Dodaj do ulubionych

Kiedy najtansze warzywa, owoce

22.05.11, 15:09
Mam pytanie do doświadczonych gospodyńsmile Chodzę do warzywniaka i kupuję owoce i warzywa wg zasady co mi oczy zachcą ale niestety jest to dość kosztowne. Czy moglibyscie mi podać jakie warzywa i owoce kiedy mają swój szczyt sezonu. Np. chciałam ostatnio kupić rabarbar na ciasto ale za cholerkę nie wiem czy jest on teraz tani czy może poczekać jeszcze trochę a będzie tanszy. Chciałabym też w chwili gdy dane warzywa czy owoce są najtańsze zrobić z nich przetwory ale no właśnie nie wiem kiedy je kupować.
Obserwuj wątek
    • ruda.ja Re: Kiedy najtansze warzywa, owoce 23.05.11, 17:59
      czerwiec - truskawki, poziomki, szczaw,
      lipiec - agrest, porzeczki, czereśnie, wiście, jagody, maliny, morele
      sierpień - borówki, mirabelki, czarny bez (to za darmo z krzaków wink, mirabelki, gruszki, ogórki, cukinia, papryka, cebula
      wrzesień - ogórki, pomidory, jabłka, śliwki, winogrona, grzyby, fasolka szparagowa, kalafior
      październik - śliwki, jabłka, róża, dynia, kapusta

      --
      Nie odpowiadam? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji!
      PRZEKAŻ 1% PODATKU JĘDRKOWI ZAMIAST FISKUSOWI!
    • paluszki38 Re: Kiedy najtansze warzywa, owoce 25.05.11, 08:06
      Wszyscy piszą o mrożeniu warzyw, polecam jednak zbierać słoiki i robić weki, nie marnuje się kasy na prąd. Więcej zachodu niż wrzucić do zamrażarki, ale jednak w słoiku warzywa i owoce wytrzymują dłużej. I ze słoika nie trzeba odmrażać.

      Fasolka szparagowa w wodzie z solą idealnie nadaje się do słoika. Potem tylko odsączyć i po sprawie. Tak samo kalafior.

      Cukinia i bakłażan są lepsze ze słoika niż odmrażane. Polecam zrobić takie coś: cukinia+bakłażan+przecier pomidorowy+ulubione zioła, sól, cukier.... Gdy nie mamy czasu podsmażamy mielone z cebulą i dorzucamy pod koniec słoik, doprawiamy do smaku i mamy smaczny obiad.

      Co do owoców. Oprócz dżemów i konfitur, jak nie mamy pomysłu ani chęci to kroimy je w kawałki i zalewamy wodą z sokiem z cytryny, cukrem, można dodać goździki lub wanilię lub miętę. Mamy potem kompot, a owoce można wykorzystać co ciasta lub deserów.

      Warzywa i owoce robimy na dwa sposoby.
      1. Gotowe produkty nadające się do spożycia np. dżem truskawkowy z ananasem, lub sałatka szwedzka z ogórków, lub kiszone itp..
      2. Baza do ulubionych potraw np. starte jabłka do szarlotki, cukinia w wodzie z solą do sosu...

      Polecam też posuszyć warzywa i trzymać w słoiku. Nadają się: seler, marchewka, por, cebula.

      Do mrożenia polecam: koper i natkę, pokroić i włożyć do słoika i do zamrażarki. Łatwo potem wygrzebywać widelcem do zupy.


      • ella_nl Re: paluszki38 25.05.11, 11:27
        paluszki38 napisała:

        >
        > Fasolka szparagowa w wodzie z solą idealnie nadaje się do słoika. Potem tylko o
        > dsączyć i po sprawie. Tak samo kalafior.
        >
        > Cukinia i bakłażan są lepsze ze słoika niż odmrażane. Polecam zrobić takie coś:
        > cukinia+bakłażan+przecier pomidorowy+ulubione zioła, sól, cukier.... Gdy nie m
        > amy czasu podsmażamy mielone z cebulą i dorzucamy pod koniec słoik, doprawiamy
        > do smaku i mamy smaczny obiad.
        >
        I już? Fasolka+sól? Jakie proporcje soli i wody? Fajny pomysł bo słoików mam multum. A wekować jeszcze nie wekowałam, nawet nie wiem za bardzo jak się to robi....
        Jeśli masz fajne przepisy na sałatki, paprykę konserwową itp, do słoików to proszę napisz na gazetowego.
      • paluszki38 Fasolka i pasteryzowanie 26.05.11, 10:02
        To wrzucam po kolei różne przetwory jakie robimy

        Fasolka szparagowa
        na 1l wody, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.
        Fasolę oporządzić tak jak podajemy do obiadu. Wrzucić do wrzątku na 7 minut. Wkładać gorące do słoików i zalewać wrzątkiem z solą i kwaskiem. Zapasteryzować. Polecam pasteryzowanie w piekarniku. Mniej roboty niż w garnku z wodą.



        Pasteryzujemy mniej więcej tak:

        Pasteryzacja w piekarniku
        Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.

        Czas pasteryzacji
        Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.

        Pojemność opakowania czas
        pasteryzacji

        Przetwory włożone do słoika na gorąco
        słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 20 minut
        słoik - 1 litr (1 kg) 25 minut

        Przetwory włożone do słoika na zimno
        słoik - 0,5 litra (1/2 kg) 25 minut
        słoik - 1 litr (1 kg) 30 minut
        • paluszki38 Sałatka szwedzka 26.05.11, 10:11
          W tamtym roku zostaliśmy zawaleni ok. 2 skrzynkami zbyt dużych ogórków gruntowych, niepędzonych i z dobrego źródła. Nawet do kiszenia były zbyt duże, a co dopiero w occie. Zrobiliśmy wg 3 przepisów. Jako że słoiki podpisujemy, więc stwierdzam, że najlepszy przepis na sałatkę to ten:

          Sałatka Szwedzka

          4kg ogórków
          1/2 szklanki soli
          ogórki pokrojone w plasterki ze skórka i posolone , zostawiamy na ok. 2 godziny.
          Zlać wodę i dodajemy;
          3/4 szklanki octu
          3/4 szklanki oleju
          3/4 szklanki cukru
          6 ząbków czosnku
          3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
          40 dkg cebuli pokrojonej w paski
          1/2 kg marchwi utartej na tarce
          1/2 dkg pieprzu

          Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować. Mieliśmy małe słoiki więc pasteryzowaliśmy 10 minut. Jeśli chodzi o pasteryzację, to nim słoiki zostaną wyniesione to na ok. 2 dni pozostawiamy w kuchni. Pasteryzujemy wieczorem i zostawiamy je w piekarniku, rano wyciągając widać, które zaskoczyły, bo mają wciągnięte wieczko. Jeśli wieczko jest wybrzuszone, to zmieniamy przykrywkę lub przekładamy do innego słoika i jeszcze raz pasteryzujemy. Niestety przy słoikach z odzysku zdarzają się trefne przykrywki i trzeba je wymienić.

          Przepis wzięłam stąd i uważam, że jest bardzo dobrysmile Zdanie potwierdzone przez rzeszę znajomych i rodzinęsmile

          forum.gazeta.pl/forum/w,77,46078709,46437802,Re_Brynia_a_jak_sie_robi_taka_salatke.html
          • paluszki38 Ogórki curry 26.05.11, 10:16
            Ogórki Curry

            około 3 kg ogórków obieramy ze skórki kroimy w ok. 2 cm kawałki.
            Zalewa:
            6 szklanek wody
            1 szklanka octu
            1,5 szklanki cukru
            2 łyżki soli
            3 łyżki curry
            można dodać szczyptę chilli dla pikanterii, ale niekonieczne
            liście laurowe
            ziele angielskie

            Na dno słoików wrzucamy plasterki cebuli, wkładamy ogórki, na wierzch listki
            selera, zalewamy magiczną curry-miksturą. Po zapasteryzowaniu jeden słoik nam nie zaskoczył i spróbowaliśmy i to była jakaś pomyłka smakowa, więc całą zimę słoiki stały, aż przez przypadek otworzyliśmy i muszę stwierdzić, że to było to. Również polecamsmile Bardzo smaczne.
            • paluszki38 Owoce w słoikach:) 26.05.11, 10:28
              Jeśli chodzi o przetwarzanie owoców to polecam eksperymentowanie. Nie mamy proporcji na owocowe przetwory bo uważam, że każdy ma inną granicę słodkości. Cukier jest bardzo dobrym konserwantem więc taki "usmażony" owoc z cukrem jeśli smakuje przy próbowaniu jest gotowy do słoika.

              Kompozycje smakowe, które naszym zdaniem są udane:

              - truskawka z ananasem (1 kg truskawek, 1 ananas plus cukier)
              - brzoskwinie z sokiem z cytryny i z cukrem - cytryna podkreśla brzoskwinię, która robi się mdła, chyba, że jest kwaśna...
              - powidła śliwkowe + kakao (tzw. czekośliwka - wypas) ok. 1 łyżka kakao na 1 kg śliwek
              - jabłko z gruszką i imbirem
              - jabłko z gruszką i wanilią
              - brzoskwinia z bananem
              - dynia z sokiem z cytryny i goździkiem - do każdego słoiczka dżemu włożyć 1 goździk.
              - wiśnie z karmelizowanym cukrem

              Wszystko cukrzymy wg upodobania, jeśli smak jest mało wyrazisty dodać sok z cytryny. Warto poeksperymentować z wanilią i imbiremsmile

              • ella_nl Re: Owoce w słoikach:) 26.05.11, 11:32
                Bardzo Ci dziękuję, naprawdę pomogłaś.Wolę takie sprawdzone przepisy.
                A teraz głupie pytanie: te owocowe przetwory najpierw smażymy, tak? A potem przekładamy do słoików?
                Zielona jestem w tych sprawachsmile
                • paluszki38 Re: Owoce w słoikach:) 26.05.11, 12:12
                  ella_nl
                  > A teraz głupie pytanie: te owocowe przetwory najpierw smażymy, tak? A potem prz
                  > ekładamy do słoików?

                  Do owoców używam garnka z grubym dnem. I muszę się przyznać, że jeśli chodzi o owoce nie robimy nigdy więcej z danego rodzaju niż 2 kg. Czasem nawet po 1 kg bo tak wygodniej po pracy, wieczorem łatwiej to oporządzić. Nie robimy akcji: skrzynka truskawek do obrobienia, bo łatwo się zniechęcić, i tak naprawdę smak się szybko nudzi, i taki dżem truskawkowy zalega latami. Dlatego lepiej chociaż po kilogramie robić i mieć z tego zabawę, niż się zamęczać.

                  Obróbka owoców wygląda u nas tak:
                  1. Koniecznie umyć.
                  2. - Owoce typu truskawki wrzucamy po odszypułkowaniu,
                  - jabłka gruszki obieramy, ścieramy i pozbywamy się środka. Można kroić i dusząc pozostawić kawałki - nie zawsze trzeba robić miazgę. Oprócz smaku warto również eksperymentować z konsystencjąsmile
                  - ze śliwek usuwamy pestki,
                  - ananas dodaję pokrojony w kostkę do miazgi truskawkowej, i pozwalam mu zostać w tych kostkach,
                  - brzoskwinie obieramy i pestkę wywalamy, kroimy na kawałki.
                  3. wrzucamy do garnka na mały ogień i podduszamy, jeśli owoce są zbyt zwarte to można je potraktować zgniatarką do ziemniaków (zapomniałam jak to się nazywa).
                  4. Doprowadzamy do jednolitej brei i odparowujemy. I tutaj również wg uznania, my lubimy rzadkie, więc długo nie męczymy owoców. Ale jak ktoś woli bardziej gęste może dłużej mieć na gazie. Należy pamiętać aby co jakiś czas mieszać, bo się przypali. Jeśli chcemy mieć dżem gęsty to można podgrzewać garnek przez nawet 3 dni wieczorami po godzinie, lub dwie. Znam osoby co np breję owocową odparowuje w piekarniku na blasze.
                  5. Dżemy i konfitury słodzimy na sam koniec, jak konsystencja nam odpowiada, bo cukier przypala.
                  6. Lubimy kawałki owoców w dżemach, więc do odparowanego dżemu np. brzoskwiniowego przed posłodzeniem wkrawam np. kawałki banana, lub brzoskwini.
                  7. Niektórzy są tacy sprytni, że są w stanie gorący dżem włożyć do słoika i go tak dokręcić, że zaskoczy. Ja po takich próbach mam kuchnię brudną i jestem poparzona, a i tak połowa przykrywek na następny dzień mi odskoczy. Więc na spokojnie wtykam w słoiki i pasteryzuję w piekarniku.
                  8. Jak pisałam wcześniej, zachęcam do eksperymentowania z wanilią i imbirem, i jak jest mdły smak podkręcić sokiem z cytryny lub limonkismile

                  Wiadomo każdy ma inny smak, ale mi borówki po obrobieniu nie smakują. Te jedne jak dla mnie nadają się tylko do zamrażarki, ale to taka moja preferencja kulinarna... Borówki warto trzymać w razie zatruć...
                  • paluszki38 Dobry sezon na truskawki z rabarbarem:) 26.05.11, 12:17
                    Przyznam się bez bicia, że nie jadłam takiego wynalazku, ale myślę, że może być to fajne zestawieniesmile

                    Jeśli chodzi o owoce to polecam jeszcze chutneye. Są to dżemy owocowe na wytrawnie. Do mięsa grillowanego idealnesmile Chutnej rabarbarowy mógłby być dobry, w tamtym roku pierwszy raz robiłam agrestowy i wyszedł bardzo smaczny.
                    • paluszki38 Re: Owoce w słoikach:) 26.05.11, 12:23
                      ella a nie ma za cosmile Na zdrowiesmile

                      Tak mi się przypomniało jeszczesmile W sezonie pomidorowym, kiedy najlepiej smakują, dostajemy miskę pomidorków koktajlowych, które są o niebo lepsze od tych w plastiku. Jeśli masz możliwość zakupu małych pomidorów od polskiego rolnika to polecam wrzucić je do słoika. Należy zrobić tylko zalewę. Na 1l wody 1/2 łyżki soli i dorzucić liście bazylii - to wszystko. To zapasteryzować, a zimą otworzyć i zajadaćsmile Jest to kawałek lata zimąsmile
                            • paluszki38 Re: Owoce w słoikach:) 26.05.11, 19:41
                              > Co do fasolki szparagowej, to ja jednak wolę ją zamrozić niż pasteryzować. Z mr
                              > ożeniem jest mniej roboty, mniej mycia i taka fasolka bardziej nam smakuje.

                              O gustach się nie dyskutuje, więc wiadomo, że każdy wybiera sposób jaki mu odpowiada. Co do ilości pracy to zależy jak się mrozi i jak się pasteryzuje.

                              Przed mrożeniem fasolkę powinno się zblanszować, odsączyć i zapakować do woreczków.
                              Przy wekowaniu podgotowuje się i wkłada do słoików i zalewa wywarem i pasteryzuje w piekarniku.

                              Przy obu wariantach przygotowanie fasolki do obróbki jest takie same i bez względu na rodzaj przechowywania trzeba ją umyć i przygotować w takiej wersji aby nadawała się od razu do spożycia.

                              I jeśli pasteryzacja wydłuża czas, bo do zamrażarki wrzuca się woreczki z fasolą i wekowanie może okazać się bardziej pracochłonne, tak ewo przyznasz, że robiąc obiad fasolę wekowaną wystarczy odkręcić i jest gotowa, natomiast mrożoną trzeba odmrozić i to też zajmuje czassmile Podsumowując, albo więcej czasu poświęci się przed przechowaniem albo po przechowaniu.
                      • jagoda_pl Re: Owoce w słoikach:) 26.05.11, 22:55
                        Kobieto, jesteś cudowna! Właśnie pochwaliłam się mamie, że mam masę fajnych przepisów na przetwory. Skopiowałam sobie wszystko do pliku i - mam nadzieję - na słomianym zapale się nie skończy.

                        P.S. W Niemczech kupuję dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą wanilii (Schwartau, jakby ktoś pytał) i jest przepyszny!
        • kasik2222 Re: A może jednak osobny wątek? 15.06.11, 10:43
          ja zdecydowałam, że bedę robić wg przepisu paluszki38 - fasolkę i kalafiora. Dla mnie ważne żeby nie było octu, bo będzie oi dziecie moje jadło.
          Proszę jeszcze przepis na pomidorowy przecier - taki na zupę na zimę, i leczo. Da się bez octu?
          --
          może dla świata byłeś tylko człowiekiem, dla mnie byłeś całym światem...
          • ruda.ja Re: A może jednak osobny wątek? 15.06.11, 15:45
            Bez octu - ja nie lubię octowych przetworów.
            Sos pomidorowy robię wg tego przepisu
            www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-4913_sos-pomidorowy.html
            Zanim dodasz przyprawy możesz odparować do konsystencji jakiej pożądasz smile mocniej odparujesz masz przecier, mniej - sos pomidorowy. Robię na dwa sposoby albo ściśle wg przepisu albo taki po polsku wtedy dodaję zamiast bazylii pietruszkę, oliwy - olej słonecznikowy, oregano - liść laurowy.

            Leczo nie robię ale robię taki przecier z cukinii, bakłażanów (można bez) i papryki - po prostu rozdrabniam warzywa (grubość jak chcesz) reszta tak samo jak ten sos pomidorowy tylko krócej i dodaję przyprawy wg uznania cebula, czosnek, sól, pieprz albo chilli (świeże) w wersji ostrej.

            --
            Nie odpowiadam? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji!
            PRZEKAŻ 1% PODATKU JĘDRKOWI ZAMIAST FISKUSOWI!
    • kawoszz Re: Kiedy najtansze warzywa, owoce 16.03.12, 20:35
      Z wątku o tanich warzywach i owocach zrobił się wątek o przepisach i konserwacji żywności ;O
      A jak wygląda kwestia cen bananów? (W drugim poście nie widzę tej pozycji)
      --
      Jeżeli chcesz dorobić pracując w domu to praca chałupnicza jest z pewnością dla Ciebie! (ale nie ta gdzie za podjęcie pracy należy wpłacić kaucję, my omijamy takie serwisy szerokim łukiem! )
      • czekolada72 Re: Kiedy najtansze warzywa, owoce 20.10.12, 13:54
        Pakuje dzis do sloikow , ostatnie przetwory chyba w tym roku, salatke z zielonych POMIDOROW> Moje sa z ogropdka, ale na placu widzialam w cenie 1-2 zl/kg, wiec jak ktos lunbi... Mozna z nich robic takze konfiture na slodko lub smazyc w ciescie, tak jak cebule czy jablka.
        --
        Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
        Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
        58,4
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka