14.08.12, 18:24
Dostałam nieco aronii (1-2 kg) chciałabym przerobić na sok. Najbardziej smakują nam soki z owoców zasypywanych cukrem, ale w tym wypadku czytałam że efekt z aronii jest nieciekawy.
Czy faktycznie? Pytam bardziej doświadczonych, gdyż aronii nigdy nie przetwarzałam. Teściowa jednym czasem kompot mocno słodzony z aronii robiła, niezły, choć chyba wolałabym sok.
Jak wasze doświadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • ziuniek Re: Aronia 14.08.12, 20:04
      Soku nie robiłam, ale dżemy tak.

      Aronia jest cierpka, twarda i ciężko puszcza sok, więc myślę, że wymaga specjalnego traktowania.
    • alfa36 czarny bez 15.08.12, 22:47
      Pozwolcie,że sie podlączę. Czy już się zrywa czarny bez? Pamiętam, ze rok temu robilam we wrzesniu sok ale wydaje mi się, że w tym roku już teraz jest dojrzały. Ale nie bardzo się znam.
    • ka-non Re: Aronia 16.08.12, 12:18
      Aronię powinno się zbierać dopiero po pierwszych przymrozkach, jest smaczniejsza. Teraz bym ja wrzuciła do zamrażarki na trochę co by przemarzła, może wystarczy.
    • giaros Re: Aronia 17.08.12, 13:30
      Taka ilość aronii na sok to trochę mało (poza tym taki sobie jest), na dżem też.
      W sam raz na nalewkęwink
      Najlepsza jest z gotowanymi liśćmi wiśni. Jakby co przepis mogę podaćsmile
      • calimeczka Re: Aronia 19.08.12, 14:20
        Poproszę o przepis wink
        Wprawdzie tamtą aronię zużyłam (jednak kompot-mocno słodki, jak się nie będzie nadawał do picia, to doleję do wina wink
        ale chyba będę miała jeszcze trochę wink

        A nalewki lubię wink
        Moja popisowa nalewka to wiśniowa, w zeszłym roku dołączyła do niej pigwowa wink
        Mniam mniam...
        • giaros Re: Aronia 22.08.12, 14:21
          calimeczka napisała:

          > Poproszę o przepis wink

          Z aronii próbowałam różnych przepisów i moim zdaniem ta jest najlepsza.

          Składniki:
          • 1 kg aronii
          • 150 liści wiśni
          • 0,5 kg cukru
          • 1 litr spirytusu
          • 2 litry wody

          Przygotowanie:
          Owoce zalać 2 litrami wody, dodać liście wiśni i gotować 30 minut. Odstawić do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukier, starannie wymieszać, dodać spirytus. Rozlać nalewkę do butelek. Odstawić na 3 miesiące.

          To jest przepis podstawowy. Ponieważ przy dodawaniu spirytusu (96%) często sok się ścina (powstaje lekka galaretka, która potem jest na dnie butelek), ja trochę zmodyfikowałam i dodaję najpierw pół litra wódki, żeby sok zahartować, a dopiero potem spirytus.
          Natomiast cukier gotuję z minimalną ilością wody, studzę i dodaję, zamiast mieszać w zimnym soku.
          Podobno całą tajemnicą w dobrej nalewce z aronii są liście wiśni, które likwidują jej cierpkość.

          > A nalewki lubię wink
          a kto nie lubiwink

          > Moja popisowa nalewka to wiśniowa, w zeszłym roku dołączyła do niej pigwowa wink
          > Mniam mniam...
          Moja ulubione to: smorodinówka kresowa - to jest u nas taki rarytasik wśród nalewek, potem malinowa i wiśniowa, orzechówka, ratafia, no i innewink
    • agentkaasia Re: Aronia 21.08.12, 20:55
      Sok z aronii -rewelacja od mojej pani Zositongue_out
      1 kg aronii
      3 kg cukru
      3 litry wody
      200 listków wiśni
      5 dkg kwasku cytrynowego
      Aronie iliście wiśni z woda gotować 30 min. Następnie przecedzić dodać cukier, kwasek cytrynowy gotować jeszcze 10 min. Gorace rozlewać do słoików nie wekować.
      robiłam w tamtym roku moje pociechy przez cała zimę piły tylko ten sok z wodą nawet malinowy poszedł w odstawkę.
      słodki orzeźwiający polecam.
    • rafal111.net Re: Aronia 03.04.18, 20:53
      Czy ktoś z Was stosowął suplementacje Aronii ??
      www.best-raf.pl/pl/p/Pharmovit-Aronia-Chokeberry-60-Kaps-4000mg-Mocny-Ekstrakt/852
      prosze niech podzieli sie opinnią
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka