Dodaj do ulubionych

Szybki, tani i pyszny sernik na zimno

06.08.06, 00:13
Drogie Panie (i Panowie też), oto przepis (mojego autorstwa) na szybki, tani, niezbyt kaloryczny i całkiem smaczny sernik na zimno.
Składniki:
4 serki homogenizowane po 200 g
3 galaretki w proszku po 80 g
2 łyżeczki żelatyny
1 garść rodzynek
trochę owoców do galaretki (co kto lubi)

Serki mogą być waniliowe (wanilinowe) lub smakowe. Ja używam serków Rolmlecza wanilinowych i truskawkowych - wówczas część serowa ma 2 warstwy. 2 jasne galaretki oraz łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 250 ml wody. 1 ciemną galaretkę + łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 400-500 ml wody (im mniej wody tym twardsza galaretka - wedle uznania). Ostudzoną jasną galaretkę wymieszać z serkami, dodać uprzednio namoczone w wodzie rodzynki i wlać do salaterki (jeśli mają być 2 warstwy to robić etapami). Dobrze jest wcześniej włożyć salaterkę do zamrażalnika, a także umieścić ją tam z wlaną masą - zetnie się w kilka minut.
Uwaga, rodzynki mogą opaść na dno, jeśli salaterka będzie w temperaturze pokojowej, wówczas można zamieszać, ale traci się gładkość powierzchni. Gdy część serowa zastygnie ułożyć na niej owoce i zalać ciemną galaretką. Po zastygnięciu gotowe do spożycia, niemniej w pełni ścina się po ładnych paru godzinach.

Dziś to robiłem. Zajęło mi wraz ze sprzątnięciem może pół godziny (nie liczę czasu stygnięcia galaretki, oczywiście). Jak skończyłem sprzątać to sernik był już gotowy do spożycia, niemniej trochę rozlazły jeszcze.

Mój przepis jest modyfikacją niskobudżetową, niskokaloryczną i niskowysiłkową standardowego przepisu na sernik na zimno.

Polecam i czekam na ewentualne opinie.

--
Zapraszam na Kościół, religia bez cenzury oraz Mężatki i żonaci (znudzeni)
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka