Dodaj do ulubionych

Jedzenie na spotkanie ze znajomymi

01.03.12, 22:10
Co przygotowujecie na imprezki w kameralnym gronie dobrych znajomych? Żeby było smacznie, kolorowe i w miare możliwości oszczędnie? Ja mam standardowy zestaw: wędliny, sery, mozarella z pomidorami i bazylią, koreczki, jakaś sałatka. Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • black_halo Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 01.03.12, 22:40
      Tanie moim zdaniem sa parowki zawiniete w kawalek boczku, dobrze przypieczone ziemniaki, oliwki ( w lidlu w soiku czarne i zielone chyba po 1.99 pln), mini kotleciki mielone na patyczkach, male kanapeczki - tanie, szybkie, smaczne. Raczej nie robie juz tak sie robilo u moich rodzicow czyli wedlina, ogorki kiszone, musztarda i wodka. Wlasnie czesciej siedzimy przy chipsach i piwie nawet.
    • roseanne Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 02.03.12, 00:42
      zalezy od chwili , zachcianek, sezonu i znajomych

      czasami wystarcza jarzynki pokrojone w kawalki i sos, czasami chrupki, trotille i guacamole

      czasami placki ziemniaczane

      do niedawna byl dosc popularny makaron, ale okazalo sie nagle ze mam uczulenie na gluten
          • lifecolor Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 06.03.12, 13:28
            Tak mniej więcej podaję przepisy, bo często dorzucam,co mi w ręce wpadnie. Jadłam te pasty często na Montignacu, może komuś się przydadzą.
            1)Ciecierzycę moczę przez noc w wodzie, potem gotuję ok 20 min. Po wystudzeniu miksuje w blenderze razem z małym gęstym jogurtem, 2 ząbkami czosnku, dodaję trochę wyciśnietej cytryny, sól i pieprz do smaku i gotowe
            2) Soczewicę czerwoną gotuję nie więcej niż 10 minut, wystudzoną miksuję razem z podsmażoną cebulką (dla osób na Montignacu bez smażenia), dodaję przecieru pomidorowego i sporo kminku-bez niego ani rusz, sól, pieprz do smaku
            3)Serowo-jajeczna : 20 dkg startego twardego sera, 3 ugotowane starte jajka, szczypiorek lub drobno pokrojona cebulka. Mieszam z majonezem, odrobiną śmietany, sól, pieprz do smaku. W zależności od upodobań można zmienic proporcje sera i jajek.
            Smacznego
              • bastama Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 09.03.12, 14:49
                dziękuję Ci bardzo za przepisy smile
                ta z jogurtem brzmi bardzo fajnie. dziś będę ją robić.
                po przeczytaniu Twojego posta o pastach, zaczęłam szukać w sieci i trafiłam na fajny moim zdaniem przepis : www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/pasta_z_ciecierzycy/przepis.html
                ponieważ nie miałam orzeszków pinii dałam garść łuskanego słonecznika. i zmiksowałam wszystko na gładką masę.
                bardzo dobrze smakowała smile
    • volta2 Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 02.03.12, 08:56
      na naszych spotkaniach jest sporo alkoholu, więc i podkład musi być solidny, by panowie przetrwali.

      czyli żadne sushi i koreczki, tylko bigos, chińszczyzna, spagetti, czasem szaszłyki z kurczaka z ryżem, czasem warzywa zapieczone. generalnie, coś w miarę łatwego do odgrzania lub samodzielnego upieczenia, by nie stać w kuchni.

      a na zimno - śledzik, jajka, jedna sałatka, wędliny, często pieczone samodzielnie.
    • aura1508 Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 02.03.12, 09:36
      Na zimno deska serów, owoce, 2 sałatki np. jarzynowa lub z serem i szynką (groszek, kukurydza, fasolka, szynka, ser, majonez - palce lizać) lub z makaronem (składniki jak wyżej + kokardki).
      Na ciepło oststnio zrobiłam warkocz francuski (wyglądał bosko a jak smakował...)
      - ciasto francuskie z biedronki
      - pierś kurczaka (z biedronki)
      - warzywa na patelnię z przyprawa włoską (z biedronki)
      Na 4 osoby robię 2 warkocze czyli z podwójnej ilości ale 1 w zupełności wystarczy jeśli są inne przekąski smile

      Pierś porcjujesz i przyprawiasz (mi wychodzi ok 5-6 kotlecików) , warzywa na patelnię robisz wg przepisu. Ciasto francuskie rozkładasz, na to kładziesz na środkowym pasie warzywa, na to surowe piersi i ciasto nacinasz tak jak w linku mad-aboutfood.blogspot.com/2010/09/warkocz-z-ciasta-francuskiego-ze.html
      Pieczesz aż się ładnie zarumieni.

      Zaraziłam tym przepisem kilka osób smile))) Wygląda wspaniale, smakuje też świetnie.
      Do tego daję sałatę z oliwą i pomidorkami cherry smile No i oczywiście winko smile Pyyycha smile
    • yoko0202 Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 02.03.12, 13:02
      koreczki jak dla mnie za bardzo czasochłonne smile

      robię często roladki z boczku i śliwki/sera feta:
      śliwkę lub mały prostokąt sera owijam w cienki plaster boczku (wędzony, parzony), zapinam wykałaczką i do piekarnika na jakieś 20-30 min., do tego ostatni kwadrans dokładam do piekarnika bułeczki czosnkowe.

      do tego tzw. kwiatki z parówek - kroję jedną na jakieś 4-5 kawałków, i taki stojący, jakby to ująć, mały parówkowy kloceksmile od góry nacinam, w sensie w krzyżyk, tak gdzieś do połowy tego kawałka, wrzucam do gara na gorącą wodę i te nacięte parówki tak fajnie się w wodzie rozkładają jak kwiatki hehe. Ugotowane wrzucam do miski, daję wykałaczki i sos słodko kwaśny - niby parówka, a jednak cos innego.
      • aura1508 Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 02.03.12, 13:21
        Polecam jeszcze pieczone pierożki z nadzieniem z soczewicy.

        Nadzienie robię tak:
        Smażę pieczarki,posiekaną cebulkę. W garnku gotuję do miękkości soczewicę jaką mam (zieloną, czerwoną) z odrobiną soli, tymianku. Jak zmięknie odcedzam.
        Dodaję do niej przesmażone pieczarki z cebulką, przyprawiam i dokładnie mieszam.
        Do tego starty żółty ser + ketchup do smaku.
        Tak powstaje masa do pierożków.

        Z tego przepisu robię ciasto na pierożki:
        o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3853621,title,Pierozki-pieczone-z-pieczarkami,index.html?ticaid=5e04e
        Dalej zgodnie z przepisem podany w linku smile

        Niebo w gębie a gęba w niebie smile
        Pierożki mają maślany smak, farsz z soczewicy jest wspaniały a pracy wcale nie tak dużo jakby się mogło wydawać smile
        Polecam bo to jest wspaniały przepis smile I nie jest drogi big_grin
      • niusowo Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 02.03.12, 22:36
        ja ostatnio zrobilam na przystawke rzecz następującą:
        kupilam bagietkę z masłem czosnkowym (do upieczenia w piekarniku-7min). pomidory,obralam ze skory, drobno pokroilam, dodalam do nich czosnek, bazylie drobno pokrojoną i tunczyka. stalo to w miseczkach. Na kawalki upieczonej bagietki goscie nakladali salatke z ww produktow. Dotego micha sałaty, z rukolą, z wlasnorecznie robionym vinegretem, oliwkami, pomidorami suszonymi, uprazonymi pestkami. same sałty z rukolą i pestkami i sosem jest rownie pyszne.
        Danie głowne makaron spaghetti, dla niektorych z sosem pomidorowym i miesem mielonym, dla innych owoce morza w czosnku i winie. Wcale nie ejst to tak drogie, jak sie wydaje.
        Prosta rzecz, pychota, a bagietki z dodatkami zrobily furroresmile. Mozna to rozbudowywac w nieskonczonosc
        Dla mnie najwazniejsze jest, aby nic nie bylo przygrzewane i nie bylo. Mialam przygotowane produkty i sie samo prawie robilosmile. polecamsmile
    • aura1508 Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 06.03.12, 10:14
      A na słodko polecam jabłka pod kruszonką z lodami smile
      Ja robię wg tego przepisu ale jabłek nie gotuję tylko kroję w cienkie plastry i kładę na wysmarowaną masłem formę żaroodporną a kruszonką posypuję:
      greenplumsss.blogspot.com/2012/01/jabka-pod-kruszonka-rachel-allen.html
      Tanie jak barszcz, błyskawicznie się robi ale jaki smak....mmmm.....do tego lody i bita śmietana (ubijam kremówkę z cukrem pudrem, można dodać odrobinę ajerkoniaku).
      Dodam, że przepis stosuję do owoców sezonowych czyli teraz jabłka, latem owoce jagodowe typu maliny, borówki itp smile

      Moje jabłka pod kruszonką właśnie dochodzą w piekarniku. A ja już się ślinię bo zapach jest obłędny big_grin

      Na słodko też podaję owoce w galaretce z bitą śmietaną smile Zawsze, wszystkim smakuje smile

    • annabetka Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 22.02.13, 23:46
      W poprzedni łikend byli u nas przyjaciele.dość niespodziewanie mąż się z nimi umówił-ot taka domówka bez powodu.Było piwo, czipsy, paluszki ciastka, a z konkretów świeżo upieczony chleb-jeszcze ciepły do tego pasta rybna i ogóry kiszone+ papryczki marynowana z Biedrony rzecz jasna! Mój pasztet tymy ręcyma zrobionysmile i na deser whiskey + babeczki czekoladowe z budyniem.Wszyscy byli zadowolenismile
    • aannuszka Kurczak w cieście francuskim ŁATWY I SZYBKI !!! 27.04.13, 00:16
      Przepis jest super, dla amatorów gotowania i pieczenia. A wygląda i smakuje naprawdę super!
      Czas potrzebny na przygotowanie 30min + 20 min pieczenia.

      Składniki: (podam na 1 ciasto francuskie)

      1 gotowe ciasto francuskie (np. z biedronki - leży w chłodni tam gdzie krokiety itp)
      1 pierś z kurczaka
      majonez
      ketchup
      ser żółty
      sól
      pieprz
      i jedno roztrzepane jajko do posmarowania (bez jajka też można - wystarczy woda)


      1. Ciasto francuskie rozwijam na blacie, wykrajam nożem takie prostokąciki, które na koniec złożę w kwadraty (takie kwadratowe pierożki). Wielkość może być różna ( ja najczęściej wykrawam ok 10x15cm.
      2. Jak już potniemy ciasto to na każdy taki prostokącik nakładamy kawałek piersi z kurczaka wcześniej posolonej i popieprzonej.
      3. Następnie nakładamy plasterek sera żółtego, ok. łyżeczki majonezu i podobną ilość ketchupu. (Jeżeli wasze pierożki mają być większe, to dodatków także adekwatnie więcej).
      4. No i teraz każdy prostokącik zaklejamy w kwadracik. W ręce tak jak pieroga z każdej strony zklejamy. Ja dodatkowo jak już układam na blaszce (z papierem do pieczenia) odciskam dookoła ząbki widelcem (dla ozdoby i lepszego sklejenia).
      5. Teraz jak już mamy wszystkie na blaszce to smarujemy z wierzchu roztrzepanym jednym jajkiem (pędzelkiem lub palcami) - nie trzeba dokładnie, tak aby, aby wink Jak nie mamy jajka wystarczy posmarować wodą.
      6. I ważny element - przed wstawieniem do piekarnika, nożyczkami kuchennymi robię po 3 nacięcia (takie uszczypnięcia) na pierożkach, żeby para miała którędy uciekać - żeby wam pierożka nie rozerwało od środka wink
      7. No i wstawiamy do piekarnika (przeczytajcie na cieście francuskim na ile, jest napisane), ale z tego co pamiętam na 200 stopni na 20-25 minut.

      Goście będą zachwyceni, smak niepowtarzalny, kurczak delikatny mmmm....

      Ważna uwaga - jeżeli tuż po wyjęciu z piekarnika okazało się, że pierożki są mocno przyklejone do folii do pieczenia, to poczekajcie 5-7 minut, niech ostygną i same się zsuną.

      Mam jeszcze super przepis na ciasto BEZ PIECZENIA, a każdy gość myli, że spędziłaś na pieczeniu go co najmniej pół dniawink przepis podam poniżej...
      • aannuszka ciasto 3bit ŁATWE, SZYBKIE, BEZ PIECZENIA, WYBORNE 27.04.13, 00:36
        Ciasto w smaku przypomina najlepsze cukiernicze wypieki - ale różni je to, że na przygotowanie go potrzebujesz max 30 min. Ciasto nie jest mocno słodkie - jest idealne!

        Składniki:
        2 duże (długie) paczki herbatników (takich zwykłych jak bebe itp)
        2 opakowania biszkoptów okrągłych (zwykłych)
        1 puszka masy "krówki" - jest w większości sklepów (Tesco, Carefour itp)
        1 "Karpatka w 5 minut" z Delecty (to jest sam krem - potrzebujemy do niego mleko)
        1 śmietanka 30% lub 36%
        1 czekolada mleczna (do posypania na górę)
        2 opakowania śmietan-fixu (utrzymuje bitą śmietanę sztywną) - w sklepie tam gdzie proszki do pieczenia itp.

        potrzebujemy:
        -blaszkę do pieczenia
        -papier do pieczenia
        -mikser


        1. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.
        2. Na spodnie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników (jeden obok drugiego, ciasno, jak jest potrzeba to łamiemy herbatniki i tak układamy, żeby pokryć cały spód.
        3. Uwaga! To jest najtrudniejszy punkt, jak to przebrniecie, to najgorsze za wamiwink Te herbatniki, które już ułożyliśmy, trzeba posmarować masą "krówkową". To się dość ciężko smaruje. Mój patent: wyrzucam po łyżce masy mniej więcej po całej blaszce, a następnie łyżko powoli i delikatnie rozsmarowuję po herbatnikach - to zajmie trochę czasu. Pomagajcie sobie palcami, przytrzymujcie herbatniki, bo inaczej będą się przyklejały do łyżki. Cierpliwie, powolutku.
        4. Jak mamy już równo rozsmarowaną masę krówkową to układamy drugą warstwę herbatników (tak samo jak w punkcie 2).
        5. Teraz mikserem ubijamy "Karpatkę w 5 minut - instrukcja na opakowaniu - ale ogólnie wlewamy mleko do miski i proszek i miksujemy chyba 3 min. Odrazu po ubiciu gotową "karpatkę" wykładamy na herbatniki, dokładnie rozsmarowujemy.
        6. Teraz kolej na biszkopciki, układamy je na karpatce, jeden obok drugiego.
        7. Teraz ubijamy bitą śmietanę. Po pierwsze śmietanka musi być schłodzona (żeby się dobrze ubiła). Miskę wraz z widełkami także możemy na chwilę wsadzić do lodówki. Dla bitej śmietany - im chłodniej tym lepiej. Śmietankę ubijamy na najmniejszych obrotach (dobrze się ubije, nie zważy się. Ja ubijam na 1 prędkości, czasem pod koniec wchodzę na 2 lub 3 prędkość, ale naprawdę pod koniec). Ubijamy, aż będzie sztywna.
        8. Bitą śmietanę wykładamy na biszkopciki.
        9. Posypujemy startą czekoladą (na najmniejszych oczkach)

        Wstawiamy na noc do lodówki (żeby herbatniki zmiękły), ale jak nie ma czasu to chociaż na kilka godzin. Ale najlepsze jest na drugi dzień.

        Smacznego! Nikt nie uwierzy, że to nie pieczonewink
        • aannuszka ZAPIEKANKI W 10 minut SUPERSMACZNE! 27.04.13, 00:45
          Składniki:
          - bagietki, mogą być inne bułeczki
          - koncentrat pomidorowy
          - pieczarki
          -ser żółty

          1. Bagietki/bułeczki przekrajamy na pół. Ukłądamy na folii aluminiowej na blaszce do pieczenia (tej oryginalnej z piekarnika).
          2. Wszystkie bułeczki smarujemy koncentratem pomidorowym.
          3. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach (ja kroję)
          4. Pieczarki na koncentrat, a na to żółty ser ( w plasterkach lub zetrzeć na tarce), ja kroję w plasterki - ma być szybko wink
          5. Wszystko wstawiamy do piekarnika na opcję "grill" na najmniejszą moc (u mnie jest to "3", skalę mam od 3 do 5, na ok. 8 minut (u mnie na 8 min jest idealnie, nie spalone a dobrze upieczone).
          6. Po 8 minutach gotowesmile Podaję do tego sosy, ketchup lub majonez (ja uwielbiam majonezsmile )

          Dla osób, które nie mają w piekarniku opcji grill, spróbujcie na 200 stopni na 8-15 min (trzeba sprawdzać, każdy piekarnik piecze inaczej).
          • aannuszka SAŁATKA GRECKA Z BUŁECZKAMI CZOSNKOWYMI 27.04.13, 01:08
            To także szybki i pyszny przepis (gościom zazwyczaj bardzo smakują bułeczki - prawie zerowy wysiłek, a wszyscy chwaląwink )

            Czas na przygotowanie: 20 min. sałatka i 15 min bułeczki

            Składniki na dużą miskę

            2 serki typu feta lub oryginalna feta (jak kto woli)
            2 ogórki zielone "węże"
            7-8 małych pomidorów
            oliwa z oliwek
            sól, pieprz
            zioła prowansalskie
            oliwki zielone lub czarne (jakie kto woli) lub w ogóle bez oliwek (jak ktoś nie lubi)
            czerwona cebula (jak nie ma, obejdzie się bez)
            ser żółty
            2-4 ząbki czosnku (zależy jak kto czosnek lubi)
            majonez (opcjonalnie)
            1 długa lub 2 krótkie bagietki

            Czasami u kogoś ta sałatka wygląda mało estetycznie, bo cała jest jakby wysmarowana w tym serze feta. Dlatego ja osobno mieszam w misce ogórki, pomidory, cebulę i przyprawy, a osobno dodaję fetę... wszystko opisane poniżej.

            1. Do miski ropoczej kroję umyte warzywa. Ogórka nie obiera ze skórki, kroję razem z nią. W grube plastry, a potem każdy plaster na 4 części (na pół i na pół). Wyjdą nam takie małe części. Pomidorki także w podobnej wielkości cząstki (takie a la kwadraciki).
            2. DO miski roboczej wkrawam również cebulę czerwoną (ja kroję w piórka, ale w kosteczkę też może być - czerwona cebula jest łagodna - absolutnie nie zastępować białą - to zupełnie różne smaki)
            3. Do miski roboczej dodaję pieprzu i ziół prowansalskich (nie żąłujcie, z gestem wink ) no i mieszamy
            4. Posolić można ale trochę (bo ser feta jest słony)
            5. Jak już mamy takie przyprawione warzywa w misce roboczej to odstawmy ja na chwilę na bok (warzywa puszczą wodę, którą później należy odcedzić - odlać, bo nie potrzebna nam woda w sałatce)
            6. Kiedy tam warzywa sobie stoją, możemy w tym czasie pokroić oba serki feta w kasteczkę (podobną wielkościowo do pomidorków i ogórków).
            7. Kiedy odsączymy warzywa przystępujemy do przekładania sałatki do miski właściwej. Wysypujemy z miski roboczej do miski właściwej trochę warzyw, cienka warstwa, byle na dni i na to układamy/ rozsypujmy ser feta no i oliki (kto lubi). I znowu warzywa i na to er feta (i oliwki) i tak warstwami. Sera feta ma być dużo - to główny smak sałatki, także nie żałujcie). Na koniec jak już mamy ładnie wyłożoną sałatkę wszystko polewamy takiem cieniusieńkim strumieniem oliwy (takiego ślimaka, od środka do zewnątrz) i jeszcze raz posypujemy ziołami prowansalskimi.

            Bułeczki:
            Bagietkę kroimy na takie kromeczki na skos. Układamy na folii aluminiowej na blaszce od piekarnika. I teraz mamy dwie opcje 1. na szybko: na każdą bułeczkę kładziemy troszkę posiekanego czosnku i przykrywamy plasterkiem sera lub 2. robimy taką pastę serową: trzemy ser na małych oczkach, wyciskamy czosnek i dodajemy majonezu - mieszamy to na pastę i smarujemy bułeczki.

            Bułeczki idą do piekarnika na opcję "grill" na najniższy poziom (u mnie to "3" skala od3 do 5) na 7 minut.
            No i smacznego. Podajemy sałatkę, obok bułeczki i zajadamy smile


            Uwaga - ta masa serowa nadaje się także na prawdziwego grilla! Smarujemy nią wcześniej ugrillowaną kromkę chleba - przyjemnie rozpuszcza sie na ciepłym chlebku smile mniam...
    • mojemieszkanie24 Re: Jedzenie na spotkanie ze znajomymi 27.04.13, 09:56
      U mnie sprawdza sie:

      1) sałaka z ananasem i kawałkami kurczaka ( dodaje do tego kukurydzę, rodzynki, całosc łączę majonezem i doprawiam cynamonem). wszyscy jedzą wiec chyba dobre chociaż ja nie lubię połączenia ananas + kurczak tongue_out

      2) makaron z pieczarkami i sosem serowym

      3) sałatka jarzynowa- standard tongue_out

      4) zapiekanki różnego rodzaju

      5) kotleciki z pieczarkami i sosem

      6) koreczki- różne

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka