Dodaj do ulubionych

Kuchnia azjatycka dla oszczędnych?

26.07.14, 19:58
Będąc dzisiaj w Biedronce w przypływie emocji kupiłam:
olej sezamowy
sos słodki chili
sos teryaki
sezam
sos sojowy
i ... mleczko kokosowe.

Stwierdziłam, że coś z tego wymodzę, ale większość przepisów wymaga jeszcze sporo innych, dość drogich dodatków. Może macie jakieś ciekawe i niekoniecznie drogie przepisy smile albo np. propozycje naszej polskiej kuchni, do których dodajecie te dodatki.

Obserwuj wątek
    • saczek1 Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 26.07.14, 20:06
      Ja lubię żarcie na ostro więc sos chili pewnie bym wrzucił do wszystkiego, a ten sezam to może być panierką do piersi z kurczaka. Kiedyś takie jadłem w knajpie chińskiej smile Powodzenia.
    • magiccarpetstudio Wieprzowina na słodko-ostro z warzywami 26.07.14, 21:28
      Wieprzowina na słodko-ostro z warzywami

      Składniki (na dwie osoby):

      (I) Danie właściwe

      30 dag wieprzowiny
      1 duża marchewka
      1/2 małego pora
      1 duży korzeń pietruszki
      odrobina pieczarek
      olej do smażenia w woku - sezamowy lub arachidowy

      (II) Sos

      3 łyżki sosu sojowego
      3 łyżki sosu słodko-ostrego chilli Tao-Tao
      2 łyżki miodu
      2 czubate łyżki ziaren sezamu
      1 łyżeczka ostrego sosu chilli
      chlupek wody



      Wykonanie:

      1. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić na cienkie paseczki. Marchew i pietruszkę obrać i posiekać w słupki, pora pociąć w bardzo cienkie krążki. Wieprzowinę pokroić w bardzo cienkie paseczki.
      3. W woku rozgrzać porządnie olej i wrzucić wieprzowinę. Mieszać co jakiś czas aż mięso będzie porządnie usmażone.
      4. Do usmażonego mięsa wrzucić warzywa i pieczarki, smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
      5. W międzyczasie można uprażyć sezam na teflonowej patelni lub w garnku teflonowym. Uprażone ziarna wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i podgrzać przez chwilę w małym garnku (ale nie doprowadzać do wrzenia!!!).
      6. Wymieszać zawartość woka z sosem i smażyć jeszcze przez 5 minut.
      7. Podać wymieszane z makaronem typu 'nitki' ugotowanym al dente, ewentualnie z ryżem.

      Smacznego!!!
      • magiccarpetstudio Re: Wieprzowina na słodko-ostro z warzywami 26.07.14, 21:30
        Zapomniałam napisać, że pietruszka ma symbolizować pędy bambusa - nie mogę ich jeść, bo potem bardzo boli mnie żołądek sad


        -------------------------------------------
        magiccarpetstudio.blogspot.com/
      • magiccarpetstudio Kurczak z warzywami i orzechami nerkowca 26.07.14, 21:33
        Jeszcze to jest pyszne:

        Kurczak z warzywami i orzechami nerkowca

        Składniki (na dwie osoby):

        pojedyncza pierś kurczaka
        2 garście orzechów nerkowca
        biała część pora
        1 żółta papryka
        1 duża pietruszka
        5 łyżek bulionu
        2 łyżki sosu sojowego
        1 łyżeczka sosu chilli
        3 łyżki oleju sezamowego
        makaron typu "spaghetti", lub jakiś nitkowaty

        Wykonanie:

        1. Pora umyć, pokroić w grube półkrążki. Paprykę pokroić w małe kawałki, a obraną pietruszkę w słupki.
        2. Orzechy nerkowca pokruszyć (ale nie drobno!) i uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć do miseczki.
        3. W międzyczasie zrobić sos: wymieszać 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek bulionu i łyżeczkę ostrego sosu chilli.
        4. Na patelni (tej po orzechach nerkowca), rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego i usmażyć drobno posiekaną pierś kurczaka.
        5. Dolać sos, doprowadzić znowu do wrzenia i dorzucić orzechy. Mieszać cały czas.
        6. Po 2 minutach dorzucić warzywa i dalej smażyć mieszając często aż warzywa trochę zmiękną.
        7. Ugotować makaron, odsączyć, lekko obsuszyć i dodać na patelnię. Wymieszać porządnie i podsmażyć jeszcze przez chwilę.

        Uwaga - orzechy nerkowca dostępne w marketach są już zwykle lekko posolone, więc nie trzeba dosalać już potrawy smile

        -------------------------------------------
        magiccarpetstudio.blogspot.com/
      • magiccarpetstudio Zupa chińska 26.07.14, 21:43
        Składniki (na dwie osoby na dwa dni):

        1 kg mielonej wieprzowiny
        75 dag mrożonych warzyw po chińsku - z Biedronki
        4 łyżki słodkiego sosu chilli
        2 płaskie łyżeczki przyprawy 'pięć smaków'
        2 łyżki sosu sojowego
        1/2 szklanki kaszy manny (do zagęszczenia zupy)
        1/2 łyżeczki soli
        1 kostka rosołowa
        makaron nitki (np. Dobrusia z Biedronki)

        Wykonanie:

        1. Dzień wcześniej "uklepać" mięso mielone w placek o grubości około 1 cm i zamrozić.
        2. Zagotować 3 litry wody z jedną kostką rosołową. Do wrzątku wrzucić mrożone warzywa i gotować tak długo, aż woda znowu będzie wrzała.
        3. W międzyczasie pokroić zamrożone mięso w kostkę - może to trochę potrwać!
        4. Wrzucić mięso do zupy i gotować przez 30 minut.
        5. Pod koniec gotowania nabrać do miseczki chochlę zupy i wymieszać z czterema łyżkami stołowymi słodkiego sosu chilli, przyprawą "5 smaków" oraz sosem sojowym, wlać z powrotem do garnka i wymieszać. Można doprawić solą do smaku (ale nie pieprzem, bo przyprawa "5 smaków" jest już dość pikantna).
        6. Zaraz potem dosypywać stopniowo kaszę mannę i mieszać porządnie, inaczej zrobią się nieestetyczne "kluseczki".
        7. Makaron ugotować osobno i dodać do zupy dopiero po nalaniu jej do miski lub, w przypadku makaronu "Dobrusia", zalać wrzącą zupą już w misce i trochę poczekać.

        Uwagi:
        - przyprawa 'pięć smaków' jest bardzo aromatyczna i nie wolno z nią przesadzić.
        - nie jeść w lato - bardzo rozgrzewa big_grin

        Smacznego!!!

        -------------------------------------------
        magiccarpetstudio.blogspot.com/
    • bardzo_zla_kobieta Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 26.07.14, 23:45
      olej sezamowy + sezam do szpinaku - niebo w gębie smile sos chilli - do byle czego, jak smakuje - my mamy teraz fazę na ser żółty na kanapkę. Mleko kokosowe - na deserek panna cotta kokosowa. albo na tajsko - w lidlu raz na 3-4 miesiące jest tydzień orientalny i są pasty curry - nic nie ustepują markowym - i wtedy mleczko itp
    • bardzo_zla_kobieta Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 26.07.14, 23:46
      kurcze, się wysłało - sos sojowy = w duzym uproszczeniu "maggi" więc się nie zmarnuje
    • eo_n Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 28.07.14, 00:35
      Trochę OT ale przypadkiem odkryłam niedawno zamiennik mleczka kokosowego, sporo tańszy zamiennik (po prostu mi się skończyło, a nie chciało mi się jechać do sklepu) - śmietana 18% z wiórkami.
      • lynyang Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 28.07.14, 13:10
        A do czego mleczko kokosowe? wink
        • eo_n Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 28.07.14, 13:44
          Do indyka lub do zupy sprawdzałam do tej pory.
    • coralin Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 30.07.14, 15:18
      Pudło 400g pasty tajskiej kosztuje 12-15 zł, starcza na bardzo długo. Drogość azjatyckich dań to mit. Wróciłam z jednego z takich krajów, obkupiłam się spożywczo-przyprawowo.
    • memphis90 Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 09.08.14, 21:27
      Ja marynuję kurczaka, indyka lub polędwiczki w sosie teryaki, a potem zapiekam np. z cukinią w naczyniu żaroodpornym, podaję z sałatką, chlebem lub na chlebie jako mięso do kanapki. Sos jest słodkawy w smaku. Koleżanka podsmaża kurczaka z przyprawami orientalnymi, na końcu dodaje sezam, który oblepia kurczaka- podaje z kuskusem. Mleczko kokosowe z łyżką czerwonej pasty curry i dodatkami (mięso, warzywa np.cukinia, fasolka) - uwielbiam. Ważne, żeby najpierw podsmażyć samą pastę, potem w niej mięso, a na koncu dodać mleczko i calość poddusić.
      • magiccarpetstudio Re: Kuchnia azjatycka dla oszczędnych? 14.08.14, 10:13
        Memphis90, czy możesz podać dokładny przepis na danie z użyciem mleczka kokosowego z łyżką czerwonej pasty curry? Włącznie z ilościami zużytych produktów? Nie mam w sobie na tyle śmiałości kuchennej, żeby zaimprowizować big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka