Dodaj do ulubionych

Jak najtaniej obiady do 10-tego :)

02.10.16, 01:19
Chcę zaoszczędzic w tym miesiącu.Zostało mi 1500zł na tzw zycie,wolałabym wydac jak najmniej,że by zostało na pewne wydatki.
Na jutro obiad mam-rosół i nogi z kurczaka marynują się własnie w lodówce,plus ziemniaki z ogródka plus tarta marchewka-też z ogródka.
zostaje wiec tydzień od pon do piatku . 3 osoby,w tym jedna nastolatka.I cztery koty.Ale na koty jest osobny budżet tongue_out
GoTujący jest mąż,ja tylko musze wymyslacwink
Dajcie coś mi na.O ten tydzień-dodam,że w zamrazalce mam-kluski slaskie,pyzy z miesem ,mieso mielone,filet,kotlety,warzywa na patelnie .W szafkach makarony-muszle,spaghetti,rurki,wstązki.ryz.Oprócz tego mam zmieniaki.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 12:18
      Forum ma przyszpilony watek "Tanie obiady", drugi z tanimi posilkami. Sa przyszpilone po to, aby latwo bylo z nich korzystac.
      • mamaemmy Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 14:25
        wobec tego można zamknąc juz to forum,gdyz wszystko już zostalo tu napisane smile
        • only_marcopol Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 16:04
          nie wszystko , ale tego co zostało już napisane nie ma sensu powielać bo komuś się nie chce szukać
          • mamaemmy Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 17:00
            Nie ,że mi sie nie chce szukać,znam ten watek, a na tym forum jestem od czasów kiedy miało nazwe :"wszystko o oszczędzaniu " i bylo forum prywatnym smile
            dlatego podałam rzeczy ,które mam na stanie,może cos by komus do głowy wpadło i np mnie wsparł radą zamiast się wymadrzać tongue_out
            • aurinko Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 08.10.16, 15:22
              mamaemmy napisała:

> Nie ,że mi sie nie chce szukać,znam ten watek, a na tym forum jestem od czasów
              > kiedy miało nazwe :"wszystko o oszczędzaniu " i bylo forum prywatnym smile

To nadal forum prywatne.
        • linn_linn Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 16:39
          Forum Oszczedzanie porusza takze inne tematy: wystarczy przejrzec tytuly watkow. Tanie obiady to nie wszystko.
          • only_marcopol Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 17:38
            ok niech będzie, że się wymądrzam ale mimo wszystko uważam ze należy najpierw poszukać a dopiero potem pytać - ale rozumiem, że to lenistwo ... tongue_out i nie każdemu się chce
            • mamaemmy Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 18:07
              No szukalam-i w tamtym tygodniu zrobiłam też takie tanie obiady wink
              może jednak ktoś rzuci jakiś super pomysł
              • only_marcopol Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 19:17
                ja uwielbiam dania z makaronu - ostatni hit to makaron z kurkami i boczkiem - zamiast kurek mogą byc pieczarki - wszystko z cebulką i sosem ze smietany 30 %( ale smietany odrobina dlatego 30 zeby mniej wlać poza tym fajnie smak zmienia ) dużo ziół jako przyprawy moje dziewczyny uwielbiają a i jeszcze cukinia do tego - oczek kupuje w plastrach wczesniej wytapiam by było mniej tłuszczu
    • sylwiam_m Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 02.10.16, 22:18
      Kotlety z ziemniakami i surówka
      zupa jarzynowa i pyzy z mięsem
      kluski śląskie, pulpety z połowy mielonego i marchewka z groszkiem
      warzywa na patelnię z filetem z kurczaka w sosie pomidorowym albo śmietanowym i ryż
      druga część mielonego z tartymi warzywami, zapiec z makaronem pod beszamelem albo serem żółtym
      placki ziemniaczane i zupa

Jeżeli masz w ogródku koperek to możesz zrobić sos koperkowy do pulpetów albo ugotować zupę koperkową
      Może masz dynie to możesz zrobić zupę - krem dyniową albo zapiekankę z ryżem, dyniż, mielonym i sosem pomidorowym, bardzo dobra
      możesz upiec kartofle z ziołami w piekarniku i do tego sałatka i kefir

Mam ogródek i to duża oszczędność i inspiracja.

Wkurza mnie dziamanie "mundrych" o starych wątkach.Właśnie dlatego takie świetne forum umiera no bo chyba nie z braku oszczędzających.
      • linn_linn Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 08:19
        "Kotlety z ziemniakami i surówka
        zupa jarzynowa i pyzy z mięsem..."

Odkrycie roku 2016 na tym forum. Gratulacje.
        • sylwiam_m Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 10:04
          Jadłosois z tego co ma mamaemmy w lodówce. Nie wiem dlaczego się czekasz.Czytam to forum jak jeszcze je prowadziła roxanna było sporo tajnych rad,przepisów a zero złośliwości.Forum źyło,teraz to trup z wyciągami starymi wątkami.
          • sylwiam_m Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 10:06
            Skręt za błędy piszę z tel
          • goodlokacja Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 10:24
            > Czytam to forum jak jeszcze je prowadziła roxanna było sporo tajnych rad,przepisów a zero złośliwości.Forum źyło,teraz to trup z wyciągami starymi wątkami.

Zgadzam się z tym, ale wydawało mi się, że to dlatego, że ludzie nie mają potrzeby oszczędzać - tak jak po kryzysie.
            • sylwiam_m Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 10:41
              Ludzie nadal oszczędzają i nie tylko z biedy ale żeby spłacać kredyty, gdzieś wyjechać, sprawić sobie przyjemność. A to forum jest trupem bo moderatorce wydaje się , że wszystko zostało już napisane. To nie jest tak, ludzie chcą odpowiedzi indywidualnych, stare wątki też się trochę zdezaktualizowały bo niektóre rzeczy staniały, inne zdrożały, jest dostępnych kilka nowości itp.
              • linn_linn Re: forum 03.10.16, 10:58
                Po pierwsze watki przyszpilone sa otwarte: mozna tam nie tylko zagladac, ale i dodawac przepisy. Po drugie coraz trudniej o indywidualne odpowiedzi m. in. dlatego, ze autorki takich watkow po zadaniu pytania znikaja / nie dziekujac nawet za udzielone rady /. Przy kolejnym watku zanim ktos stuknie w klawiature zastanawia sie: po co mam sie wysilac?
                • sylwiam_m Re: forum 03.10.16, 11:22
                  Zamiast w klawiaturę stuknij się w głowę. Mamaemmy nie jest znikającym bytem , widzę ją na gazetowych forach od co najmniej 10 lat. Poza tym nie musisz odpowiadać ale jednak stuknęłaś w klawiaturę żeby pouczyć. Nie rozumiem o co chodzi .
                  • linn_linn Re: forum 03.10.16, 11:56
                    No comment.
              • only_marcopol Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 19:21
                zgadza się ale to forum o oszczedzaniu a nie gotowaniu - ja od dawna nie znalazłam tu dobrego wątku o oszczędzaniu niestety sad
                • ula.jakubowska Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 05.10.16, 20:48
                  To załóż taki wątek,chętnie poczytamy i cos dorzucimy.
            • chocolate_cake Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 15:19
              Też myślę że ludzie nadal oszczędzają.
        • only_marcopol Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 19:19
          lin_lin big_grin wink
      • koty_schrodingera Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 13:06
        co to jest "dyniż"?
        • sylwiam_m Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 22:46
          Coś co pasuje do rymu z prodiż
          • gingers73 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 08.10.16, 10:42
            Ja tez podziwiam za dwa dania
            U nas tak jest od święta a i to nie zawsze
            Żołądki nam się skurczyly i nawet kalafior z bułką jest kryzysowym szybkim obiadem
    • panna.w.paski Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 00:21
      Skoro masz mięso mielone to mogę polecić Ci przygotowanie go na nutę orientalną. Jeśli masz w domu bliskowschodnie przyprawy takie jak kolendra, kardamon, kmin rzymski (kumin), cynamon to śmiało możesz zrobić sobie taką mieszankę i poczuć się jak w Maroku smile A jeśli nie masz, wystarczy, że użyjesz tylko cynamonu - on wystarczy, żeby zmienić smak mielonego mięsa. Możesz zrobić standardowe kotlety, upiec szaszłyki - np. takie www.doradcasmaku.pl/przepis/315049/mielone-mieso-po-arabsku.html#recipe_content albo dodać sezonowego bakłażana i mozarellę i zrobić zapiekankę - kuchnialidla.pl/product/Zapiekanka-z-miesa-mielonego-i-baklazana-z-serem-mozzarella.
      Do tego kombinacje przeróżne i sezonowe: kluski śląskie/pyzy i np. sos pieczarkowy albo z suszonych grzybów; ryż lub kasza i kotlety; muszle zapiekane z mięsem mielonym i np. sosem pomidorowy; szybkie pesto z ziół z domowego ogródka i makaron? (może być bazylia, rukola, ale też i swojska pietruszka).
      Z takimi zapasami, rozsądnym planem i dobrze gotującym mężem na pewno dacie radę smile
    • kariatyda79 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 13:16
      Może makaron w warzywami - z mięsem lub bez, w różnych odsłonach - na pikantnie, bardzie delikatnie - z dużą ilością cukinii. Muszle można fajnie nafaszefować i zapiec np pod żółtym serem. Risotto, placki ziemniaczane z jakimś sosem węgierskim. Ja dziś jajka na twardo w sosie koperkowym + surówka.
    • chocolate_cake Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 15:18
      A moim zdaniem warto pisać o takich rzeczach, mimo że były już wątki o jedzeniu. Zawsze to nowe pomysły i inspiracje smile
    • goodlokacja Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 15:42
      Ja zaczęłam częściej gotować zupy. Zwłaszcza zupy kremy. Kosztują grosze, a są pyszne. Dzisiaj jest zupa cukiniowa z natką i grzankami. Tu jest kilka tanich i łatwych przepisów drogadominimalizmu.pl/2016/09/moje-ulubione-zupy/ Zrobiłam już tę buraczową, a jeszcze w tym tygodniu będzie porowa.
      • chocolate_cake Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 15:52

Też gotuję zupy kremy, ostatnio marchwiową smile
    • goodlokacja Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 03.10.16, 16:40
      Z mielonego tanim kosztem mozesz zrobic golabki. Tylko kapuste dokupic. Najlepiej takie z dodatkiem kaszy gryczanej.
    • kanga_roo Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 05.10.16, 11:28
      ja Ci przepisów nie podam, ale zdziwię się smile że z jednej strony chcesz oszczędzać, a z drugiej produkujesz obiady dwudaniowe. tak, wiem, że część forumek twierdzi, że zupa to nie obiad, ale u nas jest obiadem i kropka. więc u nas rosół to byłby jeden obiad (z reguły je się go z makaronem lub lanymi kluskami, jeśli i to za mało, to z dodatkiem warzyw z rosołu i mięsa), a kurze nogi pieczone z ziemniaczkami i surówką - drugi.
      postawiłabym też na proste dania i sezonowe warzywa. np kalafior i kotlety z piersi kurczaka. ziemniaki, jajka sadzone, brokuł. makaron i cukinia z dodatkiem boczku. i zupy: z ryżem, makaronem, kremy.

i jeszcze powiem, ze wbrew pozorom dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka to naprawdę niedużo jedzenia smile a proporcjonalnie połowa porcji to powinny być warzywa, 1/4 kasze czy makarony i 1/4 mięso. jeśli się nie cuduje z produktami bio czy luksusowymi, jedzenie może nie kosztować wcale dużo.
      • goodlokacja Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 05.10.16, 12:18
        U nas też się nigdy nie je dwóch dań. Albo zupa, albo drugie danie. I mięsa też raczej nie jemy. W każdym razie stopniowo coraz mniej. Wcale nie uważam, że mięso ma być podstawą. Jak mamy ochotę na nie, to wtedy kupujemy. Wegetarianami jeszcze nie jesteśmy.
        • czekolada72 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 07:52
          Ja sie nie podpiszę, bo u nas w 99% są dwa dania obiadowe cxzyli zupa i drugie, do tego kompot. Klasycznych deserów już nie robię.
          I z reguły na drugie JEST MIESO, bo zarowno M jak i Mała są mięsożerni. I koniec, nie bedę nikogo na siłę uszczęśliwiać. Chcą mięsko niech jedzą, ja się obywam. Natomiast staram sie jak najczęściej podmieniac dla nas wszystkich rybę.
          Zupy albo jarzyniowe, z tego co mam w domu/ogródku, albo na bazie rosołków. Kremy, które sama bardzo lubię oraz owocowe - jakoś moim absolutnie nie podchodzą, więc po co mam robić coś, co miałabym sama jeść przez tydzien?
          • kanga_roo Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 10:09
            w sumie fajnie, jak w dzieciństwie u babci smile
            ja nie daję rady zjeść dwóch dań, oczywiście można to regulować wielkością porcji, tyle, że wszyscy lubią zupy i zawsze jej dużo jedzą. dwudaniowe sprawdzały mi się, kiedy dawałam dzieciom zupy do szkoły, takie do picia. wtedy po południu było drugie danie i ok.
            co do mięsa, to ja akurat mam zasadę, że co drugi dzień staram się zrobić obiad bezmięsny, ale i tak jest on z reguły oszukany, bo gdzieś się w tle przewija rosół jako baza do zupy, czy boczek/kiełbaska jako dodatek. a moi lubią mięso, ale nie każde chętnie jedzą (np gotowane niekoniecznie), więc wnioskuję, że nie jest to kwestia zapotrzebowania tylko smaku. chętnie zamieniam na jajka. lub rybkę.
        • chocolate_cake Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 08:35
          goodlokacja napisała:

> U nas też się nigdy nie je dwóch dań. Albo zupa, albo drugie danie. I mięsa też
          > raczej nie jemy.

U mnie też jedno danie. Nikomu się nie chce tyle gotować wink
      • ana119 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 07:31
        Podpisze się. Gdzieś na forum było pytanie co robić z mięsem rosółu i większosc pisała ze wyrzuca! Stąd pisanie o kosztach żywności.

Moja rodzina lubi jako dodatek do mies duszonych (które są super wydajne!) kluski wrzucane łyżka na wrzątek. Szybsze i tańsze od kopytek

Zupa cebula zawsze znika i można zużyć czerstwe pieczywo
        Makaron carbonara
        Makaron pomidorowy
        Risotto z tym co jest pod ręką
        Ziemniaki z patelni duszone z cebula. Plus do tego jajko sadzone
        Curry z ryba kurczakiem czy warzywami. Tylko trzeba mieć w domu zestaw przypraw. Zamiast mleczka kokosowego śmietana. Danie bardzo podzielne jak gulasz
        • czekolada72 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 07:47
          ana119 napisała:

> Podpisze się. Gdzieś na forum było pytanie co robić z mięsem rosółu i większosc
          > pisała ze wyrzuca!
          Ale co ty opowiadasz!
          Własnie zawsze jest odzew z dziesiatkami, owszem, nieraz dublujących się, rad jak się owo mięso wykorzystuje!!
          • ana119 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 16:12
            To nie było forum na gazecie wiec i głosy inne. Przekrój społeczny uczestników tez odmienny. Tam był akcent ze wygotowane bez smaku. Z czasem ludziom zmienia się podejściewink
            • czekolada72 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 16:20
              ok smile
    • aldo666 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 06.10.16, 20:23
      Zupa z piwa ????
    • jeremiah833 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 10:17
      placki ziemniaczane i zupa warzywna. Makaron z serem (białym) - gruby makaron gotujesz, podsmażasz cebulkę, do naczynia z makaronem cebulka, ok. 3o dkg twarogu pieprz i sól - dokładnie wymieszać - pyszne i tanie, Kotlety mielone z ziemniakami i surówką - potem resztę mielonych (możesz małe klopsiki usmażyć) - zrobić je z sosem koperkowym
      • goodlokacja Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 13:54
        Ten makaron z serem to ulubione danie przedszkolaków smile Moja córka do teraz lubi i się domaga robienia, jak tylko jej sie przypomni.
        • czekolada72 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 13:55
          A w moim dziecinstwie makaron z serem i cukrem robila Babcia smile
          • goodlokacja Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 14:00
            Ja z dzieciństwem bardziej kojarzę pierogi ruskie albo ziemniaki ze skwarkami z kwaśmy mlekiem - koniecznie zjadane na drewnianych schodkach "starego domu".
            • czekolada72 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 17:20
              Ha! mnie zdziecinstwem sporo dan sie kojarzy, takze ziemniaki ze skwarkami + kwasne mleko.
              Natomiast ruskie pierogi w moim zyciu pojawi sie dopiero wraz z moimi lwowskimi Tesciami.
              Takze kutia i gołabki ze smietana oraz kasza jaglana z suszonymi morelami smile
    • aankaa Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 07.10.16, 20:49
      na 8 dni zostało Ci 1500 zł
      nie wiem jak jadacie ale spokojnie da się przeżyć (uwzględniając zapasy) za mniej niż 180 zł dziennie smile
    • huexido Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 08.10.16, 15:29
      Mamoemmy poszukaj przepisów na dania jednogarnkowe, tak by np zupa/potrawka była na tyle syta, żeby nie trzeba było pichcić 2 dań.
      Ja ze swej strony podrzucę:
      * zupę gołąbkową: cebula, ryż, mielone, kapusta i przyprawy, z tego zestawu mieasz kapusty
      * spagetti z sosem a'la bolońskim, przy czym do mielonego wrzucasz więcej różnych warzyw krojonych w drobną kostkę, ja tak dodaję pietruszkę, marchew, selera, cukinię itd. Sos jest lżejszy, zdrowszy i jest go dzięki temu więcej
      *Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, do tego dorzucasz warzywa pokrojone w plastry jakie masz, marchew, brokuła, cebula oczywiście, ukladasz oczywiście warstwowo
      *Filet wykorzystac możesz do curry plus ryż, albo np kurczaka w sosie śmietanowo-porowym
      *Nie wiem jakie masz kotlety, ale jeśli nie panierowane to mięso można pokroić i z ziemniakami i pozostałymi warzywami przygotować bogracz
    • mamaemmy Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 15.10.16, 01:27
      Dziekuje wam-już sobie powpisywałam niektóre pomysły smile
      W tym miesiącu raczej nie zostanie mi więcej ,gdyż remont na czasie,więc przyda mi się ten wątek smile
    • erin7 Re: Jak najtaniej obiady do 10-tego :) 15.10.16, 20:22
      Kaszotto z buraczkiem i piersią kurczaka, kotlety jaglana z mięsem mielonym. Polecam kwestie smaku. Mega fajny blog z przepisami. Na pewno coś znajdziesz.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka