Dodaj do ulubionych

Kwiecień 2023

07.04.23, 14:32
Ktoś musi zacząć pierwszy więc zaczynam. Po dołku z pierwszego kwartału kwiecień zaczyna się bardziej pogodnie. Podsumowując- zwrot podatku, info o drugiej podwyżce (za wyniki), wpłynie też trochę ekstra kasy a przede wszystkim zdecydowanie mniej wydatków. Nie planuje żadnych ekstra zakupow, mam sporo zapasów (chemia, kosmetyki, jedzenie), więc tylko bieżące zakupy.
Plan jest taki, żeby odłożyć jak najwięcej na przyszły miesiąc bo planuje tygodniowy urlop na pokrzepienie. No i uzupełnić trochę poduszkę finansowa.
Ruszyłam z remontem, elektryk znaleziony, choć czekam na zgody i podłączenie siły z Tauronu więc pewnie w tym miesiącu się nie uda.
Obserwuj wątek
    • nowastara Re: Kwiecień 2023 11.04.23, 12:07
      Dawno mnie tu nie było i straciłam dostęp do starego konta. Wracam jak zwykle wink. U mnie kwiecień bardzo ciężki , bo marcowa wypłata była już bez dodatków motywacyjnych. Musiałam dzieciom kupić buty, kurtki wiosenne i niestety stałych opłat jest coraz więcej. Plan jest taki, żeby dotrwać do końca miesiąca, ale maj raczej nie będzie lżejszy niestety
      • czekolada72 Re: Kwiecień 2023 11.04.23, 15:44
        A u nas jeszcze i kwiecień z dodatkowymi sporymi wydatkami.. czekam na maj 😁
        • czerwony_koralik1 Re: Kwiecień 2023 11.04.23, 20:41
          U mnie też nie lepiej. Wydatki spore, kumulacja rachunków prąd i woda. Prawie zemdlalam jak zobaczyłam rachunek za energię... W dodatku Junior ma urodziny i trzeba by rower kupić bo stary już ma za mały.
          No i majówka za chwilę wyjazdowa więc kasa, kasa i kasa. Z plusów dostałam zwrot podatku. Więc nie jest źle. Ale w tym miesiącu kredytu nie nadplacę.
          • czerwony_koralik1 Re: Kwiecień 2023 27.04.23, 07:03
            Rower kupiony. Nie wiem czy to ze względu na trójsezon (wiosna plus komunie plus dzień dziecka) cena mnie przeraziła. Do tego nowy kask. Musiałam sięgnąć po kartę kredytową, która spłacona, leżała i czekała na utylizację. Rzadko z niej korzystam i nawet obiecałam sobie ze juz nie będę. Nie wyszło. Na maj i czerwiec załatwiłam sobie dodatkową pracę na soboty, żeby spłacić tą nieszczęsną kartę, no i uzupełnić worek z kasą na wyjazdy. Dawno już nie musialam tak kombinować...
            Majówkowy wypad, niby tylko 5 dniowy i żaden exlusive, a kosztować będzie. Same noclegi mocno podrożały a gdzie tu jeszcze dojazd, jedzenie i atrakcje... Ale wszystko już dograne więc jedziemy.
            Z wydatków bieżących wydatki na jedzenie - masakra. Zauważyłam duży wzrost cen. Przestałam kupować niektore produkty np. pomidory, paprykę. Kupuję mniej chleba. Mrożę co się da, choć mam mikroskopijny zamrażalnik. Odkryłam woreczki strunowe do mrożenia, są bardzo pomocne. I tak oto mam poukładane wszystko na płasko i opisane w tych woreczkach. Niby oczywiste, a dopiero co odkryłam że tak można. Efekty widzę. Mniej się psuje, mniej wyrzucam.
            • czekolada72 Re: Kwiecień 2023 28.04.23, 14:44
              My, dwoje dorosłych, ale też uwzględniam dwa dni Świat, tyle że były to święta rodzinne i "składkowe" wydaliśmy na jedzenie 670 zł, bez alkoholu.
              Na majówki tradycyjnie od lat nie wyjeżdżamy, jeżeli M jest w domu a nie na zleceniu to zwiedzamy cis w okolicy. Jak jestem sama - to grzeczne w ogródku lub w szmatkach.
              Mimo, że w kwietniu były Święta, to finansowo - po podliczeniu i ku memu zaskoczoniu, był całkiem całkiem... Największym wydatkiem był mechanik oraz dwa worki karmy dla kudłatej.
              Wg planów finansowych maj zapowiada się gorzej, ale... Wszystko się okaże.

Nawiązując do mrożenia - mrozem dosłownie wszystko od przynajmniej 20 lat. W zwykłych foliowych woreczka h, jefnorazowkach. Z karteczka. Do tego spis zawartości na lodówce
              Jakiś czas temu M kupił na promocji urządzenie do "foliowania" jedzenia, reklamowane a h ich, i powiem, że to najdurniejsxy zakup jaki zrobił. Pierwsze co, to zepsuła się zafoliowana połowa sernika oraz kawał wędzonego mięsa. Nigdy więcej, koniec!
    • twoja-siostra Re: Kwiecień 2023 16.04.23, 06:24
      W kwietniu organizowaliśmy u nas pierwszy dzień świąt dla rodziny: poszło jakieś tysiac złotych. Rachunki opłacone, przydałoby się zrobić zakupy lodówkowe ale musimy wytrzymać do wtorku- wtedy podjadę. W kwietniu mąż moj ma urodziny,a na 30ego chcemy zrobić u nas grilla majówkowego ale będzie składkowy. Za tydzień jedziemy do Warszawy do ortodontny: koszt to bak paliwa: 500 zł.
      Kupiliśmy teraz dzieciom bezrekawniki,buty wiosenne i takie na podwórko i takie do szkoły, ja też sobie Kupiłam ale mialam fajne zniżki w ccc i np. moje buty wyszły mnie ze 180 zł na 110.
      Kupiliśmy też opryski za 1500 zł.
      Maj zapowiada się też ciężko z wydatkami
    • okruchlodu Re: Kwiecień 2023 17.04.23, 19:47
      Muszę się pochwalić. Pojechałam dzisiaj po kask rowerowy do Decathlonu i pomimo wielu, ogromnej ilosci, dosłownie miliona pokus wyszłam tylko z nim! Od przyszłego wtorku będę dojeżdżać rowerem do pracy (ten tydzień na HO).
      No i mam wycenę wymiany elektryki. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, choć i tak planuje się jeszcze trochę potargowaćsmile.
    • nowastara Re: Kwiecień 2023 19.04.23, 12:29
      Policzyłam ( na grubo) ostatni miesiąc i wyszło mi, że na chemię i spożywkę wydajemy już prawie 3 tys. Zł miesięcznie. Czy te ceny tak szaleją, czy staliśmy się rozrzutni? Rodzina 5 osobowa, 2 dorosłych, nastolatek i 2 przedszkolaków.
      Od przyszłego miesiąca będę musiała wrócić do skrupulatnego zapisywania wydatków.
      • 0bywatelka87 Re: Kwiecień 2023 19.04.23, 12:38
        Tak ceny szaleją. U nas 2 dorosłych i dwójka dzieci ( 6 i 8 ) lat i nie ma miesiąca żeby na samo jedzenie wydac mniej niz 2 tys , a czasem i więcej o 2-3 stówki.
        • czarne-jagody Re: Kwiecień 2023 29.04.23, 22:24
          W kwietniu u nas największy wydatek woda 950 zł. Na jedzenie 3 osoby wdajemy około 2800. Także, 3000 na 5 osób to wydaje mi się ekonomicznie.
    • nowastara Re: Kwiecień 2023 16.05.23, 12:44
      U mnie kwiecień zakończył się marnie, ponieważ pies zachorował na babeszjozę, a leczenie kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka