Dodaj do ulubionych

Mam... I co z tym zrobić? :)

18.07.15, 12:23
Zdarza się, że mamy w domu jakiś produkt który został kupiony np. w promocji i leży... Leży... Leży... I w końcu nie wiemy co z nim zrobić. smile możemy się wzajemnie poinspirować, bo ją dzisiaj w ramach czyszczenia półek z zapasów (chudy miesiąc) znalazłam:
-kg surowego boczku (który kupilam z myślą o zrobieniu czegoś dobrego na kanapki)
-amarantus
-mąkę kukurydzianą

Nie chodzi mi o połączenie tych trzech składników, ale o jakieś pomysły (najlepiej przepisy) jak można je konstruktywnie wykorzystać big_grin
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 14:42
      boczek mozna natrzec sola, z czosnkiem, pieprzem i majerankiem
      zwinac w rolade lub na plasko i upiec

      za amarantusem nie przepadam, nimo, ze to niby skarb bezglutenowy
      najproscuej ugotowac, jak kasze jaglana i zrobic tabuleh,

      kukurydzianke mozba dodawac do zwyjlych wypiejow, ale zniebia smak
      • roseanne Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 14:42
        zmienia
      • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 15:03
        ugotowany amarantus mozesz tez dodac z owocami do jogurtu - sniadanie
        lub jako dodatek do zupy
        kaszka kukurydziana - mamalyga smile Mozesz podac na slodko - jako deser lub podwieczorek lub na ostro - jako dodatek do zupy lub drugiego dania. Oczywiscie jako dosatek do wypiekow. Z ta zmiana o ktorej pisze Rose - to tak zalezy - kwestia gustu, no chyba, ze upieczesz cos wylacznie z samej.

        Boczek, to ja lkroje w kostke i topie na skwarki - sam tluszcz zlewam osobno i mm do smaznia, a skawrki np do spagetti - moje ulubione.
        Moze tez byc smalec z rozmaitymi dodatkami do chleba!!
        • linn_linn Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 16:01
          W pierwszym poscie jest maka kukurydziana, nie kasza.
          • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 16:54
            Faktycznie smile
            no to tylko wypieki lub kluski, makaron.
    • katarzynka791 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 17:15
      Mąka kukurydziana - naleśniki
      Amarantus - sałatka
      Boczek - 1.upiec do chleba, 2. pokroić na plastry, przyprawić, obłożyć cebulą i upiec i podać z młodymi ziemniaczkami i mizerią, 3. do młodej kapusty.
    • solejrolia Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 19:35
      -boczek zmielić, wytopić skwareczki, na sam koniec wytapiania doprawić majerankiem, cebulką i jabłkiem. mniam.
      -amarantus nie wiem
      -mąka kukurydziana- jakies placki, np tortille
      • asia-loi Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.07.15, 20:08
        Ja dodaję mąkę kukurydzianą do placków ziemniaczanych (zamiast pszennej).
        Mąki kukurydzianej używam też do smażenia ryby (jako panierka). Ryba jest ładna, żółta (skórka) i nie przypala się tak jak mąka pszenna.
    • ana119 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 12:39
      Amarantus prazony? Dodawać to miski płatków śniadaniowych
      Maka kukurydziana do naleśników ale jako mieszanka tj 2 łyżki mąki kukurydzianej i dalej np gryczana czy zwykła pszenna
      boczek to banał i pewnie dasz radę☺
      ja kupuję i chowam do zamrazalki kawałek słoniny wędzonej i dodaje do zup meksykańskich czy węgierskich. Daje dobry smak i oczywiście tluszcz
      • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 12:46
        Przepisuje z opakowania AMARANTUSA
        stosowany do zup, warzyw, owsianki, ciast, deserow, chleba, roznorodnych potraw gotowanych, duszonych i pieczonych.

        Ana, a jak Ty prazysz nasiona amarantusa??
        • aurinko Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 13:10
          Amarantusa łatwo się praży, na suchej patelni lub w garnku, pod przykryciem, chwilka wystarczy żeby popękał i zrobił się chrupiący.
          • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 14:04
            Prażycie te mikrokuleczki, tak?
            Ktore normalnie sie gotuje...
            • truscaveczka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 15:59
              Zastanawiam się, jak bez lupy dostrzec owo pękanie wink
        • ana119 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 16:44
          Kupowałam tzw ekspandowany który był gotowy do użycia. Jeśli jest surowy to można gotowac tak jak owsianke czy dodać do płatków owisianych i chwilę gotowac. Na śniadania zwykle wsypuje do miski rozne rzeczy. Sama nigdy go nie prazylam ale można spróbować. Albo po prostu ukrócić z dodatkiem innych mąk na naleśniki
          • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 17:24
            My zas kupujemy nasionia do gotowania...
            A nie wiemy jakie kupuje Autorka watku, czy tez - dostaje.
    • truscaveczka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 13:43
      W mące kuku to ja rybę panieruję do smażenia, nie przywiera i wychodzi fajna, chrupiąca skorupka.
    • agni71 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 14:30
      Na surowym boczku gotuję zupę np. barszcz czerwony, bardzo dobra wychodzi. Boczek zjadamy z zupą.
    • vivyan Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 19.07.15, 23:10
      Boczek obsmażyć w rondlu, dorzucić cebulę, czosnek, ulubione przyprawy, zalać odrobiną bulionu/wody i dusić długo do zupełnej miękkości. Wystudzić, zemleć dwa razy w maszynce do mięsa i wyjdzie pyszne smarowidło do chleba smile To smarowidło świetnie się mrozi, więc możesz podzielić na dwie części i mieć na zapas. smile
    • agnzimka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 24.07.15, 20:31
      Szarlotka sypana
      Szklanka kaszki kukurydzianej
      szklanka mąki kukurydzianej
      pół szklanki cukru
      łyzeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody
      kilo kwaśnych jabłek
      cynamon
      masło klarowane (lub zwykłe)
      Jabłka zetrzeć na tarce, zmieszać z cynamonem
      Zmieszać suche składniki
      Do keksówki sypać 3/4 szklanki suchych
      połowę jabłek
      3/4 suchych
      połowę jabłek
      resztę suchego
      wierzch przykryć masłem klarowanym (nakładam łyżką)
      Nie uklepywać składników
      Piec około godzinę
      Czasem z tego przepisu robię muffinki
      • truscaveczka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 25.07.15, 19:46
        O, ja to z owsianej robię i płatków, hm.
        • myszkowa Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 25.07.15, 23:32
          Przepis wyżej jest zmodyfikowany na bezglutenowy.
          • agnzimka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 26.07.15, 15:54
            dokładnie, w oryginale jest mąka pszenna i kasza manna wink
            • truscaveczka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 11:02
              Tej wersji z manną nie lubię wink A na owsianą przerobiłam, bo mój młody alergik i pszenicy dłuuuugo nie mógł.
              • agnzimka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 19:20
                U mnie dokładnie to samo big_grin Alergia
                ale z manną też robię
    • cornerek Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 26.07.15, 10:52
      Czerwony ryż - ma ktoś jakiś pomysł na potrawę z tego? Na opakowaniu jest przepis na risotto z grzybami, ale może da się jeszcze coś?
      • katarzynka791 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 26.07.15, 14:02
        Sałatka z czerwonym ryżem.
        Czasem zostają mi różne kasze (kupuję wszelkie, jakie mi wpadną w ręce), jak zostają resztki w opakowaniu to zawsze robię sałatki. Z makaronem i ryżem podobnie.
        • lynyang Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 11:22
          To dobry pomysł! Ja zazwyczaj resztki kasz mrożę i wykorzystuje no. Do zapiekanki. smile

          A ja znalazłam jeszcze makaron ryżowy. smile
          • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 11:32
            Ja wykrzystuje resztki kasz czy ryzu do zapiekanek lub zup.
            A makaron ryzowy uwielbiam!!
            • lynyang Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 12:59
              To co z nim zrobić wink po prostu dodać do .... Ogórkowrj? big_grin
              • ana119 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 13:34
                Ogórkowa z makaronem? Może jednak zrób sałatkę z dodatkiem wedliny czy kurczaka i jakichś warzyw. Lepiej by pasował do zupy jarzynowej bo to zwykły pszenny makaron a nazwa od kształtu
                • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 27.07.15, 13:35
                  Chyba, ze bylaby to ogorkowa ze swiezych ogorkow smile
                • truscaveczka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 29.07.15, 13:54
                  Makaron ryżowy jest ryżowy i imo do ogórkowej super pasuje.
                  https://taotao.pl/_upload/_products/47_Makaron_ryzowy_nitki.jpg
                  • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 29.07.15, 13:59
                    Hmmmm nie mam czasu teraz by buszowac po necie w poszukiwaniu "mojego" makaronu, ktory z Twoim nie ma nic wspolnego, i w zupie ogorkowej z kiszonych ogorkow bylby... niesmaczny. No chyba, ze ktos w ogóle lubi zup ogorkowa z makaronem, to czemu nie.
                    • truscaveczka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 29.07.15, 14:01
                      Pszenny to risi i jest świetny do rosołu chociażby. Ale to nie makaron ryżowy.
                      • linn_linn Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 29.07.15, 14:27
                        ...risi i risoni / troche grubszy /. Ryzowy robi sie z maki ryzowej lub ryzu.
        • linn_linn Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 28.07.15, 07:54
          Przypomnialas mi o tym, ze mam w spizarni mix ryz bialy, ryz czerwony i kasza gryczana.
        • cornerek Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 28.07.15, 18:31
          Już szukam jakichś przepisów! Dziękuję za podpowiedź!
          • hamerykanka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 13.08.15, 00:58
            A ja znalazlam fajny przepis na pierogi z ziemniakami i boczkiem zesmazonym w skwareczki. Zamierzam sprobowacsmile
    • kariatyda79 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 14.08.15, 22:58
      A mi zostało kilka napoczętych opakowań kaszek "dziecięcych " instant bezmlecznych, większość chyba bezsmakowych. Mój Dzieć wzgardził (nawet mu się nie dziwię wink Ale zastanawiam się, czy nie można z tego zrobić jakiejśc panierki, ciasta ???
      • agnzimka Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 14.08.15, 23:01
        do sklejania pasztetów
        • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 15.08.15, 09:57
          Moja babcia lata temu juz stosowala jako zamiennik grysiku do masy grysikowej.
          Jezeli jest absolutnie bezsmakowa - to tez zamiast grysiku - do rosolu
      • muminek1506 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 15.08.15, 19:12
        A mnie zostało 4 kg kaszy manny po dziecku. Nagle przestał pić mleko i kasza na noc odpadła, a zapasy zostały. Po pół roku dziecko zaczęło pić mleko, ale tylko w formie kakao.
        Co zrobić z kaszy, oprócz zagęstnika do mielonych.
        • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 15.08.15, 19:50
          Mamałyge, kostke do rosolu, zagestnik do zup, deser
        • aurinko Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 16.08.15, 00:28
          Ja dodaję do zupy jarzynowej (zamiennie z jaglaną).
          A może takie kolety? www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/2960/przepis-dnia-iv-odc.-6-kotlety-z-kaszy-manny.html
        • kariatyda79 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 16.08.15, 12:01
          szarlotkę "sypaną" smile
        • tajemniceportmonetki.pl Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 17.08.15, 11:48
          ciasto z kaszą manną - pyszne i tanie smile
          www.cookierenka.com/2014/02/kaszak-ciasto-z-kasza-manna.html
          • lynyang Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 18.08.15, 19:53
            Ten przepis jest extra! Jutro kupuje herbatniki big_grin
    • jestem.aniolem Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 20.08.15, 10:57
      A kto ma pomysl na zuzycie:
      2kg ryzu do risotto (w zyciu nie robilam tej potrawy)
      dzem pomidorowy
      karczochy w puszce
      quinoa

      Pytanie dodatkowe: czy mozna mrozic miete?
      • czekolada72 Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 20.08.15, 13:23
        Ryz - nie robilas bo nie lubisz czy nie umiesz? Jezeli to drugie - mozesz sproboac.
        Ewentualnie do zup zuzyc, do golabkow.
        Karczochy - na pizze

        Ja mroze miete.
        • jestem.aniolem Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 22.08.15, 08:36
          Nie probowalam nigdy robic risotto, Ale moze powinnam? Dzieki za sugestie
      • aurinko Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 20.08.15, 13:46
        Ja miętę mrożę. Dżem pomidorowy lubię na kanapce z almette wink quinoa - do gulaszu na ciepło, lubię też z duszonymi warzywami coś w stylu leczo, w sałatce na zimno (wykorzystuję przepisy na sałatki z kuskusem i zamiast kuskusu daję właśnie komosę). Z ryżem do risotto i karczochami nie pomogę bo nie są to dla mnie zjadliwe rzeczy wink
        • jestem.aniolem Re: Mam... I co z tym zrobić? :) 22.08.15, 08:37
          Dzieki!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka