Dodaj do ulubionych

CO Z TYMI PRZEPISAMI????????

04.02.05, 08:12
ktoś założył post, miały być tam podawane przez nas przepisy i co? nie
ma.............PISZCIE proszę. Tak chciałabym nauczyć sie oszczędzać....
Obserwuj wątek
    • madzia1708 przepis nr 1 04.02.05, 08:19
      to znowu ja.
      ZAPIEKANKA Z KARTOFLI
      Składniki: kartofle, cebulka, czosneczek, marchewka, tłuszczyk (najlepiej
      pieczeniowy)
      kartofle obrać i pokroić w plasterki, cebule czosnek też obrać i pokroić,
      marchewke obrać i potarkować na tarce, wszystko do naczynia żaroodpornego lub
      do prodiża. No i teraz ten tłuszyk i przyprawki. wszystko zamieszac i piec az
      kartofelki zmiekną. PALCE LIZAĆ!!!


      ps. ten tłuszyk to najlepiej jak upieczecie jakieś miesko czy drób zlać z
      blaszki do jakiegos pojemniczka i przechowywać w lodówce, do tej zapiekanki
      jest rewelacyjny
      • bedada Kotlety z kaszy gryczanej 04.02.05, 09:36
        Na dwie osoby:
        woreczek kaszy gryczanej ugotowanej,kostka twarogu(20 dkg) jedna
        cebula,jajko,bułka tarta,przyprawy
        cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklic na oleju,jak ostygnie to wymieszać z
        twarogiem dodać kaszę,jajko i garść bułki tartej i oczywiście przyprawić wedle
        smaku.wymieszać wszystko razem.zwilżyć ręce i formować kotleciki.usmażyć na
        rumiano.
        My lubimy te kotleciki z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.
    • aleksandrynka Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 04.02.05, 13:43
      zapiekanki to bardzo dobre i oszczędne dania - wystarczy wygarnąć resztki z
      lodówki i gotowe!
      Można na przykład łączyć z ugotowanym wcześniej makaronem albo z ziemniakami...
      Resztki wędlin (kiełbas) skroić i podsmażyć, dodać jakieś warzywa (te tańsze
      pieczarki na bazarach wcale nie są gorsze, a jakie dobre!), mogą być mrożonki,
      albo jak się jakaś puszka zachowała (groszek, kalafior, kukurydza). wymieszać
      to wszystko i siup do pieca. Oczywiście nie samo, przydałby się jakiś sos. Może
      być pomidorowy, z przecieru (+zioła, ew. śmietana, albo w ogóle z mielonym
      mięsem, jak na spaghetti), może być smietanowy... Znam jeden, pyszny! :
      kubeczek śmietany, pietruszka, kawałek startego żółtego sera, wymieszać razem i
      połaczyć z zapiekanką przed włożeniem do piekarnika. Mam nadzieje, że nic nie
      pokręciłam i nie zapomniałam, dawno robiłam, ale było bardzo dobre właśnie z
      makaronem i jakimiś resztkami smile
      Chaotycznie to piszę, ale wersji zapiekanek mogą być tysiące, zależy, co kto ma
      zbędnego.
    • aleksandrynka Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 08.02.05, 18:20
      może to nie przepis, ale jakis sposób na oszczędność - na mięsie gotujesz zupę,
      dowolnie, rosół, pomidorową, jaką chcesz, mięsko wyjmujesz po ugotowaniu,
      mielisz i możesz wykorzystać do krokietów. Albo bez mielenia, rwiesz na kawałki
      i dodajesz do zapiekanki, oczywiście z resztek smile
      Z wywaru można też wyjąć warzywa i zrobić sałatkę.

      Mój przepis na sałatkę jarzynową:
      3 marchewki, mały seler, 2 małe pietruszki, (wszystkie ugotowane) 2 jajka, 3
      ogórki kiszone, jabłko, groszek konserwowy, cebula, wszystko posiekać,
      wymieszać z majonezem, dosolić, dopieprzyć i zjadać ze smakiem smile

      no i już 3 dania smile
      • beciaw2 Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 11.02.05, 11:52
        Zupa kartoflanka błyskawiczna.
        Na wrzątek wrzucasz drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Na patelence
        podsmażasz drobniutko posiekaną cebulkę i boczek wędzony (nie jest tani, ale ja
        wymiennie używam tłustych resztek z wędlin, jakiejś kiełbaski, podwędzanego
        podgardla- byle byłoby coś tłustawego i pachgnącego dymem). Dodajesz do zupy.
        Przypalasz mąk na patelence, rozprowadzasz zimną wodą, zagęszczasz zupę.
        Przyprawiasz ajk lubisz, ja obowiązkowo daję trochę majeranku.
        • bedada Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 11.02.05, 13:23
          A ja robie kotlety z ziemniaków. Jak ugotuje za dużo ziemniaków i zostają z
          obiadu to: najpierw ugniatam je na piure,następnie dodaję resztki wędlinki
          pokrojonej w cienkie paseczki i trochę sera żółtego startego na tarce,doprawiam
          do smku. Formuję kotlety obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę. Trzeba włozyc
          na bardzo gorący tłuszcz. Podaję z surówką.
        • sonja1 Re: może komuś się przyda 18.03.05, 21:07
          placki ziemniaczane po wsze czasy. kopytka z gulaszem.zupy mleczne
          (pycha).sałatka smieciowa ktora zabieram do chleba do pracy a z buleczka jest
          jeszcze lepsza.:2-3 jajka ugotowane na twardo, trochę cebuli, jakaś kielbasa
          albo szynka, musztarda, majonez, ogorek kiszony. wszystko siekam mieszam i
          zajadam. jak zmiksuje skladniki mam pyszna paste do chleba.


          I przepis na domową pizze po polsku
          gotowe spody do pizzy ( u mnie dwie sztuki kosztują zlotowke ja zjadam poltora
          spodu, misio dwa i pol), jakis sos do posmarowania, moze byc koncentrat
          pomidorowy , pare pieczarek, troche kielbasy, cebulka i zoolty ser do
          posypania. kosztuje nas to 5-6 zlotych a wyzeke mamy niesamowita. tylko nie
          smiejcie sie ze ta pizza taka nietypowa ale my taka lubimy.
          • zoe26 Re: może komuś się przyda 18.03.05, 21:19
            proszę napisz jak sie robi kopytka. Ja wiem tylko, że zamiast mąki ziemniaczanej
            daje się pszenną.
            A i jeszcze chciałam dodać, że mięsko z zupki po rzemieleniu jest też dobre do
            klusek z mięsem i pierogów.
            • sonja1 Re: może komuś się przyda 18.03.05, 22:01
              kopytka zawsze robie na oko, ale proporcje sa mniej wiecej takie: 3 czesci
              ugotowanych ziemniakow, 1 część mąki, 1 jajko i sol. ziemniaki musza byc bardzo
              zimne i koniecznie zmielone, tluczone nie wchodza w gre, beda grudki.szybciutko
              wszystko zagniatasz na gladkie ciasto, toczysz waleczki srednicy mnie wiecej 2
              cm tak na oko i kroisz ukosnie.wrzucasz szybko kluski na osolony wrzatek i
              gotujesz ze 2 minuty po wyplynieciu. pyszne sa tez z cebulka przysmazona na
              boczku wedzonym.
              Przypomialy mi sie jeszcze tak zwane "sodziaki"robione przez moja mame,
              niestety nie pamietam proporcji: maka, zsiadle mleko ( pewnie moze byc i kefir)
              jajka i soda. z tego sie zagniatalo ciasto, w waleczki i na placuszki grubosci
              1 cm. i na patelnie z rozgrzanym olejem. strasznie lubilam te placki z
              konfitura.
                • sonja1 Re: może komuś się przyda 23.03.05, 00:28
                  cieszę się że smakowało.
                  A teraz coś bardziej luksusowego-może przyda się na święta
                  Budyniowiec
                  wersja podstawowa- 1 budyń śmietankowy albo waniliowy na 3 szklanki mleka,
                  rzeczone 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru pudru,1 masło roślinne w
                  kubeczku, 2 jajka, 4 łyżki żelatyny.
                  Ugotować na mleku budyń i na balkon niech sobie stygnie. maslo utrzec z cukrem,
                  dodawac po jednym jajku i po lyzce zimnego budyniu, utzrec na gladka zeby nie
                  bylo grudek. wlac rozpuszczona w polowie szklanki wody zelatyne. i to wylac do
                  tortownicy i do lodowy.
                  a teraz wariacje
                  na dno tortownicy biszkopty skropione mocna kawa albo herbata albo nie
                  skropione. do polowy masy mozna dodac kakao. albo pzrygotowac deser z budyniu
                  czekoladowego. a na wierzch jakies owoce- banany, brzoskwinie albo mandarynki,
                  ostatnio robilam z ananasem i to zalane galaretka.
                  przepis pochodzi z poradnika domowego chyba sprzed okolo 10 lat, zaczelam go
                  robic jako nastolatka i do tej pory robie dosc czesto, ostatnio w sobote.
                  smakuje troche jak sernik na zimno.
          • loozakforever Re: może komuś się przyda 19.03.05, 09:11
            nie ma w niej nic nie typowgo, sama robie czesto w domu taka pizze, chyba kazdy
            choc raz w zyciu robil sobie pizze domowa smile
            ja z kielbas najchetniej wrzucam salami(taka ciut drosza wersja) oczywiscie ser
            potarty albo i nie jak czasu brak albo misiowi burczy w zoladku... i na to
            zawsze obowiazkowo przyprawy, sol, pieprz, bazylia, etc...
            mmm, pychotka
    • rwpg Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 18.03.05, 22:19
      Bułkę tartą namoczyć w mleku, dodać jajko, łyżkę mąki, cebulę, lub szczypiorek,
      lub cebule i koperek, posolić, lekko popieprzyć, dokładnie wymieszać. Smarzyć
      placuszki na średnim ogniu. Ładnie pachnie i fajnie smakuje.
    • kropka.nad.zet na przykład dzisiaj będę robić 23.03.05, 09:49
      hmmmm, sama nie wiem, jak to nazwać - omlet chłopski? swojska paella? big_grin
      oboje z mężem za tym przepadamy, poza tym, za każdym razem ta potrawa może być
      inna - w zależności od tego, co mam w lodówce.
      dzisiejsza wersja: cztery obgotowane wcześniej ziemniaki pokroję na dość grube
      talarki (żeby się nie rozpadły) i obsmażę na rumiano na patelni. odłożę na
      chwilę na talerz. na tej samej patelni podsmażę - aż do momentu, kiedy odparuje
      woda - 30 dkg pieczarek. jeśli w lodówce będą jakieś 2-3 plastry wędliny,
      również pokroję i dorzucę na patelnię. wygarnę pieczarki na talerz, na patelni
      poukładam ładnie ziemniaczane obsmażone krążki, na to wyłożę pieczarki, a
      całość zaleję 5-6 jajkami - roztrzepanymi i przyprawionymi np. papryką w
      proszku, oregano, lubczykiem. i będę to smażyć wolniutko, na niezbyt dużym
      ogniu, pod przykryciem - żeby górna warstwa się ścięła. trzeba to niestety po
      jakimś czasie odwrócić na drugą stronę. piszę "niestety", bo jest z tym
      problem - trzeba uważać, żeby omlet się nie połamał.
      operację wykonuję zwykle razem z mężem - na 4 łopatki do przewracania. pysznie
      smakuje z surówkami lub maślanką.
      • bedada Re: na przykład dzisiaj będę robić 23.03.05, 11:29
        Ja robie podobny omlet i tez z resztek jakie mi zostały w lodówce.Mój mąz
        uwielbia to.
        A na przewracanie znalazłam sposób otóż zamiast pokrywki przykrywam patelnie
        talerzem i przewracam patelnię jak omlet jest juz na talerzu to poprostu
        delikatnie zsuwam go z talerza na patelnię.
        • vernalis1 Re: na przykład dzisiaj będę robić 07.06.05, 14:06
          U mnie tez robię coś takiego- tylko że dodaję jeszcze żółty ser(nie pamietam
          czy Pisałyście smile)oraz nie przewaracam- zostawiam na parę minut wyłączone pod
          przykrywką- w tym czasie gotuje się herbata - samo dochodzi .
          Mój syne na to mówi szybka pizza smile
    • haika Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 23.03.05, 11:50
      To i ja dodam kilka przepisów, proporcje podaję tak jak ja gotuje dla 2 osób,
      ale zawsze zostaje i dla trzeciego i czwartego głodnego, albo na kolację:

      POTRAWKA Z KURCZAKA

      Jeśli gotujemy rosół na sporej części kurczaka, wyciągamy to mięsko z rosołu,
      (jesli nie mamy mięsa z rosołu wystarczy mięso z 1 piersi i jednego udka)-
      oddzielamy od kości, tniemy na kawałki, lekko podsmażamy na tłuszczu, dorzucamy
      ze 4 pieczarki pokrojone w plasterki, pół pora - w krążki, 1 - 2 marchewki
      starte na tarce (na dużych oczkach), 2-3 ząbki czosnku - smazymy, podlewamy
      wodą lub kostką rosołową, przyprawiamy według uznania i dusimy chwilę - robi
      się szybko bo mięso jest już ugotowane. Zaprawiamy mąką rozmieszaną ze
      śmietaną - mały kubeczek wystarczy. Do tego ryż i wszystko posypujemy natką
      pietruszki - bardzo lubimy to danko.

      Generalnie sposób na zwiększenie ilości potrawy typu gulasz przez dodanie
      sporej ilości warzyw uważam za dobry. Właściwie to do każdego gulaszu coś tam
      dorzucam.wink

      RISOTTO PO NASZEMU

      - Ryż - ale nie taki w torebkach - 2 szklanki
      - pęczek włoszczyzny
      - 4 ząbki czosnku
      - mięso - jeśli chcemy z mięsem - mielone (20 - 30 dkg) lub jakies resztki -
      wędlin lub mięsa z poprzedniego dnia) ale bez mięsa też jest pycha
      - 1 średnia cebula
      - jeśli mamy - 4 suszone grzybki lub z 5 pieczarek
      - przyprawy - dowolne

      Włoszczyznę obieramy i tak:
      - marchewkę, seler i pietruszkę - trzemy na tarce na dużych oczkach - tzw.
      wiórki
      - pora tniemy wzdłuż na 4 częsci i w poprzek drobno
      - cebulę w cieniutkie pólplasterki
      - czosnek - miażdżymy lub na plasterki
      - pieczarki na plasterki (grzyby suszone kruszymy drobno)
      Na głebokiej patelni (najlepszy wok) podsmażamy mięsko, dorzucamy warzywa,
      przyprawy, smazymy razem kilkaminut, dorzucamy ryż (suchy!!!), mieszamy,
      jeszcze zminutkę smażymy, po czym zalewamy wodą lub kostką rosołową, tyle tylko
      aby wszystko pokryła i dusimy najlepiej pod przykryciem, mieszamy aby ryż nie
      przywarł. Braki wody uzupełniamy, aż ryż będzie miękki.. Po ok. 20 minutach
      danie jest gotowe. I teraz na koniec - można je już podać, a mozna wymieszać ze
      startym żółtym serem, którego jakiś mizerny kawałek zalega w lodówce. Danie
      tanie i jaka wyżerka!
    • malwina7 surówki i warzywa gotowane 20.04.05, 12:09
      Kochane pamiętajmy o zdrowiu własnym i naszej rodziny i pomimo chęci (lub
      konieczności) oszczędzania jedzmy witaminy. Nasze krajowe warzywa są tanie, a
      przygowywane z nich surówki zdrowe, szybkie i smaczne. Na pewno nie odkryję
      Ameryki, ale bardziej celem przypomnienia kilka przepisów na moje ulubione
      surówki warzywne:
      - seler (obrany oczywiście) i jabłko starte na tarce (grube oczka), doprawić
      pieprzem i solą, dodać słodką śmietankę 12%
      - kapusta kiszona, machewka starta na tarce (grube oczka), cebula pokrojona w
      cienki płóplasteki, doprawić pieprzem i oliwą
      - por pokrojony w półplasterki i kiszony ogórek starty na tarce (duże oczka) -
      nie trzeba niczym doprawiać
      - buraki gotowane (w całości ze skórką) , po wystudzeniu obrane i starte na
      tarce, doprawić cukrem i sokiem z cytryny
      itd.
    • czekolada72 PIEROGI 01.05.05, 14:53
      pierwszy raz zrobiłam z nadzieniem z kaszy i sera - super smile

      2 szklanki kaszy gryczanej (ja zrobiłam 1 szkl. gryczanej, 1 - jeczmiennej),
      zalać 4 szkl. wody, zagotowac, wstawic do goracego piekarnika, az do
      wchloniecia. Przestudzic.
      2-3 cebule pokroic drobniutko, podsmazyc.
      ok 20 dag sera bialego rozkruszyc.
      Wszystko wymieszac, przyprawic (sol, pieprz, papryka, jarzynka, ziola - co kto
      lubi)

      Podawac z przesmazona cebulka i/lub skwarkami.

      Z tej ilosci nadziena wyszlo drugie danie dla 3 doroslych osob, a druga taka
      porcja do zamrazalnika.

      Produkty, razem z ok kg maki i 2 jajek na ciasto - ok 3 zl.
      • czekolada72 W CIEŚCIE 01.05.05, 17:00
        w nalesnikowym, z odrobina cynamonu - klasyczne jabłka
        w niesłodkim, moze byc przyprawione na ostro - plasterki cebuli i pora,
        zblanszowane marchwi, selera, pietruszki

        do tego keczup, majonez, dipy lub same
        • czekolada72 KASZA 01.05.05, 22:59
          Placki kukurydziane
          1 szkl. kaszy kukurydzianej ugotować na sypko w 1,5 szkl. osolonego wrzatku.
          Ostudzic, dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki pszennej, 3 jaja, startą
          cebulę, przyprawy. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, odwrócone gorace
          posypac żółtym serem.

          Placki z kaszy krakowskiej, kury i pieczarek
          1 szkl. kaszy ugotować na sypko w 1,5 szkl. osolonego wrzatku. 10 dag pieczarek
          i 1 cebule pokroic, udusic z maslem i odrobina wody. 25 dag gotowanego drobiu
          zmielic z pieczarkami i cebula, dodac jajo i przyprawy, wymieszac z kasza.
          Formowac kotlety, otoczyc w tartej bulce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

          Gołąbki z kaszy gryczanej i sera
          1 szkl. kaszy ugotować na sypko w 2 szkl. osolonego wrzatku. 1 cebule podsmażyć
          na oleju, dodac do kaszy z 25 dag twarogu i przyprawami, wymieszac. Główkę
          kapusty włoskiej obgotowac, oddzielić liście. Zrobione gołąbki ułożyć w plaskim
          rondlu, podlac 1 szkl. wywaru z włoszczyzny. Dusić, Az kapusta będzie miekka.
          Podawac z sosem koperkowym.
          • czekolada72 KASZA 19.08.05, 14:49
            Kasza jaglana z warzywami
            30 dag kaszy ugotować na sypko w 2 szkl. osolonego wrzatku z mlekiem. 1 szkl.
            bobu ugotować, obrać. 1 cebule i 1 paprykę pokroić, wymieszac razem, dodać 2
            łyżki czarnych oliwek, 1 łyżkę orzechów arachidowych, przyprawić solą,
            pieprzem, oliwą.

            Mozna zastosowac inne warzywa. Podawać na goraco lub zimno.
      • lalhuna Re: pierogi 26.02.06, 16:47
        ja tam nie przepadam za takim farszem, ale :

        moja babcia dodaje do niego MIęTę. najlepiej świeżą, ale może być tez z suszu(
        mimo zupełnie innego smaku).
        podobno wzbogaca smak i w ogóle.
        nie wiem, ale spróbuj. big_grin
    • czaroffnica24 kotlety mielone 16.05.05, 10:55
      Jajeczne:
      -8 jajek ugotowanych na twardo
      -2 jajka surowe
      -natka pietruszki
      -bułka tarta
      -przyprawy
      Wszystko do robota albo posiekać drobno i wymieszać. Potem formować małe
      kotleciki i an patelkę. Pychotka!

      Grzybowe:
      -kilka dużych pieczarek
      -pół opakowania soji w granulacie
      -2 jaka surowe
      -mąka i bułka tarta
      -przyprawy
      mieszać, formować i siup na patelkę

      Ziemniaczane:
      -ziemniaki, które zostały z obiadu mieszamy z jajkiem, można dodać ugotowaną
      marchewkę i pietruszkę

      Po zupie:
      -robię gęste zupy <fasolówka, kalafiorowa, z kapusty, jarzynowa> i nastepnego
      dnia nie każdy w domu chce je jeść, więc odcedzam, wrzucam do robota, dodaje
      surowe jajko, mąke i formuję kotlety, do tego gotuję ziemniaki i nikt sobie
      sprawy nie zdaje, że zjada wczorajszą zupę.
    • czaroffnica24 Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 16.05.05, 11:00
      Krokiety wege (robię więcej i zamrażam):
      Ciato:
      -litr mleka
      -kg mąki
      -dwa jajka
      -woda mineralna gazowana
      -trochę oleju
      Z tego wychodzi 40 naleśników.

      Farsz:
      -główka kapusty (zwykła nie dodaję kiszonej)
      -pół kilo, albo czasem kilo pieczarek
      -jak mam mniej pieczarek to dodaję soję w granulacie, uprzednio ugotowaną w
      kostce bulionowej albo w przyprawach

      No dalej chyba wiadomo smile


      No i nieśmiertelne kopytka, kluski śląskie, pierogi ruskie, pierogi z owocami
      czy z kapustą i grzybami.
    • czekolada72 KWIATY CZARNEGO BZU 04.06.05, 09:35
      Mam mozliwosc sciecia kwiatow czarnego bzu z ubocza, wiec wczoraj zaryzykowalam
      i przyrzadzilam ten naglasniany ostatnio posilek.
      Kwiaty czarnego bzu w ciescie
      ciasto - zrobilam tak jak na jablka w ciescie, czyli maka, mleko z woda, jajko,
      cukier, cynamon, odrobina proszku do pieczenia - ma przypominac jogurt. maczam
      sciete i oplukane i osuszone baldachimy czarnego bzu w ciescie i ukladam
      ogonkami do gory na rozgrzany tluszcz. Gdy zaczynaja sie zlocic - odcinam
      ogonki, tak, aby sie dalo odwrocic i dosmazyc.
      Wyszlo PYCHA smile)))
      Potem druga porcje dorabialam juz bez jajka.
      Dzis bede probowac z drozdzami zamiast proszku.
      • vernalis1 Drób 07.06.05, 14:27
        Może to już było... Od paru lat nie kupiłam ani razu kurczaka w kawałkach
        (tzn: udko, pierś); kupuje całego-znalazłam sklep gdzie sprzedają kurczaki ok
        1,8-2,0 kg praktycznie bez góry tłuszczu przy kuprze itp.W domu dzielę go na
        porcje :pierś, ćwiartki, skrzydełka i reszta. jak mi się już uzbiera tych
        skrzydełek i reszty odpowiednia ilość,a nie mamy ochoty na zupke/rosołek to np.
        skrzydełka robie po chinsku ,na ostro... a z porcji rosołowych flaczki smile (na
        moja familię wyst 4szt ).U mnie koszt takich dwóch kuraków to średnio 18zł-
        czasem mniej- jak promocja; a mam z tego 7-8 obiadków dla 3 osób.
        • irenka82 Re: ryz 20.06.05, 12:11
          ja przepadam za ryzem na bialo: goracy ugotowany ryz pokapac oliwa z oliwek
          (mozna ugotowacw tym bulionie o smaku oliwek),na to potrzec zolty ser,posypac
          ziolkami,zjadac. wiadomo,ze mozna dodac co sie chce.
          mozna i tak: na patelni zeszklic cebulke,mozna wrzucic co nieco resztek
          wedliny/mieska,dodac mrozonke (ja daje marchewke z groszkem,najtansza z
          carrefoura),podlac kubeczkiem bulionu (moze byc z kostki,ale wystarczy sama woda
          z wegeta,moze byc tluszczyk z jakies pieczeni).to wszystko sie ladnie
          rozmiekczy.w miedzyczasie gotowac ryz.jak jzu wszystko bedzie miekkie,to wrzucic
          ryz na patelnie(ugotowany),zabielic topionym serkiem o dowolnym smaku.do srodka
          pasuje wszystko:kukurydza z puszki,grzybki(pieczarki),por,tunczyk.jak sie ma
          jakis sos,to mozna dac zamiast bulionu.jak zrobicie to pierwszy raz,to pozniej
          juz sami bedziecie kombinowac i na pewno wyjdzie jeszcze fajniejsze niz mojesmile
          stary chlebek skropic woda,wrzucic do tostera (moze byc
          piekarnik),zrumienic,potrzec czosneczkiem,dodac pomidorka.
          aha,jeszcze pyszny ryz z cukinia: cukinie pokrojona w kostke wrzucic do
          garnka,poddusic na oliwie,zalac bulionem,dodac ryz,wszystko ma sie
          rozmiekczyc,az bulion wyparuje.cukienie musza byc koniecznie zielone i male.
        • mirka75 Re: Drób 27.06.05, 02:09
          Moja pasta z kurczaka:
          porcje rosołowe po ugotowaniu (gotuję je na zupę) obieram, dodaję ugotowane piersi z kurczaka oraz dwa jajka na twardo, puszczam przez maszynkę do mięsa, doprawiam majonezem i/lub keczupem, solą i pieprzem. Taką samą pastę robię z ryby wędzonej tylko zamiast jajek daję biały ser(najlepsza pasta rybna jest z fetą ale chudy twaróg jest tańszy) no i cebulę. Bardzo dobre! Jeszcze można zrobic pastę z jajek na twardo i sera żółtego (pół na pół), majonezu, soli i dużej ilości szczypiorku. Ostatnio też robiłam nuggetsy z kurczaka - mięsko puszczone przez maszynkę, sól, pieprz, jajko, żelatyna -> formujemy małe krążki, obtaczamy w bułce tartej lub gotowej panierce i mamy nuggetsy (prawie) jak w Mc.
    • czekolada72 TARTA 21.06.05, 10:55
      Pikantna tarta
      20 dag mąki i 10 dag masła siekamy. Dodajemy 3 łyżki wody i szczyptę soli,
      chłodzimy 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy formę, nakłuwamy, pieczemy
      30 min w 200C. 2 pęczki rzodkiewek scieramy i łączymy z ½ szkl. Jogurtu ; 2
      ogórki siekamy i łączymy z ½ szkl. Jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem,
      nakładamy na ostudzone ciasto.

      Zreszta nadzienie moze byc tez bardziej urozmaicone, pomidorami, szpinakiem,
      jajkami - co kto lubi smile
    • niya Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 21.06.05, 16:46
      ja nie za bardzo umiem gotować, ale wciąż się ucze jesli wam to nie przeszkadza
      to podam link z 15 tanimi potrawami smile
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/8,48637,2713528.html
      mam nadzieje ze komus sie przyda, kiedy sama opanuje swoja "tania kuchnie" na
      pewno przysle przepisy smile
    • czekolada72 SERNIK NA ZIMNO 23.06.05, 11:42
      Sernik na zimno
      4 łyżeczki żelatyny rozpuścić. 1/2 kg homo, 1/3 l kremówki, 15-20 dag cukru
      zmiksowac, dodać żelatynę, rodzynki, migdały i skorke pomarańczowa. Wyłożyć na
      wafle (4-6). Schłodzić.
    • czekolada72 KROKIETY 09.07.05, 13:20
      Krokiety z jajkiem
      Ciasto na naleśniki: 5-6 łyżek mąki, 1 szkl. mleka (lub pol na pol z wodą), 1
      jajko, sól.
      Nadzienie: 10 dag pasztetu, 2 jaja na twardo, zielenina, podsmazona cebulka.
      Krokiety maczać w ubitym białku i bułce tartej, smażyć na złoto.
    • czekolada72 ZAPIEKANKA 31.07.05, 12:32
      Zapiekanka z krakersami
      Żaroodporną formę natłuścić i wyłożyć podwójną warstwą krakersów sezamowych.
      Cukinię niedobraną pokroić we wstążki. Kalafiora blanszować, 2 pomidory pokroić
      w ósemki, 4 plastry szynki w paski. 2 jajka zmiksować z 7 dag tartego sera,
      wymieszać z warzywami, położyć na krakersach, posypać 7 dag sera, zapiekac 20
      min. w 180C.


      Ja tez robie ja w zmienionej wersji - zamiast krakersów - chleb pokrojony w
      kwadraciki ; w lecie robie ja tez na aluminiowych tackach, zaktyta folia alu -
      i to na grilla. Super smile
    • czekolada72 PAPRYKA 04.08.05, 09:20
      Papryka nadziewana mięsem
      20 dag pieczarek zeszklić z 1 cebulą i 40 dag mielonego mięsa, sól, pieprz.
      Farszem napełnić 6 kolorowych papryk, piec 20 min. W 200C, posypać tartym
      żółtym serem.

      Proporcje pieczarek i miesa mozma zmienic , albo z samymi pieczarkami.
      • czekolada72 Re: PAPRYKA 04.08.05, 11:13
        Papryka faszerowana
        Cebulą rumienimy na smalcu, mieszamy z 25 dag mielonej wieprzowiny ,3 łyżkami
        ugotowanego ryżu, jajkiem, zieleniną, solą. Napełniamy 8 duzych papryk,
        układamy w rondlu, zalewamy szkl. rosołu z kostki, łyżką masła i łyżka
        koncentratu pomidorowego ; dusimy pod przykryciem ok. 1 godz. ½ szkl. kwaśnej
        śmietany rozbijamy iż lyżeczką mąki, zalewamy paprykę i dusimy kilka minut.
        • jalla1 Re: PAPRYKA 04.08.05, 17:21
          Placki a'la ziemniaczane z cukinii
          *****************************
          Przeczytałam wczoraj o nich gdzieś na tym forum i dzisiaj wypróbowałam - pycha.
          Robimy tak jak zwykłe placki tylko zamiast ziemniaków dodajemy cukinię, a więc
          skłądniki to: cukinia (obieramy ze skórki i wydrążamy pestki), cebula, jajka,
          pieprz, sól, zwykła mąka i mąka ziemniaczana. Cukinię i cebulę wrzuciłam do
          sokowirówki, a poźniej połączyłam sok z miąższem i dodałam resztę składników.
          Usmażyłam na oleju.
          Ja je zjadłam z zupą ogórkową, a mój mąż, który zup nie jada i w ogóle ma
          dziwne upodobania kulinarne (czyt. wszystko na słodko) z dżemem z truskawek
          (domowej roboty). I tak uważam to za wielki sukces, bo on cukinii nigdy nie
          jadł.
          Dziękuję, więc za świetny pomysł.
          Muszę jeszcze wypróbować czy z patisonów też można zrobić takie smaczne placki.
          • jalla1 Re: CUKINIA 19.08.05, 21:05
            Cukinia a'la młoda zasmażana kapusta (mój mąż się nabrał)
            ************************************

            2-3 średnie cukinie zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), na głębokiej patelni
            lub w rondelku (musi być coś z pokrywką) rozpuścić trochę masła (dosłownie dwa
            plasterki), wrzucić startą cukinię, wycisnąć 1 ząbek czosnku, dodać duuuuużo
            koperku, sól, pieprz i ja dodałam też vegetę.
            Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do miękkości.
            PYCHA!!!
    • czekolada72 SOCZEWICA 09.08.05, 16:22
      Potrawka z soczewicą
      30 dag czerwonej soczewicy zalać zimną, osolić, ugotować na półmiekko. Cukinię,
      kabaczka i paprykę umyc i pokroic, dodac do zeszklonej cebuli. Dodac soczewice.
      Zapiekac 25 min. W 180C, posypac oregano.

      Na bazie soczewicy mozna robic multum tanich zup, sosów czy potrawek.
      Najtaniej - kupic soczewice na placu. A dodatki - co kto lubi i na ile go
      stać smile
    • gabon32 Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 12.08.05, 16:04
      Zapiekanka z makaronu:
      Wersja podstawowa:
      1 paczka makarony
      1 1/2 pojemnika kwaśnej śmietany 18%
      koncentrat pomidorowy
      1/2 kg pieczarek
      czosnek
      ziołaprowansalskie
      ugotowany, zimny makaron zalać smietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym,
      przyprawić solą, ziołami i czosnkiem. Usmażyć na cebulce pieczarki, dodać do
      makaronu. Wymieszać i zapiec w piekarniku. Ja dodaję do wersji podstawowej
      resztki wędlin, warzywa ugotowane które zostaną z obiadu (np. fasolka
      szparagowa), warzywa świeże jesienią. Za każdym razem zapiekanka jest inna.
      Dobra jest pierwszego dnia, lepsza drugiego, ale najlepsza na trzeci dzień.
      Jeżeli będzie trochę za sucha po 2 dniach, dodaj śmietany. Życzę smacznego!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka