Dodaj do ulubionych

Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig I łg

10.09.23, 15:16
Witajcie,

Niestety z czasem zdrowie pogorszyło się i muszę brać leki oraz stosować dietę z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ni mniej ni więcej oznacza to minimum węglowodanów maksimum warzyw, białka i owoców. Teraz kiedy jeszcze nie nadeszła zima jakoś to idzie, ale myślę już o zimie, że wtedy drogie i tak warzywa czy owoce podskoczą z ceną jeszcze bardziej. Jasne, że są też mrożonki o korzystam chętnie.
Podsumowując są tu może osoby z taką dietą i mają pomysły na ciekawe i nie drogie dania? Dużo rzeczy już ogarnęłam bo, zasadniczo i tak sporo warzyw jemy, ale potrzeba mi powiewu jakiś nowych pomysłów nie za miliony monet.
Obserwuj wątek
    • headonshouldersbaby Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 20.10.23, 10:21
      jajka w każdej postaci ! Omlety , jajecznice, nadziewane, sadzone. Rób swoje własne kiszonki i jogurty. Kupm teraz owoce sezonowe zamróz. Zupa z groszku i mięty, zupa z marchewki i dyni, fasola, chlebek keto możesz sama zrobić.
      • martini-7 Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 23.10.23, 18:04
        A można prosić o przepis na ten chlebek?
    • pepsi.only Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 29.10.23, 13:46
      Już nie stosuję tej diety, ale jak stosowałam, to dla mnie bardzo ważne było śniadania- i te można tanio "opękać"
      - po pierwsze jajka (na twardo, jajecznica, sadzone) do tego dowolne warzywa
      - po drugie owsianka- uwielbiam- zawsze na wodzie i z dodatkiem łyżki skyru, do tego dodatki typu kilka orzechów (lub łyżka masła orzechowego) i trochę owoców, np jabłko gruszka pokrojone w kostkę, maliny, czy banan (zielony!)
      Inne posiłki, to już różnie stosowałam sie do zaleceń lub mniej, ale w ogólnym dobowym liczeniu zawsze wychodziło mi ok.
      zupy warzywne (ale nie zupy krem) - ogórkowa, fasolowa, czy kalafiorowa,
      ziemniaki z dnia wczorajszego- na różne sposoby i do tego dodatki warzywne, jakieś mięso, żeby było białko
      kasze z warzywami, często
      Makarony z wayrzywami z patelni (makaron pełnoziarnisty, lub np z groszku zielonego, i koniecznie aldente!)
      fritaty, omlety ,
      curry warzywne dość często, ale lubię, i generalnie dużo korzystałam z przepisów dla wegetarian i wegan.

Jeśli chodzi o przepisy na coś konkretnego, to pytaj, postaramy się podpowiedzieć (inaczej musiałabym całą książkę kucharską wklepać wink )
      • kaga9 Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 29.10.23, 21:11
        Zeszłam z wczesnej IO, ale pilnuję cukru, natomiast po owsiance (nawet z płatków orkiszowych pełnoziarnistych) zasypiam i szybko jestem głodna. Nie wiem, dlaczego mi nie służy. Masz może jakiś pomysł?
        • headonshouldersbaby Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 06.11.23, 19:34
          bo różne żarcie na różnych ludzi różnie wpływa. Niektórzy po owsiance cały dzień są syci ja natomiast za godzinę chce zjeść konia z kopytami. Nie jedz owsianki, chyba ze keto zamów.
          • kaga9 Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 06.11.23, 21:43
            Z tych opcji wybieram „nie jedz“ 😉 Keto nie dla mnie.
            Dzięki.
            • martini-7 Re: Jak nie zbankrutować przy diecie z niskim ig 19.11.23, 20:41
              Dziękuję za wpisy, bałam się, że wątek będzie pusty ale jednak nie smile lekarz zalecił rezygnację z węglowodanów innych niż te w owicach ale nie daje rady przy aktywnym trybie życia. Eksperymentuje trochę z dietą. Co do owsianki z jogurtem greckim trzyma mnie dłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka