Dodaj do ulubionych

7500 na miesiąc to zawyżony koszt?

01.06.11, 10:17
czy podane poniżej koszty zawyżam czy zaniżam - i mogę się boleśnie rozczarować, potrzebna mi konsultacja na już, bo mam z mężem odmienne zdnanie, nie mieszkałam w kraju ponad 2 lata i już daję sobie wmówić wszystko, a cen za bardzo nie pamiętam - oprócz wnikliwego tu studiowania wątków

moje koszty będą:
kredyt na mieszkanie -2,500(przy tej rekordowej cenie franka, jak spada to jest ok.2000)
czynsz -500
prąd 100
internet, tel, tv 150

benzyna(nie do pracy, raczej zakupy, weekendy, podwózka do szkoły) 300
żywność (1+2dzieci w wieku podstawówkowym) 1000
ciuchy dla wszysktich 100
rozrywka(kina, restauracje) 300
szkoła (świetlica, obiady, składki, urodziny?) 200
niania na godziny - typu wieczór, czasem odebranie ze szkoły, 800
bilet lotniczy dla taty do rodziny raz w miesiącu 1500

po takim zestawieniu mąż mi próbuje wmówić, że zawyżam - w/g was rzeczywiście są to zawyżone koszty?
w/g mnie to jeszcze nie wszystko jest ujęte(dobre buty dla dzieci, ac na auto, rozrywka może być większa, bo 300 na 3 osoby miesięcznie to bardzo mało chyba? gdzie basen, bilety miesięczne, itp?)
z braku ojca weekendy będę musiała zagospodarowywać atrakcyjnie, co może przekładać się na zwiększony niż zwykle koszt
nie ma tu jeszcze pani do sprzątania - a pewnie by się przydała...
nie ma też żadnych zajęć dodatkowych - nauka pływania choćby, korepetycje z uwagi na różnice programowe mogą być konieczne?

będę wdzięczna za rzeczowe uwagi
Obserwuj wątek
    • ada16 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:27
      wg mnie 800 zł na nianię przy nie pracującej mamie - to koszt zawyżony.
      Rozrywka = sporo
      Bardzo malo na ciuchy
      • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:40
        > wg mnie 800 zł na nianię przy nie pracującej mamie - to koszt zawyżony.
        Zgadzam się.

> Bardzo malo na ciuchy
        Też się zgadzam.

Poza tym moim zdaniem za mało na jedzenie - chyba, że będzie kupowała wyłącznie w Biedronce i ograniczała zakup lepszych produktów typu porządna kawa czy oliwa z oliwek.
        • trurl100 Jak skasujesz dojazdy męża to wystarczy ;) 08.06.11, 14:16
          Tylko na jak długo ?
          • zuzanna56 Re: Jak skasujesz dojazdy męża to wystarczy ;) 08.06.11, 14:22
            Z tego co rozumiem (może błędnie) mąz wróci z kontraktu za pół roku i sprawa biletów na samolot będzie nieaktualna.
    • ladyjm Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:38
      mysle, ze to nie sa zawyzone koszty. zazwyczaj to kobiety dobrze kalkuluja bo mezowie nie maja pojecia nt wielu aspektow zycia domowego i jego budzetu.
      • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:43
        ladyjm napisała:

> mysle, ze to nie sa zawyzone koszty.

A ja myślę, że to kwestia standardu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Ja nie wyżywiłabym rodziny za 1000 zł, 100 zł na ubranie też byłoby za mało. (Mówię o sytuacji, kiedy ma się wybór, a nie życie zmusza).
    • b-b1 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:38
      To zależy, czy chcesz utrzymać jakiś "poziom" , czy bardziej oszczędne życie.
      Również od tego w jakim wieku są dzieci.
      Czynsz-zalezy gdzie-może być drożej w czynszu przeważnie zawarta jest woda.
      Brakuje rachunku za gaz-chyba że nie będzie gazu w mieszkaniu.
      1600zł-to jedzenie, rozrywka, ubrania i szkoła-hm...Mnie by nie wystarczyło. Tu musisz donegocjować big_grin bo masz rację-ubezpieczenie samochodu, bilety, zajecia dodatkowe, wycieczki szkolne, dzieciaki rosną-buty i reszta ubrań-leki, dentysta itp..
      Kieszonkowe dzieci-jeszcze dochodzi do kosztów stałych.
      • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:41
        b-b1 napisała:

> Brakuje rachunku za gaz-chyba że nie będzie gazu w mieszkaniu.

Dokładnie. A przy opcji braku gazu i codziennym gotowaniu rachunki za prąd zapewne będą wyższe niż 100 zł miesięcznie.
        • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:59
          > Dokładnie. A przy opcji braku gazu i codziennym gotowaniu rachunki za prąd zape
          > wne będą wyższe niż 100 zł miesięcznie

niekoniecznie.
          ja mam ogrzewanie na gaz (i grzanie wody).

na płycie elektrycznej codziennie gotuję, mamy 130 m dom, korzystamy z pradu na zewnątrz chociazby do koszenia) i za 2010 r. wyszła mi średnia miesięczna bodajże 113 zł.
          • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:10
            joanna_poz napisała:

> na płycie elektrycznej codziennie gotuję, mamy 130 m dom, korzystamy z pradu na
            > zewnątrz chociazby do koszenia) i za 2010 r. wyszła mi średnia miesięczna boda
            > jże 113 zł.

Hmmm...ja płaciłam ok. 80 zł miesięcznie, gdy mieszkaliśmy z mężem w kawalerce i całymi dniami nie było nas w domu, a gotowanie odbywało się tylko w weekendy sad Teraz mieszkamy w większym mieszkaniu, gotuję codziennie, rachunek za prąd jeszcze nie przyszedł - ale aż się go boję uncertain
            • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:25
              w tym roku średnia nam wyjdzie być moze ciut wyższa.
              za ostatnie 2 miesiace mam rachunek 249 zł czyli 125 zł/ za miesiąc.

tez nas cały dzien nie ma w domu, jest nas trojka do "oprania", obiad gotuję codziennie, nie ma takiej opcji, zeby obiadu nie byłosmile, aczkolwiek wszystko co mozliwe mamy energooszczędne.
        • aneta-skarpeta Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 13:06
          ja mam gaz wliczony w czynsz, nie przekraczam limitu, a kuchenka na gaz- ogrzewanie tez mam w ryczałcie- wiem wyjatkowosmile
      • janinaelz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 09.06.11, 10:15
        do @b-b1
        ale jeszcze trzeba dodac wydatki na leczenie, kazdy moze sie rozchorowac no i dentysta, nie ma nic za darmo
    • ablims Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:42
      - kredyt na mieszkanie - za dużo - zmienic na złotówki.
      - ciuchy - za mało - wszedłbym na 250 miesięcznie dla całej rodziny
      - restauracja, kino - za dużo - można mniej a bardziej sensownie
      - szkoła - świetlica przy niepracującej mamie? - bezsens
      - niania na godziny - po co?- nie pracujesz zajmuj się - totalny bezsens

> nie ma tu jeszcze pani do sprzątania - a pewnie by się przydała...
      to chyba żart - nie możesz sprzątać sama?

Strasznie dużo wydajecie na zbędne rzeczy i usługi które tak naprawde nie są Wam potrzebne. Te usługi są raczej z wygodnictwa a to nie idzie z oszczędzaniem.

Wybacz, że tak surowo. Ale takie podejście do życia strasznie mnie drażni...
      • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 10:45
        ablims napisał:

> - kredyt na mieszkanie - za dużo - zmienic na złotówki.

Tak dobrze znasz warunki ich kredytu, że takiej rady udzielasz?
        • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:00
          prz kursie franka 3,30 zamiana kredutu w CHF na złotówki to samobojstwo i najgorsze co mozna zrobic.
        • naturella Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:00
          Pewnie, że usługi typu sprzątanie itp są związane z wygodnictwem, tak samo jak kupowanie pralki, czy zmywarki - można przeca na tarze zasuwać w potoku, zamiatać szczotą, a nie wydawać krocie na odkurzacz. To, że kogoś DRAŻNI coś tam, to nie znaczy, że autorka wątku ma robić wszystko sama, skorą ją stać na jakąś pomoc - i ta krytyka chyba niepotrzebna, autorka nie pytała, czy jest sens jakiś działań, tylko, czy koszty, które podała są adekwatne. Ja płacę 20 zł na ścinanie trawy, bo nie mam na to czasu, a co ważniejsze, nie chce mi się - wolę ten czas spożytkować na ugotowanie czegoś dobrego dla dzieci, czy posprzątanie. Od czasu do czasu też biore panią do sprzątania, żeby móc z rodziną w sobotę poleniuchować, czy wcześnie rano pojechać gdzieś.

Niania za 800 zł wydaje mi się za dużo, jako, że dorywczo jest to ok. 40 godzin w miesiącu (stawka ok. 20 zł). Ale to, co zostanie można dołożyć do ciuchów i innych wydatków.
          • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:08
            > To, że kogoś DRAŻNI coś tam, to
            > nie znaczy, że autorka wątku ma robić wszystko sama, skorą ją stać na jakąś pom
            > oc - i ta krytyka chyba niepotrzebna, autorka nie pytała, czy jest sens jakiś d
            > ziałań, tylko, czy koszty, które podała są adekwatne.

Dokładnie tak.

> Ja płacę 20 zł na ścinani
            > e trawy, bo nie mam na to czasu, a co ważniejsze, nie chce mi się

Ja też zapłaciłam za umycie okien (a trochę ich mamy), bo nie chciało mi się męczyć w 8-mym miesiącu ciąży, a szkoda było na to czasu męża - lepiej, żebyśmy poszli razem na spacer. smile
          • amandaas Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 14:01
            Pewnie, że usługi typu sprzątanie itp są związane z wygodnictwem, tak samo jak
            > kupowanie pralki, czy zmywarki - można przeca na tarze zasuwać w potoku, zamiat
            > ać szczotą, a nie wydawać krocie na odkurzacz. To, że kogoś DRAŻNI coś tam, to
            > nie znaczy, że autorka wątku ma robić wszystko sama, skorą ją stać na jakąś pom
            > oc - i ta krytyka chyba niepotrzebna, autorka nie pytała, czy jest sens jakiś d
            > ziałań, tylko, czy koszty, które podała są adekwatne.

Dokładnie, dziękuję naturello że mnie wyręczyłaś, miałam pisać do Ablimsa to samo tylko w mniej parlamentarnych słowach.

Ablims- już wiemy wszyscy że Twój model rodziny i ekstremalnego oszczędzania jest jedyny słuszny, że masz jadłospisz na rok do przodu i magazynek w którym wszystko chowasz, pewnie nawet pani do sprzątania też tam siedzi. Ale nie wszyscy mają takie ascetyczne podejście do życia i wierz mi że pani do sprzątania w wielu rodzinach, nawet na forum oszczedzanie jest czymś na porządku dziennym. A volta nie pytała z czego ma zrezygnować żeby zaoszczędzić tylko o to czy podana przez nią rozpiska jest adekwatna do aktualnych cen.

Wybacz ton, ale mnie też DRAŻNI ta Twoja asceza. I podejście- skoro kobita nie pracuje to niech sprząta, gotuje, prasuje i siedzi z dziećmi 24/h.
            • lucyna_n Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 13:09
              Nie mówiąc już o tym że dałaś biedniejszej od siebie osobie zarobić, z czego ta osoba pewnie była rada, bo bez tego może i do "biedronki" nie miałaby z czym po zakupy iść.
            • ylli Murem za ablims'em! 08.06.11, 17:53
              Też mnie drażni taka postawa - nic od siebie nie daje a mam Bóg wie jakie roszczenia od życia.

Z tego co doczytałem to volta2 nie pracuje więc przepraszam bardzo ale Pani od sprzątania?
              Jeżeli ma ochotę na pewne udogodnienia to powinna mężowi pomóc w utrzymanu domu. Tu nie chodzi o samą forse, ale na ile Ty jesteś dla niego partnerem? Dzieci są do południa w szkole. Co masz zamiar robić przez ten okres?

"Wybacz ton, ale mnie też DRAŻNI ta Twoja asceza. I podejście- skoro kobita nie pracuje to niech sprząta, gotuje, prasuje i siedzi z dziećmi 24/h."

Sorry, ale w d*pie mam kobietę która nie ma zamiaru mi pomagać. Po to się wiąże, żeby się nawzajem wspierać. Tu nie chodzi o durną forse, ale na ile Ty masz szacunku do jego pracy i poświęcenia? Nie istotne czy chodzi o faceta czy kobietę. Partner który nie wspiera swojej drugiej połówki nie dorósł do związku i jest zwyczajnym wygodnickim księciem/księżniczką.
              Nikt nie każe jej siedzieć 24 h/d - jeżeli ma ochotę na wygody to prosze bardzo - do pracy - budżet większy, pani do sprzątania/niania w domu i wychodząc o 15/17 masz całe popołudnie i wieczór dla siebie, bo nie musisz się utrzymaniem domu zajmować. Albo zorganizuj sobie tak czas by popracować jako freelancer w domu - jeżeli mieszkalas za granica to może jakiś język/whatever. Ale jeżeli nie masz ochoty pracować to licz się z tym że partner dwóch pensji nie zarobi, więc trzeba będzie zrezygnować z udogodnień na rzecz zorganizowania sobie tak czasu by te udogodnienia zastąpić (posprzątać/wyprać/odrobićlekcje). I wybacz, ale trzeba być straszną ciućmą, żeby przy dwójce dzieci w wieku podstawówkowym i mieszkaniu a nie domu - sprędzać na pracach "domowych" 24h/d.

Rozumiem, że mieszkacie za granicą i macie zamiar oboje wrócić do Polski tylko męża trzyma kontrakt jeszcze przez jakiś czas. Jaki jest sens (korzysci) utrzymywania przez ten czas dwóch domów? Dwa lokum, dwa obiady, dwa x oplaty stałe + bilety lotnicze. Nie lepiej poczekać i wrocic cala rodziną?
              • agattka_84 Re: Murem za ablims'em! 08.06.11, 19:08
                > Z tego co doczytałem to volta2 nie pracuje więc przepraszam bardzo ale Pani od
                > sprzątania?
                > Jeżeli ma ochotę na pewne udogodnienia to powinna mężowi pomóc w utrzymanu domu
                > . Tu nie chodzi o samą forse, ale na ile Ty jesteś dla niego partnerem? Dzieci
                > są do południa w szkole. Co masz zamiar robić przez ten okres?

A co Ci do tego? Jeżeli mężowi Volty odpowiada taki układ, to po co całe to oburzenie?
              • amandaas Re: Murem za ablims'em! 09.06.11, 09:15
                Typowe pierdzielenie faceta, który nie ma pojęcia o tym ile wysiłku kosztuje prowadzenie domu i że wychowania dzieci to nie tylko nakarmienie ich i ubranie. I, że dorosła kobieta, po powrocie do kraju w którym długo jej nie było ma prawo do spotkań z dawno nie widzianymi przyjaciółmi. I co, ma dzieci brać ze sobą. Tylko mi nie mów że ma wszystkich do domu zapraszać.

Poza tym, zrozum, że z wygód rezygnuje się jeśli kogoś na to nie stać. A Voltę stać, pyta tylko czy dobrze wyliczyła wydatki lub czy w związku ze swoimi oczekiwaniami powinna zwiększyć sumę.

A pomoc, nawet w małżeństwie nie może być wymuszona. W d*pę kopnęłabym takiego faceta, który WYMAGAŁBY ode mnie prania/sprzątania/prasowania/gotowania/opieki nad dziecmi w pełnym wymiarze godzin.
                • beatrycja.30 czy stać? 09.06.11, 10:23
                  amandaas napisała:

> Poza tym, zrozum, że z wygód rezygnuje się jeśli kogoś na to nie stać. A Voltę
                  > stać, pyta tylko czy dobrze wyliczyła wydatki lub czy w związku ze swoimi oczek
                  > iwaniami powinna zwiększyć sumę.

Czy stać? Teraz tak, a gdy mąż wróci do kraju?
                  • amandaas Re: czy stać? 09.06.11, 12:19
                    na jakiej podstawie zakładasz, że nie będzie ją stać kiedy mąż wróci do kraju?
                    • beatrycja.30 Re: czy stać? 09.06.11, 12:27
                      na podstawie jej postów
                      oczywiście nie jestem pewna
                      ale volta2 twierdziła że mąż po kontrakcie gdzie ma wysoka pensję i za wszystko płaci firma wraca do innej pracy w Polsce
                      a ona wraca do niskopłatnej pracy na pół etatu
                      • chwalipieta Re: czy stać? 09.06.11, 12:35
                        mnie się też wydaje, że pachnie tutaj wygodnictwem volty2.
                        jeżeli ktoś zajmuje się dziećmi (wyprawi je do szkoły) to co ma robić 5-7h w domu. nie może posprzątać czy ugotować obiadu? nie można zaprosić znajomych na piątkowe/sobotnie popołudnie i wieczór i zabalować? musi zaraz być knajpa?

teraz za życie rodziny Volty2 płaci firma męża. jak wrócą to się to zmieni, pewnie zarobki się też zmienią więc trzeba szukać oszczędności.
                        • fruzia01 Re: czy stać? 09.06.11, 13:21
                          ale ona wraca, zeby nie stracic pracy - bedzie pracowac 4-6h dziennie, do tego dojazdy... czyli gdy dzieci beda w szkole volta bedzie w pracy; a po pracy zamiast latac ze szmata i siedziec w garach pojdzie z dziecmi do pizzerii i na inne rozrywki;
                          • beatrycja.30 Re: czy stać? 09.06.11, 13:34
                            fruzia01 napisała:

> ale ona wraca, zeby nie stracic pracy - bedzie pracowac 4-6h dziennie, do tego
                            > dojazdy...

na pewno?
                            • fruzia01 Re: czy stać? 09.06.11, 15:35
                              tak napisała w wypowiedziach 1 i 2 czerwca
                              nie mam podstaw by jej nie wierzyć
                • volta2 Re: Murem za ablims'em! 09.06.11, 13:25
                  A pomoc, nawet w małżeństwie nie może być wymuszona. W d*pę kopnęłabym takiego
                  > faceta, który WYMAGAŁBY ode mnie prania/sprzątania/prasowania/gotowania/opieki
                  > nad dziecmi w pełnym wymiarze godzin.

amando, to wszystko to jest norma, tylko jeszcze powinnaś pracować zawodowo na cały etat.
                  bo jak robiąc to co w/w nie pracujesz toś leń i księżniczka.

prawdę mówiąc nic mi mąż nie mówił, że wraz z przyjęciem obrączki zamieniam się w robota wieloczynnościowego+ maszynkę do rodzenia dzieci.
                  • konwalia-82 Re: Murem za ablims'em! 09.06.11, 14:22
                    volta2 napisała:
                    > prawdę mówiąc nic mi mąż nie mówił, że wraz z przyjęciem obrączki zamieniam się
                    > w robota wieloczynnościowego+ maszynkę do rodzenia dzieci.

może niektórzy faceci myślą, ze my to w chromosomie zapisane mamy ??? wink
                    • ylli Re: Murem za ablims'em! 10.06.11, 00:47
                      Niektórzy.
                      Ja akurat uważam że i kobieta i mężczyzna w związku są równouprawnieni. Aktualnie jestem sam ale w poprzednim zwiazku nie mialem z tym problemu. Obiad gotowal ten kto akurat wczesniej wrocil z uczelni/pracy i mial na to chwilke, w weekend ja zajmowalem sie odkurzaniem i szorowaniem lazienki, moja exluba przetarla podlogi i ogarnela kuchnie? Gdy zepsul sie kran ja wyciagalem narzedzia, gdy przydawalo sie zacerowac koszule - niciarke wyciagala Ona. Ekhmr, czy kogos ubylo? Ktos stracil na honorze? Nie, ale gdyby zdarzylo sie ze ja zarabialbym pieniadze pol dnia, a moja partnerka nie realizowala sie zawodowo (i odwrotnie bo tak tez moze sie zdarzyc) to chcialbym by cos wnosila do naszego ogniska poza swoim jestestwem bo "milosc to nie pluszowy mis i kwiaty" ale tez masa bardziej przyziemnych rzeczy.

Naprawde uważacie, że to nie jest sprawiedliwy układ?

Przepraszam volta2 że ostro, ale z Twojego postu aż kipi roszczeniowym podejsciem do życia.
                      • amandaas Re: Murem za ablims'em! 10.06.11, 01:26
                        Czy to, ze kobieta od czasu do czasu chce wyjśc sama ze znajomymi do miasta i z tej okazji potrzebuje niani to roszczeniowe podejście do życia? Czy to, że chce aby ktoś czasem wyręczył ją w sprzątaniu, aby ten czas mogła poświęcić dzieciom to roszczeniowe podejście do życia? Raczej nie. Z informacji które w swoich postach podaje Volta wynika, że niania ma być na godziny a nie na stałe więc nie zarzucajcie jej że chce balować a nie opiekować się dziecmi. Pani do sprzątania jest ujęta jako wydatek pod tytułem "też by się przydała", a nie na stale, więc wnioskuję, że pani będize obecna może 3-4 razy w miesiącu, a przeciez mieszkania nie sprząta się raz na tydzien tylko znacznie częściej więc nie wyrzucajcie Volcie że jest nierobem i nie sprząta i nic nie wnosi do związku/małżeństwa.

Jeżeli małżeństwo ma taki budżet, że stać ich na tą nianię na godziny i panią do sprzatania od czasu do czasu to absurdem jest kazanie kobiecie siedzieć na d*pie i grać kure domową, dla zasady, bo "nie wnosi korzyści finansowych".
                        • volta2 Re: Murem za ablims'em! 10.06.11, 09:08
                          amando, pani do sprzątaania w kosztorysie jest nieujęta, by jeszcze nie zawyżać kosztów, zakładam, że nie będę miała całego etatu(już jestem po rozmowie z szefem), więc będzie czas na sprzątnięcie.
                          a niania jest przede wszystkim do "nagłych wypadków" - związanych z pracą i przy okazji do wyjścia na wieczór, dodatkowo w cenie jest jej "dyspozycyjność" a nie moja roszczeniowość!

no, ale to trzeba być facetem żeby pleść publicznie takie androny i się ich nie wstydzić.
                      • volta2 Re: Murem za ablims'em! 10.06.11, 09:02
                        aż kipi roszczeniowym podejsc
                        > iem do życia.

rozbawiłeś mnie, serio...
                        to jest najbardziej "normalny" standard, żaden roszczeniowy, dla przykładu, brakuje w moim wyjściowym kosztorysie:
                        fryzjera
                        kosmetyczki
                        pani od paznokci
                        ciuchów (bo 100 to ledwie ledwie, każdy tu na forum to potwierdza)
                        karnetu do siłowni(oj, nie chadzam, nie lubię)
                        raz na 2-3 miesiące weekendu w spa
                        2-3 razy na sezon wypadu na narty solo(ktoś weźmie dzieci na weekend? za darmo?)
                        samochodu na dojazdy do pracy(petrol wówczas jakiś 1000 miesięcznie) LUB
                        niepracowania(to dla mnie też wersja luksusowa)
                        masażyski(no, tak z raz w tygodniu)
                        tenisa(teraz mam raz w tygodniu)

no przy podsumowaniu w/w i umieszczeniu w kosztorysie mógłbyś pogadać o roszczeniowości, księżniczkowatości i innych zbędnościach. ale nie przy poście startowym. i jeszcze żeby cię uświadomić, gdy od obliczonych 7,5 odejmie się kredyt i bilety lotnicze to zostaje doprawdy - szalona kwota 3,5 tysiąca zeta na matkę z dwojgiem dzieci szkolnych bez żadnej darmowej pomocy w organizacji codziennego życia(ten twój odkręcony kran ja będę musiała opłacić jakiejś złotej rączce, ktróra za darmo nie przyjdzie i nie zrobi) - no rzeczywiście szaleństwo, i roszczeniowość. i to samo z żarówką w aucie do wymiany, czy kołem.

a tak na ucho szepnę, że są firmy mężów gotowe zapłacić za to wszystko co wymienione(no bez zabiegów urodowych, za to dających kierowców i lekcje języka - po to tylko, by panie żony zechciały z mężem "TKWIĆ" w dzikich krajach, gdzie na złożenie złamanej ręki organizuje się samolot medyczny do londynu ewentualnie berlina. zaryzykowałbyś taki wyjazd? dla żony i dzieci?
                        no, dla uspokojenia dodam, że to akurat nie nasza firma taka hojna... a ja i tak zaryzykowałam.

Ja akurat uważam że i kobieta i mężczyzna w związku są równouprawnieni
                        w związku to może i tak, ale nie w rodzinie, dopóki nie urodzisz dziecka i nie wykarmisz go zapomnij o równej pozycji kobiety. chyba że jesteś zwolennikiem zawinięcia dziecięcia w chustę i pognania baby do roboty przy biurku/za biurko/za ladę/na kasę/do sali wykładowej/ operacyjnej, ewentulanie zlecenia outsoursingu powyżej macierzyńskiego - na szczęcie są ojcowie gotowi zapomnieć o równouprawnienu i zafundowaniu swojemu dzieciakowi luksusu przebywania z matką tyle ile trzeba a nawet więcej. ty raczej się do takowych nie zaliczasz, bo poglądy masz dość ubogie i może je tłumaczyć brak doświadczenia życiowego.

masa bardziej pr
                        > zyziemnych rzeczy.
                        no więc ja właśnie wnoszę zamiast pieniędzy tę masę bardziej "przyziemnych rzeczy" choć ta przyziemność inaczej przeze mnie jest rozumiana a inaczej przez ciebie - i raczej się nie dogadamy.

Przepraszam volta2 że ostro,
                        ależ komplenie nie ostro, tylko bez wyobraźni...
                      • madzioreck Re: Murem za ablims'em! 11.06.11, 20:36
                        a moja partnerka nie realizowala sie zawodowo (i odwrotnie bo ta
                        > k tez moze sie zdarzyc) to chcialbym by cos wnosila do naszego ogniska poza swo
                        > im jestestwem bo "milosc to nie pluszowy mis i kwiaty" ale tez masa bardziej pr
                        > zyziemnych rzeczy.

A czytać umie? Volta wraca do pracy, litości...
                • mlodyniedowziecia Re: Murem za ablims'em! 13.06.11, 15:12
                  Droga Pani, jak coś nie zgadza się z Twoimi poglądami to zaraz pierdzielenie, a facet nie ma pojęcia....
                  Otóż, w różnych domach wygląda to różnie, ale nie sposób jednak zaprzeczyć, że partnerstwo w małżeństwie polega na współpracy i współdziałaniu. Inaczej to współdziałanie wygląda gdy obie osoby mieszkają razem inaczej gdy jedna jest za granicą. To jednak kwestia zaangażowania.
                  Wbrew temu co Pani twierdzi istnieją mężczyźni, którzy wiedzą co to wychowanie dzieci, ba nawet tacy, którzy wychowują. Mam dwóch synów w wieku szkolnym, których trzeba odwieźć i przywieźć, bo do szkoły i dziadków daleko, potem dać obiad, zrobić lekcje itp. jakieś zajęcia dodatkowe. W tak zwanym międzyczasie, pracuję na pół etatu, prowadzę małą firmę, robię aplikację (sporo nauki i zajęcia) i jeszcze mam czas dla siebie. Gotowanie (jeśli ja gotuję obiad) zajmuje mi ok. godziny dziennie, sprzątanie jeśli jest regularne nie więcej niż pół godziny codziennie. Nie widzę potrzeby zatrudniania pań do gotowania, sprzątania i opieki nad dziećmi (jak musze gdzieś firmowo wyjechac są dziadkowie, a żona pracuje w budżetówce). Wszystkie te czynności domowe można zrobić kiedy dzieci nie ma w domu (czyli ok. 6 godzin dziennie).
                  Poniżej ktoś (kobieta) napisała post o tym, że niektórym trochę się poprzewracało w głowie.
                  Tekst o kopnięciu w ... faceta który wymaga prac domowych jest właśnie na to przykładem. Mówimy o podziale ról domowych a nie o niewolnictwie. On pracuje, ona prowadzi dom. A nie on pracuje, a dom prowadzi gosposia. Takie rzeczy tylko w erze i przy dochodzie kilkadziesiąt tys. a nie 7500 miesięcznie. No właśnie. Bo volty nie stać na taki tryb życia skoro musi z wielu niewymienionych rzeczy (co skrzętnie przypomniało forum) zrezygnować aby upchnąć gosposię w limicie wydatków.
                  I ostatnie - jaki pełny wymiar godzin? Mówimy o zajęciach na 5 godzin (z dowozem dzieci do szkoły) a doba aktywnego człowieka ma ich 14 (nie liczę snu).
                  • zuzanna56 Re: Murem za ablims'em! 13.06.11, 16:55
                    mlodyniedowziecia napisał:

> Otóż, w różnych domach wygląda to różnie, ale nie sposób jednak zaprzeczyć, że
                    > partnerstwo w małżeństwie polega na współpracy i współdziałaniu.

Zgadzam się z całym twoim wywodem smile
                    Mam na szczęście też mądrego i fajnego męża, od 20 lat tego samegowink który wie, co to partnerstwo.
                  • volta2 Re: Murem za ablims'em! 13.06.11, 17:41
                    ale odwoziłbyś te dzieci do szkoły rano gdybyś mieszkał kilka tysięcy km od tych dzieci? pokonujesz czasoprzestrzeń czy jak?
                    i nawet dawałbyś im jeść - no podziwiam ale to chyba takie rzeczy tylko w erze.
                    a może karmiłbyś strawą duchową via net?

czy ty nie widzisz że moje zestawienie dotyczy trybu życia w rozdzieleniu z drugą połówką? czy po prostu nie przeczytałeś startowego postu?

(jak musze gdzieś firmowo wyjechac są dziadkowie, a żona pracuj
                    > e w budżetówce
                    a nasi dziadkowie są w szpitalach co drugi tydzień, no popatrz, pracodawca musi konsultować chyba swoje plany z lekarzami...
                    bredzisz jak potłuczony albo to robienie aplikacji mózg ci poszatkowało.

i nigdzie nie pisałam, że mam dochód 7,5 tylko że mam jakiś tam limit, i czy w związku z tym zawyżam czy nie. prosiłam o rzeczowe uwagi(vide post startowy), a ty mi elaborat wypisałeś jak to prowadzisz firmę na pół etatu.
                    • mlodyniedowziecia Re: Murem za ablims'em! 13.06.11, 21:35
                      -bredzisz jak potłuczony albo to robienie aplikacji mózg ci poszatkowało.

Nie ma co rzeczowo się z Wami dyskutuje.
                  • amandaas Re: Murem za ablims'em! 13.06.11, 18:26
                    1. Po pierwsze- czy naprawde masz tak wąski tok myślenia, że uważasz iż zatrudnienie pani do sprzątania doraźnie, czyli np. raz w tygodniu jest równoznaczne z "prowadzeniem domu przez gosposię"?
                    2. Po drugie- piszesz, że wszystkie domowe czynności kobieta może wykonać kiedy dzieci nie ma w domu. Potem dzieci wracają do domu, więc obowiązkiem kobiety jest zajęcie się nimi. Wykluczasz więc możliwość iż kobieta ma ochotę wyjść na kolację ze znajomymi, do kina z przyjaciółką czy na fitness? Nie wolno jej, bo przecież zatrudnienie wtedy niani to rozrzutność? Hm.. ciekawe pojęcie partnerstwa.
                    3. Po trzecie- w normalnej definicji partnerstwa miesci się także to, iż mąż nawet jesli pracuje zawodowo, jest zobowiązany do pomocy kobiecie przy wychowaniu dzieci (zabrac je chociazby na spacer czy do kina) oraz prowadzeniu domu ( czasem mężczyzna tez może pozmywać naczynia, umyć okno czy podłogę). Skoro maż Volty mieszka poza krajem, oznacza to że nie będzie partycypował w tych obowiązkach. Według Ciebie w takiej sytuacji Volta nadal nie ma prawa do doraźnej pomocy ze strony niani czy też pani sprzątającej? hmm... jak już mówiłam- ciekawa definicja partnerstwa.
                    • zuzanna56 Re: Murem za ablims'em! 14.06.11, 16:17
                      amandaas napisała:

w normalnej definicji partnerstwa miesci się także to, iż mąż na
                      > wet jesli pracuje zawodowo, jest zobowiązany do pomocy kobiecie przy wychowaniu
                      > dzieci (zabrac je chociazby na spacer czy do kina) oraz prowadzeniu domu ( cza
                      > sem mężczyzna tez może pozmywać naczynia, umyć okno czy podłogę). Skoro maż Vol
                      > ty mieszka poza krajem, oznacza to że nie będzie partycypował w tych obowiązkac
                      > h.

Ja zrozumiałam, że to było bardzo ogólne pisanie o partnerstwie a nie o przykładzie Volty. Wiadomo, że skoro mąz pracuje za granicą, to jest to kompletnie inna sytuacja. Ale chyba za jakieś pół roku wraca, tak?
                      A z twoją definicją też się zgadzam.
              • tomekjot Re: Murem za ablims'em! 11.06.11, 09:29
                Z tego co doczytałem to volta2 nie pracuje więc przepraszam bardzo ale Pani od
                > sprzątania?

No po to aby Pani z Panem mogli mieć czas da siebie

męża trzyma kontrakt jeszcze przez jakiś czas. Jaki jest sens (korzysci) utrzym
                > ywania przez ten czas dwóch domów? Dwa lokum, dwa obiady, dwa x oplaty stałe +
                > bilety lotnicze. Nie lepiej poczekać i wrocic cala rodziną?

Pewnie ze lepiej, ale liczą że ceny nieruchomości będą cały czas rosnąć i zarobią na wynajmie
      • velluto Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 14:39
        ablims napisał:

?! jaja sobie robisz? wszystkie kredyty w PLN są wyżej oprocentowane (na przestrzeni 30 lat różnica wynosi kilkadziesiąt tysięcy) nie do nadrobienia mimo zwyżki kursu franka

> - niania na godziny - po co?- nie pracujesz zajmuj się - totalny bezsens
        A co jest bezsensownego w tym, że nawet niepracująca matka potrzebuje wyjść SAMA - do lekarza, fryzjera, czy choćby na kolację ze znajomymi?
        • e.i.t.h.e.l Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 13:06
          Tu chodziło o kwotę, którą na nianie wydaje, a nie o sam fakt tych wyjść.
      • agpagp Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 15:56
        > Strasznie dużo wydajecie na zbędne rzeczy i usługi które tak naprawde nie są Wa
        > m potrzebne. Te usługi są raczej z wygodnictwa a to nie idzie z oszczędzaniem.
        >
        > Wybacz, że tak surowo. Ale takie podejście do życia strasznie mnie drażni...
        >

Ale autorka nie pyta gdzie zaoszczędzić tylko czy są to zawyżone kwoty czy nie ...
        A drażni Cię że ktoś ma więcej i może sobie żyć jak chce czy coś innego?
        • ablims Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 20:08
          Dla mnie nie ma znaczenia ile kto zarabia i kto ile ma...
          Bardziej drażni mnie zbędne wydatki, pieniądze można wykorzystać gdzie indziej, np. zamiast opiekunki to ubrania, zamiast pani do sprzątania to lepsze jedzenie, itpsmile
          • marajka Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 23:07
            Bardziej drażni mnie zbędne wydatki, pieniądze można wykorzystać gdzie indziej,
            > np. zamiast opiekunki to ubrania, zamiast pani do sprzątania to lepsze jedzeni
            > e, itpsmile

A może kogoś stać na jedno i drugie? I pani do sprzątania nie oznacza oszczędzania na jedzeniu? Skąd wiesz, co dla kogo zbędne? Masz jakiś problem chyba, skoro drażni Cię inny styl zycia niż Twój. Jak dla mnie ludzie mogą się nawet podcierać swoimi pieniędzmi, nic mi do tego, dopóki nie krytykują innych. Jak ty!
            • edytek1 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 04:39
              Czy korepetycje będą dzieciom potrzebne tego w tej chwili nie wiadomo, ale jeśli dzieci były w innym systemie edukacji to różnice mogą byc naprawdę duże. Dziecku do konca podstawówki pewnie mogą pomóc rodzice, ale według wizji niektórych to autorka wątku powinna zając się dwojką dzieci, sprzatac dom, gotowac w domu (bo taniej) zapewnic dzieciom tanią i efektywną rozrywkę i pomóc dzieciom w szkole a o opiekunce, pani do sprzątania powinna zapomniec bo to zbędny wydatek...
              Przy 1000 zł na jedzenie na 3 osoby to tylko gotowanie w domu wchodzi w grę. Pierogi, naleśniki,placki nie są trudne do zrobienia, ale wymagają czasu niestety.
              300 zł na rozrywkę trochę mało, bo nie wychodzi nawet 100 zł na tydzień na dwoje dzieci
              gdzie jest pozycja książki,pomoce dydaktyczne?
              Świetlica szkolna jest potrzebna chocby po to by wyrównac język (domyślam się, że chłopcy chodzili do szkoły międzynarodowej) a więc obiad zjesc muszą bo trudno przeżyc dzień na butelce wody zabranej z domu.
              100 zł na ubrania? chyba tylko na bieliznę. Spodnie dla chłopca to conajmniej 80 zł a jest ich dwóch a gdzie bluza, kurtka, czapka domyślam się, że mieszkacie obecnie w jakimś kraju arabskim więc żadnych ciepłych rzeczy nie macie. Mundurków w państwowych szkołach w Polsce zwykle nie ma.
              Z opiekunki bym zrezygnowała przeznaczajac kasę na wyżej wymienione rzeczy, sama bezczelnie relaksowałabym się gdy dzieci są w szkole. Jeśli dzieci są w wieku szkolnym to czasami mogą zostac w domu same, kiedy mama musi coś załatwic. Ustaliłabym bym z dzieciakami pomagacie mi w sprzątaniu a ja nie biorę pani do pomocy i mam kasę na rozrywkę nie pomagacie ktoś musi mi pomóc i do kina czy na basen będziemy chodzic rzadziej.
      • marajka Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 23:04
        > > nie ma tu jeszcze pani do sprzątania - a pewnie by się przydała...
        > to chyba żart - nie możesz sprzątać sama?

Może nie może. A może się jej nie chce!

> Strasznie dużo wydajecie na zbędne rzeczy i usługi które tak naprawde nie są Wa
        > m potrzebne.

Skąd wiesz, co jest dla kogo zbędne?

> Wybacz, że tak surowo. Ale takie podejście do życia strasznie mnie drażni...

Twoje też... Ale Twoje zycie, Twoja sprawa. Są ludzie, którzy po prostu lubią żyć wygodnie i nie zaciskają zbytnio pasa, jeśli nie muszą - i nie oznacza to zaraz rozrzutności.
      • karolinek Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 04.06.11, 13:06
        >- kredyt na mieszkanie - za dużo - zmienic na złotówki.
        Trzeba być idiotą, żeby przy takim kursie franka jaki jest teraz przewalutowywać kredyt.
        Rata mniejsza nie wyjdzie, za to kapitał do spłaty będzie dużo większy.
      • izzunia Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 06.06.11, 16:18

chyba oci... przewalutowywać kredyt w takim momencie?
      • asia_i_p Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 06.06.11, 22:32
        > - szkoła - świetlica przy niepracującej mamie? - bezsens
        Bo dzieci nie mają na tę samą godzinę? A matka chce robić dwa kursy zamiast czterech.
        > - niania na godziny - po co?- nie pracujesz zajmuj się - totalny bezsens
        Pewnie, siedź na d...pie 24/7. Jej mąż pracuje za granicą, jeśli nie ma rodziny na miejscu, to co, ma wszędzie dzieci ze sobą ciągać?
        Pomysł zmienienia kredytu na złotówki - bezcenny. Banki ci płacą za udzielanie tego typu rad?
        -
        Cierpię, ale jeszcze mam nadzieję,
        że przylecą piraci bombowcem
        i bogatym zabiorą pieniądze,
        a na pięknych założą pokrowce. (Kabaret Potem)
      • cpt.obvious Oszalałaś?! 14.06.11, 12:13

No to cudowną radę dajesz, naprawdę.
        Wrogowi bym nie radził przewalutowania na złotówki teraz.

Po pierwsze - bardzo wysoka cena franka co spowoduje "utrwalenie" bardzo niekorzystnego kursu w formie długu.
        Po drugie - dziwnym trafem WIBOR jest o niebo wyższy (i nadal będzie) niż LIBOR.
      • anyx27 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 18.06.11, 19:51
        ablims napisał:

Chyba po to, żeby był jeszcze wyższy! big_grin
    • ala.ked Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:03
      Zgadzam się że za mało na jedzenie - choć jeśli obiady dla dzieciaków są w szkole to być może wystarczy. Ale na prawdę trzeba będzie zaciskać pasa.
      Brak mi tu chemii i leków, u mnie to nadal spoty koszt uncertain no i ew. wizyt prywatnych typu lekarz, kosmetyczka, fryzjer.
      Na ciuchy 100zł to bardzo mało chyba że zakładacie że nie w Polsce będziecie się ubierać big_grin

Prawdę mówiąc z postu nie wynika jasno że autorka wątku nie pracuje, podała tylko że benzyna nie do pracy.. I jeśli pracuje to niania i ew. p. do sprzątania ma wytłumaczenie.
      A nawet nie pracując jeśli nie ma z kim dzieci zostawić (typu babcia, ciocia) to pomoc być musi.
    • volta2 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:04
      to widzę, że trzeba uzupełnić o parę danych:

kredyt nie do przewalutowania w tej chwili, sorrysad

gazu nie ma, będzie wszystko na prąd, faktycznie wtedy rachunek jest chyba wyższy

opiekunki w warszawie tanie nie są, na godziny wychodzi jeszcze gorzej kalkulacja - pani będzie konieczna, bo ja będę pracować(mało to mało, ale wieczory raz w miesiącu będą zajęte, do tego dojdzie pewnie szkoła dla każdego z dzieci na inną zmianę, młodszy na rano, starszy na drugą)

do tego opieka nad dziećmi w systemie 24/24 do najłatwiejszych nie należy(choćby obciążenie psychiczne) - muszę czasem mieć możliwość wyjścia samej(teraz nie pracuję a niania też przychodzi)

kino i restauracje - ostatnie 2 lata dzieci nie były w kinie, bo nie znają lokalnego języka,
      pierogi, chińszczyzna, pizzerie - dzieci nie widziały tego przez 2 lata, nie mam zamiaru im tego ograniczać, sama też tęsknię do naszych osiedlowych restauracji, po 2 latach wpieprzania jagnięciny pierogi z jagodami chyba nam się należą?

co do zakupów - nie planuję oszczędzać na jedzeniu - zestawienie robię pod kątem tzw. normalnym, bo powrót do kraju ma mi się nie kojarzyć z ciężką pańszczyzną i zaciskaniem pasa - poza tym dla mnie w kraju będzie teraz sporo taniej, pytnie czy ten tysiak wystarczy?

ciuchy - nie wydaję na ciuchy, są to dla mnie najtrudniejsze zakupy, których unikam jak mogę, nie wiem czy w szkole są mundurki? muszę zadzwonić bo to chyba jakoś rozwiązuje kwestie markowych zakupów?

z odpowiedzi wynika, że nie przesadzam z kosztami, czy coś pominęłam? już widzę, że dentystę, lekarzy - raczej będę miała abonament, ale kto wie? lekarstw nie wzięłam też pod uwagęsad

nie ma też żadnych wyjazdów łikendowych, ale chyba sama na polskie drogi nie wyjadę, by przez 2 dni cieszyć się widokiem plaży, czy gór(za daleko?)

czy w trzeciej klasie sp są już zielone szkoły?
      • volta2 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:10
        jeszcze dla nowych forumek - gotowanie obiadów 2 daniowych to u mnie standard, obiady w szkole nie wystarczą, o deserze nie wspominam, bo amanda się będzie śmiaćsmile
        • amandaas Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 14:03
          I tu mnie masz;D
      • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:13
        volta2 napisała:

> co do zakupów - nie planuję oszczędzać na jedzeniu - zestawienie robię pod kąte
        > m tzw. normalnym, bo powrót do kraju ma mi się nie kojarzyć z ciężką pańszczyzn
        > ą i zaciskaniem pasa - poza tym dla mnie w kraju będzie teraz sporo taniej, pyt
        > nie czy ten tysiak wystarczy?
        >
        Jeżeli nadal planujesz robić takie obiady o jakich pisałaś w innych wątkach (2 dania, praktycznie codziennie mięso) to tysiak to naprawdę może być za mało. Zwłaszcza, jeżeli czasami będziesz chciała kupić lepszy ser, wino, wędlinę czy cokolwiek innego, co nie jest dostępne w dyskontach.
      • b-b1 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 11:15
        Raczej nic nie pominęłaś-tylko zaniżyłaś koszty big_grin

Jeśli chodzi o zieloną szkołę to różnie dzieciaki wyjeżdżają. Moje jechały w trzeciej klasie-koszt ok 1000zł.
        I mundurki tez mamy-ale to również zależy od szkoły.
        ...a byliście już u ortodonty sprawdzić stan uzębienia? Pytam z ciekawości, bo moje dzieci w sumie już w 4kl są-ale czekają mnie dwa aparaciki...To tylko tak a pro-po kosztów-co by mężowi uświadomić big_grin

• zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 12:26
          Zawyżony na pewno nie. Tak porównuję do mojej rodziny, 4 osoby, w tym nastolatek dużo jedzący (chudzielec), rozumiem, że u was będą 3 osoby, bo mąz zostaje za granica, tak?
          Mamy niższa ratę kredytu, ok. 1400 zł teraz plus jakieś ubezpieczenie prawie 100 zł. Bardzo duzo wydajemy na paliwo, więc można by powiedzieć że mamy tez taki koszt podstawowy ok. 2400 zł. rachunki związne z domem 1000 zł. Moim zdaniem 7500 zł na miesiąc to taki normalny koszt bez szaleństw. Myslę, że tyle wydajemy (czasami więcej niestety) na życie bez pani do sprzątania, niani. Obiady na mieście bardzo rzadko, kino czy teatr od czasu do czasu, jakieś ubrania dla 4 osób. Odkładanie na przyszłośc czy na wczasy to już poza tą kwotą. Generalnie przy tej racie kredytu to normalna suma na życie bez zbędnych szaleństw dla 4 osób.
          • lolka.77 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 12:31
            U mnie bez szaleństw taka kwota idzie na 3 osoby (bez niani, pani do sprzątania okazjonalnie, kredyt ok 2000, rachunki domowe ok 1000, ogrzewanie poza tą kwotą)
    • airborell Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 12:23
      >> kredyt na mieszkanie -2,500(przy tej rekordowej cenie franka, jak spada to jest
      > ok.2000)

Nie chcę straszyć, ale jak Grecja padnie, to frank spokojnie może być i po 4 złote. Liczyłbym się z tym przy braniu decyzji o kredytach.
      • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 12:33
        airborell napisał:

> >> kredyt na mieszkanie -2,500(przy tej rekordowej cenie franka, jak sp
        > ada to jest
        > > ok.2000)
        >
        > Nie chcę straszyć, ale jak Grecja padnie, to frank spokojnie może być i po 4 zł
        > ote. Liczyłbym się z tym przy braniu decyzji o kredytach.

Tyle, że ten kredyt jest (jak rozumiem) już wzięty.
        • airborell Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:05
          Tak, ale to znaczy, że rata może być i większa niż 2500.
          • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:18
            może być.
            no ale co ma zrobić w związku z tym?
            jak ma kredyt na 20 lat to moze przez całe te 20 lat kurs nie bedzie cały czas 3,30 albo 4.
            • falllen_angel Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:38
              joanna_poz napisała:

> może być.
              > no ale co ma zrobić w związku z tym?
              > jak ma kredyt na 20 lat to moze przez całe te 20 lat kurs nie bedzie cały czas
              > 3,30 albo 4.

Oczywiście, że nie. W perspektywie 20 lat spokojnie pęknie 6 PLN, myślę, że nawet w ciągu 10 lat, ale za to już bym głowy nie dał.

Chyba nie wierzysz w powrót w okolice 2 PLN?!

W.
              • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:41
                falllen_angel napisał:

> joanna_poz napisała:
                >
                > > może być.
                > > no ale co ma zrobić w związku z tym?
                > > jak ma kredyt na 20 lat to moze przez całe te 20 lat kurs nie bedzie cały
                > czas
                > > 3,30 albo 4.
                >
                > Oczywiście, że nie. W perspektywie 20 lat spokojnie pęknie 6 PLN, myślę, że naw
                > et w ciągu 10 lat, ale za to już bym głowy nie dał.

A ja sądzę, że w perspektywie 20 lat to już PLN nie będzie.
                • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:46
                  otoz to.

a poki co roznica % pomiędzy kredytami w CHF a PLN jest taka, ze nie ma co rozlewac lez nad kursem 3,30.
                • falllen_angel Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:48
                  agattka_84 napisała:

> A ja sądzę, że w perspektywie 20 lat to już PLN nie będzie.

A co będzie!? Powrót do barteru?

W.
                • gogologog Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 21:56

> A ja sądzę, że w perspektywie 20 lat to już PLN nie będzie.

A ja mam wielka nadzieje ze sie mylisz i zostaniemy przy PLN.
                  • yasmin24 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 22:05
                    Volta

czy pewna jestes ze czynsz zamknie sie w kwocie 500zł? wielu moich znajomych za mieszkania w Warszawie 50m placa ok 600zł + czesto jeszcze koszty ochrony osiedla sad
                    obiady w szkole w granicach 5-6zł za dzien za dziecko, za swietlice place 35zł miesiecznie, dochodzą jeszcze opłaty za zajęcia dodatkowe

Nie wiem, czy kwota 1000zł wystarczy na jedzenie przy gotowaniu codziennie obiadow z 2 dań sad

Bilety autobusowe sa drogie i nadal maja drozec, miesieczny w granicach 100zł
          • konwalia-82 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:23
            ablims ja uważam, że nawet jak się nie pracuje to świetlica dla dzieci jest dobrym pomysłem-trzeba uczyć kontaktu z rówieśnikami

na jedzenie za mało przy dwóch daniach, na ciuchy tez za mało
            pominęłaś lekarza/leki/jakiś sport/hobby/książki czy prasę/chemię/drogerię/zajęcia dodatkowe dzieci/odkładanie na nieprzewidziane wydatki i wakacje

moim zdaniem za 7500 się da, ale powinnaś to inaczej przekalkulować
          • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 13:40
            airborell napisał:

> Tak, ale to znaczy, że rata może być i większa niż 2500.
            >

Ano może. Tylko co w takim razie byś radził, bo radziłeś ostrożność przy BRANIU kredytu? (a tu mamy kredyt wzięty)
    • velluto Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 14:34
      volta2 napisała:

> moje koszty będą:
      > kredyt na mieszkanie -2,500(przy tej rekordowej cenie franka, jak spada to jest
      > ok.2000)
      > czynsz -500 -
      > prąd 100
      > internet, tel, tv 150

wg mnie koszty mieszkaniowe w sam raz - zakładam że mówimy o mieszkaniu rzędu 50-70 m w dużym mieście?

> benzyna(nie do pracy, raczej zakupy, weekendy, podwózka do szkoły) 300
      tyle mi schodzi przy codziennym jeżdżeniu do pracy +zakupy, sprawy różne, za to bez dalekich weekendów

> żywność (1+2dzieci w wieku podstawówkowym) 1000 - ciut mało
      > ciuchy dla wszysktich 100 - zdecydowanie za mało
      > rozrywka(kina, restauracje) 300 - zależy gdzie to ma być, niezależnie od lokalizacji za dużo w stosunku do ubrań?
      > szkoła (świetlica, obiady, składki, urodziny?) 200 - za dużo (chyba)
      > niania na godziny - typu wieczór, czasem odebranie ze szkoły, 800 - zależy gdzie, Warszawa - ok. 15 zl za godzinę
      > bilet lotniczy dla taty do rodziny raz w miesiącu 1500 - skąd? z USA?

> w/g mnie to jeszcze nie wszystko jest ujęte(dobre buty dla dzieci, ac na auto,
      > rozrywka może być większa, bo 300 na 3 osoby miesięcznie to bardzo mało chyba?
      > gdzie basen, bilety miesięczne, itp?)

To zależy czemu na służyć to zestawienie. Brakuje wakacji, kolonii, wycieczek szkolnych, leczenia, dentysty, zajęć dodatkowych, roweru, nart itp, koszt ubrania - na poziomie secondhandowym bardziej ....

> z braku ojca weekendy będę musiała zagospodarowywać atrakcyjnie, co może przekł
      > adać się na zwiększony niż zwykle koszt

Eksm - nie staraj się wynagrodzić dzieciom braku ojca. One potrzebują normalności nie robienia show pt "bez taty żyje nam się cudownie" czy "przy tylu rozrywkach zapomną że taty nie ma"
      • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 14:43
        > > szkoła (świetlica, obiady, składki, urodziny?) 200 - za dużo (chyba)

raczej mało.
        w szkole mojego syna obiad to 6 zł dziennie czyli miesiecznie ( w zaleznosci od ilosci dni roboczych) 100-120 zł.
        a Volta ma dwojke dzieci.
        • joko5 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 21:36
          Wydaje mi się, że autorka wątku nigdy nie musiała specjalnie oszczędzać, więc założenie, że 1000zł starczy na jedzenie jest mocno zaniżone. Jeśli lubi jeść dobrze co wcale nie znaczy dużo powinna przeznaczyć na jedzenie 2tys. Ubrania hm........ Dla mojego 3-latka kupuję ok. 3-4 par butów, zawsze skórzane firmowe to koszt ok. 700zł w skali roku, na ubrania wydaję ok. 500zł w roku a to tylko jedno dziecko, owszem można kupować ubrania w lumpeksach, ale autorka chyba nie szuka takiego rozwiązania. Należy doliczyć wyjścia do kina, restauracji, basenu itp.
      • tyssia Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 07:41
        > żywność (1+2dzieci w wieku podstawówkowym) 1000 - ciut mało
        > > ciuchy dla wszysktich 100 - zdecydowanie za mało
        Wy wszyscy naprawdę co miesiąc kupujecie ubrania? surprised
        • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 08:20
          tyssia napisała:

> > żywność (1+2dzieci w wieku podstawówkowym) 1000 - ciut mało
          > > > ciuchy dla wszysktich 100 - zdecydowanie za mało
          > Wy wszyscy naprawdę co miesiąc kupujecie ubrania? surprised

A to ubrania trzeba kupować co miesiąc, żeby mieć średnią miesięczną 100 zł? To jest 1200 zł rocznie. Powiedzmy buty zimowe - 300 zł, para dżinsów - 150 zł, sweterek - 50 zł. I już masz zjedzoną prawie połowę budżetu. A za tę kwotę autorka chce ubrać 3 osoby, w tym 2 dzieci.
        • wuika Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 09:23
          Co miesiąc to może nie, ale to nie mają być minimalne wydatki na ubrania np. z roku, tylko jakieś uśrednienie. Jak patrzę na mój arkusz wydatków, to były pod rząd dwa miesiące, kiedy nie były kupowane nawet skarpetki, a potem trzeba było kupić kilka koszul, bluzę, spodnie, kurtkę i poszło kilkaset zł na dwie osoby. Miesiąc później trzeba było kupić buty, potem na wyjazd uzupełnić stroje kąpielowe. Jak się to posumuje po całym roku, a potem uśredni, to wychodzi więcej niż 100zł/miesiąc, mimo, że takie (a nawet tańsze) się zdarzają smile
        • aneta-skarpeta Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 13:14
          ja co miesiac, a nawte kilka razy w m-cu
          a to sobie, ato innym razem synowi, czy mezowi, a to potem bielizne, albo stado skarpet, a to polazilam po ciuchlandach ( jestem uzaleznionawink)

sa to rozne kwoty- czasem 100 zł, a czasem musze wydac tysiaka w miesiacu, bo akurat trzeba kupic buty nie tylko dla syna, kurtki, spodnie etc, a w nastepnym miesiacu tylko skarpety- kilka par
        • black_halo Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 12.06.11, 09:46
          Wystarczy, ze jedna osoba w domu potrzebuje sie ubrac przyzwoicie do pracy i lekko liczac - kostiumczy garnitur to 300 zlotych minimum ale to naprawde taki gorszej jakosci, zazwyczaj z bazaru. Porzadne buty ze skory (starczaja na dluzej i wychodza finalnie taniej niz jakies nawet tylko troche tansze) i znow 300 zlotych. I juz masz 600 zlotych a sam garnitur nie wystarczy, musisz miec do tego bluzki. Jeden garnitur to tez malo, z doswiadczenia wiem, ze trzeba minimum 3 sztuki. Jesli jezdzisz w delegacje to trzeba miec zmiane ubran do pracy na minimum 2 tygodnie bo nie zawsze jest czas uprac. A dolicz jeszcze bielizne i ubrania weekendowe, ze dwie pary spodni, jakis sweterek, kiecke i pare koszulek tez wypada miec.
    • zonaniezona1 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 21:23
      kredyt na mieszkanie -2,500 - nie do ruszenia
      czynsz -500 ( niewielki...mój jest większy za w sumie niewie mieszkanie)
      > prąd 100 ( ja płace nawetciut więcej)
      > internet, tel, tv 150 ( płacę 105 zł)

benzyna(nie do pracy, raczej zakupy, weekendy, podwózka do szkoły) 300 - sporo - ale ok
      > żywność (1+2dzieci w wieku podstawówkowym) 1000 (normalnie bez szaleńst)
      > ciuchy dla wszysktich 100 ( niewiele)
      > rozrywka(kina, restauracje) 300 ( sporo ...)
      > szkoła (świetlica, obiady, składki, urodziny?) 200 (nie wiem ,czy daszradę ! )
      > niania na godziny - typu wieczór, czasem odebranie ze szkoły, 800 ( przesada)
      > bilet lotniczy dla taty do rodziny raz w miesiącu 1500 (bezkomentarza)
      >
      Moim zdaniem nie ujęłaś wielu kosztów- natomiast parę masz wysokich.
      Co do pani do szprzątania.... wiele rzeczy by sie przydało....-
      Żyjesz na dosyć wysokim poziomie...., ale poziom ten niezachęca Cię do oszczędzania.
      Dasz radę przeżyć za te pieniądze i to wcale nie skromnie..., ale potrzeby zawsze będzie się miało większe
      • kociaszek Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 21:50
        brakuje w zestawieniu art gospodarstwa domowego (chemia etc) i wydatków na tzw zdrowie (apteka, lekarz)...
        bilety lotnicze można kupić z wyprzedzeniem - są dużo tańsze: w Europie da radę latać za max 200euro czyli 800zł/miesiąc
        1000zł na jedzenie to mało przy dwójce dzieci, które ciągle rosną...szczególnie, że cała reszta zestawienia sugeruje wysoki poziom życia...
    • wuika Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 22:03
      Żywność trochę mało.
      Ubrania trochę mało - to jest kilka tanich t-shirtów. Jak przyjdzie kupić kurtki na zimę (wiadomo, nie co miesiąc, ale dzieciaki rosną i może się okazać, że nagle jednego roku trzeba kupić cała ciepłą garderobę od nowa).
      Dorzuć jeszcze jakieś utrzymanie domu, w sensie chemia gospodarcza, kosmetyki, czasem po prostu coś do wystroju.
      Dolicz ewentualne wizyty u lekarzy lub chociażby leki (raz na jakiś czas się coś przypałęta) czy szczepienia (na grypę chociażby).
      Sprawy typu ubezpieczenia (mieszkania, może macie jakieś osobiste), opłaty (podatki jakieś specjalne - to sama wiesz, czy jakieś masz), ubezpieczenie auta lub dzieci w szkole.
    • agni71 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 22:04
      Wypowiem sie tylko o tych sprawach, o których mam największe pojęcie.

volta2 napisała:

> żywność (1+2dzieci w wieku podstawówkowym) 1000

Może wystarczyć, ale przewidzialabym jednak więcej, z 1500 miesięcznie.

> ciuchy dla wszysktich 100

zdecydowanie za mało, nawet jesli wszystkie ubrania zamierzasz kupować wyłacznie w lumpeksach (a zakładam, że np. bielizne jednak kupujesz nową). Same buty dziecięce, to duzy wydatek. Jesli ciuchy (oprócz bielizny) z lumpeksu, a buty nowe przynajmniej dla starszego dziecka (jesli twoje mlodsze dziecko nosi buty po starszym) i dla ciebie, to ja zwiększyłabym tę kwote co najmniej do 200 zł mies.

> rozrywka(kina, restauracje) 300

Napisalas, ze zamierzasz duzo korzystac, więc pewnie ta kwota jest realistyczna. Dla mnie lekko z kosmosu.

> niania na godziny - typu wieczór, czasem odebranie ze szkoły, 800

Chyba troche zawyżylaś ten koszt, ale tak naprawdę nie wiem, ile godzin miesięcznie taka niania będzie u ciebie pracować. Ja za ok. 22 godz. tygodniowo płaciłam co najmniej 200 zł (4 x 4 godziny i raz 5,5-6 godzin) - pod Warszawą, bo to ma znaczenie.

> bilet lotniczy dla taty do rodziny raz w miesiącu 1500

Dużo, ale domyslam, ze to nie na trasie, na której latają tanie linie.
      >
      > rozrywka może być większa, bo 300 na 3 osoby miesięcznie to bardzo mało chyba?
      > gdzie basen, bilety miesięczne, itp?)

Moim zdaniem 300 zł na rozrywke miesiecznie to bardzo dużo, ale ja biletow mies. do rozrywki nie wliczam, nie wliczam do niej tez np. kółek zainteresowań itp.

> nie ma tu jeszcze pani do sprzątania - a pewnie by się przydała...

Pewnie zalezy gdzie i jaki metraż, ale ja płacę 80 zł za sprzątanie. 80-100 zł to realne stawki za sprzątanie w mojej okolicy, ale sa tez osoby, ktore zyczą sobie więcej.

Nie uwzględnilaś kosztów leczenia - ewentualnych wizyt prywatnych i leków, zarezerwowałabym na to minimum 50 zł miesiecznie na 3 osoby.
      • falllen_angel Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 22:47
        agni71 napisała:

> Moim zdaniem 300 zł na rozrywke miesiecznie to bardzo dużo, ale ja biletow mies
        > . do rozrywki nie wliczam, nie wliczam do niej tez np. kółek zainteresowań itp.

No bez jaj, to nie jest nawet 100 na weekend. A co to jest 100?!?!

Pójdzie z dzieciakami do kina i 100 nie ma...

Pójdzie z dzieciakami na pizze do Pizza Hut i 100 nie ma...

Pójdzie z dzieciakami na basen i 100 nie ma...

Mogłaby wyskoczyć na wycieczkę za miasto w kolejny weekend, ale już nie ma 100 na to tongue_out

W.
        • agni71 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 10:17
          falllen_angel napisał:

>
          > Pójdzie z dzieciakami do kina i 100 nie ma...

Do kina nie chodzi sie co tydzień, szczególnie filmów dziecięcych nie ma nowych w takiej częstotliwości.

>
          > Pójdzie z dzieciakami na pizze do Pizza Hut i 100 nie ma...

Podobnie z restauracjami - ja nie chodze co tydzień, nawet chyba nie raz w miesiącu (poza wyjazdami wakacyjnymi czy weekendowymi).
          >
          > Pójdzie z dzieciakami na basen i 100 nie ma...

Akurat na basen nie chodzimy, więc przyznaję, ze nie orientuję sie w kosztach.
          >
          > Mogłaby wyskoczyć na wycieczkę za miasto w kolejny weekend, ale już nie ma 100
          > na to tongue_out

Wycieczki weekendowe to juz u mnie kategoria wakacje/wczasy.

• volta2 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 01.06.11, 22:53
      dzięki za uwagi, komentarze i ogólnie za wpisy.
      bardzo mi pomogły rozeznać się w sytuacji,
      wygląda na to, że w niektórych sprawach zamierzam wydać za dużo w innych za mało, ale ogólnie bilans całościowy mniej więcej tak wychodzi.

poprosiłam męża, przed pokazaniem mu tu komentarzy, o jego propozycje na poszczególne aspekty wydatków i tak, mąż zamierza latać do nas za 900 zeta(cha,cha, jeszcze tak tanio biletu w 2 strony nigdy nie kupił, najtaniej to 1100 2 lata temu - loty spoza europy i nie ma bezpośrednich, i nie ma w zasadzie lowcostów, poza latem, to że będzie oszczędzał i przyjeżdżał co 2 miesiące nie wchodzi w grę) a na opiekunkę uważa 500 zł.

no i kredyt obstawia na poziomie 2 tysięcy(?)

reszta w zasadzie się pokrywała z moimi wydatkami, widać, że takie ceny pamiętamy z kraju(to mąż głównie opłacał rachunki), wyszło mu w sumie 6200 chyba.

potem dałam do poczytania komenty, sama jeszcze porobiłam uwagi i każde obstaje przy swoim(on, że zawyżam a ja że to może nie starczyćsmile)

wniosek dla mnie taki, żebym jeszcze do kraju nie wracała, bo nie ma to specjalnie uzasadnienia - może poza moją utratą pracy(dłużej już na bezpłatnym być nie mogę), ale jest to w sumie wacikowa pensja, więc nie ma co płakać. jednak się potwierdza, że życie na 2 domy wcale tanie nie jest, mimo niezłych zarobków. czyli znów muszę szukać chętnego do wynajęcia mieszkaniasad

co do szokująco niskiej ceny ubrań - faktycznie jestem fanką lumpków, poza tym dzieciaki jakieś ubrania mają, więc to nie jest kwestia kupienia wszystkiego jak leci, tylko uzupełniania.
      ale oczywiście wiem, że można wydać więcej, buty w tej kwocie się nie zawierają, ani dzieciowe, ani moje.

jeszcze raz dzięki, szukałam porady tutaj, wśród osób nie szastających pieniędzmi bez sensu, po to by właśnie dowiedzieć się , czy przesadzam czy nie.
      a jakby ktoś chciał coś dodać, to chętnie jeszcze poczytam.

• zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 08:26
        volta2 napisała:

> wygląda na to, że w niektórych sprawach zamierzam wydać za dużo w innych za mał
        > o, ale ogólnie bilans całościowy mniej więcej tak wychodzi

Myślę, że tak własnie jest.

wniosek dla mnie taki, żebym jeszcze do kraju nie wracała, bo nie ma to specjal
        > nie uzasadnienia - może poza moją utratą pracy
        jednak się
        > potwierdza, że życie na 2 domy wcale tanie nie jest

Myślę, że masz rację.
        A chciałabys wrócić?
        • volta2 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 10:43
          A chciałabys wrócić?

powrót i tak jest planowany, rozważałam raczej o kosztach finansowych jakie zyskam przy powrocie do domu w kontekście kosztów emocjonalnych rozłąki dla całej rodziny.

oczywiście przy uwzględnianiu omówionych kosztów wynika, że oszczędność byłaby minimalna, kosztem zagonienia mnie do pracy 24 na dobę.(zajmowanie się domem i dziećmi ja uważam za pracę, choć nikt inny nie musi się ze mną zgadzać, do tego jeszcze praca zawodowa na pół, lub 3/4 etatu )

jak wrócimy w komplecie, odpadnie koszt niani(ojciec raz na jakiś czas będzie mógł odebrać dzieci ze świetlicy i raczej rano codziennie wozić do szkoły - to ogromna pomoc), odpadnie koszt biletów lotniczych, i pociągniemy razem nasz wózek. a teraz byśmy się tylko umęczyli mając z tego jakieś 3-4 tysiące więcej na koncie miesięcznie. w naszym przypadku gra nie warta świeczki. do tego dochodzi kwestia powrotu do 3 pokoi z obecnych 150 metrów. żyjemy na koszt firmy a w polsce już tak łatwo nie będzie, więc chyba utrzymamy status quo do końca kontraktu, najwyżej dzieci wrócą do polskiej szkoły w ciągu roku szkolnego a nie na pierwszego września. ale jakoś ich to nie przeraża bardziej niż powrót do szkoły równo ze wszystkimi, koszt zmian i tak będą musiały ponieść spory.
          • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 11:08
            > powrót i tak jest planowany

więc chyba utrzymamy status quo do końca kontrakt
            > u, najwyżej dzieci wrócą do polskiej szkoły w ciągu roku szkolnego a nie na pie
            > rwszego września. ale jakoś ich to nie przeraża bardziej niż powrót do szkoły r
            > ówno ze wszystkimi, koszt zmian i tak będą musiały ponieść spory

Fakt, ze dla dzieci lepiej byłoby wrócić 1 września. Możecie przedłuzyć kontrakt, tak aby wrócic dopiero za rok?
          • fruzia01 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 11:45
            nie ukrywam, że wam zazdroszczę, fajnie macie smile
            dostawać 3-4 tys za 1/2 czy 3/4 etatu i uważać, że to gra nie warta świeczki....
            • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 12:23
              fruzia01 napisała:

> nie ukrywam, że wam zazdroszczę, fajnie macie smile
              > dostawać 3-4 tys za 1/2 czy 3/4 etatu i uważać, że to gra nie warta świeczki...

O, 4 tysiące za 1/2 etatu...marzenie smile
            • volta2 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 14:20
              matko, gdzie ty wyczytałaś że 0,5 etatu to 3-4 tysiące.
              toż wyraźnie pisałam, że moja pensja to wacikowesmile

po prostu po policzeniu całości tyle byśmy zaoszczędzili DODATKOWO kosztem wielu wyrzeczeń, a to faktycznie w naszej sytuacji gra nie warta świeczki. (chciałabyś być samotną matką de facto bez dodatkowej pomocy dla tych 3 tysięcy i dzieci oddzielić od ojca - gdyby to było pewne że do grudnia, to bym się na to porwała, ale to może być dłużej, a na to się nie zdecyduję, argumenty finansowe mnie nie przekonują?)
              • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 14:30
                Też szukałam w treści, kto pisał o 3-4 tysiącach za 1/2 etatu i nie mogłam znaleźć. Chyba niewiele osób tyle zarabia za 1/2 etatu.
        • chwalipieta Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 10:55
          tak sobie podczytuje wątek i się zastanawiam na ROZRYWKĄ dla dzieci.
          czy naprawdę dziecko potrzebuje co tydzień:
          wyjście do kina
          Pizza Hut
          McDonald's
          fantazy park
          aqua parku itp

dla mnie to jest dziwne, żeby dzieciaka co tydzień pchać na jakiś spęd obcych ludzi i tylko komercją go zapychać.

czy nie lepiej wskoczyć na rower i pojechać do lasu, parku. siąść na ławce i poprzyglądać się przyrodzie. pobiegać po trawie, pstryknąć kilka zdjęć do albumu rodzinnego i tym się cieszyć?

pobudowali centrów handlowych i przyciągają dzieci (z rodzicami), nastolatków atrakcjami. łazi to tam wszystko, tak naprawdę bez celu
          • konwalia-82 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 11:07
            chwalipieta napisał:

> tak sobie podczytuje wątek i się zastanawiam na ROZRYWKĄ dla dzieci.
            > czy naprawdę dziecko potrzebuje co tydzień:
            > wyjście do kina
            > Pizza Hut
            > McDonald's
            > fantazy park
            > aqua parku itp

takich nie potrezbuje co tydzień, raz w mcu starczy
            ale potrzebuje: książeczek, kredek, farb, papieru, ciastolin i innych ulepiaczy, klocków, rowerka i możnaby dalej wymieniać....
            co do basenu, to niektóre dzieci mają wskazania zdrowtne, jak jest dwójka to tylko jedno ma chodzić?
            • chwalipieta Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 11:09
              aqua park a basen to są dla mnie 2 zupełnie inne sprawy
              • ruda.ja Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 16:29
                chwalipieta napisał:

> aqua park a basen to są dla mnie 2 zupełnie inne sprawy

oczywiście, ale tylko w teorii, niestety w naszym mieście jedynym miejscem gdzie można pójść z dzieckiem popływać jest aquapark, na pozostałych kilku basenach można pocałować tylko klamkę - zarówno jeśli chodzi o wejścia jednorazowe jak i karnety - są wykupione co najmniej na pół roku do przodu ;/
          • volta2 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 11:07
            moje dzieci nie chodzą po pizzeriach sieciowych i mc donaldsach, jak również po fantasach worldach też, chodzą za to do opery, baletu, na plażę - niepłatną, żeby nie było.

kino i teatry będą raczej częściej niż raz na tydzień, bo będziemy nadrabiać straty.
            przyrodzie przyglądamy się co tydzień, na pustej plaży cały rok, na wakacjach pod namiotem, na koniach i innych sprawach, których w wawie nie ma, ale daj nam prawo do spędzania czasu jak chcemy, akurta aqua park to będzie dla nas nr 1 po 2 latach przerwy.
            • chwalipieta Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 11:14
              KOBIETO spędzaj sobie czas wolny jak tylko Ci się żywnie podoba smile i wydawaj na to ile tylko chcesz

to była luźna uwaga na temat: 300zł to zdecydowanie za mało na rozrywkę
          • falllen_angel Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 12:26
            chwalipieta napisał:

> tak sobie podczytuje wątek i się zastanawiam na ROZRYWKĄ dla dzieci.
            > czy naprawdę dziecko potrzebuje co tydzień:
            > wyjście do kina
            > Pizza Hut
            > McDonald's
            > fantazy park
            > aqua parku itp

Oczywiście, że nie.

> dla mnie to jest dziwne, żeby dzieciaka co tydzień pchać na jakiś spęd obcych l
            > udzi i tylko komercją go zapychać.
            >
            > czy nie lepiej wskoczyć na rower i pojechać do lasu, parku. siąść na ławce i po
            > przyglądać się przyrodzie. pobiegać po trawie, pstryknąć kilka zdjęć do albumu
            > rodzinnego i tym się cieszyć?

Nie wiem czy zauważyłeś, że trzeba zanabyć rower, a w zasadzie przynajmniej dwa (żeby dorosły tez mógł jechać) oraz jakieś urządzenie do pstrykania tych zdjeć. Obróbka materiału fotograficznego do rodzinnego albumu też nie jest za free.

I tak naprawdę po co to wszystko? Po co kupować dziecku te komercyjne zabawki?! Jakieś aparaty czy rowery... Posadzić go na stołku przy oknie, niech sobie na przyrodę popatrzy (zawsze jakaś przyroda za oknem się trafii), niech sobie widoczek utrwali ołówkiem wyniesionym z IKEI na odwrotnej stronie pustej torebki po cukrze czy mące...

Będzie bez komercji, niedrogo i bez spędu...

W.
            • chwalipieta Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 02.06.11, 13:28
              falllen_angel napisał:

> Nie wiem czy zauważyłeś, że trzeba zanabyć rower, a w zasadzie przynajmniej dwa
              > (żeby dorosły tez mógł jechać)

tylko mi nie mów że nie posiadasz roweru?!?!?

> oraz jakieś urządzenie do pstrykania tych zdjeć
              > . Obróbka materiału fotograficznego do rodzinnego albumu też nie jest za free.

i nie posiadasz aparatu foto, nawet takiego idiot camera?!?!? WOW

> I tak naprawdę po co to wszystko? Po co kupować dziecku te komercyjne zabawki?!
              > Jakieś aparaty czy rowery... Posadzić go na stołku przy oknie, niech sobie na
              > przyrodę popatrzy (zawsze jakaś przyroda za oknem się trafii), niech sobie wido
              > czek utrwali ołówkiem wyniesionym z IKEI na odwrotnej stronie pustej torebki po
              > cukrze czy mące...
              >
              > Będzie bez komercji, niedrogo i bez spędu...
              >
              > W.

ale się uśmiałem hehehe

widocznie coś w tym jest co napisałem skoro takie poruszenie smile

pzdr i nie napinaj się tak, szkoda zdrowia
              • alusia255 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 00:03
                Dzieki za watek volta2. Mam wlasnie podobny problem do Twojego i sama sie zastanawialam ostatnimi czasy ile musimy z mezem zarabiac w Polsce, zeby zyc normalnie z trojka dzieci w domu pod Warszawa? Tez ciezko nam podjac decyzje o powrocie ale domek sie juz buduje i teraz tylko musimy sie odwazyc wrocicsmile Po Waszych odpowiedziach juz troszeczke wiecej wiem. Odpadlby mi kredyt, bo nie bedziemy mieli, czynsz w zwiazku z tym no i niania. Poza tym chcialabym lepiej wiedziec ile wydam na jedzenie zakladajac, ze dobrze gotuje i lubimy dobrze zjesc ( nie jestesmy grubasamismile, bo tu mnie wszyscy strasza, ze ceny zywnosci w Polsce sa juz prawie jak w Hiszpanii powiedzmy ale niestety zarobki wciaz nizsze sad( niz w kraju gdzie my zyjemy. Myslicie, ze przy zarobkach ok 5 tys PLN moglibysmy dac sobie rade w piatke? P.S. Fajne to Wasze forum i podczytuje je od dawnasmile
                • b-b1 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 07:39
                  Myslicie, ze przy zarobkach ok 5 tys PLN moglibysmy dac sobie rade w piatke?

Dom pod Warszawą (czy innym miastem) to inna para kaloszy. Czynsz odpadnie i owszem, ale dochodzi duży koszt ogrzewania domu,(czyli rachunki za gaz, prąd, czy cokolwiek innego) większe rachunki za prad(kosiarka, inne sprzety o dużej mocy), wywóz śmieci, jak chcesz telewizor-musi być dekoder do każdego(czyli abonament na kartę), i o wiele wyższe są koszty benzyny(dojazd do pracy, lub podwózka dzieci do szkoły, czy na inne zajecia) Również potrzebny dodatkowy samochód-przeważnie jeden nie wystarczy.
                  Dochodzi jeszcze ogród...
                • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 08:44
                  alusia255 napisała:

> Dzieki za watek volta2. Mam wlasnie podobny problem do Twojego i sama sie zast
                  > anawialam ostatnimi czasy ile musimy z mezem zarabiac w Polsce, zeby zyc normal
                  > nie z trojka dzieci w domu pod Warszawa? Tez ciezko nam podjac decyzje o powroc
                  > ie ale domek sie juz buduje i teraz tylko musimy sie odwazyc wrocicsmile

Nie jestem voltą2 i jej nie znam, ale z wielu jej wątków, które napisała wynika jednak kompletnie inna sytuacja niż twoja, ale niewazne, nie o to chodziwink

Myslicie, ze przy zarobkach ok 5 tys PLN moglibys
                  > my dac sobie rade w piatke?

Moim zdaniem nie, ale może przesadzam. Mieszkam w niewielkim domu blisko innej aglomeracji, fakt, mam kredyt, bo koszt takiego domu mały nie jest, cztery osoby, dojazdy, dwa samochody, życie normalne, ale w wielu aspektach oszczędne. Naprawdę za 5 tysięcy musielibysmy bardzo ale to bardzo oszczędzać, nawet nie wiem na czym, a ty mówisz o jednej osobie więcej...
                • agni71 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 09:46
                  alusia255 napisała:

> Dzieki za watek volta2. Mam wlasnie podobny problem do Twojego i sama sie zast
                  > anawialam ostatnimi czasy ile musimy z mezem zarabiac w Polsce, zeby zyc normal
                  > nie z trojka dzieci w domu pod Warszawa?

alusia, powiem ci, że 5 tys. na 5-osobową rodzine, to będzie mało. Nas tez jest 5 osób, mieszkamy właśnie w domku pod Warszawą, tez bez kredytu, dom raczej energooszczędny (wydatki na ogrzewanie zimą rzędu max. 400 zł/mies.), i gdybysmy dysponowali 5 tysiacami miesięcznie, to byłoby ciężko. My na jedzenie wydajemy ok. 1500-2000 miesięcznie, a mam jeszcze małe dzieci (najstarsze ma 9 lat), a wiadomo, że im dzieci starsze tym pochłaniają więcej....Inna sprawa, że gdyby zrezygnowac z wygody, to z 500 zł moglibysmy pewnie zejśc z kwoty wydawanej na zakupy, ale to by sie wiazało ze zbyt duzymi niedogodnościami (np. jeżdżenie na bazarki w Warszawie po zakupy warzywno-owocowe, zamiast kupować w lokalnych sklepach w mojej miejscowości - gdzie ceny są wyższe od warszawskich).

Duzo zalezy od tego, w jakim wieku masz dzieci i po prostu jaki macie standard zycia? U nas np. dośc dużą pozycją w budżecie sa zawsze wszelkie wyjazdy wakacyjne i weekendowe, ale tu moglibysmy oszczędzić, decydując się na niższy standard hotelu czy pensjonatu.
                • beverly1985 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 04.06.11, 13:31
                  > nie z trojka dzieci w domu pod Warszawa

Moim zdaniem 5 tys to zdecydowanie za mało (notabene to tylko 2.5 na osobę pracujacą). Zakładam, ze nie potrzebujesz opiekunki dla tych dzieci, więc ok. 6-7 tys powinno starczyć (utrzymanie domu, samochodu albo lepiej dwóch juz zje ci prawie polowę tych dochodów). Za 5 tys dasz radę, ale to będzie skromne zycie
                • agata688 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 06.06.11, 20:15
                  alusia255 napisała:

> Odpadlby mi kredyt, bo nie bedziem
                  > y mieli, czynsz w zwiazku z tym no i niania. Poza tym chcialabym lepiej wiedzie
                  > c ile wydam na jedzenie zakladajac, ze dobrze gotuje i lubimy dobrze zjesc ( ni
                  > e jestesmy grubasamismile, bo tu mnie wszyscy strasza, ze ceny zywnosci w Polsce
                  > sa juz prawie jak w Hiszpanii powiedzmy ale niestety zarobki wciaz nizsze sad(
                  > niz w kraju gdzie my zyjemy. Myslicie, ze przy zarobkach ok 5 tys PLN moglibys
                  > my dac sobie rade w piatke? P.S. Fajne to Wasze forum i podczytuje je od dawna:
                  > -)

Myślę,ze z 5tys. na 5 osób będzie ciężko.
                  Nas jest 3 (dziecko małe) i na samo jedzenie+chemia wydajemy ok.2500, na paliwo ok.1600,a gdzie reszta? tez mamy domek bez kredytu,ale to skarbonka bez dna(i jak ktos tu wspomniał o ogrodzie) a ogrzewanie?
                  Dodam,ze nie mieszkamy w W-wie ani w okolicach jakiegos wielkiego miasta.
                  Ale oczywiscie duzo zalezy od poziomu zycia i przyzwyczajen.(uwazam,ze my zyjemy na srednim poziomie,na nic własciwie nam nie brakuje,ale mamy jeszcze milion rzeczy do zrobienia)
                  • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 09:30
                    na samo jedzenie+chemia wydajemy ok.2500, na paliwook.1600

Serio tyle na paliwo? My wydajemy około 900 zł i wydawało mi sie że to strasznie dużo.
                    • agata688 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 19:46
                      zuzanna56 napisała:
                      >
                      > Serio tyle na paliwo? My wydajemy około 900 zł i wydawało mi sie że to straszni
                      > e dużo.

Niestety serio.Mamy 2 samochody
                      • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 07:31
                        agata688 napisała:
                        > Niestety serio.Mamy 2 samochody

My też mamy dwa samochody i dojeżdżamy do pracy i szkoły dość daleko, wcześniej mieszkaliśmy znacznie bliżej. Z różnych wątków na forum miałam wrażenie że ten mój koszt jest jakiś strasznie ogromny, a tu jeszcze widzę, że ktoś wydaje na paliwo znacznie więcej. Wygoda to jest wielka, ale koszt też niestety. Jak daleko macie do pracy?
                        • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 09:27
                          zuzanna56 napisała:

> agata688 napisała:
                          > > Niestety serio.Mamy 2 samochody
                          >
                          >
                          > My też mamy dwa samochody i dojeżdżamy do pracy i szkoły dość daleko, wcześniej
                          > mieszkaliśmy znacznie bliżej. Z różnych wątków na forum miałam wrażenie że ten
                          > mój koszt jest jakiś strasznie ogromny, a tu jeszcze widzę, że ktoś wydaje na
                          > paliwo znacznie więcej. Wygoda to jest wielka, ale koszt też niestety. Jak dale
                          > ko macie do pracy?

Powinnaś jeszcze zapytać, jakie mają samochody - może dwie terenówki spalające po kilkanaście litrów na 100 km. wink
                          • agata688 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 21:10
                            agattka_84 napisała:

> zuzanna56 napisała:
                            >
                            > > agata688 napisała:
                            > > > Niestety serio.Mamy 2 samochody
                            > >
                            > >
                            > > My też mamy dwa samochody i dojeżdżamy do pracy i szkoły dość daleko, wcz
                            > eśniej
                            > > mieszkaliśmy znacznie bliżej. Z różnych wątków na forum miałam wrażenie ż
                            > e ten
                            > > mój koszt jest jakiś strasznie ogromny, a tu jeszcze widzę, że ktoś wydaj
                            > e na
                            > > paliwo znacznie więcej. Wygoda to jest wielka, ale koszt też niestety. Ja
                            > k dale
                            > > ko macie do pracy?
                            >
                            > Powinnaś jeszcze zapytać, jakie mają samochody - może dwie terenówki spalające
                            > po kilkanaście litrów na 100 km. wink

Kurcze mogłam lepiej tego nie liczyc,bo wyszlo mi ,ze 1600 to najmniejsad(nigdy tego tak dokladnie nie przeliczalam,tylko na oko,bo maz placi za swoje paliwo kartą roznie 950-1200/m-ac,a ja jezdze troche mniej od niego)
                            Niestety nie mamy terenówki(a bardzo mi sie podobaja),ale 1 samochód to silnik 1,9 diesel a drugi to 2,4 benzyna.Diesel spala ok.7litrow/100km (dosc szybko jezdze) a drugi nie mam pojecia ale pewnie ponad dychę (maz jezdzi b.szybko)
                            Ja do pracy robie codziennie w obie strony 60km(to jest ok 500zl/m-ac),a maz 80km.Do tego dochodza rozne inne wyjazdy np.kilka razy na m-ac(z 5) do CH najblizej ok.35km w jedna strone(to 70),basen mamy 30 km w obie strony,jezdzimy roznie ale srednia to 3-4 razy w miesiacu,kino najblizej 50 km w obie strony ze 2 razy na miesiac i inne takie wyjazdy,1 siostra (raz na miesiac 100km w obie strony,druga 70km w obie strony,tez srednio raz w miesiacu).do mamy jezdze czesto a mam do niej 36km w obie strony).Para znajomych z ktorymi widujemy sie ok.2 razy w miesiacu tez 40 w obie strony.Nie mowiac o jakis tam bliskich wyjazdach typu poczta 6km,lekarz i inne takie.dodam,ze nie ma u nas problemu,gdy ktos ze znajomych lub brat poprosi o zawiezienie gdzies,kasy za paliwo absolutnie w takich sytuacjach nie bierzemy(kiedys odrobiąwink)
                            Dodam,ze moj maz chyba juz zapomnial jak sie chodzi piechotasadbo nawet do swojego kumpla 3 domy dalej samochodem(ten kolega ma tak samo)
                            moglam lepiej sie w to nie zaglebiacwinkbo oprocz kosztow to dowiedzialam sie,ze wszedzie mamy daleko i bez samochodow bysmy wigineli:;0
                            • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 09.06.11, 08:35

agata688 napisała:

> Kurcze mogłam lepiej tego nie liczyc,bo wyszlo mi ,ze 1600 to najmniej

E...daj spokój. czasem dobrze sobie pewne rzeczy uswiadomić. Ja sobie tez uswiadomiłam, że przeprowadzka tuz pod miasto do domu to nie tylko koszt kredytu i zakupu drugiego samochodu. Mieszkamy niby tylko 10km dalej od miejsca gdzie mieszkaliśmy wczesniej ( duże miasto) i niby tylko 4-5 km od granic miasta, ale koszty dojazdu nagle stały sie wielkie (to juz trwa prawie 4 lata). Kazdy z nas ma tak około kilkanascie km do pracy w jedną stronę, no troche mniej niz 20km. Zakupy załatwiamy po drodze, żeby dodatkowo nie jeździć.W weekendy też czasem gdzieś jedziemy. Do kina czy teatru mamy około 15km, rodzice mieszkaja bliżej, ale jest to wszystko na trasie do pracy i szkoły dzieci, więc staramy się niepotrzebnie nie jeździć, bo i tak 900 zł na paliwo i sporo na wszelkie naprawy i serwisy samochodów to naprawdę ogromna kwota.
                            • black_halo Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 12.06.11, 09:32
                              Jesli tyle jezdzicie takimi samochdami to i tak malo. Moj samochod pali 5l/100km, mam silnik 1.0 ba benzyne i miesiecznie zuzywam jakies 200litrow paliwa czyli 300 euro a jezdze glownie do pracy - 160 km w obie strony i raz na jakis czas na zakupy i takie tam czyli ok. 4 tys kilometrow miesiecznie.

Moze warto pomyslec o zmianie samochodu na taki z mniejszym silnikiem?
                              • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 12.06.11, 18:12

black_halo napisała:

> miesiecznie zuzywam jakies 200litrow paliwa czyli 300 euro a jezdze glownie do pracy - 160 km w obie strony

80 km do pracy to bardzo daleko...
                                wydajesz 300 euro na paliwo, nie mieszkasz w Polsce, tak?
                                To chyba i zarobki masz wyższe niż przeciętne polskie?
                                1200 zł na paliwo dla 1 osoby to ogromny wydatek moim zdaniem
                              • agattka_84 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 12.06.11, 20:04
                                > Moj samochod pali 5l/100k
                                > m, mam silnik 1.0 ba benzyne

Szczerze to przy takiej pojemności silnika dużo Twój samochód pali. Mój z silnikiem 1.6 pali na trasie ok. 4,5-5 l na 100 km.
              • naturella Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 03.06.11, 09:52
                Nie mam roweru. mam cyfrówkę, tylko nie wiem gdzie, bo robi tak kiepskie zdjęcia, że właściwie trudno to nazwać aparatem. I co??? pozostaje mi McDonald's, hłe hłe...
              • beverly1985 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 04.06.11, 13:27
                > falllen_angel napisał:
                >
                > > Nie wiem czy zauważyłeś, że trzeba zanabyć rower, a w zasadzie przynajmni
                > ej dwa
                > > (żeby dorosły tez mógł jechać)
                >
                > tylko mi nie mów że nie posiadasz roweru?!?!?
                >

Co za zaskoczenie, mnostwo dorosłych ludzi nie posiada rowerów. Czasem kupują sobie dopiero po to, aby jeździć z dziećmi.
                Mnie było bardzo trudno znaleźć chętnych na wspólna jazde rowerem- niby wszyscy chcieli, ale n agle nikt roweru nie miał. Zostawili w domu rodziców, rozsypały się, ukradli, róznie...
                • joanna_poz Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 11:26
                  to ja, powiem szczerze, nie znam ani jednej rodziny bez kompletu rowerówsmile

aczkolwiek mieszkamy w domkach jedno-, dwu- rodzinnych za miastem, koło lasu,gdzie jest duzo opcji fajnych tras rowerowych - więc jest to też kwestia stylu życia i stylu spędzania czasu wolnego.
                  • agni71 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 16:26
                    joanna_poz napisała:

> to ja, powiem szczerze, nie znam ani jednej rodziny bez kompletu rowerówsmile

serio?
                    >
                    > aczkolwiek mieszkamy w domkach jedno-, dwu- rodzinnych za miastem, koło lasu,gd
                    > zie jest duzo opcji fajnych tras rowerowych - więc jest to też kwestia stylu ży
                    > cia i stylu spędzania czasu wolnego.

Tez mieszkam za miastem, pod lasem i najbliższi sasiedzi na 100% nie maja rowerów. Ich syn nie nauczył się jeżdzić, więc rodzice sprzedali swoje rowery...
                    Z drugiej strony mam sasiadów, których nigdy na rowerach nie widziałam, więc przypuszczam, ze ich nie mają. Tzn. moze dziecko ma, ale dorośli na 99% nie.

Jesli ktos świeżo przeprowadził się do domku z bloku (lub przyjechal z dłuższego pobuty za granicą), to tez może jeszcze nie mieć roweru/ów. Znam zresztą wiele osób, które na rowerach nie jeżdżą, bo, nie wiem, może nie lubią?
                    • konwalia-82 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 16:36
                      ja nie mam, bo mieszkam w bloku u nie mam gdzie trzymać niestety-w pokoju nie postawię, a na balkonie zimą szlak by go trafił
                    • sylwiam_m Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 07.06.11, 16:55
                      A na naszej wsi rowery to główny środek komunikacji.Do sklepu mam z 500 metrów, do znajomych, do kościoła, dzieci do wioski obok itp., itd. Mamy 2 samochody ale czasami nie chce się otwierać bramy, szukać kluczyków. No a dziecko samo auta nie poprowadzi.
                      • zuzanna56 Re: 7500 na miesiąc to zawyżony koszt? 08.06.11, 07:34
                        Co do posiadanie rowerów, to mieliśmy je dawno temu, gdy dzieci były małe, mieliśmy je mieszkając w bloku i mamy je nadal mieszkając w domu blisko lasu. I niestety teraz wcale nie jeździmy częściej.
                        • misia.pl.pl Re:masakra jakaś! 08.06.11, 15:17
                          My mamy ok 2tys!na miesiąc mamy 2 dzieci teraz raty za remont domu na 30lat ponad 500zł rachunki auto paliwo!a o ciuchach niewspomne!niestarczy bo ledwo na jedzenie jest!ja jestem z dziećmi w domu bo nania za 2 dwójke tysiąc zł by wzieła a ja tyle bym zarobiła!więc ja niewiem po ile zarabiacie?to się w głowie niemieści!na bzdury i na panią do sprzatania lepiej biedniejszym pomóc a w sąsiedzstwie takich macie zapewno dużo!
                          • konwalia-82 Re:masakra jakaś! 08.06.11, 15:39
                            a wzięcie Pani do sprzątania JEST pomocą biedniejszym, a rozdawanie pieniędzy NIE
                            poza tym powrót do pracy a siedzenie z dziećmi kalkuluje się nie tylko czy opłaca się aktualnie czy w rozrachunku kilku lat-bo np wychodzi się aktualnie na zero, ale zdobywa doświadczenie i w efekcie więcej zarabia z czasem
                          • agattka_84 Re:masakra jakaś! 08.06.11, 19:13
                            misia.pl.pl napisała:

> na bzdury i
                            > na panią do sprzatania lepiej biedniejszym pomóc a w sąsiedzstwie ta
                            > kich macie zapewno dużo!

A nie byłaby to forma pomocy biedniejszym - zatrudnienie pani do sprzątania? Przecież nie będzie za darmo rozdawała kasy.
                          • johana75 Re:masakra jakaś! 08.06.11, 21:17
                            to się w głowie niemieści!na bzdury i
                            > na panią do sprzatania lepiej biedniejszym pomóc a w sąsiedzstwie ta
                            > kich macie zapewno dużo!
                            Sorki, ale biedniejsi powinni na kasę tez pracowac a nie z racji tego że są biedni to im sie należy ...Sprzątac chyba mogą tak? Korona z doopy nie spadnie?

Sama jak nie miałam kasy chodziłam sprzątać. teraz zatrudniam od czasu do czasu panią do sprzątania, bo są miesiące gdzie szkoda mi czasu na sprzątanie bo mam go mało i jest cenny wink
                            • misia.pl.pl Re:masakra jakaś! 09.06.11, 22:53
                              powiem tak czepiacie się !ja wiem co to praca ale 7500tys,to duża kasa na miesiąc ja bym miała za to super domek na raty i na jedzenie i inne rzeczy!a sama bym sprzatała jak zawsze i gotowała jak zawsze!a po druie swoje warzywka ,które mam w ogrodzie sama uprawiam są o wiele zdrowsze a potrawy z nich tym bardziej!ja mam małe dzieci a na nianie mnie niestać!pozatym niema to jak mama pilnuje a nie obca!przedszkola też kosztują i sporo a takiej pracy niema żeby iść na 5 godz i z powrotem bo masz dzieci nikogo to nirobchodzi albo pracujesz 10 godz albo wyjazd!próbowałam więc wiem!!!a po drugie dzieci chorują i to często a wolne co chwile bo dzieci ,szef powie dowidzenia!niema zrozumienia dla kobiet a facet niedostanie prawie wcale opiekuńczego!my byliśmy w trójke chorzy szef mężowi powiedział albo praca albo drzwi niema ,ze boli!więc jak słysze niania 100zł to ja niewiem kogo stać my mamy 2tys,nieraz mniej więc wiem co to brak kasy!a siedzenie w domu i zatrudnianie sąsiadki bo jest biedna to nawet moralne niejest żal mi tych wytapetowanych debilek pojęcia o życiu niemaja i zajmowaniu się domem!2lewe ręce!lepiej pewnie zrobić tipsy ,włoski solarium i w mini dupą świecić!takie znam i żal mi tych mężów !chapią na debilki!ja jak ide do fryzjera cieszę sie i wiem ,ze moja ciężka praca w domu mimo nieodpłatna ale mąż ją docenia i dzieci również!a to podstawa,uczenie dzieci wygodnictwa za młodego potem się odbije znam takich sporo!powodzenia kasa to nie wszystko!a pomóc czasem warto bez wykorzystywania biedniejszego to wraca z podwójną siła!
                              • amandaas Re:masakra jakaś! 10.06.11, 01:31
                                Rzeczywiście, masz ważniejsze wydatki niż niania. Na pierwszym miejscu umieściłabym korepetycje z języka polskiego i netykiety.

Jeśli sądzisz, że dawanie zatrudnienia biedniejszym jest równoznaczne z wykorzystywaniem, to masz naprawde spory problem natury psychicznej i wyraźne braki inteligencji społecznej.
                              • agattka_84 Re:masakra jakaś! 10.06.11, 08:52
                                misia.pl.pl napisała:

> zatrudnianie sąsiadki bo jest biedna to nawet moralne niejest

Czyli idąc tym tropem - mój mąż nie powinien zatrudniać w swojej firmie pracowników, bo są biedniejsi od niego? wink

Muszę mu powiedzieć, żeby ich zwolnił uzasadniając, że ich zatrudnienie moralne nie jest. big_grin
                                • joanna_poz Re:masakra jakaś! 10.06.11, 08:58
                                  > Muszę mu powiedzieć, żeby ich zwolnił uzasadniając, że ich zatrudnienie moralne
                                  > nie jest. big_grin

dokładnie.
                                  niech siedzą bezrobotni - bez pobierania zasiłku - bo przecież pobieranie zasiłku przez nic nie robiącego człowieka to dopiero szczyty niemoralnosci;
                                • giaros Re:masakra jakaś! 10.06.11, 15:27
                                  > misia.pl.pl napisała:
                                  >
                                  > > zatrudnianie sąsiadki bo jest biedna to nawet moralne niejest

nie no jasne okropnie niemoralne, lepiej niech dalej biedna jest, czy jak? bo zatrudnić nie wypada? Tzn., że co tylko bogaci mogą pracować??wink
                                  Eeeech...