Dodaj do ulubionych

październik 2023

02.10.23, 11:12
Jak to było? Październik miesiącem oszczędzania? Więc u mnie będzie level hard.
Firma zarobiła dużo mniej, niż w wakacyjne miesiące i niestety czas mocno zacisnąć pasa. Mam nadzieję że pogoda i dość wysoka temp się utrzyma i ten miesiąc nie będzie trzeba odpalać ogrzewania.
Obserwuj wątek
    • twoja-siostra Re: październik 2023 02.10.23, 15:22
      U nas też bardzo skromnie... U męża w firmie masowe zwolnienia, jego dzial również na wylocie. Bardzo się martwię bo gdyby coś trzeba będzie wyżyć za 1/3 dotychczasowego budżetu. Wypowiedzenia jeszcze nie ma ale już wprowadziłam zaciskanie pasa
      • nowastara Re: październik 2023 17.10.23, 15:03
        Buty zimowe kupione, niespodziewanie też kapcie, i syn u stomatologa zostawil dzis 400, a to okazuje się, że to tylko początek. Z dobrych wiadomości jednsk dostaliśmy się do logopedy na NFZ.
    • 098qwerty Re: październik 2023 03.10.23, 14:19
      Ja też myślę o zaciskaniu pasa, jeszcze jeden weekend wyjazdowy przed nami i koniec z jeżdżeniem aż do wiosny. Podliczyłam wszystkie rodzinne wyjścia i wyjazdy tegoroczne, obóz i kolonie syna, w sumie wyszło ponad 30 tys. Trochę mnie to przeraża.
      Także, od 9 października przycinam wszystkie zbędne wydatki.
      • 098qwerty Re: październik 2023 20.10.23, 18:31
        Do końca miesiąca jeszcze trochę czasu a tu nieplanowane wydatki: 4,5 tys wydane na naprawę samochodu, 250 dentysta męża.
    • nowastara Re: październik 2023 07.10.23, 17:44
      Też oszczędzam. Ja co prawda dostałam bardzo dobrą pensję za IX ( dodatek za dodatkowe zadanie), ale w październiku kiałam planowany zabieg i ponad 2 tygodnie zwolnienia co równa się bardzo słabej pensji następnej. Poza tym nie mogę już czekać na panateowego logopedę muszę iść z córką prywatnie a to jest duży stały koszt, dodatkowo szykuje mi się kanałowe leczenie siódemki, zakup zimowych butów i kurtek dla dzieci.
    • 0bywatelka87 Re: październik 2023 07.10.23, 19:33
      U nas juz jest myślenie o 1 listopada , a potem grudzień i świeta. Mamy opał na zimę, dzieci są zaopatrzone w kurtki i inne akcesoria zimowe. Czeka nas jeszcze zakup butów dla dzieci i męża. Jeśli chodzi o zbędne wydatki to najczęściej minimalizuję swoje potrzeby, kilka swetrów zakupiłam na vinted, buty na zimę dla siebie kupowałam latem. Staramy się odłożyć do końca roku ile się jeszcze da.
      • 0bywatelka87 Re: październik 2023 22.10.23, 06:43
        Wypadł nam dentysta dla męża 350zł, halówki syna 170 zl, strój na tańce dla córki 120 zł, prezent dla urodzinki dla kuzyna 112 zł a ostatnio była potrzebna wizyta u lekarza i 179 zł zostało w aptece.
    • czerwony_koralik1 Re: październik 2023 10.10.23, 21:43
      A u mnie niestety lodówka dogorywa. Jak myślicie, warto czekać na black friday czy niekoniecznie?
      • nowastara Re: październik 2023 13.10.23, 09:28
        Sprawdź jskie są ceny teraz i potem na black friday. Ja potrzebowałam parę lat temu sprzętu to różnicy niestety nie było niestety.
        Jeżeli masz możliwość to zapytałabym w serwisie ile kosztuje naprawa. Mój brat tak samo naprawiał pralkę, bo części zazwyczaj kosztowały kilkanaście złotych, ale niestety jak nie ma komu tego zrobić to robocizna jest strasznie droga.
        • czerwony_koralik1 Re: październik 2023 14.10.23, 16:18
          Zmywarkę tak naprawiałam właśnie, za kilka złotych. Lodówka niestety nie do odzyskania już sprawdzalam. Swoje przeżyła ok. 15 lat. Już widzę też, że do black friday nie dam z nią rady. Jakoś tak zaczyna się dziwnie nagrzewać.
          • czerwony_koralik1 Re: październik 2023 20.10.23, 08:14
            Lodówka kupiona. Udało się kupić "na promocji". Zawsze kilka stówek mniej smile
    • agpagp Re: październik 2023 20.10.23, 11:03
      Kupiłam opony i myślałam, że to największy wydatek w tym miesiącu. Zostawiłam auto u mechanika, bo jeszcze klocki miałam zmieniać i się okazało że i klocki i tarcze trzeba. Muszę ruszyć oszczędności uncertain
    • twoja-siostra Re: październik 2023 20.10.23, 18:19
      Przymierzam się do zakupu wegla, jeszcze udaje mi się palić drewnem ale myślę, że w listopadzie nie będzie już zmiłuj uncertain
    • agpagp Re: październik 2023 21.10.23, 18:14
      Wypadł nam jeden nieduży element z maszyny na której pracujemy. Zamawiać trzeba w Austrii uncertain wyhamuje to naszą pracę, co jest dużym minusem o tej porze roku, no i oczywiście niezbędnym wydatkiem.
    • czekolada72 Re: październik 2023 04.11.23, 15:34
      Październik za nami. Pierwszy tydzień to jeszcze bylo na wyjeździe. A potem... Jak w kalejdoskopie, wszystkie plany stanęły na głowie.
      Może nieco chaotycznie będzie:
      - zaraz na dzień dobry była duża impreza na kilkanaście osób
      - dwa tygodnie na zwolnieniu,będzie mniejsza pensja
      - akcja tylna ścianka na maxa!
      - ogarniam i wywalam przydasie - wymieniam, oddaję, sprzedawać to chyba zupełnie nie umiem....
      - na szczęście z zimowych ubrań oprócz kupionych butów dla M - nic nie potrzebujemy, ufffff
      - w planach do końca roku - powychodzić maksymalnie z wszystkich malutkich pożyczek i nadplacic zgodnie z planem kredyt
      - wypad jesienny tak był nam niepisany, że aż się śmieję z tego,bo trudno w to uwierzyć 🤣
      - póki co chyba tyle październikowo🤔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka