dzika_zdzicha 06.01.05, 07:54 pytanie jak w temacie - co to jest piękno - pytanie niby proste, ale tak jak w przypadku pytania czy i dlaczego życie jest dobrem - może być problem z udzieleniem odpowiedzi... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilmatar Re: czym jest dla Was piękno? 06.01.05, 11:54 Jaką definicję piękna masz na myśli? Filozoficzną, artystyczną czy zroworozsądkową? Odpowiedz Link
kamfora Re: czym jest dla Was piękno? 06.01.05, 18:48 Piękno to po prostu rodzaj umowy między ludźmi A bunt jest dowodem na niedojrzałość buntującego się (Dojrzałość tworzy własne bez konieczności ciągłego odnoszenia się do cudzego Odpowiedz Link
dzika_zdzicha Re: czym jest dla Was piękno? 06.01.05, 22:42 piękno jest rodzajem umowy między ludźmi? czyli bez ludzi nie ma piękna? co do dojrzałości i niedojrzałości - wolę być niedojrzała i przechodzić proces dojrzewania - uważam, że tak naprawdę jest nieskończony. ktoś, kto mówi że jest dojrzały jest dla mnie baaaardzo zarozumiały. aha, więc jeśli np. stoję przed Sejmem i buntuję się przeciw wprowadzeniu głupiego - według mnie - prawa, to chcesz powiedzieć że jestem niedojrzała??? Odpowiedz Link
kamfora Re: czym jest dla Was piękno? 06.01.05, 23:20 dzika_zdzicha napisała: > piękno jest rodzajem umowy między ludźmi? czyli bez ludzi nie ma piękna? No to chyba jasne, że nie Nie ma przecież piękna obiektywnego > co do dojrzałości i niedojrzałości - wolę być niedojrzała i przechodzić proces > dojrzewania - uważam, że tak naprawdę jest nieskończony. ktoś, kto mówi że > jest dojrzały jest dla mnie baaaardzo zarozumiały. A ktoś, kto nie mówi, a po prostu jest dojrzały? > aha, więc jeśli np. stoję przed Sejmem i buntuję się przeciw wprowadzeniu > głupiego - według mnie - prawa, to chcesz powiedzieć że jestem niedojrzała??? No - mniej więcej Dojrzały człowiek przeciwdziała wprowadzaniu głupiego - według niego - prawa biorąc udział w wyborach do Sejmu Odpowiedz Link
dzika_zdzicha Re: czym jest dla Was piękno? 07.01.05, 00:17 > No - mniej więcej > Dojrzały człowiek przeciwdziała wprowadzaniu głupiego - według niego - prawa > biorąc udział w wyborach do Sejmu tak, to jedna z metod. ale czy skuteczna, eh... Odpowiedz Link
otryt Re: czym jest dla Was piękno? 07.01.05, 08:48 Widok ze szczytów na Dolinę Pięciu Stawów. Odpowiedz Link
kamfora Re: czym jest dla Was piękno? 08.01.05, 12:27 otryt napisał: > Widok ze szczytów na Dolinę Pięciu Stawów. Piękno to coś co działając na zmysły człowieka wywołuje w nim uczucie zwane zachwytem. Ponieważ jednak nie ma czegoś, co we wszystkich ludziach wywołuje równy zachwyt - więc pozwolę sobie powtórzyć, że piękno jest kwestią umowy (szeroko pojętej Jeśli chodzi o widoki... Który widok uważasz za brzydki i dlaczego? Odpowiedz Link
ilmatar Re: czym jest dla Was piękno? 08.01.05, 15:24 Nie wiem jak odpowie Mirek, ale ja powiem tak: piękno jest we wszystkim, zależy od "kamery" Odpowiedz Link
otryt Re: czym jest dla Was piękno? 08.01.05, 15:39 kamfora napisała: >Jeśli chodzi o widoki... >Który widok uważasz za brzydki i dlaczego? Dlaczego chcesz rozmawiać o brzydocie, gdy temat jest o pięknie? Może się to autorce wątku nie spodobać. A poważnie, nic mi nie przychodzi do głowy co mógłbyć uznać za brzydkie i sugestywnie tutaj opisać. Myślę, że wynika to z mojego nastroju znacznie lepszego niż przed kilku miesiącami, kiedy na Twoje pytanie odpowiedziałbym znacznie łatwiej. Zastanawiam się, czy szukanie brzydoty służy czemuś dobremu, czy nie wpędza w depresję? Może jednak lepiej oczy zwracać ku światłu? Sarah Kane, osoba niezwykle wrażliwa, przejmująco opisała brzydotę współczsnego świata. Pisząc jedną ze swoich sztuk miała przed oczyma fotografię powieszonej na drzewie a wcześniej zgwałconej kobiety z Bośni. Pokazywała obraz społeczeństwa ulegającego samodestrukcji. Nie wytrzymała tego, żyła tylko 28 lat. A większość ludzi jakoś z tym żyła przy kolacji oglądając w TV sceny z Sarajewa i Srebrenicy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kamfora Re: czym jest dla Was piękno? 08.01.05, 17:28 otryt napisał: > Dlaczego chcesz rozmawiać o brzydocie, gdy temat jest o pięknie? Nie chcę rozmawiać o brzydocie! Zadałam pytanie, żeby...no, powiem wprost: miałam nadzieję, że to Ty odpowiesz tak, jak odpowiedziała Ilmatar A jeśli chodzi o Sarah Kane i jej opis brzydoty...Czy nie wydaje Ci się, że przekroczyliśmy właśnie granicę estetyki i wkraczamy na teren etyki? W opisie Kane brzydota = zło. Czy mamy przyjąć, że piękno = dobro? I znowu powtórzę, co kiedyś już pisałam. Nie wolno nam tego robić. Nie wolno nam dopuszczać do zatarcia granic między etyką a estetyką. Kanony piękna się zmieniają. Granice między dobrem a złem są w tym samym miejscu. Odpowiedz Link
otryt Re: czym jest dla Was piękno? 09.01.05, 14:18 kamfora napisała: >miałam nadzieję, że to Ty odpowiesz tak, jak odpowiedziała Ilmatar Odpowiedziałem to samo. Jednak Marta, z właściwą sobie elegancją zrobiła to 5 razy zwięźlej Pozdrawiam Odpowiedz Link
anastacia900 Re: czym jest dla Was piękno? 09.01.05, 09:27 Dla mnie wiele rzeczy jest pieknych...ale nie jest sztuka dostrzec piekno w ladnych rzeczach ale w brzydkich albo po prostu zwyklych...trzeba je sprobowac odnalezc, piekono to nie to, co jest na zewnatrz, ale wewnątrz czegos, piekna moze byc nawet zwykla szklanka, piekny moze byc balagan no i przyroda jest piekna, nawet zwykle, zmarniale drzewko posiada w sobie cos, co mozemy dostrzec Odpowiedz Link
jaro_ss Re: czym jest dla Was piękno? 10.01.05, 08:19 A mnie się podobało stwierdzenie pewnego profesorka, który dyrygował, jak mnie coś wzięło i śpiewałem sobie jakiś czas w hórze: w muzyce nie ma demokracji. Jakoś nie przekonują mnie teorie, że piękno można znaleźć wszędzie. Można je znaleźć na zasadzie etycznej, tak że w skrajnej formie, może być to po prostu przetworzenie uczucia litości... Ale o ile zachowam się tak wobec dzieła upośledzonego dziecka, aby oszczędzić mu przykrości i zachęcić do dalszych wysiłków, to nie zastosuję tego klucza do artysty, który mieni się być luminarzem prawdziwej sztuki... Tak jak falszujący chór jest fałszującym chórem, tak happeningowa instalacja jest zbiorem śmieci, o ile nie odwołuje się do bogactwa znaczeń kulturowych egzystujących w społecznym przekazie, czy pokładów znajomości ludzkiej psychiki i złożoności relacji społecznych, czy relacji do przyrody... Niestety, wielu współczesnych "artystów" nie jest geniuszami, bo i ich pojmowanie, choćby intuicyjne świata jest wąskie, małe, wyolbrzymiają partykularne drobne małoznaczące przeżycia, ponad to co znaczące wobec ludzkości i jej dziejów.... Im bardziej sztuka odchodzi od uniwersaliów, a to teraz modne, tym bardziej staje się "targowiskiem głópców".... Odpowiedz Link
otryt Re: czym jest dla Was piękno? 10.01.05, 09:30 Chyba śpiewaliśmy w jednym chórze w sobotę...a dyrygował profesor Stefan Stuligrosz - pomyślałem po przeczytaniu Twojego tekstu. Wzruszył mnie śpiew niepełnosprawnej dziewczynki a jeszcze bardziej słowa starego profesora, który pochylał się nad jej wrażliwością i mówił, że może jest ona większa niż jego chłopców chórzystów i jego samego. Nie sądzę, aby przemawiało przez niego przetworzone uczucie litości, gdy chciał aby śpiewała przy kilkutysięcznej widowni lub aby zachęcić ją do dalszych wysiłków. On w tej małej Marcie widział piękno. Od dziecka słyszałem jego nazwisko, lecz nigdy go nie widziałem. Uznany chór pokazał piękno a jeszcze bardziej urzekła mnie osoba dyrygenta, mającego dziś 85 lat. Z każdego jego słowa przebijało ciepło, miłość, mądrość, patriotyzm, nadzieja i wiara - w moim subiektywnym odczuciu piękno. I smutna refleksja przy okazji. "Poznańskie Słowiki" Stuligrosza były w kwietniu w moim mieście z pieśniami na Wielki Tydzień. Widziałem ogłoszenie i pomyślałem sobie, jak chór zbrukany paskudną aferą może wykonywać taki repertuar. Dopiero niedawno dowiedziałem się, że "Poznańskie Słowiki" Stuligrosza i "Polskie Słowiki" Wojciecha Krollopa, dawniej Jerzego Kurczewskiego to dwa różne chóry. I jeden i drugi są chórami chłopięcymi i męskimi oraz są z Poznania. Niestety tak bardzo podobna nazwa myli, nie tylko za granicą. Kto i po co to zrobił? Pozdrawiam Odpowiedz Link
jaro_ss Re: czym jest dla Was piękno? 10.01.05, 12:54 Ja śpiewałem w typowo męskim chórze, bez żadnych dzieci, i to w II basach. (w zespolikach na klawiszach i perkuscji też, tak do poziomu pomiędzy bal emeryta/wesele) Co do tego upośledzonego dziecka, to nie miałem nic konkretnego na myśli, ale, że piękno może być czymś bardziej skomplikowanym w odbiorze, nie do końca z pięknem samym w sobie związanym. Zostawmy litość, może to był nieco zły przykład, a weźmy postępowanie pedagogiczne. Wiadomo,że obiektywnie rzecz biorąc rysunek dziecka 3-letniego, dziełem sztuki nie jest. Ale reakcja dorosłęgo na jego dzieło jest ważna z psychologicznego, wychowawczego i socjologicznego punktu widzenia bardzo ważna. I tutaj wiadomo, że ocena piękna nie jest tylko z punktu widzenia piękna, ale całoksztaltu sytuacji (pierwsze: nie zniechęcać)... Osobiście uważam, że ważne jest przekazanie treści związanej z szacunkiem, wartością, ale i trzeba jakoś zwrócić uwagę, że nie jest to coś wykończonego, aby to dziecko w przyszłości nie przyzwyczaiło się do tego, że wszyscy się nad nim rozczulali i rozpływali, a w wieku dorosłym (czy może jeszcze nastoletnim) nagle szok, bo okazuje się, że nikt specjalnie jego bochomazów za piękne nie uznaje.... bo charakter można wypaczyć w dwie strony: niedowartościowania i przewartościowania, z całym bagażem konsekwencji.... Co nie zmienia faktu, że są dzieci z tak pięknym głosem że aż strach... ale rzadko się to spotyka... Odpowiedz Link
kazeta.pl55 Re: czym jest dla Was piękno? 10.01.05, 15:42 dzika_zdzicha napisała: > pytanie jak w temacie - co to jest piękno - pytanie niby proste, ale tak jak > w przypadku pytania czy i dlaczego życie jest dobrem - może być problem z > udzieleniem odpowiedzi... Wchodzę tu jako nowa osoba ale już trochę zapoznana z tematem, bo po lekurze wielu postów i swoich wstępnych przemyśleniach. Zatem co według mnie: 1. Pytanie jest tak zadane, by dyskutować bez końca. Pojęcie piękna i dobra, tudzież innych abstraktów najprawdopodobniej jest niedefinowalne. Inaczej mówiąc każdy ma prawo do swojej definicji i już! 2. Chociaż piszę wyżej "abstrakt" brak mi jednak pewności, czy w ogólności mam rację. Coś bowiem jest na rzeczy, że statystycznie wydaje się iż większość ludzi za piękne i dobre uważa podobne rzeczy. Dowodem mogą tu być dzieła sztuki malarstwa, rzeżby, muzyki, ba nawet techniki, oraz oczywiści natury. Więc łatwo postawić inne pytanie: jakt to jest, że większość z nas doznaje zachwytu patrząc np. w usiane gwiazdami niebo, słuchając słynnej fugi Bacha itd. itp. Można sądzić, że tak zostaliśmy wychowani, że to konsekwencja zakorzenienia w konkretnej kulturze. Można jednak założyć obrazoburczą tezę, że piękno i dobro istnieje niezależnie od nas, i zobyć w ten sposób tłumaczenie, że tylu ludziom się to samo podoba. Pięknymi aczkolwiek dla niektórych b. wątpliwymi dowodami są zwierzenia genialnych kompozytorów o tym, iż nie oni napisali nieśmiertelne kompozycje, tylko je usłyszeli w podświadomości! Podobne zdania usłyszymy od malarzy, rzeźbiarzy, poetów, konstruktorów, projektantów. Zamysł dzieła tworzy się zazwyczaj w ich myśli, wyobraźni, przychodzi często niespodziwanie, olśnienie jak przebłysk absolutu! Wiem, że wierzenie w odwieczne istnienie piękna i dobra jest postawieniem sprawy na głowie, ale czy do wykluczenia? Ciekawi mnie, co o tym sądzicie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 28.11.13, 20:39 > czym jest dla Was piękno? Harmonią. Odpowiedz Link
witekjs Re: czym jest dla Was piękno? 29.11.13, 20:36 forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,135642105,_PIEKNO_Sztuka_Matematyka_Fraktale.html Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 29.11.13, 23:13 które piękno? - Piękno u Zorby -Piękno napalmu o poranku -terkot karabinu maszynowego u futurystów - czy też jednorożec na tle wodospadu Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 30.11.13, 10:02 Przeniosłeś Kichonorze piękno do zjawisk tak różnych że o syntezę trudno.. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: czym jest dla Was piękno? 30.11.13, 08:05 scand napisał: > > czym jest dla Was piękno? > > Harmonią. No proszę, telepatia, czy te same wibracja ta sama fala... bo dla mnie tez harmonia Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 30.11.13, 10:03 Harmonię trudniej uzyskać niż dysharmonię - stąd rzadkość piękna.. Odpowiedz Link
illmatar02 Re: czym jest dla Was piękno? 30.11.13, 22:03 Ejże. Piękno jest tym co wydaje nam się piękne. Samo w sobie nie istnieje. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 30.11.13, 23:06 Że samo w sobie nie istnieje Ale istnieje poza samo w sobie, więc nie ma co tak twierdzić że nie istnieje jeśli nawet nie wyraża się w uncjach. Dorzucę parę pojęć samo w sobie nie istniejących: sława, pycha, zazdrość, miłość (do Kaczyńskiego) Odpowiedz Link
al-szamanka Re: czym jest dla Was piękno? 01.12.13, 09:21 illmatar02 napisała: > Ejże. Piękno jest tym co wydaje nam się piękne. Samo w sobie nie istnieje. > A może jest odwrotnie i wszystko dookoła jest pięknem, tylko my mamy takie dziwaczne widzimisię... Bóg, gdy stwarzał, twierdził, że wszystko jest dobre Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 20:35 Jeśli wszystko byłoby pięknem to nie byłoby tła. Piękno istnieje na tle nie-piękna. Tylko tak może się wyróżnić. Generalnie piękno jest rzadsze niż nie-piękno. Odpowiedz Link
k.karen Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 20:59 scand napisał: > Jeśli wszystko byłoby pięknem to nie byłoby tła. Piękno istnieje na tle nie-pię > kna. Tylko tak może się wyróżnić. Generalnie piękno jest rzadsze niż nie-piękno Też tak myślę. Gdyby było odwrotnie, to żylibyśmy w ciągłej ekstazie. Ale to nie definicja jest ważna, tylko zdolność do zachwytu pięknem i do odróżniania piękna od nie-piękna Odpowiedz Link
al-szamanka Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 22:10 k.karen napisała: > scand napisał: > > > Jeśli wszystko byłoby pięknem to nie byłoby tła. Piękno istnieje na tle n > ie-pię > > kna. Tylko tak może się wyróżnić. Generalnie piękno jest rzadsze niż nie- > piękno > > Też tak myślę. Gdyby było odwrotnie, to żylibyśmy w ciągłej ekstazie. A skąd ekstaza, gdy piękno wszedobylskie i dlatego nie można określić go jako czegoś wyjątkowego. Całe zdanie jest dowodem na niezrozumienie tego, co napisał scand. Odpowiedz Link
illmatar02 Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 22:37 No i proszę, jak pięknie się różnimy. Istnienie lub nie piękna jest czysto umowne. Piękno jest "dla mnie", a także "dla nas, ludzi naszych czasów". Znaczenie miejsca na mapie można spokojnie pominąć, skoro mamy globalizację. To co dla mnie piękne, jak przypuszczam nie dla wszystkich jest takie, a często nawet uchodzi za szpetne. I na odwrót. Mnie się mało co BARDZO podoba, z upływem lat właściwie coraz mniej. Poza tym zdolność do zachwytu to żadna miara. Człowiek jest zdolny do wielu nieoczekiwanych rzeczy i nie zawsze przyjemnych. Zachwyt to łatwe uczucie. Karen, warczę sobie troszkę, ostatnio natykam się w realu na mocno egzaltowane osobniczki, emanujące wprost zachwytami i jakoś mnie odrzuca. Pewnie nie to miałaś na myśli. Odpowiedz Link
k.karen Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 10:09 Mnie coraz mniej podoba się to co tworzą teraz ludzie. Niezmiennie zachwycam się przyrodą. Z harmonią, jako definicją piękna, też bywa różnie. Dzisiaj barok powoduje zachwyt a przecież powstał jako dysharmonia w literaturze i sztuce. Filozofia też sobie nie radzi z tą definicją i tak powstała estetyka. A dla mnie kryterium piękna, np. w ocenie wyglądu ludzi, to proporcje. Możemy bez końca przerzucać się argumentami i każdy... będzie miał rację. Myślę, że każdy ma inne kryteria i definicję piękna. Nie lubię pająków i różnych żyjątek, które mają więcej niż cztery nogi, one wg mnie są brzydkie. Ale kiedyś, będąc w sklepie zoologicznym, zobaczyłam w terrarium ptasznika... był piękny i taki puchaty, że nie wahałabym się wziąć go do ręki. Tak więc i nasze kryteria piękna mogą się zmieniać w zależności od okoliczności. Nie warczysz Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 10:23 Ludzie zapewne mają niekiedy inne upodobania do piękna. Pytanie czy z tych różnic wynika dla nich coś praktycznego..poza sporem. Odpowiedz Link
k.karen Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 10:52 Nie wiem, chyba nie Nie podoba mi się w tych sporach podział na piękne - brzydkie. Zgadzam się z Twoim wcześniejszym podziałem na piękne i nie-piękne. To co nie-piękne ( i czego jest więcej), nie musi być od razu brzydkie Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 19:45 No tak, nie-piękne może być to co się po prostu nie wyróżnia. Tło. Piękno się wyróżnia. Odpowiedz Link
k.karen Re: czym jest dla Was piękno? 04.12.13, 11:55 Ale bywa, że tło jest piękniejsze od pierwszego planu 2.bp.blogspot.com/-foVUlRdsxy8/UpEmoD6DaqI/AAAAAAAAPyw/01Q8gFRnSUM/s1600/IMG_0903.jpg Odpowiedz Link
illmatar02 Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 22:26 To z Bogiem i stwarzaniem, to jak rozumiem się na emotkach, taki żarcik? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 06:00 illmatar02 napisała: > To z Bogiem i stwarzaniem, to jak rozumiem się na emotkach, taki żarcik? > > Rozumiesz się Oto dowód, że pismo obrazkowe jest uniwersalne Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 20:34 > Ejże. Piękno jest tym co wydaje nam się piękne. Samo w sobie nie istnieje. Tak subiektywne że prawie pozbawione treści Odpowiedz Link
illmatar02 Re: czym jest dla Was piękno? 02.12.13, 22:42 Właśnie. Pozbawione treści dosłownie. Piękno i brzydota są umowne, są społeczne i kontekstowe. Jak zresztą cała kultura. Co mi nie przeszkadza czasem się czymś zachwycić. Bywa że się po pewnym czasie dziwię samej sobie. Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 08:12 Ten skrajny relatywizm nie przekonuje mnie. Jeśli zakorzenimy piękno w harmonii to ową da się przecież uzasadnić nawet jakoś matematycznie. No ale przyjdzie ktoś i powie że dla niego harmonia jest szpetna, a dysharmonia powoduje głębokie doznania estetyczne. Tylko czy będzie szczery ? Dziś ludzie aby się wyróżnić symulują różne rzeczy więc mogą mówić że widzą piękno np. w mięsie u rzeźnika. Niektórzy co gorsza próbują narzucić te swoje "normy" również innym.. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 08:38 Kanony Piękno jak wyłazi z rana jest rozczochrane i podpuchnięte Dopiero po przeszło pół godziny zajmowania łazienki wygląda do ludzi a obiektywnie powiedziałbym że nawet więcej Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 10:20 > Piękno jak wyłazi z rana jest rozczochrane i podpuchnięte. dlaczego Kichonorze od razu "podpuchnięte" ? Czy nie przesadzasz ? Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 12:30 Reklama (o pięknie) Do obiadu z piękną kobietą (nagą) weź zażyj tabletki figopron Na skołczane gardło i nie tylko tabletki figopron gwarantują skuteczność odkołczenia Przed użyciem skonsultuj się z itd. itd Odpowiedz Link
izydor88 Re: czym jest dla Was piękno? 03.12.13, 21:20 Piękno,zachwyt - góry,morze,ocean. Barok - zdecydowanie nie. Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 04.12.13, 09:05 > Barok - zdecydowanie nie. Barokowa muzyka - kwintesencja piękna w muzyce. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 04.12.13, 13:55 Co Wy chcecie od tej dziewczyny na zdjęciu Ona wraża piękno trudu znoju. Ona znosi w torbie ciężkie kamienie do umacniania nabrzeża, tak ciężkie są w torbie aż się jej nogi pouginały. Silny kontrast zdjęcia pod słońce wskazuje że zdjęcie robił Carawagiio. Sielankowe łabędzie w swojej nieprzydatności podkreślają tylko przydatność ludzkiego trudu. Zachodzące słońce symbolizuje zmierzch kapitalizmu i wskazuje na świetlaną przyszłość SLD jako koalicjanta w nowych wyborach. Zdjęcie jest warte plakatu. Pamiętacie kiedyś tamten plakat Manifest, gdzie zarośnięty facet z worem na plecach czyta o czekającym go szczęściu. A ta na zdjęciu nie ma wora na plecach ale ma ciężką torbę i tu symbolika piękna jest jednoznaczna. kichonor Odpowiedz Link
k.karen Re: czym jest dla Was piękno? 04.12.13, 19:47 Kichonorze, ale ja nie napisałam, że ta pani jest brzydka. Napisałam tylko, że tło jest piękniejsze Ale za to jej buty naprawdę się wy-różniają Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 04.12.13, 21:33 Takie buty Pokaż mi się w butach a powiem ci co masz na nogach Ogólnie buty podkreślają piękność, a piękność ocenia się od butów w górę. Odpowiedz Link
izydor88 Re: czym jest dla Was piękno? 05.12.13, 18:28 Buty są dla mnie najważniejsze.Na tę część garderoby nie skąpię grosza. Muszą być na płaskim obcasie i super wygodne.Wkładam i czuję,że się w nich urodziłam. W wygodnych butach - świat jest piękny. Odpowiedz Link
izydor88 Re: czym jest dla Was piękno? 05.12.13, 20:56 Zimą najchętniej - buty górskie.Szkoda,że nie wszędzie można w nich bywać Odpowiedz Link
by_t Re: czym jest dla Was "piękno" ? 13.01.14, 11:58 scand napisał: > > czym jest dla Was piękno? > > Harmonią. Dla mnie na przykład raczej puzonem czy może inną trąbą ? PS jak widzę dyskusja się rozgrzewa tylko przy okazji religii czy tzw. piękna ale jak zwykle na przykładach widoczków i czułostkowych wzruszeń – na jednym i drugim wszyscy się znają i poruszając się na tym poziomie nic nie da się sensownego powiedzieć . Sugeruję jakiś konkretny przykład (poza widoczkami – oczywiście) z dziedziny sztuki – wtedy jest szansa na jakieś epistemologiczne wnioski. (nauka się co nieco rozbestwiła więc dobrze by było coś jej przeciwstawić – jakieś nowe obszary poznania - inne – ogarniające większy horyzont "doświadczeń człowieka" - no tak ale na tym też wszyscy się znają - koniec filozofii?) Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was "piękno" ? 13.01.14, 14:15 > > Harmonią. > > > Dla mnie na przykład raczej puzonem czy może inną trąbą ? Dość zagadkowe sformułowanie. Chodzi o to że piękno może przejawiać się w muzyce ? To oczywiste. Odpowiedz Link
by_t Re: czym jest dla Was "piękno" ? 13.01.14, 16:54 scand napisał: > > > Harmonią. > > Dla mnie na przykład raczej puzonem czy może inną trąbą ? > > Dość zagadkowe sformułowanie. Chodzi o to że piękno może przejawiać się w muz > yce ? To oczywiste. Jeśli oczywiste to może trzeba było napisać akordeon a nie harmonia? Jeśli jednak chodziło by o inną harmonię - to trzeba by napisać jaką i między czym bo zakładamy współbrzmienie ( przynajmniej dwóch czynników) czego i czego ? ( może chodzi o oscylacje mózgowe współbrzmiące z muzyką sfer albo może po prostu lubisz jak ktoś posuwa na akordeonie i tyle?) Ale przecież nie o to chodzi. Chodziło by raczej o nie używanie starożytnych określeń albo wyjaśnienie co się przez nie rozumie – od razu uprzedzam że określenie – „o gustach się nie dyskutuje” jest najczęstszą wymówką tych którzy nie mają nic do powiedzenia na temat sztuki (ani nawet na temat estetyki mimo że „piękno” jest właściwością estetyczną ) ale to chyba nie ma sensu bo już to przerabialiśmy i poza powierzchownymi pierdołami nic nie osiągnęliśmy . PS No tłoku tu raczej nie ma. Może ze względu na wyjątkową harmonię i brak dysonansów w dyskusjach ( nie mówię o pyskówkach) pozdrawiam Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was "piękno" ? 14.01.14, 20:24 > Jeśli oczywiste to może trzeba było napisać akordeon a nie harmonia? Oj by_t, by_t.. Przecież chyba nie trzeba było wielkiej przenikliwości żeby odgadnąć iż używając słowa harmonia nie chodziło mi o instrument muzyczny, a o słowo oparte na rozumieniu harmonii w najbardziej klasycznym, greckim znaczeniu. Pisałem ogólnie więc nie prowadziłem analizy szczegółowych składników. Ta zależy do dziedziny. Muzyka jest dość ciekawym obszarem gdzie piękno zaznacza swą obecność, ze względu na swój nieoczywisty charakter i ulotność.. Odpowiedz Link
by_t Re: czym jest dla Was "piękno" ? 16.01.14, 00:56 scand napisał: > > Jeśli oczywiste to może trzeba było napisać akordeon a nie harmonia? > > Oj by_t, by_t.. > Przecież chyba nie trzeba było wielkiej przenikliwości żeby odgadnąć iż używaj > ąc słowa harmonia nie chodziło mi o instrument muzyczny, a o słowo oparte na ro > zumieniu harmonii w najbardziej klasycznym, greckim znaczeniu. > > Pisałem ogólnie więc nie prowadziłem analizy szczegółowych składników. > Ta zależy do dziedziny. Muzyka jest dość ciekawym obszarem gdzie piękno zaznacz > a swą obecność, ze względu na swój nieoczywisty charakter i ulotność.. No tak najwyraźniej nie jestem zbyt rozgarnięty – ale z drugiej strony - jeśli ktoś w XXI wieku posługuje się pojęciami nic nie znaczącymi w zderzeniu nawet ze sztuką współczesną ( o nowoczesnej nie wspomnę) to jak się wydaje może on nie mieć nic do powiedzenia o sztuce ani o „pięknie„ poza czułostkowymi ogólnikami nic nie wnoszącymi do żadnej dziedziny poza własnym dobrym samopoczuciem (wynikającym oczywiście z „rozumienia harmonii w najbardziej klasycznym , greckim znaczeniu „ ?) Niepotrzebnie się rozpisałem bo najwyraźniej nie czytasz całych postów. Podsumowując – No jednak trąba. Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was "piękno" ? 24.01.14, 20:42 Nie rozumiem dlaczego nie można niby już używać klasycznej definicji piękna ? Czy człowiek nie jest na tyle wolny aby używać tych pojęć, które najbardziej mu odpowiadają ? I czym jest niby ta nowoczesna definicja piękna ? Jeśli jakaś jest to dlaczego jest lepsza ? Odpowiedz Link
damakier1 Re: czym jest dla Was piękno? 20.12.13, 23:30 Czym jest piękno, sprecyzował już dość dawno temu H. Balzac: piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie i fregata pod pełnymi żaglami. Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 23.12.13, 19:23 Zestawienie trzech czynników. Warto zauważyć że dla mieszczucha śródlądowego dostęp do tego rodzaju piękna jest nieco utrudniony Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 23.12.13, 20:44 - Piękna kobieta w tańcu?. Byle taniec był też piękny - Czasy konia minęły z Piłsuckim i Kossakiem - żaglowiec na morzu, jak jeleń na polanie Piękno tkwi w Harleyu Davidsonie, a co dał Balzak do zweryfikowania Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 24.12.13, 09:06 Kichinorze, wiadomo że jesteś poetą - dołącz się zatem też poetycko do życzeń świątecznych Odpowiedz Link
kicho_nor Re: czym jest dla Was piękno? 24.12.13, 12:11 Scand Ty mnie nie weryfikuj w poetykę Wbrew pozorom składnie życzeń jest trudne. Unikam składania życzeń bo mi się wydaje że jakoś na sztuczno mi wychodzi. Dlatego posłużę się wzorem/szablonem nr 57: Wszystkim z okazji Świąt i Nowego Roku dużo szczęścia i radości ( a w rybie mało ości) To w nawiasie to moja poetyka właśnie. Odpowiedz Link
scand Re: czym jest dla Was piękno? 24.12.13, 12:45 Dziękuję Kichonorze w imieniu swoim i wszystkich, słusznie zauważyłeś: brak ości zwiększa odczucie radości (jak jest radość to jest i piękno - o radosnych świętach mówi się właśnie: "to były piękne święta") Odpowiedz Link
nativeau Re: czym jest dla Was piękno? 15.01.14, 22:18 tanczymy jak damy a jak nie damy to nie tanczymy. Odpowiedz Link
nativeau Re: czym jest dla Was piękno? 15.01.14, 22:17 ja widze piekno jak kobieta nie klamie. Zadko sie zdarza ale zdarza. Odpowiedz Link