Dodaj do ulubionych

dobry olej do smażenia

06.02.13, 10:54
możecie mi coś polecić?
od wielu wielu lat używamy w domu kujawskiego
ale ostatnio w sklepie, fakt, w małej miejscowości
zapłaciłam za litr 8zł
to za dużo stwierdziłam
kiedyś kosztował ~4zł

macie jakiś inny dobry? żeby nie śmierdział wink?
pozdr
Obserwuj wątek
    • anika_ic Re: dobry olej do smażenia 06.02.13, 11:26
      Jeśli masz w pobliżu Lidla, to polecam olej rzepakowy Promienny - 4,95 zł. Używam go od dawna (smażenie, pieczenie, zupy, surówki) i chwalę.
      Myślę, że olej z Biedronki też jest dobry i na pewno go używałam, ale nie pamiętam nazwy, ani ceny. Za 8, może 9 zł to kupiłam olej słonecznikowy w Piotrze i Pawle, a tam tanio nie jest...
        • kezcubek Re: dobry olej do smażenia 06.02.13, 17:13
          no ja cały czas kupuję kujawski, staram się zawsze brać taki w dużych butlach- po 3 litry, jakoś nie mogę się przekonac do innych; ogólnie to staram się jak najmniej smażyć,

          a może ktoś tu zna się na walorach zdrowotnych olei- jakie są dobre do smażenia?
          • nostress.ka21 Re: dobry olej do smażenia 06.02.13, 19:07
            W którymś z odcinków "wiem co jem" była mowa o olejach, wg tego co zapamiętałam to do smażenia rzepakowy. Chodzi właśnie o temperaturę.

            Natomiast co do kupowania oleju: warto zaopatrzyć się w większą ilość w czasie "promocji". Ja na przykład kupuję od dłuższego czasu Oliviera, który bywa w cenie około 5 zł. Dla mnie jest to fajne rozwiązanie, ponieważ olej rzepakowy pozostawia dla mnie dość wyczuwalny posmak, tutaj jest mieszanka oleju z oliwą (wiem, że 5% to prawie nic), ale nie wyczuwa się tego specyficznego zapachu smile
            Swoją drogą ja olej zużywam w niewielkich ilościach, jakiś litr na prawie pół roku, także moja opinia niekoniecznie będzie przydatna dla osób, które więcej smażą.
            • naturella Re: dobry olej do smażenia 06.02.13, 20:31
              Przerzucilam sie z oleju do smazenia na masło klarowane - genialna sprawa, nie pali sie, nie dymi, można spokojnie tym polac np ziemniaki. No i chyba zdrowsze od oleju - tyle, ze dość drogie. Za małe wiaderko (takie jak ser na sernik) zapłaciłam 15 zł.
            • ofelia1982 Re: dobry olej do smażenia 11.02.13, 10:47
              Najlepszy do smażenia jest rzepakowy. Oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia (ergo szybko się przypala i zaczyna wydzielać toksyczne związki) - z tego co pamiętam.
              A Oliwier to dla mnie czysty marketing - tej oliwy jest tam 1,5% więc NIC.
              • nostress.ka21 Re: dobry olej do smażenia 11.02.13, 11:11
                5% oliwy big_grin
                Wiem doskonale, że to czysty marketing, jednakże nie jestem jedyną osobą, która używając właśnie tego produktu, nie wyczuwa specyficznego zapachu oleju.

                Co do temperatury dymienia to kiedyś znalazłam takie zestawienie:
                https://cojesc.net/wp-content/uploads/2012/03/Punkt-dymienia.jpg

                Szczerze to mam co do prawdziwości danych pewne obiekcje, jednak jakiś obraz daje.
        • mamaemmy Re: dobry olej do smażenia 08.02.13, 23:22
          kupuje najtanszy-rzepakowy,jednoczesnie najzdrowszy.
          Odkąd zaczęli trąbić wszem i wobec,że jest zdrowy( wczesniej gawiedz nie wiedziała big_grin ) to cena od razu poszła do gory,ale tak czy inaczej jest to ok 4,50-5zł.
          Jeszcze niedawno był po 3,80..
          • nostress.ka21 Re: dobry olej do smażenia 09.02.13, 12:05
            Echhh no właśnie ludzie są tak podatni na wszelkie "sugestie" medialne, że aż strach.
            Najlepsze jest jednak to, że te oleje powstają pod publikę.

            Kilka lat temu rozmawiałam z właścicielem sporej winnicy i on bez ogródek powiedział, że ich olej z pestek winogron to produkt uboczny. Po prostu pestek był ogrom, więc po co je wyrzucać. Lepiej coś z nich zrobić i sprzedać. Zaczęli więc produkować olej i sprzedają go w sporych ilościach, oczywiście oznaczony jako najlepszy, ekologiczny i na etykiecie wielka pieczęć "ECO". Sprzedaż tego oleju generuje około 40% ich zysku smile

            Tak samo w moich rodzinnych stronach, jednak tam znajomi produkują regionalny olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia - oczywiście na zimno. Koszt półlitrowej butelki to 18 zł indifferent

            Kiedyś w Leclerku bylam świadkiem dantejskich scen big_grin Ludzie rzucili się na "oliwę" w puszkach, bodajże 2 litry za jakieś 30 zł. Brali jakby za darmo dawali. Przeczytałam etykietę - oliwa z trzeciego tłoczenia wytłoczyn oliwnych... no cudowna "promocja", ale przecież oliwą się nazywa smile
    • johana75 Re: dobry olej do smażenia 11.02.13, 11:28
      Olej rzepakowy z Lidla do smażenia.
      Olej rzepakowy tłoczony na zimno z Lidla ( ciemna butelka szklana 0,5l. kosztuje ok 10 zł ...chyba) i oliwa virgin do sałatek na zimno.
      Czyste masło do kanapek.
    • przezcale Re: dobry olej do smażenia 26.08.16, 10:39
      olej rzepakowy to syf i jest niezdrowy jak każdy olej roślinny... smaż na smalcu wink ewentualnie olej kokosowy do smażenia może być ten rafinowany warto poczytać o tym oleju jakieś fajne artykuły np zdrowyportal.pl od razu zmieni Ci się podejście do tłuszczy wink
    • an.16 Re: dobry olej do smażenia 30.08.16, 11:59
      Odporna jestem na marketing i Kujawskiego nie kupuję - najbardziej rozreklamowany i przez to najdroższy. Wolę słonecznikowy. A tak w ogóle nie lubię smażeniny. Do warzyw używam oleju kokosowego, do sałat, suszonych wędlin itp. oliwy z pierwszego tłoczenia. Do smażenia grzybów - masła. Do steków oleju z masłem. Więcej grzechów nie pamiętam.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka