Dodaj do ulubionych

Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywacyjny

29.01.19, 19:56
Wątek a la akcja denko smile ale nowy smile
Zaparłam się, ze nie kupię nic, ale to nic z chemii, dopóki nie wykończymy naszych zapasów, a wcześniej napoczętych opakowań kosmetyków i chemii. Mam to szczęście, ze wszyscy jesteśmy minimalistami: cała rodzina używa w większości tych samych kosmetyków: kremu nivea, pasty do zębów, mydła. Razem córką mamy ten sam szampon i maskę. Jest to bardzo wydodne szczeólnie w niewielkiej łazience.
I choć wiem, ze jak wreszcie pokończę to wszystko, to będę musiała na nowo nabyć, to jednak cieszy mnie fakt, ze teraz dłuzszeo czasu nie muszę wchodzić do rossmana. Wczoraj powstrzymałam się przed kupieniem na zapas farby do włosów, która jest obecnie w promocji, poniewaz mam w domu jeszcze jedną, więc tę następną uzyłabym najwcześniej za 1,5 miesiąca - do teo czasu z pewnością znajdę nową promocję.
To samo dziejesię w kuchni. I tym oto sposobem wydałam w styczniu baaardzo mało kasy, co oczywiście bardzo mnie cieszy smile Mało - jestem z siebie naprawdę dumna! wink
Obserwuj wątek
    • smiechupara Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 20:08
      No właśnie to trochę jak w wątku o kupowaniu na zapas.Jesli człowiek nie mieszka w lesie i w dalekiej odległości od sklepów to nie ma chyba większego sensu nabywać i trzymać,bo po co.Oszczednosci z tego nie ma,bo zawsze coś się trafi w promocji,jak nie ta pasta to inna.
      • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 20:24
        Dokładnie tak. Poza tym skupiłam się na kosmetykach, a jak wykończę chemię domową, to zamierzam jeszcze bardziej oraniczyć jej zużycie i naprawdę zastanowię się, co faktycznie jest mi potrzebne, a co zbędne. Np. używam tylko proszku do prania, a z dawnych czasów posiadam też resztkę płynu do prania. Jak go wykończę, to druiego juz nie kupię.
        • agniesia331 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 21:57
          Zużycie zapasów.by ich nie marnować. Ale oszczędności?
          • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 22:10
            Oszczędności widzę w tym, że nie wydaję gotówki, ponieważ mam ją zamrożoną w wyużywanych właśnie zapasach. Jak już "wyczyszczę" szafki, to nie kupię rzeczy, które się nie sprawdziły (właśnie mamy szampon, który kiedyś kupiłam, ale trudno, wykorzystamy go) , mam też sporo perfum i choć kuszą mnie nowe, uważam za nierozsądne kupowanie ich, skoro chcę obecnie przyoszczędzić.
            Po zrobieniu czystki kupię ROZSĄDNE ilości produktów, których faktycznie używamy i potrzebujemy, więc według mnie ta "moja" akcja ma sens wbrew temu, co niektórzy sądzą smile
            • nastka1979 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 22:27
              Na pewno nie zapełnię 2 zamrażarek w 1 miesiącu po miesięcznym ich opróżnianiu wink. Będzie to następować stopniowo, by za jakiś czas powtórzyć tę akcję. Oszczędności wydamy pewnie na imprezę urodzinową córki na początku marca. Rozumiem, że niektórzy nie widzą w tym sensu, ale wg mnie uczy to domowników większej dyscypliny przy robieniu zakupów w przyszłości (również mnie ).
      • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 20:42
        No wiesz ja kupuję konkretną pastę dla siebie, tą samą dla syna ale już dla starszej córki inną a dla najmłodszej jeszcze inną. Pieluchy też tylko jeden rodzaj, podobnie szampon, odżywkę itd itd. Kupowanie dodatkowego opakowania używanych regularnie produktów to oszczędność czasu i większa pewność że będę mieć ulubiony produkt w dobrej cenie.
        A co do akcji denko to uważam że jest kompletnie pozbawiona sensu. Wyczyszczę szafki i lodówkę w jednym miesiącu żeby w kolejnym wydać 2 razy więcej. Gdzie logika?????
        • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 13:16
          lucyjkama napisała:

> A co do akcji denko to uważam że jest kompletnie pozbawiona sensu. Wyczyszczę s
          > zafki i lodówkę w jednym miesiącu żeby w kolejnym wydać 2 razy więcej. Gdzie lo
          > gika?????

Mam podobne odczucia.
          • mamosz Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.05.19, 20:06
            A nie jest rozsądniej NIE robić zapasów jak na wojnę tylko po prostu kupować małe ilości na bieżąco ?
        • 098qwerty Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 20:49
          lucyjkama napisała:

> A co do akcji denko to uważam że jest kompletnie pozbawiona sensu. Wyczyszczę s
          > zafki i lodówkę w jednym miesiącu żeby w kolejnym wydać 2 razy więcej. Gdzie lo
          > gika?????

Akcja denko w chemii i kosmetykach ma sens np. w przypadku wcześniejszego zakupu szamponu który nam nie podpasował (odłożyliśmy go do szafki i zaczęliśmy używać nowego), 5-tego żelu pod prysznic (kupionego slatego bo miał ładny zapach), kilku napoczętych balsamów czy olejków do opalania, kilku napoczętych tuszów to rzęs itd.
          • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 21:07
            Myślałam, że oszczędni zużywają nawet szampon który nie do końca podszedł. Ja nie chomikuję tylko przełykam pomyłkę i używam do dna. A ja z tych mało zakręconych na oszczędzaniu a bardziej na sprzątaniu i minimalizowaniu 😁
            • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 06:45
              Lucyjko, ale jezeli ten watek, ten pomysl Cie nie interesuje, ba! wrecz nie dotyczy (tak jak np mnie nie tyczy 500+ to nie zasmiecam swoimi uwagami) - to poprostu omin i komentuj tworczo tam gdzie jestes zainteresowana. I po sprawie1 Jak widac, sa osoby, ktore np dostaja mase kosmetycznych prezentow, kupuja na promocji, kupuja na zas - i nie otweraja wszystkiego na raz, nie trzymaja na tzw widoku czy w szklanych szfkach, tylko gdzies chowaja i potem sobie to lezy, lezy, lezy....
              Ja np kiedys w rozpedzie - zrobilam spis wszystkich zapasow, i nim poszlam do sklepu kupic - sprawdzalam na liscie, czy aby nie ma. sporo w ten sposb wykreslilam, po czym ... przyszly prezenty, zakupy w Niemczech i ... powinnam tworzyc liste na nowo smile
            • 098qwerty Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 13:24
              Zdarzyło mi się np.z olejkiem do opalania. Jednego roku kupiłam przed wyjazdem i zapomniałam go zabrać ze sobą na wakacje - zmuszona byłam kupić nowy na miejscu. Innym razem kupiłam i wzięlam ale pewnego wydawałoby się pochmurnego dnia ruszyliśmy z kwatery do innego miasta na wycieczkę popływać statkiem itd i w drodze zanim dojechaliśmy autobusem przestał padać deszcz wyszło słońce, mocniej zaświeciło - musiałam wejść do pierwszego lepszego sklepu i kupić olejek (ja to ja wytrzymałabym ale tu bardziej chodziło o syna 4 letniego, któremu nie chciałam zafundować poparzeń słonecznych). Także można stać się posiadaczką kilku olejków, szamponów i innych kosmetyków.
          • marynika123 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 16:31
            Jeżeli nie pasuje mi szampon to zużywam go w ten sposób, że dolewam aż do wyczerpania go do wody, którą zmywam np. podłogi, parapety itp. Krem nie pasujący mi np. do twarzy zużywam do ciała, do nóg, do pięt, ostatecznie do wyczyszczenia butów itp
      • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 13:15
        Chyba nie zawsze. Jeśli ktoś kupuje stale ten sam rodzaj pasty do zębów/proszku/płynu, to oszczędniej jest kupić kilka w promocji. Tym bardziej że te produkty mają długi termin ważności.
        • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 19:05
          Ola mały zapas w postaci jednej tubki to ok, ale 2-3 to przesada, a przeczyszczenie zapasów raz na jakiś czas jest naprawdę fajne.
          • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 22:33
            Dlaczego przesada?
            • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 10:33
              Dlatego, że 3 pasty to zapas na mniej więcej 3 miesiące, a w ciągu tych 3 miesięcy promocja się powtórzy, no chyba, że to jakaś specjalistyczna pasta j promocja raz na ruski rok.
              • joanna_poz Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 11:15
                to jakies mega tubki?

u mnie schodza 2 pasty na miesiąc (3 osoby).
                • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 11:53
                  1 duza tuba na 2 miesiace na 2 osoby; w Niemczech kupiłam 4, żałuję, ze nie 6 smile
                  • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 12:51
                    U mnie schodzi jedna pasta tygodniowo, na 3 osoby. Nie umiem się przekonać do nakładania 0,5 cm wink mimo oszczędzania wink
                  • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 14:08
                    Czekolada co to za pasta? Jeśli naturalnie chcesz się podzielić wiedzą wink
                    • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 08:57
                      Martini, ale tu nie ma czym sie dzielic! smile
                      Bywamy w sieciówkach typu Aldi, Netto, czy jakis innych niemieckich i jak trafiam na promocje past 125 + 10% albo 2 za 1 cene - to poprostu nabywam i juz smile
                      Przeliczam tam oczywiscie na biezaco, czy w porownaniu z Polska nie przeplace dwukrotnie.
                      • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 09:43
                        Aha, a myślałam, że masz jakiś konkretny typ.
                        Z tego co zrozumiałam z innych Twoich wpisów to masz rodzinę/znajomych w Niemczech. Jeśli tak to niech przy okazji wizyty u stomatologa biorą kupony na pasty typu sensodyne, parodontax itp. Czyli droższe. Kupony są od 0,50 do 1€, na płyny do ust też. Leżą w poczekalni zawsze kilka bloczków. Naturalnie nie namawiam do zabrania wszystkich, ale 2-3 sztuki spokojnie mogą, po to leżą tam.
                        Masz specjalistyczne pasty taniej smile
                        • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 10:15
                          Nie, nie, nie smile
                          Nie mamy tam nikogo znajomego. Bywamy na Pomorzu Zachodnim, ostatnio też na Ziemi Lubuskiej, i wtedy zwiedzamy sobie po kawałeczku Niemcy, zwłaszcza Wyspe Uznam, zwłaszcza te malenki miejscowosci, w których jestem zakochana po uszy, a przy okzaji robimy zakupy. w zeszlym roku odkrylismy "truskawkowa farmę" no i tam to juz pooooszlo wink
                          • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 13:17
                            W takim razie coś poplątałam, przepraszam. Przyznam się bez bicia, że wschodnich Niemiec poza Görliz nie widziałam, jeśli nie liczyć widoków z autostrady. Wyspę wpisuję na listę miejsc do zobaczenia, zwłaszcza, że i trochę jej po polskiej stronie.
                            • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 19:58
                              Z coś jeszczd mi się przypomniało, czasem można na necie poszukać kuponów na różne ptodukty chemiczno drogergjne, jakbg Ci się chciało, choć jeśli zakupy robisz przy okazji zwiedzania i urlopu to jie wiem czy chce się wtedy głowę zawracać
                • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 14:07
                  U nas każdy ma inną pastę. Dzieci mam małe więc mają nenedent, ja mam problem z krwawiącymi dziąsłamk i wrażliwe zębh więc inną mam niż mąż, ale chyba znowu jednej zaczniemy używać bo, problem po paru miesiącach ustąpił.
              • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 14:02
                U mnie 3 pasty to nie jest zapas na 3 miesiące. Druga sprawa, że mam wygodne szafki aby przechować kupione taniej pasty/płyny/proszki. Trzecia rzecz-kupujemy od lat sprawdzone i lubiane przez nas produkty. Owszem, bywają tańsze, ale nie co np. miesiąc ale rzadziej. Ceny "promocji" też są zróżnicowane. A dla mnie to również oszczędność czasu-kupuję taniej więcej, więc przez dłuższy czas nie muszę śledzić gazetek reklamowych ani jechać na drugi koniec miasta do hipermarketu itp.
                Dlatego zdziwiło mnie, bo oszcędności tu sporo i plusów. Chyba że ktoś ma niewiele miejsca lub często zmienia produkty.
                • kamarow69 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 14:35
                  ola5488> Też tak robię. W tym miesiącu np. kupiłam w sumie 4 l szamponów, 4 odżywki, 10 kostek mydła, past mam tak z 5 szt i więcej, papier w piwnicy na kilka miesięcy. Wszystko kupowane duuużo taniej. No i są to rzeczy nieprzeterminowujące się. Tak samo zrobiłam zapas witaminy D i kosmetyków Cetaphil, których używamy. Na ok. rok.
                  • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 15:49
                    Kamarow jeśli kupione za połowę ceny czy nawet mniej i promocje nie są cykliczne, a ceny w nich są różne to może i warto jeśli w tym momencie masz fundusz na to. Choć papier toaletowy w rocznym zapasie to trochę przytłacza mnie, no ale skoro masz warunki by przechować bez szkody to ok wink
                    • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 16:23
                      martini-7 napisała:

> Kamarow jeśli kupione za połowę ceny czy nawet mniej i promocje nie są cyklicz
                      > ne, a ceny w nich są różne to może i warto jeśli w tym momencie masz fundusz na
                      > to.

Ale właśnie o to też chodzi, aby na dłuższy czas mieć spokój wink Wystarczająco dużo mamy na głowie każdego dnia, aby jeszcze co np. 1-3 tygodnie czy jeszcze częściej śledzić gazetki reklamowe 10 różnych hipermarketów/sklepów. Nie muszę mieć ciągle z tyłu głowy, aby polować na tańszy olej, płyn do płukania czy papier toaletowy. To też dla mnie zaprzątanie głowy, czasu (dojazd i śledzenie). I to dla mnie jest ogromnym argumentem za robieniem tańszych zapasów tego, co można przechowywać dłużej smile
                      A że trzeba mieć na to miejsce - pełna zgoda. Ja wygospodarowałam część szafy w przedpokoju i szafkę w kuchni.
                      • kamarow69 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 17:00
                        Ja jeszcze przejrzałam sobie cały zeszły rok w tej kategorii i zrobiłam listę tego, co warto kupić. Tylko takie powtarzające się regularnie rzeczy, na które idzie dużo. Miejsce mam.
                        • kamarow69 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 17:05
                          Znudziło mnie szukanie promocji, sprawdzanie gazetek. Pochłania dużo czasu i energii. W taki sposób zrobiłam zakupy pierwszy raz. Wcześniej raczej robiłam tak, jak pisze większość. Teraz zaplanowałam sobie różne rzeczy w budżecie, żeby maksymalnie dużo odłożyć na budowę do końca 2019 r. Pierwszy miesiąc na razie jest ok. Jeszcze 11 reżimu uncertain
                          • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 19:09
                            Ja lubię większe zakupy robić tak październik, listopad. W grudniu jest tyle innych wydatków, ze wtedy zużywamy zapasy, w styczniu też nadal zużywamy. Po prostu lubię co jakis czas zrobic coś inaczej. Odejść od schematu. Zapasy u mnie biora się tez z tego, ze mąż większość zakupów robi. Czasem coś kupi nowego do jedzenia, zeby wyprobować. Co jakiś czas przeglądam szafki i to dojadamy. Znalazłam np jakąś kaszę z vermicieli. Termin do konca lutego. Doda się do jakiegoś dania jeszcze w lutym.

W zamrazalniku potrafi mi się dużo nazbierac, bo mąż gotuje, zostają porcje dodatkowe, zamrazamy i zanim to wyjmę, on znów coś nowego ugotuje w większej ilości.

Czasem kupimy jakaś herbate, wypijemy kilka torebek i nam się znudzi. Podczas takich akcji dopijam ją, bo szkoda wyrzucić, a miejsce zabiera niepotrzebnie.

Zawsze jakiś nadmiar u mnie sie co jakis czas stworzy, albo choćby remanent jest potrzebny, by terminy posprawdzać i zużyć coś, czego termin dobiega końca.
                            • nastka1979 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 21:19
                              O właśnie o to mi chodziło - świetnie to ujęłaś. Nie są to jakieś zapasy robione w styczniu celowo, żeby w lutym wydać mniej. To jakieś pół roku się zbierało powoli. Na święta dostałam też jakieś upominki, które zalegają (u mnie to głównie kawa, słodycze, wino, hiszpańska szynka itp. ). Takich resztek obiadów też mam w zamrażarce co najmniej kilka. Do tego dochodzi jeszcze jakieś mięso, które kupiliśmy i planowaliśmy coś zrobić, ale jakoś uciekło oraz kilka półkilowych kostek masła kupionych w promocji. No i też ostatnio od teściowej dostaliśmy sporo pierogów, które czekają w zamrażarce. Stąd przyszła pora na zrobienie czystek.
                  • austenka Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 15:56
                    Zazdroszczę miejsca do przechowywania. A jesli zakupy zrobione na duzej promocji to super. Mnie do łowcy super okazji duzo brakuje korzystam raczej ze zwyklych promocji a te są często.
                    • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 16:54
                      Austenka bo, prawda takz, że super hiper ptomocje, że niemal za free są rzadko, zwykłe znacznie częściej. Co tydzień do skrzynki wrzucają mj gazetki, więc przeglądam, chwila przy kawie i wiem co i jak. Bywa, że coś się trafi naprawdę super i nie jesg w promocji często to biorę więcej, a tak to na luzie. A no i u mnie czasem tworzy się zapas "do Polski" jak wiemy, że będzirmy jechać to pomału kupujemy to i owo dla rodziny czy przyjaciół, choć częściej rodziny i to oczywiście bliższej, bo, nadal pokutuje przekonanid o lepszosci niemieckiej chemii czy kawy.
                  • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 16:13
                    To mamy podobnie smile Dla mnie to i oszczędność finansowa i czasowa. No i wygoda, bo jak coś się skończy w dowolnym momencie to tylko sięgam do szafki.
                  • romek_locha Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 04.02.19, 12:47
                    Hej, a gdzie kupowałaś Cetaphil i w jakiej cenie?
    • nastka1979 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 20:38
      Dziś o tym samym rozmawiałam z mężem - w lutym opróżniamy zamrażarkę i tym samym oszczędzamy maksymalnie na zakupach spożywczych. Luty w sumie krótki, a policzyłam, że zapasów mamy na obiady na około 3 tygodnie. Powinno to dać nam oszczędności rzędu 300-500 zł. Zobaczymy jak będzie.
      • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 20:48
        Jakie to oszczędności jak musiałaś najpierw kupić żeby napełnić zamrażarkę??? A w marcu wydasz więcej bo zapasy się skończą!!! To jest choooore!!!!
        • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 20:59
          Mołabyś z łaski swojej nie obrażać ludzi w moim wątku? Dziękuję.
          • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 21:27
            Gdzie obraziłam??? Nie widzę.
            Lilia już dawno zauważyłam, że dziwnie reagujesz gdy ktoś ma inne zdanie.
            • monika887 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 08:43
              Też uznałam Twoją wypowiedź za obraźliwą. Ale do rzeczy. Ideą akcji jest, aby wykorzystać to co się ma, żeby się NIE ZMARNOWAŁO. Dokupowanie coraz to nowych produktów powoduje, że stare zalegają w zakamarkach szafek, zamrażalników itp. bo zużywamy te nowo kupione. W końcu te wcześniejsze nadają się tylko do wyrzucenia. Blokada (mentalna) na kupowanie nowych rzeczy sprawia, przynajmniej u mnie, że jestem bardziej kreatywna np. w wymyślaniu nowych potraw, z produktów które już mam. A co do chemii ostatnio przy takiej akcji zużyłam całe opakowanie orzechów piorących, kupionych kiedyś tam w zacięciu ekologicznym, nie dokupując ani grama proszku. Używałam ich przez rok, nikt nie zauważył różnicy w jakości/świeżości/czystości ubrań po praniu. Jak się skończyły kupiłam nowe, nie piorę już w proszku.
              • kamarow69 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 09:59
                Możesz polecić jakieś konkretne orzechy piorące? Czy wszystko jedno jakie się kupi? Opakowanie wystarcza na rok? Dobrze zrozumiałam? Wszystko tak pierzesz? Pościel i ręczniki? Rzeczy delikatne? Sama się zastanawiam nad ich nabyciem. A co z rzeczami do prania ręcznego typu pończochy - jak sobie wtedy radzisz bez płynu do prania?
                • mama_dorota Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 11:26
                  Też jestem zainteresowana orzechami piorącymi. Miałam z nimi przygodę, która niezbyt dobrze się skończyła. Moim zdaniem nie wyprały one ubrań skuteczniej, niż zrobiła to sama woda, do tego ubrania jeszcze trochę zszarzały. Uznałam je więc za bujdę, ale może po prostu trafiłam na oszusta. Swoją drogą nie spotkałam ich też w sklepach ekologicznych.
                  • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 11:44
                    Ale ja mialam taką sama przygodę!
                  • zonaniezona1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 10.02.19, 12:02
                    Mój tata był chemikiem i jakby to powiedzieć - wynalazki ekologiczne lubił, ale uważał, że po to są chemiczne środki, żeby ich używać z umiarem np. uważał, że chlor w domu to przesada ( używany był także jako gaz bojowy) i dlatego kibelki czyszczę octem. Są rzeczy które zaakceptuję bez żalu, ale nie będę np. nie używała leków nowoczesnych, dlatego , że to sama"chemia". We wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek, co nie oznacza, że nie warto się pobawić i porać czasem w bluszczu, czy orzechach smile
              • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 13:05
                Monika887, szkoda, że gorym nue ma opcji "lubię to " bo, byś lajka dostała za to, że tak ładnie wyjaśniłaś idee,. Kto tej akcji próbował ten wie, że to nie działa tak, że jak odkurzaczem wyczyścisz wszystko j tylko echo zostanie, poza tym przecież to niemożliwe (chyba, że ktoś ma zapady jak na atak nuklearny) by NIC w zakresie spożywki nie kupować. Chodzi o przesunięcie tych zalegających zapasów by nie skończyłh za moment w koszu, by "odgruzować" przestrzeń i potem z głową kupować. Np. To że teraz w styczniu zaoszczędzę 200zł bo, czyszczę zapasy nie znaczy, że w lutym o te 200zł więcej wydam, przecież nie trzeba w lutym dublować zakupu tego co się w styczniu zużyło, ok jeśli ktoś wyszyścił zapas mąki, makaronu, ryżu czy co tam to ok może i wyda o te 50zł więcej, sle nie 200 więc i tak 150 jest na plus. Pamiętajcie, że zapasy które teraz są czyszczone, nie powstały w tydzień czy nawet 2 miesiące to często zbiór kilku miesięcy. Akcja jeśli robiona z głową i wyciągnie się wnioski ma sens. Lilia pisała, że musi się przemęczyć z szamponem. Wniosek? Drugi raz nie kupi tego samego, korzyść? W tym miesiącu parę zł w kieszeni i luźniej w szafce. Sensu by był bram jakby szampon uczulał, a tam to ok
                Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam i ktoś to doceni bo, na szybko pisze z tabletu i bolą mnie już palce 😂
                • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 13:11
                  DOCENIAM smile Obie świetnie to z Moniką wyjaśniłyście smile
                  • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 16:44
                    Przeczytałam co napisałam raz jeszcze i doceniam, że to zrozumiałaś bo, uśmiałam się sama z siebie z tych lierówek 😂
                    Dziękuję za docenienie mojego wysiłku w wyjaśnianiu 😊😉
                • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 21:17
                  Nie wierzę, że forumki po kilkuletnim treningu oszczędzania nadal nie kupują z głową i muszą organizować akcję denko zeby sie coś nie zmarnowało 😲. Ja nie jestem bardzo oszczędna, nigdy nie zapisywałam wydatków. Moje oszczędzanie to raczej kupowanie na promocjach i rezygnowanie z nadmiaru. Mimo to wiem co mam w domu i zużywam na bieżąco. Nawet kiedy czasem nie do końca trafię z zakupem albo dostanę nietrafony prezent. Może dlatego akcja denko to dla mnie dziwaczny twór.🤔
                  • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 10:30
                    A widzisz, jednak tak jest. Moje dzircj bardzo lubią żel pod prysznuc dostępny tylko w Polsce, rodzina się o tym dowiedziała i wróciliśmy do domj z 4 żelami, 2 płynami i 2 szapomnami z tej serii. Przyjaciółka za to obdarowała nas serią z ziaja jaką lubię.
                    Jakiś czas temu dostaliśmy kupon przeprosinowy od firmy kosmetyków naturalnych na konkretną sumę, ale jednorazowo trzeba było wykorzystać więc parę rzeczy w szafce się znalazło bo, myślę, że oszczedniej kupić zapas za te parę euro jakie ktoś Ci daje w prezencie, niż wykorzystać połowę, a reszcie pozwolić by przepadła.
                    Kupony kiddyś z Kaufland zrobiły u mnie mały zapas płynu do prania, ale wyszłam na tym mocno do przodu więc się opłacało, potem nie kupowałam bo, po co.
                    Czasem zapas powstzje specjalnie bo, się opłaca, z czasem przypadkiem. Myślę, że żadnej akcji nie można sztywno traktować, no może po za jedną - NIE WYDAWAJ WIĘCEJ NIŻ ZARABIASZ, ale i tu są odstępstwa w krytycznej sytuacji wink
        • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 18:11
          No ale może bez takich słów... możemy się nie zgadzać ale żeby zaraz wyzywać?
    • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 22:26
      Taką akcje juz w styczniu zaczęłam. Wjadamy rozne kasze, ryze ponapoczynane. Juz zrobiło sie luźniej w szafce i przejrzyściej. W łazience tez nazbierało sie antyperspirantow, kremów. W tym tygodniu dokończyłam jakieś zapomniane resztki szamponu i żelu pod prysznic. Nazbierało sie gotowych obiadów w zamrażalniku - trzeba wyjeść, bo zaczyna miejsca brakować.

Chemii nie mam w zapasie , bo używam malo. Daje odrobine czyszcząc czy myjąc coś. Mleczko i płyn starcza na długo.

Z ciekawości podliczylam ile w styczniu na chemię /kosmetyki poszło. Kupiliśmy szampon, zel pod prysznic, wkładki higieniczne, papier toaletowy, worki do śmieci i poszło 60zl.
      • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 29.01.19, 22:32
        Ja worków nie kupuję, używam tych małych cienkich torebek, w które pakuję np. jabłka w sklepie. Są beznadziejne jako worki na śmiecie wink ale trudno. Całe zakupy oczywiście pakuję do torby z materiału.
        • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 06:48
          Nie jest to dla mnie akcja specjalnie motywacyjna, i jakos zdecydowanie nie widze w niej nic nowego i odkrywczego niz "Tylna scianka" czy "Denko".
          ale...
          W styczniu sobie takie ww przeprowadziłam, ba1 zamierzam kontynuuwac i w lutym. I uwazam ze efekt na koniec stycznia spelnil moje oczekiwania. Podsumowujac - na jedzenie - praktycznie 2 osoby wydalismy 560zl, i 60 zl na tzw lazienkę i kuchnię - papier toaletowy (3 opak), sol do zmywarki, myjki i szczoteczki do mycia naczyn, wklady do zniczy. Do tego 5 zl krem do rak. Do tego z zapasów 2 wielkie opakowania proszkow do prania przekazalismy Dziecku.
          W kwestii jedzeniowej - nie zuzylismy zapasu miesa z zamrazalki, jezeli udaloby sie mi dopilnowac M - mysle, ze w lutym z miesa nic by nie trza bylo kupowac. W styczniu dostalismy kilka porcji pierogow od Mamy, w lutym zapewne tez dostaniemy, chociaz to jest miły prezent, i my sie rewanzujemy. No i mamy spore zapasy przetworow. Sypkie - sporo makaronow, reszta uzupelniona, tez na miesiac by wystarczylo. Potrzeba dokupic swiezych jarzyn i owocow oraz nabialu, choc bez mleka, bo tego tez do konca lutego wystarczyc powinno.
          Lucyjko zas, na czym polega oszczednosc konkretna w moim przypadku? Ano na tym, ze zuzywam faktycznie produkty, na ktore wydalam pieniadze, lub ktore dostalam w prezencie, zwlaszcza kosmetyki. Nie wyrzucam (bo np zaplesnialy, zjelczaly, skluszczyly sie ; czy tez zaschly - mam tu na mysli resztki, odruchowo wciskane w kat) de fakto wlasnych pieniedzy w kubeł.
    • kropkaa17 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 07:53
      Z chemia i kosmetykami robie tak juz od jakiegos czasu ze zuzywam do konca i dopiero kupuje nastepne. Nie wydzje mi sie zebysmy przez to wydawali wiecej za to nie zamrazam kasy kupujac cos na sile bo promocja.
      Teraz od stycznia robimy tez czystki i wyjadamy zapasy z zamrazarki i przetwory.
      • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 12:49
        Ja postanowiłam, że nie kupię nowego kremu póki wszystkich próbek nie zużyję, te z długim terminem zostawię na wyjazd, reszta teraz. Z szaponami i żelami to raczej na bieżąco (zdarza się czasem zapas mniejszy lub większy jak konkretnie zachce nam się konkretnej firmy, a tu nie ma stacjonarne, to więcej wtedy by się opłaciło), płyn do naczyń jeden w zapasie, chemia piorąca w małym zapasie bo, w dwupaku było, a sprzątająca na bieżąco, kupuję jak widzę, że się kończy, choć kiedyś fajne kupony się trafiły więc zapas mały był, ale to dawno, teraz tylko na bieżąco.
        • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 12:51
          A co do kuchni yo wypycham zapasy spożywcze, ale przyznam się, że mimo wszystko i jakieś nowe się małe robią bo, nie wszystko zawsze od razu da się wykorzystać w całości.
    • joanna_poz Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 14:10
      nie prowadzę takich akcji, bo i nie mam skłonności do gromadzenia takich zapasów i kupowania za zapas.

mam po jednej napoczetej butelce: cifa, domestosa, szamponu, płynu do podlogi, proszku etc etc
      to samo w kuchni - po napoczetej paczce ryzu, danego rodzaju kaszy, makaronu.
      mało mrożę - więc z zamrazalce mam max zapas na 5 obiadów (i to świezo po zakupach).
      jak ktoś tu napisał o zapełnionych dwoch zamrażalkach to przyznaję, że dla mnie to science-fiction.

ja widze że ta napoczeta paczka/ butelka się konczy kupuję następną.
      z rzeczy które faktycznie miewam na zapas to:
      pasta do zebów
      mydło
      papier toaletowy
      zdarza mi sie kupić 2-3 paczki kawy, jak jest w dobrej cenie.
      zdarza mi się ulec akcjom 1+1 gratis tylko w przypadku rzeczy szybko rotujących, ewentualnie "żelaznych" pozycji zakupowych - nie kupie nic innego i koniec.
      ostatnio w ramach 2+2 gratis kupiłam 4 balsamy do ciała - ale tu kupuję od wielu, wielu lat tylko jeden jedyny rodzaj i bez sensu byłoby kupic jedno opakowanie za 23 zł, skoro za 46 zł kupiłam 4. ale to sie nie zepsuje.
      zdarza mi się tez kupić coś kolejnego, bo wydawało mi się, że cos tam sie juz skonczyło, a tu jednak jest.

staram się za to zawsze miec zapas mineralnej i winasmile

• umzak Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 15:03
        Ja tak robię od dawna . Kosmetyków kolorowych to teraz na macierzyńskim używam tak mało , ze predzej się zepsują niż skończą smile. A perfumy nie pamietam kiesy kupowałam sama, jakoszawsze ktosmi sprezentuje i zawzinam isę nie kupowąc dopóki nie zużyjętych co mam. W tej chwili mam 4 sztuki, w tym 1 nawet nie otwarte ( prezent na ostatnaą gwiazdkę od syna
        ) Nic tutaj więcej wiec nie wymyślę.
      • smiechupara Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 18:56
        No właśnie jakiś czas temu była promocja w rosmsnie na szampony i jednak za dużo mi się kupiło i potem je zużywam i już dość ich mamwink z pastą i nitkami to faktycznie może nie zapas,ale zawsze mam.A tak to jak piszesz,coś się kończy i można kupić następne,a nie koniecznie mieć w szafce zapas na 3 miesiące.
      • chocolate-cakes Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 19:36
        Ja wina też smile
        A poza tym podobnie, coś tam mam w zapasie ale niewiele, 1 szampon, 2 pasty do zębów, 2 płyny do mycia. Zawsze są jakieś promocje, jak nie w jednym sklepie, to w innym.
        • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 06:47
          Ale gdybym miala jechac do tego "innego" sklepu i np przedzierac sie przez cale miasto w korku - to ja wole miec ten zapas jednak, nie duzy ale tak po 1 na zas smile
      • mandre_polo Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 07:04
        Podpiszę się pod joanna_poz. Gromadzenie nie daje mi przyjemności. Kupuję kiedy coś się ma skończyc. Nawet proszek do prania można dokupić przed końcem bieżącego opakowania bo nie kończy się expresowo. Chemii też mało używamy więc w szafce jest wszystko widoczne. I to organizacja daje mi satysfakcję a nie ilość produktów na półce. Identycznie jest z ubraniami - odkąd kupuję to czego potrzebuję a nie pod wpływem impulsu zyskałam łatwość komponowania garderoby na różne okazje
        • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 07:42
          Powtórze sie - to (chyba??? ) z zalozenia watek dla osob MAJACYCH zapasy z takiego czy innego powodu (czy np jak na mikolaja i gwiazdke dostane 6 zeli pod prysznic, balsamy do ciala i plyny czy proszki do kapieli to mam wyrzucic??) , wiec jezeli ktos takich "problemow" nie ma i nie potrzebuje motywacji - to po co wchodzi krytykuje? To tak jakbym ja weszla na watek o kotach i krytykowala (kota nie posiadam)
          • smiechupara Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 07:55
            Podpis mój tu jest.
          • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 08:11
            I tu Czekolada uderzyła w punkt. Zapasy nie zawsze powstają przez nasze kupowanie. Czasem to prezenty.
          • joanna_poz Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 09:22
            czekolada, nie chodzi o krytykowanie.
            bardziej o zwrócenie uwagi, jak zmienić swoje podejscie do sprawy po zakończeniu takiej "akcji".
            czyli nie gromadzić. nie kupować na zapas. nie odnawiać zapasów po wyczyszczeniu szafek.

jednorazowy zryw nic nie da, jak za chwilę robisz apiać to samo.

poza tym, ja akurat w swojej wypowiedzi odnosiłam się do KUPOWANIA na zapas.
            prezenty to wiadoma rzecz. skoro dostałas to to zupełnie inna sprawa i inny temat.

• marcelina4 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 06.02.19, 20:30
              no to przecież lilia napisała, że kolejne zakupy już zrobi w inny, bardziej przemyslany sposób, a póki co zużywa to co ma na stanie, bo przecież nie wywali na śmietnik, taki jest wg. niej sens tej akcji, zużyć nagromadzone zapasy, a nowe zakupy robić "z głową"
    • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 18:15
      Lilia ! Odgruzowuje szafki od początku stycznia 😀 wydałam póki co niecałe 500 płn na chemię i jedzenie w styczniu! Jestem juz przyłączona do Twojej akcji 😉
      • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 19:14
        A więc witaj wink Ja nie mogę się, niestety, poszczycić tak wspaniałym wynikiem... - 500zł? Wow.
        • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 07:04
          Na to złożyła się wypełniona po brzegi zamrażarka. Zapasy z grudnia itd. Podliczylam wczoraj rachunki i sama nie mogłam uwierzyć😀 z chemii kupiłam jedynie ręcznik papierowy na dużej rolce oraz komplet 10 zmywakow w Lidlu. Całość 11 płn 😉
          • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 07:45
            Jak sie chwalic to sie chwalic! smile)
            Styczniowe jedzenie - 560, łazienka + kuchnia + cmentarz - 60 smile
            • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 11:47
              Jesteście niesamowite smile gratuluję smile
              • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 11:56
                Lilio, w moim przypadku to sa tez duze zmiany zyciowe, tak naprawde to sie okaze dopiero w nastepnych miesiacach ile tak naprawde wydajemy, a ile to byl przypadek smile
                • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 12:57
                  No to ja się pochwalę moim "małym niemałym" sukcesem: obecnie w łazience na wannie stoją: 1 szampon, 1 odżywka, 1 żel pod prysznic i .... KONIEC!! NIC więcej, w szafkach też pusto smile To znaczy w szafce czeka 1 farba (farbuję włosy za tydzień) kupiona wcześniej w promocji wink jeden zapasowy płyn do ust. Reszta - dezodoranty, pasta, krem nivea - po jednej sztuce smile Czuję się z tym świetnie smile
                  O wiele wolniej schodzą mi zapasy chemii domowej, ale tu się nie spieszę.
                  • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 19:52
                    Ju z widzę Twój lutowy tudzież marcowy wątek pod tytułem "poszło mnustwo kasy bo wszystko nam się pokonczyło"😂
                    • czekolada72 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 21:05
                      A ja tak jakby wrednosci widzę...
                      • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 21:21
                        Każdy mierzy swoją miarą.
                        Oszczędny cieszy się, że wiele produktów mu się kończy??? Przecież każdy wie, że szampon, mydło czy papier toaletowy kupić trzeba. To produkty wręcz pierwszej potrzeby.
                        • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 22:25
                          Miałam nie komentować, ale nie dam rady. Ale ty lucyjka ciezka jesteś .
                          • smiechupara Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 22:29
                            Oj lucyjka odpuść sobie i siebie w tym wątku.
                        • nastka1979 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 22:53
                          Czy w tym forum chodzi o krytykę innych, czy o wspieranie osób mających różne sposoby i metody oszczędzania? Mnie ten wątek motywuje do lepszego wykorzystania zasobów i myślę, że po to właśnie został założony.
                          • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 06:42
                            Natka zawsze znajdzie się ktoś kto musi dowalić wink Lukcyjka ma nadmiar czasu i jadu więc sobie musi poużywać, a że dodatkowo nie załapała, sensu wątku i że nie chodzi tu o to by do zera się wyczyścić, a po prostu zurzyć zalegające zapasy to już nic nie poradzimy. Lilia bardzo długo jest na forum więc przekonana jestem, że zakładając wątek chciała właśnie zmotywować do czyszczenia tego co zalega i rozsądnego kupowania potem, a nie robienia szcztucznych czystek by potem nie było niczego.
                            • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 11:34
                              Martini ja jestem na tym forum ( dobra byłam bo teraz rzadko wchodzę) od jakiś 16 lat. Dobrze pamiętam założycielkę Roxanę. Teraz zajrzę raz na parę miesięcy. Zrobiło się tu kółeczko wzajemnej adoracji. Przytakiwanie działaniom o których ktoś przeczytał i bezmyślnie powiela. A jak ktos ma inne zdanie to zaraz hejt, jad i zlosliwość. Szczegolnie jak ma on inne zdanie niż 3 czy 5 obecnie stałych bywlczyń 🤔Czy ja gdzieś nieprawdę napisałam??? Gdzie jest oszczędność jak się coś kupiło? W tym że się nie wyrzuci tylko użyje??? No to chyba powinna być norma a nie wyjątek??? Czy może tu jest oszczędność że w styczniu wydam 500 zł a w lutym 3000 ???
                              A może się tak oburzacie bo w duchu przyznajecie mi rację tylko się nie przyznacie??
                              Trochę dystansu do siebie życzę😉
                              • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 11:40
                                Jesteś odporna na myślenie, jak sie na cos uprzesz. Wracaj do swojego watku o bezmyślnym puszczaniu pieniędzy na ubrania dla corek. Tu juz nie troluj.
                              • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 13:29
                                Długość bycia ba gorum nie daje dodatkowej opcji/przywileju dogryzania. Fakt, jest tu teraz mniej osób i przepraszam ale odważnie nazwę tę relację, w jakiś spisób zżyta. Nie oznacza to, że wszelkie wpisy to klepanie się po plecach. Nie czujesz tematu, traktujesz go sztywno jak, nie widzisz, że nie w tym rzecz by się wyzbyć wszystkiego i ok. Jednak odbiersm Twoje wpisy hako zaczepki, jeśli temat Cię nie interesuje, omoń, jeśli czujesz, że musisz jednak odnieść się krytycznie to też ok, ale forma też ma znaczne. Szanujmy się i tyle.
                                Pozdrawiam serdecznie.
                                Ps. Wspomniałaś założycielkę, fajnie jakby się kiedyś odezwała.
                                • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 16:05
                                  Moje wpisy to zaczepki??? A nie doczytałaś jak Lilia zaczęła mnie wyganiać z wątku gdy wyraziłam swoje zdanie? I parę innych "miłych inaczej" wpisów było. Chociażby wpis nad Twoim Mojej_codziennosci. Szkoda, że tak wybiórczo analuzujesz wypowiedzi z tego wątku. A jak napisałam, że akcja jest chora to parę osób stwierdzilo, ze kogoś obrażam. Tymczasem o osobach się nie wypowiadałam. I to nie jest kółeczko wzajemnej adoracji!???? Przykre🙁
                                  • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 17:40
                                    Nie, nie wybiórczo. Naczytalam się po prostu wątków gdzie od jednego słowa była burza. Trzeba było nie używać "chore" bo, może nie chciałaś, ale "zabrzmiało" to drwiąco, prześmiewczo. Może zostało odebrane zbyt mocno niż była Twoją intencją. Ech, ciężko z tym słowem pisanym...
                                    Dziewczyny moją propozycją jest dac spokój.
                                    Lucyjce nie podeszła akcja, wyraziła to, a my być może odebrałyśmy to jako atak, a to nie musiało być jej zamiarem. Nie ma co dzielić włosa na czworo. Skupy się na tym co ważniejsze. Oszczędzamy, realuzujmy marzenia i po prostu bądźmy szczęśliwe smile
                                    • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 18:42
                                      Dziękuję Martini 😘
                                    • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 10:22
                                      Martini mnie sie jej zachowania nie chce tłumaczyć. Naskoczyła na lilę jak narwana. A nasze rozmowy nazywa kołkiem wzajemnej adoracji także ma problem z kukturalnymi rozmawami w necie, lubi trochę hejtu i wyśmiewania dla samej zabaw
                                      • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 10:27
                                        To nie dziecko zeby tłumaczyć , ze to co chciala to właściwie nie chciala to dorosła kobieta, ktora upuścila jadu, a teraz ofiarę z sobie robi i sie z watkiem nie potrafi rozstać.
                                        • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 11:26
                                          Liczę, że teraz będzie już dobrze. Lilia stworzyła wg mnie fajny wątek, nie ma co się w nim kłócić i przepychankami go zaśmiecać bo, bardzo pozytywna z niej postać i dzięki temu, że nie zraża się być wracać do tematów jakie były możemy pogadać. Na przyszłość stwierdzam nie podejmować tematu jeśli burza się rozpęta, tylko trzymać się tematu wątku.
                                          Pamiętacie czasy jak moderatorka ciągle do lupki odsyłała? Chyba nie chcemy do tego wracać. Fajne z was babki i lubię pisać z Wami smile
                                          Swoją drogą, ciekawe czy moderatorki tu jeszcze zaglądają wink
                                          A wracając do wątku to robię luzy w zamrażarce, czas ją rozmrozić, a zawalona, że hej. Wszystkiego nie da się do zera wyczyścić przed rozmrożeniem, ale tak 2/3 mam w planie smile
                                          • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:01
                                            Oj tez pomyslam ze taki fajny się nam wątek zrobił. Nie ma co się przekomarzac. Czerpmy radość z tej rozmowy ☺ mi się baaardzo podoba!
                                            Dzięki Dziewczyny !
                                      • lucyjkama Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 15:34
                                        Gdzie naskoczyłam na lilię???? Przeczytaj swój mega kulturalny wpis skierowany do mnie. Trochę samokrytyki moja codzienność bo się w tym wątku nie popisałaś. A o kółku wzajemnej adoracji nic nie zrozumiałaś.
                                        • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 17:32
                                          Moje rekacja byla adekwatna do twoich złośliwości. Kończę dyskusje z tobą.
    • austenka Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 20:59
      A ja sie chętnie przyłączę- zawsze to większa motywacjasmile Niby zasade denko i scianka znam ale gdzies sie ona gubi przy zakupach, promocjach, nietrafionych wyborach itd. Mam np. w tej chwili w użyciu 3 różne szampony i zamiast skusic sie na kolejna promocje spokojnie je zużyje a w tym czasi pojawi sie pewnie niejedna promocja.
      • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 30.01.19, 21:19
        Super smile
    • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 31.01.19, 10:11
      Wyciągnęłam żel pod prysznic, który dostałam w prezencie i oliwkę do ciała, ktora kupilam bo chciałam, a potem używałam kremu co zwykle. Zużywam tez dezodorant jeden. Mała jest ta szafka z kosmetykami a i tak sporo nadmiaru mieści w sobie. Ale, że ten rok jest rokiem zużywania to zużywam. To tez dotyczy ubrań, torebek i butów. A także innych rzeczy. Zobaczymy jak to wpłynie na oszczędności i na porządek w szafkach.

• isiaczek84 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 08:01
        Dziewczyny jestescie moja inspiracja. Po raz kolejny zaczynam oszczedzanie - od dzis. Maz dostal podwyzke ( niewielka ale zawsze) i od razu bede te pieniadze przelewac na drugie konto. Zaczne tez oprozniac szafki w domu. Bo przy generalnych porzadkach wywalam cale wory przeterminowanych rzeczy. Po co jak mozna je wczesniej zjesc?
        • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 09:33
          I o to właśnie chodzi, by nie marnować
        • kaskahh Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 20:06
          Popatrz dokładnie na te rzeczy. Nie wszystko trzeba od razu wyrzucać.
    • sylwiam_m Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 13:40
      Ja mam trochę podbramkową sytuację i muszę bardzo oszczędzać. Szafki pełne i trzeba wykorzystać zasoby. Kawę, za którą nie przepadam, dodaję po troszeczku do tej ulubionej, na cały ekspres niewyczuwalne ale daje moc i schodzi. Do nieudanego dżemu dodałam trochę aromatycznej konfitury z płatków róży i wykorzystałam do ciasta, wyszło super. Bardzo nieudanym szamponem myję podłogę, albo piorę swetry. Wykorzystuję wszystkie herbaty, których zebrała się spora półka, jak mało aromatyczna to dodaję soku porzeczkowego(mam swój bez cukru) albo imbiru i cytryny.
      • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 19:00
        Fajne pomysły, dzięki za inspirację! smile
      • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 12:50
        Robie podobnie. Jak cos nie smakuje to zuzywam w jakiś inny sposób. Mam przepis na szarlotkę ze skórka pomarańczowa. I kupiłam na wakacjach dżem pomaranczowy- a kupuje na wakacjach wszystko dosłownie jakby u nas w PL brakowało, nie wiem czemu tak mam- no niemniej jednak później nikomu ten dżem nie smakował. I dodawałam po łyżce do tych szarlotkowych jabłek. Ciekawy był smak ciasta i dżem zużyty.
        Na opcje z kawą nie wpadłam! Też tak będę robić bo eksperymentuje z kawą i zdarza się że jakaś smakuje mniej.
        Piekę dzis uda z kaczki. Bedą na obiad na dziś i we wtorek. Do tego buraczki zasmazane- mam w słoiku z lata, wystarczy je przesmazyc. I ziemniaki. Na jutro planuje makaron ze szpinakiem. Szpinak mrozony zalega w lodówce i mam pół paczki makaronu pene otwarte. We wtorek pozostałe udka z kaczki i surówka marchew z jabłkiem - wszystko w szufladzie w lodówce. W środę pierogi ruskie z zamrazarki i surówka z kapusty-kupie tylko kapustę. Resztę warzyw mam.
        I ugotuję w środę barszcz ukraiński. Z miesa z kosci zrobie paste do chleba - nie kubie miesa w zupie. Dam trochę tej kapusty co zostanie od surówki. Z reszty zrobię ala bigos z kielbaską ktorej mam 2 kawalki w zamrazalniku. I tak do soboty się zejdzie. Albo nawet może do weekendu. Planowana fasolka po bretonsku będzie musiała poczekać na kolejny tydzień chyba 😁
        Bo bigosik i barszcz ukraiński będziemy jeść pewnie w sumie 4 dni.
        Dokupić musze kapustę, koncentrat barszczu krakusługi, kość na zupę, biały serek do szpinaku, puszkę fasolki do barszczu. W sumie pewnie 20 pln...
        W ogóle to ja uwielbiam gotowac😁
        • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 12:53
          I jeszcze gulasz miałam robić bo kluski na parze kupiłam ☺dni mi zabraknie😀😀😀😀
          • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:10
            Uwielbiam takie wpisy, kto co robi na obiad i jak gospodaruje z tego co ma plus drobne zakupy. Ty, czekolada, zonaniezona - zawsze czytam z zainteresowaniem i podziwem.
            • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:15
              Dokładnie inspirujące są takie wpisy. Czasem też muszę zakombinować jak zużyć coś by nie wyrzucić, czasem faktycznie jest to coś nie trafionego, co zabawne są przepisy które w ten sposób powstały w naszym domu i zostały już z nami bo, zasmakowały wink
              • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:28
                Dzielmy się wszystkie swoimi patentami. Dzięki temu może też coś więcej w portfelu zostanie.
                Ja sie jeszcze podzielę patentem. Co prawda nie kulinarnym ale dzięki niemu tez parę groszy mi zostaje w portfelu. Mianowicie zamawiam na aliexpres patyczki drewniane do skórek, pilniczki, polerki. W drogerii za 1 pilniczek placilam 5-8 płn. A tam mam 10 szt w tej cenie. Podobnie drewienka do skórek. Za 5 szt kolo 4-5 płn. W tej albo i niższej cenie mam 20 szt.
                Niby grosze. Ale grosz do grosza..
                • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:34
                  Aaaa.. przeglądałam gazetkę lidla- od poniedziałku łopatka po niecałe 8 płn. Kupię 2 kg. Z jednego kg zrobię ala pasztet z warzywami × słoiki a z drugiego domowa konserwa w sloiki. Lubimy takie przetwory na kanapki. Zjadamy z ogórkiem kiszonej, konserwowym czy papryka konserwową-wszystko mamy w sloikach z lata.
                  • salamandra71 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 18:10
                    Ardiss podaj przepis na domową konserwę ☺
                    Super wątek i jak pięknie się rozwija.
                    Dziękuję Dziewczyny za podpowiedz z szamponem do podłóg.
                    • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 19:00
                      Ja resztki mydla ścieram na tarce i dodaje do miarki z proszkiem do prania. Choć nie wiem czy to "zdrowe dla pralki"
                    • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 19:11
                      Ależ proszę. W necie jest mnostwo przepisow a ja to robię na oko 😎
                      1 kg mięsa - z doświadczenia najlepsza wychodzi z łopatki. Miele ją dodaje dużo majeranku, pieprzu oraz sól peklową- ilość soli tyle co ma opakowaniu każą dać ma dana ilość mięsa. I dodaje szklankę zimnej wody. Mieszam ale nie za długo żeby nie rozpaciać bardziej mięsa.
                      Wkładam do słoików - najlepiej niedużych i takich prostych by łatwo wyjmować później konserwę.
                      Wstawiam do garnka z zimną wodą i gotuję ok 1,5 Godz. Zostawiam w tej gorącej wodzie do wystygniecia. Później do lodówki. Mięso zastygnie, będzie tłuszczyk i galaretka.
                      W necie mówią zeby pasteryzowac 3 razy. Raz tak zrobiłam i dla mnie mięso jest przegotowane i niesmaczne wiec gotuję raz.
                      Smacznego 😉

• salamandra71 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 04.02.19, 12:04
                        Dziękuję☺
                    • umzak Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 19:17
                      Przyłączam się do prośby o przepis na konserwę
                • ola5488 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:42
                  I dlatego lubię to forumsmile
              • liliawodna222 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 13:39
                Co do dzisiejszego obiadu, musiałam, a właściwie chciałam wink dokupić tylko kefir. Miałam zamrożony schab, kartofle oraz jakąś mrożonkę (marchewka, kiedy ja ją kupiłam?). Kolacja będzie na ciepło, krem z brokułów smile
                Mam jeszcze dużą ilość zamrożonych wigilijnych pierogów, dokupię barszcz krakusa, który uwielbiamy i kolejny obiad załatwiony wink
                • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 14:57
                  Lilia u nas tylko ogórek do mizerii dokupiony bo, rodzinka zgłosiła, że smaka ma, mięso dla nich z otchłani zamrażarki, mój wegetariański kotlet też smile
                • chocolate-cakes Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 18:05
                  Ja też dziś miałam na obiad kotlety ze schabu, który odkryłam w zamrażarce smile
            • ardiss1 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 19:17
              Dziękuję. Lubię tak właśnie gospodarować. Myślę że spokojnie ponad miesiąc jesteśmy w stanie żyć tym co mamy w domu. Lubię tak wykorzystywać produkty na różne sposoby.
              • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 21:03
                Czasem nadmiar rosołu mrożę w sylikonowych foremkach do babeczek, jak zamarzną to wrzucam do woreczka i mam własne bulionetki, to samo robię z dokiem pomidorowym jak mi zostanie za dużo potem do zup czy sosów jak znalazł.
    • e-ness Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 17:56
      Lubie mieć kontr
      • e-ness Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 18:00
        Coś urwa
      • e-ness Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 19:15
        Trzecie podejście wink
        U mnie zapasy biorą się z niechęci robienia zakupów i konieczności pamiętania ze znów muszę cos dokupić.
        Dla mnie to oszczędność czasu , a to cenie sobie ponad kilka groszy zaoszczędzone być może na lepszej promocji w przyszłym miesiącu, czy tez zamrożonych kilku stawkach w produktach z długim terminem.
        Ale mam tez zalegające rzeczy, kupione w chwili gdy miałam fazę na roznoszone kuchnie świata i to mnie wnerwia, i tego muszę się pozbyć.
        Zamrażarka znów się nie domyka i już zapowiedziałam familii ze póki nie zmniejszymy zapasów to nie przyjmuje zamówień wink
        W sypkich tez już jako tako przejrzało, choc do ideału jeszcze daleko
        Najgorzej jest w rzeczach dzieciowych- zabawki i ubrania doprowadzają mnie do szału i tu jeśli moge się podpiąć do wątku, zastosuje projekt 3 sprzedane - jedno kupione, jeśli będzie taka potrzeba. Tu czeka mnie ogrom pracy, samozaparcia i wytrwałości. I to jest moj cel na najbliższe miesiące
        • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 19:54
          E-ness łączę się z Tobą tymi dzieciowymi, u nas przez net średnio schodzi, więc jak na xbawienie czdkam na wiosenny bazar by pojechać i sprzedać mam nadzieję jak najwięcej.
          • smiechupara Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 20:14
            A ja nadal oddaję znajomym,bo mi się nie chce wystawiaćsad
            • e-ness Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 20:48
              Duza cześć rzeczy oddaje zwłaszcza ubrania. Ale zabawki stanowią całkiem spore źródło „zarobku” są takie ze nawet używane nie wiele tracą na wartości. Kilka kat temu, Dzieki takim czystka z piwnicy i w zabawkach uzbierałam prawie 4000 zł.
              Wózek, Rowerki, biegacze , hulajnogi, grajki, gry, puzzle, wszystko poszło w świat
              • smiechupara Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 21:03
                Masz całkowitą rację i ja to wiem,ale jakoś łatwiej mi oddać,chociaż to realny pieniądz by był.
                • isiaczek84 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 01.02.19, 22:19
                  Tez sie zbieram do czystki w ubraniach i zabawkach.dzieci maja dwa pokoje zabaw, ktore sa pelne zabawek. W ogole sie nimi nie bawia sad Ubranek caly strych. Tylko jakos samozaparcia brak
                • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 07:44
                  Smiechupara, przez lata dodawałam. Chciałam pomóc znajomym bo, nam było ciężko więc im tego oszczędzić, fakt i my sporo dostaliśmy bo, babcie uwielbiają kupować, ale sporo sami musieliśmy i przede wszystkim chcieliśmy bo, to my jesteśmy rodzicami.
                  Będąc jeszcze w Polsce wstawiłam trochę na allegro. Tu w DE pojechałam parę miesięcy temu pierwszy raz z koleżanką na bazar, koszt wpisowego podzieliłyśmy na pół więc zarobek był lepszy. Teraz czekam na następny bazar. Choć fakt parę rzeczy i tak chce oddać koleżance za darmo.
                  • mandre_polo Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 08:08
                    Szkoda że u nas nie ma zwyczaju handlowania na bazarach zabawkami. Stoją z ubraniami używanymi, czysto własnymi ale zabawek nie przynoszą. Trochę te zabawki traktowane są jak majątek, sąsiadka ma w piwnicy poskładane całe zasoby. Ich dzieci też mały ich więcej niż potrzeba. My zabawki oddawaliśmy ma bieżąco, dzieci nie mają aż takich potrzeb. Dorosły kupi bo tak najłatwiej. Teraz zostały już szczątki np LEGO i zastanawiam się komu to wcisnąć, może do przedszkola. Takie wymieszane zestawy to hardcore, doceni tylko fan. Więc szkoda że nie ma obiegu tych zabawek na bazarach, a allegro to często kupowanie kota w worku.
                    • e-ness Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 09:08
                      Moj maz znalazł w piwnicy swoje Lego sprzed 30 lat , całe pudło, złożył zestawy i sprzedawał w setkach zł za zestaw i to mały zestaw. Sam był zaskoczony efektem końcowym.
                    • austenka Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 09:41
                      A jakie masz to lego? Duplo? junior? bo może byłabym chętnasmile
                    • martini-7 Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 02.02.19, 17:44
                      U nas są zabawki które moje dzieci powiedziały, że nie oddadzą, że dla swoich dzieci chcą 😂 ale malusie to. Mają ukochane pluszaki do spania czy inne i póki są na fali nie ruszam, ale mam.np puzzle trefl dla 2-3 latka, te idą na bazar.
                      • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 10:39
                        Ja za pomysłem koleżanki zrobiłam jesienią dwa.razy tak, ze spakowałam duża siatkę rzeczy niepotrzebnych, zabawek, ubrań dziecięcych i dorosłych i postawiłam obok śmietników w bardzo biednej dzielnicy . Nie wiem na kogo trafiły te worki. Byly tam tez lego, auto sterowane. Fajnie byłoby trafiać do najbiedniejszych ale nie wiadomo jak to robić. Ci najbiedniejsi to pewnie po olx nie chodzą szukając darmowych ubrań, zabawek. To często ludzie niezaradni. Caritasowi nie ufam. Chyba pozostaje zostawić takie torby gdzieś obok rozsypujacych sie kamienic i liczyć ze nawet jak komuś, kto siatkę znalazl, rzeczy sie nie spodobają, nie będą potrzebne jak to lego, to odda sasiadowi. Jedna lekarka opowiadała jak dojeżdżała do pracy na wieś. Bardzo biedna wieś i tam tez wszytsko sie rozchodziło, jak ktoś zostawil siatki obok smietnika. Tyle rzeczy , nawet pierdul wyrzucamy do śmieci, a ktoś by to wziął. Nawet głupie kubki, talerze, pojemniki plastikowe.
                        • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 10:49
                          Jak kilka razy chciałam cos oddać do instytucji to chcieli nowych rzeczy, nie używanych. Ale nie jesteśmy tak bogatym społeczeństwem, ze te stare to juz tylko na śmietnik. Tylko nie ma jak przekazywać te rzeczy najbiedniejszym. Jak jest szlachetna paczka, to tez wymagają organizatorzy nowych rzeczy. Dobre miejsca zeby oddać zabawki, rzeczy do prac plastycznych, których w domu jest często za dużo to szkoly, przedszkola. Kiedyś na olx za 5zl kobieta kupiła ode mnie duzy zamek drewniany, składany. Długo wisial, juz mialam na śmietnik wynieść a kupiła do przedszkola do córki. Stare ubrania można oddawać do schroniska dla zwierząt, biorą je tez obok kocy, ręczników. Tu dobre jest to, ze sa akcje w szkołach.
                          • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 10:51
                            Stare ubranka takie na 62, pieluszki planuje zanieść do szpitala. Na tych położniczych oddziałach wiem, ze sie przydadzą.
                          • umzak Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 10:55
                            Na używane rzeczy w ogóle nie ma chętnych . Próbowłam sprzedać używany laktator ( 1 miesiac ) , wage niemowlęcą , spodnie narciarskie po synu itd itp. wszystko w stanie idealnym. Chętnych brak . Wyrzucic szkoda, a magazynowac niei bardzo jest gdzie
                            • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 03.02.19, 11:00
                              Może powinnaś poczekać z ogłoszeniami. Jak ja z tym zamkiem czekałam. Do laktatora można końcówki dokupić i używać używanego. Mnie sie wydaje, ze ludzie którzy potrzebują tych używanych często nie korzystają z neta.
                            • joanna_poz Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa 04.02.19, 09:29
                              umzak napisała:

> Na używane rzeczy w ogóle nie ma chętnych .

jestem wręcz przeciwnego zdania.
                              na używanie rzeczy jest móstwo chętn ych.

w zasadzie to w trybie ciagłym coś wystawiam na OLX i się pozbywam, głownie rzeczy po synu, jakies tam z gospodarstwa domowego.
                              tylko w ciagu ostatnich 2 miesięcy sprzedałam 2 bluzy, 3 pary dzinsów, 2 pary butów narcirskich, pare halówek.
                              na OLX upłynniałam wszystkie za małe rowery syna, hulajnogę, stary expres do kawy przepływowy, poszły zasłony, 3 metry płytek łazienkowych, odnalezionych w kącie, poszły meble z mojej sypialni (co do materaca miałam wątpliwości, mąż doradził dodać go grais do łózka - też poszedł), poszły wszystkie meble z pokoju syna, jak zmienialismy wystrój na taki dla nastolatka.
                              stol ogrodowy - w ciagu 5 minut miałam 2 telefony i wyścig pań, która przyjedzie pierwsza.
                              zlew z łazienki - wziął pan do warsztatu.
                              klatka dla psa - od ręki.
                              w dawniejszych czasach rozne zabawki,jakies karty z kolekcji.
                              • moja_codziennosc Re: Czystka w łazience i kuchni :) - wątek motywa