choinka55
03.07.18, 18:55
Witam caly czas rozwazam gdzie i czy w tym roku juz od wrzesnia wrocic do pracy?Rodzina 4 osobowa ja - 2 latka i 13 letni syn oraz meza ktory pracuje na 3 zmiany w ruchu ciaglym takze w swieta. W dniu ktore ma wolne dorabia sobie idac na pol etatu do innej pracy Pensja z glownej pracy na reke to 3 tys a w dodatkowej 1.5 tys dodatkowo 500 plus na drugie dziecko. Ja po urlopie macierzynskim jestem bez pracy.Takze nasze oplaty stale to 1200 na miesiac w tym sport dla syna. Na zywnosc wydajemy okolo 1.200 z paliwem maz czesciowo do pracy jezdzi z sasiadem. Mlodsza dostala sie od wrzesnia do zlobka państwowego. Problem w tym ze musze do niego dojechać 10 min komunikacja i 10 min isc a przedszkole mam 5 min drogi od domu. Plan byl taki ze mala miala isc do przedszkola za rok we wrzesniu i nie spodziewaliśmy sie ze dostanie sie do zlobka juz w tym roku. Ja w wielu miejscach pracowalam w biurze sklepie szkole. Zastanawiam sie nad powrotem do szkoly jako nauczyciel zerowki nawet w miejscu w ktorym pracowalam jest oferta. Jednak na tym samym poziomie pracuje kobitka ktora nie ma rodziny i praca to jej zycie. W zwiazku z tym aby jej dorownac pracowalam grubo po godzinach w szkole nie liczac papierologii w domu bo to norma do tego wiadomo rady czasem nie zapowiedziane wiec problem bylby z odbiorem dziecka ze zlobka bo do 17 .To wszystko za 1700 zl. Kuzynka pracuje w pepco dostaje 2100 ale praca po 12 h w 2 dni ma duze dzieci wiec moze. Boje sie ze nie dam rady fizycznie i czasowo bo w domu co 2 dzien dziobalam i tworzyłam do 1 nad ranem. Teraz przy malym dziecku jest to niemozliwe gdyz mala nadal budzi sie w nocy okolo 3 razy . W tej szkole nie moge pracowac na minimalizmie bo dyrekcja chodzi i porownuje wszystko ponad norme. To duza korzysc dla dzieci Wiec moje pytanie czy jeszcze zostac rok w domu i na spokojnie potem corke prowadzic do przedszkola czy oddac ja do zlobka( najbardziej obawiam sie chorob i rannej logistyki wiadomo beda dni gdzie maz bedzie zawozil. Czy tez szukac pracy w biurze od 8 do 16 ? Co radzicie. Do pomocy nie mamy nikogo aby mala odebrac w razie w. Tesciowa jest ale malo chetna doglada chorujacego tescia. Oplata za zlobek ok 600 zl. bo raczej szukac czegosc na czesc etatu to malo oplacalne i tak trzeba wykupic bilet miesieczny. Bede wdzieczna za rady.