Dodaj do ulubionych

Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pytać

13.07.10, 11:11
Wczoraj wróciłem z Ulcinj - ostatnie miasto przed Albanią z piekną Veliką
Plaża- piaszczysta , dluga na ponad 13 km plaża. Ceny niższe niżw reszcie
Czarnogóry - np gałka lodów w Kotorze 0,9 eur , tutaj 0,4. Piwo w markecie 2
litrowe Nikisicko - najlepsze ich piwko kosztowało ok. 1,4 euro, 2 litry Coli
1 euro, fajki od 0,7 - do 1,2 euro Pizza -3-5 euro, dobry stek , rumsztyk ok
7-10 euro, piwo w lokalu około 1,5 euro pół litrowe, chleb 0,5 euro, owoce
typu banan 1,2 euro, arbuz 0,4-5 euro.
Na brzegach plaży gdzie nie ma leżaków brudno, ale na strzeżonych plażach
czysto. Odradzam Stary Ulcinj i Małą plaże - tłok straszny.
Spaliśmy w ładnym apartamencie Bazar - polecam - wiekszość Polaków wysoki
standard.
Polecam zobaczenie Boki Kotorskiej, ale najpiękniejsze jest jezioro
Szkoderskie - polecam trudną ,wąską ale piękną trasę z Vripazaca do Vladimira
brzegiem jeziora wysoko górami drogą na 1 auto- widoki bajka. Statek na 10 osó
na 4 godziny na jeziorze ok 100 euro. Rodzinom z dziećmi odradzam Albanię -
drogi straszne, żebrzące dzieci wieszające się na aucie w Szkoderze są
stresujące, poza tym na drogach wolna amerykanka.
Kwatery w ładnych miejscach można znaleźć - ok 10 euro za osobę, pod nami
były apartamenty na 3 os. z kuchnią nawet za 25 auro za apartament na 3-4
osoby- bez TV.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bożena Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 11:21
      pytam wiec,w sumie to wszystko juz napisales ale moze powiesz mi czy
      jechaliscie promem czy objechaliscie zatoke kotorska i jak to jest z
      tymi korkami przed ulcinj ? moi znajomi albanczycy mowili ze nie ma
      co liczyc na latwa droge i trzeba liczyc ok 20 g jazdy nie mamy
      mozliwosci wyjechac predzej wiec nie bedzie noclegu po
      drodze .napisz prosze twoje uwagi!
      • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 13.07.10, 11:35
        jechalismy na 3 samochody ale w 2 dni. Trasa Rybnik- na Bratysławę, Wieden Graz
        - przed Słowenią na Mureck i Lenart zjazdem nr 266 do Ptuja minąć autostradę,
        dalej na Zagrzeb i na dół do miejscowości Skradin( obok wodospadów na rzece
        Krka. Tam nocleg za 50 euro ze śniadaniem w Villa Marija - pensjonacie - ok 1050
        km i 12,5 godzin jazdy z małymi dziećmi w wieku 4-7 lat. Rano do Ravcy gdzie
        kończy się autostrada , górami do doliny Neretwi i dalej na Dubrownik do Kotoru.
        Objechalismy Kotor - ok 35 km, w Kotorze mały postój na stare miasto i w lewo
        tunelen na dół. Z kotoru do Ulcijna jest ok 90 km , ale to ok 2 godzinki jazdy i
        uwaga na "local hero" - jeżdżą starymi golfami na rzepaku i wymuszają - nawet na
        rondzie pod prąd nam się zdarzyło .Do Ulcinaj jest jakieś 450 k ze Skradina i ok
        8 godzin jazdy.
        W ulcinj korki zaczynają się po 16, jak z Wielkiej plaży zjeżdzają plażowicze -
        ale tylko w stronę Starego Ulcinja - gdy jechaliśmy po 17 w stronę Ady Bojany w
        tą stronę jest pusto. Obok mostu Milena zawsze stoi policja i kierują ruchem.
        • Gość: Bożena Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 11:55
          dzieki bardzo za pomoc, ja ruszam z polnocnej bawarii wiec austria
          slowenia chorwacja kawalek bosni jak sie nie myle, jade z malymi
          dziecmi (10,7,2) wiec wszelkiego rodzaju ulatwienia bardzo sie
          przydaja!myslimy o noclegu po drodze ale to zalezy czy dostaniemy
          wolne dzien predzej jak nie to trudno zrobimy to w 1
          dzien.pozdrawiam.
          • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 13.07.10, 12:03
            kawałek Bośni jest w Neum - z 15 km, a przy wjeździe do CZarnogóry obowiązkowo
            Zielona karta i opłąta ekologiczna - tzw- 10 euro, ważna rok. Jedyny minus to
            jak wyjeżdzałem z CZarnogóry to kolejka na granicy chorwacko czarnogórskiej była
            na 2 godzinki stania w sobotę - może to wymiana turnusów, ale z kilometr tego
            było na oko
            • Gość: Bożena Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 12:12
              a moze dorzucisz kilka ciekawostek "na zywo" fajne
              miejsca,knajpki,zwiedzanie itp..:0) ja mam jeszcze 25 dni do
              wakacji!!!
        • Gość: Niki Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 12:09
          Witam, my jedziemy 31 lipca w 3 samochody. Nie pytam czy jest brudno
          bo napisałeś :) Choc i tak mam nadzieję że niektóe polskie plaże są
          w równie złym stanie nie wspominając o toi-toiach:)Chciałam zapytać
          czy rzeczywiście z małej plaży odpływają wodne taksówki na dużą
          plażę - chodzi mi o uniknięcie korków- i ile to kosztuje.
          Druga sprawa - poleciłbys może gdzie jeść? Jak wygląda miasto- czy
          to raczej mała miścina czy kurort tętniący życiem? :) Pozdrawiam
          • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 13.07.10, 13:00
            Z małej plaży odpływają na wielką i z powrotem taksówki wodne - 3 euro za osobę
            wołali sobie w obie strony. Jeśli chodzi i jedzenie - obok mostu Milena jest
            wesołe miasteczko z karuzelami - duże - raj dla dzieci, w strone Wielkiej plaży
            jest drugi - ale mniejsze - nie polecam. Wzdłuż głównej drogi jest masa knajpek
            - jadłem pizze w restauracji Corona , ale nie byłą za dobra - lepsza jest w
            pizzeri BEKI. Wszędzie serwują podobne jedzenie - np Pleskawica - koło 3,5 euro
            - takie mielone a la hamburgerowe z grila ok 300 gram - smaczne nawet, cewapcici
            - czyli paluszki z mielonego miecha, ryby, steki, itp - smakuje to wszędzie
            podobnie - najlepiej chodzić tam gdzie dużo tubylców jest - oni wiedzą gdzie
            najlepsze żarcie :)Najdroższe są ryby - ok 10 euro . W starym Ulcinie
            restauracja Antygona - na górę na stare miasteczko trzeba wejść i dają dobrą
            rybę za 20 euro za kilogram- to dobra cena jak na ich warunki i przepiekny widok
            na zachód słońca i urwiste skały
            Broń Boże nie kupujcie w CZarnogórze HAMBURGERóW - zimna bułka jaka jest pod
            ręką , samo mięso , rzadko jakaś sałatka. Polecam pomidory i cebule lokalne -
            cebula aż słodziutka, pomidorki też - różne sałatki z tego przepyszne.
            • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 13.07.10, 13:06
              co do iekawostek w Ulcinie - wyspa Ada Bojana , opływana przez rzekę Bojana -
              duży ośrodek naturystyczny, ale wjazd na wyspę kosztuje 5 euro za auto lub 2
              euro za osobę. Przed mostem na Adę można podjechać szutrową drogą na cypel gdzie
              wpływa rzeka do morza - najszersza plaża i jest tam ładnie. Obowiązkowo trzeba
              się wybrać do Kotoru - wejście na twierdze św Jana - ok 263 m.n.p.m. to około
              20-30 minut w 1 stronę , ale widok z góry powala. Stare miasto też ładniutkie.
              Na zatoce kotorskiej są ładne kosciółki na wyspach - pływają tam stateczki i
              można tam dopłynąć. Niestety Św Stefan jest w remoncie- znajomy lokals mówił że
              miał być czynny od 1 lipca, ale w niedzielę jeszcze wjazd był zamknięty na wyspę
              - jedynie można na plażę zejść sobie.
              • Gość: Bożena Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 13:12
                dzieki za info!!! ja podziele sie swoim jak wroce :0)!!!
            • hipolit4 Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 13.07.10, 21:17
              .........."Najdroższe są ryby - ok 10 euro . W starym Ulcinie
              restauracja Antygona - na górę na stare miasteczko trzeba wejść i dają dobrą
              rybę za 20 euro za kilogram- to dobra cena jak na ich warunki i przepiekny widok
              na zachód słońca i urwiste skały ......."

Zgadzam się restauracja jest przepięknie położona zresztą są tam dwie jak nie
              więcej - nie pamiętam a i może sie coś pozmieniało od ubiegłego roku, kiedy my
              byliśmy w Ulcinj.
              Więc nie wiem czy chodzi nam o tę samą restaurację - nie przywiązuję wagi do
              nazw restauracji barów itp- bo zazwyczaj staram sie obskoczyć ich jak najwięcej
              w danym miejscu,ale Ty piszesz że można tam zjeść ryby w cenie 10E za kg .Ja
              będąc tam ( zaznaczam -jeśli chodzi nam o tę samą knajpkę ) zmówiłam talerz
              owoców morza - na porcję było tego nie zbyt dużo ok 7 krewetek , 5 ośmiorniczek
              małych i kilka krążków kalmarów plus kilka ćwiartek pieczonych ziemniaczków i
              samo tylko to danie kosztowało 20E !!!byliśmy w trójkę i cała kolacja bez
              napojów alkoholowych kosztowała nas 98 E !!!!
              P.S. w tej knajpce jest na środku taka łódka i jakieś tam sieci ( fajne to ,
              wszyscy zaraz fotki sobie tam robili )

A i jeszcze o Albanii , piszesz że nie polecasz z dziećmi , my byliśmy z synem i
              jeszcze kilka rodzin z "naszych wczasów" też miało dzieci na wycieczce w Albanii
              i mimo że jak to dzieci , rozbiegały się na wszystkie strony po całym mieście
              nikomu nic złego się nie stało .
              pozdrawiam
              • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 14.07.10, 06:17
                Co do Albanii - w Szkoderze przed tym drewnianym mostem obskoczyły nas dzieci
                wieszajace się na aucie, lusterkach i żebrzące - całe szczęście że bez kijów ,
                bo znajomi tydzień wcześniej w tym samym miejscu mieli to samo, tylko te dzieci
                z kijami wyskoczyły i musieli rzucać fajkami na boki , żeby ich przepuścili.
                Inaczej może autokarem, gdy nie musisz martwić sie o swój samochód, ale ja
                raczej już autem przez najbliższe parę lat bym się tam już nie zapuścił - fakt,
                że przejechałem tylko do granicy w Hati Mati i nie wiem jak jest głębiej kraju.
                • Gość: masajka Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: 94.42.104.* 15.07.10, 15:02
                  ja byłam w albanii z córką, na tym moście także, dzieci jest pełno to fakt,
                  całowały całe samochody po czym przyklejały się do szyby i żebrały, ale nie
                  spotkałam się z agresją, zresztą w całej albanii było spokojnie, fakt to był
                  jeden dzień, ale jak przypomne sobie jak wszyscy mi odradzali wyjazd z dzieckiem
                  do albanii, to trochę mi się śmiać z tego chce - jedyny minus to męczące
                  zwiedzanie w bardzo wysokich temperaturach i wielki wszechobecny (może poza
                  centrum Tirany) brud, ale mi takie chwilowe niedogodności nie przeszkadzały ;-)
          • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 13.07.10, 13:11
            Jeśli chodzi o życie nocne nie wiem jak w Sarym Ulcinie ale obok Wielkiej plaży
            koło8 zaczyna się duży ruch - wszyscy wychodza zjeść i do wieczora lokale są pełne.
            Aha - polecam kupowanie w megamarketach Solaris - są 2 w mieście - ceny tam są
            najlepsze. Jeśli chodzi o trunki - polecam sliwowice - tam w tych marketach na
            samych dolnych półkach jest jedna 45 % - po 2,99 euro za litr i druga 40 % za
            2,65 eur za litr i jest rewelka- nie boli po niej głowa jak po rakiji z
            winogron, tylko rzadko jest bo zaraz Polacy wykupuja hehe. Z win to Vranjak oraz
            Crnogorski Cabernet - im droższe tym lepsze. Litr Vranjaca z 2009 r można kupic
            za 2,15 euro, ale lepsze jest trochę droższe i starsze.
            • Gość: smakosz Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 14:06
              Moze napiszesz jeszcze,jak tam z porcjami jedzenia bo czytalem
              gdzieniegdzie ze sa dosyc spore i dla dzieci spokojnie wystarczylaby
              1.Czy to prawda?;)
              • Gość: masajka Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: 94.42.124.* 13.07.10, 15:11
                Ja byłam z córką co prawda w Budvie, nie w Ulcnij, ale kawałek kraju zwiedziłam
                i wszedzie porcje były przeogromne, nigdy nie zjadłyśmy całości, a często
                kończyło się na połówce ;-)
                • Gość: Rudi Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.10, 14:41
                  Witajcie,a jak tam jest z menu w ichniejszym języku?czy po ludzku też
                  (ang,naprzykład)?Jak byłem kiedyś w Czechach to strach wspominać co
                  podali mi do jedzenia ;)a jak byłem w Niemczech to kelnerka
                  doliczyła sobie napiwek?Mieliście kiedyś takie przygody?Czy na
                  miejscu można liczyć na jakieś niespodzianki..?
                  • Gość: jar Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.10, 19:28
                    Menu jest w ich języku i często w angielskim. W Ulcinju oczywiście jeszcze albo przede wszystkim po albańsku.
                    Ale czarnogórski łatwo się rozumie...
                    oto parę przykładów:
                    HLADNA PREDJELA (chłodne zakąski)
                    Goveđi pršut (Wołowina) 3.00 euro
                    Sir trapist (Ser trapist) 2.50
                    Domaći sir (Ser tradycionalny) 2.00
                    Masline ulcinjske (oliwki z Ulcinia) 1.00
                    Ordever za dvije osobe 6.00
                    SUPE I ČORBE (zupy i buliony)
                    Goveđa supa "Colber" (Z wołowiny) 1.00
                    Bujon s jajetom (z jajkiem) 1.00
                    Riblja čorba (Z riby) 1.50
                    Paradajz čorba (Z pomidorów) 1.00
                    Pileća supa (Z kurczaka) 1.00
                    TOPLA PREDJELA (ciepłe zakąski)
                    Pohovani sir (panierowany ser) 3.00
                    Pečurke na puteru (grzyby na maśle) 3.00
                    Špageti Bolonjez (makarony "alla Bolognia") 3.00
                    Špageti Milanez (makarony "alla Milano" 3.00
                    Špageti Frutti di Mare 5.00
                    Omleti Razni 2.00
                    RIBE (riby)
                    Brancin 20.00 (1 kg.)
                    Zubatac 20.00 (1 kg.)
                    Orada 20.00 (1 kg.)
                    List 22.00 (1 kg.)
                    Mješana riba 25.00 (1 kg.)
                    Skakavica (*polecamy) 12.00 (1 kg.)
                    Škampi na žaru 11.00 (porc.)
                    Škampi na buzar 12.00 (porc.)
                    Lignje na žaru 5.00 (porc.)
                    Pohovane lignje 6.00 (porc.)
                    Školjke (Muszelki) 6.00 (porc.)
                    Salata od morskih plodova (Sałata ,,owoce morza") 6.00 (porc.)
                    Riba na ulcinjski način brodet (po narudžbi)
                    SALATE (Sałaty)
                    Miješana salata 1.00
                    Šopska (trad. serbska - ser, ostra papryka itd.) 1.50
                    Paradajz (Pomidory) 1.00
                    Krastavac (Ogurek) 1.00
                    Zelena 1.00
                    Kupus (Kapusta) 1.00
                    Pečena paprika 1.00
                    Fam salata za 3 osobe 3.00
                    SPECIJALITETI SA ROŠTILJA (Z Grilla)
                    Miješano meso 7.00
                    Pljeskavica (tradyc. podobne do hamburgera) 3.00
                    Ćevapčići 3.00
                    Ražnjići (wołowina) 4.50
                    Kotlet sa žara 4.50
                    Džigerica sa žara 3.50
                    Šašlig ruski 5.00
                    Pile na američki način (kurczak) 4.00
                    ALLA CARD - jela po narudžbini
                    Biftek "Antigona" 7.00
                    Biftek "Havaji" 8.00
                    Biftek sa jajima 8.00
                    Biftek sa pečurkama 8.00
                    Šatobrijan za dvije osobe 14.00
                    Medaljoni "Dian" 7.00
                    File minjon (sos od pečurki) 7.00
                    Rum stek "Meter di otel" 7.00
                    Stek "Gordon bly" 8.00
                    Bečka šnicla 6.00
                    Pariska šnicla 6.00
                    Natur šnicla 6.00
                    Mućkalica 7.00
                    Phefer stec "Kalvados" 8.00
                    Turnedo "Rosini" 8.00
                    • Gość: Niki Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:00
                      Do "jar" - z nieba mi spadasz:) Jedziemy do Aminy od 1 sierpnia. Wy
                      też nie wpłącaliście zaliczki? Mamy 3 apartamenty zarezerwowane.
                      Możesz coś opowiedzieć o pensjonacie? Pozdrawiam:)
              • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 14.07.10, 06:09
                hipolit- porcja ryby ok 35-40 deko kosztuje zazwyczaj z 10 euro, 20 euro
                kosztowało w Antygonie kilo ryby i tak to mniej więcej wygląda wszędzie raczej -
                w Vripazacu po rejsie statkiem mielismy szwedzki stół z ryby - i też po 10 euro
                od osoby wychodziło, tyle że nie szło tego przejeść .
                Porcje w restauracjach są duże - ok 300 - 400 gram mięsa czy ryby - na mnie
                żarłoka było to nawet za dużo - zazwyczaj z żoną zamawialiśmy po 2 porcje i
                nasze dzieci 4 i 7 letnie z tego zjadły. Dają zazwyczaj dużo frytek - tak jakby
                u nas 2 porcje, więc można z tego dobrze podjeść.
              • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 14.07.10, 06:20
                porcje mięsa są zazwyczaj od 300-400 gram , do tego dają dużo frytek jeśli je
                zamówisz dl dzieci - my z żoną braliśmy zazwyczaj 2 porcje i starczało spokojnie
                na nas 4, a ja żarłok jestem raczej.
            • Gość: jar Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.10, 09:03
              witam wszystkich i potwierdzam info o porcjach i jedzonku.
              My byliśmy w czerwcu - i próbowaliśmy jeść w wielu restauracyjkach czy barach. W rezultacie już 5-go dnia zadomowiliśmy się w pizzerii Hija - tuż przy plaży obok marketu Mexx. Porcje przeogromne - no i przepysznie, a pochwaleni kucharze przez najbliższe 10 dni nas rozpieszczali dodając od siebie deserki itd. Ceny były w średinych granicach Ulcinja. 20 czerwca przyszły nowe cenniki - na sezon Np mieszane mięso z grila zdrożało z 7 na 8 euro.
              Poza tym miasteczko naprawdę godne polecenia - tylko nie dla wybrednych -uczulonych na czystość. Nasze apartamenty były super gorąco polecam Villa Amina ok. 300 m. od małej plaży (oczywiście w lini prostej)
    • katja_24 Stacje benzynowe 14.07.10, 11:06
      Witaj :)
      Czy w MNE sa stacje typu "naszego" BP, Orlen itp? Chodzi mi o jakas duza
      "sieciowke", gdzie mozna bezpiecznie zatankowac diesla do dosc wrazliwego auta
      ;). Najlepiej w okolicy Durmitoru albo Boki, ale i tak bedziemy sie krecic
      prawie po calym kraju.
      Pozdrawiam :)
    • Gość: Pinky Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.pke.pl 14.07.10, 11:37
      Dziwne rzeczy.Ja własnie wróciłem z MNG i byłem w Albani nie tylko w
      szkoderze ale w durres i tiranie.Droga jest jedna i jej najgorszy
      odcinek to Bar- granica albańska.Potem jest juz jak na
      Balkanach.Swietny asfalt momentami remontowany lub ciagniete drugie
      pasmo.obok duzo rozpoczętych inwestycji.Dzieci wszedzie są
      natarczywe ale nie straszcie innych forumowiczow bo z tego co
      sprawdziłem to innej drogi niema więc nie wiem jaką trasą
      jechaliście.
      • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 14.07.10, 12:00
        Ja jechałem od Sukobina i do Szkoderu asfalt był niezły, ale od Szkoderu w
        stronę Podgoricy była tragedia - drogą wzdłuż jeziora szkoderskiego do drugiej
        granicy w Hati Mati. Nie jechałem w stronę Tirany - może tam jest lepiej, ale na
        odcinku w stronę Podgoricy to był najgorszy asfalt jakim jechałem w życiu.

Co do stacji benzynowych - jest zaraz za granicą w Herceg Novi Lukoil i tam mają
        najlepsze ceny gazu na całym wybrzeżu - 0,57 euro, potem jest 0,62 wszędzie,
        potem jest sieć stacji EKO - tankowali znajomi ropę i benzynę i było OK, ja
        jechałem na gazie i wszędzie był OK. Cena benzyny to 1,2 euro, ropa coś taniej.
        • Gość: Bożena Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.10, 13:55
          ok,to jeszcze jedno male pytanko w zwiazku z tym ze wy juz byliscie
          a ja jeszcze nie,czy na plazy mozna znalezc muszelki?glupie co?ale
          jak bylismy w chorwacji i noca jak morze sie cofalo zostawialo na
          plazy bardzo duzo muszli niesety z lokatorami i jak je zbieralismy
          to one i tak nam uciekaly a niechcielismy zabijac
          mieszkancow ,przywiezlismy wiec tylko pare opuszczonych.:0)(ja z
          corka uwielbiamy muszelki)
          • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 15.07.10, 13:55
            jest sporo muszelek na Wielkiej plaży, do tego kraby - sprzedają tam takie
            siatki na ryby i dzieci moga sobie nałapać krabów czy małych rybek - można
            znaleźć i pełne małże, sporo tego przywieźliśmy po uprzednim wygotowaniu bo
            niestety nie pachnie to specjalnie :).
            • Gość: Bożena Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.10, 14:58
              zapach pamietam:0( z zeszlych wakacji :o) dzieki!
        • katja_24 Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 14.07.10, 18:29
          Ok, dzieki za info. Czy te stacje EKO sa tez w poblizu Zatoki Kotorskiej?
          • Gość: pinky Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.pke.pl 15.07.10, 10:09
            W montenegro stacji jest bardzo dużo.W miejscowosciach nawet
            kilka.Ponieważ odległości nie są duże nie ma problemu.Diesel
            1.11EU.Muszelki?Przyznam ze nie widziałem.Ani na żwirku ani na
            piasku.
    • Gość: Baszczu Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 21:00
      Czy trzeba buty do pływania i chodzenia..w Chorwacji obowiązkowo na większości
      plaż a jak z tym jest w Czarnogórze.
      • Gość: pinky Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.pke.pl 16.07.10, 14:23
        Ja nie używałem bo żwirek był wielkości fasoli,ale kobity cwchodziły
        do wody w gumiakach
      • tomolesrow Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 21.07.10, 13:23
        na Vielkiej plaży nie trzeba żadnych butów,bo jest piaszczysta, na kamienistych
        raczej tak bo są "see urchin" czyli jeżowce
        • Gość: Tomek Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 23:09
          A ja mam takie pytanie. Bo wyczytałem gdzieś, że podobnie w czarnogórze na
          stacjach benzynowych nie można płacić kartą tylko gotówką. Jak to w
          rzeczywistości wygląda ?
    • Gość: pap Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 12:51
      Gdzie przekraczałeś granicę wybieram się 15 08 i chcę wiedzieć czy
      są ogromne korki na granicy w Szegedzie.
      • cineo Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 15.08.10, 12:09
        Hej - czy orientujesz sie w kwestii wypożyczalni rowerów w Ulcinj'u? Czy są a
        jeśli tak to jakie są ceny?
        Z góry dzięki za odpowiedź.
    • Gość: Bożena Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.10, 12:06
      byłam w Ulcinj 7-14 sierpień,czytałam wasze opinie od marca i
      znajomi śmiali sie ze mnie że nie musze już jechać bo wszystko wiem
      i zdjecia znam na pamięć,obiecałam że podzielę się moją opinią jak
      wróce wiec..:ruszaliśmy z Bawarii wiec ok 1300 km w tamtą stronę 18
      godzin z powrotem 22 w tym 5 godzin korków do przeżycia,widoki po
      drodze cudne,sama miejscowość..też,na stacje benzynową przyjechał po
      nas właściciel więc nie mieliśmy problemów ze znalezieniem
      pokoju,domek ładny czysty gospodarze bardzo mili,miasteczko
      faktycznie bardzo brudne ale tylko w okolicach wielkiej plaży
      centrum b.czyste,mala plaża zatloczona więc chodziliśmy na
      wielką ,nie spotkałam się z pływającymi śmieciami,podpaskami i
      innymi takimi o których tu czytałam,było czysto śmieci nie
      wysypywały sie z koszy ktore stały co kilka metrow piasek tak ciepły
      że dzieciaki nie mogły chodzic boso ,woda czysta i cieplutka im
      głębiej tym zimniej ,ogólnie było gorąco temp.nie spadała poniżej 32
      st,jedzenie w knajpkach dobre tanie i dużo,w sklepach ceny podobne
      jak u nas ani drogo ani tanio poprostu normalnie ,ludzie
      niesamowicie przyjazni ,sumując wszystko ..było super a co do tych
      śmieci leżących wszędzie idąc na wielką plaże to myśle że nie możemy
      obwiniać Czarnogórców tylko nas drodzy turyści bo oni nprawde się
      starają śmieciarka jezdzi do póznych godzin wieczornych i rano jest
      czysto to turyści idąc z plaży zostawiają po sobie to wysypisko,że
      idąc na spacer nie można przejść niepotykając sie o nic.Chciałam
      jeszcze bardzo podziękowac wszystkim ktorzy odpowiedzieli na moje
      pytania szczególnie pozdro dla hepik,jachay i tomolesrow bardzo mi
      sie przydały wasze porady!pozdrawiam i polecam!
      • tomolesrow Re: Ulcinj-byłam widziałam.. 31.08.10, 12:18
        A widzisz Bożeno - mówiłem - nie przejmuj się zakompleksionymi
        turystami, którym przeszkadza wszystko a sami za
        przeproszeniem "srają przez żerdkę" i nigdzie im się nie podoba.
        Najważniejsze że się pobyt udał i powodzenia życzę:).
        • Gość: lopii Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 109.228.80.* 31.08.10, 15:24
          a ja uciekłemz Ulicnij do Sotumore..zbciutko.
          Takiego syyfu to dawno nie widziałem , w Sotumore trochę lepiej ale tylko trochę
          Nigdy więcej ULICNIJ
          • Gość: JAR Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.10, 17:58
            no i dobrze... W ten sposób Ulcinj pozbywa się turystów przez małe t
      • jachay Re: Ulcinj-byłam widziałam.. 31.08.10, 18:01
        Dzięki za pozdrowienia, w tym roku, ze względów rodzinnych (zamknięte
        przedszkole wnuka), byliśmy we Włoszech. W Lido di Spina. Już wiem, że następne
        wakacje tylko w Montenegro i na pewno w Ulcijn. Do zobaczenia w 2011!
        • Gość: Agata Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.10, 20:47
          Ja dzisiaj wróciłam z Ulcinj. Było przepięknie. Przed wyjazdem czytałam dużo
          negatywnych opinii na forum o tym mieście. Pomimo tego pojechałam do Ulcinj i
          nie żałuję. To bardzo oryginalne i ciekawe miasto. Tam nie można się nudzić.
          Rzeczywiście śmieci jest więcej niż u nas. Są plaże zaśmiecone, ale są też
          takie, na których nie ma nawet papierka i znajdują się blisko centrum miasta. Na
          Małej Plaży nie byłam, gdyż za dużo tam ludzi. Widziałam jak codziennie była
          sprzątana. Widziałam też jak to Włoch, a nie Albańczyk wyrzucał śmieci na trawę.
          Moim zdaniem urlop w Ulcinj na pewno jest ciekawszy niż w ekskluzywnych
          kurortach (ale oczywiście - kto co lubi). Ja na pewno bym tam chętnie wróciła.
          Polecam wszystkim i pozdrawiam wszystkich, którzy tam byli i mają takie samo
          zdanie jak ja.
          • Gość: baszczu Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 109.228.80.* 01.09.10, 11:09
            A ja odradzam wszystkim Ulicnij.
            Takiego syfu to ja nigdzie nie widziałem,a uwierzcie troche po świecie
            pojezdziłem i widziałem juz co nieco
            ,,było przepięknie" heheheh szczególnie na plaży gdzie cieżku znaleść kawałek
            miejsca bez petów i innego rodzaju syfu.
            Jest co zachwalać - naprawdę.aaaa jak śmierdzi przy małej plaży i nie tylko to
            ten wie kto tam był.
            Pewnie mieliście opałcony pobyt i nie mieliście wyjścia więc na siłę chwalicie
            teraz to miejsce do którego ja i nie tylko ja nigdy więcej nie pojadę.
            Pozdrawiam z Sutomore (100x) lepiej niż w tym ,,pięknym" Ulicnij.
            • Gość: Niki Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 11:32
              że brudno jest nie zaprzeczę.. ale że śmierdzi, że brzydko?? hmmm..
              napewno mówimy o tym samym Ulcinj?? nie, nie miałam opłaconego
              pobytu - nie przeraża mnie wchodzenie pod górkę do domu ( a byłam w
              środku sezonu kiedy temperatura przekraczała 36 st) Jeśli swój pobyt
              ograniczyłeś do zobaczenia z okna samochodu małej plaży a potem w
              długą i do Sutomore, to nie przerażaj prosze innych swoimi wizjami
              na wątku o Ucinj skoro tak naprawdę nie masz zielonego pojęcia ja
              wygląda opróćz drogi dojazdowej do apartamentów.
              Jak kogoś interesuję szerszy opis mojego pobuty to wrzucam linka :)
              Pozdrawiam zadowolonych z pobytu w Ulcinj
              forum.gazeta.pl/forum/w,201,115374351,115374351,Ulcinj_i_Willa_Amina_bylam_i_zyje_.html
              • Gość: Bożena Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.10, 07:39
                bylam na plazy Lido i oprucz faktycznych petów innych smieci nie
                widzialam smietniki co kilka krokow,ratownicy zawsze na miejscu i
                ochroniarze pilnujacy pożadku i przeganiajacy żebrakow,bylam w
                szczycie sezonu i jakos tlumy nie przerazaly,dwa lata wczesniej w
                swinoujsciu nie bylo gdzie koca rozlozyc,a w Ulcinj nawet wolne
                lezaki byly my jednak wolelismy kocyk przy morzu bo i tak caly czas
                bylismy w wodzie a te reklamowki o ktorych pisze baszczu
                komentowalam juz we wczesniejszych wpisach!pozdrowienia dla
                zadowolonych!
            • Gość: JAR Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.10, 11:39
              Baszczu jest niepouczalny - i myśli, że jest tylko jeden świat... . jego. Otóż nic bardziej mylącego.
              Już sam fakt istnienia tak wielu skrajnych opinii o Ulcinje skłoniłby mnie do odwiedzin tego miejsca.
              śmieszne są wywody, że chwalić mogą tylko ci, którzy nie mają wyboru, bo już z góry opłacili pobyt...
              Właściciel Aminy jest bardzo uroczym człowiekiem, a Ulcinj to niepowtarzalna miejscowość, która zauroczy każdego, kto potrafi wielostronnie widzieć, myśleć i czuć.
              Również pozdrawiam wszystkich, którzy widzą piękno Ulcinja i Czarnogórców...
            • Gość: Romek Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 109.228.100.* 01.09.10, 11:40
              Zależy co kto lubi baszczu, jeśli lubisz kurorty 100x100 metrów typu sutomore, proszę bardzo- niektórzy wolą więcej różnorodnośći. W Ulcinju jest najdłuższa plaża (16km) w Czarnogórze, a co masz w Sutomore? mały wypierdek plażopodobny i ścisk wręcz niesamowity.
              Plaża MCM koło Ulcinja została uznana najlepszą plażą w europie w 2009.
              Wygląda na to,że do Ulcinja powinny jechać osoby, które wiedzą czego oczekują i wiedzą, gdzie można znaleźć piękne miejsca w Ulcinju, ale o tym w przewodniku sę nie dowiesz i GPS Cię nie doprowadzi - to jest właśnie kwintesencja bałkanów;)
              JEśli szukasz idealnej czystości, zmień kraj w któym wypoczywasz.
              • Gość: baszczu Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 109.228.80.* 01.09.10, 15:20
                akurat jestem Romku w w Sutomore. widzę że nie byłeś nigdy w tym miasteczku bo
                pisząc o jego wymiarach 100x100 już sie skompromitowałeś.
                Tłok...hmmm chodzimy codziennie na plaże kilka do wyboru,nigdy nie mamy problemu
                ze znalezieniem leżaka lub wolnego miejsca.
                Nie wiem skąd twoje wiadomości ale na pewno nie byłeś w Sutomore,pomyliło Ci się
                pewnie z jakąś inną miejscowością.
                Szukałem u szukałem w tym Ulcinj jakiś ciekawych miejsc...niestety bez
                skutku(śmieci reklamówki fruwające) tego jest w bród. W Sutomore nie ma idealnej
                czystości ale jest już o stokroć lepiej niż w tym ,, czystym i pięknym
                Ulcnij"Co do plązy jest to właśnie 16 km. najwięszkszego sufu jaki widz swoim
                zdaniu.
                A co do tej 16 km plaży - wolę wypierdek w Sutomore niż 16 km syfu i innych
                rodzaju odpadków których nikt nie sprząta.
                Najlepsza plaża....weź mnie nie rozśmieszaj...proszę..
                • Gość: Agata Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 15:55
                  Słuchajcie!!! Baszczu był w Ulcinj jeden dzień. Ja, Jar i Niki byliśmy około
                  dwóch tygodni (każde oczywiście oddzielnie i tak się składa, że w tym samym
                  apartamentowcu - Amina). Wszystkim nam się bardzo podobał Ulcinj. Więc Ci co
                  jeszcze nie mogą się zdecydować czy tam jechać niech sami zadecydują kogo opinia
                  jest bardziej wiarygodna...
                • Gość: Romek Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 95.155.56.* 01.09.10, 17:10
                  Byłem w Sutomore 2 dni temu, chciałem Ci tylko powiedziec , że mieszkam w MNE od kilku lat, więc możesz sobie darować epitety wobec mojej osoby i Twoje wyobrażenia dotyczące mojej znajomości terenu.
                  Po przedwczorajszym dużym pożarze na odcinku Sutomore-Bar jest trochę fruwających śmieci.. no i ten zapach spalenizny- musi Ci być naprawdę przyjemnie;)

Szukałeś w Ulcinj ciekawych miejsc- hmm, a trafiłeś na Veliką plaze?
                  a trafiłeś na Valdanos?
                  Jesli trafiłeś na Veliką, to na jakiej paży byłeś,pojadę tam dziś i zrobie foto w bardzo wysokiej rozdzielczości, a Ty wskażesz walające się śmieci:)
                  • Gość: Agata Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 17:19
                    Romek. Ja jeździłam na Vielikiej Plaży na Long Beach i tam było bardzo czysto.
                    Trochę brudno było na plażach obok - niestrzeżonych.
                    A gdzie Ty mieszkasz w Czarnogórze???
                    Ciekawi mnie też czemu się tam przeprowadziłeś???
                    Będąc tam widziałam mnóstwo domów na sprzedaż.
                    • Gość: Agata Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 17:22
                      Romek. Napisz mi coś na temat tego pożaru. Ja tą trasą wracałam do Polski dnia
                      29 sierpnia, a pożar był 30 sierpnia??? Co się z tym wiązało??? Dziękuję.
                      • Gość: Romek Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 95.155.56.* 01.09.10, 17:30
                        Spalił się całkiem spory teren, jadąc w stronę Sutomore po prawej stronie, spłonęło kilka domów, na drugi dzień wygląda to naprawdę nieciekawie
                    • Gość: Romek Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 95.155.56.* 01.09.10, 17:23
                      Miałem dośc polskiej mentalności, podatków i marnej pogody;)
                      wynajmuję w centrum, jednak powoli rozglądam się za chatką.
                      Czekam na zimę, wówczas ceny są nieco niższe.
                      pozdr
                • Gość: Romek Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: 95.155.56.* 01.09.10, 17:27
                  a teraz mała niespodzianka na poparcie moich słów- byłem w Sutomore Baszczu i jestem tam conajmniej dwa razy w tygodniu:)

no to jedziemy baszczu, nie byłem w sutomora, powiadasz?

img299.imageshack.us/img299/5249/dsc0969u.jpg
                  img266.imageshack.us/img266/3372/dsc0970o.jpg
                  img840.imageshack.us/img840/8408/dsc0973o.jpg
                  img838.imageshack.us/img838/3957/dsc0975j.jpg

tak wygląda Sutomore, jeśli ktoś ma ochotę, niech jedzie, ceny w restauracjach ok 50% wyższe niż w Ulcinju - jak dla mnie, pełna nuda...

Przyznam,że żal mi osób,które nie potrafią znaleźć ciekawszych miejsc, niż mały, drogi i nic nie oferujący kurorcik dla typowych polaczków;)
                  • Gość: cecylia1964 Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.175.foxnet.com.pl 05.09.10, 19:24
                    Witajcie .
                    Byłam 14 dni z rodziną w Ulcinij i bardzo mi się podobało.Co wieczór miasto było sprżątane i myte
                    chodniki co bardzo mnie zdiwiło, bo nigdzie tego wcześniej nie widziałam. Na starówce było
                    przepięknie , klimat niezapomniany i widoki też.Ja chodziłam na plaże Liman1 mała kameralna plaża.A
                    najbardziej podobało mi się na wielkiej plaży na samym jej końcu gdzie Ada Bujana pwada do morza,
                    tam było cudownie woda ciepła, plaża czysta , mało ludzi. Wszystko to co lubie:) Napewno tam
                    kiedyś wrócę bo ciągle wspominam mój pobyt tam i polecam wszystkim kto tylko pyta.Nie słucham
                    głupich komętarzy bo każdy lubi co innego.A tak nawiasem mówiąc wszędzie jest pięknie gdzie nas
                    nie ma:) Pozdrawiam cecylia
                  • Gość: mops do romka IP: 94.254.217.* 05.09.10, 23:03
                    romku, jeśli wrzucasz zdjęcia zapierając się przy tym, że byłeś w sutomore i to
                    są zdjęcia zrobione w tym miejscu, jesteś tam 2 razy w tygodniu i w dodatku
                    mieszkasz w mn to powinieneś odrobić lekcję i odbębnić wycieczkę raz jeszcze.
                    zdjęcia przedstawiają petrovac a nie sutomore. nie wprowadzaj ludzi w błąd.
                    • Gość: Romek Re: do romka IP: 85.94.97.* 05.09.10, 23:06
                      Fatkycznie, moj blad, zbytnio sie pospieszylem i polecialo w swiat;)
                      • Gość: Bartek Re: do romka IP: *.xdsl.centertel.pl 06.09.10, 22:35
                        hej. ja jad edo Ulcnij 18 wrzesnia. jakiej pogody moge sie spodziewac? Poopalam sie cos jeszcze?
                        • Gość: Romek Re: do romka IP: 78.155.41.* 07.09.10, 01:19
                          Mniej wiecej takiej, jak w lipcu w PL ;)
                          • Gość: Agata Re: do romka IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.10, 17:49
                            Mam ciekawą informację. Moja koleżanka co roku jeździ do Czarnogóry (w tym Ulcinj) w czerwcu. Była zaskoczona jak jej opowiadałam o ilości śmieci. W czerwcu jest czyściutko. Powiedziała mi, że na Vielikiej Plazy nie widziała nawet papierka, a jak jej dziecko kopało dół przy leżakach i parasolach to przyszedł pan i zwrócił uwagę, aby dzieci kopały doły bliżej morza.
                          • Gość: baszczu Re: do romka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 11:08
                            po ost. '' wiarygodnym" wpisie romka-atomka nikt mu juz nie wierzy w to co pisze na forum
                            Pisałem romku-atomku i spalenieznie w Sutomore i latających reklamówkach- nic takiego nie widziałem podczas swojego pobytu.Ale widzę ty wiesz wszystko tyylko mało to co wiesz ma wspólnego w prawdą.ot taki mały szczegół.
                            i prosze nie wracaj do PL..... jak Cie strasznie te podatki polskie gnębią( a coś czuję że w MNE wogóle nie płacisz:)
                            Czarnogóra piękna... piękna oczywiście oprócz Ulcnij bo tego miejsca nikomu nie polecę,a napisze więcej będe go prosił by nie jechał do Ulicnij.MOje zdanie mam do niego prawo.
                            pozdrawiam
                            • tomolesrow Re: do romka 08.09.10, 12:21
                              A ja po moich wczasach i wysłuchaniu opinii podobnych do Baszczu tylko się śmieję - było zupełnie inaczej niż malkontenci pisali - ktoś kto nie potrafi urządzić sobie wakacji, poszukać trochę głębiej, pisze potem takie posty i zniechęca innych.
                              • Gość: mops Re: do romka IP: 109.243.80.* 08.09.10, 16:43
                                o gustach trudno dyskutować. jedni kochają na dobre i na złe, inni wolą jarmuscha.
                                • Gość: Bartek Re: do romka IP: *.xdsl.centertel.pl 14.09.10, 14:37
                                  Warto brac pletwy?
                  • Gość: lesio Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.chello.pl 15.09.10, 23:04
                    TO N I E SĄ ZDJĘCIA Z SUTOMORE LECZ Z P E T R O V A CA . A więc - nie byłam ,widziałam - ale widziałam INNE miasto i plażę . Jeżeli trzeba mogę wysłać zdjęcia z Sutomore - faktycznie tłok i brud.
                    • Gość: Bożena Re: Ulcinj-byłam widziałam.. IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.10, 09:37
                      jak sam temat wskazuje..ULCINJ--bylam widzialam! nie Sutomore czy Petrovac....pzdr
                      • gringo68 Ulcinj, nigdy w życiu 16.09.10, 10:17
                        tłok, brud i syf, plaża miejska nadaje się na krecenie filmu o skażeniu biologicznym

Velika plaża - warto wiedzieć, że to już nie Ulcinj, tylko odcinek wybrzeża za miastem aż do granicy albanskiej, jesli się więc mieszka w mieście to trzeba dojeżdzać po pare km codziennie, przy czym w sezonie standardem sa korki

rozwiazaniem jest apartament przy nadbrzeżnej drodze, ofert jest mnostwo, należy jednak pamiętać, że tylko niektore "prywatne" odcinki plaży sa zagospodarowane reszta bez zadnych udogodnień i mocno zasmiecona

moim zdaniem Petrovac i okolice od Sutomore do Świętego Stefana to miejsca najbardziej warte polecenia do wynajęcia kwatery, jest juz znacznie czyściej, standardy niemal chorwackie, a morze znacznie piekniejsz z wieloma piaszczysto-żwirowym zatoczkami,

Bar - brzydki, socrealistyczny, Sutomore - kiepska plaża i tandeta, Budva ładna ale droga, okolice Zatoki Kototrskie też warte obejrzenia, ale z woda mętnawa i brak plaż
                        • katja_24 Re: Ulcinj, nigdy w życiu 16.09.10, 18:32
                          Zgadzam sie ze wszystkim oprocz braku plaz w Boce. Kilka malych sie znajdzie ;) Ale rzeczywiscie, woda nie jest tak blekitna, jak na otwartym morzu.
    • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 21.07.11, 00:18
      Jesteśmy w Ulcinj. Za oknem jakiś albański wyjec zawodzi trzeci dzień do późnej nocy:)))) na forach wszyscy piszą, że to mniej zatłoczone miasto niż Budva czy Bar... a ja gorszego tłoku nie widziałem!! ulica przy plaży w godzinach wieczornych, to ścisk jak w kościele na sumie!! Mała plaża - dramat... trzy osoby na metrze kwadratowym - brud wynika właśnie z tego, choć od 19-tej zawsze zaczyna się wielkie sprzątanie... Stary Hrad - piękny z daleka... w rzeczywistosci jak ruiny zamku Krzyżtopór w Ujeździe... trzy restauracje na krzyż i piękne widoki - tych w Ulcinj nie brakuje!! w przeciwieństwie do parkingów i chodników:) Vielika plaża jest super, byliśmy na kilku plażach i wszystkie nam się podobały, ale najbardziej ta nieco dzika i zapuszczona - IVANA, blisko Ady. Korki na Wielką Plaże zawsze, minimum pół godziny dojazd a ceny pobiły polskie morze... piwo 0,33 - 2,5 euro, puszka Coli - 2 euro, kilogram ryby 30 euro - ALE ZA TO PYSZNA!! natomiast markowe zegarki za 5 euro:))) inne ceny: masło: 2,5 euro, mleko litr - 1 euro, wędlina ok 10 euro/kg. paradoksalnie w sklepie piwo 0,33 jest tańsze niż 0,5l, ale...... kaucja za butelkę wynosi 0,5 euro!! natomiast w marketach dziewczyny pomagają pakować zakupy do reklamówek i przy dużych zakupach pchają wózek do samochodu:) nie wiem jak jest w innych miejscowościach, chętnie poczytam odczuć innych:) aaaaa i jeszcze jedno, meczety na każdym kroku, to już naprawdę miasto bardziej orientalne (cokolwiek by to nie znaczyło:))) niż europejskie...
      • Gość: Alka Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.ronus.pl 21.07.11, 12:45
        Dla mnie Ulcijn to świetne miejsce. Na małej plaży byłam tylko raz, chodziłam na plaże kamieniste, czysta i ciepła woda, przyjaźni ludzie. Tanie zakupy (piwo 0,7 euro z 0,5 litra), papierosy w kiosku od 1 do 2,5 euro. Smaczne jedzenie, świeże warzywa, owoce z targu.
      • nuova zakupy 21.07.11, 13:34
        W markecie Roda [Zelenika] też dziewczyny pomagały pakować zakupy.
        Piwo 2L 1.71 i 0,5L 0.71 [chyba w każdym sklepie, nie ma znaczenia czy wieko-powierzchniowy czy "kanciapa" ceny były te same]; fajki 0.80-1.10 [oprócz swoich mają też europejskie marki]; melon 0.40/kg; mleko od 0.80; jogurt 1L 1.00; lody 0.60.
      • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 09:48
        dzięki za cenne informacje ;))))))
        Jedziemy do Ulcinja w polowie sierpnia - zabieramny ze sobą małe dziecko.W związku z tym mam pytanie i dziko radosna będę, jeśli otrzymam na nie odpowiedź ;))))
        Czy są tam jakieś /JAKIE/markety - chodzi mi o zupki, deserki i takie tam, gdyby moje potomstwo poczuło się po plumkaniu w wodzie statystycznie bardziej głodne niż w domku.
        Będę wdzięczna za odpowiedź....
        • Gość: ruda Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.ksi-system.net 22.07.11, 10:30
          Byłam w Ulcinji na Wielkiej plaży (i widziałam małą) - to było jedyne miejsce na wybrzeżu, gdzie brzydziłam się wejść do wody :-( co z tego, że piasek, skoro czarnoziem, po którym woda jest mętna i mulista.
          W życiu więcej tam nie pojadę. Tłok zresztą większy niż gdziekolwiek indziej. BRRR

Nie wiem, czemu Polacy kochają Ulcinji, chyba za ten niby piasek.

JA jestem miłośnikiem plaż kamienistych, więc z zaliczonych czarnogórskich mogę zaaprobować plażę przed św. Stefanem (obok drogiej hotelowej, już po zjeździe na Milocer sw.Stefan, sam św. Stefan oraz w Boce Kotorskiej plaża w Bajowej Kuli pomiędzy Perastem a bodaj Orechovacem, w każdym razie z Perastu na Kotor.

znośna żwirkowa przed Budvą na kampingu Jaz.

• Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 22.07.11, 10:53
          jest kilka "megamarketów" Solaris, dobrze zaopatrzone z cenami nieco niższymi niz w mniejszych sklepikach. Wszystko bez problemu tam kupisz. Pieluchy, jedzenie dla dzieci tez.
      • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 22.07.11, 21:27
        i jeszcze coś o jedzeniu...
        restauracja narożna przy Małej Plaży - pyszna pizza, pieczona w piecu na naszych oczach, dobre sałatki (z kurczakiem), ceny ok.
        Drewniany bar przy IVANA Plaza, za który nie dałbym złamanego grosza nas zachwycił!! bardzo dobra zupa rybna, pyszne ryby, czarne risotto z owocami morza - ekstra - polecam.
        Stary Hrad:
        - Antygona - sałatka z grillowanych warzyw pyszna, mięso - mieszane i szaszłyk - bardzo średnie, ryba bardzo dobra i pięknie podana, piękny widok na morze
        - Tessa Promessa - mieliśmy tym razem ochotę nie na rybę a na coś innego, na zdjęciach pokazane piękne włoskie dania i za właśnie włoską restaurację podają się na wszystkich tablicach informacyjnych. Próbujemy! Na początek szef wyskakuje, że ma pyszne ryby.... ale nie udało mu się nas przekonać...:)
        Spaghetti do wyboru aż trzy (milano, bolognese i frutti di mare) z tym, że milano właściciel nie poleca, bo jest to makaron z keczupem!! więc rezygnujemy:) ale podobno bolognese jest ekstra!! dajemy się skusić, a ponadto zamawiamy jeszcze dwa rodzaje pizzy na próbę. Pizza ok, jak z te droższe z Lidla odgrzewane w mikrofali... ale za to spaghetti!! makaron a`la Tesco za 1,10zł za kilogram i sosik rodem z proszku jakiegoś Amino, mięso niedoprawione... dla zabicia smaku duża ilość parmezanu - ogólnie dramat za jedyne 7 euro za porcję... jedyna zaleta - piwo kuflowe 0,5l/1,5 euro. Dajcie jakiś dobry namiar na restaurację, bo już nie mam do nich siły:)))
        • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.sanetja.pl 23.07.11, 00:02
          Przecenne są Twoje informacje...
          hmmm... A może dysponujesz jakimiś namiarami na tambylczego hodowcę wody księżycowej ? Pogobno najlepsza rakija jest od gospodarza?;)))))))))
          I interesują mnie jeszcze ceny taxi - zakwaterowanie będziemy mieć kawalek od centrum.
          • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 23.07.11, 10:17
            niestety nie mam jeszcze takiego namiaru:))) ale gruszkowa rakija w markecie to ok. 15 euro - w porównaniu do Bułgarii to drogo...
            taxi to chyba ok. 1 euro/km, zapłaciłem 10 euro jak poobwoził mnie po mieście
            • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.sanetja.pl 23.07.11, 11:07
              A w jakiej cenie są owoce. No właśnie i JAKIE są owoce? Moje potomstwo - my zresztą też jesteśmy owocożercami. Trzeba sie ich nachłeptać - bo te tambylcze są nawożone chyba tylko słońcem?
              A złocisty napój bogów /pifffo/ w ichnim supermarkecie - jakże wysoce sobie go cenią?
              I jeszcze jedno - czy w Ulcinje są jakieś lokalne biura podroży - czy oferują podobne wycieczki do tych oferowanych przez rezydenta. Albanię wolałabym zobaczyć oprowadzana przez rodzimego mieszkanca niż przez przewodnika z książkową wiedzą.
              I tak jeszcze na marginesie - chyba cieplutko tam jest, co?;)))))))))))))))))))) mniam - kocham słoneczko, a u nas ciągle leje...;))))))))). Pozdrawiam..;)))))))))
              • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 23.07.11, 22:36
                Owoce standard, arbuzy - 0,2euro/kg, melony trochę droższe, nektarynki chyba 1,5euro/kg. Wszystko pyszne, słodziutkie:)
                Piwo w podobnych cenach jak w Polsce. a słońce... jakby to powiedzieć... jest go w ...uj:)))))))) w przeciwieństwie do Polski teraz... Temperatury na poziomie 30-35 stopni....
                • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.sanetja.pl 23.07.11, 22:51
                  rozkręcam się z pytaniami - mam nadzieję,że odpowiedzi nie tylko mnie ucieszą..;)))))))))
                  a z jakiego źródła czerpiesz NET? masz jakąś ichnią kartę telefoniczną, czy wi fi?
                  • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 23.07.11, 22:59
                    w większości przyzwoitych kwater jest wi-fi, w moim pokoju co prawda nie łapie, ale po sąsiedzku już tak, więc można popisać:)
                    rozmowy telefoniczne drogie, kupiłem tutejszy pre-paid t-mobile i z Polski dzwonią do mnie, najtańszy rodzaj komunikacji klasycznej...
                    • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.sanetja.pl 23.07.11, 23:46
                      to lecę dalej...Czy jest sens brać ze sobą sprzęt ABC, celem oglądania podwodnej zwierzyny? występuje takowa- również w postaci rozkosznych jeżowców?
                      Informacje od Ciebie dają mi o tysiąckroć więcej niż wertowanie wszystkich możliwych, łącznie z czarnogórskimi stronami internetowymi...Wielbę Cię za to i pod niebiosa wychwalam..;)
                      • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 24.07.11, 10:23

na to pytanie nie znam odpowiedzi, bo w tej dziedzinie się nie obracam:) natomiast... przy piaszczystych plażach jest płytkie, długie zejście do morza, więc tam niewiele z tych rzeczy uda Ci się zobaczyć, natomiast przy kamienistych plażach pewnie tak, bo jest tam dość głęboko, ale jest to temat przeze mnie nie sprawdzony:)
                        wczoraj byliśmy w Kotorze... Stare miasto i zatoka, którą objechaliśmy bardzo wąską, krętą drogą - bomba! Widoki - mistrzostwo świata:)
                        • nuova Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 24.07.11, 11:32
                          głupie pytanie, ale zaryzykuję - w Ulcinj jest kamienista plaża? Piszesz, że na kamienistej są te cuda do pooglądania. Z tego,co widziałam, to Boka jest kamienista, a im dalej na płd (czyli od Budvy, przez Petrovac, do Ulcinja) tym więcej piasku.
                          22.07 z Perastu wyrusza Fašinada na wyspę Gospa od Škrpjela (tu więcej na temat). A sama Boka i Kotor dla mnie są perłami Jadranu!
                          Zazdorszczę ci że tam jesteś :)
                          • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 24.07.11, 23:06
                            tak, są kamieniste, małe plaże... w ogóle niemal całe wybrzeże jest kamieniste z małymi wyjątkami na żwirek i piasek oprócz rzecz jasna Vielikiej Plazy....

a propos.... korki na Vieliką plaze sa zawsze, różnica tylko taka czy większe czy mniejsze...
                            dzisiaj byliśmy na Ada Bojana, to jakieś 20 km od naszego miejsca w Ulcinj... pogoda dopisywała, jedzenie nam smakowało, więc posiedzieliśmy dłużej i... wyjechaliśmy w najgorszej porze, czyli ok. 19-tej... wtedy większość osób szykuje się do powrotu do Ulcinj....
                            no i... dzisiaj... nasz powrót na trasie dwudziestokilometrowej trwał 3 i pół godziny!!!! koszmar!!! na drodze dantejskie sceny!!! tubylcy lewym pasem, na ciągłej, wyprzedzali ile się da!! w pewnym momencie wytworzyła się paradoksalna sytuacja:) prawy pas jechał do Ulcinj, lewe pobocze też:))) a środek w kierunku Ady:)))
                            aaaa wczoraj też pół dnia w samochodzie... nawigacja drogę do Kotoru wycenia na 1,5 h... w rzeczywistości było 3,5h.... trochę mi się już odechciało już Czarnogóry... plusy nie przesłaniają nam minusów:))) jak mawiał klasyk:)
                            to tyle na dzisiaj relacji live:)))))))
                            • nuova Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 24.07.11, 23:44
                              Czyli mówisz, że szczyt sezonu. Z tego jednego się cieszę, że te "atrakcje" ominą mnie. A tak poza tym, to możesz wysłać trochę słońca, bo na płd PL pogoda listopadowa. I tak ci zazdroszczę ciepełka, luzu, morza (!) i tych pięknych widoków!
                              Jeśli masz samochód, a nie byłeś jeszcze w nad Szkoderskim Jeziorem, to koniecznie polecam! Macie tam niedaleko z U. W miejscowości Vranjna (chyba niczego nie pomieszłam!) jest taki fajny mały sklep gdzie można kupić winko (ceny hurtowe). Jakby co, sklep przypomina wejście do domu hobbita z "Władcy pierścieni" :)
                              A w drodze ze Szkoderskiego na Cetinje, trzeba zwiedzić Zabljak Crnojevica i Rijeke Crnojevica. O ile Zabljak to zapadła dziura z piękną twierdzą (są stamtąd cudne widoki na jezioro), to Rijeka C. ma bardzo kontrastowe centrum i warto tam wejść do reastauracji przy mostku (nie wiem czy mogę podać jej nazwę?) i zamówić zupę rybną (koszt 3€) - niebo w gębie :) Tylko uważaj, bo na podanej przeze mnie trasie (Szkoderskie > Zabljak > Rijeka) jest b.wąsko, a na górskich odcinkach (Rijeka C. > Cetinje) serpentyny i problematyczne mijanki.
                              Udanego wypoczynku!
                            • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 11:39
                              a u nas.... Mogę mówić w imieniu Śląska: zimno jak na izbie wytrzeźwień /znam z opowieści, nie z autopsji.../ponuro jak w listopadową noc i właśnie przestało coś kapać z nieba. obrzydliwosci...Więc odkrywaj na nowo uroki Czarnogóry. My jedziemy dopiero 16 sierpnia, i dziko się nie umiem doczekać. Dziękuję także za cenne informacje nuova...;)))))))))))))))))).Napewno skorzystamy z rad. Miłego dnia...;)))))))))))))
                              • nuova Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 25.07.11, 12:06
                                Czarownico, jak masz jeszcze pytania to pisz. W prawdzie nie jestem ani kierowniczką ani nie jeździłam do Ulcinja, ale może będę mogła jakoś pomóc w zwiedzaniu tego cudnego kraju :)
                                Ja już na ten rok wygrzałam się(choć dobrego nigdy za wiele!) i zniecierpliwiona czekam na urlop 2012 :)
                                • Gość: wrabcze Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.crnagora.net 25.07.11, 16:26
                                  ja mam jeszcze 4 dni, ale tez już czekam na urlop 2012:))))))) i na pewno nie w Ulcinj:))) ma ktoś wiedzę na temat wakacji w Portugalii???:))))))))
                                  • nuova Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 25.07.11, 17:14
                                    to nie to forum ;)
                                    Czo ci tym razem dokuczało w U.? napisz, chętnie poczytam, tym bardziej, że za tydzień już nie bedziesz relacjonował pobytu w CG.
                                    • Gość: czarownica Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.sanetja.pl 25.07.11, 19:47
                                      Przyłączam się do prośby..;))))))))))
                                      Ja jestem pewna,że mnie nic i nikt /o ile tylko nie będzie padało...;))))))))))))))))))))/ nie przysłoni urokow odpoczywania w Ulcinje. Z 1,5 rocznym dzieckiem uwielbiającym "chlupu chlupu" perspektywa zawęża się do trzymania zadka w ciepłym morzu i ewentualnie dwukrotnych wypadów, kiedy mała zostanie pod opieką Babusi i Dziadzi...;))) ale i tak się nie mogę doczekać...A na zwiedzanie - napewno przyjdzie kiedyś czas, bo to oboje z Mężem kochamy. I mam nadzieję, że nasze potomstwo też się tym zarazi...;)))
                                  • nuova halo wrabcze 05.08.11, 23:28
                                    albancy ukradli ci komputer? ;) czemu sie nie odzywasz? fajna byla twoja relacja.
                                    • Gość: wrabcze Re: halo wrabcze IP: *.ists.pl 06.08.11, 08:10
                                      od tygodnia jestem już w Polsce:) a od stania na granicy chorwacko-słoweńskiej odechciało mi się pisać:))) masakra... 4 godziny stania jak za dawnych czasów... sznur samochodóww obie strony...
                                      w drodze powrotnejzaplanowaliśmy też odwiedzenie Dubrovnika... naprawdę pięknie.. szczerze polecam... i nienależy zakładać, że będzietam tanio:) dla przykładu gałka lodów 1,5euro:) ale miasto cudowne...
                                      problem jest taki, że zwiedzanie "po drodze" powodouje, że na wszystko jest mało czasu i zwiedzanie jest "po łebkach".
                                      czym jeszcze mogę służyć??:)
                                      • Gość: Okta Re: halo wrabcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 17:50
                                        witam,
                                        tak sie fajnie czyta wszystkie rady.
                                        Juz sie przeniosłam myślami do Czarnogóry - Ulcinj. Jadę pod koniec sierpnia. najbardziej przeraża mnie jazda autokarem. będę mieszkała w pokojach bez wyżywienia. Mniej więcej wiem, gdzie już można dobrze zjeść. Chyba, że ma ktoś jakieś świeższe info?
                                        I najważniejsza kwestia dla mnie.. jak z komunikacją miejską? Chciałabym ułożyć sobie jak najlepiej plan zwiedzania Czarnogóry (co najlepiej zwiedzic?), ale wiadomo, że na wieczór trzebaby już wrócić w miejsce noclegu.

pozdrawiam
                                        Okta
    • Gość: Mario Ulcinj IP: *.16-1.cable.virginmedia.com 21.01.14, 21:00
      Witam,

W czerwcu chce wybrać się z rodzinką do Czarnogóry, Ulcinj. Chciałem zapytać o najlepszą plaże. Nasz hotel będzie w centrum, jakieś 300m od plaży w centrum miasta? Czy plaża i wodna jest czysta? Jaką plaże zastępą polecacie w Ulcinj i jak daleko jest. Jedziemy z biura autokarem i nie będziemy mieli auta. Jak plaża jest daleko można podjechać busem?

Pozdrawiam.
      • Gość: akus Re: Ulcinj IP: *.54.125.218.polineo.pl 21.01.14, 22:51
        Będzie ciężko o fajną plażę bo ta w centrum to odradzam.
        Tłoczno, i brudno bo nikt nie zapanuje nad plażą na której na 1m/2 przypada jakieś 2 osoby.
        Można podjechać na Vielką Plażę jakieś 5 km od centrum ale pojęcia nie mam jaki jest koszt.

Jeśli macie jednak możliwość pojechać samochodem to polecam takie rozwiązanie, można pojechać do Serbii tam wpakować samochód do autokuszetki i rano wypoczęty wysiadasz w Barze.
        Codziennie inna plaża których jest mnóstwo, i można wybrać sobie która pasuje.
        Cenowo wychodzi taniej niż przez biuro.
      • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.14, 16:29
        dużo małych plaż skalistych jest obok Hotelu Albatros tylko trochę głęboko
        • Gość: tunia32 Re: Ulcinj IP: 83.218.118.* 30.01.14, 00:28

tutaj sa pokazane te plaze skaliste ktore sa w rejonie hotelu albatros w dzielnicy pinjes
          www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/pine-wood-in-ulcinj/
          , idac od malej plazy wzdluz brzegu lasem mozna sie natknac na te plaze, rozciagaja sie na prawo od malej plazy-w przeciwnym kierunku niz cypel starego miasta

1. www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/ladies-beach-ulcinj-guide-montenegro/
          plaza tzw.zenska, naturystyczna tylko dla kobiet wstep platny chyba 1,5 euro,
          2. www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/ibiza-beach-ulcinj/
          plaza ibiza
          3. www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/sapore-di-mare-beach-ulcinj/
          plaza sappore di mare- ciekawe rozwiazanie platform kapielowych
          4. www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/royal-beach-ulcinj/
          plaza royal beach, trzecia w strone hotelu albatros,podesty betonowe znane z chorwacji
          5.www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/albatros-beach-ulcinj/
          plaza przy hotelu albatros- ale ogolno dostepna, nie tylko dla gosci hotelu
          6.www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/aquarius-beach-ulcinj/
          plaza aquarius- raczej dla rozrywkowej mlodziey

po drugiej stronie cypla starego miasta, sa jeszcze 2 plaze zwirowo skaliste tzw.liman I i liman II dzielnica tez nazywa sie liman

www.ulcinj.travel/en/the-beach-liman-ii

ale jesli piasek i fale to zdecydowanie velika plaza - samochod nie jest konieczny gdyz z malej plazy odplywaja tam wodne taxowki, wiec dostac sie mozna bez problemu, w 2010 bylo to 3 euro od osoby w 2 strony, naprawde warto przynajmniej raz sie tam wybrac.na plazach jest gastronomia wiec spedza sie tam zazwyczaj cale dnie.tez sie wybieram do ulcinja w sierpniu , nie pierwszy raz;-)
          • Gość: tunia32 Re: Ulcinj IP: 83.218.118.* 30.01.14, 00:36
            www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/pine-wood-in-ulcinj/
            jedna z wielu zagospodarowanych plaz na velikiej plazy,piasek nie jest brudny tylko ma taki kolor i ma wlasciwosci lecznicze /reumatyzm/
            • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.14, 13:09
              którą plaże na Wielkiej plaży jest godna polecenia ...
              • Gość: tunia32 Re: Ulcinj IP: 83.218.118.* 30.01.14, 18:14
                wszystkie zagospodarowane odcinki na velikiej plazy sa do siebie podobne gdyz velika plaza jest to jednolita lacha piasku dlugosci 12 km,piasek jest jednakowy na kazdej z nich, jednakowo wieje-mocno-dno morskie jest jednakowo lagodne i bezpieczne dla dzeici, niektore plaze maja niebieska flage od kilku lat, prawie wszystkie maja place zabaw i wszystkie gastronomie i oczywiscie lezaki do wynajecia,wszystkie maja bezplatne parkingi, niektore parkingi sa zacienione,niektore nie, badzo popularna jest copacabana, w wielu katalogach biur podrozy mozna o niej poczytac dlatego ja ja omijam, ale jest to chzba jedna z najstarszch plaz, jest na niej wszytsko co potrzeba, ma niebieska flage duzo ludzi i wyglada tak
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/copacabana-beach-ulcinj/
                inna plaze ktore maja niebieska flage to
                1.europa
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/europa-beach-ulcinj/
                2.plaza miami ,dostala tytul najladniejszej plazy w montenegro w 2006r, na 2 km velikiej-blizej od ulcinj niz copacabana
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/miami-beach-ulcinj/
                3.plaza safari -z kempingiem , zacieniony parking
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/safari-beach-ulcinj/
                4.plaza MCM+moj faworyt
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/mcm-beach-ulcinj/
                plaze ktore nie maja niebieskiej flagi, ale nie koniecznie dlatego ze sa brudne, moze dlatego ze wlascicielom szkoda bylo kaski na oplate od certyfikatu bo ten nie jest za darmo, lezaki na nich sa ciut
                tansze bo nie jest wliczona oplata za niebieska flage
                4.plaza toni grill, duza i tloczna blizej ulcinja
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/tony-grill-beach-ulcinj/
                5. plaza tropicana,bardzo dobrze zorganizowana z kempingiem restauracjami barami etc.
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/tropicana-beach-ulcinj/
                6.plaza mojito- mlodziezowa-rozne animacje na plazy dni kubanskie i inne, wiczorami beach party
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/mojito-beach-ulcinj/
                inne mniej znane -slabiej zagospodarowane, ale za to mniej tloczne+plaze to
                7. adriatica
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/adriatica-beach-ulcinj/
                8. saranda
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/saranda-beach-ulcinj/
                9.lux beach
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/lux-beach-ulcinj/
                10.white beach
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/white-beach-ulcinj/11.tampico
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/tampico-beach-ulcinj/
                12.plaza przy klubie-szkole kitesurfingu
                www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/kite-surf-club-dolcinium-ulcinj/
                i na koniec plaza na wzspie ada+przejazd lub przechod przez most na ade platny

www.visit-ulcinj.com/ulcinj-travel-guide/beach-ulcinj/paradise-in-ada-bojana/
                a tutaj lista plaz w czarnogorze ktore w 2013 roku otrzymaly niebieska flage
                www.blueflag.org/menu/awarded-sites/2013/northern-hemisphere/montenegro/List/Beaches
                • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.14, 19:26
                  co sądzisz o Tampico beach i dzikiej plaży Iwana przy Bojanie lubie takie klimaty spokojne ...czy polecisz wycieczki łodziami po jeziorze Szkoderskim w jakiej cenie ...
      • Gość: UlcinjApartments Re: Ulcinj IP: 46.99.50.* 02.02.14, 09:36
        Mario ,

small beach in June is clean and beautiful , all beaches are clean and nice and is not crowded,
        it is smart that you choose the month of June for your holidays as everything is cheaper in June , many beaches are not even open yet in June , but they are all accessible .

Have a nice stay in Ulcinj , and if you have any question regarding your holiday in Ulcinj you can visit www.ulcinjapartments.com and ask any qustion you may have thay will unswer you very quickly as their costumer support is fantastic and profesional .
      • kalinav Re: Ulcinj 03.02.14, 14:15
        Byłam w Ulcinju w zeszłym roku i zawsze polecam, bo to miasto ma fajny klimat! Z jakim biurem jedziecie?
        Prawda, że Mała plaża jest zatłoczona w sezonie, ale no niestety tak bywa z plażami publicznymi. Nie poradzimy nic na to. W samym centrum Ulcinja zdecydowanie wolałam spacerować po deptaku lub skoczyć na piwko. Niektórzy bardzo chwalili sobie dyskoteki, których jest bardzo dużo i grają też normalną muzykę!
        Jak pójdziemy wzdłuż wybrzeża od małej plaży (nie w stronę twierdzy, tylko drugą) mamy fajne zatoczkowe plaże przy restauracjach (tam też jest babska plaża - tylko dla kobiet, nudystyczna). Ale nie ma problemu z dotarciem na dużą i piaszczystą plażę. Busiki stoją w samym centrum i można się wybrać tam za 2 euro w obie strony.
        Jak jedziecie z biurem jedźcie koniecznie na wycieczki fakultatywne jak mają! Boka Kotorska jest PRZEPIĘKNA! Polecam też kanion Tary, który robi też fenomenalne wrażenie. Albania jest fajna i już między bajki można wsadzić te legendy o cygańskich dzieciach, które oblepiają auta na moście w Szkodrze. Most jest już nowy, a na przykład Tirana to miasto, które tętni życiem!
        Aż zatęskniłam, bo bardzo lubię Czarnogórę!
        • Gość: brajan Re: Ulcinj IP: *.24.net.pl 04.02.14, 13:27
          witam napisz coś o knajpkach w Ulcinj,jakie ,gdzie i ceny :).Chodzi mi głównie o owoce morza
          • Gość: akus Re: Ulcinj IP: *.54.125.218.polineo.pl 04.02.14, 22:07
            Polecam kupić na tamtejszym targu duże krewetki za 15 euro kilo i samemu na masełku z czosnkiem albo na grilu przyżądzić, w restauracjach trzeba liczyć 15 euro ale za porcję czyli 5-6 krewetek!!
            Ceny są przyzwoite jak na miejscowość nad Adriatykiem ale owoce morza drogie jak wszędzie.
          • kalinav Re: Ulcinj 06.02.14, 12:22
            Starałam się stołować w różnych miejscach - codziennie gdzieś indziej. Głównie przy Małej Plaży na deptaku oraz przy Wielkiej Plaży.

Tak jak zapamiętałam niektóre ceny:
            piwko 0,5l ok 2 euro (super piwko Niksicko)
            vino 0,5 l tyle samo 2 euro (Uwielbiam VRANAC)
            pizza różnie od 3 euro po 7 euro. Te z owocami morza są droższe. Podobnie makarony ceny takie same.
            Ryba to już 9 euro, krewetki duże 10 euro, a małże 8 euro. Można też sobie taki mix owoców morza zamówić też ok 8-9 euro.
            • Gość: brajan Re: Ulcinj IP: *.24.net.pl 06.02.14, 19:46
              my jedziemy z biurem RT hotel Primafilia,podobno fajny hotel ,mila atmosfera
              • Gość: Jacek Re: Ulcinj IP: *.miedzyrzecz.com.pl 07.02.14, 11:59
                Primafila, naprawdę super. Szkoda, że już się dowiedziały o nim "biura podróży".
              • kalinav Re: Ulcinj 07.02.14, 13:02
                Moi znajomi tam byli - faktycznie hotel bardzo ładny i fajny. Na obrzeżach Ulcinja, więc w takiej bardzo spokojnej okolicy - bez jakiejś konkretnej infrastruktury rozrywkowej, ale oni z dzieckiem jechali więc nawet jakieś tam lokale i inne nie były im potrzebne. Znajomi narzekali, że daleko od plaży. W centrum Ulcinja byli może 2 razy taksówką, bo kawałek jest.
        • hezi Re: Ulcinj 08.02.14, 12:53
          Proszę o jakiekolwiek informacje o hotelu Wiena w Ulcinj - oferta FUNCLUB-u
          • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.14, 16:30
            jakie ryby można kupić na targu i w jakiej cenie ...
          • kalinav Re: Ulcinj 10.02.14, 19:30
            Spojrzałam na ten hotel - to nowość w ofercie funclubu, ale nigdy się jeszcze na nich nie zawiodłam jak chodzi o zakwaterowanie. Poszperałam w internecie i widzę, że są dobre opinie.
            Zobacz sama wygląda nieźle www.funclub.pl/oferty/czarnogorawczasyhotel-wiena_funclubpl-lato_1001794.html?label=372
            Blisko morza, w mieście - myślę, że nie masz się czym martwić :) Jedziesz z funclubem pierwszy raz? Czy już byłaś?
            • Gość: brajan Re: Ulcinj IP: *.24.net.pl 12.02.14, 09:09
              piszcie prosze o Ulcinj ,primafili,knajpkach wszystko sie przyda :)
              • kalinav Re: Ulcinj 12.02.14, 16:49
                Można dużo napisać :)
                Przypomniały mi się dwie fajne dyskoteki: H2O i Zeus. Ta druga jest nawet chyba największa w Ulcinju. Faktycznie robiła wrażenie.
              • karol670 Re: Ulcinj 17.02.14, 15:36
                Ja wolałbym coś w centrum Ulcinja. Velika plaza jest bardzo duża i piaszczysta, ale spokojnie można tam sobie podjechać. Fajnie ejst na tej nudystycznej plaży ;)
                Ja wieczorem spędzałem czas na deptaku przy małej plaży, ale gdzieś na mieście na piwku czy rakij - chociaż to drugie najlepsze kupić u gospodarza. Zwykle każdy szanujący się pan domu ma swoją rakijke. Klimat jest w Ulcinju taki trochę bardziej swoiski - chociaż ludzi też potrafi być bardzo duzo na teptaku i w restauracjach. Taka niedoceniana miejscowość.
                • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.14, 17:25
                  może napiszesz gdzie w spokoju i klimatycznie można wypić piwo..
                  • kalinav Re: Ulcinj 21.02.14, 15:01
                    Ja klimatycznie piłam piwko na plaży lub na balkonie ;)

Ale pamiętam fajne miejsca: Ponte i Avanti blisko deptaka.
                  • karol670 Re: Ulcinj 21.02.14, 16:18
                    nie pamiętam nawet nazw, ale nie chodziłem na deptak na piwko często. Wolałem tak bardziej w głąb miasta. Pamiętam koło ronda był lokal Montenegro. nie miałem ulubionego - starałem się poznać miejscowych trochę.
                    • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.14, 17:58
                      na Starym Mieście klimatycznie w knajpkach ale chyba drogo...
                • Gość: , Re: Ulcinj IP: *.vtelecom.pl 28.03.14, 03:50
                  Ulcinj to 72% Albańczyków jest tam najtaniej w Czarnogórze dlatego przyciąga tylu turystów niestety często turyści nie chcą już tam wracać sądzą że w w całej Czarnogórze jest tak jak w Ulcinj. Polecam zobaczyć Budve, Kotor, Petrovac tam jest drożej niż w Ulcinj, ale za to czyściej i bezpieczniej nie ma się natrętnych ludzi w stylu cyganki co chce wróżyć na siłę lub małych dzieci żebrzących o papierosa :)
                  • Gość: brajan Re: Ulcinj IP: *.24.net.pl 29.03.14, 12:28
                    nastepny żałosny ksenofob
                  • Gość: tunia32 Re: Ulcinj IP: 83.218.118.* 29.03.14, 13:32
                    nie rozumiem co sie ludzie tak na ulcinj wybrzydzaja ze 70 procent albanczykow tam mieszka, i co z tego, na drugim forum o albani mozna poczytac jakim wzieciem cieszy sie sama albania w tym roku , nie tylko dojazd wlasny ale tez w biurach podrozy, ludzie jada do samej albanii i nie widza probelmu, wiec nie rozumiem jaki to argument jest przeciw ulcinj- bo tam mieszkaja albanczycy. i dobrze ze mieszkaja. wlasnie dlatego jade do ulcinj, w sierpniu ,bo wole go od budvy pelnej ruskich -tak wole albanczykow od rosjan,-chce sprobowac albanskiej kuchni, poczuc klimat orientu, i popluskac sie na piasczystej plazy, jak mam lezec na takich kamorach, byc p[okluta przez jeżowce, jak w boce kototrskiej to po co jechac tyle km na poludnie , blizej jest chorwacja, sa takie same kamory, i nie ma albanczykow.
                    • Gość: ina Re: Ulcinj IP: *.2a.pl 19.06.14, 20:37
                      Co to sa kamory?
                      • Gość: 45 Re: Ulcinj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.14, 22:36
                        takie owady,które wyżerają mozg ludziom,którzy pisza aby pisac na forum.
                        • Gość: jurow Re: Ulcinj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.14, 10:57
                          ale po prawdzie... czy w Ulcinj w lipcu trafiaja się komary bo piszą na forum że w okolicy kanału i Viellkiej plaży jest ich dużo...
    • m.a.g11 Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 19.07.16, 20:02
      Witajcie! Wybieram się w tym roku do Ulcinj, niestety jedziemy autokarem. Wybrałam Ulcinj bo na zdjęciach wygląda ciekawie + jedyna piaszczysta plaża w Czarnogórze.
      Możecie mi polecić czy lepiej mieszkać przy plaży miejskiej czy przy wielkiej plaży?
      To będzie środek sezonu.
      Generalnie chodzi nam o to, żeby w ciągu dnia trochę się poopalać, zjeść jakiś obiad, a popołudniem i wieczorem pospacerować, pozwiedzać, przejść się promenadą.
    • m.a.g11 Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta 19.07.16, 20:02
      Witajcie! Wybieram się w tym roku do Ulcinj, niestety jedziemy autokarem. Wybrałam Ulcinj bo na zdjęciach wygląda ciekawie + jedyna piaszczysta plaża w Czarnogórze.
      Możecie mi polecić czy lepiej mieszkać przy plaży miejskiej czy przy wielkiej plaży?
      To będzie środek sezonu.
      Generalnie chodzi nam o to, żeby w ciągu dnia trochę się poopalać, zjeść jakiś obiad, a popołudniem i wieczorem pospacerować, pozwiedzać, przejść się promenadą.

PS. Mamy też ewentualnie możliwość zmiany miejsca pobytu, tj miasteczka... zależy nam żeby była jakaś promenada, żeby się nocą coś działo, preferujemy piaszczyste plaże.
      • Gość: monte Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.16, 20:34
        Jeśli już Ulcinj , to radze jednak wybrać Wielką Plaże.... Plaża miejska zawsze jest zatłoczona. Chyba że odpowiadają wam klimaty znad bałtyku ;) . Natomiast nie róbcie jednej rzeczy , niewyrabiajcie sobie wizerunku Czarnogóry poprzez Ulcinj , bo to dwa różne światy :). Życze udanych wakacji :)
    • Gość: kinia Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: 37.122.172.* 21.07.16, 21:34
      Byłam w lipcu 2016 syf, kiła i mogiła, brudno, wszyscy mieszkańcy tylko nastawieni na wyciąganie kasy. Stare miasto lipa widok ładny na morze i śmieci. Szkoda drogi. Tylko Bośnia Trebinje fajni ludzie, przyjaźni turystom i tanio!!!
      • Gość: monte Re: Pobyt w Ulcinj - wczoraj wróciłem prosze pyta IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.16, 01:44
        I rozumiem że wizerunek Czarnogóry to tylko Ulcinj , ech kolejna niezadowolona z taniochy wczasowiczka
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka