Dodaj do ulubionych

menu tygodniowe - propozycje

11.08.12, 19:29
wiele osób na forum, w tym ja, przygotowuje menu tygodniowe dla swojej rodziny. proponuję, żeby się pomysłami podzielić i zamieścić je tutaj, w jednym, wspólnym wątku. być może nasze jadłospisy będą dla kogoś inspiracją smile
bardzo proszę o nie zaśmiecanie wątku komentarzami - ZAMIESZCZAMY TYLKO JADŁOSPISY, darujemy sobie uwagi na ich temat.
Obserwuj wątek
    • miziu_miziu Re: menu tygodniowe - propozycje 11.08.12, 20:46
      Jesli chodzi o obiady to ja mam takie menu na 2 tygodnie... Zupy nie sa gotowane codziennie, jak cos zostanie to sie dojada po prostu nastepnego dnia. Menu bez zadnych szalenstw chyba...

tydzien 1

niedziela
      1. rosol z makaronem
      2. domowa pizza

poniedzialek
      1.pomidorowa (z rosolu) z ryzem lub kasza jaglana
      2.nalesniki z twarogiem lub dzemem lub owocami

wtorek
      2.bitki wolowe lub wieprzowe w sosie, kasza jeczmienna, ogorki malosolne

sroda
      2. ryba pieczona w folii, ryz z warzywami, mizeria

czwartek
      1. zupa jarzynowa
      2.lasagne z miesem

piatek
      2. ryba panierowana, ziemniaki, surowka z kapusty bialej lub kiszonej

sobota
      2.pieczony kurczak, ziemniaki i inne warzywa pieczone, salata z winegretem

tydzien 2

niedziela
      1. kapusniak z mlodej kapusty
      2. schabowe, ziemniaki puree, salata ze smietana i szczypiorkiem

poniedzialek
      2. zapiekanka pasterska (z wczorajszego puree)

wtorek
      1. zupa pieczarkowa
      2. salatka z kurczakiem, pieczywo czosnkowe

sroda
      2.spaghetti bolognese

czwartek
      1. zupa owocowa
      2. kotlety z piersi kurczaka, kuskus, surowka z pora z marchewka, jablkiem i smietana

piatek
      1. krupnik
      2. pierogi ruskie

sobota
      1. barszcz czerwony (moze byc zabielany)
      2. kotlety rybne, ziemniaki z wody, fasolka szparagowa, pomidory z cebulka
    • marzeka1 Re: menu tygodniowe - propozycje 11.08.12, 20:55
      U mnie planuję tak:
      niedziela: pieczony kurczak + marchewka i ziemniaki; deser: kisiel.
      poniedziałek: domowa pizza.
      wtorek: domowe pierogi z mięsem + surówka z pomidorów.
      środa: gęsta zupa warzywna + naleśniki.
      czwartek: leczo warzywne z makaronem.
      piątek: albo jaja sadzone lub ryba + ziemniaki i surówka.
      sobota: gołąbki (które będą obiadem na dwa dni, bo kilka to nie opłaca się robić big_grin )
      • re_ni73 Re: menu tygodniowe - propozycje 12.08.12, 18:41
        Ja planuję z tego co mam:

Pon. Leczo z kiełbasą + ryż
        Wt. Ziemniaki+królik w sosie własnym+mizeria
        Śr. Zupa jarzynowa z ziemniakami + racuchy z jabłkami
        Czw. Ziemniaki+ pieczone udko+mizeria
        Pt. Domowa pizza (pieczarki,ser,kukurydza,papryka)
        Sob.Ziemniaki+ sos koperkowy+jajko
        Nd. rosół z makaronem + ziemniaki+ schab+ buraczki ze śmietaną.
    • mamba30 Re: menu tygodniowe - propozycje 12.08.12, 19:16
      Nie planuję menu na tydzień, robię pod wpływem chwili. Mogę napisać, co jedliśmy w minionym tyg.

Pon. zupa jarzynowa, sajgonki
      wt. zupa jw. makaron z cukinią, suszonymi pomidorami, świeżym szpinakiem, miałam resztkę salami to dorzuciłam, posypane żółtym serem
      Sr. zupa fasolowa, curry z limandy (to taka gorsza sola ponoć)
      Czw. zupa jw. kurczak powiedzmy po tajsku
      Pt. pomidorowa ze świeżych pomidorów, tarta z łososiem, mozzarellą i świeżymi pomidorami
      Sob. zupa jw. grillowane roladki schabowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą, sałatka z grillowanej cukinii i świeżych pomidorów, w tonacji tymiankowo czosnkowej
      Nd. chłopskie jadło smile żurek z białą kiełbasą i jajkiem, smażone ziemniaki z cebulą i boczkiem

Do tego na desery domowe wypieki, aktualnie placek ze śliwkami, były rogaliki francuskie z masłem orzechowym, lody własnej roboty i mnóstwo owoców, w końcy sezon w pełni
    • wanielka Re: menu tygodniowe - propozycje 12.08.12, 20:59
      PONIEDZIAŁEK
      1. zupa pomidorowa z ryżem
      2. gulasz z kaszą jęczmienną + mizeria

WTOREK
      1. rosół z makaronem
      2. zapiekanka z ziemniaków, cebuli, marchewki i reszty gulaszu

ŚRODA
      1. zupa pieczarkowa
      2. ziemniaki + kalafior gotowany z tartą bułką + jajka sadzone

CZWARTEK
      1. reszta zupy pomidorowej z poniedziałku
      2. racuszki z jabłkami

PIĄTEK
      1. krupnik
      2. ryba smażona + ziemniaki + surówka z kapusty z marchewką

SOBOTA
      1. reszta pieczarkowej ze środy
      2. makaron z białym serem i miodem

NIEDZIELA
      1. rosół z makaronem
      2. kluski + łopatka duszona w śmietanie + zestaw surówek
    • czekolada72 Re: menu tygodniowe - propozycje 13.08.12, 08:15
      Zestawy obiadowe, juz zjedzone smile

- bulionik z marchewka i porem i lanymi kluskami + rozmrozone
      knedle ze sliwkami i pierogi z truskawkami ze smietana i cukrem
      - pomidorowa z kluskami + ziemniaczki i kapusta a la bigos z
      kiełnbasa
      - pomidorowa z kluskami + spaghetti z sosem pomidorowym i parmezanem
      (niestety pomodory zdublowane
      - cebulowa z grzankami + lasagne z mielonym mieskiem i
      beszamelem
      - barszcz biały z ziemniakami + lasagne
      - barszcz biały z jajkiem + ryba w cieście naleśnikowym i sałatka z buraczków, pomarańczy i cebulki

- zapiekanka : ziemniaki w plastrach, kiszona, podgotowana , pokrojona kapusta, podgotowana kielbasa w grube plasty, leciutko podsmazona cebulka, zasypane bułka tarta i tartym żoltym serem

- rosło z lanymi kluskami + ziemniaczki, sznycle, kapusta zasmazana + kompot truskawkowy + ciasto z ananasem
      - kapusniak + zapiekanka z resztek w lodowce

- pieczarkowa z ziemniaczkami w kostkę + ziemniaki, sznycel, surowka z b.kapusty, marchewki, jabłka, selera naciowego, jogurtu nat i majonezu
      - pieczarkowa nie wiem jeszcze z czym + albo bigos albo bitki w sosie z ziemniakami i jakas surowka/jarzynka

- barszczyk bialy, zabielany smietana, z jajkami i podsmazana wedklinka + bigos
      - reszta barszczyku z przepiorczymi jajkami + kalafior z bułeczka, schab odgrzany i sałatka

- Zupka w rodzaju "na gwozdziu", czyli to co mi sie znajdzie w kuchni, bo chce wsie resztki zuzyc, moze z lanym ciastem? + ziemniaczki, kalafiorek z bułką, salatka, brukselka, z tarta buleczka i maselkiem i szczypiorkiem

- Czerwony barszczyk (nie kiszony) z jajkiem + łazanki z kapustą, papryką, pomidorkiem i podsmażaną wędlinką, ogóreczki z octu

- Kapuśniak z ziemniaczkami + (wczorajsze) bitki w pieczarkach, ziemniaczkami i buraczkami (tym razem) na ciepło.

- Zupa brokółowa na rosołku z lanym ciastem + bigos z ziemniaczkami
      - Wczorajsza zupka "zabielona" + kurczak w jarzynkach z ryzem

- Zupka pieczarkowa z makaronem + kasza z wczorajszym sosem i buraczki

- zupa jarzynowa na ostro + fasolka po bretońsku

- zupa brukselkowa + fasolka po bretońsku

- zupka jarzynowa + ruskie pierogi ze skwareczkami
      - Barszczyk czerwony z krokiecikiem + parówkiz brukselką i kawałkami pora z majonezem + surówka z czerwonej kapusty

- zurek z jajkiem + smażona panga, kasza gryczana z jogurtem i surówka z sałatki i marchewki
      - żurek z ziemniaczkami + ziemniaczki z cebulka podsmażoną, kotlety z karkówki, ogórki konserwowe i surówka z kiszonej kapusty + sernik
      - zupa szczypiorkowa z marchewka i jajkiem + sznycle, ziemniaczki, surówka jak wczoraj

- szczawiowa z jakiem + parówki, ziemniaczki, rzodkiewki glazurowane, jakas surowka

- zurek z ziemniaczkami + omlet - wczoraj z szynka, pomidorem, ogórkiem i groszkiem
      - zurek z ziemniaczkami + omlet z pomidorem, cukinia, marchewka i groszkiem + mix sałat z kiełkami i sosem vinegret

- zupa pomidorowa na ostro z jarzynkami i nalesnikami + pieczona kiełbasa z cebulka, makaronem i sałatka

- Zupa szczawiowa, na wywarze warzywnym, z marchewka i ryzem + bigos + pączki sklepowe z budyniem (?) obsypane kokosem

-
      • naturella Re: menu tygodniowe - propozycje 13.08.12, 08:42
        Na dzisiaj żurek z ziemniakami i na drugie spaghetti z sosem z pomidorów i mięsem mielonym. Jutro pomidorowa z lana kluska, a potem schab duszony, ziemniaki i zielona fasolka. Środa ta sama zupa i filety z kurczaka plus kalafior. Potem pewnie rosół i makaron z pesto. Na takie dania mam składniki.
    • mala-mila Re: menu tygodniowe - propozycje 13.08.12, 09:03
      - leczo
      - zapiekanka makaronowa z mieloną wołowiną
      - kotlety schabowe, ziemniaki, mizeria
      - gulasz z kaszą gryczaną, ogórki kiszone, surówka z marchewki
      - szaszłyki (łopatka, boczek wędzony, cebula, papryka kolorowa, cukinia) z bagietką z grilla
      - kurczak po chińsku z ryżem
      - pieczony łosoś z warzywami na parze (brokuł, kalafior, marchew, ziemniaki)

tak bylo w zeszłym tygodniu
      a w tym tygodniu na razie planuję;

- piersi z grilla, sałatka z sałaty lodowej, papryki, ogórka, pomidorów
      - makaron z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
      - pieczone udka z kurczaka, ziemniaki, kalafior, ogórki
      - lazania
      i potem nie wiem, nie cierpię wymyślać obiadówuncertain
      i ślinotok mam jak czytam o żurku, mieszkam na obczyźnie, gdzie zup nie jada się prawie wcale, a jak już to kremy o bliżej niezidentyfikowanym smaku i konsystencji a oddałabym dużo za dobry żureksmile

• rosabell Re: menu tygodniowe - propozycje 14.08.12, 11:10
        a co za problem zrobic sobie samemu zakwas na zurek na obczyznie? ja robie sama i jest duzo lepszy, niz w Polsce jadalam na sklepowym zakwasie.
        • volta2 Re: menu tygodniowe - propozycje 14.08.12, 13:14
          Moze byc problem z zakupem maki razowej.

Ja znalazlam razowa po roku emigracji dopiero

Owszem, jak juz znajdzie sie co trzeba, to jakos idzie to ukisic, I mozna sie cieszyc zurkiem.
          Po roku to nawet kapuste kiszona nabylam , a ogorki tez sama kwasze, ale na polskich suszah do kwaszenia.
          • rosabell Re: menu tygodniowe - propozycje 14.08.12, 16:00
            eee...nie sadze, ze moze byc problem z zakupem makiwink toz to podstawowa produkt. moze jedynie trzeba znac nazwe w ichnim jezykuwink
            • volta2 Re: menu tygodniowe - propozycje 14.08.12, 17:24
              otóż nie każdy mieszka na emigracji w kraju tzw. cywilizowanym, gdzie wszystko jest.

niektórzy hobbyści jadą w przeciwnym do cywilizacji europejskiej kierunku i muszą pogodzić się z faktem braku wielu, nie tylko mąki razowej, produktów.

kwestia języka nie ma wiele do rzeczy, a więcej kwestia kulturowa(u mnie nie ceni się nijak chińszczyzny w kuchni, i kupienie zwykłej mrożonki warzyw chińskich typu hortex jest niemożliwe a kiełki kupuje się od azjaty tak, jak u nas cielęcinę w prl-u)
    • dziennik-niecodziennik Re: menu tygodniowe - propozycje 14.08.12, 09:46
      u nas są obiady jednodaniowe, zupę je tylko dziecko, ale co to tam dla takiego malucha, nawet nie liczę smile

w tym tygodniu:
      - niedziela: mielone, ziemniaczki pieczone, buraczki.
      - poniedziałek: gołąbki
      - wtorek: jeszcze raz goląbki bo na pewno zostanie
      - środa: piersi kurczęce z grilla, makaron ze szpinakiem na gęsto lub sałatka z kalafiora
      - czwartek: kurczak po chińsku z ryżem
      - piątek: rybka smażona, ziemniaki pieczone, kapusta kiszona z marchewką
      - sobota: zapewne spaghetti bolognese bo mąż by umarł jakby nie bylo chociaz raz w tygodniu...
      • focia Re: menu tygodniowe - propozycje 14.08.12, 15:03
        pn:
        - kasza manna z owocami
        - zupa krem z pieczonej dyni i papryki
        - zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem

wt:
        - makaron z mlekiem
        - zupa brokułowa
        - risotto, kurczak w marynacie cytrynowo - szałwiowej
        - sałatka z rukolą i kurczakiem

śr:
        - płatki owsiane
        - zupa jarzynowa z ryżem
        - nadziewany kabaczek
        - ciasto z dynią
        - kanapki

czw.
        - jajecznica
        - zupa z cukinią
        - mielone, ziemniaki, brokuł/ buraczki
        - placuszki z kabaczka

pt:
        - płatki owsiane
        - rosół
        - naleśniki
        - kanapki
        • agata99222 Focia. 22.08.12, 20:27
          Czy ja moge prosić przepis na tego kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej?
          Narobiłaś mi smaka... smile
    • iberka Re: menu tygodniowe - propozycje 16.08.12, 00:03
      PON zupa pomidorowa z ryżem + ziemniaki, sznycelki, mizeria
      WT zupa j.w. + makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem ( to jest najukochańszy zestaw obiadowy moich dzieci)
      ŚR kapuśniak + gulasz z kaszą jęczmienną , ogórek kiszony
      CZW kapuśniak + curry z kurczaka z ryżem
      PT barszcz czerwony z fasolą pięknym jasiem + ziemniaki, łosoś i surówka ( jeszcze nie wiem jaka)
      SB i NDZ są w 99% obiadami u dziadków i rodziców więc nie planuję a jak muszę coś zrobić to nie mam problemu z wymyśleniem
      Zupy są dwudniowe ( w 90%), bo tak łatwiej a dzieci nie marudzą więc ok smile))

iza
    • mamba30 Re: menu tygodniowe - propozycje 19.08.12, 19:21
      jako że juz minął kolejny tydzień, więc mogę się podzielić tym, co wszamaliśmy.
      Pon. żurek z jajkiem i kiełbasą, kurczak po tajsku ze smażonym makaronem i jajkiem
      wt. zupa z ciecierzycy i pomidorów z tagliatelle, kurczak po tajsku ze smażonym ryżem i jajkiem
      Śr.zupa jw., klopsiki drobiowe w sosie ze smażonych ogórków i marchewki + kasza jęczmienna
      Czw. było bez zupy sad klopsiki drobiowe w sosie ze smażonych ogórków i marchewki + kasza jęczmienna
      PT. zupa ze świeżych pomidorów z makaronem, kurczak duszony w piwie z porami i suszonymi pomidorami i ziemniaki
      Sob. zupa jw. i 2 danie jw.
      Nd. Kotlety z piersdi kurczaka, ziemniaki i mizeria, znowu bez zupy, dzień poza domem smile

Do tego wypieki - cobbler z brzoskiwniami rzecz jasna, drożdżowe z kruszonką i owocami leśnymi, gdzieś się pojawiły naleśniki z serem, śmietaną i owocami leśnymi

Do tego poza zwykłymi kolacjami super smażone ogórki z cebulą, pomidorami i parówkami (sos śmietanowo-koperkowy) smile
      • czekolada72 Smazone ogorki?? 19.08.12, 19:44
        A jakies szczegoly....
        • mamba30 Re: Smazone ogorki?? 20.08.12, 13:21
          Proszę bardzo smile
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138179933.html
    • 1.kassia1 Re: menu tygodniowe - propozycje 19.08.12, 20:06
      Pon. leczo plus ziemniaki z wody
      Wt. spaghetti bolognese
      Śr. zupa kalafiorowa, naleśniki z serem
      Cz. kotleciki z kalafiora plus jajko sadzone
      Pt. dorsz w cieście, frytki
      So. pulpety z papryką w sosie pomidorowym z kaszą kuskus
      N. polędwiczki w sosie śliwkowym

Surówki wedle uznania, teraz latem najczęściej mizeria, sałata z sosem winegret i surówka z marchwi z rodzynkami.
      Lubię piec, więc zamiast słodyczy ciasta (świetne śliwkowe z kruszonką), muffinki, etc.
      Większość dań mam zamrożonych, muszę tylko zrobić środowy, piątkowy i niedzielny obiad od zera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka