Dodaj do ulubionych

Obiady brane do pracy

28.09.11, 15:29
Potrzebuję od oszczędnych pomysłów na ibiady, które można brać do pracy. Dobrze, zeby nie były za drogie. Najbardziej lubię sałatkę z brokuła z kurczakiem i rybę po grecku.
Do tej pory zjadaliśmy obiad po powrocie z pracy, czyli ok. godziny 18, a to za zdrowe nie jest. A że ja mam mikrofalówkę w pracy, a mój maż zmienia prace i teraz będzie też miał miktofalę, to moglibysmy brać obiad do pracy, a po powrocie zjadać kolację i robić obiad na następny dzień. Dobrze, zeby za dużo czasu nie zajmowało gotowanie ich.
Obserwuj wątek
    • martialis Re: Obiady brane do pracy 28.09.11, 15:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,127617797,127873667,Re_szybkie_i_zdrowe_jedzenie_na_wynos.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,97004277,97017606,Re_praca_i_jedzenie.html
    • hela_mela Re: Obiady brane do pracy 29.09.11, 11:01
      Na początek kilka dobry sprwadzonych zasad:
      *Ziemniaki - aby były smaczne odgrzewane trzeba zrobić puree, czyli dodać do nich 2 łyżki śmietany, jogurtu maślanki cokolwiek.
      *Makarony, ryże, kasze zawsze najpierw chłodzimy, potem umieszczamy w pojemnikach, a obok układamy zimne sosy, mięsa - jest to bardzo ważne bo ciepły makaron, ryż potrafi wchłonąć cały sos, nabrać objętości i stracić na smaku. Potrawę mieszamy przed włożeniem do mikrofali.
      *starać się gotować na 2 dni - potrawa spokojnie przetrwa w mikrofali
      Przepisy:
      Dowolny kawałek mięsa: kurczak, szynka, karkówka zrobienie pokrojona w kształcie kotleta, karkówka dodatkowo pobita. Mięso posypać przyprawami: zioła prowansalskie, sól pieprz papryka. Piec 180stopni przez maksymalnie 20min
      Dowolne konfiguracje warzyw: włoszczyzna w paski, mięso mielone, przecier pomidorowy, przyprawy. Podawać z ryżem makaronem.
      www.wielkiezarcie.com/recipe48171.html
      www.wielkiezarcie.com/recipe55887.html
      • ofelia1982 Re: Obiady brane do pracy 18.10.11, 22:40
        hela, dzięki za te rady. niektórych rzeczy (np. tej z ryżem) nie byłam świadoma.
    • kura28 Re: Obiady brane do pracy 05.10.11, 15:42
      > Do tej pory zjadaliśmy obiad po powrocie z pracy, czyli ok. godziny 18, a to za
      > zdrowe nie jest.

      A niby czemu? Pół Europy o tej porze je obiad. Typowy układ posiłków to śniadanie, lunch, obiad. Chyba lepiej spokojnie zjeść w domu coś świeżego niż odgrzewany makaron z mikrofali w pracy.
      • mirka_sm Re: Obiady brane do pracy 05.10.11, 18:08
        ja robie take same obiady jak sa w domu i pakuje do pojemnikow. takze nie mam zadnych specjalnych przepisow 'do pracy' nawet zauwazylam, ze ludzie sobie coraz czesciej zupe przynosza (w sloikach lub termosach). mysle ze kluczowy jest zakup pojemniczkow i mozna brac cokolwiek.
    • pederastwa Re: Obiady brane do pracy 12.10.11, 13:59
      Ja jednak w pracy jem jakąś sałatkę, kanapkę itp. Obiad wolę zjeść spokojnie w domu po powrocie.
      Jak mi brakuje pomysłów co zabrać do pracy do zgapiam z tego bloga, tylko w dekoracje się nie bawię wink
      bentopopolsku.blogspot.com/
      • mnemonique Re: Obiady brane do pracy 18.10.11, 19:37
        Polecam branie obiadów do pracy - sałatka w pudełku zrobiona z resztek obiadowych (ja specjalnie gotuję trochę więcej niż damy radę z mężem zjeść) plus obrane jabłko, marchewka to idealny zestaw. A jak je jeszcze ozdobię, to już szał ciał - wszyscy w pracy zazdroszczą.
        pederastwa - dziękuję za polecenie mojej stronki smile))

        Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do bentowania po polsku smile

        Monika
        www.bentopopolsku.blogspot.com
        • gingers73 Re: Obiady brane do pracy 18.10.11, 20:12
          Zapiekanka z cukinii na zimno smakuje też dobrze
          Krewetki z sosem jogurtowo - koperkowym też na zimno - do tego kawałek bagietki i koleżanki pieją z zazdrości wink
          sałatka z - roszponki buraków i serka
          albo z kalafiora pomidora i jajek
          albo brokuła jajek i czerwonej fasoli
          przygotowuje wieczorem rano miziam sosem koperkowym i zabieram w pojemniczku
        • ofelia1982 Re: Obiady brane do pracy 18.10.11, 22:48
          Monika, skąd bierzesz biodegradowalne torebki na kanapki?
          • ofelia1982 Re: Obiady brane do pracy 18.10.11, 22:52
            I jeszcze jedne pytanie - skąd masz takie fajne pojemniki?smile
            I ostatnie pytanie - chciałabym zacząć robić ryż, kaszę i makaron z warzywami, ale czy Ty to jakoś przyprawiasz i robisz sos? Bo jeżeli to jest tylko ryż + warzywa, to chyba nie dam radysmile) No i czy Ty i Twój mąż w pracy odgrzewacie te ryżowe i makaronowe dania?
            • ofelia1982 Re: Obiady brane do pracy 18.10.11, 22:56
              No dobra, ostatnie pytaniesmile Czy to są Wasze śniadania? Bo chyba sałatką bym się nie najadła (nie wspominając o małżonkusmile
              I czy robicie je wieczorem czy rano?
              • mnemonique Re: Obiady brane do pracy 20.10.11, 08:51
                to nie są nasze śniadania (to znaczy mąż prócz sałatki ma jeszcze górę kanapek, 4-6 kajzerek) a ja jadam oprócz tego normalnie kanapki na śniadanie (w domu lub wcześnie rano). Te pudełka to bardziej lekki lunch w ciągu dnia. Często biorę też jabłko do pracy. A poza tym mam w pracy awaryjnie słój płatków owsianych i albo robię sobie owsiankę na wodzie (którą uwielbiam) albo mieszam je z jogurtem i zajadam jak jestem głodna.

                Pozdrawiam
                Monika
                www.bentopopolsku.blogspot.com
                • gingers73 Re: Obiady brane do pracy 20.10.11, 12:20
                  Na śniadanie najlepsza jest owsianka na wodzie
                  do tego posiekane jabłuszko
                  kawałeczki orzechów i suszona żurawina
                  miód w gębie i syci na długo
                  • mnemonique Re: Obiady brane do pracy 20.10.11, 21:55
                    lubię owsiankę na wodzie, z owsianki na wodzie (ale nie tylko) zrobionej na bardzo gęsto robię pralinki. W niedawnym poście na moim blogu www.bentopopolsku.blogspot.com jest o takich właśnie pralinkach: bentopopolsku.blogspot.com/2011/10/brazylijska-saatka-i-owsiane-pralinki.html

                    Pozdrawiam
                    Monika
            • mnemonique Re: Obiady brane do pracy 20.10.11, 08:47
              Pojemniki dzielone kupiłam w Tesco. Poszukaj w marketach na pewno znajdziesz podobne. Ja mam dużo pojemniczków do przechowywania żywności, i je wykorzystuję do pracy.
              Pojemnik piętrowy jest z www.bentomania.pl który to sklep bardzo serdecznie polecam. Jest nietanio ale macie pewność, że pojemniki nadają się do jedzenia i są dodatkowo ładne.

              Ja sos nie zawsze robię, i nie odgrzewamy nigdy dań (Mąż nie ma możliwości i czasu a ja nie mam czasu). Najprostszy i najlepszy przepis na sos to : 3 porcje oliwy, 1 porcja soku z cytryny (ewentualnie octu, na przykład octu winnego), sól pieprz. Ja często mieszam z jogurtem naturalnym wymieszanym z przyprawami.

              Pozdrawiam
              www.bentopopolsku.blogspot.com
          • mnemonique Re: Obiady brane do pracy 20.10.11, 08:24
            biodegradowalne = papierowe, ja kupuję w Tesco za 1,50 zł (mniej więcej) opakowanie chyba 50 sztuk. Na kajzerki i małe bułki pasują. Jak mam większe buły to niestety pakuję w foliowe torebki, bo nie cierpię papieru śniadaniowego.
            Monika
            www.bentopopolsku.blogspot.com
    • moj-lunch.pl Re: Obiady brane do pracy 17.10.11, 22:26
      Ja do pracy nie biore obiadu typu: np. ziemiaki, kotlet i surowka, ale pozywna salatke lub zupe, ktora przygotowuje poprzedniego dnia przy okazji robienia wlasciwego obiadu. Jedzenie pakuje do szklanych (do odgrzania) lub plastikowych (potrawy na zimno) pojemnikow. Robie juz tak od lat i to swietnie sie sprawdza. Jezeli potrzebujesz pomyslow na oszczedne obiady, to zapraszam na strone, gdzie umieszczam moje przepisy na jedzenie do pracy (czyli tzw. lunch):
      www.moj-lunch.pl/lunch

      Pozdrawiam i zycze udanego gotowania! Bo ze bedzie smacznie to juz wiem smile
      ------------------
      www.moj-lunch.pl
    • mnemonique Re: Obiady brane do pracy 24.10.11, 22:20
      Do pracy nadają się również wszelkiego rodzaju babeczki, muffinki - ich zaletą jest między innymi to, że można je robić na słodko i na słono. U mnie na przykłady były babeczki na parze na słodko - pyszne : BABECZKI ZNAD PARY
    • smacznie-oszczednie Re: Obiady brane do pracy 25.10.11, 17:53
      To ja zaproponuje sałatkę z kuskusa. Może i nie jest to ciepłe danie, ale na pewno bardzo sycące, zdrowe i pyszne wink Sądzę też, że można by się pokusić o jego lekkie podgrzanie (dodać odrobinę świeżo zrobionej kaszki, cz włożyć na kilka sekund do mikrofalówki) smile



      https://1.bp.blogspot.com/-IHYgjTS6YpY/Tqavp0tls_I/AAAAAAAAApE/rDk_87e5qNE/s1600/P1020979.JPG


      Sałatka z kaszą kuskus.
      (przepis na 2 porcje)
      Składniki:
      mały pomidor
      6-8 plasterków szynki
      trochę żółtego sera - ja dałam pasek o wymiarach mnie więcej 8/2/10
      4łyżki kaszki kuskus
      Sól, pieprz
      Dresing czosnkowy/majonez – do wzbogacenia smaku, jeśli ktoś ma akurat ochotę

      Koszt całkowity: mniej niż 4zł/2osoby

      Przygotowanie:
      Na pewno czytałeś jeden z moich poprzednich wpisów, w którym opisuję porządki w kuchni i łatwy sposób na pozbycie się wszechobecnego bałaganu, a skoro tak to bez problemu możesz zacząć przygotowywać ten pyszny posiłek wink Jeśli jednak jest inaczej i dopiero zamierzasz sprzątać, ale umierając z głodu marzysz o przygotowaniu tak pysznego dania jakim jest ta sałatka to wygrzeb deskę do krojenia ze stosu naczyń zalegających w Twojej kuchni, umyj ją, przygotuj też sporej wielkości miskę i trochę miejsca na jakiejkolwiek powierzchni (może być podłoga, jeśli lubisz warunki ekstremalne wink) i zabieraj się do działania!

      Krok 1.
      Zagotowujemy wodę. Wsypujemy kaszkę do miski, solimy, zalewamy wodą (0,5cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5minut.
      Krok2.
      Kroimy warzywa. Proponuję część pokroić w kostkę, inne w słupki. Plasterki szynki kroimy w kwadraciki, ser w drobne kawałeczki.

      Krok3.
      Kuskus jest gotowy. Wsypujemy wszystkie składniki do miski. Przyprawiamy. Jemy z miski, albo przekładamy do mniejszych miseczek i podajemy np. ze świeżym, wieloziarnistym pieczywem smile)


      Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga traktującego o tanim i pysznym gotowaniu:
      smacznie-oszczednie.blogspot.com/ smile)
    • czekolada72 Re: Obiady brane do pracy 12.10.12, 08:43
      up
      • malwina.113 Re: Obiady brane do pracy 12.10.12, 14:39
        ja robię danie z włoszczyzny z zupy

        wykorzystuje marchewke, pietruszkę, por i cebulę - kroję na kawałki
        podsmażam cebulkę (świeżą, nie tą co w zupie pływała) do tej cebulki dorzucam ugotowane w zupie warzywa (tę marchewke, pietruszkę, por, cebulę), posmażam tak z 20min, na koniec jakieś zioła dodaję

        jem to z kaszą jęczmienną, pycha smile

        mąż dostaje to do pracy na drugie śniadanie smile
    • dansch Re: Obiady brane do pracy 12.10.12, 15:12
      przyznam, że trochę dziwny wątek. Jeśli masz mikrofalę to przecież możesz wziać niemal wszystko. Ja przez parę lat gotowałam zupy, zanosiłam w słoiku i w tymże odgrzewałam. Jeśli była to np. pomidorowa to ryż/kluski miałam oddzielnie. Ktoś napisal, że makarony/ryż chłonie sos i to prawda. Najbardziej tu przoduje kuskus ale z kolei tę kaszkę wziać suchą do pracy i zalać ją wrzątkiem lub b.gorącą zupą tuz przed obiadem.
    • alinalen Re: Obiady brane do pracy 14.10.12, 18:44
      My w pracy żywimy się od zawsze. Pakuje do pojemników na co akurat mam ochotę, od spagetti, pierogów, po normalnego schabowego czy rybe, może być bigos, leczo, czasem po prostu gęsta zupa, szybko robi się kurczaka w kawałkach z ryżem,
      Ja bardzo często robię większą ilość np gołąbków, kotletów, bigosu, fasolki po bretońsku, pulpetów, schabu, krokietów, pierogów - porcjuje i mrożę a potem tylko wyciągam-generalnie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka