asystentka90
10.02.12, 19:58
Jak żyć za, za przeproszeniem, śmieciowe pieniądze (ok. 1400-1500 zł miesięcznie netto)?
Od kilku miesięcy pracuję w prywatnym gabinecie stoma. jako asystentka stomatologiczna, gdzie praca w zasadzie polega na przygotowywaniu gabinetu, podawaniu leków i materiałów przy zabiegach, prowadzeniu dokumentacji pacjentów, zajmowaniu się sterylizacją i dezynfekcją materiałów, ogólnie praca na zasadzie: przynieść, podaj, pozamiataj.
Pieniądze niewielkie, praca wcale do lekkich i przyjemnych nie należy, a wcześniej trzeba zaliczyć rok nauki w policealnej szkole na kierunku asystentka stomatologiczna.
Teraz na zwiększenie pensji liczyć nie mogę (nawet raczej w ogóle nie mogę), chociaż znam dziewczynę, która zarabia jeszcze mniej.
W ogóle jak przeżyć za takie pieniądze? Na same jedzenie idzie dużo pieniędzy, a gdzie reszta? Co prawda mogę liczyć na pomoc rodziców (wynajmuję mieszkanie), ale to i tak łatwo nie jest.
Mieszkam sama i samej jest mi ciężko, mimo pomocy, a nawet nie wyobrażam sobie, jak ktoś ma za takie pieniądze utrzymać jeszcze np. dziecko. O ile to w ogóle jest możliwe.