Dodaj do ulubionych

mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca?

21.08.23, 11:28
Sytuacja u mnie wygląda tak, ze teraz muszę oszczędzać a nie bardzo potrafięwink.

Chciałabym zamrozić warzywa na zimę, mam na to miejsce w zamrażalniku ale czy to ma sens? Pamiętam, że w zimie seler, por, korzeń pietruszki były bardzo drogie(ale nie pamiętam cen konkretnie), teraz jednak też są drogie. Mam wrażenie, ze wcale nie ma takiej wielkiej różnicy w cenie i nie chce mi się wierzyć, że w zimie będzie jeszcze drożej.

Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 12:20
      Gdy miałam dużą zamrażarkę mroziliśmy w większości mięso kupowane na promocji oraz rozmaite owoce. Teraz nie mamy, mrożę wszystko co mi zostaje, np polowe kiszki, ktorej wiem, ze na drugi dzin nie zjemy, albo porcje zupy. Do tego - wszystkie resztki jarzyn - obrane pokrojone - np wlasnie marchewki, pietruszki, seler, nieraz to jest kilo, nieraz jedna, i tak dokladam, z karteczka z data. Owoców juz nie mroze, pomijajac ze przetwarzam, i taka forme na zime wole, to banalnie nie mam miejsca. według mnie kazda forma przechowania ma sens, gdy ma sie swoje, dostane lub kupione za przyslowiowe grosze, a nie lokowanie majatku w jarzynach.
      • kolejkawosiedlowym Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 12:34
        no właśnie pomysł mam taki, że teraz kupię warzywa (seler, por, korzeń pietruszki), umyję, pokroję i zamrożę. Bedę jeść zimą, gdy będą droższe(a będą jeszcze droższe?). Kupię, nie mam własnych z ogródka. Czyli się nie opłaca?
        Przetwory odpadają bo mam zepsuty piekarnik, nowego nie kupię.
        Owoce już zamroziłam. To akurat wiem, że się opłaca.
        • kolejkawosiedlowym Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 12:42
          p.s. mięso też mrożę.
        • czekolada72 Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 15:37
          Do czego orzy przetworach potrzebny Ci piekarnik 🤔
          Czy kupno jarzyn teraz jest opłacalne by mrozić 🤔 Nie odpowiem na to, bo Pytia nie jestem. Do tego - jest mnóstwo niuansów - jaka rodzina, co je, ile, jakie możliwości kupna, jaki zamrażalnik 😁
          Ja lubię mieć tak po ok kilo dwa zamrożonych jarzyn korzeniowych na wszelki wypadek, jak zabraknie naturalnych. Ale jeżeli mam takie kupić na zapas to w naszej sytuacji wolę taki worek dwa trzymać w piwnicy
          • kolejkawosiedlowym Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 17:06
            Ja zawsze po zakręceniu wstawiałam słoiki jeszcze na ok 15 min do rozgrzanego piekarnika. Wiem, że można po prostu odwrócić dnem do góry ale ja tak nie robiłam i trochę się obawiam. Chciałabym, żeby się nie zepsuło kilka miesięcy. Przetworów z cukrem nie robię.

            rodzina 2+2. Zamrażarka duża, nie pamiętam ile litrów, ale naprawdę duża. Jemy wszystko. Dużo warzyw schodzi, bo do zup i do sosów z mięsa.

            Na pewno będę mrozić jeszcze czerwoną paprykę. I dynię we wrześniu. Mam już truskawki i ojenysiu, borówki (no majątek mam w borówkach,eh), bo młodszy uwielbia i prosi. Maliny od znajomych. Łamię się jeszcze, czy by kukurydzy nie zamrozić. Miejsce na to mam.
            • czekolada72 Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 22.08.23, 07:27
              Ja pasteryzuje w wodzie , w garze na kuchence. slyszalam o pasteryzowaniu w piekarniku, ale to malo popularny sposob w srod rodziny i znajomych, sama sie nie odwazylam.
              Wiesz, - nic na sile. Poprostu mrozi sie to co sie ma za duzo, to co wies, ze schodzi, to co lubicie, na co jest okazja. Jak masz spory zamrazalnik to w ogole mozesz zaszalec smile
              • kolejkawosiedlowym Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 22.08.23, 08:29
                O garze z wodą słyszałam,ale nie korzystałam. A nie wróć, kiedyś tak robiłam konserwę mięsną. Może jednak coś w słoikach pozamykam. Najlepiej jednak wychodzi mi mrożeniewink.

                Ale chciałabym porozważać ceny selera, pora i korzenia pietruszki bo nie pamiętam co było zimą. Czy faktycznie teraz jest to "taniej". Pietruszka korzeń u mnie około 7 zł za kg. Seler wczoraj 6 zł, to chyba taniej?
                • czekolada72 Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 22.08.23, 08:37
                  Tu Cię nie wespre, bo ostatnie takie zakupy robi M i ja wyrywam z niego kwote za całe zakupy - ja juz sobie nie rozdzielam na poddziały smile
    • roseanne Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 16:45
      mroze trusakwki kupne gruntowe - nie spotkalam jeszcze w ziemie rownie dobrze smakujacych

      mroze porzeczki zerwane u przyjaciol - produkt nie dostepny w normalnych sklepach

      mroze ziola od przyjaciol i wlasne

      mroze pieczona dynie, kupowane na poczatku sezonu sa znacznie tansze, a nie mam gdzie przechowac

      korzen pietruszki jest dostepny tylko przez kilka tygodni na jednym tylko targu, kupuje ze dwa peczki przechowuje w lodowce cala zime
      • kolejkawosiedlowym Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 21.08.23, 17:16
        korzen pietruszki jest dostepny tylko przez kilka tygodni na jednym tylko targu, kupuje ze dwa peczki przechowuje w lodowce cala zime

        W lodówce? Ale jak to? Nie więdnie ci?
        • roseanne Re: mrożenie warzyw, czy to się jeszcze opłaca? 22.08.23, 14:53
          Hm, byłam pewna, że odpisałam

          Korzenie oddzielone od natki, umyte, osuszone, owinięte ręcznikiem papierowym i w woreczku strunowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka