Dodaj do ulubionych

Co dziś na obiad?

21.06.15, 15:38
Może poinspirujemy się obiadowo?

dziś rosół, leczo z fasoli i warzyw plus dla chętnych zmieniaki
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Co dziś na obiad? 21.06.15, 18:59
      Pulpety cielęce w sosie pomidorowym z warzywami + makaron.
      • mamaemmy Re: Co dziś na obiad? 21.06.15, 19:23
        Rosół,pałki z kurczaka pieczone,ziemniaczki pieczone i salatka z ogórkami,pomidorami ,sałatą,oliwkami i serem feta smile Tanio a pysznie.
    • babka.pracujaca Re: Co dziś na obiad? 21.06.15, 19:24
      Pstrąg grilowany z masełkiem i pietruszką plus kartoteki i jakaś zielenina.
      • ana119 Re: Co dziś na obiad? 21.06.15, 21:44
        Jutro rano wstawiam pierś indyka do wolnowara - marynata z musztardy, octu winnego, miodu czosnku i papryki slodkiej, oliwy. Buraczki i pewnie kasza. Cd rosołu dla mnie z ryżem a dla reszty z makaronem - ugotowany juz czeka w lodówce
        • kredka.zielona Re: Co dziś na obiad? 21.06.15, 22:40
          wczoraj gotowałam kurze pałki dla psa, to dla siebie na wywarze zrobiłam krupnik i placki ziemniaczane

dzisiaj gotowałam serduszka kurzęce dla psa smile to dla siebie na wywarze barszcz biały (z torebki Winiary) bo taki lubię, na drugie makaron świderki z truskawkami i śmietaną

na jutro pierogi z mięsem, kupne, bo dla jednej osoby nie chce mi się babrać z ciastem i całym rutuałem pierogowym smile
          dla psa będzie gotowa puszka wink
    • agni71 Re: Co dziś na obiad? 22.06.15, 11:46
      a ja dzisiaj barszcz z botwinki, tylko taaak mi się nie chce tej botwinki iśc rwać wink
      • mariola233 Re: Co dziś na obiad? 22.06.15, 12:33
        pierogi ruskie
    • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 22.06.15, 15:39
      A my dzis dojadamy - 3 osoby dorosłe
      1 porcja pomidorowej z lanym, po 1 porcji mlodych ziemniaczkow i ryzu na sypko.
      Świezo ugotowany makaron grubaśny - nie wiem ile porcji z tego wyjdzie?
      1,5 kotleta.
      Sos z resztkami bitek - mały rondelek
      2 chochle duszonej kalarepy
      mała miseczka szparagówki z wody
      wielka micha sałaty
      Kazdy wybierze co mu pasuje, a i tak zapewne zostanie jeszcze.
      • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 23.06.15, 06:41
        Zostało sosu i ryżu smile
        Do tego na dzis porozmrazalam - krupnik i gulasz
        Dogotuję ryżu i zielenina z ogródka
        • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 24.06.15, 07:10
          Reszta krupniku + makaron wstazki, sos na bazie mielonego drobiu, pomidorow i cukinii, salata
          • kredka.zielona Re: Co dziś na obiad? 24.06.15, 11:52
            czekolada72 - jak robisz duszoną kalarepę? podajesz ją jako jarzynkę do obiadu, czy raczej jako osobne danie typu leczo?
            • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 24.06.15, 12:34
              Jako "jarzynke" lub "sos" do spagetti.
              Wariacji jest mnostwo, wg uznania, dodatki - takoż.
              Wersja podstawowa - kalarepke pokroic w kostke, zalac woda osolona i oslodzona, gotowac na polmiekko. Zrobic lekka zasmazke i wymieszac z kalarepa, zagotowac.
              wersja "po francusku" - z podduszona cebulka, siekanym koprem i natka pietruszki oraz mnostwem galki muszkatalowej.
              W ramach wariacji - mozna dodawac najrozmaitsze jarzynki do duszenia, mozna robic w sosach np pomidorowym.
              • kredka.zielona Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 19:18
                czekolada72 - dzięki smile
          • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 16:06
            Dojadamy wczorajszy sos tym razem z kasza pol na pol gryczana i jeczmienna, salatka z salaty, pomidorow i kiszonych ogorkow.
            • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 26.06.15, 12:51
              Botwinka - z młodymi ziemniakami lub bez, jak kto woli; młode ziemniaki z koperkiem i kalafior, ewent reszta sosu i/lub jajka sadzone.
              • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 27.06.15, 15:29
                Powtorka z wczoraj - botwinka z ziemniakami (lub bez) + pieczone mlode ziemniaki z maslem i koperkiem i kwasne mleko z mleka prosto od krowy smile
                • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 28.06.15, 11:45
                  Kończymy botwinkę + kalarepa nadziewana "po kapitańsku" i jakaś sałata
                  Do tego sernik truskawkowy na zimno
                  • molly677 Re: Co dziś na obiad? 10.07.15, 17:40
                    Zupa brokułowa, pieczone zeberka, pomidory z cebula
    • vivyan Re: Co dziś na obiad? 22.06.15, 19:50
      Dziś były kluski śląskie (zostały z niedzielnego obiadu) ze skwarkami + surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Jutro będzie schab duszony w kiszonej kapuście (zostało mi z surówki) plus młode ziemniaczki. W środę kasza gryczana i leczo warzywne. W czwartek lasagna ze szpinakiem + jakaś lekka sałatka z zielonej sałaty i warzyw. W piątek pstrąg pieczony + surówka z białej kapusty. W sobotę żurek. W niedzielę jeszcze nie wiem smile
      • ana119 Re: Co dziś na obiad? 22.06.15, 22:19
        Na lazanie ze szpinakiem to chętnie wpadły mój syn☺

Na jutro dogotowuje się właśnie zupa cebulowa, na drugie będzie odmrozony bigos i odrobina kotletów mielonych z fasola
    • oszczedzajaca31 Re: Co dziś na obiad? 23.06.15, 14:06
      Ziemniaczki młode z koperkiem,surówka z kapusty pekińskiej i mortadela plastry panierowana jak kotletsmile
    • coralin Re: Co dziś na obiad? 23.06.15, 18:59
      U mnie szaleństwo sezonowe. Młoda kapusta i jajka sadzone, zupa kalafiorowa, pesto z pietruszki i orzechów. Znalazłam w lodówce dużego pora i pewnie trzeba będzie zrobić coś zimowego, żeby go zużyć czyli albo risotto z porami plus ryba albo ryba w porach i śmietanie z ryżem.
      • kredka.zielona Re: Co dziś na obiad? 24.06.15, 00:10
        dobrze, że dzieci wpadają od czasu do czasu, robię wtedy normalny obiad wink

polędwiczki wieprzowe, marynowane, z patelni grillowej
        mix sałat
        młode ziemniaczki
        żurawina na gorąco do mięsa

jutro

łopatka wieprzowa duszona w sosie cebulowym
        kluski śląskie
        sałata z cytryną lub ogórek kwaszony z cebulą
        i marzy mi się kompot rabarbarowy.... smile

• ana119 Re: Co dziś na obiad? 24.06.15, 14:18
          Zmalpuje ogórka kiszonego z cebula do gulaszu. Cd cebulowej zupy
    • aurinko Re: Co dziś na obiad? 24.06.15, 16:19
      Wczoraj duszone polędwiczki wieprzowe z pieczarkami + ziemniaki + mizeria
      dzisiaj zupa ogórkowa
      na jutro nie mam pomysłu uncertain
      w piątek będzie dorsz z pieczonymi ziemniaczkami + surówka z marchewki i jabłka
      weekend znów nie wiem co wink muszę na 3 dni coś wymyślić
      • aurinko Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 16:28
        Rozwiązałam problem z dzisiejszym obiadem w najprostszy sposób - ziemniaki (z koperkiem jak zwykle) + jajka sadzone + maślanka + fasolka szparagowa.
        W weekend zdecydowanie trzeba będzie odpocząć od ziemniaków, planuję więc zupę (może rosół?), naleśniki orkiszowe z kurczakiem i warzywami (dzieci pewnie będą wolały z twarogiem i dżemem) leczo z ryżem lub kaszą.
    • ana119 Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 10:11
      Cd gulaszu węgierskiego i zupa z kalarepy z dod żeberka wieprzowego
    • anusiiia1313 Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 11:56
      Zupa ogórkową ze skrzydelkami, na drugie frytki z ziemniaków i jajko sadzone, do tego pomidorki ze śmietana.
    • oszczedzajaca31 Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 20:04

Dzisiaj była zupa jarzynowa i kuskus z warzywami i piersią kurczakasmile
      • ana119 Re: Co dziś na obiad? 25.06.15, 22:26
        Nie było w sklepie kalafiora wiec jutro obiad identyczny jak u aurinko: jajka sadzone ziemniaki i fasolka. Cd zupy z kalarepa
    • allybb Re: Co dziś na obiad? 26.06.15, 19:18
      Młode ziemniaczki z koperkiem, jajo sadzone i mizeria ze śmietaną. Na deser koktajl borówkowy.
    • ana119 Re: Co dziś na obiad? 27.06.15, 16:03
      Domowe hamburgery wołowe z antrykotu, rosół
      • joanna100-19 Re: Co dziś na obiad? 27.06.15, 20:04
        Kilka dni temu zrobiłam oryginalny jak dla nas obiad "na łatwiznę", wszystkim bardzo smakowało. Kupiłam gotowe surowe ciasto francuskie, pokroiłam na kwadraty, następnie nadziałam je kawałkami sra fety, kiełbaską, sałatą, ogórkiem, pomidorkiem, oliwką i dałam kapkę keczupu. Upiekłam to wszystko w piekarniku, zawinięte w rogaliki. Bardzo proste i szybkie, i tanie, a w zasadzie można nadziać to wszystkim co ma się pod ręką.
    • ana119 Re: Co dziś na obiad? 01.07.15, 13:40
      Dziecko na wakacjach to obiadowa samowolka ostatnio była. Dziś żołądki drobiowe duszone na maśle ale z dodatkiem ostrej papryki. Dodatek jeszcze nie znaby. Zupy nie ma i nie będzie do odwołania
      • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 01.07.15, 13:41
        Wczoraj - ogórkowa z ryzem + ziemniaczki mlode, kalafior, kwasne mleko;
        dzis - zupa jw + dorsz smazony, kasza gryczana z ryzem, salata
        • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 02.07.15, 11:08
          Krem chrzanowo (liscie)-roszponkowy z jajkiem + łosos pieczony, brokol z wody, kasza z ryzem lub ziemniaki z koperkiem
          • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 03.07.15, 12:58
            Zupa brokulowa z marchewka i makaronem - wystarczy chyba na 3 dni...
            losos pieczony, ziemniaki mlode z koperkiem, kulki kalarepki duszone w sosie z zielonej pasty curry. na deser - porzeczki czerwone z krzaka
            • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 04.07.15, 09:34
              Dojadac bedziemy smile
              wczorajsza zupa, mlode ziemniaki z anchois i sosem czosnkowo-bazyliowym, sałata z dodatkami
              • ana119 Re: Co dziś na obiad? 04.07.15, 14:14
                Możesz podać szczegóły bo dobrze brzmi?
                • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 04.07.15, 14:24
                  Rozumiem, ze nie zupy wink
                  mlode ziemniaczki gotuje, potem, tuz przed podaniem wkladam na chwile do piekarnika, by opiec. Na talerzach, na ziemniaczkach ukladam filety anchois i polewam sosem - zblendowana garsc bazylii, kilka zabkow czosnku, oliwa. Soli praktycznie nie dodaje, bo fileciki sa same w sobie dosc slone. Posypuje grubo zmielonym pieprzem.
                  Ten sam sos wykorzystac mozna jako sos do salaty, wtedy trzeba dosolic lekko
                  • ana119 Re: Co dziś na obiad? 04.07.15, 21:37
                    Dzięki, wypróbuję☺
    • d.d.00 Re: Co dziś na obiad? 02.07.15, 09:14
      Gołąbki wink
    • ana119 Re: Co dziś na obiad? 03.07.15, 16:35
      Dziś losos z sosem sojowym cytryna i sezamen z patelni grillowej plus ziemniaki i cukinia tez z patelni

wczoraj tylko dla mnie była sałatka ziemniaczana z cebula i boczkiem
    • roseanne Re: Co dziś na obiad? 03.07.15, 17:31
      pieczone zeberka i mloda kapusta z koperkiem
      • oszczedzajaca31 Re: Co dziś na obiad? 03.07.15, 20:50

wątróbka z cebulką, ziemniaki, ogórki konserwowe smile ,na deser koktajl truskawkowo- bananowy
    • roseanne Re: Co dziś na obiad? 04.07.15, 21:00
      bezglutenowa tarta z brokulami i kozim serem, plus sok pomidorowy
      • ana119 Re: Co dziś na obiad? 04.07.15, 21:40
        Chinszczyzna z kurczakiem była i talerz surowych warzyw
    • anusiiia1313 Re: Co dziś na obiad? 06.07.15, 13:22
      Rosół, gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, mizeria, a z warzyw i mięsa z rosołu spróbuję zrobić pastę do kanapek. Obiad na dwa dni
      • maciejkowo Re: Co dziś na obiad? 07.07.15, 22:47
        Zjada Ci rodzina rosół i gulasz w takie upały?
        U mnie połowa mniej jedzenia idzie niż zwykle, nie chcą jeść nic ciężkiego, robię chłodniki i lekkie drugie dania.
        • anusiiia1313 Re: Co dziś na obiad? 09.07.15, 07:53
          Pewnie, że zjadają, a że ja w ciąży to też potrzebuję wink
    • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 06.07.15, 18:49
      Pieczona kiełbasa, młode ziemniaki z patelni, duszona kalarepka, szparagówka z wody.
      • roseanne Re: Co dziś na obiad? 06.07.15, 18:56
        leczo z zamrazarki i kielbaski - jeszcze nie sezon na dobre jarzyny do leczo, cukinie dopiero sie zaczynaja
      • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 08.07.15, 06:54
        Obiad na dwa dni - kurczak duszony w porzeczkach, makaron ryżowy, buraczki (w plastrach) na zimno. Do tego granita na deser.
        • malina812 Re: Co dziś na obiad? 08.07.15, 11:55
          Podzielisz się tym przepisem na kurczaka w porzeczkach?
          To świeże porzeczki? jakie czerwone czy czarne z góry dziękuje
          • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 08.07.15, 12:18
            Proszę - kawalki kurczaka wrzucam z cebula na olej, fdy sie zrumienia dorzucam swieze czerwone porzeczki, tak aby przykryły mieso oraz przyprawy sol, cukier, cynamon, pieprz, zmielone gozdziki i ziele angielskie dolewam wody tak na palec na dno (ja wiem ile to jest do mojej rynienki, ale w innych kuchniach/garnkach mozna przed porzeczkami wlac). Proporcje porzeczek i przypraw - 1kg porzeczek - 1 szkl cukru - po lyzeczce przypraw. Mozna tez najpierw zmiksowac porzeczki z przyprawami i takim sosem zalac mieso. Dusi sie pod przykryciem az mieso bedzie miekkie. Mozna zrobic tak kurczaka, indyka czy kazde inne wzglednie miekkawe mieso. Sos jest bosssski, nawet bez miesa wink
            • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 08.07.15, 16:15
              czekolada72 napisała:

> Proszę - kawalki kurczaka wrzucam z cebula na olej, fdy sie zrumienia dorzucam
              > swieze czerwone porzeczki, tak aby przykryły mieso oraz przyprawy sol, cukier,
              > cynamon, pieprz, zmielone gozdziki i ziele angielskie dolewam wody tak na palec
              > na dno (ja wiem ile to jest do mojej rynienki, ale w innych kuchniach/garnkach
              > mozna przed porzeczkami wlac).

Aj aj aj, jeszcze octu winnego chlapnac nieco!
              ok szkl / kg porzeczek

Proporcje porzeczek i przypraw - 1kg porzeczek
              > - 1 szkl cukru - po lyzeczce przypraw. Mozna tez najpierw zmiksowac porzeczki z
              > przyprawami i takim sosem zalac mieso. Dusi sie pod przykryciem az mieso bedzi
              > e miekkie. Mozna zrobic tak kurczaka, indyka czy kazde inne wzglednie miekkawe
              > mieso. Sos jest bosssski, nawet bez miesa wink
              • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 09.07.15, 09:06
                Dziś dzień "porządkowy" wink Wyjadamy w dwojke - makaron, reszta sosu, kiełbasa, cukinia, czosnek z patelni, reszta buraczków, w razie "głodu" coś sie wygrzebie z zapasów typu jarzynki czy ser.
                • czekolada72 Re: Co dziś na obiad? 10.07.15, 06:51
                  Zupa ogrodkowa, czyli z tego co zebralam w ogrodku z garscia makaronu, zabielona mlekiem + ananas w ciescie (tak jak robie jabłka w "szlafroczkach")
    • ana119 Re: Co dziś na obiad? 06.07.15, 19:00
      Zupa krem z fasoli jaś wg E Wachowicz. Ziemniaki, jajka sadzone na śmietanie z chrzanem, kalarepa
      • ana119 Re: Co dziś na obiad? 06.07.15, 19:01
        Aaa ziemniaki okraszone cebulką zrumienona na smalcu
        • pulcino3 Re: Co dziś na obiad? 06.07.15, 21:55
          Młode ziemniaki z kefirem- uwielbiam, w sezonie może nic innego nie istnieć.
          Moje dziecko nie podziela mojego uczucia, dlatego dla niech zrobiłam naggetsy.
          Poza tym sałata, sałata i jeszcze raz sałata masłowa, lodowa z działki niemal codziennie.
    • ana119 Re: Co dziś na obiad? 07.07.15, 22:03
      Karkówka marynowana na ostro z patelni grillowej, ziemniaki, pomidory z cebula
    • feniks_z_popiolu Re: Co dziś na obiad? 09.07.15, 13:33
      Bób gotowany i łuskany z podsmażoną cebulą i kiełbasą plus uduszone kawałki świeżych pomidorów,częściowo już zamienionych w sos.
      • tol8 Re: Co dziś na obiad? 10.07.15, 12:11
        Rosół z makaronem, ryż z potrawką z kurczaka w sosie koperkowym i sałata.
    • d.d.00 Re: Co dziś na obiad? 10.07.15, 12:14
      placki z cukinii smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka