Dodaj do ulubionych

czy da się oszczedzać na dobrym, zdrowym jedzeniu?

26.04.21, 09:06
Marze o zamieszkaniu na wsi i być może zrealizujemy te plany wtedy bede mogla sobie hodowac kilka kur, kozę, sadzic warzywa i drzewka owocowe. Poki co mieszkamy w mieście, nie w Polsce. I wydaję najwięcej z budżetu zdrowe jedzenie. Porównywałam ostatnio chrzan sklepowy 1/3 ceny ekologicznego chrzanu ale w nim tylko 60% chrzanu, a reszta to wypełniacze. Podobnie z musztardą te sklepowe są bez miodu, kurkumy z wypełniaczami. Jajka kupujemy też ekologiczne są też 3razy droższe i owoce i mięso, chociaz za dużo miesa nie jemy. Oczywiscie porownuje etykiety i jesli sklad ten sklepowy jest zdrowy, porownywalny wybieram oczywiscie produkt tanszy. Wydajemy tez duzo na miody górskie i na pyłek pszczeli. Cieżko mi cokolwiek oszczedzic w tym wzgledzie. Czy sa jakiekolwiek sposoby?
Obserwuj wątek
    • olpa7 Re: czy da się oszczedzać na dobrym, zdrowym jedz 27.04.21, 11:08
      Co możecie to posadzić w domu. Nie potrzeba ogródka. Możecie uprawiać kiełki, szczypiorek, różne zioła, pomidorki itp. Zbierać też rośliny jadalne w lasach. Ja w tym tygodniu dodaje do wszystkiego dziki szczypiorek zerwany w lesie nad jeziorem. Nie wiem gdzie mieszkasz za granicą ale np. we Francji i w Belgii było pełno jedzenia w lasach bo oni tego nie zbierają. Całe wakacje zajadalam się poziomkami. Jesiona mnóstwo grzybów.
      A oprócz tego rozsądne zakupy. Chrzan można zrobić samemu. Mięso kupić np. całego kurczaka zamiast poporcjowanego. Warzywa i owoce sezonowe. Może masz tam gdzieś niedaleko targ? Albo możesz kupić rzeczy wprost od rolnika?
      I oczywiście wybierać tańsza żywność, warzywa strączkowe zamiast mięsa itp.
    • kanna Re: czy da się oszczedzać na dobrym, zdrowym jedz 27.04.21, 19:47
      Przyprawy w większych opakowaniach, w necie, wychodzi dużo taniej niż w sklepach. Myślę, ze miodem i pyłkiem może być podobnie.

      Sezonowe owoce i warzywa.
      Dobre jakościowo produkty w promocji (typu 3 w cenie dwóch + mrożenie)

      Ja generalnie bardzo dużo mrożę, kupuję lepsza wędlinę, zamrażam, wyciągam tylko parę plasterków - nie marnuje się. tez zawsze jak gotuje, jedną porcje mrożę - jest awaryjnie do zjedzenia, wiem, że zdrowe i nie śmieciowe.

      Warzywa strączkowe, soczewica, ciecierzyca zamiast mięsa.

      Czytanie etykiet, bo "eco" często wcale nie oznacza lepszej jakości.
    • damdalen Re: czy da się oszczedzać na dobrym, zdrowym jedz 03.05.21, 23:56
      Nie tylko chrzan można samemu zrobić, ale też musztardę - nasiona gorczycy są tanie, ostatnio na targu kupowałam na wagę za 6 zł/kg. Można z nich też zrobić kiełki. Generalnie robienie jedzenia tak totalnie od podstaw jest taniej, zdrowiej i na pewno nie jesteśmy oszukiwani. Polecam kupowanie dużych opakowań ziaren strączkowych, orzechów, kasz, płatków, siemienia lnianego, daktyli suszonych, nasion słonecznika, sezamu - bardzo dużo wartościowych rzeczy można z tego zrobić: mleka roślinne, pasztety, burgery, pasty do chleba, itd. N/Dobrze wiedzieć, że nie wszystko warto kupować ekologiczne, np. czereśnie nie muszą być bio, ale kaszę gryczaną już lepiej kupić z certyfikatem (bywa nawet w Lidlu). Pieczywo zdecydowanie najlepsze domowe na zakwasie. I tak dalej, dalej. Z tym, że te wszystkie rzeczy są bardzo czasochłonne, więc dobrze byłoby zaopatrzyć się w kuchenne sprzęty i gadżety. Jak planujecie w przyszłości zabawę w ogrodnictwo, to już teraz spróbujcie uprawy na balkonie, parapetach lub może nawet wydzierżawicie jakąś miejską działkę. Faktycznie dużo się zyskuje (nie tylko finansowo) mając własne uprawy, ale przyznam, że ja już czasem mam dość, bo już nie wyrabiamy z tą robotą w kuchni i ogródku... No i trzeba się też tego wszystkiego nauczyć. Także jest się nad czym zastanawiać czy wartosmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka