkówka wołowa, ketchup - około 90 zł, reszta rachunku to kosmetyki do ciała

Co jemy?
                Staramy się śniadania jeść na ciepło - musli z mlekiem, jajecznica na pomidorach/drożdżach z cebulą/kiełbasie/boczku, grzanki z wędliną, rybą, ogórkiem, papryką, serem, albo jakieś kiełbaski na ciepło.
                Obiady:
                Poniedziałek - jarzyny na parze
                Wtorek - zupa ogórkowa, na wywarze z mięsa z warzywami i ryżem
                Środa - to samo
                Czwartek - zupa pomidorowa, wywar ten sam tylko przerobiony na pomidorową z makaronem, dodatkowo pierogi z wątróbką
                Piątek - pierogi z wątróbką
                Sobota - kluski śląskie i bitki wołowe
                Niedziela - kluski na parze z gulaszem wołowym (dziwne zestawienie, ale mieliśmy ochotę spróbować klusek na parze nie na słodko, więc eksperymentowaliśmy, całkiem ciekawie wyszło)
                Na kolację jemy sałatki z serem feta, sałatki, twarożek z ser białego z chlebem, ryby, owoce.
                • myszmusia Re: Biedronka 28.02.11, 11:49
                  na ile to jest osób - tak z ciekawosci?
                  u mnie takie obiady by nie przeszływink ale tego juz nie ma sensu wałkowac.
                  Jakie jarzyny na parze? w zakupach masz tylko ziemniakiwink
                  pieczywo robisz w domu? czy w ogóle nie jecie?

zeby z tych środowych zakupów wyszło 15 zł to chyba po 10 - 15 dag boczku i frankfurterek?wink

ale ok, nie ma co tego drazycsmile - moje tygodniowe zakupy wygladaja inaczej - zreszta ja je robie faktycznie raz w tygodniu wszystko, nawet pieczywa własnie nie dokupuje bo pieke sama
                  • astrum-on-line Re: Biedronka 28.02.11, 12:12
                    myszmusia napisała:

> na ile to jest osób - tak z ciekawosci?

Dwie dorosłe

> Jakie jarzyny na parze? w zakupach masz tylko ziemniakiwink

Jarzyny kupiłam jesienią i pomroziłam. Takie woreczki z posiekaną włoszczyzną. Do zupy, warzyw z mięsem, mogę też być same. Zapasy się wyczerpują, dokupuję już mrożoną fasolkę szparagową i kalafiory. Kiedyś tam kupiłam, mam jeszcze trzy worki fasolki i pół worka kalafiora. Kupuję też co jakiś czas marchewkę.

> pieczywo robisz w domu? czy w ogóle nie jecie?

Pieczywo robię sama.

> zeby z tych środowych zakupów wyszło 15 zł to chyba po 10 - 15 dag boczku i fra
                    > nkfurterek?wink

No tak, na jedno śniadanie frankfurterki ( 6 sztuk, po 3 na osobę) , na drugie jajecznica na boczku.
                    • myszmusia Re: Biedronka 28.02.11, 12:35
                      to wszystko rozumiemsmile pieczywo, warzywa itp.. masz w domu - to faktycznie tak wychodzic moze, no i tylko dwie dorosłe osobysmile
          • zuzanna56 Re: Biedronka 28.02.11, 12:16
            astrum-on-line napisała:

200 zł to dla mnie są bardzo duże zakupy i mam wtedy spory zapas jedzenia.

U mnie niestety niesad Czasami zrobię zakupy za 150 zł i po 2- 3 dniach jest pusto w lodówce, ale u mnie są 4 osoby, w tym jeden żarłoczny, choć chudy, nastolatek.
      • spicy_orange Re: Biedronka 05.03.11, 23:51
        zdradź sekret jakiej marki masło ma 82%? wszędzie widzę max osiemdziesiątki smile
        • konwalia-82 Re: Biedronka 06.03.11, 09:19
          lidlowe ma 82%
          chyba jana też
        • przeciwcialo Re: Biedronka 06.03.11, 09:37
          Ja kupuje Masło wyborowe z Łukowa 82% tłuszczu mlecznego. Mam pewnośc że nie ma w masle oleju palmowego któy jest dodawany do innych maseł 82% bez zaznaczenia że to tylko tłuszcz mleczny.
        • annie_83 Re: Biedronka 06.03.11, 11:47
          spicy_orange napisała:

> zdradź sekret jakiej marki masło ma 82%? wszędzie widzę max osiemdziesiątki smile

Np. Osełka Sobik
    • gku25 Re: Biedronka 27.02.11, 21:41
      Gdzie ty żyłaś przez tyle lat??
    • ofelia1982 Re: Biedronka 27.02.11, 21:42
      Ja też przerzuciłam się na Panią Biedronkęsmile I jestem w nieustannym szoku jak dokupuję takie codzienne produkty typu pieczywo, warzywa i owoce w przyosiedlowym sklepiku i zostawiam jednorazowo 30-40zł..Niestety żywność drożeje strasznie. Niestety wszędzie, w Biedronce też, ale na pewno jest taniej niż w takim Auchan czy Tesco. Ważne tylko, żeby znaleźć "swoje" produkty, bo na pewno nie wszystko jest godne uwagi, ale wiele rzeczy jest świetnych (zresztą było dużo wątków o Biedronce).
      • ella_nl Re: Biedronka 27.02.11, 22:37
        Ja też alkoholu nie kupuję, a zawsze w Auchanie dużo wydawałam. Miałam dziś czas i po prostu dokładnie "przestudiowałam" produkty w Biedronie.
        • kitkat22 Re: Biedronka 27.02.11, 23:17
          to sprawdź jeszcze objętośc i wagę produktów i wtedy porównaj ceny,Niestety Biedronka ostatnio bardzo niemiło mnie zaskoczyła mniejszymi pojemnościami towarów
          • ella_nl Re: Biedronka-kitkat22 28.02.11, 12:33
            Dzięki, o tym nie pomyślałamsmile
          • anetapzn Re: Biedronka 28.02.11, 12:39
            kitkat22 napisała:

> to sprawdź jeszcze objętośc i wagę produktów i wtedy porównaj ceny,Niestety Bie
            > dronka ostatnio bardzo niemiło mnie zaskoczyła mniejszymi pojemnościami towarów
            Mnie też- wspominam nawet o tym w innym wątku na forum.
    • black_halo Re: Biedronka 27.02.11, 23:20
      Przyznam, ze jak bylam tydzien w Polsce to wydalam 200 euro czyli jakies 800 zlotych na nic. U siebie tyle nie wydaje a moj najwiekszy zakup to byly buty za 130 zlotych i wizyta i dentysty - dwa zeby za 140 zlotych. Czyli wlasciwie 500 zlotych poszlo i nawet nie wie gdzie i kiedy. Podjechalam do Auchan wlasnie zrobic rodzicom zakupy, wydawalam jakies 150 zlotych i bulam w szoku jak to jest malo rzeczy. U siebie wydajac blisko 40 euro mam wlasciwie na tydzien jedzenia, bez alkoholu i pieczywa.
    • 098qwerty Re: Biedronka 28.02.11, 07:06
      Ja też polubiłam zakupy w Biedronce smile Zaraziłam też swoją mamę jak pokazałam jej, że przyprawa która w Biedronce kosztuje 1,50 (produkowana przez Knorr dla Biedronki) w innym sklepie jest 100% droższa (tylko dlatego, że na opakowaniu wielkimi literami widnieje napis Knorr big_grin ). Robię też zakupy w Kauflandzie i czasami w Tesco, ale Biedronkę po prostu lubię big_grin
    • kasztanka30 Re: Biedronka 28.02.11, 09:29
      Moi drodzy i ja robie zakupy w Biedronce i wydaje mi sie , ze zaopatrzenie jak i ceny sa przystepne.
      Czesc z Was dziwi sie jak to jest mozliwe , ze niektórzy robia zakupy za 200-300 zł a nawet 700 zł , przecierz to tyle jedzenia? Dla jednej osoby -zgadzam sie . Ale moja rodzina liczy sobie 3 facetów w tym 2 nastolatków( szarancza) mąz+ ja ( stale na diecie- udawanejwink i córcia pół roku.
      Zatem zakupy u nas za 200 zl to skromnie starcza na tyg a i tak mąz w miedzyczasie robi jeszcze jakies zakupy po pracy.
      • black_halo Re: Biedronka 28.02.11, 09:33
        Wiem, sasiadka wspominala, ze jak jej syn wszedl w wiek nastoletni to nagle jej wzrosly wydatki na jedzenie ale i na ubrania. Co pol godziny byl glodny rol tak, ze spodnie kupione miesiac wczesniej na zapas czyli ciut dluzsze robly sie za krotkie. W trzy lata z dosc drobnego chlopaca zrobil sie facet i wzroscie 190, dzisiaj ma 20 lat i 205 cm tongue_out
        • ofelia1982 Re: Biedronka 28.02.11, 10:04
          heh to może zrobi kariere w koszykówcesmile
    • jagoda_pl Re: Biedronka 28.02.11, 12:19
      Niestety, nie potrafię zrobić zakupów na tydzień w Biedroncesad

Wcześniej mieszkałam koło Elei i Auchan (czyli jedno i to samowink) i tam mogłam spokojnie za jakieś 120 zł super zakupy zrobić. Teraz mam w okolicy Biedronkę i regularnie robię tam uzupełnienia w ciągu tygodnia (bo zabrakło czegoś, bo potrzeba świeżego), ale próba kupienia tam żywności na tydzień mnie dobiła - wydaliśmy 80 zł na jakieś dodatki, musiałam później w tygodniu więcej dokupić. Nie wiem, no nie wiem, ale ja tam połowy potrzebnych mi rzeczy nie znajdujęsad
      • ella_nl Re: Biedronka 28.02.11, 12:39
        Ja też pewnie nie będę tam wszystkiego kupować, ponieważ wędlinę kupuję w zaprzyjaźnionym sklepiku a pieluchy kupuję w Lidlu bo dla dziecka najlepsze.Ale i tak to będzie mój cotygodniowy sklep. A tak z innej beczki - chciałam kupić cukier(zawsze kupuję 10 kg cukru, żeby mieć zapas) i jak zobaczyłam cenę to mnie zatkało. A podobno jeszcze ma zdrożeć!
    • belle_amie Lidl - paragon 28.02.11, 12:48
      to tak przykładowo podaję:

frytki mrożone 1kg 3,99
      bukiet warzyw 2 x 1,99
      pomidory do pizzy w puszcze 4 x 1,85
      bagietka sort. (mrożona zapiekanka) 2 x 1,19
      rosół warzywny 12szt 2 x 1,79
      groszek z marchewką w słoiku 2 x 2,49
      chleb tostowy (pszenny i pełnoziarnisty) 2 x 2,19
      ryż 1kg 2,65
      ryż w torebkach 400g 1,38
      przyprawa do kurczaka ( bez wzmacniaczy ) 1 x 0,39
      przyprawa curry 1 x 0,55
      pieprz czarny mielony 100g 1 x 1,89
      majeranek 1 x 0,39
      rolada ustrzycka (ser wędzony) 1 x 4,99
      śmietana 16% mały kubek 3 x 1,19
      naturalna woda źródlana niegazowana 1,5l 6 x 0,59
      ketchup 560g 1 x 2,99
      kukurydza w puszce 2 x 1,89
      mleko 1,5% 12 x 1,85
      serek topiony 2 x 0,89
      makaron świderki 2 x 1,26
      makaron spaghetti 1 x 1,26

razem : 84,57zł

oczywiście kupuje też warzywa jak potrzebuję czy jogurty jak mamy ochotę ale chciałam pokazać co za ile można kupić, ja jeżdżę na takie zakupy raz na 2 tygodnie ale np mleko czy makarony jak nakupię to starczają na dłużej..
      mięso i sery kupuję w pobliskim sklepie na świeżo, mają dobre ceny i dobre wyroby przede wszystkim dlatego brak ich w powyższej liście.

Mam nadzieję, że się komuś przydasmile
      • ella_nl Re: Lidl - paragon 28.02.11, 13:08
        U mnie problemem było też to, że zawsze robiliśmy zakupy w Auchanie, byliśmy przyzwyczajeni, że możemy wydawać dużo kasy, że nie musimy oszczędzać, a tu nagle trzeba zacisnąć pasa bo po urodzeniu dziecka nie mogłam wrócić do pracy. Problemem stało się samo oszczędzanie.
        • belle_amie Re: Lidl - paragon 28.02.11, 13:26
          my też mieliśmy ten problem, wydawało się, że nie ma gdzie zaoszczędzić a na nasze bliźniaki trochę szło..od września zapisuje wydatki, zakupy w większości robimy w Lidlu i jesteśmy w stanie w końcu odkładać niezłe sumki
          radzę zrobić tabelkę w exelu to zaraz zobaczysz jakie wydatki można uciąć, będziesz mieć większą kontrolę
          a co do produktów to te z Lidla mamy wypróbowane i są naprawdę dobre, a ja zwracam uwagę na składy i staram się nie kupować byle czegosmile
          • ella_nl Re: Lidl - paragon 28.02.11, 13:53
            Ja też próbowałam zapisywać wydatki, zbierałam paragony i je zapisywałam, ale zawsze jakiś zgubiłam, zapomniałam wziąć, itp. Pomyślę nad tym Excelem. Podpowiedz mi proszę czy każdy wydatek rozpisujesz (tzn, pomidor, długopis, woda, itp)? Ja dzięki temu forum czasem coś odłożę ale zdarza się tak że w jednym miesiącu musieliśmy kupić dziecku trampolinę, zapłacić za zajęcia na basenie i kupić córce drogie buty (na rehabilitacji nie mogę oszczędzać) więc oszczędności szlag trafia.
            • belle_amie Re: Lidl - paragon 28.02.11, 13:54
              podaj maila to ci wyślę mojego exela i zobaczyszsmile
              • taba18 Belle... - prośba 28.02.11, 13:59
                Czy mogę prosić o taką tabelkę na gazetowego? Właśnie przymierzam się do zapisywania wydatków od marcasmile
              • ella_nl Re: Lidl - paragon 28.02.11, 14:01
                ella_nl@wp.pl
                Dziękuję za pomocsmile
                • belle_amie Re: Lidl - paragon 28.02.11, 14:46
                  poszłosmile
                  • ella_nl Re: Lidl - paragon 28.02.11, 15:09
                    Napisałam na Gazetowegosmile
              • kitkat22 Re: Lidl - paragon 02.03.11, 13:00
                TEŻ PROSZĘ O TABELKĘ NA GAZETOWEGO MAILA
              • zawsze_donau Re: Lidl - paragon 03.03.11, 09:18
                czy mogłabym prosic o excela na agata.bryn@gmail.com
                dziękuję.
            • anetapzn Re: Lidl - paragon 28.02.11, 14:02
              ella_nl napisała:

> Ja też próbowałam zapisywać wydatki, zbierałam paragony i je zapisywałam, ale z
              > awsze jakiś zgubiłam, zapomniałam wziąć, itp.
              Ja też czasami o jakimś paragonie nie pamietam, ale chociaz tak mniej wiecej będziesz sie orientować na co kasa idzie, gdzie przyciąć wydatki itd. Po 1-2 miesiącach dokładnego zapisywania mozna bardzo, ale to abrdzo sie zdziwić ile pieniedzy idzie na zbedne w sumie rzeczy- jakieś pierdoły, niezdrowe zapychacze itd.
      • fraaumiaau Re: Lidl - paragon 28.02.11, 13:10
        Ja tam wolę LIDL niż biedronkę, bo jedzenie trochę jakościowo lepsze no i wydaje mi się, że w biedronce wielkość produktu (gram znaczy się) jest mniejsza.
        • anetapzn Re: Lidl - paragon 28.02.11, 13:15
          fraaumiaau napisała:

> Ja tam wolę LIDL niż biedronkę, bo jedzenie trochę jakościowo lepsze no i wyda
          > je mi się, że w biedronce wielkość produktu (gram znaczy się) jest mniejsza.
          Ja też zdecydowanie wolę Lidlasmile
          • lejdi111 Re: Lidl - paragon 02.03.11, 09:32
            ja okupuję lidla

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
    • fruzia01 Re: Biedronka 28.02.11, 13:57
      poniżej przekleję post reni_78, która kiedyś w temacie biedronki wyjaśniała jak odczytywać producenta danego produktu marki własnej:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kod kreskowy to zazwyczaj 13 cyfr
      3 pierwsze to kraj - czyli jeśli zaczyna się od 590 to wiesz, że kupujesz polski towar
      /np winiary połączyło się z nestle, na jednych produktach wianiary masz 590, na innych 761/
      4 następne to producent - np. 1887 to fabryka leków ziaja
      5 kolejnych to nazwa produktu - czyli ten sam krem do twarzy, ale w innym opakowaniu np. oryginalne producenta, wyprodukowano dla biedronka, wyprodukowano dla sieci x... będzie miał inny numer
      ostatnia cyfra to cyfra kontrolna

dość często wywala się 5cyfr produktu i ustanawia 8cyfrowe kody paskowe

aby kody porównać i ustalić producenta, musisz pobawić się w ich spisywanie z pełnowymiarowych produktów i potem porównywać z anonimowymi markami własnymi
      np. w biedronce chusteczki nawilżane dada to cleanic dzidziuś, płyn do mycia naczyń tymek to ludwik, napoje pluum to hortex, piwo to vanpur /oryginały wysiorbało z rynku dawno temu, a były nieporównywalnie lepsze/

zabawę trzeba co jakiś czas powtarzać, bo biedronka co jakiś czas zmienia dostawców - tymek zmienił producenta ponad rok temu, towarzyszyła temu też zmiana opakowania

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

może nawet warto tą informację umieścić gdzieś w linkach na początku forum? wydaje mi się cenna dla oszczędzających
      • alfa36 fruzia 28.02.11, 14:49
        A nie wystarczy patrzec na "wyprodukowno przez... dla Biedronki"? Pytam, bo jak zawsze tak patrzę.
        • fruzia01 Re: fruzia 28.02.11, 15:09
          jak jest napisane jak chłop krowie na rowie to świetnie; ale czasem nazwa producenta niewiele mówi, wtedy przez analogię kodów kreskowych można patrzeć
      • astrum-on-line Re: Biedronka 28.02.11, 15:24
        fruzia01 napisała:

> 3 pierwsze to kraj - czyli jeśli zaczyna się od 590 to wiesz, że kupujesz polsk
        > i towar

Niestety nie do końca tak jest.
        Przed Świętami kupowałam ozdoby choinkowe i szukałam czegoś z naczyń. Zauważyłam całkiem sporo produktów z kodem zaczynającym się od 590 i pięknym napisem Made in China albo Made in PRC (People's Republic of China).
        Nie wiem dlaczego tak jest, i nie podoba mi się tosad

A co do zakupów w Biedronce to coraz częściej jest tylko informacja, że "wyprodukowano dla Jeromino Martins", bez nazwy producenta.
        • pulcino3 Re: Biedronka 01.03.11, 21:20
          Dokładnie, albo wyprodukowano w EU
    • kruszynka2011 Re: Biedronka 01.03.11, 21:04
      Witam, czy ja tez mogłabym prosić o tabelkę w exelu do oszczędzania? Będę wdzięczna. Dziękuję
      dorota@sliwa.ws
      • ggmadzik Re: Biedronka 02.03.11, 10:35
        Witam, ja też poproszę taką tabelkę, jeśli można oczywiście smile

ggmadzik@gazeta.pl

dzięki smile
        i pozdrawiam.

Magda smile
      • anielkac Re: Biedronka 14.03.11, 14:54
        Czy mogę prosic o tabelke na maila?
        Dzięki
    • pawelkata Re: Biedronka 02.03.11, 10:40
      Biedrona to świetny sklep, choć ceny tam ostatnio nieco podskoczyły. Z moich ulubionych polecam jeszcze Lidla, bo faktycznie jest tani i - moje niedawne odkrycie - Kaufland.
      • kitkat22 Re: Biedronka 02.03.11, 12:01
        Podskoczyły I PRODUKTY ZMNIEJSZYŁY OBJĘTOŚĆ , kiedyś za 50 zł. miałam górę zkupów teraz 100 zł ledwo starcza. Mój wczorajszy paragon:
        torba T-shirt - 2x 0.07 zł
        Płyn Agent Max -1x 3,99 zł
        Płyn Fist - 1x 5,99 zł
        Napój Vivat - 1 x 0,89 zł
        ocet - 1 x 1,19 zł
        Kubuś Play - 1 x 1,89
        Filety Sledź wiejs. - 1x 7,99 zł
        Serek Danio - 4 x 1,59 zł
        Danio - 1x 4,85 zł.
        czosnek - 1 x 2,75 zł
        Delma - 1 x 3,45 zł
        Baterie Paluszki - 1 opk,(4 szt ) 1 x 5,95 zł
        Płatki Cornflakes - 1 x 3,09 zł
        Wafelki 1 x 9,99 zł
        Paluszki tuba - 1 x 2,99 zł
        Krewetka 500g - 1 x 9,99 zł
        Napój Quick Cacao - 1 x 4,49 zł
        Woda Zywiec 12 x 1,39
        SUMA: 92,67 PLN
        • olivkah Re: Biedronka 02.03.11, 12:33
          > Napój Vivat - 1 x 0,89 zł
          > Kubuś Play - 1 x 1,89
          > Serek Danio - 4 x 1,59 zł
          > Danio - 1x 4,85 zł.
          > Delma - 1 x 3,45 zł
          > Płatki Cornflakes - 1 x 3,09 zł
          > Wafelki 1 x 9,99 zł
          > Paluszki tuba - 1 x 2,99 zł
          > Napój Quick Cacao - 1 x 4,49 zł

Wow, to ja bym zaoszczędziła ok. 30 zł na jednych zakupach wink Tak naprawdę kupiłabym za te pieniądze inne rzeczy, które uważam że dużo bardziej warto kupić, np. płatki owsiane zamiast kukurydzianych, oliwę zamiast margaryny itp.
          • kitkat22 Re: Biedronka 02.03.11, 12:48
            A na czym i po co skoro moje dziecko np. nie chce jeść płatków owsianych (mam je w domu), i oliwę też smile
            • olivkah Re: Biedronka 02.03.11, 13:02
              Po co? Żeby jeść lepiej i zdrowiej za mniej więcej te same pieniądze

Pewnie też bym nie chciała owsianych jakbym była dzieckiem smile
              • kitkat22 Re: Biedronka 02.03.11, 14:57
                Jak sama widzisz używamy różnych produktów, a dokupuję te , które mi się skończyły w danym momencie, więc można dojść do pochopnych wniosków na podstawie jednego paragonu, że nie jemy :ani warzyw, ani owoców, ani mięsasmile
    • anulajc Tabelka wydatków 02.03.11, 12:40
      Czy ja też mogę prosić o tabelę? Na gazetowego
      • grosikowa Re: Tabelka wydatków 02.03.11, 19:44
        także poproszę o tabelkę na maila gazetowego. z góry dziękuję.
        • monaliska1985 Re: Tabelka wydatków 02.03.11, 22:09
          jezeli mozna to i ja bym poprosila o taka tabelke.
          monaliska1985@gazeta.pl
          • asiek195 Re: Tabelka wydatków 04.03.11, 22:59
            I ja poproszę o tą tabelę. DZiekuję wink)
    • muszka_tse_tse Tabelka - mogę poprosić na maila? 05.03.11, 14:16

• janiulek Re: Tabelka - mogę poprosić na maila? 06.03.11, 21:20
        ja tez poprosze na maila big_grin
        janiulek@gazeta.p
    • naomi19 Re: Biedronka 07.03.11, 00:40
      W biedronce wkurzają mnie wysokie ceny (przynajmniej w stosunku do auchan, który rzeczywiście jest tani, a nie tylko na taki się kreuje)
      poza tym w auchan mam wybór, nie mam 2 rodz śmietan tylko ze 30
      mogę kupic zielona paste curry
      i wiele innych, których nie kupie w bierdonie
      do biedronki mam b blisko wiec zasem tam jestem z musu
      jedzac tylko tam jadlabym non stop to samo bo wybor b maly
    • ogromna_carla Re: Biedronka 10.03.11, 16:23
      ella_nl napisała:

> Może to co piszę nie
      > jest super odkrywcze ale dla mnie przy obecnych dochodach to dużo.

Gdyby nie to forum to do tej pory "nie odkryłabym" biedronki.
      Więc to co piszesz jest dla mnie również ciekawe. Dosyć dokładnie prześledziłam wątek, w którym polecane są biedronkowe produkty i już kilka dla siebie znalazłam. Na razie największym hitem okazało się ciasto francuskie.
    • anetapzn Gouda pradawna 10.03.11, 16:43
      Gouda pradawna to jedyny żółty ser z Biedronki, który nam smakuje. Polecam. Do piwa jest jeszcze dobry ten ala Old Amsterdam.
    • olivkah Re: Biedronka 10.03.11, 19:47
      Kupiłam sobie dziś w Biedronce zestaw hantli. Dużo taniej niż inne zestawy, których ceny sprawdzałam w internecie, więc byłam bardzo zadowolona. Dopóki ich nie zważyłam - te które miały ważyć po 5 kg, w rzeczywistości ważą po 4,5 kg. Dobrze że chociaż w miarę równe są.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka